Orbánia pávai kettőse

2015 január 19 10:16 de.4 hozzászólás

A pávatánc nem egészen tudom, hogy milyen ritmusra táncolódik, és egyszerre hányan kellenek hozzá. Bár, mint azt a miniszterelnöktől tudjuk, ő ebben profi. Így igazán hagyatkozhatunk rá. Márpedig szerinte, és kedvenc Századvég-főnöke szerint láthatóan egy emberes tánc, de a tudathasadás elengedhetetlen kellék a profi műveléshez.

Narancs páva

Narancs páva

G. Fodor Gábor esetében ez viszonylag egyszerűen tetten érhető, hiszen saját blog-bejegyzésében hívja fel táncra az olvasókat. Itt először a „baloldali sajtómunkások” kedvéért összeszedi mindazokat a sajtó-értékeléseket külföldről, amelyek Orbán pillanatnyi szerencséjét méltatják. A devizahitelek forintosításának ugyanis nagyjából szerencse-faktornyi köze lehet a svájci nemzeti banknak abbéli döntéséhez, amivel a lovak közé dobták a gyeplőt. Egy esetet leszámítva. Azt, hogy Orbán Viktornak a múltkori családlátogatás alkalmával valaki megsúgta Svájcban, hogy nagyjából milyen gazdasági döntések várhatóak. De, bizonyítékok híján, ezt hagyjuk ki a számításból. Maradjunk a szerencsénél. Kevésbé látszik sikamlósnak, s G. Fodor bejegyzése szempontjából nincs is jelentősége. Pávatáncilag nincs. Azt ugyanis senki nem vitatja, hogy az ott említett Financial Times, Economist és a többiek valóban közölték azokat a gondolatokat, amelyek idézésre kerültek. Az azonban egy érdekes állapot lehet, közel a manifeszt skizofréniához, hogy a most idézett források jó részét simán lesöpörték az asztalról, amikor a magyar kormányzat orbitális baromságairól írtak. Ahogy az is kevés visszhangot kapott a magyar sajtóban, hogy annak idején a The New York Times is megemlékezett a Kósa-Szijjártó páros forintingatási akciójáról.

G. Fodor költői felszólítására, miszerint „Van kérdés?”, valójában ez irányban lehetne tudakozódni. A saját blogján az említett úriember például kifejtős esszét írhatna arról, hogy milyen érzés lehet egyedül kettőst táncolni? Ugyanott kitérve arra, hogy mennyit kell keresni, és abból mennyit kell félretenni ehhez a tánchoz? No meg ahhoz, hogy eközben valaki teljesen hülyét, hiteltelen szakmai nullát csináljon magából. Mert azt nem vitatom, hogy minden diktátornak szüksége van talpnyalókra, de diktátori talpnyalónak lenni nem nyugdíjas állás. A történelem tanúsága szerint nem. Mert a gerinctelen lojalitás értékes, de egy idő után kellemetlen is lehet. Még akkor is, ha a jelen napok pillanatiban maga Orbán Viktor erősítette meg: a pávatánca valóban egyszemélyi kettős tánc. S nem azzal, hogy szerinte most olyan szerénynek kellene lennie, mint az ibolya. Ez ugyanis egyértelmű szóvirág. Még akkor is, ha feltételezem: ismeri az ibolyát. Mint olyan kis, liláskék virág izét, amit jól nevelt férfiak olykor csokrétában adnak a hölgyeknek. Szóval: elhiszem, hogy Orbán Viktor látott már ibolyát. Legalább fényképen. De a „szerénység” az ő esetében csak leírt karakterek halmaza, amit a nyilatkozat kedvéért kimondani is megtanult.

Az azonban már egy sokkal érdekesebb tünetegyüttes egyik részhalmaza lehet, amikor olyanokat fejteget az Európai Unión belüli migrációval kapcsolatban, hogy: „egy, közös akarattal létrehozott gazdasági téren belül mozgunk”. Tehát szó nincs szerinte arról, hogy az EU-n belül „A” országból „B” országba menetelők kivándorlók lennének. Így aztán meg is nyugodhatunk abban, hogy bár nagy baromságot mondott a bevándorlókkal kapcsolatban, a későn mozduló ellenzék a kormányfő fenséges árnyékára vetődött. Ha azonban komolyan venné bárki azt, ami Orbán Viktor magyarázkodásából, a korábbi kijelentések élének tompításából következne, akkor nyilvánvalóan nem csak a Londonba és máshova irányuló magyar gazdasági exodus, de az ide érkezők sem számítanak bevándorlóknak. Az EU-n kívüli országokból érkezők esetében pedig majd a nagybecsű vezár kegye fogja eldönteni, hogy ki a gazdasági menekült, és ki az, aki az életéért futott. Elvégre, mivel a megélhetéséért munkát fog keresni, az utóbbiakra is pillanatok alatt rásüthető, hogy tulajdonképpen gazdasági menekült.

A másik oldalon pedig ott sorakoznak a miniszterelnök azon megnyilvánulásai, amelyekkel a szélsőjobb előtt rángatja az EU-szkeptikus madzagot. Az ugyanis nem rémlik, hogy Orbán Viktor elítélte volna az EU-s zászlók kitiltását a Parlamentből. Ahogy Kövér másik megnyilatkozása, a világháborús víziók miatt sem szóltak szalagcímek a kormányfői tiltakozásról. Nemkülönben Szaniszló Ferencnek a szintén világháborút, és az egész EU-tól való elszakadást idéző kijelentései miatt. Amivel kapcsolatban az sem kifogás, hogy az egy TV-műsorban hangzott el. Azt követően, hogy Orbán Viktor szerkesztőségi eligazítást tartott, semmiképpen sem kifogás.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a miniszterelnöknél is valami sajátos tudathasadás van. Amikor kritikát kap az EU-ból, akkor akár ultranacionalista, háborúhoz közeli retorikát is megenged magának, míg abban a pillanatban, amikor szájon csapják, akkor mindent másként kell nála érteni. Bátran megmagyarázva, hogy amit maga mondott, az sem úgy van: „Tecciktudni tanitónénik, bácsik, én nem úgy gondoltam, hogy mindenkinek ló..t hátulról, mert én csak lótenyésztés jelentőségére és az ahhoz szükségesekre akartam emlékeztetni”. Bátran kiállósan. Ahogy bátran bevállalja a kormányzati döntések következményét. Öt év kormányzás után is az elődjére mutogatva. Pávatáncosan. Egyedül is kettőst járva.

4 hozzászólás

  • Mindenkit elfoglalnak a kevésbé fontos és figyelmet elterelő részlet kérdések a ki gazemberségekről. Ugyanakkor csak egy fontos probléma van, amivel mindenkinek, állandóan kellene foglalkozni, firtatni, kinyomozni, majd, erővel fellépni, letartóztatni és polgári tribun előtt elítélni egy öntörvénykező maffia rablóbandát és vezéreit, elítélni az ország és a nép kifosztása és jogfosztása miatt. Magyarországból egy a kormány által államilag bevezetett korrupciós rendszerű magán hercegség lett. Minden rablásra törvényt is hoz a rablóbanda. Ez az egyetlen probléma, amit meg kell oldani, MIELŐTT bármi mást meg lehetne oldani. A kormány, az államigazgatás minden tagját el kell előbb ítélni bűneikért és/vagy bűnpártolásért. Amíg ez meg nem valósul, értelmetlen bármi mást tenni.
    Oroszország, Putin szervezte Kleptokráciája a minta, ezt valósította meg a viktor és a koszos bagázs.
    Erre szavaztak a magyar emberek, mert sokan részesei a korrupciónak, maguk is a zavarosban halászva lébecolnak, ismeretségi, párthűségi alapon kaptak, tartják meg állásukat, mellékes, asztal alatti, adózatlan keresetekkel tartják fenn magukat, mert becsületes munkával, tudással nem sokra lehet menni.
    A magyar társadalom tragikus állapotát a kormány hatalmas mértékkel lerontotta, a Keletre Nyitás már Moldova szintjénél tart és Azerbaijan a következő állomás, a viktor kinevezésével, életre szóló teljhatalmú diktátorrá.

  • Gyula Bognar
    2015 január 19
    1:11 du.,,

    Jogállami körülmények között nem lehet restaurálni.
    Hogy is van az a mondás az első milliókról, milliárdról…
    Ez a banda megszedte magát átforgatta a pénzt, és bebetonozta magát. Nem politikailag, hanem gazdaságilag.
    Egy választásos győzelem bárki részéről csak visszamenőleges törvénykezéssel tudna bármit visszacsinálni.
    Mostanra egy valós alternativát hagytak hátra. Azt polgárháborúnak hívják.

  • Komolytalankodjunk kicsit. Régi vicc, de ismét terjed a neten, persze aktualizálva, és akkor a Kárpátok Géniusza ugrott a tűzoltókészülékkel.
    Egy repülőgép zuhanni kezd. Öten vannak a fedélzeten, de sajnos csak 4 ejtőernyő van! Az első utas azt mondja: „Én vagyok Shaqueill O’Neill, az NBA legjobb kosárlabda játékosa. A Lakersnek szüksége van rám, nem lenne fair velük szemben, ha meghalnék.” Ezzel elveszi az első ejtőernyőt és kiugrik a gépből.
    A második utas, Hillary Clinton azt mondja: – „Az USA előző külügyminisztere vagyok. A világ legtiszteletreméltóbb nője vagyok, és New York szenátora.” Ezzel elvesz egy ejtőernyőt és ő is kiugrik.
    A harmadik utas, Orbán Viktor: – „Én vagyok Magyarország Miniszterelnöke. Nagy befolyásom van a világpolitikában. És emellett én vagyok az ország eddigi legintelligensebb elnöke és tartozom annyival a világnak, hogy nem halok meg.” Ezzel elvesz egy ernyőt és kiugrik.
    A negyedik utas, a Dalai Láma, azt mondja az ötödik utasnak, egy 10 éves iskolásfiúnak: – „Én már nagyon öreg vagyok. Eddig jó emberként és vallási vezetőként éltem le az életemet. Éltem már eleget, ezért neked adom a negyedik ernyőt.” Erre a fiú azt válaszolja: – „Semmi gond, az Ön számára is van egy ejtőernyő. Ugyanis Magyarország legintelligensebb Miniszterelnöke az iskolatáskámmal ugrott ki…”

  • Már akkor, első Orbanisztán [’98-2002.] idején futott egy vicc a pesti utcán:
    ˙

    Orbán Viktor az Orbánhegyi úton [Buda, XII,ker.Svábhegy] sétál a kisfiával. A picike így szól apukájához:
    – Papa ! Ugye ezt az utat rólad nevezték el ?
    Brummogó válasz:
    Nem kisfiam, rólam az Istenhegyi* utat nevezték el…

    .

    * [ugyanott]