Távozhat Kanadából a fideszes Ódor Bálint nagykövet?

2015 július 5 9:35 de.6 hozzászólás

Szükség lenne Ódor Bálintra, Magyarország ottawai nagykövetére a hamarosan megüresedő brüsszeli Állandó Képviselet élén, ahol az eddigi technokrata, karrier diplomata helyett egy maximálisan lojális nagykövetet látna szívesen az Orbán rezsim. Először a Magyar Nemzet írt arról, hogy Orbán Viktor „tisztogatásra készül” a brüsszeli külképviseleten. A Magyar Nemzet információi szerint „a korábbiaknál simulékonyabb, fiatalabb, szakmai ellenvetésekkel a ‘szabadságharc’ menetét nem akadályozó kiküldötteket” kéne ott alkalmazni.

Egyből Ódor Bálintra gondoltak, akinek lojalitása Orbán Viktorhoz, illetve a Fideszhez hosszú ideje – már az MSZP-SZDSZ kormány alatt is – ismert volt. A kormány úgy tervezte, hogy Györkös Péter brüsszeli nagykövetet váltja Ódor Bálint. Bár Györkös lényegében kitöltötte négy évét, a Magyar Nemzet szerint a karrier diplomata korántsem ápolt jó kapcsolatot a Miniszterelnökséggel, különösen miután szóvá tette a Külügyminisztériumban történő tisztogatást és annak pártpolitikai átszervezését Szijjártó Péter regnálása óta.

„Információink szerint legutóbb Ódor Bálint kanadai nagykövet neve vetődött fel, aki azonban a hírek szerint visszautasította a lehetőséget”–írja a Magyar Nemzet.

Közben Györkös Péter Berlinbe távozhat, akinek szakértelme uniós ügyekben szinte páratlan volt. Eddig lojalitása Orbán Viktorhoz sem volt igazán kérdés, de Lázár Jánossal lehetnek leginkább feszültségei.

„A váltás oka információink szerint az, hogy a karrierdiplomata Györköst még így is „technokratának”, „nem elég harcosnak” tartották. Korábban többször elhangzott, hogy a tavalyi választások után a „politikai kormányzás” korszaka következik, és minden felelős tisztség esetében a maximális politikai lojalitás lesz az elsődleges szempont”jegyezte a vs.hu című hírmagazin.

Ódor Bálint (jobboldalon) Keresztes Imrével, a montreáli Hungaria Társadalmi Klub elnökével, a Pierre Trudeau (Dorval) repülőtéren. Fotó: Facebook.

Ódor Bálint (jobboldalon) Keresztes Imrével, a montreáli Hungaria Társadalmi Klub elnökével, a Pierre Trudeau (Dorval) repülőtéren. Fotó: Facebook.

A Kanadai Magyar Hírlapban, a Hungarian Free Pressben, illetve a Kanadai Magyar Demokratikus Chartában már régóta tapasztaljuk, hogy Ódor Bálint semmilyen nyilvános bírálatot, vagy bármilyen jellegű kritikát sem tűr Orbán Viktorral és a jelenlegi kormánypárttal szemben. Miközben elődje – Pordány László – publikus harcot támogatott a kanadai magyar „nemzetellenes erők” ellen, Ódor Bálint stratégiája a nyilvánosan Orbán-kritikus kanadai magyarok peremre szorítása, marginalizálódása. Időnként kudarcba fullad ez a stratégia, mint például amikor Ódor Bálint Montreálba vezényelte első beosztottját, abból a célből, hogy megzavarjon egy kanadai egyetemen rendezett tudományos konferenciát. 

Közben egyre növekszik Magyarország Ottawai nagykövetségénel létszáma. Legutóbb Sinka László külgazdasági attaché – Ódor Bálint korábbi közeli kollegája – csatlakozott a csapathoz.

A közeljövőben részletesebben tárjuk olvasóink elé Ódor Bálint kilenc hónapos kanadai tevékenységének néhány kevésbé ismert pillanatát.

6 hozzászólás

  • olyan igazi suttyó kinézetű bunkó a fénykép alapján, valószínű sohasem fogok vele találkozni, nem bírom a fidesz kft szagát

  • hááááát ammá’ bizonyos, hogy olyan mint én nincs több…ódorból meg annyi hogy dunát lehet velük rekeszteni a fideszkft nem is jó másra árvízvédelmi töltésbe homoknak jól döngölve

  • Göllner András

    Kár lenne érte. Itt a bátor francia nyelvtudását sokan értékelték. Maradnia kéne még egy kicsit.

  • Christopher TE MEG MOST SEM JELENKEZTEL VISSZA THANKS ANDY

  • Christopher Adam

    Bandi, holnap – hétfőn – jelentkezem. Christopher

  • Jujj, de bulvárosak lettünk hirtelen:) Ez itt a végén már valami „Szív küldi”? A napi horoszkóp még lemaradt:)
    Ez még Figyelőnél se verte ki a biztosítékot:(