Eörsi Mátyás bocsánatot kért saját cigányozása miatt, de nem zavarja Pásztor jelölése

2014 július 16 8:17 de.28 hozzászólás

Eörsi Mátyás, a Demokratikus Koalíció Országos Tanácsának tagja, illetve a volt SZDSZ-s politikus Facebook oldalán kért bocsánatot azért, mert a múlt héten az ATV Egyenes Beszéd című műsorban a cigánybűnözéshez képest az esetleg kissé politikailag korrektebbnek tűnő „romabűnözés” fogalmat használta. A lényeg viszont ugyanaz: Magyarország egyik legismertebb liberális közéleti személyisége – a Jobbik polémiáját követve – egy egész etnikumot kapcsolt össze a bűnözéssel.

„Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2014 július 9-én a velem folytatott beszélgetés során a szavak fogságában vergődve magam is elfogadhatatlan kifejezést használtam, amikor “statisztikai romabűnözésről” tettem említést. Mindannyiunk közös felelőssége abban, hogy a kilátástalan helyzetbe kerülő magyar polgárok között tragikusan nő a cigány honfitársaink aránya”–jegyzi Eörsi Mátyás a Facebook oldalán. „Az egymás iránti respektushoz hozzá tartozik az is, hogy bocsánatot kérjünk akkor, ha hibázunk. Ezt teszem én is, amikor szándékaimat rosszul kifejező szavaimért megkövetek mindenkit, akit kifejezésemmel megbántottam. 
Egyben szándékaimmal és a Demokratikus Koalíció törekvéseivel összhangban nagyon szeretném, ha az eddigieknél sokkal többet tennénk a leszakadottak, köztünk roma honfitársaink megsegítéséért”--tette hozzá a DK Országos Tanácsának tagja.

Eörsi Mátyás

Eörsi Mátyás

Bár kétségkívül előfordul, hogy élő adásban az ember szerencsétlenül fogalmaz, Eörsi Mátyás sajnos most is támogatja a cigányozásról (és csak a cigányozásról, semmi egyéb teljesítményről, netán integrációs stratégiáról) elhíresült Pásztor Albert miskolci ellenzéki polgármester jelölését. Ezt Eörsi Facebook ismerősei közt is többen jelezték. De talán Nagy Zsófia fogalmazott a legjobban.

„Matyi, remélem nem viselt meg az az öt nap, amit a szavaid fogságában töltöttél és az a most már talán két hét, ami azóta eltelt, hogy nem tiltakozol Pásztor Albert jelöltsége ellen, ezzel hozzájárulva ahhoz a gyalázathoz, amit a pártod ebben a kérdésben tesz és mond. Kellemes szabadulást!”–írta Eörsi Facebook ismerőse.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megemlékezett a DK éppen két hete történt rasszista fordulatáról. Mint ismert: immár két hete, hogy Miskolcon úgy döntött a magát egykor balközépként és demokrataként aposztrofáló DK, hogy a szavazatmaximalizásás érdekében kicsit átvesz a Jobbik forgatókönyvéből és egy nyiltan rasszista embert jelöl polgármester-jelöltként Miskolcon. A Kétfarkúak ezt posztolták ki a Facebookra, jelezve hogy „a 8. kerületben kifejezetten gyengére sikeredett a DK kampánya”:

A DK budapesti, VIII. kerületi irodája, kicsit átfestve...

A DK megrongált VIII. kerületi, Népszínház utcai irodája.

28 hozzászólás

  • Hajrá DK! Sok sikert a miskolci önkormányzati választásokon cigánygyűlölő rasszisták szavazatainak megszerzése érdekében a „rendpárti” volt miskolci rendőrkapitányhoz! FAXA, remélem maximális lesz az öröm és a siker!

  • „és csak a cigányozásról, semmi egyéb teljesítményről, netán integrációs stratégiáról”

    Valamiért csak megkapta azt a Pro Urbe díjat, ráadásul a mostani polgármestertől.

    „a szavazatmaximalizásás érdekében kicsit átvesz a Jobbik forgatókönyvéből”

    Semmit nem vett át a Jobbik forgatókönyvéből. Ez az Ön állítása, amit úgy látom, a tények nem befolyásolnak.

    „és egy nyiltan rasszista embert jelöl polgármester-jelöltként Miskolcon”

    Pásztor annyira rasszista, amennyire én a római pápa vagyok.

    A DK nem cigányozik két hete, ez egy hülye szöveg. Cigányozás üygben tessék a Jobbikhoz fordulni.

  • „…Pásztor Albert harminc éve rendőr, 2000-ben nevezték ki a Miskolci Rendőrkapitányság élére. Hivatalba lépése előtt a miskolci közgyűlés egyhangúlag támogatta. Tevékenységének első évében több mint harminc százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a borsodi megyeszékhelyen és a környező harminchat településen. 2008. augusztus 19-én Sólyom László köztársasági elnök több évtizedes, a rendőrség állományában végzett munkája, vezetői tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Pásztor Albert ezredesnek…”

    Ez az a semmi egyéb teljesítmény, amit illene Önnek, kedves Christopher, tudni, ha már beszáll egy ember megrágalmazásába.

  • Christopher Adam

    Cornelius,

    Nem hinném, hogy a DK éppen azért jelölte Pásztort, mert 2008-ban kitüntetést kapott rendőrkapitányi munkájáért Sólyom Lászlótól. Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány igazságügyi minisztere pillanatok alatt lépett, amikor tudomást szerzett 2009 januárjában Pásztor elhíresült cigányozásáról. Ekkor – többek között – a Jobbik-közeli alfahir.hu védte az igazmondó Pásztort a balliberális, internacionalista, magyarellenes Gyurcsány kormánytól.

    Elképesztően sok minden változhatott Gyurcsány Ferenc és még jónéhány politikus és DK-s stratégia fejében, hogy öt év alatt ide jutottak, idáig süllyedtek. Már meglebegtette az MSZP, hogy jön a rendpárti baloldal, most pedig úgy tűnik, hogy a DK is igyekezett erre a populista és alapvetően jobboldali szavazatmaximalizálási taktikára rátelepedni. Nincs olyan baloldali párt Kanadában (sem a liberális, sem pedig a tőlük balra álló új demokraták), akik egy ilyen embert indítottak volna választáson a baloldalon színeiben.

    Még az is lehet, hogy így be tudnak gyűjteni ellenzéki oldalon néhány ezer rasszista szavazót, de az biztos, hogy rengeteg aktivistát és potenciális aktivistát, illetve értelmiségi szavazót veszítenek el ez által.

    Ugyanis a liberális és baloldali aktivisták és civilek (azok akik nem a politikából élnek és nem politikai karriert építgetnek saját maguknak) általában megtehetik azt, hogy elvek mentén politizálnak. Ez az amire Eörsi Mátyás – sajnos – most már képtelen. Az egyik elv pedig az, hogy nem a rasszistáknak tett gesztussal és nem az előítéletekre és etnikai feszültségekre építve nyerünk választáson.

    A DK-nak lett volna két hete arra, hogy ebből a helyzetből kihátráljon. Ezt aránylag elegánsan meg is lehetett volna oldani, ha az időzítés és a döntés kommunikációja megfelelő. Ezt nem bírják megtenni.

    Rendben, tudomásul veszem én is. Ennyire vérgáz a magyar „baloldal”. Igen – tudom – a Fidesz ennél is sokkal, de sokkal rettenetesebb, de soha az életbe nem lehet választást nyerni azzal, hogy a kisebbik rosszként kampányolnak. És bízom benne, hogy rasszizmusra építő, „rendpárti”, magát baloldaliként aposztrofáló párt soha az életben nem is nyer szavazáson.

  • Brávó Christopher.
    Nem sok DK olvasó marad, de nincs is Gyurcsány imádókra nagy szükség. Amint látjuk hozzászólásaikból, a különféle Facebook lapokon, a jogos kritikára az önkényes verés miatt csak a bűn másra kenésével reagálnak. Provokátorokat nekik szabad meglincselni, minek ment közéjük. A rasszizmust pedig el sem ismerik, hanem elmondják a betanult szöveget a „lusta, ingyenélő, bűnöző cigányokról”, meghívnak a VIII. kerületbe, ahol a DK hősök nyugodtan sétálnak, mert nekik sok barátjuk van, akiknek nagy része cigány, bezzeg minket pillanatok alatt agyonvernének az ott állandóan járőrként cirkáló cigány bűnözők, akik közül „Ebben a pillanatban 300 cigánygyerek gondolkodik, hogy szerez estére drogra valót”, a gyanútlan magyar áldozataiktól beszedve azt. Mandula Viktor cikke a Hír 24 lapon ugyanis nagyon megnyerte a tetszését sok DK támogatónak.
    http://www.hir24.hu/nagyinterju/2014/07/14/ebben-a-pillanatban-300-ciganygyerek-gondolkodik-hogy-szerez-estere-drogra-valot/
    A patyolat tiszta magyar gyerekek, fiatalok, emberek persze soha nem szednek kábítószert és soha semmiféle bűnözésben nem vesznek részt. Csak akkor hogyan lett sokszoros milliárdos sok fideszgyík, MSZP, vagy más párt politikusa, mint most a Mészáros Lőrinc, Széles Gábor, Csányi Sándor, az Orbán család, Simicska, Puch, vagy akár Gyurcsány Ferenc, stb., stb., alig néhány év alatt?
    Ki is verte csődbe a Postabankot és ki szőkítette az olajat, avagy az is cigánybűnözés volt?

  • Bognár úr, maga már a facebook-on sem arról híres ebben a témában, hogy zavarnák a tények. Ahogy Christophert sem, aki szerint tehát inkább foglalja el Miskolcot egy valóban rasszista Jobbik-polgármester, de a demokratikus oldal meg se próbálja, hanem felemelt fejjel és egyenes derékkal adja át a náciknak.

    Nos, ha Pásztor Önök rasszistának tartják, akkor kérem, kommentálják Karácsony Gergely tegnapi beszélgetését Kálmán Olgával. Mert meglehetősen uyganazt mondja, mint Pásztor a cigány-nem cigány együttélés témakörében.

    Vagy ha egy liberális mondja, nem pedig a nemszeretem DK jelöltje, akkor az más?

  • Cornelius: A hozzászólásom elég világos. Azok az állítások, félrebeszélések, mentegetőzések, hamis indoklások nem zavarnak, amiket egyesek hazudnak és ténynek akarnak elfogadtatni. Provokátornak neveznek valakit (engem is sokan) és akkor feljogosítva érzik magukat a testi sértésre, verekedésre, a provokátor megérdemli, hogy akik nem értenek vele egyet, azok megüssék, megverjék, aztán, ha úgy adódik akár fel is akaszthatják. A fokozatnak semmi köze ahhoz, hogy az elnézhető legyen. Egy lökés és az akasztás ugyanolyan bűntett, garázdaság, magyarul, legfeljebb a büntetés mérete más.

    Ilyen embereket nem tartok sem demokratáknak, sem civilizáltaknak, mert halvány fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent törvény betartó becsületes embernek lenni. A demokrácia fogalma sok magyar emberben az, hogy mindenki viselkedjen demokratikusan, meg is követeli másoktól, de maga azt akarja tenni, ami neki tettszik. Erre utal a sok DK hozzászólás.

    A magyar emberek többsége azt is hiszi, (a gyakorlat ugyanis ezt mutatja nekik) hogy van kis bűn, amit meg sem kellene büntetni, meg nagy bűn, amit jó volna megbüntetni. A polgár kis bűnt követ el többnyire és vagy megbüntetik, vagy nem, szerencse folytán, de ami fontos NEM TARTJA MAGÁT BŰNÖZŐNEK, mert a nagy bűnt a politikusok és körükben a seggnyalók követik el, akik nem kapnak büntetést érte.

    A jogállamokban nincs az a felfogás, hogy van kis bűn ami nem számít és nagy bűn ami nem lesz büntetve, mert nem ez a gyakorlat. Akit lefülelnek az megkapja a büntetést, általában arányosan. Vannak kivételek, de gyakran az is kidolgozza magát, mint ugyebár O.J. Simpson is a börtönben fog meghalni, pedig ártatlannak lett kimondva felesége halálában.

    A felfogást talán legkönnyebben úgy lehet illusztrálni, hogy a jogállamban az emberek értik és tudják, hogy nem lehet egy asszony csak kicsit terhes. Tehát, nem lehet senki sem, csak kicsit bűnös.

  • Christopher Adam

    Gyulával egyetértek, és annyit tennék még hozzá, hogy ismerve a XX. századi magyar történelmet és ismerve a Fidesz logikáját a Jobbikkal szemben („szavazz rám, mert csak mi tudjuk megállítani a szélsőjobbot, ami még nálunk is rosszabb lenne a kisebbségek számára”), nem nagyon hat rám ez a logika a DK részéről sem. Pásztor rasszista kijelentéseket tett, pont. A DK ennek ellenére jelölte és az ebből fakadó baloldali feszültség és viták, bírálatok ellenére kitart mellette.

    Éppen TGM vitázott ma este az ATV-n Debreczeni-vel. TGM elmondta azt, amit én is (és körülöttem rengetegen) érzek: ha marad Pásztor, akkor a DK (és közvetve az újabban teljes némaságban lévő MSZP) soha többé nem jöhet számításba mint olyan párt, melyre antirasszista, liberális, baloldali ember szavazhat.

    Bár voltak olyanok akik korábban sem bírtak egy szobában levegőt szívni a DK-val meg Gyurcsánnyal, én nem tartoztam azok közé. Vissza lehet keresni cikkeimet ezen az oldalon is, nem volt számomra unszimpatikus a DK, néhány vezető politikusa (pl. Vadai Ágnes) kimondottan rokonszenves volt számomra. De mint ahogy TGM remekül összefoglalta ma este: ha Pásztor és ez a stratégia marad, akkor a DK soha többé nem jöhet számításba. És az MSZP sem. Amúgy nem ragaszkodom Karácsony Gergelyhez, az Együtthez és a PM-hez sem. Ha ők is ezt a vonalat viszik, akkor mehetnek ők is a süllyesztőbe.

  • http://nol.hu/belfold/nem-akartam-altalanositani-1474619
    könnyekig meghatódom pásztor elvtárstól: íme, a jó pásztor!
    ezek után van még valakinek kritikai észrevétele?

  • Nos, néha tényleg nem értem a liberálisokat! Őszintén érdekel ti hogyan neveznétek azt mikor bizonyos bűncselekmények elkövetőinek rasszjegyei -gyakorlatilag száz százalékban- cigány származásra utalnak! Ez liberális szellemmel tényleg ennyire felfoghatatlan, hogy a „cigánybűnözés” kriminológiai fogalom és nem szociológiai és semmi köze nincs a rasszizmushoz?! Ahhoz van köze, hogy ne dugjuk a fejünket a saját seggünkbe és merjük felvállalni a roppant súlyos problémát, hogy adott térségek adott bűncselekményeit csak cigányok követik el aminek nyilván meg vannak a társadalmi okai, és társadalmi felelőssége, de úgy biztos nem fog megoldódni, hogy nem vesztek tudomást róla!

  • Ezúttal is egyet kell értenem Christopher értékelésén, aki sokkal, de sokkal több részletet és tényeket ismer mint én.
    Általánosságban, szerintem a baloldal nem csak most, de évek óta aláássa az emberek bizalmát, gyatra, idejét múlt, megalapozatlan és a hozzáértés hiányát illusztráló lébecolással. Lébecolás, mert átfogó és a társadalom irányát, működését és mechanikáját irányító programjuk nincs, nem is volt a rendszerváltás óta.

    Sok köztük a karrier politikus, ismeretlen, súlytalan, semmit tevő, akik felveszik a fizetésüket és megsütögetik a kis pecsenyéjüket, korrupcióval, ismeretséggel és szívességek adásával, begyűjtésével teremtenek karriert, megélhetést és protekciót, védelmet a lebukás és büntetések kikerülésére.

    Teljes morális és anyagi függés és korrupció jellemzi az egész magyar politikai életet, nincs ebből kiút! Reménytelen, mert a demokráciát a nép teremti meg, soha nem a kormány, vagy a hatalom!

    Az 1989-es rendszerváltás csak annyit jelentett,hogy ugyanazok a politikusok más rendszer alapján használják ki hatalmukat, sokkal, de sokkal nagyobb mértékben rabolhatják az ország és a nép vagyonát, teljes szabad kezet kapjanak a jogtiprásokhoz, korrupcióhoz, a felelőtlen, büntetlen bűnözéshez.

    Magyarországon a nép, a polgárság így nem képes, nem tud, nincs igénye arra, hogy értékrendszerét, viselkedését, ideológiáját, gondolkodását következetesen, becsületesen, korrupció nélkül és szisztematikusan a demokratikus módra alakítsa át. Nincs miért, nincs rá energiája és ezt nem lehet békésen megvalósítani, ehhez hatalmas, mindent átfogó forradalom kell, ami kegyetlenül megtisztítja a társadalmat, bűnöst és ártatlant megölve, amíg az élve maradók gyökeresen meg nem változtatják értékrendszerüket. Ilyen volt a sikeres Francia Forradalom, aminek a szele megállt a Magyar határ közelében, köszönet a sógoroknak. Ez az egyik oka annak, hogy a Közép-Európai országok hatalmas demokrácia deficittel rendelkeznek és a nyugati kultúrához nem tudnak felzárkózni és nincs kifejlett, akt´ˆv polgári réteg, ami a maga sorsát akarja és tudja irányítani, befolyásolni. Magyarországon van Budapest, aztán semmi. A Fidesz ezt jól tudja, Budapestet szétveri, fontosságát csökkenti, a minisztériumokat kiköltözteti, a pénzt elvonja a várostól, de-centralizál, és alig 4-5 év alatt a maga embereivel ural minden kerületet, amikor azok visszaadnak egy kicsit a megvont javakból. (Egyébként amikor a közigazgatás de-centralizált, a loyalis készenléti hadsereg a fővároson kívül állomásozik, nem lesz könnyű tüntetést vagy komoly polgári megmozdulást szervezni sem.)

    Ami még nagyobb hiány, az a demokráciához szükséges haladó, aktív értelmiség, független bíróság, független rendfenntartás, független média és egy Alkotmány. Az utóbbi négyről a Fidesz azonnal gondoskodott uralmának kiterjesztésekor. Az előbbiekről pedig mindegyik párt gondoskodott, az utóbbi évtizedek alatt.

    Most még jobban megalapozza a Fidesz a diktatúrát, az oktatási rendszeren keresztül és a történelem teljes átírásával, szoborkodással és Kerényi féle Nemzeti Moslék etetésével. Új Színház van, nem egy, hanem szinte mind és a stadionokban játékokkal mulattatja a népet új császára, akinek új ruháján még szinte mindenki gyönyörködik.

  • Ez a DK, meg az egész MSZP egy szánalmas kutyaütő gyülekezet. Nagyon jól tette, aki a DK Budapest, VIII. kerületi (Józsefvárosi) irodájára ráírta, „Már két hete cigányozunk, szavazzon ránk!”. Ezt érdemli mindenki akinek többet ér egy poszt/rang mint a becsületes helytállás. Mert mit csináltak az alatt az idő alatt, amíg hatalmon vannak a cigányság társadalomba integrálása érdekében. Mindenki tudja, semmit.

  • na ez van a baloldal cigányozik (és a jobboldalt vádolja azért….,röhej és szégyen!!)akik eddig sem tettek semmit a beilleszkedésükért,felemelkedésükért, egyáltalán értük(akikért még érdemes!!!!vannak!!!),legfeljebb a választások előtt….Nem most kezdődtek a problémák sok évtizede..,persze vannak akik soha nem képesek normális értékrend szerint élni,
    azokon nem lehet segíteni és ugyanolyan bűnözök, mint a nem ebbe a népcsoportba tartozók,akiket el kell különíteni a normális társadalomból!

  • Fenyvesi Glória

    Pásztor Albert nem rasszista, csak mint volt rendőri vezető,nem a Rózsadombról, hanem Miskolc sűrűjében tapasztalta meg a bűnözést.És ki merte mondani az igazságot.
    Aki meg ,védi a bűnözést, az menjen a Lyukóba , Miskolcra, no, meg az Avasi lakótelepre, és akkor is maradjon toleráns, amikor kitépik a kezéből a táskát, nyakláncot, és csapatostul ordítanak a villamoson, és rátörnek az idősekre, és nem csak ellopnak dolgokat, hanem még megverik, megölik a z öreg szülőket…
    És ezek nem mások, hanem azok, akikről beszélünk, és mindig.
    Kérdésem:Nem volna elég, ha csak lopnának, még gyilkolni is kell?

  • fenyvesi glória: megértem az indítékait, hiszen gyökös jobbikos. javaslom, költözzön maga Lyukóbányára, vagy az Avasra, vonával együtt, és tegyen aktívan az ottani „cigánybűnözés” ellen, és, ha már arra járnak, hassanak rá a nem cigány bűnözőkre is.
    gyilkolni pedig, ha jól tudom, eddig csak a maga fajta önkéntes fajvédők gyilkoltak – cigányokat.
    kérdésem: felkérdezte már vonát, hogy ő mit tett a hazájáért?
    amúgy pásztor albert lehet, hogy nem rasszista, csak éppen sík hülye, aki képtelen felfogni, milyen következményei lehetnek a szavainak.
    egy ilyen ember legyen polgármester? na, neee…

  • Fenyvesi Glória

    Ille István: Úgy látszik,maga nincs tisztában a mai magyarországi valósággal, ami a bűnözést illeti…
    Vagy védett lakóparkban él…
    És kocsival jár,nem tömegközlekedéssel utazik…

  • Fenyvesi Glória

    Nem értem,miért kell a bűnözést, a bűnelkövetőket védeni?
    Anarchia kell,nem a rend?

  • fenyvesi glória: attól tarok, maga pedig érdekes szűrőn keresztül nézi a hazai rögvalóságot…az én portámat három kutya védi, akik közül a legkisebb tescos: tudja, ahol a legkisebb is számít 🙂
    amúgy igaza van: úgy 30 éve nem utazom tömegközlekedéssel. tudja, miért? mert megengedhetem magamnak. ezt már boda is nehezményezte 🙂

  • fenyvesi glória: csak, hogy tanuljon – bár kétlem, hogy képes lenne rá…
    LEVEGŐT!

    Ki tiltja meg, hogy elmondjam, mi bántott
    hazafelé menet?
    A gyepre éppen langy sötétség szállott,
    mint bársony-permeteg
    és lábom alatt álmatlan forogtak,
    ütött gyermekként csendesen morogtak
    a sovány levelek.

    Fürkészve, körben guggoltak a bokrok
    a város peremén.
    Az őszi szél köztük vigyázva botlott.
    A hűvös televény
    a lámpák felé lesett gyanakvóan;
    vadkácsa riadt hápogva a tóban,
    amerre mentem én.

    Épp azt gondoltam, rám törhet, ki érti,
    e táj oly elhagyott.
    S im váratlan előbukkant egy férfi,
    de tovább baktatott.
    Utána néztem. Kifoszthatna engem,
    hisz védekezni nincsen semmi kedvem,
    mig nyomorult vagyok.

    Számon tarthatják, mit telefonoztam
    s mikor miért, kinek.
    Aktákba irják, miről álmodoztam
    s azt is, ki érti meg.
    És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
    előkotorni azt a kartotékot,
    mely jogom sérti meg.

    És az országban a törékeny falvak
    – anyám ott született –
    az eleven jog fájáról lehulltak,
    mint itt e levelek
    s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
    mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
    s elporlik, szétpereg.

    Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
    Lelkem nem ily honos.
    Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
    aki alattomos.
    Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
    szemét lesütve fontol sanda választ
    és vidul, ha toroz.

    Én nem ilyennek képzeltem a rendet.
    Pedig hát engemet
    sokszor nem is tudtam, hogy miért, vertek,
    mint apró gyermeket,
    ki ugrott volna egy jó szóra nyomban.
    Én tudtam – messze anyám, rokonom van,
    ezek idegenek.

    Felnőttem már. Szaporodik fogamban
    az idegen anyag,
    mint szivemben a halál. De jogom van
    és lélek vagy agyag
    még nem vagyok s nem oly becses az irhám,
    hogy érett fővel szótlanul kibirnám,
    ha nem vagyok szabad!

    Az én vezérem bensőmből vezérel!
    Emberek, nem vadak –
    elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
    nem kartoték-adat.
    Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
    jó szóval oktasd, játszani is engedd
    szép, komoly fiadat!

    na, ki írta? ha megfejti, jutalomfalatot kap.
    ráadásul minden szava rohadtul érvényes a mára, pedig 1935-ben kelteződött!

  • SZep napot es joestet mindenkinek!
    eggyetlen kerdesem volna minden demokratikus es nem demokratikus olvasohoz-hozza szolohoz,nevezetessen;
    minden roma szarmazasu magyar, bunozo? (fasiszta szofordulattal elve cigany)
    kb 1,5 millio szemelyrol van szo,ferfiak,nok,gyerekek.

  • Romano: Persze, hogy nem a valasz. De ezt a ciganycirkuszt nem ertem. Magyarul cigany, ciganyul roma. A nemet es az angol is magyarul van megnevezve. Miert beszelnek ciganyul? A roma ha jol tudom, embert jelent? A tobbiek nem emberek? Ez ugy gondolom ertelmetlen cirkusz, hogy sertodni lehesen.
    Azt mondta egy cigany jogi harcos, hogy negativ jelzo tapad hozza. Ezen nem a nevvaltozas segit, hanem a folt lemosasa. Fasiszta lennek ezert? A Sarkozi ciganykent volt hazafi es bator ember. Nos?

  • llanfair:
    Önmagukat romnak, vagyis „embernek”, illetve néha kálonak, „feketének” nevezik. A magyarországi vándorcigányok néhol manusnak (szintén „ember”) is nevezik magukat. A világ népei és nyelvei különféle szavakkal nevezik a cigány népet. A Londonban, 1971. április 8-12. között megtartott Első Roma Világkongresszuson, maguk az ott jelenlévő, különböző cigány népcsoportokhoz tartozó küldöttek konszenzussal azt fogadták el, hogy a világ összes cigány származású emberének közös és hivatalos elnevezése attól kezdve a rom többesszámú alakja, azaz a roma legyen.
    ráadásul hímnemű cigányt jelölnek vele, mivel a nők neve romnyi. ha megnézel egy cigány családot, ahogy vonulnak, elől mindig a férfi megy, és még egy cigány purdé is előbb van a sorban, mint egy lány, vagy nő. azért ez is mond valamit…
    ami a ‘cigány’ szó eredetét illeti: egy értelmezés szerint a cigány szónak egy német kifejezés teremtette meg az alapját. Ez a kifejezés a ziehende Gaeuner, melynek jelentése: vándor tolvajok. hát…
    ha valakit érdekel:
    http://www.romanishib.hu/tortenelem/ lenne mit tanulnunk…

  • Ille István. A Washington Redskinst beperelték az indiánok, mert sérti őket a név. A cigányokat zavarja az, hogy cigánynak nevezik őket. A négerek sértődnek a néger névre, mert ők feketék. Bár a világos szürkétől a feketéig képviselve vannak. A sárga is sértő, bár szerintem ez igazából azért él még, mert a „fehér” ember nem tudja megkülönböztetni a koreait a japánt, a kínait vagy vietnamit. A fehér is vicces annak aki látott már olaszt, spanyolt vagy olaszt. Pici lavórokban ekkora viharokat kavarni. Nem örülök, hogy angolul „éhes” vagyok. De ez van. Nekem ezek felfújt és csinált problémák. Bár valószínűleg megint baromságokat írok.
    De például Beethoven bajszosoknak hívta a magyarokat. Kövért nézve akkor most sértődjek?

  • llafair: csak tájékoztatólag írtam a kommentemet, nem állásfoglalásként. viszont a link valóban sok információt nyújt a rasszistáknak is – habár őket nem igazán érdekli.
    azonban nem az angol nyelv a hibás, hanem a hiányos angoltudás. az ugyanis, ha a kérdésre, ki fia borja is, azt feleli a pór: i am hungary, akkor az valóban azt jelenti, hogy éhes. de, ha azt találja válaszolni, hogy i am from hungary, akkor tiszta a képlet.
    akinek nem inge…

  • Ille István: A kép tiszta lesz, de nem mentesül a humortól. Mert ugye a szó mindkét használatban éhesnek hangzik. Tehát én jöttem „éhesből”. Persze mindenki tudja mit jelent, de hát a humor megölhetetlen. Szerencsére.

  • na ja. valamelyik magyar filmvígjáték főszereplője is elpanaszolja, hogy valahányszor azt mondta, hogy ő magyar, mindig meg akarták etetni 🙂

  • Ille Pista,
    én most beárullak a fenyvesi kólikának.Csak azért,mert az általam nagyon nagyra tartott és szeretett költőm versét írtad le.(„Talán dünnyögj egy új mesét,fasiszta kommunizmusét”)Disznók elé szórtál igazgyöngyöt.

  • Eörsi Mátyás . v i s s z a l é p e t t . „a megtisztelő” kormánymegbizatástól.
    E végső döntését a hamis népszavazás és Népszabadság betiltása miatt hozta meg…