Egy kis apokalipszis, avagy az én forgatókönyvem

2016 május 14 10:12 de.34 hozzászólás

Hommage à Anne Applebaum

Amerika elnöke, Donald Trump bevonul a hagyományos amerikai izolacionizmus sáncai mögé, és azt mondja, „Mi közünk ehhez a szemét Európához? Mindig kihúzzuk őket a szarból, ők meg hálából szidalmaznak és utálnak bennünket. Minek ez a vacak NATO nekünk? Hagyjuk a francba! Minket úgysem mer megtámadni senki. És a Egyesült Államok kilép a NATO-ból. Ezt lelkesen helyesli a szintén NATO-ellenes új angol miniszterelnök, Jeremy Corbyn, akit (más ellenzék nem lévén) azután választottak meg, hogy Cameron és a konzervatívok belebuktak a hatalmas válságba, amelyet a megszavazott Brexit idézett elő. Skócia és Wales végre érvényesíti függetlenségi törekvéseit és gyorsan kinépszavazza magát az Egyesült Királyságból (amely immár „Angol Királyság”), amire módot ad, hogy hogy ők az EU tagjai akarn(ná)ak maradni. A NATO megszűnt, az EU ugyan (romokban) még megvan, de már csak a „mag-Európa”, illetve a szoros eurzóna országai maradtak benne. (Görögország kivonult a Zónából.)

A Közel-Kelet káoszba és vérbe borul, elönti a siíta-szunnita polgárháború egyéb etnikai-törzsi konflktusokkal bonyolítva, amelybe Törökország is belekeveredik, és amely Európa néhány jelentős nagyvárosára is átterjed. Úgy tűnik, magasabb fejlettsége és viszonylagos egységesség miatt a siíta Irán dominanciája erősödik, amely jó viszonyt ápol Oroszországgal. Az orosz terjeszkedésnek immár nincs akadálya. (Amerikával kapcsolatos konfliktusaikat Trump és Putyin négyszemközti tárgyalásain hamar megoldják, a békeszerető amerikai és orosz közvélemény üdvrivalgása közepette).

Post-apocalyptic carnival skyline / Jera Sky

Post-apocalyptic carnival skyline / Jera Sky

Újjászületik az egységes Korea, kommunista uralom alatt, ahogy abban Trump és Putyin megállapodtak.

Ugyanezen a tárgyaláson döntöttek arról is, hogy Izraelt az USÁ-nak nincs miért tovább támogatnia, ha az általános közel-keleti háborúban nem tudná megőrizni területi integritását és megvédeni lakosságát, az nagyon szomorú lesz, és nagyon el fogják ítélni. NATO-erők híján Putyin símán megszállja a Baltikumot és Skandináviát, Norvégiát és Svédországot is beleértve, továbbá Ukrajnát és a Kaukázust, újjáteremtve a hajdani cári birodalmat némi plusszal.

Európa nemzetállamai súlyos konfliktusokba keverednek egymással a menekültügy és az iszlám törekvéseinek különböző módon való kezelése, valamint a (még meglévő) Unióval, és/vagy Oroszországgal való eltérő kapcsolataik, kereskedelmi és gazdasági viták miatt, és saját nacionalista retorikájuk által sodortatva. Lengyelország, Csehország és Románia az Egyesült Államokkal köt kétoldalú védelmi egyezményt, Magyarország és a balkáni országok Oroszországgal, Szlovákia ingadozik. Európa „hosszú békéje” véget ér.

Hamarosan kitör a háború a kontinensen. Ez utóbbit egy kis szerencsével én már nem érem meg.

Lehet cizellálni.

Boris János

34 hozzászólás

  • @boris

    előszőr azt hittem, egy jó kis british izé lesz (a brittudósok analógiájára) de humortalan és ötlettelen lett…

    szvsz
    „Amerika elnöke, Donald Trump bevonul a hagyományos amerikai izolacionizmus sáncai mögé, és azt mondja,… ”

    után mást vártam, a sok sok felesleges pénzkidobás mexüntetése egy üzletember részéről nem újdonság, Europa nagyon jól meglesz a Joe bácsi cukros süteményei nélkűl, hogy hogyan? kicsit gazdaságosabban és önzőbben, és sokkal vidámabban

    és összességében az én konklúzióm szerint:
    ÉS AKKOR KITÖRT A VILÁGBÉKE ÉS A HÉJÁK EL KEZDHETNEK FÜVET LEGELNI VAGY EGERÉSZNI

  • anneapplebaum view point is originated on two basic factors: she is polish and she is jewish

    Poland–Russia relations have a long history, dating to the late Middle Ages, when the Kingdom of Poland and Grand Duchy of Muscovy struggled over control of their borderlands. Over centuries, there have been several Polish–Russian Wars, with Poland once occupying Moscow and later Russians controlling much of Poland in the 19th century as well as in the 20th century. Polish–Russian relations have entered a new phase since the fall of communism in both countries around 1989–1993. Since then Polish–Russian relations have seen both improvement and deterioration, depending on various factors. According to a 2013 BBC World Service poll, 19% of Poles view Russia’s influence positively, with 49% expressing a negative view.

    kedves szép baráti viszony, és ki tud igazságot tenni?

  • Rodeo36:
    Sületlenséget irtál.

  • @geyza: sületlenséget írtál

  • @geyza, hogy vannak a vonalas noteszeid?

  • Parács Péter Pál

    Tisztelt Boris János Úr!

    Felvetései mennyire komolyak? Elnézést! Vagyis inkább mi a konkrétum, mert a leírtak igen aggasztóak? Nem akarom elhinni, hogy az emberiség nem előre, hanem visszafelé „fejlődik”.
    Kénytelen vagyok elvontan gondolkodni. Nézzük meg az állatvilágot. A természet törvényeit követik, oktalanul nem bántják egymást, egymás területeit tiszteletben tartják. Nincsenek terroristák, bűnözők. Állatfajok a természet törvényei szerint békésen élnek egymás mellett, még állatkertben is. Bocsánat! A szarka pl. csempész-magánlaksértő a tojásaihoz kapcsolódóan, amúgy meg tolvaj is. Azonban ez a kialakult természet és semelyik állat „nem, nem akarta módosítani”. Így élnek egymás mellett.

    Mi emberek viszont az állatokat akarjuk tanítani, de mire? A természet fölött akarunk uralkodni, miközben már tudjuk, hogy meg fogja bosszulni, de nem rosszindulatból, hanem önmagát próbálja helyre állítani. Azaz védekezik az „emberi támadással szemben”.

    Tisztelt Uram!

    Maximálisan egyet értek az Ön „iszonyatával”! Logikámból következtetve bizonyára az „idősebb” korosztályhoz tartozik és átélt szörnyűségeket. Erre abból a megjegyzéséből következtetek, hogy „remélem én már nem élem meg.” Vannak viszont utódaink!

    Az Ön témájához megpróbálom kiadni magamból amit gondolok.
    Nem csak mi érezzük, hogy a világ ismét „forrong”. Ha mi emberek idáig nem tanultunk a múlt szörnyűségeiből, akkor ne adj Isten, hogy bejöjjön a III. világháborús jóslat.

    I./ Koreával kapcsolatos felvetése legalább olyan érdekes és elgondolkodtató, mint Nyugat-és Kelet-Németország, Berlin egyesülése.
    1.) Hitler és Sztálin vitathatatlanul lepaktáltak egymással, sőt Lengyelországgal szemben együttesen léptek fel, miközben Hitler bolsevik veszélyre figyelmeztette az Angolokat.
    2.) Hitler, szerződést szegve megtámadta a SZU-t, majd azok összeszedték magukat és egészen Berlinig nyomultak. De miért álltak meg és éppen „csak” a fél Berlin a fél Európával került a kommunista Moszkva fennhatósága alá?
    Már itt nagyhatalmi megállapodásnak kellett lennie, hogy a bolsevizmus továbbterjedésétől félve megálljanak az oroszok. Ennek tanúbizonysága a Moszkvában, orosz beleszólással aláírt 1947.évi XVIII. törvény. Ezen törvény felülírta a szintén nagyhatalmi Trianont is. Ráadásul ennek érvényessége immár kétségbe vonható, mivel Szovjetunió, mint aláíró, már nem létezik. Ezen túlmenően az is érdekes, hogy a Lengyelországban történt közös hadművelet egyértelműen náci szövetséget motivál. Így a sztálini aláírás náci is meg kommunista is.

    A nagyhatalmak tehát megtehetik, hogy saját érdekükben szövetségbe lépjenek vagy egymás közt egyezményt kössönek más országokat egymás között felosztva. Ez borzasztó, ha mindezek más országok szuverenitását stb. sértik.

    II./ Nagyon csúnya vég lesz, ha ez még egyszer „világégést” eredményez.

    1.) Amerikának igaza lenne a NATO tekintetében, ha azt sugallaná, hogy minek háborúzni. De nem. Abból indul ki, hogy nem tudja senki megtámadni. Ez nagyképűség és bizonyára feledésbe merült a két utasszállítógép becsapódása.
    Az is feledésbe merült talán, hogyan jött létre Amerika. A ma is nagyhatalomnak számító Anglia,Franciaország – Indiánok leigázása, rabszolgák stb.története.

    2.) Oroszország huncut taktikája a Szovjetunió létre hozásakor a tagállamaiba való orosz nemzetiségek betelepítésével szintén elgondolkodtató. A taktika huncutsága most jön elő,amikor az „orosz ajkúakra” hivatkozva megszállta Krímet illetve támogatja -hanem részt is vesz- a Kelet-Ukrajnai konfliktust. Mitöbb intenzíven támadja Szíriát. Én ebben ugyan azt a taktikát látom, hogy többek között a Szírek Európába menekülnek és ezzel közvetett módon „betelepítést” eszközöl. Ezt követő esetleges Szír-Európai ellentét kirobbanásával meg van az indok fellépni Európával szemben.

    Boris János Úr!

    Aggodalmunk igencsak hasonló és sajnálatos módon esély is van rá, hogy bekövetkezzen. Remélem azonban, hogy nem így lesz és csak találgatunk. Tudnám még folytatni, vannak archív adataim és aktuális adataim, melyekből lehet megközelítőleg következtetni. Ez hosszú iromány lenne és most el is fáradtam a tények és következtetéseket összevetésében.
    Ha Önnek vannak konkrét adatai, információi és megosztaná velem, nagyon megköszönném.

    Üdvözlettel

    Parács Péter P.

    E-mail: [email protected]
    [email protected]

  • @parácspéterpál

    emlékeztetnélek arra a tényre, hogy a fehér héjastól ette a banánt addig, amíg meg nem látta a majmokat amint ügyesen meghámozzák evés előtt

    ez is történelem

    és borisjános applebaum dicsőítése is…az egy nézőpont és teljesen téves értékelés mert hamis adatokon alapszik, ez már majdnem Lánczy András színvonala, a Corvinus újdonsűlt rektora: a korrupció nem rossz csak egy politikai akarat megvalósulása

    hát nem szép?

  • Kedves Boris János!

    Ezt a „Delirium tréfást”, ami valójában elég savanyúra sikeredett, alkohollal vagy valamilyen tudatmódosító szerrel érte el?

  • Avi Ben Giora

    Ha nem olvasnák újságot bizony isten el is hittem volna amiket itten leírt. Pamflettnek ne is haragudjon siralmas. Mint előrevetítet jövő szintén sok helyen sántít. Amerika nem fogja magát izolálni meg nem is hagynák neki. Nem azért mert szeretik látni ahogyan „rendet” akar csinálni.

  • @avibengiora

    az usa (nem =amerika) hamarosan a történelmileg megérdemelt helyére kerűl, és az mindenkinek megnyugvást fog hozni

    ha másért nem az üzletemberek az országon belűl akarnak majd fejleszteni és munkahelyet teremteni és létrehozni a szocializmust annak vállakozókra alapozott változatát (fából vaskarika???) és ahhoz egy „kicsit” iciri picirit önmagukkal kellene foglalkozniuk és hagyni a világot magára…a világ nagyon jól megvolt és meg is lesz nélkülük, mármint az atyai bombázások és népírtások nélkűl

    és akkor majd az is kialakulhat, hogy mennyi is az annyi a zöldhasú inflálódni fog 300%-kal mert Joe majd 50 dolláros órabért kér vagy ne dolgozik és a kínai melős is 17 dollárt fog kérni óránként

    az országok = a világ!!!! megolgyák a saját problémáikat …. röhögve

  • Úgy tudom, London polgármestere lett Jeremy Corbyn, nem Anglia miniszterelnök.

  • Christopher Adam

    Nem lett Jeremy Corbyn London polgármestere. Sadiq Khan az új polgármester.

  • Elnézést, igazad van!
    Kicsit összekevertem a híreket…..

  • @figyelő

    nem figyeltél? már megint? káááár

  • ” Már megint túl komolyan veszitek önmagatokat ”

    / Murphy /

    A Jóisten szerelmére…egy csak egy politológiai gondolat-kísérlet volt !!

    Kb. 30 forgatókönyvet lehet elképzelni a mostani politikai helyzetből levezetve.

    Aki ezeket a dolgokat képtelen értelmesen végiggondolni, úgy jár mint a mogyorik : visszakerültünk a két háború közötti féfeudális úrivilágba.
    Mert a félhülyéknek fontosabb a Való-világ meg hogy hány alkalmazás fér a hülye telefonjába , mint az hogy miképpen teszik tönkre az egész országot.

  • Az ilyen rossz híreket hozókat azonnal agyon kell verni!
    Isten Veled Boris János!

  • Aptyuka, vannak itt azért „jó” hírek is, Sheldon Adelson százmillió dollárral támogatja Trump-ot, mivel „az országnak egy erős végrehajtó vezetésre van szüksége, amely kitételnek Donald Trump teljes mértékben megfelel.” A keményvonalas cionista és Las Vegas tulajdonosa után jönnek majd a többiek is, akik beállnak a nyertes mögé.

  • valami stratégiajátékban esetleg elmenne ez a kis szösszenet. a széteső Európa az USA-nak gazdaságilag nem érdeke, Oroszországnak meg a megszállás után a területeken akkor erőket kellene állomásoztatnia, hogy gazdaságilag pillanatok alatt belerokkanna.

  • Az kétségtelen hogy Ruszkiországnak pillanatnyilag nagyobb a pofája mint a lehetőségei.

    Kb. 10 évvel ezelőtt az államcsőd szélére manőverezték magukat és az egész világnak kellett összedobni a pénzt hogy kihúzzák a szarból, mert ha megbuknak magukkal rántyák a Világgazdaságot.

    Most szépen meghálálják a Nyugatnak a segítséget.

    Ugyanez volt a NATO-val is : már ott ült asz orosz katonai megfigyelő-csoport a NATO legfelsőbb tervezési ülésein ( USA meghívásra természetesen ) csak épp nem volt szavazati joguk.
    Azért, hogy lássák : senki nem akarja megtámadni őket.
    Akkor lettek eltanácsolva mikor Grúziát széjjel cseszték.

    Most Genosse Putyin csörgeti a kardot mert szüksége van az idióta orosz nyugdíjasok széles tömegeire a választásokhoz, akik rendre fel szoktak vonulni November-hetedikén a Vörös téren, jókora Sztálin képekkel és a párttagsági könyvüket rázva céklavörös fejjel azt üvöltik hogy :
    ” NAGY-HA-TA-LOM….NAGY-HA-TA-LOM…”

  • @geyza

    ha „mindenki” tagja vagy megfigyelője a NATO nak akkor mi az értelme az egész harci játéknak? esetleg pénzkidobás és az emberek jóléte helyett hülyeségekre pazarolni csilliárdokat?

    az a „meglátásod” (ha a sajátod?) hogy az oroszok kibasztak saját magukkal, az nagyon messze van a valóságtól…

    a világ csendőrei bármit tehetnek de ha valaki más egy morzsányit a saját érdekei szerint akkor az az ördög maga

    „nagyon bölcs” vagy zaka zaka zaka tol

  • Kéremszépen.
    Azért mert Rodeo kollega nem tud vagy nem akar tudni dolgokról, attól azok még léteznek.Akarata ellenére is.

    A Világ nem a mi kívánalmaink szerint működik,hanem csak úgy..
    /Géjza konklúziója az egyén és a Világ kapcsolatáról/

  • @geyza
    érdeklődve várom itt, a felsorolásodat azokról a dolgokról

    zaka zaka zaka zaka tol

  • Google.
    Az az igazi jóbarát.
    Még azoknak is akik esztelen
    mámorral gyűlölnek mindent mi USAiai.

  • geyza, miért nem válaszolsz

    a gúglit szoktad használni érvelés és tudás helyett?

    akkó’ annyi

  • Rodeo36:
    Kihagy az emlékezeted de sokadik nyavajgásodra megismétlem:

    Befejeztem Teveled az érdemi társalgást.

    Mint említettem, a közeljövőben , ha nagyon elkalandozol, majd mondom a frankót neked.

    Ezenkívül pedig még naplót vezetetek állapotod romlásáról, esetleges javulásáról.

    Tudod Rodeo36 engemet érdekelnek az érdekes esetek.

    Öszintén megvallva..legnagyobb örömömre az szolgálna ha javulást tudnék elérni Nálad , minden orvosnak ez az álma:
    Visszahozni egy menthetetlent.

  • @geyza
    köszönet érte, már nagyon sok kiütést kaptam tőled és az orvosom nehezen talált rá a gyógyszerre ami téged írt

    zaka zaka zaka zaka tol

  • Göllner András

    Hú, mi folyik itt Vasárnap…..

  • Geyza

    2016 május 15
    9:54 de.
    Fenti beírásod, elnyerte tetszésemet! Jót mosolyogtam vasárnap délután!

  • Valaha egy társaságban eszméket cseréltünk arról, hogy ad-absurdum elképzelhető e, hogy az USA-ban egyszer majd egy Hitlert választanak elnöknek. Ha igen, miért és ha ez kizárt, akkor az is miért? Jó nagy vita volt, arra még emlékszem…

  • Voronyezs!

    Ma már nem zárható ki az sem, hogy Adolf is lehetne a válsztott president…

  • Erősen kétlem, hogy az USA-ban bármi féle diktatura soká megélne.
    A nép kezdettől fogva szabadon választott és szabadon élt.
    Ha egy igazi diktátor felkerülne, idő előtt lelőnék.

  • Ha egy Hitler típusú személyiség, kellően előre felkészülve „demokratikusan” kerülne hatalomra, nem létezne az a szűrő rendszer amely jogilag megállíthatná az új ámokfutást, pl. egy szinte befejezhetetlen új Vietnámi Háború típusú óriás konfliktust, és ezzel párhuzamban egy annak köszönhető hirtelen felfutó gazdasági prosperitást. Mire a nép ráébredne a prosperitás drága árára, emberéletek sokaságára, addigra hosszú évek telnének el fölösleges energiák fölemésztésével… És ki tudja, még milyen áldozatokkal…

  • Anno, abban a vitában többen felhozták Kennedy halála – kontra a nem választott de hírtelen fölesketett Jonson aki majdnem rögtön eszkaláltatta a háborút; vagy Swarzenegger, mint a gyermeteg és naiv kaliforniaiak sokaságának kedvenc színész – mégcsak nem is művész – megválasztását a kormányzói székbe.

  • Geyza!
    Az igaz, hogy a világ nem kívánalmaink szerint működik, az viszont nem igaz, hogy „csak úgy”.
    Azért van egy, két tényező ami különösen döntően befolyásolja a jövőjét, mint pl. a gravitáció, az evolúció, és mondjuk az érdek és ellenérdek párharca… STB