Kanada alkotmányellenesen bánt el a roma menekült-kérelmezőkkel

2015 július 24 2:57 du.32 hozzászólás

Alkotmányellenes a kanadai konzervatív kormány úgynevezett biztonságos országok listája, mely lajstromon Magyarország is szerepel és mely azt a célt szolgálta, hogy szinte lehetetlenné tegye a magyar romák által benyújtott menedék-kérelmek pozitív elbírálását. A szövetségi bíróság döntése értelmében, a biztonságos országok listája diszkriminatív és előnyös helyzetet teremt mindazon országokból származó menekült-kérelmezők számára, amelyek nem szerepelnek a lajstromon. „Egyre inkább peremre szorítja, megbélyegzi és az előítéleteket erősíti a ‘biztonságos országokból’ származó kérelmezők esetében”–áll a döntésben, melyet Keith M. Boswell bíró részletelt 118 oldalon keresztül.

2008 és 2011 között összesen 11,333 magyar menekült-kérelem felett döntöttek (általában elutasítóan) a kanadai hatóságok, és a kérelmezők 85 százaléka roma származású volt. Ebben az időszakban csupán 660 magyar állampolgár kapott menekült-státust Kanadában. Ha az arányokban nézzük, akkor kiderül, hogy a magyar állampolgárok közül 18% körüli volt a pozitív döntések száma, miközben átlagosan – a  többi ország esetében – a kérelmek 47 százalékát fogadta el Kanada. A magyar roma menekült-kérelmezők gyakran a helyi kanadai magyar közösségekből kijelölt rasszista tolmácsok, vagy haramia ügyvédek áldozatai lettek.

Stephen Harper miniszterelnök kormánya bejelentette, hogy fellebbez és addig is kéri a bíróságot, hogy ideiglenesen hatályban maradhasson a biztonságos országok listája. Igy tehát az elkövetkező hetekben még nem számíthatnak a magyar menekült-kérelmezők pozitívabb elbánásban, vagy elbírálásban.

Magyar romák tüntetnek British Columbiában a kanadai kormány ellen.

Magyar romák tüntetnek British Columbiában a kanadai kormány ellen.

A bírósági döntés komoly kudarc a Harper kormány és Magyarország Ottawai Nagykövetsége számára. Hiszen az, hogy a kanadai kormány – a nyugati világban szinte egyedül – egyszer sem emelte fel szavát az Orbán rendszer ellen, jelentős részben annak köszönhető, hogy közeli szövetség alakult ki az Orbán rezsim és a Harper kormány között a menekült-ügyi kérdésben, és ebben fontos partner volt Jason Kenney, a multikulturalizmusért és korábban az emberi erőforrásokért felelős miniszter.

32 hozzászólás

  • Judith Kopacsi

    Már éppen ideje volt. Sőt, túl későn!

  • Magyarországon élő cigányemberként nekem csak az itt megjelent cikkekből van tudomásom arról, hogy mi is folyik valójában Kanadában.
    Azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy mivel a jelenleg regnáló magyar kormány rengeteg pénzzel támogatja a Kanadában élő magyar közösséget, s hozzá ráadásul a szélsőséges nézeteket valló magyar hazafiaktól, mint pl. Morvai Krisztina, stb-től is bőven kapnak lelki muníciót, így az ottani diaszpórában élő magyar közösségek, tisztelet a kivételnek, eleve, hogy előítéletesek a Magyarországról érkező és Kanadában menedékjogot kérő romákkal szemben.

  • Az igazság az, hogy néhány éve Ontarió tartományban, azt hiszem Hamilton városában magyar cigány közösség kihozatott elég sok cigány férfit, munkát és pénzt igérve nekik. A férfiak meg is érkeztekö(Fizették az utiköltséget )és rabmunkára fogták őket, azaz a keresetüket le kellett adniuk aannak a kihozatta. Végül valaki feljelentette őket, és letartoztatták és 6 évre elitélték őket.
    Azóta van az, hogy erősen megnézi az emigrációs hívatal, kit enged be Magyarországról!
    B.G. állitása teljesen hamis, mert a magyar állam semmiféle pénzt nem küld a magyr emigrációnak, (nincs is zükségük rá!)

  • Christopher Adam

    Figyelo,

    Azt biztosan te sem gondolod, hogy Kõrösi Csoma csak úgy a fán terem?

  • Nem értem a kérdésedet, mi köze Körösi Csomának a kanadai cigány kérdéshez?

  • Christopher Adam

    Azt irtad, hogy a magyar állam semmilyen pénzt nem küld az emigrációnak. Erre hoztam fel a KCSP programot, ami százmilliókba került az êvek folyamán.

  • Elnézést Chris, vissszaolvastam.
    Szerinted otthonról pénzelik a kanadai K.Cs. társaságot.
    Lehet, erről nem tudok, s ahogy írtam, Montreal messze van Ottawatól.
    Viszont nem hinném, hogy a társaságnak bármi politikai színe lenne, inkább kultúrális a számomra.
    A magyar kultúrát viszont, igen helyes ha otthonról támogatják.
    Éppen ma kaptam emailt fiamtól Budapestről, aki ott tölrti szabadságát kanadai feleségével, a levélben megköszönte, hogy tanítattam anno.. magyarra!

  • Christopher Adam

    Ês akkor ott van még a Mikes program, aminek ára 500 millió, és szinten a nyugati diaszporànak szól.

  • Chris, én nem lennék olyan biztos az emlitett összegek valódiságáról. Valaki megvezethet…

  • Chris: pontosítsunk. Ezek a programok nem a nyugati diaszporának, hanem a jobboldali érzelmű, konkrétan fideszbarát szervezeteknek szólnak.
    Azon felül, hogy kidobott pénz – mert hát, mint ez már korábbi elemzésekből kiderült, szavazataik füst a ködben – egyre jók: külhonban is megosztják a magyarokat.

  • Ille, a magyarok megosztódtak más hosszú ideje. Utoljára Kádár apáűnk óta. Kint is, bent is. Ez a magyar tragédia, semmi más!

    p.s. Csak ezt a linket kell olvasnom minden nap és biztos a véleményem ebben.

  • Figyelő: az én véleményem is biztos, maga is keményen benne van ebben az „áldásos” tevékenységben…

  • Bogdán Géza

    Kedves Figyeló!
    Ön ezt írja:
    „B.G. állitása teljesen hamis, mert a magyar állam semmiféle pénzt nem küld a magyr emigrációnak, (nincs is zükségük rá!)”
    Ez azért nem egészen igaz. A témánál maradva és hogy stílszerű legyek, íme, itt erről egy link, szíveskedjen elolvasni a cikkben írottakat.
    http://www.civishir.hu/kozelet/kanadai-emlekmure-ad-penzt-a-magyar-allam/0714180906

  • Hát Ille, talán én vagyok az egyetlen itt, aki kimeri mondani amit gondol. A többiek messze elkerülik …….

  • B:G: Köszi, de már ezen túlvagyunk!
    Olvasson vissza……

  • Figyelő: hogy mit csinál? Gondolkodik? Na, ne izéjjen mán kend! A zavaros dolgait előadni miért is lenne bátorság? Van arra más jelző is.

  • Figyelő
    2015 július 25
    12:36 du.

    A KCSP-t a magyar állam finanszírozza a magyar emberek pénzéből, hogy a Kanadában született másod-, harmad-, és többed generációs magyar származásúakat -hivatalos indok szerint – megismertesse a színes kultúránk széles tárházával. Ez nagyon is jó dolog.

    Az ön példája is dícséretes és azt hiszem helyén is való, hogy a fiát megtanította magyarul, mert most a szabadsága idején könnyen elboldogul egy étteremben, vagy a sarki fűszeresnél. A KCSP és ön példája között az a különbség, hogy előbbit a magyar emberek finanszírozzák kanadai magyaroknak, míg az ön nyelvtanítását ön finanszírozta, ha anyagilag nem is de időráfordítással. Mit is jelent ez? Azt, hogy ha a kanadai magyar közösségek késztetést éreznek és fontosnak is tartják a magyar kultúra ápolását, a magyar nyelv őrzését Kanadában, akkor teremtsék elő ennek forrásait a saját maguk részére, és ne a gazdaságilag kizsigerelt Magyarországon élő magyar emberek adójából jöjjön ez létre a magyar kormány tuszmákolásával. A kanadai magyar közösségeknek vissza kellene utasítani elegánsan a KCSP programot és megmutatni, hogy önállóan is képesek ápolni a kultúránkat hazai pénzek elvonása nélkül is, hiszen eddig is országszerte rengeteg már amúgy is Kanadában élő önkéntes segédkezett az elmúlt évtizedekben is. Naja, igaz ők nem hoztak többlet külső forrásokat az anyaországból és általuk nem voltak puccos kormányzati meghívások sem Magyarországra.

    Szóval az, hogy ön tanította a fiát magyarul, az dicséretes és követendő példa remélem másoknak is. Ha ön megtudta ezt tenni KCSP-sek és a magyar kormány erre irányzott forrásai nélkül, akkor lám most a fia példája is mutatja, hogy működőképes dolog ez a magyar emberek pénzének felhasználása nélkül is. Tehát a KCSP-seket foglalkoztató kanadai magyar közösségek GESZTUST gyakorolnának, ha visszautasítanák a magyar kormány anyagi támogatását, vagy átvállalnák a KCSP program finanszírozását, hiszen saját maguk érdeke, hogy Kanadában megmaradjon a magyar kultúra, nem pedig a magyar kormányé és a magyar embereké, igaz?

  • HunCanada, nem érdekel a téma. Passzé….
    Chris a cigány témáról ment erre, és nekem semmi érdeklősdésem nincs a magyar pánz hová is megy. Tudom, arra megy az egész, hogy Fideszre zavazzanak az emigráns magyarok. Áprilisban volt az utolsó választás, én nem szavaztam. És sok más magyar sem. Hagyjanak békén ezzel a problémával.

  • Figyelő: végre egy őszinte, elfogadható hozzászólás! Mi tartott ilyen sokáig?

  • Georgina Bojana

    Szomorú tény amit most leírok, de a tényekkel nem lehet vitatkozni. Ha bárkinek a közvetlen szomszédjába cigányok költöznek, akkor a közvetlen – környékbeli – szomszédos ingatlanok leértékelődnek.
    Ezek nem véletlen dolgok.
    Ez az közvetett ok, amiért országok hátrál(ná)nak ki a cigányok/romák befogadásából, élethelyzetük megoldásából.
    *
    Most írom, mert így és ezt vélem, vallom igaznak, hogy egyetlen népet sem lehet egy kalap alá vonni. Attól, hogy bárki cigány/roma, attól még lehet értelmes, tanult, rendes ember. Nem lehet, nem is szabad(na) a rossz véleményt általánosítani, mert mindenütt vannak rosszak, de jók is.
    Az viszont tény, hogy (sajnos) világszerte rosszak a tapasztalatok, s ebből, ezért adódóan a vélemények is.
    A fenti ténnyel vitatkozni lehet, de nem érdemes.
    *
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • Figyelő
    2015 július 25
    3:06 du.

    Kedves Figyelő. Engem sem érdekel a téma, de azért reagáltam a szokásos kettős beszédére, ha tetszik ellentmondására. Ennek pedig nyilvánvalóan csak „Passzé…” lehet a hozadéka az ön részéről. Mondjuk még lehetett volna az, hogy: „igen, igaza van”, vagy az, hogy „nem, nem értek egyet, mert…” és akkor sorolja. Na, de a passzé az passzé.. Talán sokatmondóbb is a másik két variánsnál.

  • 11333 18%-a 660…Nagy a baj…

  • A korrekt bíró ott is hiánycikk…

  • Nem megy a százalék számítás továbbra sem…

  • Nincsenek cigány magyarországi menekültek,
    legfeljebb olyanok, akik a kanadai szociális támogatásra vágynak.
    Ezt Kanada ha lassan is – nem véletlenül – de felismerte.
    És úgy gondolta, eldönti, milyen gazdasági bevándorlókra van szüksége. Magyarország (és Európa) most lép ebbe a cipőbe.

  • enterprise
    Helyesen irta!

  • Figyelő: valóban. Meg lettem volna lepve, ha nem igyekszik sovány malac vágtában besorolni a díszpinty mögé 🙂

  • Ille, lefordítaná nekem az alábbi mondatát? Sajnos nem értem:
    „…., ha nem igyekszik sovány malac vágtában besorolni a díszpinty mögé 🙂 „

  • Figyelő: sokat romlott a magyarsága, hát persze, hogy nem érti. Melyik szót nem értette? A sovány malacot? Vagy a díszpintyet? Az hogy erről a megnevezésről nem tud kire asszociálni, nem csoda. Nem érti, ahogy sok minden mást sem ért.

  • Enterprise, szerintem próbálja ki a saját bőrén, jó? Mondjuk menjem Miskolcra és költözzön be egy ottani, cigány környéki lakásba, aztán próbáljon állást keresni. Szoljon, ha túléli.

  • Kopácsi,
    mit akar ezzel? Mi köze ennek a beírásomhoz? Pontosabban mit állít vele szemben? Azt, hogy a cigány gettóból Kanadába gazdasági menekültek mennek szocsegélyért? Nos, én u.azt állítottam…