Kanadában már a konzervatívok is támogatják a marihuána legalizációját?

2016 április 16 10:52 de.4 hozzászólás

Kanada korábbi konzervatív miniszterelnöke még nem régen azt hangoztatta, hogy a marihuána „végtelenül veszélyesebb mint a dohány,” de most úgy tűnik, hogy egyre több konzervatív hajlandó legalább elgondolkozni azon, hogy támogassa-e a Justin Trudeau liberális kormányfő által belengetett legalizációt.

Maxime Bernier, a Konzervatív Párt egyik elnök-jelöltje bejelentette, hogy ő most már valószínű támogatná a marihuána teljes legalizációját. „Itt az idő, hogy erről beszéljünk és dialógust folytassunk. Örülök annak, hogy ez a kormány be fog mutatni a parlamentben egy törvényjavaslatot a legalizációról”–mondta Bernier a CBC újságírójának. „Én inkább támogatom a legalizációt, mint ellenezném”–tette hozzá Bernier és rámutatott arra, hogy az Egyesült Államokban már négy államban, illetve Washington DC-ben is a legalizáció irányába mozdultak el.

Maxime Bernier itt csak juharszirupot reklámoz. Fotó: Facebook.

Maxime Bernier itt csak juharszirupot reklámoz. Fotó: Facebook.

Még tavaly Stephen Harper akkori miniszterelnök elmondta, hogy ha legalizálják a marihuánát, könnyen gyerekek kezébe kerülhet. „Komolyan azt gondolják, hogy nem kerül gyerekek kezébe, ha boltokban áruljuk, úgy mint a szeszt, vagy éppen a dohányt? Ezt senki sem gondolhatja!”–nyilatkozott Harper.

A CBC tavalyi Vote Compass felmérése szerint a konzervatív szavazók 37 százaléka támogatja a marihuána legalizációját. Ezzel szemben 38 százalék egyszerűen a dekriminalizációt támogatná, ami a kriminalizáció és a legalizáció közti jogi állapot.

Maxime Bernier eddigi egyetlen hivatalos kihívója a konzervatív elnökségért Dr. Kellie Leitch, korábbi munkaügyi miniszter a Harper kormányban. Leitch erőteljesen ellenzi  marihuána legalizációt, de még a dekriminalizációt is. Pedig ez Kanadában ma már aligha népszerű álláspont. A kanadai összlakosság 14 százaléka osztja azt a „kemény” véleményt.

Rona Ambrose, a Konzervatív Párt ideiglenes vezetője korábban szintén ellenezte a legalizációt, de ma már árnyaltabban fogalmaz és elmondta, hogy beismerte: a kanadaiak „óriási része törvényesen hozzá szeretne férni a kenderhez.” Ambrose azt szeretné, hogy a liberálisok minél előbb álljanak elő törvényjavaslatukkal, mert szerinte Vancouverben és másutt az országban egyre több helyen jelennek meg – reguláció hiányában – marihuánát forgalmazó boltok.

4 hozzászólás

  • Dope-ot mindenkinek! De ne alljunk meg feluton, legyen minden mas szemet is legalis. Ha nem lennenek tiltott gyumolcsok ezek, talan kevesbe lennenek kivanatosak a fiataljainknak. Kevesebben lennenek a bortonokben, jonehnay gengszterbanda mas allas utan kene nezzen es meg a rendoroknek is valami mas mellekest kene talalniuk maguknak.

    Remelem a bordelyhazak kinyitasat sem felejtik el, mert anelkul nincs igazi boldogsag.

  • Katona Zsombor

    Ha ez így folytatódik, akkor lesz-e külömbség a liberalizmus és az anarchia között?

  • Katona Zsombor
    2016 április 17
    5:08 de.

    Nem kötelező minden szenvedélyt kipróbálni és gyakorolni ,mert az a trendi!

  • Ez a cikk azért született,hogy a marihuána legalizációját segítse? Vagy nem?
    Talán Kanadában majdnem mindenki használja? Talán ezért kezdi támogatni a másik oldal is?
    Vajon ha így van -akkor komolyan lehet venni innen származó írást,megszólalást—- mert akkor sosem tudni,hogy józan ésszel ír,beszél,vagy befolyásolt állapotban van?
    Üdvözlettel.