Vallás és politika: az amerikai törvényhozók 92 százaléka vallásos keresztény

2015 január 14 3:00 de.9 hozzászólás

A republikánusok átvették a 114-ik kongresszus irányítását kedden, de a politikai átalakítás ellenére, alig lesz bármilyen változás a törvényhozás felekezeti összetételében. Legalábbis ezt derítette ki a Pew Research Center.

A Ház és a Szenátus 92% keresztény maradt, közülük 57% protestáns és 31% római katolikus. Továbbá az új kongresszusban helyet foglal 7 hivatásos lelkész.

A protestánsok és katolikusok mai napig felülreprezentáltak a kongresszusban. A 2013-as adatok szerint az amerikai lakosság 49 százaléka protestáns és 22 százaléka katolikus. Érdekes jelenség, hogy a kongresszusi törvényhozók puszta 0.2 százaléka mondta azt magáról, hogy nem vallásos, miközben az amerikai lakosság egyötöde egyetlen felekezethez sem tartozik. Az egyetlen képviselő aki nem vallásosnak mondta magát az a Kyrsten Sinema Arizona államból. Sinema a demokrata párthoz tartozik és bátran jelentette ki, hogy szekuláris.

Pew Research

Pew Research

A kongresszus 5 százaláka zsidó vallású tagokból áll, ami azt jelzi, hogy a keresztényekhez hasonlóan, a zsidóság is felülreprezentált, hiszen a teljes lakosság csupán 2 százalékát teszik ki az amerikai zsidók. Ezzel szemben alig-alig akad buddhista és muszlim a kongresszusban (összesen ketten követik az Iszlam vallást a törvényhozásban) és hindu hátterű képviselőből összesen egy van.

Sarah Pulliam Bailey / Fordította: C.A. 

9 hozzászólás

  • Éljen a szentfazekaskodó, bibliás szemforgató reakció, no meg a nagyvállalati kampányfinanszírozás! Nem véletlen, hogy a magyar fasizmus reakciós, kispolgári „ellenzéke”, úgy el van ájulva Amerikától, hasonlóan ahogyan a fidesznácik, jobbikosok Putyintól. Persze hagyomány a magyar történelemben, a mindenkori nagyhatalmak hátsófelét nyalni, épp úgy ahogyan a mindenkori magyar hatalomét. Folytasson bármilyen emberellenes politikát akár a hitleri Németorsz., a sztálini SZU/putyini Oroszorsz., vagy a merkeli Németorsz./USA kötelező hátsófél nyalás illeti, különben jönnek a KZ-ek, a Gulág, vagy Guantanamo/CIA börtönök… Söpredék hatalmak, söpredék alattvalói.

  • Amúgy le a vallással!

  • Nem vagyok benne biztos,hogy Amerikában a képviselők,szenátorok stb. vallási alapon volnának megválasztva.Ez is egy biztosítéknak tűnik Eurábiával szemben.Nem lesz Amerábia!Nem lesz Kanarábia és nem lesz Izrabia sem.

  • Gyuri,

    szerintem ez az ( amúgy kitűnő szerző ) Oriana Fallaci-tól csent Eurábiázás kicsit már rögeszmés – azzal együtt is, hogy tényleg problémás az iszlám felsőbbrendűségét hirdető elmebetegek őrjöngése. Amúgy az arabságban, vagy iszlámban van a probléma forrása? A két halmaz nem fedi teljesen egymást. Izraelben amúgy a jobbközép revizionista (Jabotinsky-Begin féle ) Likud soraiból való államelnök, Reuven Rivlin állt ki ( mások mellett ) több alkalommal az izraeli zsidóság és arabság békés egymás mellett élése mellett ( de a revizioista-cionista mozgalom alapítója Ze’ev Jabotinsky, később Begin is ); valamint számos izraeli arab lojális állampolgár, pl. a Cáhálban is szolgálnak a drúzok mellett keresztények de muzulmánok-beduinok is. Akkor ez már „Izrábia”…? A PLO, a Hámász és társaik nem „Izrábiát” hanem 1945 előtti európai mintára zsidótlanított „Palesztinát”, vagy esetleg „Kalifátust” akarnak.

  • Izrael helyzetet- nem lehet semmi mashoz hasonlitani.
    Az orszagban- az arabok ugyan- kisebbseg,de a tersegben-
    tobbseg.
    Az is igaz,hogy egymas kozott is harcolnak-
    a szunitak es a siitak.
    Az is igaz,hogy vannak keresztenyek is-akik bevonulnak
    IDF-be.
    A „bennszulott” keresztenyek- mint palesztinok
    lettek „elkonyvelve”- mig az IDF egy ornagya fellebezett-
    kerte – es elerte a Belugyminiszteriumnal,hogy ot
    es csaladjat-mint „aramiakat” irjak be.
    Egy gorogkeleti pap,Gabriel Nadaf,felhivta hiveit-
    az egyenlo jogokert egyenlo kotelesseget elve alapjan-
    bevonulni az IDF-be, vagy onkentes munkat vegezni
    a kozert. „Jutalmul” majdnem megoltek a fiat{a gorog
    keletieknel nincs colibatus.}
    A druzok es a beduinok- valoban bevonulnak.
    A druzoknak- rokonaik vannak Sziriaban,ahol harcok
    folynak.
    Elismerten jo katonak.Egyik harcolo egysegunk
    druz parancsnoka az „Eros Szikla”- gazai haboruban-
    felig sebesulten tert vissza katonaihoz.
    A beduinok is jo katonak.
    Ez azonban-nem jelenti azt,hogy nincsenek vitak pl.
    terulet foglalasrol a Negevben.
    Nehez hozzaszokni hogy nem nagy teruleten-foleg
    allattenyesztesbol elnek.
    Igaz,hogy egyre tobben tanulnak az egyetemeken is.
    Az izraeli arab „palesztinok”nak kepviseloik
    vannak a Kneszetben {es sok esetben-rokonaik
    a Palesztin Autonomiaban es Gazaban.}
    Igy lehetseges{talan} olyan kulonleges eset-
    ahol a Kneszet kepviselono Haneen Zoabi minden
    alkalmat megragad, hogy Izraelt lejarassa
    a vilag elott{pl.”szereplese” a Mavi Marmara torok
    hajon,vagy „nyilatkozata” a 3 zsido teenager
    elrablasarol az Eros Szikla haboru elott-
    amiert- szerinte- Izrael felelos.

    https://www.youtube.com/watch?v=EuljkmnI_7s

  • Eleftheria,
    Első és legfontosabb,hogy egy izraeli drúzt nehogy véletlenségből arabnak nevezzél.Hacsak nem akarsz egy olyan ellenséget magadnak, aki tetlegesen is megmagyarázza mi a különbség arabok és drúzok között. Kérlek a békés együttélést hagyjuk meg a Ruvi Rivlineknek.(ne vitatkozzunk politikusokkal,mert ők jobbak a hülyéskedésben, mint Te vagy Én és a rutínjukkal legyőznek).A cáhálban szolgáló keresztények, drúzok,cserkeszek és beduinok is természetesen egyenlő jogú kisebbségként izraeli állampolgárok.Sajnos még a minket gyűlölő városi arabság is egyenlő jogokkal rendelkezik,sőt előjogokkal az állam iránti kötelezettségek nélkül. Ezt azonban itt és most,hely és időszűke miatt nem tudjuk kitárgyalni.Mindez azért távolról sem közelíti meg az európai átlagidiótizmus irányát.”Ha pedig odaérünk a hídhoz tudni fogjuk hogyan kell átmenni rajta”.Az pedig,hogy az arab ilyen vagy olyan nevű terror üdvhadsereg kalifátust vagy judenreint akar Izrael helyébe,gondolhatod hogy itt ott nehézségekbe fog ütközni.

  • Tudtommal az amerikai képviselők (is),
    szabad választás útján kerülnek a testületbe.
    Az, hogy ők valamely vallás mellett kötelezik el magukat, az elvileg egy értékrend, egy erkölcs hangos vállalását jelenti, hogy ez a gyakorlatban is így van, azt nem tudom. Az elnök a Bibliára esküszik fel.
    A hit erős dolog, erős összetartó erő, s az is jelent valamit, hogy az USA lakosságnak 80%-a vallásos.
    Úgy tudom az USA erősen a latinosodás irányába mozog. Akik a mexikói határon jöttek át nem arról híresek, hogy ateisták lennének…
    Tehát ez a dolog nem nagyon fog egyhamar változni.
    Ráadásul kommunizmus sem voltévtizedeken át, mint a SZU-ban, vagy a táborában. Tehát mondhatni az ateizmus „szabad versenyben” (nem pedig Tokarevvel megtámogatott versenyben) van a vallással, elsősorban a 2000 év alatt meglehetősen letisztult és értékeiben stabillá vált kereszténységgel.
    A mostanában (az elmúlt 2 évtizedben) történtek nem nagyon támogatják a mozlim térnyerést.
    Ha mást nem is, de erről az oldaláról némi ideológiai támogatást kap az ebből a szempontból meglehetősen szétesett Európa.

  • Enterprise,
    nem szép dolog az iszlámra rálegyinteni!Kérem szavaid alátámasztását.Tudod a focit gólokban a lakosságot pedig számokban mérik.Az iszlám kb.meg négyszereződött Amerikában az utóbbi években.Így aztán megtörtént,hogy a husszein név legfelső szinten is bekerült az amerikai kereszténységbe.Persze ezt csak kettőnk közt árultam el.

  • Szerintem az emberek nem a vallási hovatartozás szerint választanak képviselőt, és jól teszik! Hiszen a törvényhozás feladata nem a vallások reprezentálása, hanem a választók érdekeinek képviselete.