Vita a romakérdésről

2015 február 13 9:44 de.6 hozzászólás

Hogyan szabaduljunk meg a csapdahelyzetből?

Asszimiláció, integráció, emancipáció

A hibák, a féleértések és a félremagyarázatok nehezítik, hogy valamiféle bizalom alakuljon ki, ami alapján tényleg érdemi vita legyen – hiszen a cél az közös: megszüntetni a mélyszegénységet, oldani a roma – nem roma ellentéteket. Hiszen ma még csak a szavakat keressük – a közös lépések helyett. Debreceni József: Ne bántsd a cigányt! [i]c. könyve, majd Csepeli György: Csapdában című, A Mozgó Világ 2015/1. lapszámban megjelent kritikájának ez a közös tanulsága.

Először két fogalmat tisztázzunk:

A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külsejében megfigyelhető eltéréseket és/vagy az etnikai hovatartozást kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között – feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján – hierarchiát állít fel.[1

Emberi közösségek kultúrája: a különböző hatások (történelmi, földrajzi, vallási, stb.) hatásokra kialakult, az adott csoportra jellemző gondolkodás és cselekvési módok összessége, jellemzője. (A legáltalánosabban használt, mérhető összetevők: hatalmi távolság, bizonytalanságkerülés, individualizmus-kollektivizmus, kisközösségi kollektivizmus, feminim-maszkulin, teljesítmény orientáció, jövőorientáció, humánorientáció).

Az emberi szuverenitást és szabadságjogokat leginkább hangsúlyozó liberálisok közt gyakori vélemény, hogy – Kis János szavaival: „Egy adott népesség jellegzetes értékei és attitűdjei nem alkotnak zárt egészet; nem olyanok, mint valami axiomatikus elmélet.” Miközben ez az állítás rövid távon téves, mert ha nem is „zárt egész”, de axiomatikus erejű – el kell ismerni, hogy nem árt az óvatosság. Egyrészt egy ilyen lép nem azt jelenti, hogy az adott közösség minden tagjára igaz, másrészt a kulturális tényezőkre való hivatkozással gyakran indokolják a strukturális változásokkal szembeni ellenállásukat is. A különbségekre való felületes hivatkozás könnyen átalakulhat sztereotípiákká, súlyosabb esetekben előítéletekké – s ha ennek etnikai/genetikai alapot tulajdonítunk – már el is jutottunk a rasszizmushoz. De távol a témát adó könyvtől.

Ezek után azt érdemes leszögezni: az egész társadalom érdeke, hogy megszűnjön a mélyszegénység, s eltűnjön – de legalább elfogadható szintre csökkenjen – a roma-nem roma ellentét. A sikeres változtatáshoz ismerni kell a kulturális, mentális, gazdasági és egyéb összetevőket. Abban teljes az egyetértés, hogy a mélyszegénységben élők, kik között felülreprezentáltak a roma származásúak, a társadalom kirekesztettjei, azonban – meglehet, csak az én szemem hibája – két, egymástól eltérő megközelítést látok, „munkacímként” az egyiket asszimilációs vagy szegénységpolitikai, vagy emberjogi; a másikat integrációs vagy romapolitikai vagy polgárjogi megközelítésnek nevezem. A célokban, programokban olyan nagy az egyezőség, hogy a különbségek akár elhanyagolhatóak is lennének: „…diszkriminációmentes és integrált oktatás, az elkülönítés tilalma, a HHH helyzetben levő tanulók támogatása a társadalmi hátrányok kompenzálása érdekében, illetve felnőttek számára második esély programok beindítása és működtetése; teljes és megkülönböztetés mentes hozzáférés a szakképzéshez és a munkaerőpiachoz és az önfoglalkoztatási eszközökhöz; teljes egyenlőség a minőségi egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférésben; szociális bérlakások biztosítása a rászorulók számára…”[ii]

Az alábbi példák az eltérésbeli különbségeket mutatják be néhány témában:

Asszimilációs

az egyetem szabadságjogok nevében tilos az ember – ember, s népcsoportok közötti megkülönböztetés, ami a történelmi kulturális örökségre való hivatkozásból következik, mivel az – szerintük – felelőssé teszi a cigányságot is mai helyzetéért, ezért ez rasszizmus, illetve legjobb esetben is hivatkozási alapot ad a rasszistáknak

Integrációs

Egy hosszú évszázadok alatt kialakult sajátos, külön civilizáció, a kívülállás kultúrája alakult ki, ami eleve konfliktusforrás a roma – nem roma társadalmak között, ezért az integrációs programokban ezekre figyelemmel kell lenni

Asszimilációs
A programokban nagy szerepe van a roma értelmiségnek és aktivistáknak

Integrációs
Amíg a perifériára[iii] szorítottak lelkiállapotát az áldozati szerep uralja, és nem alakul ki egy új polgári tudatosság, nem nagyon van értelme abban reménykedni, hogy a tisztelet, a multikulturalizmus és az egyenlő lehetőségek alapján megtörténik az integráció

Asszimilációs
Az oktatásban, a társadalom minden területén tilos a szegregáció

Integrációs
Az oktatásban az integrációhoz a legjobban felkészült tanárok és a szülők, család együttműködésére van szükség.

Asszimilációs
Mindenfajta jelzés, utalás, hogy valamilyen bűncselekmény elkövetője roma származású, maga a rasszizmus. Az, hogy egy szegény ember az éhező családja szánára „elcsen” (SIC!, by TGM) egy tyúkot, össze sem mérhető azzal a társadalmi kárral, amit a társadalmi vagyon szétlopásával, korrupcióval, a TSZ-ek szétverésével okoztak.

Integrációs
„Köcsögmentesítés”[iv]: „Az volt a cél, hogy szembesítsük a cigányokat azzal, mi vár rájuk, ha bűnt követnek el. Bándy Kata meggyilkolása után határoztuk el, hogy megszervezzük az előadásokat és a börtönlátogatást, mert úgy éreztük, a társadalom ingerküszöbét sokan átlépik közülünk. Azt akartuk elérni, hogy a résztvevők ne váljanak bűnözővé”

Asszimilációs
A Magyarországon élő romák mindenek előtt magyarok, mint bárki más, a nemzet részei. Ezen belül egyéni szuverenitásuk, szabadságjoguk függvénye, hogy önmaguknak milyen identitást tulajdonítanak, de az megengedhetetlen, hogy a többségi társadalom előítéletessége, kirekesztése, rasszizmusa kívülről kényszerítsen rájuk egyfajta csoport-identitást.

Integrációs
Büszkén kell vállalni a roma identitást, mert csak ez lehet az a kötőerő, mely képessé teheti az összefogást, a kisebbségi érdekek védelmét. Az önbecsülés hiánya, bűnbakkeresés, kilátástalan életérzés – egyéni és kollektív szinten egyaránt a romák mozgósításának (is) fő akadályát jelenti.

Asszimilációs
A többségi társadalom kötelessége és felelőssége, hogy biztosítsa a deklarált jogok érvényesülését.

Integrációs
A kisebbségek csak akkor kaptak jogokat, ha kiálltak értük.

Asszimilációs
A többségi társadalom türelmére, felvilágosításra, tanításra van szükség az előítéletek legyőzésére.

Integrációs
Pozitív példák felmutatásával a roma társadalom tehet a legtöbbet az előítéletesség ellen.

Asszimilációs
„Kapott egy pofont a cigánybűnözés! Ott nagy a bűnözés, ahol kevés a cigány – ez egy hosszú távú kutatás első eredménye, amely a romák lakta települések bűnözését és a romaellenes érzelmeket vizsgálja. Azt mondják, Magyarországon nemhogy cigánybűnözés, de nagyobb közbiztonsági gondok sincsenek.”
http://abcug.hu/kapott-egy-pofont-ciganybunozes/

Integrációs
„A bűnözési ráta itt leginkább stagnál, és főleg kisebb bűncselekményeket követnek el (lopás, rongálás stb.), de a regisztrált bűnelkövetők gyakorisága megduplázódott, ami a rendőrség hatékonyabb fellépéséből és a szabálysértések szigorúbb büntetéséből is eredhet.” ez éppen az a kategória, amit az emberek közvetlenül éreznek, s amit „cigány bűnözésnek” neveznek. Akinek a tyúkjait nem védik meg az ilyen cikkek. Igaz, a Jobbik sem – de ezért tudnak ígérni.

(Remélem, olvasóm számára is egyértelmű: a két fogalom alatt lévő leírások nem feltétlenül ellentétesek egymással – de nem azonosak.)

Nem állítom, hogy a tudományosság elvi és gyakorlati követelményeinek egyaránt megfelelnek a fentiek – de azért foglaltam így össze, hogy segítsen a megértésben: miért fogadták olyan ellenségesen Debreczeni József könyvét. Amikor először olvastam – még a kritikák előtt – akkor annyit értettem meg a könyvből, hogy az a cigányok, pontosabban a mélyszegénységben élő cigányok érdekében született, azért, hogy jó lépéseket lehessen megfogalmazni. Azt már korábban is tudtam, hogy az un. „szegénység politika” megbukott – még mielőtt a NER-es ámokfutás megkezdődött volna. „Osztály alapúnak” nevezem azt, amikor központilag határozták meg a célokat, kereteket és programokat – a pénz és az energia nagy része pedig elveszett a saját apparátus működtetésében, a felesleges vagy hatékonytalan képzésekben, a látszat-eredményeket felmutató programokban. Mire eljutott a politikai döntéshozás szintjére az a felismerés, hogy helyi, kis-régiós szintű, a sajátosságokat figyelembe vevő, az érintettek aktív támogatására építő programokra van szükség – a 2008-as gazdasági válság elsöpörte a lehetőségeket. (Természetesen jogos az a felvetés, hogy ezeken a területeken nem kellett volna takarékoskodni – de nem volt elég figyelem a paradigma váltásra.) Számomra ezt jelentette a „nem szegénypolitikára, hanem romapolitikára van szükség” kitétel.

Politikai gondolkodásomra az egyik legerősebben Csepeli György hatott, különösen a kultúra, sztereotípia, előítélet, kirekesztés, rasszizmus megítélésében. Éppen ezért gondolkodtatott el kemény kritikája, s több elem mellett a fenti (szegény vs. romapolitika) kitételt is erőteljesen minősíti. Az ok a megközelítés különbözőségéből adódhat: mint tudós, komplexitásában nézi a kérdést – a könyv viszont nem a roma társadalom minden szempontú leírására vállalkozott, hanem „csak” azokkal, melyek a mélyszegénységgel vannak összefüggésben. Ezért értem, de nem helyénvalónak érzem azt a megállapítást, hogy Debreczeni könyve nem törekszik teljességre – szemben a Kérdések és válaszok a cigányságról c. kiskátéval. Megjegyzem: nagyon fontos, hogy ilyen összefoglaló és teljességre vonatkozó anyagok is rendelkezésünkre álljanak. Ebből a szempontból szintén megfontolandó az, hogy míg Debreczeni csak három „best practice” példát említ – melyek szerintem a könyv szempontjából amúgy elegendőnek tűnnek – szükség lenne egy teljességre törekvő gyűjteményre, különösen úgy, hogy abból kiderüljön alkalmazhatóságuk, nehézségeik (critical success factors) is. Talán a téma érzékenységéből, s a tudós mindig kötelező aggodalmából adódik, hogy „Debreczeni … beállításában a romák roncsolt, premodern társadalmi struktúrájuk foglyai, szegények, iskolázatlanok, bűnözésre hajlamosak, ravaszkodó kívülállók, s mindenekfelett szaporák” – miközben a könyv a mélyszegénységben élőkről beszél, akikről tudjuk, hogy „roncsolt, premodern társadalmi struktúrájuk foglyai…s mindenekfelett szaporák”. A magamfajta laikus számára mindegy, hogy a mai helyzetben milyen arányú a történelmi, s milyen a kirekesztettségből, mélyszegénységből adódó tényezők aránya – ha ezek alapvetően egybe esnek, s szerepük a különböző cselekvési módok „ideológiai” megalapozásában van.

Minden bizonnyal a könyv legkritikusabb pontja a Jobbik roma programjának a bemutatása, és annak értékelése. Többször is elolvasva megértem, miért gondolhatta Csepeli György, hogy ez „nem kevés empátiával” történt. Ugyanis hiába ítéli el a Jobbik cselekedetei, nyilvánvaló üzenetei alapján a pártot, hiába van igaza abban, hogy a „Jobbik felszakított egy kényes sebet, és sót szór bele” – magát a leírt programot nem rasszistának, kirekesztőnek – hanem integrációsnak minősíti. Miközben a durva szóhasználat, a rendpártiság, a csendőrség visszaállítása – ezeket a könyv említi – nem más, mint rasszizmuson alapuló erőszakos asszimiláció, a kétségtelenül megtalálható pozitív elemek ellenére ez valójában az a báránybőr, amibe a farkas bele akar bújni. Úgy gondolom, e hiba elismerésével kijuthatunk a csapdahelyzetből.

A hibák, a féleértések és a félremagyarázatok nehezítik, hogy valamiféle bizalom alakuljon ki, ami alapján tényleg érdemi vita legyen – hiszen a cél az közös: megszüntetni a mélyszegénységet, oldani a roma – nem roma ellentéteket. Hiszen ma még csak a szavakat keressük azok a közös lépések helyett, melyek elvezetnek a magyar-magyar emancipációjához. (Ez utóbbi Csepeli György fogalom- és szóhasználata). Mert ha mi erre léptelenek vagyunk, hogy várhatnánk el, hogy mások pedig oldják meg a nagyvilág hasonló, de mégis csak súlyosabb problémáit?

[i] DE.HUKÖNYV, 2014

[ii] Kérdések és válaszok a cigányságról c. könyv alapján

[iii] http://nol.hu/belfold/kitorni-az-aldozati-szerepbol-1466507

[iv] http://www.origo.hu/itthon/20130512-kocsogmentesitesi-napok-neven-inditott-bunmegelozesi-programot-a-cserti-polgarmester.html

Horváth György

6 hozzászólás

  • Összefoglalva.

    A”roma kérdédst nem tudták megoldani,totális csöd.

    1.Állami cigányiskolák,bentalkásos internátusok,saját fajú oktatókkal,katonai fegyelemben.Alapvetö civilkizációs-tisztasági ismeretek,a beosztás, az elörelátás,a rendszersség mint tantárgyak. Eröteljes fizikai terhelés,sok tornaóra,energialekötés.katonai pályára terelés.

    2.Zöldkeresztes hálozat,24 órás szolgálattal,lakótelepeken,és fertözött területeken.a 2 nél többször segélyre jelentkezők között elvenni a pénzt,hatósági beosztás,napi-heti adagolással.

    3. Területei Cigány Foglakotatási Vállalat,állami fenttartással a területi köztiszasági,gondozási munkák végzése,2 hetenetei fizetés.

    4.A Honvédség utépitési,és egyéb munkákba valo bevetése cigány emberekkel feltöltve katonai égisz alatt,katonai módon,hétvéli hahzutazással.

    5.Az egyházak kötelezö cigánypasztorizcós tevékenységének kiterjestése,,minden plébános,parókus, mellé egy cigányreferernst,állami státuszban.

    6.A cigánymuzsikát fellnditeni,jelentös adokedveményt cigányzenekarok alkalmazóinak,cigány folkor terjesztése,hagyományos tevékenységek felelvenitése,adomenetes formában.
    7.A tehetséges cigánygyerekek kiemelése részükre külön közép-és felsöfoku képzés,cigányértelmiség kinevelése.

    Alpelv: szertettelese szegregáció,energiák épitő csatornába terlése,beemelés a civilizációba.

    [email protected]

  • lelki szemeimmel latom mar most a jobbik fuhrerek uleset stilusosan egy to melletti villaban-(wannsee=hattyu to)- ahol arrol megy a vita hogy mi legyen az ENDLÖSUNG DER ZIGEUNERFRAGE megoldasa!!?
    zazrivecz-vona fuhrer eloterjeszti hagymazas,vergozos hujesegeit a romak rasszbeli mivoltarol,amit vastaps,es a tatott szajakbol csorgo nyal csopogesenek hagnja kovet!!
    aztan az egyik jobbikos nyikhaj-(vona jugend)-mint az ifitagozat vezetoje-(axmann mintara sa egyenruhaban)-javaslatot tesz az alfoldon felallitando-(eppen mint tatabanyan kiplakatolt hirdetmenyuk kivanta vala korabban)-konzntrationslagerek lehetoseget!!
    adja az eg hogy ez a latomasom csak egy rossz remalom marad!!ha nem ugyelunk oda kelloen,megismetlodhet minden!!

  • kiss pal,;-
    5 / az egyhazak kotelezo……………
    nocsak melyik egyhazakra gondol igy tobbesszamban ugy mégis!!??kifejtene kerem kisse jobban ezt!!?

  • Fenyvesi Glória

    Barlev…
    El kell olvasni a programjukat, meg kell hallgatni,mit mondanak,tesznek…
    Egyetlen szó sincs emberirtásról benne…
    Csupán egyenlő jogok, és kötelességek mindenki számára.
    Ez, ugye, nem kifogásolható?
    És persze, vannak építők, és rombolók a társadalom számára.
    Ezt is helyén kell kezelni…

  • Fenyvesi Glória: kiengedtem a kommentjét annak ellenére, hogy ismételten pártpropagandát folytat. Utoljára mondom, hagyjon fel vele! Ami kommentjét illeti, majd a többi hozzászóló magát is helyén fogja kezelni 😛

  • Fenyvesi Glória

    A bűnt, a bűnelkövetőket nem védeni kell,hanem számon kérni…
    És a törvénytisztelőket szolgálni a politikusoknak…