Olaszország távozhat az eurózónából 2015-ben

2014 december 27 9:06 de.6 hozzászólás

Olaszország második legerősebb pártja, a populista Öt Csillag Mozgalom aláírásgyűjtésbe kezdett, mellyel nyomást akarnak gyakorolni Matteo Renzi kormányára, hogy írjanak ki egy népszavazást az euró jövőjéről és a líra feltámasztásáról. Eddig több mint 50 ezren írták alá a Karácsony előtt pár nappal indított petíciót, amit sikerként könyvel el az Öt Csillag Mozgalom színes vezetője, Beppe Grillo. A nyolcvanas években Grillo egy ismert olasz komikus volt és szatirikus fellépései gyakran az olasz politika szisztematikus korrupciójára fókuszáltak. Éppen ezért a komikus lényegében eltűnt a képernyőkröl a kilencvenes években. 2010-ben alapította meg az Öt Csillag Mozgalmat és pártja azóta a környezetvédelemre, a korrupció-elleni harcra és különböző populista csengésű ígéretre épül. Például az ingyenes internetet szorgalmazzák. Ezen felül pedig erősen eurószkeptikus a mozgalom.

Az olasz lira 1999 előtt.

Az olasz lira 1999 előtt.

A 2014-es európai parlamenti választásokon második helyre került a párt 21 százalékos eredményével. A 2013-as olasz parlamenti választáson 26 százalékot szereztek.

Grillo célja, hogy hat hónapon belül 500 ezren írják alá petícióját. Grillo szerint az közös fizetőeszköz tehet arról, hogy 2011 óta egyetlen negyedévben sem mértek gazdasági növekedést Olaszországban és, hogy a nemzeti jövedelem 1997-es szinten van. Olaszország állami adóssága meghaladja a GDP 135 százalékát és 2015 elejére 140 százalék körül lehet. Felmérések szerint az olasz szavazók 45 százaléka gondolja úgy, hogy fel kéne adni az eurót.

„A polgároknak vissza kell venniük jövőjüket. Nem ők döntöttek arról, hogy csatlakozzunk Európához, vagy sem. Senki sem kérdezte meg őket és senki sem magyarázta el nekik a kondíciókat. El jött az ideje, hogy tájékoztassuk az embereket”–mondta Grillo kampányáról.

Roberto D’Alimonte – aki politológia professzor a római Luiss egyetemen – elmondta, hogy nem csak Grillo jelent veszélyt, hanem az erősödő Északi Liga is, melynek népszerű új vezetője „bűnszövetkezeti fizetőeszköznek” nevezte az eurót. Miközben pár évvel ezelőtt az olasz középosztály hallani sem akart arról, hogy az ország esetleg távozna az eurózónából, mára meggyengült a közös fizetőeszköz felé tanúsított lojalitásuk… annak ellenére, hogy mindenki tudja, mennyire fájdalmas lehet a távozás az euróövezetből.

6 hozzászólás

  • a jelen (globális?????) körülmények között az euro szerepe teljesen marginális az amerikai hamispénzhez képest, a fed annyit és olyant nyomtat amit nem szégyell és amerika államadósságának mértéke is mutatja, hogy nem is igen törődik vele az a réteg amely magántulajdonban tartja az egész gittegyletet, és fedezetlen azaz hamis váltókkal és sexpírrel fizet értékekért…ezt amíg nem lehet megváltoztatni és egy egységes értékmérőt elfogadni ami természetesen nem a hamis zöldhasú addig semmi értelme gazdálkodj okosan-t játszani európában sem és a világ többi részén sem, minden beszállító ingyen szállít mert végülis a barter műxik a zöldszínű portörlő csak ott van…az olaszok nincsenek ezzel egyedül…2015 a boldogság és örömök éve?

  • Nehéz dolgok ezek.
    A kétezre év elején még arról cikkeztek a szakírók, hogy az EURO rövidesen átveszi az USD szerepét, s az lesz a világvaluta… Azután jött a 2008-as válság, jónéhány nagy és kis bank bedőlt az USA-ban a felelőtlen jelzálog hitelezési gyakorlat miatt. Az EU is recsegett ropogott, jelenleg 1.2 körül az EURO/USD arány…, az USA tapra állt az EU döcög. Hosszas levezetések nélkül elmondhatjuk, ebben jócskán benne volt az USA átgondolt policyja, háborukkal, stb. Most a zsebrevágható Junckeren keresztül(a plebsz megkérdezése nélkül) az EU-ra ráakarják nyomni a szabadkereskedelmi egyezményt (génmódosított vetőmagok szabad forgalmazása, stb.). Na ja, az EU nem védi érdekeit megfelelően. Nem dolgozik titkosszolgák (CIA), lobbysták hada az ügyön, nem hallgatjuk le a világ teljes internet forgalmát stb.
    Az EU recseg-ropog, miözben a brüsszeli adminisztráció négyzetesen nő – és bármiről gond nélkül dönt az EU polgárok feje felett…
    Csoda, hogy azok az országok, amelyek bajban vannak az EURO-t kiálltják ki bűnösnek?
    Ezek után a 60 milliós Ol.ország kiszállása az EURO-ból nem lenne jó…

  • „…az USA tapra állt az EU döcög. Hosszas levezetések nélkül elmondhatjuk, ebben jócskán benne volt az USA átgondolt policyja, háborukkal, stb….”
    .
    – Ezt az állati baromságot már többször tételesen cáfoltuk többen is, és többször kértük az ilyeneket beírókat, hogy adjanak rövid, tényszerű, összefoglaló kimutatást, mely ezt az állítást igazolja.
    .
    Az eredmény mindig ugyanaz volt bárhol is kértük ezt:
    – Zavart hőbörgés,
    – Még vadabb hülyeségek irkálása,
    – Mély kuss,
    – Totális topik- szétverés, terelés, mellédumálás.
    .
    Most se várok mást, így nem is érdekel a „válasz”. Csak úgy megjegyeztem.
    .
    Rodeo:
    .
    – Az USA és az Euro- zóna dolgairól van magyar nyelven is kitűnő, nagyon szakszerű tájékoztató gazdasági oldal, a Portfolio.
    .
    Ebből kitűnően lehet tájékozódni bármilyen gazdasági kérdésről. Ha pedig angolul elég jól tudsz, a tájékozódás lehetőségeinek csak az szab határt, meddig tudsz ébren maradni, és kőkemény gazdasági szövegeket olvasni, megérteni.
    .
    Ezt csak azért jegyzem meg, hogy legközelebb, mielőtt az USA dollárt „…amerikai hamispénz…”- nek nevezed, ezeket olvasd át.
    .
    A fentebbi két kommentben egyebek iránt annyi tévedés, pontatlanság, vagy egyszerűen marhaság van (lásd: az idézett szövegrész), hogy erre én már nem tudok reagálni ezen keretek között.

  • Mekkora baromság.
    Méghogy ” hamispénz ”
    Mintha a Jobbik megszállott idiótáit olvasnám…

  • Ezért van igazság abban a kissé túlzó meghatározásban, hogy „egy nemzetállamokból épülő (Európai) Unió, fából vaskarika.”
    Az USA nam nemzetállamok uniója, ettől olyan erős állam.

  • 36′

    A nemzetállam érzelmi alapú történelmi kategória.

    A gazdaság, tudományos törvényszerűségekre épülő rendszer, amely nem viseli el az érzelmi rohamokat. Hideg fejjel még kezelhető is.