Hahó, Zemberek!

2014 november 1 7:27 de.16 hozzászólás

Magyarország többpárti demokrácia – legalábbis hivatalosan nincsenek betiltva (még?) a pártok.

Folyamatosan ezen dühöngök, hallgatván a vasárnapi, budapesti, internetadó elleni tüntetésről, illetve az azt követő attrocitásokról szóló híreket, kommentárokat.

Vasárnap két tüntetés is zajlott a fővárosban. A Parlament elé a fociultrák kaptak engedélyt. Ők amiatt tiltakoztak, hogy a meccseken most már folyamatosan jelenlévő agresszivitás miatt a Magyar Labdarugó Szövetség ún. szurkolói ellenőrzői rendszert szándékozik bevezetni. Ez lehetővé tenné a drukkerek azonosítását, illetve a balhésok kitiltását a stadionokból. Az Országház előtt tőlük szokatlan fegyelmezettséggel szidták az MLSZ vezetését – a testület elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója is.

A másik tüntetést a Facebookon szervezte egy csoport az internetadó ellen. Nyilvánosságra került ugyanis, hogy a 2015-ös költségvetési tervezetben számolnak egy, az internet használatát keményen adóztató bevétellel. A terv szerint minden megkezdett gigabájt letöltése után 150 forint adót kellene fizetni. Persze a szolgáltatónak, nem az ügyfélnek – ez a kedvenc mantrájuk a kormányközelieknek, nem véve számításba, hogy a cégek az adókat is a költségeikbe számítják be, az árakat meg a költségek alapján (is, de most ezt ne részletezzük) állapítják meg. (A „tranzakciós adó” minden egyes banki művelet után a tranzakcióban szereplő összeg 3 ezrelékét viszi el az államnak. A lakossági folyószámlával rendelkezőknek nagyjából 1000-4000 forint pluszkiadást jelent havonta.)

A facebookos tüntetésre több mint 200 ezren lájkoltak, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt mintegy tizenötezren követelték az új adófajta eltörlését. A szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy hozzanak magukkal elromlott számítástechnikai eszközöket, amiket majd a Fidesz székháza elé raknak le, demonstrációs céllal. A rendezvényen elsőként Nyitrai Zsolt fideszes képviselő 2008-ban elhangzott lendületes beszédét közvetítették. A hat évvel ezelőtt még ellenzéki képviselő az MSZP vezette kormány által bevezetni szándékozott internetadó ellen kelt ki, akkor az a kormány el is állt az új sarc bevezetésétől. A nagy tetszéssel követett beszéd után persze szó került a kormány alkalmatlanságától, a jelenlegi kormányfő digitális analfabetizmusáról, és persze felhangzott az „Orbán takarodj”. A tömeg a Hősök terére vonult, szinte teljesen megtöltve a hatalmas teret, ahol egy rövid beszéd után elénekelték a Himnuszt, majd a szervezők egyike bejelentette, hogy az akciónak egyelőre vége (a folytatást keddre tervezik), mindenki menjen békével haza.

Ámde pár ezren, majd pár százan a közelben lévő Fidesz-székház elé vonultak, ahol a magukkal hozott eszközöket az épületnek hajigálták, pár vérmes fiatalember meg felmászott a ház földszinti erkélyére, és üdvrivalgás közben kitűzte az EU zászlaját. A bedobált cuccok közül meg egy hagyományos monitor (ugyan ki cipelt kilométereken át egy ilyen súlyos tárgyat?) egy csak félig lehúzott redőny mögött kitört egy ablakot, a kerítés egy kb. 10 méteres szakaszát is kidöntötték. A rendőrség végig sorfalat állt a ház előtt, de nem avatkoztak közbe ott, a helyszínen.

Ennyi volt a történés. A Fidesz meg habzó szájjal hadovált erőszakról, meg brutalitásról, mintha 2006-ban nem éppen fideszes képviselők – köztük az éppen az EU-ban küzdő Navracsics Tibor – tartott volna gyújtó hangú beszédeket a fővárost hetekig sakkban tartó tüntetők előtt. Akik a TV-székház mellett felgyújtottak több, az utcán álló autót, az akkori kormányfőt ábrázoló akasztott bábut hurcolásztak, majd felgyújtották, és azt danolták – nyilván békésen és barátságosan, hogy „Ég a Gyurcsány ég, el ne aludjék…”

Na, de az „jogos” akció volt (jelzem a hetekig tartó rombolást megelőző tüntetést előzetesen be sem jelentették), itt meg ugye kérem a csőcselék randalírozott.

Ráadásul, az ellenzéki pártok felbujtására! Például az egyik szervező az mszp-s EU képviselő Gurmai Zita fia! Szóval, a szocik állnak az akció mögött.

És a kommentek, nyilatkozatok erről szólnak. Hogy fúj, ellenzéki pártok szervezték! Már bocs, de a hülye ellenzéki megszólalók is mentegetőznek, hogy áá, nekik semmi közük nem volt a tüntetéshez.

Könyörgöm, ha én ellenzéki párt lennék, büszke lennék arra, hogy ennyi embert ki tudok vinni az utcára! Egy többpárti demokráciában (egyelőre Magyarországon is) a biztosításban érdekelt rendőrség előzetes értesítésével BÁRKI szervezhet akciót, akár az épp regnáló kormány ellen is. Ugyanis ezt is jelenti a többi között a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságának joga!

De nem, nem és nem. Olyan részletkérdésekbe gabalyodnak, hogy mit kellett volna tennie a rendőrségnek a randalírozók ellen, és fogadom, ha valamelyikről kiderül, hogy egy helyi szoci csoport, vagy, atyám ne hagyj el!, egyenesen egy dk-s keveredett a dobálózók közé, azonnal kizárják, meg elhatárolódnak.

Az erőszak elítélendő, ezt szögezzük le. És bár különbség, ha valaki egy használt monitorral bedob egy ablakot, vagy valaki elköt egy demonstrációs céllal kiállított tankot, majd azzal a sétálók közé hajt, ahogyan 2006 október 23-án megtörtént a Deák téren, mindkettő erőszak, így kerülendő, elítélendő, sőt a tüntetés szervezői részéről is megakadályozandó. Mivel egy többezres tömeg mozgatásához, ha kell, fegyelmezéséhez egy alkalmanként szerveződő csoportnak általában nincs megfelelő rendezőgárdája, ezért egyenesen kívánatos lenne, ha az ilyen megmozdulásokat pártok szerveznék.

Csakhogy Magyarországon úgy tűnik, elfelejtették a ’89-ben még sűrűn hangoztatott pluralizmust, vagyis annak elismerését, hogy egyetlen párt nem képes képviselni a különböző társadalmi csoportok értékeit, érdekeit. Valamilyen agymosás folytán úgy gondolják már, hogy a többpártrendszer elítélendő. A „centrális erőtér” híveitől persze nem várható el a szofisztikált gondolkodás képessége – nekik a pluralizmus azonnal elvetendő, megtiltandó, elítélendő, amint ők kerülnek hatalomba. De az ellenzéki, magukat demokratikusnak tartó pártok nem felejthetik el. A dobálózók ügyét meg hagyják a rendőrségre, – esetleg biztosítsanak megfelelő jogi védelmet számukra a rendőri túlkapások ellen.

16 hozzászólás

  • Megnéztem a Hírtévé és Királyi egyes felvételeit is erről a „spontán” érzelmi megnyilvánulásról a fidSS székház ellen.
    Hát kérem szépen, ennak a jellege totál az ellenkezője volt a tüntetés addigi szellemének és hangulatának is. Egy tipikus provokáció volt, amelyet lefogadom, hogy az MTI-ben ezt már előre megfogalmazott hírben mint erőszakot kommentálták…
    – A székháztól először is elparancsolták a rendőröket.
    – A fő szervező külön is felhívta a figyelmet, hogy vége a tüntetésnek. Meg azt, hogy ez különben is egy békés tüntetés.
    -Érdekes módon, erre a napra, néhány órával előbbre hirdették meg a futball-huligánok tüntetését is, Amelynek célja most sem világos, mit is akartak ezek. Ezekegy része csatlakozott az esti tüntetéshez.
    – Jórészt ill. többségében ezek a „2006-os veteránok” most is szervezett faradis, stb. tipikus béközepesek randalíroztak ott a fidSS székházánál – nem kell védeni – igenis komoly károkat okozva. Szervezettségük meglátszott abból is, hogy amint odaértek, azonnal munkához láttak.

  • A legkevésbé sem kívánatos, hogy minden megmozdulást „pártok” szervezzenek. Persze nyilvánvaló, hogy a magyar uralkodó osztályok húzzák a mocskos szájukat ha az ő kegyes jóváhagyások, engedélyük nélkül bármilyen tőlük független kezdeményezés indul az élet bármely területén, nemcsak az aktuálpolitikában. Az ilyesmit gyökerestül kiirtják, nehogy akárcsak távolról is veszélyeztesse uralmi pozícióikat a társadalmi kontraszelekció haszonélvezőinek. De természetesen ez minden (fél)feudális-klánjellegű, oligarchikus, korrupt, nepotista, társadalmi mobilitást akadályozó, mozdulatlanságra, elmaradottságra kárhoztatott zárt társadalom sajátja. Röviden: emiatt a fentebb leírt társadalomszerveződési alapelv miatt tart Magyarország ahol. Tehát nem csoda hogy immár több embert űztek el ebből a kapcarongynak tekintett, kizsigerelt országból mint ’56-ban. Mint József Attila idején: ” kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk…” A puccsista fasiszta rezsim kitartott, kollaboráns „pártjai” csak ne akarjanak rátelepedni egy spontán alulról, szerveződött népi kezdeményezésre. A kollaboránsok sumák „értelmiségi” népbutításért felelős megmondóinak, bértollnokainak az intelmeire pedig végképp semmi szükség. Persze nyilván reszketnek attól, hogy ” Dózsa György népe ” nehogy Orbánnal együtt a pondró „ellenzéki” kitartottakat is elküldjék ahová valók . Köszönjük de a demokratikus jogállamiságot, az alkotmányos berendezkedést, a Köztársaságot kossuth téri meg strassbourgi képviselői fizetésekért elk*rválkodók csak ne oktassanak ki senkit a pluralista, nyílt társadalmak értékeiből, amelyek közösségéből nekik is köszönhetően immár kifelé tart Magyarorsz. Vesszenek Orbánékkal és a nácikkal együtt! Hahó zértelmiségei megmondók, bértollnokok, gyűlölet és megvetés tárgyai vagytok!

  • Ja és Magyarország nem demokrácia, tehát már az első mondat is égbekiáltó hazugság.

  • A tüntetők között esetlegesen elvegyült provokátorok ( de bizony oly sok év, a magyar nép uralkodó osztályai általi megaláztatása nyomán, a joguralom kérkedően nyílt hiánya miatt különösebb konspiráció nélkül is egyre robbanásveszélyesebbek a társadalomban forrongó indulatok ) egyaránt jó szolgálatot tesznek a Fidesznek és az álellenzéki kollaboránsoknak.

  • kedves donom: te, mint békés demonstráló, képes lennél-e km-eken keresztül cipelni egy kurva nehéz csöves monitort – mert biza, ilyen is látható a fotókon, amúgy is egy billentyűzettel olyan nagyon sok kárt nem lehet okozni – majd a helyszínre érve, pars krisztiánt megszégyenítő technikával beledobni az ablakba? két forgás, három forgás? nomeg, hely is legyen ám, szellős legyen a tömeg, de még jobb, ha a kerítés is ledöntődik!
    a droidokat meg inkább hagyjuk. felállításuk komoly szakmai dilettantizmusról – vagy szándékosságról – tett tanúbizonyságot.
    oszlatásra egy kétsoros vonal nem megfelelő, területvédelemre – fallal a hátuk mögött nincs hová visszavonulni, átrendeződni – úgyszintén.
    kérdésem: ennyire idióta volt az osztagparancsnok, vagy szándékosan cseszte el a taktikai felállítást?

  • eleftheria: dehogynem az! csak irányított…

  • ˙
    A délutáni futball tüntetésről még annyit, hogy teljesen nem világos és érthetetlenek voltak a követeléseik, annál érthetőbbek a trágár skandálásaik…

    Mindamellett a bevonulásuk a Kossuth térre r e n d k í v ü l i . s z e r v e z e t t s é g r e . utalt, pedig ezek sokszor egymással gyűlölködő, verekedő és egymással szembenálló lumpen bandák. Feltűnő hasonlóság valósult meg a a látványban, a taranszparensek, a felvezető molinók kivitelezésében valamint a színes ködgyertyák használatában, amelyek nem méreteikben, hanem csak színeikben adták ki a különböző egyesületek színét. Mellesleg ezekből is mindössze három, vagy négy vett részt az egész komédiában…

    E rendezvény felszereltsége százszor jobb és korszerűbb volt az esti tüntetés felszereltségénél… A teret ez alaklomra komoly hangosító berendezésekkel vették körül. A rendőrség pedig feltűnően kis erőkkel vonult fel, ott ahol aztán igazán nagy balhé lenne várható.

    És még egyszer, mit is követelnek még ezek a „drukkerek”, amikor a stadionok gombamód szaporodnak Orbanisztánnak az erre igazán alkalmas és fogékony televényén ?

    Summa summarum, hogy ne legyen feltűnő az esti csatlakozásuk eme fizetett provokátoroknak, választotta az ő hátterük, a tartótisztjük, maga a politikai jobboldal – a fidSS – ezt a „tüntetés a magyar fociért” kamu szlogen alatt felvonuló csürhét az esti székház elleni attak lebonyolítására.
    Ui.
    Ugyanis, a rendezvény fő szervezője menet közben változtatta meg a terv szerint a székház elé tervezett demonstráció helyszínét az Árpád szobor lábazatára. Így aztán csak azok gyúltek oda a fidSS házhoz, akiknek a „meghívójuk” szólt oda…
    .
    .

  • Ille:
    Ez oximoron; amúgy jó vicc lenne, ha nem lenne a helyzet siralmas.

  • eleftheria: oximoron? ugyan már. csak unortodox.

  • Ille ( nov. 1. 9:25 ) :

    Az.

  • István !

    Azért az ilyen provokáció megszervezésekor a provokátornak csak arra kell vigyáznia, hogy ez nehogy kiderüljön. Nem kellett cipelniük.
    Úgy hogy a vissza, illetve a Hősök tere felé vezető úton kell csak bemenniük az egyik a Lendvayhoz közeleső mellékutcában várakozó kis teherkocsihoz és ott vételezni egy-egy monitort, klaviatúrát, egeret és gépet (bár azt nem láttam, mert annak tulaja alighanem rekonstruálható), stb. Elég ehhez a fázishoz húsz, harminc ember is…Nem kell hozzá az összes „fradidrukker”…
    .

  • basszameg…hát már semmi sem szent? még trixi is azt írta a face-n: előzetes kérés volt – úgy en bloc – hozzon magával, aki tud, használhatatlan számítástechnikai eszközöket!
    más: tényleg: hová lettek a droidok, amikor már nyilván valóvá vált, hogy itt, biza, hajigálás tárgyát fogják képezni 15-20 kg-os ámítástechnikai eszközök?
    http://img8.hvg.hu/image.aspx?id=b01b7ff1-fca4-4751-ae24-0905d7f7c5de&view=77b35f82-3c9f-4f85-88fe-7bbfe9f7ce2c
    itt még állt a kerítés!
    itt meg már nem:
    http://cdn1.mon.hu/2014/10/internetado-tuntetes-fidesz-szekhaz-mti.jpg
    http://img5.hvg.hu/image.aspx?id=0cdb0327-8e02-4b7f-ac1c-850ae4407897&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c
    http://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2014/10/fidesz-sz%C3%A9kh%C3%A1z-internetad%C3%B3-660×440.jpg

    meg itt mintha már egész lerakatból lehetett volna válogatni
    http://img8.hvg.hu/image.aspx?id=41b052dc-3276-4aaa-9efd-d1ca5e2a68d3&view=77b35f82-3c9f-4f85-88fe-7bbfe9f7ce2c
    miért is van nyitva a teherkapu?

  • István ! Igazad lesz…

    Tényleg, az a teherkapu [a Mária utca felől] nyitva maradt! Alighanem Szőke [Geréb – nem Nemecsek] Feri* hagyhatta nyitva azzal a szándékkal, hogy majd ott bemehetnek a Vörösingesek a grundra. …És muníciónak persze ott felejtett nekik néhány [kibernetikát, és alkatrészt] afféle homokbomba gyanánt, hogy meg legyen az erőegyensúly a védőkkel szemben… Ezeken a masinákon nem az látszik, hogy már dobálták volna őket. E készülékek ott már alig várják, hogy berepülhessenek a Vezér ablakán, mint „fehérgalamb a falu felett”, amint „viszi az én szerelmes levelemet” [eredeti felcsúti falvédő szöveg alapján].
    Egy-szó, mint száz, az a kapu a kivont (majd visszarendelt) rendőrök, na meg az odakészített arzenál árulkodik valami szándékosság féléről… Az biztos.

    ˙
    * Szőke Feri; a legmegbízhatóbb fid SS-káder, aki jogerősen 10 évet ült gyilkosságért, kiváló házőrző véreb.

  • István !

    Ehhez a 10,19-es hsz-ed utolsóként mellékelt [gépek a kapuban] képéhez egy képaláírás javaslatom lenne:

    A megkerült fékek és ellensúlyok a Lenvay utcai székház udvarán.
    .

  • kedves donom, hogy én hogy’ utálom, amikor igazam van! egyet viszont nem értek. az internet korában, hogyan lehetnek ennyire hülyék, hogy ilyen apróságokra ne figyeljenek, utána meg USA titkosszolgálati háttérmunkáról pofázzanak? ostoba provokáció volt, mint a reichstag felgyújtása. hitlernek bejött, orbánnak nem.