Az Ottawai Magyar Ház tavaszi süteményvásárán jártunk

2015 március 28 2:03 du.4 hozzászólás

Már egész tavasziasnak tűnt ma délután a mínusz 5 fok és a napsütés, amikor megérkeztem az Ottawai Magyar Házba (OMH). Mondták, hogy már délelőtt 11 órakor jelenjek meg a Nepean nevű elővárosban lévő kultúrközpontban, ha esélyesen szeretnék „pályázni” az amúgy tényleg népszerű süteményvásár házi készítésű pogácsáira, zserbóira, a rumos golyókra, meggyes pitére, beiglire, mandulás kiflikre, vagy éppen a krémes piskótatekercsre. Hiszen az a hagyomány, hogy már délre lényegében „letisztul” az asztal.

Tavaszi süteményvásár az Ottawai Magyar Házban, 2015. március 28-án. Fotó: Christopher Adam

Tavaszi süteményvásár az Ottawai Magyar Házban, 2015. március 28-án. Fotó: Christopher Adam.

Amikor megérkeztem, egy idősebb házaspár egy egész doboznyi süteménnyel távozott éppen a Magyar Házból. Esélyeim drámai mértékű romlásával számoltam, amikor beléptem a kultúrközpont dísztermébe. A teremben körülbelül kéttucat OMH-tag fogyasztotta éppen a süteményvásár mellett felszolgált gulyáslevest és palacsintát. Többségében idősebb kanadai magyarok voltak jelen, de akadt néhány fiatal házaspár is, ők feltehetően az elmúlt években érkezhettek a Kárpát-medencéből.

Süteményvásár és szombati ebéd az Ottawai Magyar Házban 2015. március 28-án. Fotó: Christopher Adam

Süteményvásár és ebéd az Ottawai Magyar Házban 2015. március 28-án. Fotó: Christopher Adam.

A színpad előtt volt felállítva a süteményasztal. Szerencsémre, mire odaértem még azért maradt annyi házi édesség, hogy minimum húsvétig Rufus kutyámmal együtt el legyek bőségesen látva. És tulajdonképpen ez lenne az évi tavaszi OMH-süteményvásár célja: hogy húsvétkor meglehessen úszni az otthoni süteménykészítést. Pillanatok alatt sikerült egy zacskónyi zserbót, rumos golyót, mandulás kiflit és meggyes pitét összegyűjtenem. Aztán még gyorsan hozzájött a frissen készült palacsinta és gulyásleves és máris úgy voltam, hogy alig tudtam oda cipelni mindezt a kocsimhoz.

Süteményvásár az Ottawai Magyar Házban 2015. március 28-én. Fotó: Christopher Adam

Süteményvásár az Ottawai Magyar Házban 2015. március 28-án. Fotó: Christopher Adam

A süteményvásár bevételét az OMH fenntartására fordítják, mind a konyhában, mind pedig az asztaloknál felszolgáló tagok önkéntes alapon járultak hozzá a fundraiser eseményhez. Az OMH elmondása szerint, jelenleg körülbelül 200 aktív tagja van az Ottawai Magyar Háznak. A 120-férőhelyes díszterem mellet működik még a kultúrközpontban egy 4 ezer kötettel rendelkező könyvtár.

A szezonális süteményvásáron kívül, még péntekenként ebédidőben, illetve vacsora alatt érdemes ellátogatni az OMH-ba, ugyanis 10 dollárért kaphatóak olyan favorit magyar ételek, mint például húsgombóc leves, töltött káposzta, vagy éppen székely káposzta, pörkölt nökedlivel, csülkös bableves (ez azért már keményebb!), vagy éppen a kanadai multikulturalizmus jegyében: az olasz zöldségleves.

Tags:

4 hozzászólás