Lapszemle 2015.01.20.

2015 január 20 11:00 de.3 hozzászólás

Stratfor: Ezt az üzenetet hozza Merkel Budapestre
Diplomáciai villámoffenzívába kezdett a nyugat Közép-Európában Moszkva visszaszorítására – írja elemzésében a Stratfor.
Három hét alatt szinte AZ összes közép-kelet-európai szövetségeshez magas rangú vendég érkezik AZ Egyesült Államokból vagy a NATO-tól. A sort még Washingtonban nyitotta meg John Kerry, aki január 7-én fogadta Grzegorz Schetyna lengyel külügyminisztert. Másnap Chuck Hagel védelmi miniszter tárgyalt szlovák kollegájával, Martin Glvác-csal. A térségért felelős külügyi államtitkár, Victoria Nuland janunár 14-én Bukarestbe utazott, majd egy nappal később csatlakozott a Szófiában tárgyaló Kerry-hez. Szintén Bulgáriába készül január végén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is.

Kapkodnak a Magyar receptért Európában
Több közép-európai ország kormánya kért tájékoztatást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a devizahitelek kivezetésének Magyar megoldásairól.
Az NGM hétfői közleménye szerint a tárcát megkeresték a horvát és a lengyel pénzügy-minisztérium képviselői, hogy megismerjék a lakossági devizahitelek kivezetésére tett Magyar kormányzati lépéseket. Emellett AZ Európai Központi Bank (EKB) is figyelemmel kíséri a Magyar módszert.

A sajtópiac és a haverok
Ahogy AZ már fejlett európai demokráciákban szokás, a miniszterelnök kábé másfél héttel ezelőtt összetrombitálta a baráti vagy inkább házi sajtót magánjellegű műhelybeszélgetésre, és közölte… a micsodát. Úgy tűnik azt, hogy mire lesz állami pénz, mire nem. Nagy, európai mércével mérhető ünnepe ez a sajtószabadságnak megint,Ja.

Rogán Antal: Nem készül Orbán Viktor államfőnek
A tüntetők nem a kormányt akarják leváltani, hanem a baloldalra mérgesek
Háromszor nyertünk választást 2014-ben. Háromszor dönthettek volna másként az emberek, mégis mindig minket választottak. Az ősszel új kormányzati ciklus kezdődött, és amikor kormányzunk, konfliktusos döntéseket is kell hoznunk. Minden kormányzati ciklus eleje óhatatlanul együtt jár a kormányzó pártok népszerűségének csökkenésével – mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

A bizalmi állás, ami még Lázár posztjánál is jobban fizet
Kényelmes állást biztosít a miniszteri biztosi szék. Sokan még a helyettes államtitkároknál is többet keresnek, kiküldetés esetén lehet első osztályon utazni, de a miniszter még szolgálati kocsit is kirendelhet nekik. Átnéztük, kiket neveztek ki miniszteri biztosnak a kormányalakítás óta, és találtunk olyan álláshalmozót is, aki még főnökénél, Lázár Jánosnál is jobban keres.

Ez már nem az az ország
Tavaly nyáron ezt írtam az Élet és Irodalomban: „De ami késik, nem múlik, lesz itt még alkalma mindenkinek félni, ezek ott fenn már nem tudnak leállni, képtelenek az önmérsékletre. Még nem végeztek, még nem szívtak ki minden erőt, ellenállást”.
Elismerem, nincs szükség látnoki képességekre ahhoz, hogy pesszimista jóslatokba bocsátkozz Magyarországon. Egyszerűen nem tévedhetsz, nem lehetsz túlságosan borúlátó. Az említett cikk óta eltelt fél évben is tovább nehezedett az életünk. Ha vasárnap bezárnak a plázák, rosszabbul élsz. Ha fizetned kell korábban ingyenes autóutakért, rosszabbul élsz. Ha politikai megbízottakat ültetnek a független egyetemek rektorai nyakába, oda a függetlenség, rosszabb az élet. Ha az állam drogteszttel fenyegeti kiskorú gyerekedet, rosszabbul élsz. És persze, ha a miniszterelnök után immár a jegybank elnöke is könyékig turkál a közösben, attól is csak kevesen élnek jobban. Te biztosan nem.

Nem mennek el a békemenetesek Brüsszelbe
Meghívást kapott a CÖF az Európai Parlament Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi Bizottságától (LIBE), hogy vegyen részt egy, az emberi jogok magyarországi helyzetéről szóló vitában január 22-én Brüsszelben, ám szerintük a résztvevők politikai összetétele torz és egyoldalú, a vita hangvétele és kimenetele pedig „az Európai Unió jól ismert, kormányellenes kettős mércéje szerint zajlana le”.

Áder, a hibrid
Nem őszödi beszéd Áder János levele, amelyet a szuper napelemtermékdíj kapcsán írt, hisz az őszödi beszédben csak arról volt szó, hogy valamilyen cél érdekében hazudtunk, csaltunk. Áder itt azt ismeri be, hogy lényegében a bajsza fésülgetéséért kapja a fizetését, de ez csak a szűkebb olvasat. A tágabb annyi lenne, hogy parlamenti politikusaink olyannyira veszik komolyan munkájukat, mint a szocializmusban foglalkoztatott élsportolók a gyári anyagmozgatói beosztásukat.

Standard: Orbán is segít Putyinnak, hogy megossza Európát
A Der Standard című bécsi lap Putyin megosztja Európát? címmel közölte Paul Lendvai kommentárját. Az orosz államfő a politikai fronton jelentős taktikai sikereket ért el.

Orbánék ötszáz millió eurót költenek stadionokra
Orbán Viktor vissza akarja szerezni a Magyar labdarúgás régi dicsőségét, de többen megkérdőjelezik, hogy minek ennyi pénzt költeni a megszorítások idején ilyen célokra. Ráadásul a meccsek jó esetben is félig telt lelátók előtt zajlanak.

3 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    – Jajjjjjjgattam!Jajgattam, JAJGATTAM! – remélem, meghallottad, kedves István?! De azok ott fent?! No azoknak vagy bedugult a fülük és látni is csak csőlátás szerint. Azt amit akarnak, azt látják meg. Ennyi.

  • G.B, és ez csak a saját önkényes válogatásom. Amit kihagytam – kétszer ennyi – még ennél is elkeserítőbb képet rajzol. Hogy, van az, hogy sehol egy büszkeségre okot adó hír?

  • Georgina Bojana

    Az ok: nem jó a szemüvegünk.
    Rózsaszínűt kellene az orvosnál felíratni, akkor szebben, szebbnek látnánk a világot. No meg kellene hozzá egy kis „mosoly-gáz” is, amit ugyi megtiltanak. Nem mintha a barátja lennék a fűnek meg a bogyónak, de időnként bizony nehéz normálisnak maradni ennyi és ekkora baromság-hegy láttán.
    (( 🙂 ))
    S, még hány évig is kell ezt néznünk, tapasztalnunk és jajgatni miatta?!
    G.B.