Politikai földrengés Ausztriában (2. rész)

2016 május 18 1:16 du.5 hozzászólás

Az előző, első részben odaáig jutottam, hogy lemondott (egészen pontosan lemondatták Werner Faymannt) Faymann kancellár és helyét Christian Kern az ÖBB (osztrák államvasutak) igazgatója vette át. Miután letette a hivatali esküt, első dolga volt változásokat eszközölni a jelenlegi szocialista miniszterek közt. Az új kormánytagok már le is tették a hivatali esküt. Nem várt változások történtek. Minden olyan pozicióban lévő minisztert menesztett, ahol az úgynevezett haveri viszony és a feledathoz való alkalmatlanság bizonyítható volt, és nem a tudásuk, illetve rátermettségük alapján kaptak székett Faymann kormányában.

Az elbocsájtott miniszterek helyére fiatal, dinamikus embereket rakott be. Még mielőtt ismertetném az új kinevezettek névsorát, egy apróság. Sonja Wehsely-t javasolta staatsektarinnak (kancellária vezető úgy is lehet érteni mint a kancellár titkárságának vezetője) és tárgyalt is vele ez ügyben. Ami teljesen váratlan volt az a jelölt reakciója. Elutasította a felkérést, és nem vállalta el a megbizatást.

Hogy a valóságban mi állhat a döntése mögött, azt egyelőre homály fedi. Egyesek szerint azért nem vállalta el a magasabb beosztást, mert attól tart, hogy csupán pár hónapos kinevezésről lenne szó, mert kifogják írni az idő előtti választásokat. Egy nyilatkozatában azt mondta, Ausztriában leáldozott a szocialista regierung hatalma és valami egészen új fajta parlament fog kialakulni. Ezt még akkor mondta miután köztudottak lettel a választási eredmények, és abból egyértelműen kitünt, hogy sem a szocialista SPÖ sem a konzervativ vagy néppárti ÖVP jelöltje nem került be a következő fordulóba, hanem az FPÖ jelölt Norbert Hofer és a párton kívűli valamikor a Zöld párt tagja Alexander Van Der Bellen közt fog eldőlni, ki lesz Ausztria új államelnöke. Természetesen a párt főnöke H.C. Strache már előre dörgölte kezeit, hogy Hofer győzelme esetén kifogja tudni iratni az előrehozott választásokat. Még egyáltalán nem biztos, hogy a terve nem kerülhet e megvalósításra, de az SPÖ megtette a szükséges ellenlépéseket. Sőt! Az ÖVP is hasonló stratégiába kezdett. Faymannt menesztették és vele együtt Hundstorfert az államelnöki jelöltségre kijelőlt képviselőt is. A kancellár Kern gyors minisztercseréket hajtott végre, és megfiatalította a pártot.

És most ime az újonan kinevezettek listája ami még Európai szinten is bomba lehet.

Vihar az osztrák alpok felett. Fotó: pentaxforums.com

Vihar az osztrák alpok felett. Fotó: pentaxforums.com

Sonja Hammerschmid vette át a bildung miniszteri (oktatási miniszter) posztot. 1968-ban született Steyermarkt tartományban. Molekulár biológin a bécsi állatorvosi egyetem rektora. 1995-ben szerzett diplomát az Universitas Wien(bécsi egyetem) mint naturwissenschafter (biológus) A doktorátusa előtti kötelező praktikumot a Boehringer Ingelheim Austria Gmbhnál végezte el. 2015 decemberében őt nevezték ki az Ausztriai Egyetemek Konferenciájának elnökének. 105 év után ő volt az első női elnöke a konferenciának.

Jörg Leichtfried infrastruktur miniszter (közlekedés és fejlesztési miniszter) 1967-ben születt Bruck an der Mur-ban. 1987 és 1994 közt jogtudományi tanulmányokat folytat a grazi egyetemen. 1994 –ben a diploma megszerzése utána politikai pályára áll. Képviselő lesz Junge Generation Steiermarkt szervezetben amely az SPÖ egyik új szervezete. 2000 és 2014 közt ő a steiermarkti fiatal generácios frakció parlamenti jelöltje. 2004-ben újra válasszák és kinevezik az Európai parlament osztrák delegtátusának vezetőjévé.

Thomas Drozda 1965-ben született a Krems melletti Kematenben. A linzi Kepler egyetemen szerzi diplomáját közgazdász szakon. 1991-től Trotzdem Verlag (Trotzdem kiadó) vezetője. 1993-ban száll be a politikai életbe mint közgazdasági tanácsadó tagja a Wranitzky vezette kabinetnek. Utána Viktor Klima kormányában kulturális és művészeti tanácsadó.1998-tól a Burg Theater gazdasági igazgatója lesz. 2008-ban megkapja a Vereingten Bühne Wien generaldirektori posztját. Kern kérésére elvállja a Kultúrális minisztéium vezetését és Kultúrlis miniszterré nevezik ki.

Muna Duzdar 1978-ban született Bécsben. 1996-ban érettségizett és ugyan ebben az évben beiratkozott a bécsi egyetem jogtudományi karára.2005-ben jogász diplomát szerzett és mint jogász kezdett el dolgozni.2005 és 2006közt a párizsi Sorbonon nemzetközi jogból is sikeres vizsgát tesz. 2011-ben vizsgát tesz le mint rechtsanwaltin ( ügyvéd) majd 2012-től saját ügyvédi irodát nyit.2004-től tagja lesz a Socialistische Jugend Östterreich (fiatal szocialisták Ausztria) és egyik legnagyobb kritikusa lesz Faymannak. Druzda palesztin származású. Német arab és francia nyelven anyanyelvi szinten beszél. Nem hithű muszlim, semmiféle vallási előírást nem tart be. Ő az első parlementi képviselő az osztrák parlamentben aki muszlim gyökerekkel rendelkezik.

Muna Duzdar kinevezése nagy vihart fog még kavarni. Bizonyos fokig befolyással lehet a vasárnapi választásokra. Az FPÖ nagy valószinűséggel a vasárnapi választási eredmények után, akár nyer akár veszít, támadni fogja Kern ezen döntését. Strache eddig sem rejtette el a muszlim gyűlöletét és azt sem, hogy mennyire ellene van a kormány bevándorlási politikájának. Egy dolog nagyon is biztos már, hogy a jelenlegi kormány semmiféle muszlimellenes kijelentést nem fog türni. Ezt maga az új kancler Kern ki is jelentette. Talán lehetséges az, hogy Kern a nagy előd Kreisky vonalát próbálja meg követni? A jelenlegi helyzet alapján erre lehet következtetni. Csak pár példa erre. Sikerült itt megrendezni egy nemzetközi értekezletet orosz és amerikai részvétellel (természetszerüleg EU-s diplomaták közreműködésével) a szir kérdéssel kapcsolatban. Szorgalmazni akarja a palesztin izraeli tárgyalások felújítását és Bécsben akar erről is összehozni egy nemzetközi konferenciát. Már most elkezdték szervezni azt a csoportot amely majd Szíriában és Irakban elkezdheti az újjáépítést. Ha mindez sikerül, Ausztria ismét visszakerülhet oda ahol annó Brunó Kreisky alatt állt.

Avi ben Giora

5 hozzászólás

  • Köszönöm a második részt is.

  • Göllner András

    Kern kinevezéseiben semmi jele a földrengésnek. A nagy Osztrák földrengés még várat magára. Erről gondolom majd a végső választási eredmények issmeretében szerezhetünk tudomást.

  • Seres Róbert

    Nem bánom ha lehülyéztek, de szerintem Bruno Kreisky óta nem volt az osztrákoknak igazi független és kreativ politikusa!

  • Avi Ben Giora

    Ki hülyézne le? Ez így igaz. Kivéve azt a pár évet amikor Wranitzky volt a kancellár. Utána csak rosszabb és rosszabb jött. Kern talán jó lesz de hátra van a vasárnapi fekete leves még.

  • Göllner András

    @ Avi Ben Giora

    Várjuk a tudósítást a vasárnapi etetés következményeiről