Meghalt Kanada éppen leköszönt pénzügyminisztere

2014 április 10 3:52 du.8 hozzászólás

Felfüggesztették a kanadai parlament ülését miután ma délután holtan találták ottawai lakásán Jim Flaherty-t, Kanada ex-pénzügyminiszterét, aki alig egy hónapja mondott le nyolc évig tartó minisztersége után. A 64 éves jobboldali politikus egy ritka bőrbetegségben szenvedett, bár a közszolgáltati televízió szerint valószínű, hogy egy infarktus miatt halt meg. A baloldali ellenzék vezetője – Thomas Mulcair -, illetve valamennyi baloldali és liberális parlamenti képviselő átment a kormányzati padsorokhoz és mindannyian kezetfogtak a jobboldali kormánypárt képviselőivel, aztán felfüggesztették a plenáris ülést. Mulcair – aki a konzervatív gazdaságpolitika egyik legharcosabb és legélesebb bírálója – észrevehetően megrendült a hír hallattán. „Nagyon, nagyon sajnáljuk Jim Flaherty halálát. Ő egy kimagaslóan elkötelezett és felelős közszolga volt.  Egy nagyon rendes ember volt, mélységes szomorúság tölt el minket. Hiányozni fog”–nyilatkozta Mulcair, a baloldali Új Demokrata Párt vezetője.

Jim Flaherty 2014 márciusában.

Jim Flaherty 2014 márciusában.

Stephen Harper konzervatív kormányfő felesége mellett állt ki a média elé ma délután. „Jimnek rengeteg barátja volt, mind ellenzéki, mind pedig kormányoldalon. Ez egy rendkívül szomorú nap kormányunk és országunk számára”–mondta a miniszterelnök.

A felfüggesztett kanadai parlament mellett az Ontario tartományi liberális-többségű törvényhozás félórára állította le plenáris ülését ma délután.

Jim Flaherty Montreál Lachine negyedében született 1949-ben. Nyolc testvére volt és családja ír származására különösen büszke volt. Flaherty szinte mindennap zöld színű nyakkendőkben jelent meg a parlamentben. Családja liberális kötődésű volt generációkon keresztül, de Flaherty egyetemista korában szakított ezekkel a politikai tradíciókkal és átment a jobboldalra. 2006-tól 2014-ig a konzervatív kormány pénzügyminisztere volt, korábban pedig tartományi miniszter Ontarioban.

Flaherty egyik legfontosabb teljesítménye miniszterként a mozgássérült, illetve fogyatékosságal élő emberek számára létrehozható magánnyugdíj alapok felállítása. Kormányzati forrásokból egészítik ki az érintettek és családjaik által eszközölt befizetéseket ezekbe az alapokban. Szintén fontos teljesítményei közé tartozik az adómentes bankbetétek létrehozása. Ez lehetővé teszi, hogy bizonyos keretek között minden állampolgár számára évi 5,500 dollár megtakarításra érkező kamat adómentes legyen. 2009-ben az EUROMoney magazin „az év pénzügyminisztere” díjat adta át Jim Flahertynek.

Nyugodjék békében.

8 hozzászólás

  • Nagyon sajnálom! Igen rendes ember volt!
    Nyugodjon békében!

  • Irígylem a kanadai demokráciát, ez nálunk a fideszdiktatúra alatt nem fordulhatna elő!
    Se az, hogy őszinte részvétet nyilvánítsanak egy számukra ellenzékinek, se azt, hogy a diktatúrájuk alatt pénzügyminiszterüket nemzetközi szakmai szervezet kitüntetné!
    Legalább 2 okból. 1: mert nincs rá alkalmas emberük, 2: mert nem lesz pénzügyminiszterük.

  • Christopher Adam

    Kanadában eléggé mindennapos a pártok közti párbeszéd. Tulajdonképpen leginkább árnyalatbeli különbségek vannak az egymást váltó konzervatív és liberális kormányok között. Másrészt pedig elképzelhetetlen lenne a nemzeti szimbólumok kisajátítása a jobboldal által, vagy a balliberális oldal lehazaárulózása.

  • Meg a Block Quebecois (nacionalista part) Gilles Duceppe is
    meghatodva meselte az emlekeit Jim Flaherty -ol.

  • Lélfai Szilárd

    e-migrans

    Mesterházy: nem gratulálok a Fidesznek a győzelméhez!
    Bajnai: nincs mihez gratulálnom!

    Ezek az igazi „Világpolgárok”, sportszerű „demokraták”, a Maga példaképei?

  • Na a kinti baloldalnak van jóérzése intelligenciája nem csak ilyen tragikus eset kapcsán,mint ez a haláleset volt,de
    több európai országban is a választások után a vesztes gratulál a győztesnek,akkor is ha a kampány alatt egymást
    támadták!
    Na ez a tárgyilagosság,önkritika és kultúra a hazai viszonyokban sajnos nincs meg,ami a baloldalt minősíti….
    kivéve az LMP-t,amelyik korrekt volt!

  • Szép és megható temetése volt!

  • Szilárd, a hasonlatod nem sántit, hanem lerohadt a lába… Egy maffiavezérnek kellett volna gratulálni ezért a gaztettéért, amit ezzel az országgal csinált?
    Szent Orbán bezzeg óriási gratulációkat nyomott 2002-ben és 2006-ban. Még mindig itt lebeg a szemem előtt:):)