Kis magyar lehúzós

2014 szeptember 20 7:47 de.63 hozzászólás

Hallottunk eddig már pilótajátékról, piramisjátékról, MLM cégekről, ezeket már majd’ mindenki ismeri, alig akad, aki bedől nekik. Ám akad egy új vállalkozás a pályán, a fogyasztói csoport nevű társasjátékkal.

Ez úgy működik, hogy megjelentet egy igencsak jól hangzó hirdetést néhány bulvárlapban.

CLB hirdetés

 Aki csak a havi törlesztő részletet nézi – 1 mille havi 3.801-ért – már be is indul a nyálelválasztása. Dehogy gondol arra, mennyi idő is kellene  a törlesztéshez ezen az összegen – konkrétan 21 év és egy pici – tehát hamis a baba, máris hívja a megadott számot, ahol egy bájos női hang  lekéri egy-két adatát, majd közli, hogy vissza fogják hívni. Meg is teszik, és bekérnek néhány személyre szóló igazolást, amiből a legfontosabb a kereseti kimutatás – ami lehet a nyugdíjszelvényed is,  majd közlik, hogy el kell bíráltatni a kérelmedet, aminek eredményéről majd tájékoztatnak.

Pár nap múlva fel is hívnak, hogy kölcsönigényed – mert te abban a hitben vagy, hogy pénzt fogsz kapni – pozitív elbírálásra talált (micsoda boldogság!), és  légyolybűbáj, fáradj be szerződéskötésre. Ekkor még nem fogsz gyanút. Elegáns, modern Kálvin-téri irodaház, az iroda is modern, világos, tágas, a cég meg brókernek nevezi magát. A szerződés, persze, nagyon hivatalosnak néz ki, fejléc, pecsét, aláírás. Fel sem tűnik, hogy a szerződés tárgyát képező DOLOG-ról van szó, ami, ugye, tárgyiasult valami, a megnevezése pedig LAKÁSFELÚJÍTÁS, ami elég nehezen tekinthető dolognak. A bróker persze nagyon meggyőző, nyugi, ez csak egy formaság, valamit be kellett írni, ugyebár. Ráadásul ott van egy fizetési tájékoztató, amiben közlik, hogy mikorra esik a kifizetés, és hogy azt a cég garantálja.

De a lényeg az üzleti szabályzatban van, jó apró betűkkel szedve: kicsi palimadaram, te ugyan egy fillért se fogsz látni, mert, bizony, arról van szó, hogy minden hónapban sorsolnak, hogy ki az a szerencsés, akinek a „dolog” megvásárlását finanszírozzák, de mindaddig, míg a futamidő le nem jár, a „dolog” tulajdoni igényét – mint amolyan hitelfedezetet – fenntartják. Ez, ugyebár, egy lakásfelújítás esetében elég mókás. Persze, ha egy alsó-felső fogsort csináltatsz belőle, ami azért már közelít egy középkategóriás 10 éves autó árához, jobb, ha kivehetőre csináltatod, mert ki tudja, a végrehajtó mire nem képes!

Az fel sem tűnik, hogy a szerződés és az üzleti szabályzat elállási záradéka nem fedi egymást, mivel elméláztál a havi részleten, ami persze nem 3.800 huf, hanem annak nyolcszorosa, cserébe 50%-os többletbevételt biztosít a – kinek is? Bank? Nem. Brókercég? Talán, mivel nem a maga, hanem a többi palimadár pénzével játszadozik.

Az már csak hab a tortán, hogy a bevételi pénztárbizonylaton – mivel szerződéskötéshez izibe be kell fizetned kp. a regisztrációs díjat  ( amit, írásban vállalják, garantáltan visszatérítenek ) és az első havi törlesztő részletet – és a számlán nem ugyanaz az összeg szerepel, de mivel az egész paksamétát egy irattartóban kapod meg, a pénztárbizonylatot meg külön, a franc se áll neki összeolvasni a kettőt.

Persze, a beígért kifizetési dátum lejártával kedvesen felhívnak, hogy attól a brókertől, aki veled az ügyletet lebonyolította, átkerült a pénzügyi csoporthoz a szerződésed, ne is keresd a jó fiút többé, nem illetékes, ja, és sajnálják, de ebben a hónapban nem tudják kifizetni a kölcsönt, mert nem kerültél be a havi zárásba.

És ez így megy majd a végtelenségig. Mindössze három, Btk-ba ütköző bűncselekedetet követtek el: csalás, megtévesztés, sikkasztás, valamint egy, a PSZÁF-hoz tartozót, – Kft-ről van szó – a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet.

Kicsit bővebben, és más megvilágításban itt olvasható róluk:

http://hvg.hu/gazdasag/20140128_Kevdezmenyes_hitelt_igertek_bedoltem

Jelenleg több száz áldozatuk van, és vidáman működnek, minden következmény nélkül. Persze, van, aki – miután rájött, hogy átverték – soron és renden kívül visszakapja az addig befizetett pénzét, mert két 150 kg-os ukrán ügyvéd elég meggyőző tud lenni, de az áldozatok legtöbbje nem rendelkezik ilyen képviselettel.

Most éppen pertársaság szerveződik ellenük, de nem úgy néz ki, hogy izgatnák magukat.

63 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Kedves István!
    Ezt az aljas pénzelszívást már többen és többször is szóvá tették.
    *
    Hibásak az újságok, a feladott/megjelentetett hirdetéseket nem válogatják meg!
    1.) A fogyasztói csoportoknak első körben, ott kellene a „nyakukra lépni”. A hirdetéseiket befagyasztani, akkor a piac is leszűkülne. A fogyasztói csoportok vezetői előtt jó szélesre tárni a börtön kaput! Meg- és kiérdemelnék.
    2.) Második körben az ilyen hirdetéseket megjelentető lapok szerkesztőségeit marasztalnám, büntetném! Hol van az etika, a becsület? Kritikusan kell(ene) a hirdetéseket elbírálni mielőtt megjelentetik.
    *
    A kétségbeesett, anyagilag megnyomorodott emberek szalmaszálként kapaszkodnak ebbe a „nemzeti” átvágásos kölcsönökbe.
    *
    Itt is begazolódik, hogy fejétől bűzlik a hal…
    Rendet kellene vágni, de nemcsak ezen a területen, máshol is „fáj”…
    :((

  • Csiszer Lóránt

    „Hallottunk eddig már pilótajátékról, piramisjátékról, MLM cégekről, ezeket már majd’ mindenki ismeri, alig akad, aki bedől nekik.” – MLM cégek? Mit tud az MLM-ről kedves István? Gondolom nem sokat … azért sorolja a piramisjátákokkal egyhelyre. Ismerős Önnek az a mondás, hogy „Varga, maradj a kaptafánál!”? 😉 Tisztelettel …

  • csiszer lóránt: nem nyert. ugyan nem száll ki belőle a csúcson senki, de pl. egy gyémánt fokozatú „szponzornak” – miután elegendő „partnert” szervezett be maga alá, és azok is, legalább négy szintig – már semmit nem kell csinálnia, a hangyái szépen hozzák neki a pénzt.
    nem egy helyre soroltam, még csak nem is egyenértékűnek, de attól tartok, az ilyen nyelvtani finomságok meghaladják az értelmét.
    mi több, egy felsorolás, amiben van alma és körte, csak annyiban egy, hogy mindegyik gyümölcs.
    javaslom, pimaszkodjon valamelyik lócsiszár rokonával!

  • uj IP szamom van , deritsetek ki

  • mi van, burkus, már hazaértél orlandóból? nyitva volt már a gondozóintézeted közösségi szobája? vagy külön neked nyitották ki kora reggel? de rendesek!

  • yes

  • és a kezelőorvosod is bent van már, vagy még csak az ápolóknál jelentkeztél be?

  • ez van pityukukukk

    burkus laszlo-kent kezelnek magas vernyomival egyelore

  • Csiszer Lóránt

    Amit mond Ille úr, annak semmi köze a realitáshoz, természetesen nem ismerhetek minden MLM céget, de amelyiket ismerem, egyikben sem lehet ölbe tett kézzel üldögélni, bármilyen magasra is jut az ember. Ennek ellenére, ha valóban úgy lenne, ahogyan Ön mondja, akkor sem lenne ingyen az a pénz, hiszen egy olyan magas szintre eljutni csakis mások tanításával lehet, megtanítva azt ahogyan ők is magasra juthatnak … ez kemény munka, amely passzív jövedelmet generál majd. Olyan mint ha az ember jó sok könyvet írna, majd hátradől és a jogdíjból éldegél. Alma, körte? Esetleg alma, bálna … Pimaszkodik a bánat magával … csak nem kedvelem amikor valaki minimális vagy semmi tudással osztja az észt valamiről, főleg ha azt más kárára teszi. Az MLM szakmának az Önhöz hasonló, az MLM-ről szinte semmit nem tudó kommentálóknak köszönhetően kering rengeteg tévhitt …

  • csiszer lóránt: hát, ha munka mások beszervezése, akkor legyen magának igaza. nem tanítanak meg semmit, van egy sablon, ami részben eladási technikákból, részben beszervezési trükkökből áll, ráadásul meg kell venni bármilyen termékről is van szó, az induló készletet, meg jó tanácsok: biztosan van olyan családtagod, iskolatársad, munkastársad bla-bla-bla. az mlm nem szakma, hanem betanított munka. volt szerencsém két beszervezési mítingen is részt venni, na, azt az erőltetett lelkesedést, azt az ugri-bugri örvendezést, hogy most hallgassuk meg amáliát, aki gyémánt fokozatú, taps!
    de bizony, lehet ölbe tett kézzel üldögélni, csak maga a közelébe se szagolt a legfelső szinthez 🙂
    az pedig már többször kiderült, hogy fogalma sincs arról, hogy milyen a tudásom.
    ennyi az egész észrevétele a témához? itt korteskedik mlm ügyben és pattog, mint kecskeszar a deszkán, hogy micsoda gaz dolog, egy sorba tenni más bevételorientált simlisekkel!
    mondom, egy felsorolás nem jelent BESOROLÁST, legkevésbé egy szintre helyezést!

  • Georgina Bojana

    Kedves István,
    az MLM cégesekkel kár vitatkozni. Teljesen agy mosottak. Dúl a sok konferencia, no meg sok rajtuk a nyomás. Teljesíteni kell, mindenáron. Vannak jó cuccaik is, nem vitatom, egyszer egy tűzhelytisztítót vásároltam, sok évvel ezelőtt. A sütőt hozta rendbe a Férjem. Egyetlen csepp ráesett a lábfejére (papucsban dolgozott), úgy kiégette a bőrt, sebészetre kellett vennünk.
    A sütő nem is volt olyan elhanyagolt, hogy ezt vásároltuk meg, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen erősen maró anyag. Tény, hogy a sütő csili-vili lett, mint új korában.
    De olyan anyagot is árulnak, hogy feltakaríthatjuk vele az egész lakást, végül a virágainkat is megöntözhetjük, s ettől vidulnak.
    Valóban vannak jó és olcsó termékeik, tény, hogy irgalmatlan nehezen termelik meg az annyit, hogy meg tudjanak élni belőle. Ezért megy a rábeszélés, kerülöm őket, mint a jehovákat, mert nincs idegrendszerem csukott szájjal, nyitott szemekkel hallgatni sem ezt, sem azt.
    *
    Amit írtál, a fogyasztói csoportokról, az mind igaz. Ezen változtatni kellene, csak ippeg senkinek sem fontos. A kárvallottak pedig hiába jajgatnak.
    Sajnálom aki belép a csapdába.
    G.B.

  • G.B, van lehetőség felmondani a szerződést, 8 napon belül 20%-ot bukik a polgár a befizetett pénzből, 30 napon belül 20.000 fix + a befizetett pénz 50%a, azonban ezekben az esetekben is küzdeni kell a visszafizetésért. hiába Btk-ba ütköző a tevékenységük, mire egy feljelentés ügyészi szakba kerül, onnan meg bírói szakba, egy év is eltelhet.
    polgári peres eljárás esetén még hosszabb az idő, ráadásul a fajlagos ráfordítás és a megtérülés aránya nagyon rossz. ügyvédi költség – ami a visszaperelt összeggel arányos – plusz perköltség, drágább lesz a leves, mint a hús.

  • Georgina Bojana

    Kedves István,
    olyan panasszal is jöttek, még aktív koromban a szerkesztőséghez, hogy végrehajtó pakolt. Nem tudták teljesíteni azt, amit aláírtak, félrevezették a szerencsétleneket, hitték, kölcsönt kapnak, majd törlesztenek.
    Itt másképpen van. Előbb törlesztenek, a bánat tudja ? évig, majd talán az 5. vagy 6. évben megkapják a leszerződött pénzt.
    De az olyan, mint (néhány) kutya vacsorája, nem nálunk. Addig többször megszedik magukat, feloszlanak, átnevezik őket, külföldre mennek, bármi megtörténhet. A cég részéről hiába a lepecsételt szerződés, ők vannak nyeregben. Nem tudják tőlük behajtani a kiizzadt forintokat.
    Rémes! :O
    G.B.

  • Húúúú, de büszke vagyok magamra. A 2000-es évek elején egy kedves ismerősöm hívott
    egy „partira”, ahol erről volt szó. Elmondta nagyjából a lényeget, és szépen kértem, hogy
    ne vegyen benne részt.Két évre rá felhívott, hogy most nem tudja, mit csináljon, mert nem adják vissza a pénzét.

  • G.B. nem kapnak pénz a kezükhöz. a DOLOG megvásárlásához segítik őket. ezért tűnik megtámadhatónak egy olyan szerződés tárgy, mint a lakásfelújítás. abban mi a dolog? a csempe kicserélése, a hajópadló felcsiszolása, a falak átfestése, a nyílászárók cseréje, a munkadíj mind-mind pénzzel megvásárolható, de dologgá nem váló valami!

  • dancs lajosné: nem hát. ha ki is futtatnak egy-egy szerződést, azon addigra 50%-os hasznuk keletkezett, ami a saját zsebüket dagasztja. azonban saját tőkével semmiért nem állnak jót, kifizetni bármit is csak a többi befizető pénzéből fizetnek ki.

  • Csiszer Lóránt

    Ille úr, egy … se tud az MLM-ről, hogy másról mit tud, azt nem vitatom, de ismétlem magam, ne szóljon bele abba ami nem a maga dolga. Egy felsorolás, amely egy kalap alá vesz dolgokat egy végső következtéssel („ezeket már majd’ mindenki ismeri, alig akad, aki bedől nekik”) az besorolás is. Bár cégem ranglétráján még igen alacsonyan vagyok, köszönhetően annak, hogy inkább lelkes termékfelhasználó vagyok, mint hálózatépítő … nincs kezdőcsomag, a csatlakozás ingyenes, a termékek jók és a cég tulajdonossal is személyesen találkoztam, aki maga is aktív hálózatépítő, valamint az igazgató tanács egyik tagjával jó barátságban vagyok … nem kezdő cég, félreértés ne essék, nem azért dolgozik mai napig a tulajdonos … majd 20 éves cégről van szó … a neve lényegtelen, nem reklámozni akarom … csak annyi a kérésem, hogy menjen már a bánatba, bizonyosan tapasztaltabb és okosabb mint én, de mindenbe nem muszály beleugatni és lehúzni … Tisztelettel.

  • Csiszer Lóránt

    Apropó kedves G.B.: az az agymosottság, amiről beszél, tart vissza időnként attól, hogy elküldjem néhényukat melegebb éghajlatra … cégemnél nincs eladási kényszer, mert nincs teljesítenivaló „kötelező”. A kémiai szereket pedig próbálom minimálisra csökkenteni, ez cégünk politikája is, kémiai szerek nincsenek, van más alternatíva is a takarításra. Tisztelettel.

    UI: a további cégekről (pilóta, piramis és fogysztói csoport) nekem is negatív a vélményem.

  • csiszer lóránt: ne játssza az eszét, maga csak egy kis hangya, hangyácska, hát csak gürizzen szorgalmasan a „szponzora” hasznára. csak annyi a kérésem, hogy menjen már a bánatba ezzel a dumájával, romániából azt ugat – mert hát, ha már engem kutyának minősít, kedves falkatársam -, amit akar, de ne pofázzon bele abba, amihez nem ért.
    ismétlem magam, egy felsorolás NEM azt jelenti, hogy azonos tevékenységet végeznek, de hát, arról nem tehetek, hogy maga nem ugyanaz érti, amit én kifejeztem, és, ha lehet, ne velem foglalkozzon, vitéz uram, hanem a cikkel, valamint ne döntse már el, hogy én mit és hogyan sorolok be.
    nem mellesleg én is el tudom küldeni a jó édesanyjába, mert bár maga finnyásan csak a „bánat” kifejezést használta, erre gondolt. na, milyen érzés, amikor más mondja meg, hogy maga mit akart írni?

  • Csiszer Lóránt

    Kedves István! Maga azt ért a bánat szó alatt amit akar … ha nem negatív a véleménye az MLM-ről, akkor miért kell „bedőlni” annak? A cikkel is törődtem pár szó erejéig, sajnálom, hogy vannak emberek akik a gyors nyereség reményében belemennek ilyen dolgokba … mint a felhasználói csoport … viszont fontosabb volt nekem, hogy egy általam megbecsült üzletág mellett kiálljak. Előrebocsátom, hogy jövedelmem nem volt belőle eddig, nincs amiért a pénzem védjem, egyszerűen nagyobb lehetőséget látok benne, mint a „negyven év munka, majd utána nyögdíj” stratégiában. természetesen nem mindenkinek sikerül, de nem egy példa volt, hogy utánam csatlakozó emberek már jóval magasabb szinten vannak, mint én (a megfelelő javadalmazással egyetemben), csupán mert dolgoztak … tehát bármit is mond, nem ismeri az MLM üzletágat annyira, hogy megítélhetné …

  • A magyar kapitalizmus „siker”történetei…

  • csiszer lóránt: hogy én mit értek valami alatt, azt bízza csak rám, viszont javaslom, máskor fogja vissza magát, mert nincs tisztában a hazai szleng háttérjelentésével, mi szerint mi helyett is használják IDEHAZA ezt a szót. a fogyasztói csoport – ha figyelmesen olvasta volna a cikket és belinkelt másikat – korántsem a gyors nyereségről beszél, mivel csak a DOLOG megszerzése lehetséges – valami isteni csoda folytán, hiszen sorsolnak, vagy mi a szösz – gyorsan, de nyereség, na, az nem képződik, mert a birtokba kerülés után is tovább kell fizetni a részleteket a futamidő végéig, hiszen ebből finanszírozzák a további kisorsoltakat!
    higgye el, ismerem annyira az MLM „üzletágat, hogy véleményt alkothassak róla.

  • eleftheria: hozzá jön még a rendőrség, az ügyészség, a PSZÁF – amúgy semmi köze hozzá – a NFH (újabb nemzeti sóhivatal) kerekre nyitott szemű csodálkozása: de hát hozzánk még nem érkezett panasz, bejelentés, feljelentés! nem, az anyátok pállott nemiszerve, az nem érkezett! évek alatt egy se, amikor százszámra akadnak becsapottak? kit néztek hülyének?

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: Tudok olvasni és értettem, hogy miről van szó … valóban ez nem a gyors nyereségről szól, de én álatalában beszéltem, inkább a pilóta és piramis játékokra gondoltam. Ez még nagyobb átverés … Én is mondhatnám, hogy ismerem magát annyira, hogy véleményt mondhatnék magáról, de ez körülbelül annyira lenne igaz, mint a maga kijelentése …

  • csiszer lóránt: mi lenne, ha lerepedne rólam? ez a dacos feleselése nagyon gyerekes. az pedig, hogy maga minek ítéli meg a kijelentésemet, remélem, belátja, hogy – mint egy szubjektív, ráadásul egyéni tudásra alapozott, így meglehetősen bizonytalan alapú vélemény – nem igazán érdekel.
    vasárnap van, a szagos misének vége, hazajött a templomból, nincs más dolga, mint velem böllenkedni? nézzen körül, biztos akad a közelében egy székelykapu, amin még lehet valamit faragni, vagy egy pálca, amire régi dák bölcsességeket lehet róni, foglalja el magát.

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: Szubjektív egyéni tudás? Mitől szubjektív és mitől egyéni? Kicsit el van tévedve Ille úr, de sebaj … mitől más az Ön tudása? Pontosabban honnan is tett szert rá? Semmi valós tudása nincs az MLM-ről, egy normál vitát nem tudna lefolytatni, normál érvekkel … ha annyira nagy tudása, győzzön meg róla számszerű és reális adatokkal … készségesen állok a párbeszéd vagy vita elé … és nem járok misére.

  • csiszer lóránt: maga csak egy durcásan feleselő kölyök, miből gondolja, hogy leállok magával vitatkozni? az én tudásom attól más, hogy máshol és másképpen szereztem, mint maga.
    hogy maga honnan szerezte, érdektelen. a magáé, tehát egyéni és szubjektív. mi van, kezdi felejteni az anyanyelvét, hogy nem ért magyarul?
    hogy miről van tudásom, és miről nincs, arról, fiacskám, nem igazán tud képet alkotni – összehasonlítás hiányában.
    az, hogy nem jár misére, szomorú. ott legalább találkozna hívőkkel 😀
    ami pedig a számszerű adatokat illeti: fiacskám, maga kezdett el itt ágálni. nosza, győzzön meg, hogy a romániai MLM más, mint a magyar 😛

  • Csiszer Lóránt

    „mi van, kezdi felejteni az anyanyelvét[…]?[…]maga kezdett el itt ágál” ??? Mindegy, hagyjuk ezt a részét … nem érzem szükségét a meggyőzésnek, viszont tudatlansággal párosuló ócska vádaskodásnak tartom azt amit az MLM-el kapcsolatosan csinál. Semmi kézzel fogható bizonyítéka nincs arra amit mond … legalábbis ha van, azt jól elrejtve tartja, nem akarja elárulni. 🙂

  • csiszer lóránt: kicsi pofám, amióta itt megjelent, csak kötözködik. kezd unalmas lenni. ha már tudatlanságról van szó, akkor, ha javasolhatom, ne nagyon ossza az eszét, mert igencsak hervadt. itt prókátorkodik, ráadásul olyannal érvel, hogy majd ebből termeli ki a nyugodt öregségét biztosító anyagiakat, mintsem becsületes munkával keresse meg, ráadásul bután még el is mondja, hogy eddig jövedelme ugyan nem volt belőle, cserébe a maga által beszervezettek leelőzték! büdös a munka, haver? vagy csak amatőr?
    csak nyüzsögjön tovább. amennyi energiát eddig rám pazarolt, annyival már két üzletfelet szerezhetett volna.

    de, ha már számokat kért: egy üzletkötést megelőzően kb. 100 megkeresést kell lebonyolítani ahhoz, hogy 10 pozitív visszajelzést – fogadókészséget – kapjon, és jó, ha 2 jut el a személyes tárgyalás után konkrét üzletkötésig.
    ez, fiacskám, olyan régi statisztika, hogy amikor készítették, maga még pajzán gondolat se volt.
    ne felejtse el, maga is csak egy üzletkötő.
    elárulok magának valamit az üzletkötés három parancsolatáról: először magad add el, azután a cégedet, utána már szinte teljesen mind1, hogy milyen terméket akarsz eladni, megveszik. bármelyik nem sikerül, pakolj össze, és köszönj el. a „majd visszahívom” nem játszik.
    tudja, fiacskám, a tárgyalástechnikát is meg kell tanulni, az pedig nem szerepel az MLM oktatási anyagában.

  • Csiszer Lóránt

    Na jó, akkor kezdjük az elején … mert én a személyeskedésen kívül is tudok … nem mondtam, hogy ebből termelem ki a nyugodt öregségemet biztosító anyagiakat, de lehetséges ebben az üzletben, mint mondtam, lelkes termékfelhasználó vagyok, mert szeretem a cég termékeit. Mi az, hogy becsületes munka? Miért becsületes az és becstelen ez? Ki döntötte el azt és mi alapján? Vagy megint csak beszél a levegőbe? Pár dolog: nem veszek palackos vizet a cég víztisztítójának köszönhetően, nem használok vegyszeres takarító szereket, nem használok vegyszeralapú permetezőszereket, nem használok foszfát alapú mosószert, nem használok fluoros fogkrémet, stb. Jót teszek magamnak, a környezetemnek … és mindezt továbbadom. Hol ebben a becsületlenség? Igen, így van, számottevő jövedelmem nem volt, mert nem az volt a célom vele … és nem az általam „beszervezett” (regisztrált, csatlakoztatott) emberekről volt szó, hanem azokról akik később kezdték és üzletben gondolkodva, arra a felére tették a hangsúlyt. A később jövők is előzhetnek, valamint a szponzort is meg lehet előzni … hát nem igazságos ez így? Aki dolgozik az halad … próbáljuk meg ezt egy hagyományos munkamodellben … „csatlakozom” egy céghez a legalsó fokon, majd megelőzöm a főnökeim … talán a filmekben és a mesében. A szponzor érdeke, hogy feljebb jussak, mert neki csak akkor van jövedelme, ha engem is tanít és felemel. Haver? Azért annyira nem vagyunk jóban. 😉 A számok talán rendben vannak, bár nagyobb hatékonysággal is lehet dolgozni. Talán túl régi is a statisztika … Miért? Maga nem üzletkötő? Azt csak gondolja … hiszen az ember mindig elad … Van valami ebben a logikában, viszont az a téves, hogy rossz termékekkel huzamos ideig eladható egy cég. A Ferrarinak bármilyen híre van, egy elcseszett széria elég lenne a bukáshoz. Valóban első lépés amikor magam adom el, a második az, hogy eladom a céget és azután bármilyen termékét eladhatom … ez elsősorban egy személyes kapcsolatokon alapuló üzletág, az ismerőseim előtt nem fogom aprópénzért eladni a becsületem, míg a személytelen eladásnál azért becsúszik jónéhány átverés, mégis elmegyünk minden nap bevásárolni … azt mondja, hogy a marketben nagyobb bizalommal vásárol bármit, mint egy személyes ismerősétől? Az MLM üzletben láttam már barátságok születését, de a marketben csak a polcokat megrakókat ismerem, talán haver is akad köztük. … és mégegyszer mellément … igenis egy valamit magára adó MLM rendszer képzési anyagában benne van a tárgyalástechnika is, mint sok minden más is. Egyet mondhatok, az az MLM, ami az Ön fejében van, az bizonyosan nekem sem kellene … Tisztelettel.

  • Csiszer Lóránt
    2014 szeptember 21
    9:17 de.
    Az MLM cégeket és rendszert kétfelé kell venni. Van az eredeti multi-level-marketing ötlet, ami az elégedett vásárlón alapulna, és van a balkáni formája, ami már nem a termék forgalmazáson alapul, hanem a részesedési jutalékon alapuló piramisjáték, amivé degradálták. Néha ugyan kapcsolódik hozzá valamiféle termék is, de lényegében ez a formája nem kapcsolódik az eredeti MLM kereskedelemhez, sőt, néha nem is termékeket árulnak, hanem pénz csalnak ki a beszervezettektől. Például az Amwayt illegális piramisjáték vádjával. 1979-ben a bíróság már elítélte emiatt. Vagyis pontosan tisztában vagyunk az MLM eredeti, és a balkáni formájával is.

  • csiszer lóránt: „egyszerűen nagyobb lehetőséget látok benne, mint a “negyven év munka, majd utána nyögdíj” stratégiában. természetesen nem mindenkinek sikerül, de nem egy példa volt, hogy utánam csatlakozó emberek már jóval magasabb szinten vannak, mint én”
    na, kis pofám, ezt magyarázhatja, ahogy akarja, biza, döglött 😀 ez, bizony, azt jelenti, hogy MAGA gondolkozik rosszul, de a rosseb se akar meggyőzni egy ilyen kőagyút, mint maga.
    magát felemelni bármilyen szintre, bizony, komoly teljesítmény lenne, talán emelővillás targonca nélkül nem is sikerülne.
    szofisztikál itt becsületes meg becsület nélküli munkáról, csak éppen megint felül emelkedik másokon, pedig rég elfogyott a lufijából a töltőgáz, hiába fújkál utána, biza, lappad!
    senki nem mondta, hogy rossz termékről van szó. a választékból mind1ről szól a történet. tényleg romlik a magyarsága, ha már értelmezni sem tud.
    MLM üzletben, barátság? na, ne röhögtessen! mikor hívta meg vacsorára – otthonra- egyetlen vevőjét is?
    „azt mondja, hogy a marketben nagyobb bizalommal vásárol bármit, mint egy személyes ismerősétől? ” jól van, picinyem? ki állított ilyet?
    ami pedig a maga aprópénzért adott becsületét illeti, az a sanda gyanúm, ha én magával kezet fognék, bizony, utána megszámolnám, megvan-e még mind az 5 ujjam 😛
    szóval, a lényeg az, hogy én meg magánál nem vásárolnák semmit.
    ha kérhetem, hagyjuk ezt a hazug „tisztelettel” dumát. maga nem tisztel engem – attól tartok, errefelé senkit sem – így hát ne smúzoljon.
    maradjon meg a saját közegében – itt már volt seggnyaló jobbikos, büszke vitéz, most éppen egy „büdösamunka” (tudja, van, aki a maga fajta vigéckedést nem tartja igazi munkának, és most nem arról van szó, hogy kubikba ásson ki kötött talajban 10 métert alagcsőnek, amire amúgy is alkalmatlan lenne, elvégre egy vitéz csak nem fog ilyen alantas munkát végezni?) – most meg fogadatlan prókátor.
    a magam részéről befejeztem. magáé lehet az utolsó szó, no meg a piros vödröcske a homokozóban, úgyis azért küzd itt hónapok óta 😛

  • Csiszer Lóránt

    Nem kívántam hozzászólni … de rövid is leszek … múlt héten vacsoráztam együtt az egyik vevőmmel, a másikkal együtt jégkorongozunk, a harmadikkal együtt dolgozom … de a felső ágon van olyan aki egy termékkel segített egy házaspárnak, hogy gyerekük szülessen, majd ennek a gyereknek keresztszüleje lett, egyébként a hálózatbeli emberek közti barátságokról beszéltem, szponzor és alvonalbeli emberek barátságáról. Én is befejeztem. Maradok viszonzatlan tiszlettel.

  • csiszer lóránt: hát persze. én meg hiszek a mesékben 🙂

  • Csiszer Lóránt

    Don Ovuz: MLM egyféle van csak, az amely az elégedett vásárlón alapul. A balkéni fajtának a neve a törvény betűje szerint piramis szerkezetnek hívják. Amiről én itt eddig papoltam az az MLM, itt is a jutalékok nagyon fontos szerepet játszanak, de jutalék csak akkor van, ha a termék mozog … ez kétféleképpen lehetséges: megveszem és továbbadom a hálózaton kivűlieknek vagy „fogyasztói hálózatot” (ez nem ugyanaz, mint amiről a cikkben szó van) épít az ember és benne történő vásárlások után a szintjének megfelelő jutalékot kap. Az igazi MLM cégekben a csatlakoztatottak után csatlakoztatási jutalékot nem is fizetnek … az általam képviselt cégben pedig a csatlakozás is teljesen ingyenes, ami pedig a termékeket illeti több mint 200 féle van belőlük. Ami az Amway-t illeti, az információ téves, nem volt elítélve ilyen dologért, hanem meg volt vádolva piramisrendszer működtetéssel és az 1979-ben bekövetkezett felmentésükkel kezdpődően sikerült papírra fektetni és törvénybe iktatni az ide vonatkozó szabályokat. „In a 1979 ruling,[14][74] the Federal Trade Commission found that Amway does not qualify as a pyramid scheme because distributors were not paid to recruit people and had to sell products to get bonus checks, and the company was committed to buying back its distributors’ excess inventory.[75]” (Forrás: Wikipédia)

  • don ovuz: okoska nálad is okosabb, kedves donom 🙂 ráadásul céget is képvisel 😀 ugyan, ki bízta meg?
    ráadásul kompetensen megmondja, milyen MLM van csak…
    ugye nem sértődik meg a jófiú, ha aggódom az alsóneműjéért? igencsak kínos a vonalkód 😛
    meg volt cáfolva… ez az agyonmagyar ráadásul germanizmust használ!

  • Ille István
    2014 szeptember 21
    1:17 du.
    Én is védem a céget, ahol alkalmaznak, csak ameddig ez termelő cég, a „barátunk simliseket” véd. Bár mint most már tudjuk, közéjük tartozik. Azért csak kiderülnek itt a dolgok mindenkiről. 🙂

  • Csiszer Lóránt

    Don Ovuz: Az elejétől tudható volt, hogy „közéjük tartozom”, nem kell egy Sherlock Holmesnak lenni, mert mondtam. Ez a cég nem alkalmazott, én csatlakoztam saját akaratomból. Nem termelő cég? A cég termékei talán az égből potyogtak le? A sikertelen emberek csak kritizálni tudnak … 🙂

  • Ille; szeptember 6:37 :

    Igen; pont erről van szó, hogy megfelelő jogi keretek, kultúra nélkül csak ez a vadnyugati/keleti dzsungel van, amely 25 év alatt „felvirágoztatta” Magyarországot. Kellett ehhez – többek között ( mint pl. köpönyegforgató, alattvalói beállítottságú társadalom; zárt, nepotista, oligarchikus, maffiózó uralkodó osztályok ) – a szocializmusnak becézett berendezkedés felbomlása után az értelmiség egy jó része által a „szabadpiaci, neoliberális” kapitalizmus jelszava alatt minden közönséges csalást, bűncselekményt – a privatizációs stikliktől kezdve, a cikkben tárgyalt pénzügyi „trükkökön” át az örök slágerig a ” deviza alapú lakossági hitelezésig ” – teljesen normális jelenségként elfogadtató neofita, félművelt kapitalizmus-bálványozó yuppie-duma. A korlátlan kapitalizmus – tehát a tőkével rendelkező korlátlan hatalma – a bálványozandó, felsőbbrendű istenség, s az állam általi, jogi szabályozás ( még csak nem is állami tulajdon ) pedig már kész kádárizmus ( amelyet köpönyegforgató módon amúgy is köpködni illik ), nem beszélve urambocsá a munkavállaló, vagy kispénzű fogyasztó jogairól. Sőt most már általában véve az emberi jogokról: „illiberális” állam, az elmúlt 25 évben történtek egyenes következményeként. Az egész 1989 utáni magyar történelem a legerőszakosabb, legsötétebb jobboldali reakció története, ideológiai, politikai, társadalmi-gazdasági téren egyaránt. Tehát nem kell csodálkozni hogy mindez a nyílt fasizmushoz, esetleg nácizmushoz vezet. A felgyülemlett feszültségeket ugyanis le kell vezetni valamerre. Ez felfelé az uralkodó rétegek irányába semmikép sem csaphat, erre a magyar elit 1514 óta kínosan ügyel. Ehelyett inkább a zsidó, a cigány és minden minden „társadalomból kilógó” ként megbélyegzett ( mélyszegénységben élő, hajléktalan, beteg, nyugdíjas, homoszexuális, az uralkodó ideológiát nem valló másként gondolkodó, vagy az uralkodó társadalmi előítéletek által behatárolttól eltérő életformát folytató – ez utóbbiak főleg ) ellen kell irányítani a tudás és ismeretek elől elzárt tömegek indulatait. Eleve engedelmes ösztönlények szintjén kell tartani a társadalmat. Mindenesetre ezzel a világraszóló sikereket arató „magyar modellel” ellentétes „kádárizmussal” ( vagy liberalizmussal ) elég jól megvannak a lajtán-túli polgári demokratikus, tőkés társadalmak.

  • Csiszer Lóránt
    2014 szeptember 22
    2:21 de.
    Tisztelem, hogy elismeri, a simlisek közé tartozik. De csak ennyit. Illének igaza van, ez nem több mint piramisjáték. Minél több balekot szervezel be magad alá, annál több a jutalékod, ez az elv. Egy-két balek megpróbálja valóban árulni is a fedőterméket, ők a sikertelen balekok. Maga az áru drága, és alig lépi túl a bóvli kategóriát. Éppen ezért nem igazán van rájuk vevő. A lényeg viszont a beszervezés, mivel akkor a baleknak meg kell vennie az induló készletét, a képzési anyagokat, és még ki tudja mi mindent, vagyis fizettetnek vele, ami a beszervező haszna. Ennyiről szól az egész. Egy két éven belül ott is kifullad a dolog, mivel már nem lesz kit beszervezni. Az áru meg a kutyának sem kell, mivel egy gyengébb kategóriás kereskedelmi termék is simán felette áll.

    Az hogy sikertelen lennék? Azt hiszem, szeretne ön hasonlóan sikertelennek lenni, mint én! Eddig két esetben írtam konkrétan a munkámról, nem kívánom ismételgetni. Ha érdekli, keresse vissza.

  • Csiszer Lóránt

    Don Ovuz:

    „Illének igaza van, ez nem több mint piramisjáték.” – Illének nincs igaza, semmit sem tud bizonyítani. Kezdő „simlis” létemre is hátramenetben cáfoltam az általa felhozott dolgokat, mint ahogy azt most is megteszem. „Minél több balekot szervezel be magad alá, annál több a jutalékod, ez az elv.” -Kimaradt az a rész, hogy termékforgalmat kell generálni és saját vásárlás is kell legyen. „Egy-két balek megpróbálja valóban árulni is a fedőterméket, ők a sikertelen balekok.” – Mindenki elad, mert termékforgalom nélkül nincs jutalék senkinek. „Maga az áru drága, és alig lépi túl a bóvli kategóriát.” – Az árú magasabb kategóriás, mint az általában kereskedelemben kapható termékek. „Éppen ezért nem igazán van rájuk vevő.” – Cégem termékeit rengetegen használják, beleértve a hálózat igazgatóit és a tulajdonost is. „A lényeg viszont a beszervezés, mivel akkor a baleknak meg kell vennie az induló készletét, a képzési anyagokat, és még ki tudja mi mindent, vagyis fizettetnek vele, ami a beszervező haszna.” – A csatlakoztatásért nem jár jutalék, nem is lenne törvénes. Cégemnél nincs csatlakozási csomag, teljesen ingyen lehet csatlakozni. „Ennyiről szól az egész. Egy két éven belül ott is kifullad a dolog, mivel már nem lesz kit beszervezni. Az áru meg a kutyának sem kell, mivel egy gyengébb kategóriás kereskedelmi termék is simán felette áll.” – Valóban ennyiről szól az egész? Ha visszaolvasna, akkor látná, hogy 1996 óta létezik a cég és egyáltalán nem haldoklik. Az meg, hogy egy gyengébb kereskedelmi termék is felette állna az MLM-es termékeknek, sima hazugság. Általában pont fordítva van …

  • csiszer lóránt: hátramenetben, mi? 😛 😛 😛 nahát, hogy egy román MLM milyen csodás, még az igazgató is a saját termékét használja! 😀

  • Csiszer Lóránt
    2014 szeptember 22
    1:20 du.
    Ott Romániában kicsit elmaradtak a fejlődéstől. Ez a piramisjáték nagy fáziskéséssel érkezett önökhöz. Nyugaton már csak az öregek emlékeznek rá, a magyaroknál a javakorbeliek, ott még csak most kezdődik.
    Persze, mivel simlisként tengeti az életét, nagy elánnal védi. Viszont a valódi MLM-nek igen szoros szabályai vannak, és emiatt nem is alkalmas életvitel szerű művelésre. Arról nem is beszélve, hogy ha jól tudom, az üzletszerű kereskedelem Romániában is engedélyköteles, és államilag szabályozott lenne. Ön ezek szerint megszegi a törvényeket.
    Majd ha fejlődnek, a piramisjátéknak van a következő fázisa, a reklám nyitogatás. A hirdetők jutalékot fizetnek a nagy szervereknek, minél többen klikkelnek egy hirdetésre. Ugyanez a beszervezős játék, csak az áru a klikkezés. Már a végén voltak külön klikkelő programok, amik automatice ráálltak a reklám linkre, és adott másodperc után tovább léptek a következő reklámra. Ha az is lecseng, utána van a cikkben is említett „céges” csalás.
    Inkább vegye ki rükvercből magát, figyeljen, és tanuljon, ha ebből akar élni. Nálunk már ez lefutott dolog, őskövület.

  • Csiszer Lóránt

    felesleges pimaszkodás és sértő személyeskedés okán kommentje törölve.

  • kedves donom, inkább dicséretes az a hihetetlen erőfeszítés, amivel csiszer a zászló becsületét védi! állítom, még egyetlen eladásba se fektetett be ennyi energiát, mint ebbe a cégét védő hevületbe.
    igaz, hogy sok értelme nincs, mert valszeg nem ugyanazt látja, mint mi, azon felül pedig olyan vakon bízik benne, hogy még a nyugdíját is ettől a csodálatos cégtől reméli kiérdemelni, de hát, ez legyen az ő baja.
    ne vegyük el tőle a hit örömét!

  • Ille István
    2014 szeptember 22
    4:42 du.
    Valóban.
    Úgy vettem észre, hogy túlságosan sokat fektetett bele, és emiatt már vagyonról álmodik. Vagy szimplán fut a pénze után. De reméljük, hogy kihozza nullszaldóra. Szerintem sincs sokkal több a témában, csak hátha alapon belekontárkodtam kicsit.

  • Georgina Bojana

    Kedves Csiszer Úr!:(
    Az agymosást arra értettem, van egy ismerősöm, a veje van ennél a cégnél. Minden más mosó- és egyéb szert kidobált, amit a felesége máshol „mert” vásárolni. Megkísérelte u.ezt az ismerősöm háztartásában is, csak ippeg veszekedésbe torkolódott a hétvégi ebéd. Nagy dérrel-dúrral a vejecske nagy ajtócsapkodással elviharzott.
    Miért gondolta, hogy csak az a jó, csak az az elfogadható, amit a t. Cége forgalmaz és ahol ő az ügynök?!
    Igen, agymosás.
    *
    Aprócska megjegyzésem, ha itt levelezget, s írja az „okosságait”, akkor hogyan építi az üzletét?! Ott kellene „nyitnia” – szorgalmasabban.
    Szerintem.
    Itt jól megvagyunk, kioktatása nélkül is. Bugyután. Köszönjük, jól érezzük magunkat az MLM termékei nélkül is.
    Mondom én, mint a jehovák… :))
    Huh!
    G.B.

  • Csiszer Lóránt

    Don Ovuz: Nem érdekel a pénz, mint többször már írtam egy lelkes termékfelhasználó vagyok. A termékek esetleges továbbadása már csak ráadás. Úgy látom nem fejeztem ki elég tisztán magam eddig.

    G.B: A kedves ismerősének a veje valóban rosszul járt el. Nézzük mit rontott el és miért. Az MLM üzletben és bárhol az életben a „bort iszik, vizet prédikál” stratégia nem valami megnyerő. Képzelje el a helyzetet: vegyél tőlem disznóhúst (vagy bármilyen tetszőleges dologról legyen is szó), de én az sajátomat nem eszem. Őn venne olyan valamit amit az aki árulja nem vesz meg? Gondolom nem … na szóval az úriember arra gondolva, hogy először a család jó lenne, hogy támogassa, mikor nem talált a megfelelő támogatásra, erőszakosan próbálta azt kicsikarni. Valószínű, hogy nem tudta, hogy „a saját hazájában nem lehet az ember próféta”, azaz legtöbbször a hozzán legközelebb állókkal a legnehezebb elfogadtatni a dolgokat, pedig arra lenne a legnagyobb szükségünk. Egyáltalán nem gondolta, hogy a cége terméke a legjobb a világon, annak ellenére, hogy ezek a termékek nagyon jó minőségűek, bár Don Ovuz az ellenkezőjét állította, természetesen annélkül, hogy egyetlen bizonyítékot is felhozott volna állítása mellett … szóval egyszerűen szüksége volt arra, hogy a családja támogassa abban, hogy lássák az emberek, hogy azt iszik amit prédikál? Van valami rossz talán ebben a gondolatmenetben? Vagy Önöknél nem az a szokás, hogy amit ajánlunk másnak, azt mi is megvesszük? Ez egy kiváló bizonyíték arra, hogy az MLM olyan mint amilyennek Önök leírják … Önnek is megismétlem, nem építem pillanatnyilag az üzletem, csak a cég termékeit használom, mert szeretem Őket. A termékeket Önök hozták szóba, ha nem vették volna észre egyetlen egyet sem ajánlottam név szerint és a rendszer nevét sem említettem, mert nem reklámozni akartam … nem is a cégem védem, meg tudja az védni magát, ha eddig megélt nélkülem is ellesz valahogy … csupán a szakmát (üzletágat) védtem, vagyis inkább kifejtettem a véleményem, hogy Ille István valamint Don Ovuz puffogtatják a marhaságaik … de bizonyíték sehol semmi. Don Ovuz jött egy „bizonyítékkal”, hogy az Amway-t megbüntették 1971-ben, mire én elmeséltem, hogy éppen akkor mentették fel a piramisjáték vád alól a céget. Megcáfoltam amit mondott és alá is támasztottam bizonyítékokkal … de én vagyok a hülye, simlis, stb. Valóban én vagyok a hülye, hogy leállok magukkal beszélni …

  • csiszer lóránt. valóban maga a hülye, csakhogy, nem azért, mert leáll velünk beszélgetni 🙂
    marhaságokat pufogtatni, fiacskám, maga szokott. ha javasolhatom, ne akarja magát összehasonlítani sem velem, se don ovuzzal, magára nézve meglehetősen lealázó lenne az eredmény.

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: Már megint a levegőbe beszél … marhaságokat. 🙂

  • Csiszer Lóránt
    2014 szeptember 23
    8:49 de.
    Mielőtt végleg továbblépek, egy apró dolgot a témával kapcsolatban. Mivel számomra már érdektelen a téma, felesleges válaszolnia, nem jövök vissza.

    Európában a 80-as években dívott ez a dolog. Ha információim helyesek, Magyarországon közvetlenül a rendszerváltás után volt felkapott. Mind az Európában, mind pedig Magyarországon élők már kijárták ezt az iskolát, vagyis tapasztalatból beszélnek. Önöknél most van felfutóban. Ha hisz benne, csinálja. Az élet úgyis minket igazol. De ez nem a mi problémánk.

  • Csiszer Lóránt

    Don Ovuz: Talán nem tud olvasni? Magyarországi cég, amely most is jól megy Magyarországon … és jónéhány céget tudok még amelyek Magyarországon működnek pillanatnyilag is … szóval nem igazolja magát semmi. De ez nem az én problémám.

  • csiszer lóránt: szóval, csak megpróbálja az összehasonlítást…a maga dolga.
    majd közölje, mire jutott.

  • Csiszer Lóránt

    Minek az összehasonlítását jóasszony? Termékfelhasználó vagyok … vagy szótagolva mondjam?

  • csiszer lóránt: mondja szótagolva, az még talán megy magának. az alsó tagozat első osztályában is úgy olvasnak, az a maga szintje.
    jóasszony? te jó ég, magával is csak fél egyig lehet beszélni!

  • Csiszer Lóránt

    Szótagolva, hogy megértse … az értetlenekre használom a „jóasszony”-t …

  • csiszer lóránt: megértem, de szerintem akkor komoly baj lehet a bemutatkozásánál. nem igazán tudják eldönteni, hogy ez a családneve, vagy a titulusa?
    azért javaslom, próbálkozzon meg az összehasonlítással. ne keseredjen el, ha nem lesz az eredményben sok öröme, próbálkozzon később, ha már úgy érzi, az intelligencia magasabb fokára jutott.
    tudja, azért, mert a hüvelykujja szembe fordult a többivel, még ne képzeljen sokat magáról.
    hogy azért mi is tudjuk, milyen alapon jutott el az összehasonlítás eredményéhez, kérem, közölje a módszertant: IQ, olvasottság, lexikális tudás, logika, stílus, elfogadottság, publikációk, szakmai tudás, végzettség, társadalomban elfoglalt hely, ilyesmikre gondolok. az, hogy jó néhány dologról ezek közül fogalma sincs, ne zavarja. fel sem fog tűnni a többi, maga számára ismeretlen fogalom közt.
    persze, választhatja az egyszerűbb módszertant: testmagasság, testsúly, fejkörméret, lábméret, tömött fogak száma, glüberli az arcon, háziállatok száma és fajtája, feleség keresztneve és vallása stb. ez tuti, hogy magának menni fog!
    jó munkát!

  • Georgina Bojana

    Kedves Csiszer Úr!
    Az igaz, önfejű és makacs is vagyok, befolyásolni bármire is képtelenség! Rábeszélni bármire is? Teljes csőd, reménytelenség.
    Az ész érvekkel (nehezen) de meggyőzhető vagyok, ha ez hosszabb ideig is tart.
    Ez van az MLM céggel és a jehovákkal, meg bármilyen céggel, magánemberrel, közösséggel. El- és beismerem.
    Tény, ha bárki erőszakosan akar valamit is rám tukmálni, messzire kerülöm.
    *
    Ami az eredeti írást illeti, Istvánnak teljes mértékben IGAZA VAN! Nagyon sok embert megtévesztenek ezek a fogyasztói csoportok. Az utolsó, szinte már nem is létező filléreiket is kiszedik a rászorultak, rosszul tájékozott, egyszerű emberek zsebéből. (Baráti-, családi kölcsönökből „turbózzák” fel az adósságot, amellyel – beleszállnak ezekbe az őrültségekbe). Felháborító!
    Ismételni tudom és megerősíteni, ha ezeknek a csalóknak, nem volna lehetőségük becsődölnének. Visszatérek a hirdetések befagyasztására, a vezetőiket bebörtönöznék (csalás, előre megfontolt, nyereségvágyból elkövetett bűn miatt). Ezenkívül ott büntetnék, ahol érném őket – mármint ezeket a cégeket!
    Letörölhetők lennének a „hitel” kínálatokból.
    *
    István írásának nemcsak ezen, de több helyen is meg kellene jelennie! Ez nem vita kérdése, ez való és igaz tény! Figyelmeztetni, elkerülni, felvilágosítani mindazokat, akik önszántan és reménykedve ezektől a csapdáktól várják a megváltásukat…
    G.B.

  • Jaj, jaj, jaj! A fenti „épületes” vita jól illusztrálja, hogy miért lehet magyarok sokaságát átvágni „devizahitellel”, meg fogyasztói csoportokkal. Mert képtelenek reálisan gondolkodni, és együttműködésre játszani. Belógatnak eléjük egy százast, amit látszólag könnyen elérhetnek, és ráharapnak. Aztán meg agymosásról siránkoznak.
    Vessetek a mókusok elé (by ismeretlen kommentelő), de az mlm rendszer alapjaiban tisztességes. Ott terméket kap az ember a pénzéért – eldöntheti, hogy kell-e neki, megéri-e vagy sem. Alapja az, hogy a reklámokat régen megunták az emberek – jelentkezzen, aki azért vett meg egy autót, mert csinos, félmeztelen lány árulta. Rájöttek a marketingesek, hogy sokkal hatékonyabb pl. egy óriásplakátnál, ha a szomszédasszony ajánl egy terméket. Ráadásul ehhez nem kell a kiskereskedelmi infrastruktúra (bolt rezsivel, szállítás stb.), ezt a hálózatban résztvevők biztosítják, és ennek fejében megkapják e rezsi egy részét. Alapvetően a fogyasztói csoport se tisztességtelen – kicsit hajaz a hajdani kst-kre. (Emlékszik még valaki? A munkahelyeken az ember a fizetéséből havonta megtakarított egy összeget, amit év végén hiánytalanul megkapott – de kamat nélkül. Viszont ha év közben valamiért megszorult, ugyancsak kamat nélkül kaphatott kölcsönt. Ez volt a kölcsönös segítő takarék – kst.) Ezek a szisztémák az együttműködésre épülnek – és ez az, ami úgy tűnik, nem megy. Igen árulkodó, hogy sokan arról papolnak, hogy ez „nem becsületes munka”. Akkor mi a becsületes munka? Az árokásás? Igen kemény munka a hálózatépítés, és egyéni befektetést is igényel – ha nem is pénzben, hanem energiában. Mindenesetre jobb, mintha valaki csak a száját tátva „munkahelyeket” követel a kormánytól (bármelyiktől). Ami mégsem tetszik az mlm rendszerben, az a termékek fetisizálása. Csiszér említette a víztisztítót. Drága párom – aki egyébként környezetvédelmi hidrotechnológus is volt -, a hasát fogta a röhögéstől, amikor elévarázsoltak egy ilyen pohár tisztított vizet. A legtöbb csak a mechanikai szennyezést – klórt, porszemcsét, stb. – szűri ki, a jobbak (több százezer forintos áron) már a biológiait is csökkentik. Ő csak elővette a kis kütyüjét, és bebizonyította: a tisztítatlan pohár víz alig valamiben különbözött a tisztítottól. Azt a nagyjából 400 ezer forintot semmiképpen nem érte meg a különbség.
    Én nagyon tisztelem a vigéceket – több munkahelyet teremtenek, mint bármelyik szófosó politikus. És nemcsak maguknak, hanem pl. a víztisztítókat gyártó munkásnak is. Mindezek ellenére én azért nem váltam be „hálózatépítőnek”, mert képtelen voltam fenntartás nélkül hinni egy-egy termékben. A biztosítási ügynökösködésem pl. azon bukott meg, hogy egy 70 éves embert inkább lebeszéltem egy 10-15 éves futamidejű, befektetéssel kombinált (unit linked) biztosításról, mert tudtam, hogy minimum 7 évnek kell eltelnie, mire felmondás esetén megkaphatja egyáltalán a befizetett összeget, mindenféle kamat nélkül. (A befektetési kockázatról nem is beszélve.) Mert a költségeket – közöttük az én jutalékomat – ebben az időszakban maradéktalanul levonják, csak a futamidő további részében lesz a hozam a biztosítotté. (Az „ügynökök képzése során” erről szó sem esett, ás amikor én felemlítettem a kötelező képzésen, kiderült, hogy az „oktatónak” sincs fogalma a biztosítás működéséről.)
    Tiltsák be! – hangzik a követelés. A tiltás sose eredményes. Ha egy kisgyereket eltiltanak a kályha közeléből, óhatatlanul megégeti magát egy óvatlan pillanatban. Ha viszont megmutatják neki, hogy veszélyes a forró platni, akkor magától is vigyázni fog. Persze nem ártanak a jó, egyértelmű törvények, főként a pénzügyi termékek esetében. Visszaélők, az emberi butaságot kihasználók mindig minden rendszerben voltak, vannak és lesznek. Ellenük csak egymás iránt szolidáris, együttműködésre képes, örök kételkedő, szabadgondolkodású csoportok képesek magukat megvédeni. Legyen szó akár biztosításról, víztisztítóról, akár hamis ideológiákról.

  • G.B, a vitéz úr nem igazán törődött a cikk tartalmával, csak az MLM szóra cuppant rá.

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: A fenti cikkel is törődtem, de mit kellett volna mondanom, kemény átverés … köszönöm, hogy megírta ezt a tájékoztató cikket és mint G.B. mondja, több helyen is meg kellene jelenjen.

    talalom: Pontosan megragadta a lényeget, az MLM alapjaiban tisztességes rendszer. Egy szóval sem mondtam, hogy nem fordulhat elő valamely cégnél sunyiság. Ami a víztisztítót illeti 2 dolgot jegyeznék meg: az első, hogy nem kell 400 ezer forintos víztisztítót venni, pld. cégünknél (a nevét nem akarom reklámozni) a víztisztító berendezés ára 53000 Ft és a reverz ozmózis technikával tisztítja a vizet. A második az lenne, hogy valószínűleg a víztisztító amelyikkel a kedves párja elé tett vizet tisztították átverés (az ára is), mérhető és vizuális adatokkal szolgálhatok a mi berendezésünk működéséről (az egyik mérés a víz telítettséget mutatja ki (TDS mérővel), a másik pedig a kémia segítségével (anód és katód használatával) mutatja meg vizuálisan a szűrt és szüretlen víz közti különbséget), amelyek konkrét bizonyítékot tesznek le az asztalra. Ha gondolja a kedves párja szívese lefilmezem a két folyamatot és rendelkezésére bocsájtom.

  • Nem akarnám víztisztítás ügyben félre vinni a diskurzust, de muszáj egy másik aspektust felvetnem. Szerintem nem egyéni megoldásokra kellene fektetni a hangsúlyt, hanem a közösségiekre, és nem utólagosan, hanem megelőzően. Budapest ebből a szempontból nem áll rosszul, az ivóvizét bármelyik nagyváros megirigyelhetné, de ez inkább természeti adottság, mintsem saját teljesítmény.

  • Csiszer Lóránt

    talalom: Teljességgel egyetértek azzal amit mond. Sajnos az elmélet sokszor különbözik a gyakorlattól és a jelen helyzetben a nagy mennyiségű víz tisztítására nincs elfogadható költségek mellett hatékonyabb megoldás mint amit most használnak, az pedig nem eléggé hatékony. Ami pedig Budapest vizeit illeti: Budapesten évente 20 tonna gyógyszer kerül a Dunába. Novamidazofen, az Algopyrin, és más gyógyszerek hatóanyaga kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón. A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére. Az első megdöbbentő észlelések arról szóltak, hogy férfi és női hormonokat fedeztek fel a Dunában, illetve a bele folyó szennyvizekben. A felfedezések azért történhettek meg, mert az analitikai eljárások a korábbiaknál jóval érzékenyebbé váltak. Így például már olyan vegyületet is ki tudnak mutatni, amelyből egy köbdeciméter vízben csupán egy milliomod gramm található. (Forrás: Richpoi – http://richpoi.com/cikkek/hazai/hormon-es-gyogyszer-van-a-magyarorszagi-csapvizben.html)