Bemutatták az épülő új torontói Magyar Házat a KMTV-ben (videó!)

2015 február 8 8:31 de.32 hozzászólás

A torontói Magyar Ház munkái gőzerővel folynak. Már állnak az állványok a belső struktuális falazásokhoz. Koszó Mihály alelnök most elmondja mi is épül pontosan, hogyan is fog kinézni az új Magyar Ház Torontóban, melyet magyar szakemberek építenek a torontói magyar közösség részére. A Magyar Ház-része az épületnek 9.600 négyzet láb, míg a kultúrközpontnak bevételt generáló kiadandó része több mint 13.000 négyzet láb.

A Magyar Ház tervrajza

A Magyar Ház tervrajza

A Magyar Ház része az épületnek egy fogadóteremből, egy közel 5 ezer négyzet lábos bálteremből, könyvtárhelységből, közösségi irodákból, illetve kisebb termekből, vagy tanácstermekből és egy 1.300 négyzet lábos konyhából áll. A bálterem több mint négyszáz férőhelyes lesz, parkolási lehetőség pedig 90 kocsinak biztosított.

A munkálatok előreláthatóan az év második felében fejeződnek be.

32 hozzászólás

  • na ja. Magyar Ház, a torontói magyaroknak. A többivel meg mi lesz? Habár – mint tudjuk, KMOSZ néven akad egy ernyőszervezet, amely ernyőt azért azok a fránya északi/keleti szelek rendszeresen kifordítanak – node, a fenntartási költségek!

    Persze, ahol elkötelezett fidesznyik kultúrlovagok exportálására akad pénz, csak kifordul az állami zsebből némi fitying, ha nem telik a villanyszámlára sem?

    Legfeljebb – követve az anyaország kormányzati módszertanát, extra adót vesznek ki az ernyő alatt napozó tagszervezetekre.

    A konyha felettébb fontos szerepet fog beölteni: lehet benne a rászorulóknak igazi nagyonmarha – bocs, szürke – gulyást főzni. Úgy vélem, akadnak olyanok e díszes ernyő alatt is.

    A bálteremben meg bokázhatnak uraimék és bátyámék. Csak a ritmusra vigyázzanak, mert a végén még egyik lábukkal kirúgják a másikat maguk alól 😛

  • Információképpen jegyzem meg a Torontói MH-ház (Kanadai Magyar Kulturközpont) nem tagja a KMOSz-nek és nem is volt tagja.
    Az viszont igaz, hogy 4 volt MH-i vezető (Szabó Katalin, Vaski Gábor, Bede-Fazekas Zsolt, Dancs Rózsa), akik amikor eladásra került a régi ház vezették a MH-at, jelenleg a KMOSz igazgatói között találhatók.

  • Ille, minden sorából az irigység és frusztáltság jön ki.
    Valami lesz, amit a helyi magyarok hoznak létre önzetlenül.

  • Maros Zoltán: majd az lesz. Feszty gátlástalanságának nincs határa. Dancs se harmatos virágszál, Bede Fazekas agresszivitásáról is érdemes megemlékezni.

  • Göllner András

    A kanadai Magyar Demokratikus Charta üdvözli a jó hírt, nevezetesen azt, hogy saját kulturális otthona lesz a taorontói magyaroknak és ez úton is gratulál mindazoknak akik a torontói magyar ház létrehozásában szerepet vállaltak. Nem osztjuk a fenti gúnyolkodó, lebecsülő, prejudikáló hangnemet. Bízunk benne, hogy a torontói magyar ház a magyar közösségek csodálatos többszínűségét, kreativitását, a kanadai magyarok kulturális és politikai pluralizmusát fogja tükrözni a széles nyílvánosság felé. Bízunk benne, hogy ez a ház nem csupán a Fidesz és Orbán Viktor rajongóinak, hanem a toleranciának, ez emberi méltoság tiszteletének, a szabad véleménynyílvánításnak, a szólásszabadságnak lesz az otthona. Bizunk benne, hogy a torontói magyarok körében az utóbbi szellemiség, és nem a pártpolitikai egyszínűség, a Fidesz alá-rendeltség fog dominálni. A kanadai magyaroknak többségének tele a hócipője az intolarenciával, az egyívású politizálásból, az egy kezű tapsolás némaságából. Uccu neki torontói magyarok !!! Mutassátok meg Kanadának, hogy a pluralizmus szellemisége ugyan úgy kötelez minket magyarokat is, mint a többi kanadai népeket, etnikumokat. Mint befogadó új otthonunk, vállaljuk mi is bátran a többszínűséget, ez egymástól eltérő vélemények, nézetek békés megmérettetését, békés versengését, létjogosultságát.

  • Figyelő: magukra, zárványokra irigykedni? Ne röhögtessen, mert kiszáradnak a légutaim 😛

  • Göllner András: mindjárt elsírom magam…olyan megható, amit írtál…
    Azért az vigasztal, hogy rózsaszín krepp papírba csomagolva, de a hozzászólásod második felében – igaz, kulturáltabban, mint én, elvégre Te nem engedheted meg azt a hangnemet amit én, habár számtalan kommentedben ugyanezt igazoltad – csak ugyanazt mondod, amit én.
    Majd szólj, amikor elkezdik szűrni a belépést.
    Ígérem, nem fogok teli szájjal röhögni.

    Olvastad Maros Z. kommentjét? Szerinted kutyából – a kínai konyhát kivéve – mikor lesz szalonna? Mitől van az, hogy én nem vagyok annyira naiv, mint Te? Mellesleg: torontói magyaroké. Aha. Szerinted annak idején a Patkány (Pataki művház) csak a kőbányaiaké volt? Hát a Csilli?

    Nem is volt nekik olyan igazgatóságuk, mint a torontói!

    De adja a Ti ottani magyar istenetek, hogy tévedjek, még tán bocsánatot is kérnék miatta. Innen nem úgy látszik, de erről nem a Demokrata Charta tehet.

  • ça ressemble étrangement a un morgue!!
    -(seulment pour moi…….??)-

  • figyelo!
    mondja mar fiam!!kanadaban magyarok??hol??mer aki ott van az mar csak „màtyàr beszelni kicsike..”

  • Az elmúlt időszakban több ernyőszervezet alakult Kanadában, ahol 315 ezer ember vallotta magyarnak magát az utolsó népszámláláskor. Ma már több olyan magyar él itt, akik 1980 óta jöttek ki, mint azok, akik a megelőző időszakból érkezettek ide.
    Torontó a nyugati diaszpóra központja volt, talán még ma is az. Amelyik szervezet itt vezető szerepehez tud jutni, annak komoly esélye lehet a vezető szerepre a kanadai magyarok körében.

    A régi MH a nyugati magyarság legnagyobb kulturközpontja volt, ezért kapta ezt a nevet. A szocializmus idején megvolt a közös ellenség a kommunisták. 1990 után változott a helyzet, mivel megszünt a szocializmus és ezzel a közös ellenség is eltünt. Mivel ellenség nélkül nem lehet élni, ezért a magyarok egy része megtalálta ezt a másikban, akik itt éltek velük, mely óriási bizalmatlanságot generált a közösségen belül.
    A másik fontos szempont az egoizmus. Sokak számára csak az elfogadható, hogy valamilyen szinten vezető (elnök, alelnök, igazgató, stb) legyen, mert úgy gondolja nemecsekként számára degradáló szolgálni a közösséget. (Sokak talán azt sem tudják mit jelent nemecseknek lenni!)
    Ebben a közösségben megkapni, hogy valaki kommunista nagyon egyszerű. Saját esetem talán világosan jellemzi ezt. 2003-tól a MH Közkapcsolati Igazgatója voltam. Az egyik igazgatósági ülésen az egyik igazgató felvetette, hogy mindenki valjon színt, hogy jobboldali vagy baloldali. Már a felvetés is abszurd volt. Amikor én megmondtam, hogy független értelmiségi vagyok, akkor az igazgató kollega közölte, hogy : tehát te nem vagy jobboldali, tehát te baloldali vagy, tehát te kommunista vagy. Hát ilyen egyszerűen gondolkodnak itt az emberek, és természetesen ezután már a ráragasztott cimkével kell élni. Hogy ez egy kabátlopási eset volt, ki emlékszik minderre, lényeg, hogy megvan az ellenség, akit lehet szidni, utálni, felelőssé tenni saját hibákért és ki lehet közösíteni, mely reprezentálja, hogy a kiközösítők mekkora hazafiak, igazi mélymagyarok.
    Nem véletlen, hogy mindezektől elborzadva az értelmiség kivonult a MH-ból és a helyi magyarság életéből is.
    Az sem véletlen, hogy ma bizonyos emberek csak kinyilatkoztatnak, messze elkerülik az érdemi, nyílvános vitát. Sokan úgy hiszik, hogy ha nem visznek ki dolgokat a nyílvánosság elé, akkor azok a problémák nem is léteznek. Homokba dugják a fejüket.
    Talán a legnagyobb gond a kibeszéletlenség és az őszintetlenség.
    Persze a párbeszédhez nem árt ha felkészült, érvekkel rendelkező emberek ülnek le és nem érzelmi, lelki élet folyik. Tények, számok és történések mentén lehet tiszta vizet önteni a pohárba. Sokaknak ez nem érdeke, mert kiderülhetne, hogy meztelen a király.
    Sokat lehetne mesélni, hogy mi-miért történik itt Torontóban, talán egyszer lesz lehetőség ezt is nyugodtan végigbeszélni.

    Velem szemben sokan vétkeztek, volt olyan is aki feljelentett a rendőrségen, volt olyan aki csak lejárató, mocskolódó levelet írt rólam és a feleségemről és kiküldték az egész MH tagságának, úgy hogy védekezés legkisebb lehetőségét sem adták meg nekünk. Igaz, ők akkor a „magunkfajta” demokraták voltak. Volt olyan, akik kizárattatott a MH közösségéből, úgy hogy nem is tudtam róla.
    Nem felejtettem el ezeket a történeteket, de megbocsátottam ezeknek az embernek és nem harogszom rájuk. Egyet viszont kérek tőlük, próbáljanak meg szerények lenni és a közösség hasznára cselekedni, mert van mit törleszteniük!

  • Ille, tulajdonképpen hol él? Úgy tudtam, hogy Magyarországon.

  • Ritkán szólok.
    Most is csak röviden.
    Ezeket a figyelőket, marcsikat, stb. nem lehetne hazaküldeni.
    Kivágni őket?

  • Maros Zoltán
    2015 február 8
    12:00 du.

    „.. tehát te nem vagy jobboldali, tehát te baloldali vagy, tehát te kommunista vagy. Hát ilyen egyszerűen gondolkodnak itt az emberek, ..”

    Tudom semmire sem vigasz, de ez egy jól bevált sablon, itthon pontosan ugyanígy működik.

  • Aptyuka
    2015 február 8
    1:25 du.
    Miért fájunk magának? Itt nem lehet más vélemény?

  • Christopher Adam

    Ha bárki kiváncsi a „régi” Magyar Ház hangulatára, akkor javaslom a Vaski Gábor által elnökölt gyűlésen készített videót. Vaski Gábor ma a KMOSZ alelnöke. A videón amúgy Kerekes Sándor, a KMH szerzőtársa is szerepel:

    A második rész pedig itt:

    Mástól sem volt hangos az akkori torontói Magyar Ház mintsem a botrányoktól….meg Morvai Krisztinától.

  • fitymelő:
    .
    „…Itt nem lehet más vélemény?…”
    .
    – a „vélemény” nem azt jelenti, hogy eszetlen baromságokat rondítasz be mindenhová. Meg hogy hazudozol folyton, de olyan bénán, mint egy butább óvodás. Ha valamiről kb. NULLA a háttérismereted, akkor arról a dologról nem lehet „véleményed”.
    .
    Ha meg szín tiszta marhaságot írsz, az nem „vélemény”, hanem szín tiszta marhaság.
    .
    Az meg nem „vélemény”, hanem TÉNY, hogy az a banda, mely befogad, és elfogad egy Morvai hisztinát, és ennek a szubhumánnak a holdudvarát, az egy mocskos náci geng, és kész.

  • Ha már meg lett említve a Morvai féle torontói látogatás a Magyar Házban:

  • Tipikus magyar kép a videon is.
    Sajnos, mi magyarok állandóan széthúzunk, mindig van valaki aki ellenez valamit. Ennek az eredménye nem sok lehet.
    Összetartva, sokkal többre vinnénk és könyebben élnénk viták és veszekedések nélkül!

  • Figyelő: és ezt pont maga mondja…na, érti már, mitől jó coming outos maga?

  • fitymelő:
    .
    “…Itt nem lehet más vélemény?…”
    .
    – a “vélemény” nem azt jelenti, hogy eszetlen baromságokat rondítasz be mindenhová. Meg hogy hazudozol folyton, de olyan bénán, mint egy butább óvodás. Ha valamiről kb. NULLA a háttérismereted, akkor arról a dologról nem lehet “véleményed”.
    .
    Ha meg szín tiszta marhaságot írsz, az nem “vélemény”, hanem szín tiszta marhaság.
    .
    Az meg nem “vélemény”, hanem TÉNY, hogy az a banda, mely befogad, és elfogad egy Morvai hisztinát, és ennek a szubhumánnak a holdudvarát, az egy mocskos náci geng, és kész.

  • Nem Morvai Krisztináról volt szó, a torontói MAGYAR Házról. Nem tudom, hogy jött ez ide? Én nem hívtam és nem is érdekel.

  • Göllner András

    Hú de jók voltak ezek a videók….na ez aztán valóban színvonal (sic). Hát igen. Ide vezet az egyivású, a kizárólag egy véleményt toleráló közösségi szemlélet. Nagyszerű tudósítás az akváriumba zárt halak magatartásáról. Ezért kerüli 98 százaléka a kanadai magyaroknak a Vaski, a Bede-Fazekas, Feszty Dániel, Dancs Rózsa, Somorjai, Bencsics féle összeborulásokat. Milyen kár, valóban, hogy ennyire primitívek vagyunk…..

    Kedves Ille István: Hogy egy kicsit tisztábban láss – a történelem, vagy a fejlődés nem lineáris, nem egy irányba halad. Hol előre, hol hátra, hol oldalt fordul. Én örülök annak, hogy van egy új háza a torontói magyaroknak. Nem óhajtom prejudikálni, hogy a torontói magyar szervezetek milyen tartalommal fogják azt a házat megtölteni. Remélem, és őszíntén kívánom, hogy nem ugyan azzal amely korábban a csődhöz vezette őket. Én talán szakmai multam miatt, fejlődőképesnek tartom embertársaimat. Bízom abban hogy a többet ésszel mint erővel fogalma előbb utóbb a kanadai magyar szerevezetek berkein belűl is felülkerekedik. Van már erre eddig is egy pár jó példa. Megvalósítható, terjeszthető. A hülyeséget nem csak örökölni, de kinőni is lehet. Én bízom abban, hogy előbb utóbb jön egy új generáció amelynek elege lessz abből az ócska, Simicskás, hazudozó, önpusztító magatartásból, silányságból ami odahaza és itt a diaszpórában is oly gyakori. Nem értem, hogy mért vannak olyan sokan azok akik nem szégyelik magukat ezért a magatartásért. Mért tartják még ma is olyan sokan jónak ezt a fajta magyar huszárkodást ?? Bízom abban, hogy jönnek majd fiatalabb fiúk és lányok, akik nem Morvai Krisztínákra, nem Papp Lajos féle, Ázsia felé kacsintgató sámánokra, nem a Jobbik zenészeire, a Fidesz propagandistáira, hanem olyan emberekre lesznek kíváncsiak akik a modern világ kihívásairól a valóság többszínűségéről, az újjászületés csodáiról, az emberi méltóság tiszteletéről fognak beszélni. Bízom abban, hogy a következő generáció nem elutasítással, megvetéssel, hanem kíváncsisággal, bíztatással fog fordulni a másként gondolkozó magyar testvéreink felé. Én ezért a jövőért dolgozom. Bizom abban, hogy előbb utóbb ilyen emberek fogják belakni a torontói magyar házat. Bár gyakran a falba koppan az egyre idősebb fejem, ezt a munkát sosem adom fel. Ez az egyedüli dolog ami éltet. Nem magamért hanem egy új generáció érdekében, magyarságunk tiszteletének, önbecsületének visszaszerzése érdekében dolgozom.

  • Figyelő: jól lenne már, ha észrevenné magát. Mindenkinek elege van a csúsztatásaiból és kioktatásaiból! Az pedig, hogy nem képes értelmezni se képet, se hangot, komoly baj!
    Tudja, a MH-ról volt szó, a régiről.

  • András, amíg ugyanazok a személyek uralják a diaszpóra „mentális piacát”, semmi nem fog változni. Addig marad minden a régiben: a velük egyet nemértő nézetűek feljelentése, pocskondiázása, befeketítése. Még engem is az a kétes dicsőség ért, hogy a szájukra vettek torontói rádiójukban, így legalább lesz mivel eldicsekedni az unokáimnak: amikor a Bede-Fazekas…

  • Göllner András:
    .
    Ha megengedi, pár megjegyzés, bár legutóbbi beírása Istvánnak ment.
    .
    „..Ezért kerüli 98 százaléka a kanadai magyaroknak a Vaski, a Bede-Fazekas, Feszty Dániel, Dancs Rózsa, Somorjai, Bencsics féle összeborulásokat. Milyen kár, valóban, hogy ennyire primitívek vagyunk……”
    .
    – Nem „vagyunk primitívek”, erre a legjobb bizonyíték pont az, hogy azt a mocskos nyilas bandát nagy ívben kerüli a kanadai magyarság nagy része. Ahogy az fentebb szerepel is. A nyilas söpredék, meg ezek támogatói, na, AZ primitív banda.
    .
    „…Nem óhajtom prejudikálni, hogy a torontói magyar szervezetek milyen tartalommal fogják azt a házat megtölteni…”
    .
    – Az ebben az esetben csakis attól függ – sajnos, ki pénzeli a projectet.
    .
    „…Nem értem, hogy mért vannak olyan sokan azok akik nem szégyelik magukat ezért a – nagypofájú, náci – megjegyzés tőlem – magatartásért…”
    .
    – Nézze, barátom, ez pszichológia. Magyarázat: mert nincs megfelelő ellenmérgük ezekre. Mert senki nem bánik el velük úgy, ahogy nagypofájú, orkbáni maffia által kitartott prostituáltakkal kell. Mert „tárgyalni” akarnak ezekkel, holott már ezerszer bebizonyosodott, hogy ezek nem akarnak semmiről tárgyalni, ezek ELLENSÉGET látnak mindenkiben, aki nem hungarista, nyilas, ÉS nem az orkbáni maffia kitartottja. Mert a magyarok többsége, még ha nem is tartozik ebbe a táborba, pl. ott, Kanadában sem áll össze, és nem küldi el ezt a söpredéket a halál …szára, ahogy azt Észalknyugat- Európában a nácikkal megteszi a többségi társadalom.
    .
    Mit gondol, miért marginális a nácizmus a fejlett civilizáviókban? Mert a többség hangosan, és ha kell, erősen odatesz magát ellenük, ÉS mert a többség már tudja, hogy a nácizmus csakis a romlásba dönt.
    .
    Amíg a kanadai magyarság ezt a dolgot nem teszi egy egészséges szervezetként a helyére, addig nem fog a kmoSS eltűnni a szemétdomb legalsó bugyraiban, legyen bármilyen kevés aktív támogatója is.
    .
    „…Bízom abban, hogy a következő generáció nem elutasítással, megvetéssel, hanem kíváncsisággal, bíztatással fog fordulni a másként gondolkozó magyar testvéreink felé…”
    .
    1, Nem „másként gondolkodók”, hanem GONDOLKODÓK felé. Az orkbáni kitartottak ugyanis nem „gondolkodó lények”, hanem kitartott droidok. Nehogy már ezt nekem kelljen elmagyarázni, azok alapján, ami ott, vagy akár az egykori Magyarországon is megy…
    .
    2, Attól függ, hol.
    Ha az ilyen orKbán- prostituált bandákon múlik, mindenhol a gondolkodók fogják a rövidebbet húzni, mivel
    A, a magyar gondolkodó többség nem fog össze az ilyen kmoSS- gittegyletek ellen,
    B, az állammaffia pénzforrása áll a kmoSS- féle gittegyletek rendelkezésre, azzal meg – összefogás nélkül – nem kelhetnek jó szándékú egyének versenyre.
    .
    Na, egyelőre ennyi. Szomorú ez az egész.
    .
    E.

  • figyelő:
    .
    „…Nem Morvai Krisztináról volt szó, a torontói MAGYAR Házról. Nem tudom, hogy jött ez ide? Én nem hívtam és nem is érdekel….”
    .
    – Látom, lejött megint a lényeg… honnan figyelsz te ki, te figyelő, csak nem valami ánuszból?

  • Judith Kopácsi

    A torontó magyar Kulturház szerintem most jó kezekben van. A régi vezetőséget egy valóban normális vezetésre képes gárda váltotta fel. Én, személy szerint kivánok nekik sok sikert a munkájukhoz.

  • ELDRAd,
    kihozta IDE először Morvai Krisztinát? Én csak válaszoltam.

    „Az meg nem “vélemény”, hanem TÉNY, hogy az a banda, mely befogad, és elfogad egy Morvai hisztinát, és ennek a szubhumánnak a holdudvarát, az egy mocskos náci geng, és kész.”

  • Ille István
    2015 február 9
    2:04
    Ille, sajnálom! Nekem ez a dolgokról a véleményem, ha nem tetszik dobjon ki.
    Akkor legalább elmondhatom, hogy képtelen az ellenzék más véleményt elfogadni.

  • Figyelő: magának nem véleménye van, hanem rögeszméje. A franc se akar magából mártírt csinálni, csak vigye tovább a stand-up comedyt.

  • fitymelő:
    .
    “…Itt nem lehet más vélemény?…”
    .
    – a “vélemény” nem azt jelenti, hogy eszetlen baromságokat rondítasz be mindenhová. Meg hogy hazudozol folyton, de olyan bénán, mint egy butább óvodás. Ha valamiről kb. NULLA a háttérismereted, akkor arról a dologról nem lehet “véleményed”.
    .
    Ha meg szín tiszta marhaságot írsz, az nem “vélemény”, hanem szín tiszta marhaság.
    .
    Az meg nem “vélemény”, hanem TÉNY, hogy az a banda, mely befogad, és elfogad egy Morvai hisztinát, és ennek a szubhumánnak a holdudvarát, az egy mocskos náci geng, és kész.
    .
    Te fityelő, te egy ánuszból figyelsz kifelé? Vagy befelé?
    .
    🙂

  • A Félnótásnak:
    .
    „…kihozta IDE először Morvai Krisztinát?…” – röfögi ide már sokadjára. OK, újra:
    .
    Az a banda, mely befogad, és elfogad egy Qrvai Hisztinát, és ennek a szubhumánnak a holdudvarát, az egy mocskos náci geng, és kész.
    .
    Így.
    .
    A Félnótás másik, folyamatosan visszatérő őrülete:
    .
    „…hogy képtelen az ellenzék más véleményt elfogadni…”
    .
    OK, újra, ez is:
    .
    – A “vélemény” nem azt jelenti, hogy eszetlen baromságokat rondítasz be mindenhová. Meg hogy hazudozol folyton, de olyan bénán, mint egy butább óvodás. Ha valamiről kb. NULLA a háttérismereted, akkor arról a dologról nem lehet “véleményed”.
    .
    Ha meg szín tiszta marhaságot írsz, az nem “vélemény”, hanem szín tiszta marhaság.
    .
    Az meg nem “vélemény”, hanem TÉNY, hogy az a banda, mely befogad, és elfogad egy Morvai hisztinát, és ennek a szubhumánnak a holdudvarát, az egy mocskos náci geng, és kész.
    .
    Na. De nem érti. Nem érti. Nem. Félnótás semmit nem ért.