A gárda, a gárda, meghal, de megadni nem adja magát!

2016 július 4 6:24 de.30 hozzászólás

“Ilyen gárdát akarok Magyarországra!”

Véletlenül bukkantam a fenti óhajtást követő alábbi mocsadékra, amit azonnal felismertem: A halál ötven órája című filmből való. Amelynek végét (a „gárda” végét, a csak a filmen diadalmas, legyőzhetetleneknek mutatott Tigrisek és a harckocsizók – köztük a fess vezénylő tábornok – tűzhalálát) nyilván nem vetítik le azoknak a diákoknak, akiknek – a legújabb tantörvény értelmében – nem taníthatók a történelem olyan jelentéktelen részletei, mint például az ardenneki áttörés kudarca. Akik így a filmrészlet megtekintését (és az induló meghallgatását) követően örülnek annak, hogy nem „mocskos cionisták”, mert bíznak a kétszavas kívánság őszinteségében (aminek a múltját szintén nem ismerik): Szebb jövőt!

Aczél Gábor

30 hozzászólás

  • ob strumt oder schneis ob die sonne uns lacht
    der tag guhlend heiss oder eiskalt die nacht
    bestaubt sind die gesischten ob frob ist unser sinn….ja unserr sinn
    es fahrt unser panzer I’m sturmwind dahin..
    a hires panzerlied szovege./ 2 ss panzerdivision Totenkopf/

  • Most akkor ki mehet az ombucmanhoz? Nem értem.

  • Ha zsidó lennék, akkor most joggal kijelenthetném, hogy gyerekek, nem igazából vagyunk komplettek…. (Ez még provokációnak is túl durva!!!) -Ev_

  • Géza bátyámnak, szeretettel, hogy nosztalgiázhasson….

  • Erről egy rejtői párbeszéd jut az eszembe :

    -Bivaly! Akkor inkább ölj meg..vagy akármit ..
    -Rendben.Ne is folytasd.Maradunk az ölésnél.

    Naaa..hát kb. ez történt a nácikkal is.

  • Csakhogy Evettke a zsidók szerencséjére TE nem vagy zsidó, a TE szerencsédre pediglen én nem vagyok a bátyád.
    (Meglehet ha úgy lett volna most tisztelettudóbb lennél.)

    Viszont már csak a korkülönbség miatt sem lehetnék a bátyád.
    Öcsédnek lenni viszont -szerintem- nagy csapás lehet.

  • Tóth László

    Csak javitanám, hogy pl. a filmrészletben egyetlen Tigris harckocsi sem szerepel azt hiszem Panzer V. vagy Párduc harckocsik láthatók……
    Bocsánat Gábor a tényeken nem változtató mellékes megjegyzésemért .

  • Attól tartok Géza, hogy a Neked szánt anyag valamiért nem ment át. Pedig egy remek „gárdás” induló lett volna, az Ifjú Gárda indulója remek baritonokkal!
    A témádnál maradva… Nagyapám szavajárása: Kár, hogy nincs beütésem, többre vihettem volna ! (Ő tudja miért…)
    Ami meg a filmet illeti, ott a fő probléma ugye az volt, hogy kifogyott az üzemanyag. (A férjem szokott igy járni, mert utál időben tankolni, pedig állandóan rágom a fülét…)
    Utolsó témám: Az u.n. hatnapos háborúkor is (biztosan) volt induló a Sinai-on. Találtam valamit az interneten, de hadd ne én tegyem közkinccsé.
    Üdv, -Ev-

  • Jichak Perlmutter

    Nem tudom!,
    anno, amikor láttam ezt a filmet egy kertmoziban, engem ennél a résznél inkább az az érzés kerített hatalmába, hogy a rendező, valahol szimpatizál, csodálja a nácizmusnak ezt a „mi vagyunk a legyőzhetetlenek” szuper-propagandáját. Én akkor is úgy gondoltam, hogy ezért egy szintetizált náci indulót komponáltatott a filmhez ami a műveletlen és primitív egyénben, ha jól értelmezem a cikket is, inkább kiválthat náci nosztalgiát, mint ellenszenvet. Ezért aztán nekem ez az egész film nem tetszett.

    Ma is vannak akik – ami igaz, az igaz alapon – képtelenek magukat kivonni a demagógia, különösen a náci propaganda, a fegyverzet technika bűvölete és a goebbelsi Marsch-Propaganda alól… Sokszor még olyanok is, akik nem azon az oldalon állnak.
    Pedig azt amit sokan ma is a hitleri komplexum csodájaként bámulnak, az először Sztálingrádnál*, onnan meg végig és aztán Berlinben mutatta meg, hogy valójában nem csoda, hanem használhatatlan ócskavas tömeg a szemétre való embereivel együtt.
    ˙

    .
    Ui. A mi büszkeségünk, aranykapus futballistánk, Grosics is egy ugyanilyen páncélos Waffen-SS gárdának volt a katonája, képzelem a lelkivilágát, a körme alá pedig aztán senki nem világított be UV fénnyel, hogy ott van e még a vér…
    Borkai Zsolt MOB-elnök viszont a temetésén az „emberszeretetét” emelte ki mint a legfőbb erényét, amit az SS sapka halfejes sapkarózsája is hűen jelképez. Hát így érdemelte ki, hogy a budapesti fő-bazilikában nyert örök nyugalmat. Fantasztikus.
    ˙

    .

    .
    *Persze már Sztálingrád előtt is, Moszkvánál és Leningrádnál is megmutatkoztak a rendszer gyenge pontjai és csődöt mondott, de korábban Franciaországban és a Benelux államokban még beadhatták ezt a villámháborús propaganda mese-kapszulát a hívő világnak, pedig azt, azokat a sikereket a Nyugat akkori gyenge, rosszul szervezett ellenállásának köszönhette ez a „Birodalmi Lépegető”.

  • Jichak Perlmutter

    Javítás:

    „halfejes” helyett: az SS-sapka halálfejes…

  • Jichak !

    Alighanem igazad van. Ezt az állítólagos Wemacht páncélos indulót százféle változatban kínmálja az Internet, hol ilyen címen, hol meg olyanon… Na utána néztem, ezt több mint valószínű, hogy a cikkben szereplő halál ötven órájához szerezte valaki… Nem „történelmi” induló, csak műdal. – De nagy a sikere, mert olyan igazi nácis, amihez a mellékelt filmrészlet stílusa is sokat hozzátesz. A netes náci nemzedék máris eredetiként hazsnálja, hallgatja, és ajánlja egymásnak – és kérik egymástól a fordítását is.
    Na ennyit a náci propaganda mai utóhatásáról is… 🙁

  • Jichak Perlmutter

    Dubois,

    Sajnos épp eme káros, kóros és félreérthető utóhatás miatt néztem akkor is e filmre gyanakodva…

    Még egy.
    Itt ezen a KMH-n nemolyrég megjelent Casus Belli c,cikkük illusztrációja is éppen egy német propaganda fotó – tehát nem objektív dokumentum – amin két katona közül az egyik „fekve”, ámde valószínűtlenül hősies pózban és ábrázattal hajít egy kézigránátot, míg a másik szintén heroikus koncentrációval céloz a gaz ellenségre…
    Az ilyen náci propaganda anyagot kár ezeken a lapokon terjeszteni. Terjesztik azt őkmaguk és a csatlós nyilasaik és csendőr csemetéik is. De, hozzátenném, hogy magának annak a cikknek is van egy ilyen relativizáló, szovjetellenes éle…
    .

  • Aczél Gábor

    Jichak Perlmutter és Dubois, köszönöm a kiegészítéseket.
    Tóth László, köszönöm a javítást. És elnézést kérek minden olvasótól, amiért a (harckocsik vagy tankok helyettesítésének szánt) Tigrisek szó valóságtartalmának nem néztem utána.

  • Toth Laszlo
    -es megcsak Panzer V,-se.
    amik a filmben lathatok eghytol egyig amerikai tankok atfestve. koznyelven ugy ismerjuk oket „Patton tank”

  • ugyanis a panther tank lovegtornyua erosen a T/34 es tornyara hajazott inkabb.

  • amugy volt ettol sokkalta durvabb panzerlied is cask azt gondolom megse akartak a filmbe berakni.
    pl a das reich 3ik ss panzer induloja ami ugy kezdodott,.
    -” heute wollen wir marschiert eine neue kampf uns wart.”

  • barlev
    Ennek a német nyelvű változata így kezdődik:
    Heute wollen wir marschieren
    Einen neuen Marsch probieren….
    -Ev-

  • Jichak Perlmutter

    H evelin k!

    A magácska kedves nagypapájának bizonyára fejében vóóóótt némi beütése, amitől romlott ez emlékező tehetsége, vagy amitőőő amnéziás lett szegény. Mert akikre ő úgy gndúúúútt, hogy azok valami vérségi beütéssel építhettek kiváló karriert, azokat nem beütéssel, hanem bele-tetoválással jelölték meg az ember-vágóhidakon, mielőtt likvidálták volna őket… Kár, hogy a drága Tatus ezzel magát is becsapta s így kiskegyed egész életében lépcsőház mosásból tengethette azt a kedves életét…

    .

  • Jichak Perlmutter

    Előbbi kommentemet evelin 5:54-kor kelt bejegyzése második bekezdéséhez füztem…

  • Jichak Perlmutter

    Az utolsó bekezdésében a 6napos háborúval kapcsolatban pedig ott méltóztatik kiskegyednek tévedni, hogy a magácska hiedelmével szemben, ami kitűnik metaforikus célzásaiból is, ez nem egy imperialista, területszerző, hanem egyértelműen egy védekező, honvédő háború volt*, ahol Izrael t e l j e s . h a r c k é s z ü l t s é g b e n . l é v ő . a r a b . hadseregegeket(!) semmisített meg úgy, hogy maga, létszámban és fegyverzet-számában is hátrányban volt. Csak fejben és hadvezetésben volt kiemelkedő és zseniális… Lehetséges, hogy kedves nagyapó sóhaja is ennek a fajta „beütésnek” szólhatott? Mert az jogos lett volna…
    .

    .
    * Ezt bizonyítja az is, hogy a Sinai-t és Gázát is már rég visszaadták az araboknak.

  • Kedves Jichak ! Miért kell egy nyugdijas tanárnak mindent a gyűlölet szemüvegén át nézni ? Miért nem abba köt bele, hogy nagyon keményen elitéltem, hogy egy német páncélos induló itt a KMH-on fasiszta nosztalgiát kelthet egyesekben?! Egyébként nagypapám még él, Önnél is idősebb, őt a humora sem hagyta el, s hetente összejár öreg zsidó barátaival (is).
    Örülök annak is, hogy Ön igazi hazafi – bár minél többek lennének ilyenek – s mint ilyen pl. Kelet-Jeruzsálemet is, meg Efratot is, Izrael állam integráns és örökös részének tartják, ahonnan nem vonulnak ki mint pl, Sinai-ból !
    Üdv, -Ev-

  • Jichak :

    ****************
    Jichak Perlmutter
    2016 július 5
    6:50 de
    ****************
    Nekem is pont ez jött le az istenverte Wehrmacht-önfényező plakát-fotó láttán , csak épp nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni !

  • Különben -szteem- nem vvolt vegyc túl nagy durranás ez a „halál ötven órája” c. szuper-prodikció.

    Az „egyszer megnézhető mesefilmek” kategóriájába sorolnám.
    Aért merthogy szépen ferdítik benne a történelmet.

    Nyilvánvaló hogy nem párszáz szaros benzineshordó égbe történt vadregényes körülmények közötti fel-bafása okozta a németek végső kudarcát ebben a hadműveletben, hanem az hogy az USA szépen megkérte Bajszos-jóska bácsit, hozná már egy-két héttel előbbre a szokásos tavasz offenzíva megkezdését a Keleti Fronton.

    Viszarinovics elvtárs megtette, ezért aztán a németeknek sürgősen oda kellett csoportosítaniuk akit csak lehetett.

  • Jichak Perlmutter

    Evelin!

    Utólag kérek elnézést, de a nagypapa, és mások ilyen jellegű megjegyzései mindig szíven találnak, éppenséggel nem azért, mert – ahogy mondani szokás – az igazság fájna, hanem épp fordítva. Ezért majd felforrt a vérem…

    Ugyanis ez egy teljesen igazságtalan sztereotípia, hogy aszongya „Ők” a beütésük alapján mindenben elöl járnak, sőt még gazdagok is, mert úgymond „értenek a pénzhez” is. És ami a legszomorúbb, többekközt, vagy pont e tipizálás okán mészárolták le Őket, legalábbis a nagy részüket…

    Ebben a kérdésben – annak akinek 7 (azaz Hét) közvetlen rokonát „nyírták ki” (a szép, szinte már képszerű magyar kifejezéssel), az ebben nem ismer humort, mert e kérdésnek nincs is egy cseppnyi humoros eleme sem, és ez nem vicces.
    És, hogy ez a – beütés = karrier – állítás is mennyire hazug és rosszindulatú, álljon itt egy élettapasztalat. Az én, eme célzásban érintett ismerőseim, barátaim majdnem száz százaléka szakmával rendelkező, fizikai munkás volt átlagos, vagy annál gyengébb jövedelemmel és vagyonnal. Ezek között a történelmi körülmények között eddig juthattak el. (Még az iparukat is le, vagy át kellett adni „kereszténynek”) Megjegyezném, hogy ugyanakkor mindannyian intelligens és önerőből művelt emberek, akik sokan pontosan a Numerus Clausus jóvoltából már csak a felszabadulás után esti tagozaton végezhettek el esetleg egy-egy felsőbb iskolát is.

    Nekünk, a család épphogy megmaradt részének – azok is „csak” nők voltak, kivéve engem, a fiú gyereket – a háború után még a szegénységünktől is kifosztva, semmi, de semmi vagyonunk nem volt. Mindent, de mindent elölről kellett kezdenünk…

    Ugye, hogy nem vicces, pedig higgye el, társaságban jómagam a humorérzékemről vagyok híres…

    .

  • Evelin
    amirol maga irt az a Wehrmacht valtozaat.
    amirol en irtam volt az a 3-te SS Panzergrenadierdivision Das Reich.-koszonoviszonyban sincsenek egymassal…………..meg ha $£ teletol az osszes SS Panzer az OKW-(oberkommandos der Wehrmacht)-hataskorebe is kerult.
    de had kerdezzzem mar…………maga hany eves volt 43-ban?-en 15………….

  • az SS das reich panzer lied refrenje ez volt-/ha meg jol emlekszem../-„wir warden weiter marscieren when alles ist sterben fahlt.
    heute gehort uns Deutschland und morgen die ganze welt”-

  • honapokon at hallotuk harsogni ezeket az indulokat ungvaron,munkacson,es beregben.-belem ivodott orokre kitorolhetetlenul………..
    mint a,. Deutschland du land der treue oh du mein heimat land….

  • BARLEV
    Nagyon tisztelem Önt, mint a vészkorszakot, haláltáborokat átélt/átszenvedett idős embert.
    A helyes németség ugyanakkor egy gyökeresen más dolog.
    Ami a koromat illeti: 1988-ban születtem. Erre nyilván nem lehetek még tul büszke… Arra talán inkább, hogy három hét mulva kétgyerekes kismama lehetek !
    Üdv’ -Ev-

  • Jichak Perlmutter

    K. Evelin!

    Jókívánság

    Miután megvallotta zsenge életkorát, meg azt, hogy hamarosan új életet hoz a világra, kívánom magának, hogy soha olyan gondokban és félelmekben ne legyen részük, amiben például a Numerus Clausus negatív érintettjeinek valamilyen >beütésük révén< egy életen át – közülük sokaknak az élte korai szakadtáig – részük volt…

    🙂

  • Ilyen fiatal és már félnáci…érdekes…hm..roppant érdekes.