A 89 éves kanadai magyar akinek főzőműsora van a YouTube-on

2017 március 11 9:54 de.10 hozzászólás

Bemutatjuk olvasóinknak Mrs. Violet Fritz-et, aki 1927-ben született Magyarországon és 1950-ben emigrált Kanadába, végül pedig Torontóban telepedett le. Mrs. Fritz, akit csak „Oma-nak” ismerünk a Cooking with Oma című műsorban, valóságos YouTube szenzáció lett az évek folyamán. A 89 éves kanadai magyar a hagyományos magyar ízeken kívül, olyan kanadai találmányokat is bemutat, amelyek igencsak nagy meglepetést okoznának a magyar gasztronómiai körökben. Ez annyit jelent, hogy a gulyásleves  meg a paprikás krumpli mellett Oma repertoárjában a kanadai jello-torta is szerepel. Az utóbbi receptjet pedig 1953 környékén kapta egy winnipegi hölgytől és azóta is lelkesen készíti.

Oma fia, Ed Fritz torontói film producer profi módon készíti el és szerkeszti meg a Cooking With Oma YouTube sorozatot. És miközben a profizmust mindenképpen értékelem, a sorozat lelke természetesen Oma–a tupirozott hajától és házi ruháitól kezdve az erős magyar kiejtéséig, illetve mosolygós természetéig. Ha meg van elégedve azzal, amit éppen főzött, akkor rámondja, hogy mennyire „yummy” volt az étel.

Szóval ha éppen rossz napod volt, ha fárasztó volt a heted, ha szomorú vagy, mindenképpen ajánljuk Neked Omát. A 32 részből álló Cooking With Oma sorozatot itt nézheti meg. 

Cooking with Oma

10 hozzászólás

  • A paprikás krumplit levesesen, és füstölt kolbásszal szeretem:

    http://www.youtube.com/watch?v=magmyEclu3c

    (a knorr/maggi kocka kihagyható)

  • Christopher Adam

    Drizari,

    csipõs olasz kolbásszal is finom.

  • Isten éltesse Omát még sok évig.!
    Anyám is nagyszerűen főzött és evett amit készített, élt is 106 évet!

  • Múlt héten hallottam, hogy nincs egyedül. A Bloor-on van egy hasonló idősebb hölgynek is egy fantasztikus sikerű vállalkozása – kürtös kalács és az új hódító a kúp formájú kürtös kalácsba fagyi… Kígyóznak a sorok.. Nem jut eszembe a neve, de a reklámnak már ennyi is elég:)

  • Chris,

    és amint néztem, a néni nem készít fánkot. Igazi magyar fánkot, nem azt az amcsi cukormázas izét. A kisült fánkot enyhén megszórva porcukorral, és a közepére cseppentve sárgabarack lekvárt:

    https://www.youtube.com/watch?v=qjkDaaKNXJ4

    langymelegen fogyasztva nyami-nyami! 😀

    (talán eszébe jut a néninek és kedvet kap a készítéséhez)

  • Bocs’ Miki !

    (csak egy pici nyelvelő nyelvőrködés:)

    Annak a kalácsnak „a közepén” egy >kürtŐkürtŐs< kalácsnak.

    Baráti üdvözlettel:
    sire Málna
    🙂

  • Öröm látni ilyeneket. Ami a jó „pufánkot” illeti az tényleg olyan kell hogy legyen ahogyaan Drizati írja. Ki ne ismerné a bécsi Nashmarkot. Piac jellegét kezdi elveszteni mert lokál lokál hátán ahol a kész kajákat nyomják. Az ezelhez szükséges alkatrészeknek már nem jut hely. Szombatonként sok magyar árus is idejön. Van itt kérem minden. És egy új máris kedvenc. Igazai hamisítatlan magyar lángos. Kígyóznak is a sorok erre. Van sajtos normál és fokhagymás. Két euró vagy kettő ötven darabja. Most fog majd állítólaf fánkot is készíteni. Persze a receptje az „hadititok! nem árulja el senkinek.

  • Paprikás krumpli olajjal? Brrr….
    Füstölt szalonnát lepirítva, kolbászkarikár megforgatva a zsírban, majd szalonnapörcöt, kolbászt kivenni, és csak aztán kezdődik a hagyma-buli. Egy hegyes erős zöldpaprikával vegyítve… A többi rendben, a kész étel tetejére tálaljuk a pirított szalonnát és a kolbászt.

    Ez az olajos izé nálam legfeljebb akkor van, amikor kifejezetten utálok főzni, és tele van a hócipőm a zember finnyás ízlésével. Akkor kapja ezt a zember, bosszúból… 😀

  • Ja, és lehet a tetejére még néhány karika csípős zöldpaprika is a végén, nyersen…

  • Almási Alma
    2017 március 12
    4:58 de.
    Éjfél után és fogyókúra előtt ilyeneket írni emberkínzás! Most mehetek Miattad a kamrába bűnözni! 🙂