Ezermilliárdok az adófizetőktől, vagy 75 százalékos áramdrágulás

2015 június 25 5:21 de.6 hozzászólás

Na, kérem. Lesz nekünk ez a Paks II. aminek gazdasági háttere tokkal-vonóval titkosítva van úgy kb. addig, amíg az unokáink rá nem eszmélnek: ők is rendesen át lettek cseszve.

Akad ugyanis a hasznosságát bizonyító kormányzati – amúgy teljesen szakmaiatlan, éppen úgy, ahogy a ’24-es olimpia nyereségességét bizonyító feasibility study – érvelésnek egy felettébb vaskos cáfolata egy bizonyos Felsmann Balázs elemzésében, aki – természetesen – egy fizetett bolsilibsi amatőr, és csak valami félreértés folytán volt energetikai szakállamtitkár.

A kormány ugyan a számításait elküldte Brüsszelnek, de az nem nyilvános, a mostani elemzésnek viszont épp az adja a jelentőségét, hogy látni lehet, mit hoz a jövő, ha Paks II. valóban megépül. A kormányzati kommunikáció arra épít, azért erőltetik az egész projektet, mert ezzel „olcsó áramhoz juttatja majd a fogyasztókat”, és azt állítják, hogy Európában az egyik legolcsóbb áramot tudja majd kínálni az ország a vállalatoknak is, ráadásul a felesleget exportálni fogja. Igaz, eddig se voltak híján állításoknak, amik vagy nem teljesültek, vagy kijelentették, hogy Gyurcsány a hibás.

A kormány azt is sugallja, hogy ha az erőmű megépül, és 2026-tól termeli majd az áramot, utána már egy fillér állami pénzt sem kell beletenni a működtetésbe, mert csak a felépítés emészt fel 12 milliárd eurót – amiből 2,5 milliárdot a magyar fél áll, a többire az oroszok hitele biztosítja a fedezetet. Ez utóbbit pedig majd a magyar állam törleszti – vagyis mi, adófizetők. Az olimpia 3ezer milliárd forintos hasznából simán kit tudjuk fizetni, nem is értem, mért kellene annak a reszli 9,5 milliárd euró részletfizetésével kínlódni?

Miután a kedves olvasók – ki-ki vérmérséklete szerint – felhagytak a hüledezéssel, vagy a röhögéssel, nézzünk egy kicsit utána a jövőbeli valóságnak.

Az Energiaklub közlése szerint az erőműtársaságnak a működés éveiben egyfelől folyamatosan ki kellene termelnie az orosz hitel adósságszolgálatából adódó pénzügyi kötelezettségeket, másrészt viszont bizonyos mértékű nyereséget is biztosítania kellene a beruházónak (aki ez esetben a magyar állam). Ezen elvárások mellett az erőműtársaságnak számos olyan számviteli előírást is teljesítenie kell(ene), amelyek meghatározzák, hogy adott bevételek és kiadások mellett az egyes években addicionális tőkepótlásra és/vagy hitelfelvételre szorul-e a vállalat. A magyar kormány hasonló esetekben magasról tett a számviteli előírásokra, miért is lenne ez Paks II. esetében másképpen?

Az Európai Unió – melynek vélhetően nagyobb tudású szakemberei vannak, mint a magyar kormány csinovnyikjai – azt prognosztizálja: a 2020-as évek közepéig az áram világpiaci ára emelkedik, a mostaninál 2026-ban 23 százalékkal lesz drágább az áram. Onnan kezdve aztán lassú, de folyamatos árcsökkenés a valószínű.

Az elemzés ezt is szem előtt tartva, három lehetséges forgatókönyvet vázol:

– Ha nem lesz tartós nagykereskedelmi áramár-emelkedés, vagyis ha az EU szakértői mellélőnek, akkor a Paks II. projekt nem térül meg. Sőt, akár 12,4-18,6 milliárd eurós (mai árfolyamon 3800-5700 milliárd forintos) plusz tőkejuttatásra lesz szükség ahhoz – a felvett orosz hitel visszafizetésén felül! –, hogy a paksi atomerőművet működtető társaság működőképes maradjon.

A cég működését a 2050-es évek elejéig csak folyamatos tőkejuttatásokkal lehet fenntartani, ami 2025-35 között a magyar adófizetőknek átlagosan évi 210-250 milliárd forintjába kerülhet, az azt követő évtizedben pedig éves átlagban 140-160 milliárdjába, hogy még a működés 3. évtizedében is évi 41-75 milliárd forint átlagos tőkepótlásra tartson igényt.

– Ha az Európai Bizottság prognózisa teljesül, és 2026-ig durván negyedével emelkedik az áram ára, akkor a Paks II. projekt megtérüléséhez a tulajdonos magyar államnak 6-10,5 milliárd euró (1850-3200 milliárd forint) közötti többletfinanszírozással kell segítenie a rendszer működőképességének fenntartását. Ez azt jelenti, hogy az erőmű működésének első évtizedében az adófizetők évente 140-190 milliárd forinttal, a következő évtizedben pedig évi átlag 50-117 milliárd forinttal kell „kisegítenie” az erőművet.

– A kormányzati nyilatkozatokban szereplő „biztosított megtérülés” onnantól áll fenn, ha az erőmű egész, 60 éves élettartama alatt az áramárak a jelenlegit legalább 75 százalékkal meghaladják, és Paks II. 60 éven keresztül legalább 85 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik.

Nomármost: magas a valószínűsége annak, hogy a Paksra tervezett új erőmű nem fogja tudni elérni az önálló piaci működéséhez szükséges értékesítési árakat, és tartósan állami támogatásra szorul.

Ezzel meg az a gond, hogy az EU tiltja az állami beavatkozást a piaci viszonyokba, vagyis az állam a veszteségeit nem pótolhatja vissza, nem kaphat (legalábbis rendszeresen nem kaphat) állami tőkepótlást. Az ugyanis folyamatos piactorzítást eredményezne, és tiltott állami támogatást jelentene. Az orbáni rezsicsökkentés meg mehet a levesbe. Kérdés, érdekli-e ez Orbánékat?

Ha még jobban megerősödtek a hatalomban, aligha. Ha meg addigra lábjegyzet se lesznek, még kevésbé.

Szakmai betétszöveg: HVG + Energiaklub

6 hozzászólás

  • nade kérem! Senki okos jobboldali nem akad, aki megcáfoljon? Lankadunk, lankadunk?
    Éberség, elvtársak! Nem lesz ez így jó! A Nagy Testvér figyel!

  • Persze kérdés, hogy az évszázad dereka felé ugyanez a rezsim lesz e hatalmon. Mondjuk ha az újhorthyta FideSS-t a az újhungaristák váltják akkor marad a paksi szívatás. Ha más akkor talán van esély a veszteséges erőművi blokkok leállítására. Putyin cár atyuska és utódai viszont nyilván morcosak lennének ha például nem fizetnék vissza az uzsorakölcsönt, tehát mindent megtennének hogy olyan vezetés legyen az országban legalább az évszázad közepéig, amely a törlesztőrészleteket akkor is kiveri Dózsa György népéből ha beledöglik. Valószínűleg a nyugati hatalmakkal együttműködésben, ahogyan jelenleg is mind a jobbos uniós elit ( s ezen keresztül közvetve Amerika ) mind Moszkva felé el és lekötelezett a rezsim. Azt már említeni is felesleges hogy ekkora tőkebefektetéssel Magyarország szinte teljesen önellátó lehetne a megújulókból, s ez a pár ezer milliárdnyi lóvé nagyrészt az országban maradhatna, a megújuló energiaforrások, energiahatékony és más „zöld” technológiák fejlődés lehetőségei által kínált gazdasági növekedési potenciál pedig szintén nem elhanyagolható ( az árja-turullandnál intelligensebb és sikeres helyeken ez az egyik motorja a fejlődének, egyesek egy újabb „zöld” ipari forradalmat vizionálnak… ) Persze a nukleáris ipar is lehet egy fejlődési perspektíva, van akik szerint például az iráni, pakisztáni, vagy az észak-koreai nukleáris programok a rentábilisek…

  • Eleftheria: miről beszélsz? Éjjel nem süt a nap, a szél se fúj mindig (by L. Simon széles sávú hozzáértő), ráadásul az a szerencsétlen Duna is a szlovákoknak termel energiát!

  • Az elemzésben szó sem esik a technológiákról. Hogy mennyi áramot lehet az egyik vagy a másik módszerrel termelni. Pl.mekkora napelemfelület vagy hány szélerőmű illetve fosszilis hőerőmű kéne ugyanannyi elektromos áram előállításához, mint amennyit Paks II. tudna termelni és mennyi a várható élettartalmuk.

    Azt írja: „- Ha az Európai Bizottság prognózisa teljesül, és 2026-ig durván negyedével emelkedik az áram ára, akkor a Paks II. projekt megtérüléséhez a tulajdonos magyar államnak 6-10,5 milliárd euró (1850-3200 milliárd forint) közötti többletfinanszírozással kell segítenie a rendszer működőképességének fenntartását”.

    Akkora hülyeséget! Ha az EU-ban drágul az áram, az mi módon befolyásolja negatív módon Paks üzemeltetését? Vagy mitől lenne más, ha nem atomerőműbe, hanem egyéb alternatív energia termelésbe fektetnénk? Paks megépítésével éppen, hogy nem rosszul, hanem jól járunk. Pont ezért építik, hogy a piacinál olcsóbb áramot termeljünk, hiszen mi nem piaci áron fogjuk kapni az energiát. Sőt, ha eladjuk, profitálhatunk is belőle és még inkább lesz pénzünk a finanszírozáshoz.

    Valami „tiltott piaci beavatkozást” is emleget a szerző, amibe „belebukhatunk”. Ez nem nekem nem világos. A piacon az olcsóbbat keresik. Miért lenne bűnös dolog olcsóbban termelni, aztán olcsóbban eladni? Egyáltalán, a paksi olcsó energiát miért kéne támogatni?

    Ez egy ugyanolyan nyakatekert és hamis elemzés, mint amikor arról akartak meggyőzni minket a multipárti elemzők, hogy akkor járunk jól, ha többet fizetünk a villanyért, vízért, gázért, csatornáért.

    Ille, ha válaszol, érveljen úgy, hogy kíméljen meg a személyeskedéstől.

  • jani, megkímélném, ha lenne személyisége, de nincs 🙂
    Ha magának nem világos, mi a tiltott állami beavatkozás, akkor az egész cikkből nem értett meg semmit. Azt sem fogja fel, hogy a levezetés szerint nem tudunk olcsóbb áramot termelni.
    Javaslom, szálljon vitába az elemzőkkel. Tudja, ez nem az evangélium.