A korrupció mindennapi útjai

2015 április 9 10:31 de.11 hozzászólás

Az állam szétesett. Nem, ez a szétesés nem most kezdődött, még csak nem is öt éve, régebbi történet ez. Jól nevelt állampolgárként mindig abban bíztam, hogy ha én teljesítem a kötelességemet az állam iránt, akkor számíthatok rá. Szerencsére eddig nem volt szükségem segélyre, lakást meg nem is kaphattam, mert pár száz forinttal mindig többet kerestem a jogosultsági határnál. Nem zúgolódtam, megvettem az otthont, megfizettem az eleinte kedvezményes, majd annak tízszeresére emelt kamatot, volt, hogy napi húsz órai munkával. Még szerencsésnek is mondhatom magam, hogy szert tudtam tenni a munkára…

Így a hetvenedik évem felé közeledve rá kell jönnöm: rosszul tettem. Mi a fenének tartottam be a törvényeket, ha velem szemben az állam sose tartotta be a maga állította szabályokat. Megfizettem az adókat, illetékeket, járulékokat, a szolgáltatást mégis mindig ki kellett kényszerítenem. Nem gondolok itt olyasmire, hogy fizesse meg helyettem az állam a felelőtlenül, tájékozatlanul felvett hitelemet, hogy állja, ha elbukok egy befektetési kockázatot. Ennél sokkal egyszerűbb ügyekről van szó. Magyarországon például törvény van arra, hogyha gépkocsit vásárolsz, 15 napon belül át kell íratni az új tulajdonos nevére. Az adás-vételi szerződést viszont ugyanez az állam csak 30-40 nap alatt képes érkeztetni. Ha a köztes időben mégis rendőri ellenőrzés alá esnél, vagy leveszi a rendőr a rendszámodat, és akkor a több tízezer forintra rúgó büntetés mellett nagyjából 100 ezer forintba kerül az autónak az új rendszám, vizsga, eredetiségvizsgálat, törzskönyv stb., – vagy nyomsz a rendőr kezébe 20 ezer forintot, hogy engedjen el. Nem kérdés, melyiket választod.

De még a Demszky-éra zenitjén történt meg velem, hogy az időben ajánlottan feladott adóbevallásom állítólag nem érkezett meg – az adó összege igen. Két teljes napomba került, hogy bebizonyítsam: nem én mulasztottam. Mert az ajánlott küldeményért a Magyar Posta (állami cég) nem felel, csak ha hosszadalmas kutakodások után, a birtokomban lévő ajánlószelvénnyel én kutatom ki, ki vette át a küldeményt. Mellékesen: az adó befizetésének elmaradása nem olyan nagy bűn, mintha az adóbevallás papírja nem érkezik meg.

A magyar állam teljes impotenciájáról éppen manapság szereztem szomorú bizonyítékot. Tavaly ősszel elhunyt a párom. Mindkettőnknek második kísérlete volt ez a páros életre, és igaz, hogy csak 20 évig tartott, de korábbi házasságainkból mindkettőnknek van egy-egy gyermeke. Nekünk meg egy házunk, amelyben éltünk, és amelynek tulajdonjoga a bevitt értékek arányában közös. Mivel az a szerencse ért, hogy elhunyt párom gyermeke nem tart ellenségének, sőt tisztességes ember, ezért nem akarja azonnal érvényesíteni a csekély, bár neki (sőt nekem is) nyilván számottevő, mintegy 4 millió forintnyi örökségét, a hagyatéki közjegyző papírjait tavaly októberben beküldve mindannyian türelemmel vártuk, csak történik valami végre. De nem.

Végül az első férjem anyukája (ez egy ilyen hülye család, beszélő viszonyban van első férj, anyós, második, harmadik feleség gyerekei) adta az ötletet, hogy hívjam fel a hagyatéki közjegyzőt, hiszen neki két hét alatt sikerült elintéznie a második férjével közös hagyatéki ügyeit.

Megtettem. A következő derült ki. A hagyatéki közjegyző nem kapta meg a papírokat. Hogy miért? Derítsem ki én, de legalább megadta az önkormányzati ügyintéző számát. Felhívtam. Kiderült, hogy ő meg a hivatalos értékbecslésre vár. Mondom neki: én nem a 31. napon kérdezősködtem (elméletileg 30 nap lenne az ügyintézési határidő), hanem csaknem fél év elteltével. És ha mondjuk 2047-ig nem telefonálok, akkor addig semmi?
Kedves magyar állam! Innentől fogva én soha, semmilyen kötelezettségemnek nem vagyok hajlandó eleget tenni. Majd Párkányban veszem meg a mindennapi kenyeremet, hogy még az áfa se menjen az impotens közjegyzők, meg önkormányzati ügyintézők fizetésére. És leszarom, hogy egyébként melyikük szimpatizál a szocialistákkal, és melyikük orbánbasi feltétlen híve.

11 hozzászólás

  • Christopher Adam

    A bürokratikus inkompetencia és a korrupció keveréke valóban élhetetlenné tehet egy országot. Én pár évvel ezelőtt írtam arról, hogy amiután nagynéném meghalt, több mint egy évig nem tudtunk hozzáférni magyarországi bankszámlájához, annak ellenére, hogy mivel Kanadában élt több mint 30 éve, azon a számlán más sem volt, csak a nagyon csekély, egykori magyarországi munkája után járó nyugdíja. De az Erste Bank és a helyi önkormányzat el tudta érni azt, hogy több mint egy éven keresztül kellett fordítani és bizonyítani mindenfélét, mielőtt én, mint végrehajtó és lánya, mint örökös hozzáférhetett ahhoz az alig 500 ezer forinthoz.

  • Ezek még Istenes dolgok. Tessenek elképzelni azt a felállást amikor az egyenesági örökös, jelen esetben az egyszem gyermek tetőtől talpig ki lesz forgatva az anyai örökségből. vala hozzá egy férj is aki még a neje halálos ágyánál megigérte, hogy ahogy a felesége kérte, fillére pontosan átad mindent a lányának (mostoha lányának mert a második házassága volt az anyának)és a lakás ami soha sem volt közös szerzemény mivel azt még az édesanya nagyapja építette és kétszer el is államosították(egyszer a nyilasok aztán a komcsik, harmadszor meg újból meg kellett venni pedig ez utóbbi a rendszerváltás után történt) az egyszem gyerekre marad ha ő is meghal. Amig él haszonélvezeti joga van a lakásra. Nem sorolom, de szinte mindent lenyult magának és semmit sem tartott be. Hogy van e túlvilág azt nem tudom, de mondjuk Isten egész biztosan. Röpke egy év alatt jobblétre szenderült. Nyugaton ilyenkor az történik, hogy a jogos örökösnek az-az a gyermeknek átadják az örökséget. De nem Magyrországon. A hagyatéki tárgyalásra egy 23. senkit is megidéztek a férj részéről. Nevezetesen a tetsvérét akivel még beszélő viszonyban sem volt sem ő, sem a felesége. Milyen jogon? Mert annó azt mondták mindenkinek van egy törvényes örökös utódja. Hogy annak semmi köze ahhoz amit a testvére örökölt meg(pucér seggel jött a családba semmi sem volt közös szerzemény, még az sem amiben eltemették mert azt is a feleségem vette meg)az a közjegyzőt nem érdekelte. A lakást negyedszer is jelképesen megkellett venni mivel a közjegyző úgy döntött, hogy az akkori vételár fele megilleti a szerinte jogos örököst. Nem az átkosban történt mindez. Alig 14 évvel ezelőtt.

  • Naja van ami nem változik.

  • A magyarok ( és általában a horda/falkalét fejlettségi szintjét alulról súroló, feudális mentalitást meghaladni képtelen társadalmak ) nagy részt annak köszönhetik, hogy ilyen körülmények között élnek, hogy addig senkit ( tisztelet a kevés kivételnek ) nem háborít fel a becstelenség, a bűn ameddig nem ő az áldozat. Orbanisztán „csak” ennek a mentalitásnak a giccses, szentfazekaskodó, kereszténység-majmoló ( alapjában véve primitív, pogány, bálványimádó szinten megragadt ) piedesztálra emelése ( fasizmus ). Az igazán zavarba ejtő az, hogy mindezen az aktuális politikai kurzus milyensége sem változtat; az csak a következménye a társadalom általános morális, intellektuális állapotának ( határtalan szervilizmusának, agresszivitásának, embertelenségének, kétszínűségének és szellemi igénytelenségének ) ahogyan Para-Kovács is keserű iróniával szépen megfogalmazza http://www.nepszava.com/2015/04/velemeny/para-kovacs-imre-mindenki-tetu-az-mnk-ban.html

    Kicsit akadémikusabban ugyanezt, a minden „oldalról” ( mintha rezsim és álellenzéke nem egy oldal lenne… ) nem véletlenül utált Róna Péter…

  • Horváth György

    Magyarságunkat is kiárusítják…. Adalék a korrupcióhoz:
    http://www.168ora.hu/itthon/betett-semjennek-allampolgasag-maffia-135073.html

  • Horváth György

    „Az ajkai polgármestert legcifrább és legsúlyosabbnak szánt ügyében éppen most mentette fel bűncselekmény hiányában a bíróság. Nem akármilyen tárgyalás volt. Nem sűrűn fordult elő az utóbbi évtizedek jogtörténetében, hogy a védő a koncepciós perekről szóló könyvből volt kénytelen idézni. El kellett mondania, hogy a nyomozati anyagok is rögzítik: az eljárást a Fidesz ajkai képviselői „rendelték meg”. Hathatós felső segítséggel. Az egyik parlamenti potentát egy paksamétával felkereste a belügyminisztert: mondaná meg, a sokfelől összeszedegetett akták közül hogyan találhatnak olyat, amivel a polgármestert bíróság elé lehet citálni. Mire a védő beszámolója szerint el is indult a gépezet: a miniszter elvtársi segítséget kért a rendőrkapitánytól, az pedig egy beosztottjától. Így aztán a bíróság eljárási hibák sorozatán álmélkodhatott: a rendőrség nem rendelt ki szakértőt és nem volt hajlandó a gyanúsítottak kérésére sem a szembesítésre, hogy kiderülhessen: tényleg megkárosították-e az önkormányzatot. Három év tortúra után csak a bíróság által kirendelt szakértő állapította meg: szó sincs ilyesmiről. Pedig a gépezet engedelmes fogaskerekeként az ügyész börtönbüntetést és a foglalkozástól való végérvényes eltiltást követelt.”
    http://sztarklikk.hu/kozelet/a-kancsal-justitia/173755
    KÖTELEZŐ OLVASMÁNY!

  • Horváth György: a NAT erre van kihegyezve. A tanulatlan, sikertelen, alul fizetett embertömeg elégedetlen és jól manipulálható. Ráadásul minden gondjukat-bajukat rá lehet fogni, hogy azoknak a rohadt munkásnyúzó kapitalistáknak köszönhetik, akikkel – nem mellesleg – stratégiai szerződést kötött a kormány.

  • Ille:

    A tömegek bárcsak a kapitalista társadalomban rejlő ellentmondásokat kezdenék végre okolni a társadalmi problémákért! Nem pedig „természeti” ( „a természet rendjétől fogva egyesek jobbnak születtek másoknál ” – ne legyenek illúzióink: a legtöbb magát „balliberálisnak” valló, korrupt gerinctelenségen szocializálódott nyomorult, közép és felsőbb osztálybelinek a krédója lehetne – a Kész Zoltán meg Pásztor Albert-féle emberellenes reakció ennek a legtisztább manifesztációja … ) no meg egyenesen faji/etnikai okokra visszavezetni a társadalmi különbségeket és feszültségeket. Ha a ( valódi ) baloldali eszmék termékenyebb talajra hullanának „hazánkban” , bizony sok „balliberális” is ( illetve a teljes hivatalos őfelsége ellenzéke, a jobboldali és erősen besúgó gyanús maszopot és dékát is beleértve ) aki ma még a Jobbik miatt aggódik, gyanúm szerint inkább lenne a kommunisták/anarchisták és más baloldaliak elleni véres hajtóvadászat híve, még ha ahhoz a faj-gárdista rohamosztagokat is kellene igénybe venni a TEK és más titkosszolgálatok ( akár külföldi – keleti, nyugati egyaránt ) mellett.

    Egyébként mégis minek illik nevezni a nemzetközi tőkés nagyvállalatok „stratégiai megállapodásait” a fasiszta ( ja bocs, csak illiberális demokrácia ) Orbáni rezsimmel ( vagy bármely más elnyomó, népnyúzó rezsimmel szerte a nagyvilágban )? Az egyik leghatásosabb manipuláció az elmúlt 25 év Magyarországán a demokrácia és a kapitalizmus ellentmondásmentességének ( sőt hogy a korlátlan kapitalizmus lenne az az igazi demokrácia alapfeltétele ) mítoszát még a tanultabbakkal is bevetetni. http://www.nol.hu/velemeny/vegallomas-1512681

    Esetleg a reklám és márkavilág, valamint a kereskedelmi szennymédiák színvonaltalan, infantilis, materialista anti-kultúrája lenne az emberi egyén képességei kiteljesedésének netovábbja ( a kérdés csak retorikus ) … ? Ez az anti-kulturális terror legalább annyira kritikátlan, félnótások tömegeit szándékozik kitermelni , mint a 21. századi magyar fasiszta rezsim „közoktatási” rendszere ( csak előbbi talán még profibb – a reklámszakma egyenesen Göbbelséktől vette alapvetéseit ) …