Levél a szerkesztőnek — Forradalmi szégyen!

2017 március 15 1:34 du.39 hozzászólás

Kedves KMH!

Az alábbi levelet ma reggel kaptam. Mire én itt a British Columbia-i Victoriában felébredtem, odahaza már lement a március 15.-i „ünnepség”. Érdekes ünnep az, ahol egy ország szanaszét ünnepel, nincs egyetlen közös gondolat, érzés, tenniakarás. Évek óta ugyanazokra a lózungokra tapsikol a néhányszáz bérnéző, a fizetett lengyelek, akik egy szót sem értenek, a szónok kidagadt nyaki erekkel ordítja a süketségeit.. Operett ország, operett nép? Még. De meddíg?

Thomas Grawelly

clip-art-typewriter-clip-art-i0F7k8-clipart

Kedves barátom, esküszöm megpukkadok! Meghallgattam Orbán beszédét és elkezdtem szégyellni, hogy magyar vagyok, bár az ő “etnikai szempontból homogén” kifejezése szerint nem vagyok az. E mellett az eddigieknél sokkal jobban elkezdtelek irigyelni, hogy Te nem itthon élsz és mindenkit, aki nem itthon él.

Évek óta minden március 15. előtt dörzsöljük a kezünket, hátha lesz valami érdemleges, valami jó, hatásos tüntetés, ami kicsit előmozdítja vagy megpiszkálja a bágyadtan forrongó állóvizet, mert azért hidd el, otthon a nappaliban, a zárt ajtók mögött sokan fogják a fejüket és rázzák az öklüket.

Természetesen a kormány kiszolgálói, a hatalom végrehajtó szervei nyilván minden lehetséges óvintézkedést megtettek. Mégis úgy gondolom, hogy TEK-től, rendőrségtől, mindenféle karszalagos és láthatósági mellényes alaktól függetlenül százaknak, ezreknek, tízezreknek kellett volna egy torokból üvölteni, ordítani, hogy: Elég volt, Orbán takarodj, normális országot, köztársaságot és demokráciát akarunk! A népharag, az igazi népharag erős, van hatalma, képes bármit elsöpörni, még az Orbánkormányt is.

Azt sem értem, hogy a tévészerkesztőségekben is miért idióták ülnek. Egy szerkesztő sem volt képes rászólni a tudósítója fülesére, hogy: Mit csináltok barmok, engedjétek a Juhászt, végezze a dolgát, készítsetek a végén interjút! Ott zavarták, körbe zárták, beszéltették, alig tudott mozogni, irányítani és fütyülni. holott már szabad volt, bíróság által felszabadítva.

Beszédében 1848 eszmeiségét felhasználva az ámokfutó boldogan vigyorogva ismét csak felsorolhatta összes harcainkat, (vagyis a francokat, az övét és vakhitű híveiét) mert ez az ország ugye mindig harcolt valami ellen és különösen az ő rémálmokat vizionáló vezetése alatt.

Mikor és ki magyarázza már meg ennek az embernek, hogy az amit ő csinál ezzel az országgal, nem hasonlítható 1848-49 történéseihez?! Sőt nem szabadna egy napon említeni se a 169 évvel ezelőtt történtekkel! Orbán Viktor nem méltó arra, hogy egyáltalán szájára vegye Petőfi, Arany, Kossuth, Széchenyi, Deák nevét, sőt még arra sem, hogy saját hülyeségei érdekében felhasználja szavaikat, idézhessen bármelyiküktől.

Mindannak, ami általa nemzetinek és magyarnak nevezett, nem keverhető a márciusi ifjak szájából nemzetiként elhangzó szóhoz, és az ő törekvéseinek köze sincs a márciusi ifjak által megfogalmazott 12 ponthoz. Senki nem veszi észre mennyire hazugok, igaztalanok a párhuzamai? Csak szégyent hoznak az akkori eszmékre!

Csak egyetlen dolgot kell megnézni, az akkori magyarság az Osztrák Magyar Monarchia részeként. területileg legnagyobb tagjaként függött az osztrák császártól, az ő törvényeitől és ezt a függőséget szerette volna megszüntetni a szabadságharc. (az már más kérdés, hogy maga a tiszta forradalom a Pilvaxban szinte be is fejeződött)

Magyarország ma önálló állam, önálló vezetőséggel, alkotmánnyal, “megfelelő” és önálló, saját törvényhozó és végrehajtó hatalommal. Ezen kívül és önkéntes alapon, a nép által megszavazott módon, népdszavazással a tagja lett egy erópai gazdasági és politikai közösségnek, azaz az Európai Uniónak. Mindenkinek tudnia kell, hogy ez mit jelent és mivel jár. Orbán Viktor harca az Unió ellen, sőt szabadságharca, egy orbitális baromság és egyedül az ő harca és a vak hívőinek harca.

Ezért kellett volna hatalmas kórusnak üvölteni március 15-én a beszéde alatt a múzeum kertben, hogy: Elég volt, tényleg elég volt!!!

Nagyon sok ember nagyon rosszul értelmezi a dolgokat, az emberek többsége nem a másik ember eszméjét, az ideológiát és a tetteket bírálja, hanem személyesen a másik embert, a “másik tábort” gyűlöli, pedig ha a politikát levakarjuk magunkról egyformán hétköznapi emberek vagyunk, élünk, eszünk, iszunk alszunk, dolgozunk, szeretünk, nevetünk, szomorkodunk. Azt kéne egyszer már mindenkinek nézni, hogy pártoktól függetlenül mivé lett az ország, a hazánk. Nincs fideszes haza és nincs ellenzéki haza, csak haza van!!!

A végletesen vak fideszhívő gyerekét is hülyeségekre tanítják az iskolában és ízetlen kaját kap a menzán, a fideszes beteg is szar ellátást kap az egészségügyben, nem kérdezik foghúzásnál sem, hogy kiben hiszel, akkor is fáj, ha fidesz szimpatizáns vagy és akkor is ha nem, nincs külön fideszrezsi és fideszélelmiszerár, nincs külön fidesz és ellenzéki nyomor, a szegény mindenképpen szegény, a nyomor az nyomor. Akkor miért? MIÉRT, MIÉRT? Ismertem olyan embert, aki ugyanúgy belehalt, ők vették el minden maradék jogát, mégis talán még a sírból is csontvázkarjával nyújtja ki a táblát: CSAK A FIDESZ!

Talán el kéne már gondolkozni egy kicsit, nem csak minden erőt a gyűlölködésbe beletólni, sőt túltólni, mint azt a bizonyos biciklit.

A mélynemzeti, mélymagyar orbánhívők tényleg olyan jól élnek? Azt értem, hogy MészárosLőrincék és még jónéhány bologatójánosék igen, de a többi. (Kósa Lajos pl. a hülyeségbe fog belehalni, ha létezik ilyen és mégis engedik beszélni)

Miért nem ordított fél Magyarország ott a Nemzei Múzeum előtt, hogy elég volt?!

Én mondom barátom, igaza van Kiss Tibinek a Quimby zenekar vezetőjének, mikor az ő nyelvükön így ír:

“Másfél millió káposztafej,
Hibbant elméjű hatalmasok,
Mocsár e táj és a Varangykirály
Ünnepli, amit alkothatott.”

39 hozzászólás

  • Tökéletes látlelet. Véleményem szerint, az a legnagyobb baj, hogy az emberek túlnyomó többsége, (pártszimpátától függetlenül) ezt nem érti meg. Majd, amikor saját létfenntartása kerül veszélybe, akkor megérti, de akkor már nem a szavazófülkében fejti ki álláspontját. Ez még sajnos soká lesz.

  • Mivel nincs aláírása, hogy ki írta a fenti szövegnek, nem tudom megszólítani.
    Uram, én voltam sok, sok március 15-i ünnepélyen. Pl. 1948-ban is.
    Egyes magyaroknak a szabadság fogalma igen személyes. Mindenki a maga ideológiai véleménye szerint tartja ezt az érzését igazinak. Máma, ha tetszik, ha nem Orbán és kormánya van uralmon, tehát ők ünneplik, de mesélhetnék még az 50 es évek ünnepléséről is, akkor kik és hogyan ünnepeltek ezt az ünnepet, vagy már két évvel ezután!
    A mostani évszázadban, sajnos igen változó a magyarság érzelmi hozzáállása ehhez az ünnephez.

  • No no, azért néhány nyugdíjas terminátor kardozott egymással. Egy 81 éves huligánt a rendőrség be is szállított az őrszobára, mert egy bottal fejbe vert egy 43 évest. A Kálvin térnél is lebokszolt egymás között egy meccset egy 62 éves, meg egy 74 éves. Szóval, harcolnak még az ifjak.

  • Drizari
    2017 március 15
    4:16 du.
    Ezen jót mosolyogtam!
    Van még vér a magyarban na!

  • Hollósy Gerti

    Figyelő, ehhez az ünnephez szerintem csak egyféleképpen lehet hozzáállni, méltóképpen emlékezni. Ez már a mult, egy dicsőséges nap története és nem változik. Egyetlen napról van szó és az a nap a Márciusi Ifjakról szól, az ő forradalmi hevületükről, a Nemzei dalról, a 12 pontról, a szabad sajtóról, a bécsi forradalom híre itt is felszította a forradalmi tüzet, az érzelmeket…
    Ezt az egy napot el lehet választani mindentől és tiszta szívvel lehetne ünnepelni, aktuálpolitika nélkül, minden magyarnak együtt, mert csak egyfélét jelent. Ha nem megy politikai beszédek és széthúzás nélkül, esetleg meggondolandó, hogy a civilek ünnepévé kéne tenni.

  • Nevetséges gyűlölködéssel vádolni bárkit. Orbán szereti a híveit, a hívei szeretik őt, egy húszezres kupacba gyűltek, had szeressék egymást.
    A Jobbikosok is így tettek, meg a többi párt tagjai is. Mondjuk Gyurcsányt alig százan szerették, de őket is meg lehet érteni. Tehát eddig minden a szeretetről szól, elmondják az ünnep keretében aktuális mondandójukat, aztán mindenki feltöltődve hazamegy.
    Egyedül a „kendermagos” liberál-csoportocska kezdett gyűlölködni, hátha róluk is szól majd a történet. Névtelen szerzőnket sikerült megetetniük.

  • Gerti, ilyen nincs, hogy civil. A Betyárseregtől a Ebtenyésztők Egyesületéig, a Négy Mancstól az Oltalom Egyesületig, minden valamire való csoportot behálóz valamilyen szinten a napi politika. Ne legyünk naivak, a fontos üzeneteket megfogalmazó ünnepeink sosem lesznek „civil ünnepek”.

  • Hollósy Gerti

    charlie, én gyerekkoromtól egészen a mai napig március 15-én egy elviselhető méretű kokárdával a kabátom hajtókáján mentem ki az utcára, mindegy hová mentem, ez nekem azt jelentette, hogy az a nap, az a kokárda szól valamiről, vagyis civilként ezzel ünnepeltem.
    Én úgy gondolom, hogy 1848. március 15. a Márciusi Ifjakról szól, rájuk emlékezünk, ezt nem lehet semmivel összemosni, semmihez hasonlítani, semmihez társítani.

  • Figyelő
    2017 március 15
    5:05 du.

    Viszont ész nem lehet valami sok, ha összekeveri a nemzeti ünnepet egy falusi búcsúval…
    Gondolj csak a Canada Day-re. Az itt valóban ünnep. Nincs aktuálpolitikai üzenete egyetlen ünnepi beszédnek sem, az emberek békésen, együtt ünnepelnek, programok, műsorok vannak szinte minden városban, közösségekben.
    Ezt kéne megtanulni a hazaiaknak.

  • Helyes Gerti, akkor a mai ünnepélyen miért fütyültek, sípoltak egyesek.? Mert ezt hallottam róla.
    Ahogy írtam, én emlékeszem milyen volt 1948, és az 50 es
    években. Senmki sem sípolt, pedig igazi elnyomó kormányunk volt akkor.

  • charlie
    2017 március 15
    5:48 du.
    Tod jókomám, Char Lee, nekem pontosan ez a szanaszét ünneplés van az orromban. A pártok populista megnyilvánulásai, amiknek murvakevés köze van március 15 emlékéhez.
    Végignéztem/hallgattam az Ordító Egér tizenötperces beszédét, ahol komoly „ámokot futott”.
    Szabadságharc Brüsszel ellen, nyomják krahácsot, éjjen a Magyar Szabaccság!! A lengyel „testvérek” különösen szép színfoltjai voltak a megemlékezésnek, a nyolcszázforintos biodiszletekkel együtt. Bem apó talán közéjük is lövetett volna.
    A Jobbik, vagy egyéb más pártok unnepségéről nemláttam még semmit, így azokról nemtok véleményt mondani, de Orbán elftárs beszéde után az a mggyőződésem, hogy Petőfi tévedett, amikor azt írta,:”hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak.”
    Hát nem. „Ezek” rákuporodnak és leszarják a sírokat.
    Tod, jókomám, ez a szégyen, nem a nyolc-egy..

  • Charlie:
    „Orbán szereti a híveit, a hívei szeretik őt”

    „Egymáshoz méltó két szerető szeret itt” 🙂

    Sulpicia: Vallomás (Radnóti M. fordítása)

  • Hollósy Gerti

    Figyelő,a fütyülés megosztó, van, aki mellette van, van, aki ellene…

    én úgy értelmezem, hogy a fütyülés az ellen szól, hogy már nincs mit választani, nincs párbeszéd, semmilyen lehetőség nincs ellenvéleményt nyilvánítani, megszűnt a Népszbadság, az ellenzéki újságírókat kitiltják egyes sajtótájékoztatókról, a kormánypárti képviselők félre fordított fejjel futnak a mikrofonok elől, az ország egész területe tele van szórva az erőltetett demagóg kormánypárti plakátokkal, a fütyülés figyelemfelkeltés és tiltakozás, nem március 15-nek szól, hanem a jelen helyzetnek, a kormánynak…

    ok és okozat, ha a kormányfő valóban március 15-re emlékezne, nem kéne fütyülni, de ünnepi beszédei sosem az ünnepekről szólnak…ezért fütyülnek,

    Brüsszel van, harc van, homogenitás van, magyarok, ősi magyar faj, gerinc, ezekre csak fütyülni lehet…

    hozzá teszem még, hogy igazságos legyen, szerintem a többi párt sem ünnepli jól március 15. ünnepét…

    én rendeznék egy központi ünnepséget, sok zenével, sok szavalattal, színházi előadással, mindennel, ami a kultúrát képviseli, ami a márciusi ifjakkal kapcsolatos, biztos találni bőven irodalmat és forrást, mindenféle patetikus és aktuálpolitizáló beszéd nélkül…

  • 1848-ban Habsburg Birodalom volt, amit az Osztrák Császárság és a Magyar Királyság alkotott, aminek az uralkodója ugyanaz volt. A király abszolút hatalommal rendelkezett, nem volt polgári alkotmány. A nemesi országgyűlést felülírta az uralkodó.

    Az Unióban is van hasonlóság, mert nem lehet Brüsszel ellen menni bizonyos ügyekben. Pl. pénzügyileg Orbán nagyon is betartja a szabályokat, és ez neki pluszpont Brüsszelben, amiért tartja a hiánycélt, ha a magyar nép bele is nyomorodik!

  • falusi
    2017 március 16
    1:46 de.“Ezek” rákuporodnak és leszarják a sírokat.
    Hát „falusikám”,mint egyes külföldre szakadt hazánkfiai az országot és az itthon maradtakat.
    Nagyon köszönettel.

  • Hollósy Gerti
    2017 március 16
    8:40 de.
    Itt nem jól látja a dolgokat!!!
    Ezek a ….-k , nem normálisak!ezekkel tárgyalni nem lehet miről,mert egyáltalán nem jó amit képviselnek!
    A ” népnek a népszabadsága” megérdemelte ahogy járt! Évtizedeken keresztül hazug,komenista propagandisták voltak,kötelező volt minden cégnek megvenni ezen sajtóterméket-vajon akkor tetszett e tiltakozni,hogy másmilyen újságot is meg kellene venni a munkahelyekre?Ez félrevezető újságírók gyülekezete volt-így utólag,mert régen azt hitte az ember csak az az igaz–de mikor más sajtóterméknek közelébe jutott az ember akkor döbbent rá,hogy mi marhaságokat írtak ebben az újságban.Agymosó centrum volt.Ez a rendszer módosítás után is így volt,mert ugyanazokat képviselték,ugyanazok képviseltek,próbálták a régi eszméket fent tartani,de a magyarok ebből már nem kértek!Persze kivételek akiket ez az újság képviselt.Ezért csökkent olyan irtózatosan a példányszámuk,mert az átlagember már nem vette meg — csak a régi kivételezettek és pártkatonák.
    Az ellenséges újságírók meg mindig csak forradalmakat akarnak csinálni! Kitalálnak dolgokat azt valósnak tüntetik fel–hazudnak,hogy másokat be feketít-senek,önmagukat dícsőítik,eszméiket jónak tüntetik fel stb.stb.Zűrzavart keltenek a fejekben !
    Ezért nem kell ezeket annyira védeni.
    A fütyülősök nem képviselnek senkit!akkor minek csinálnak ilyen nagy hangzavart.Sértett emberek „tömege”,sértődöttségükben fütyörésznek–ez nem szól másról,Kb. annyit tesz min a „momentánosok”tettek : magukra akarják hívni a figyelmet,a sajtófigyelmet! Ez olyan mint amikor egy 130 cm-es ember 10 ,200 cm-es ember előtt nagynak akarja önmagát feltüntetni,s közben a béka alatt van!
    Nagyon üdvözlettel!

  • falusi
    2017 március 15
    11:58 du.

    Nem lehet Kanada és a magyar politikát összehasonlítani. Kanada soha nem volt náci, ruszki stb.-megszállott terület, a Világháborút is messziről ismeri , ha néhány katona részt is vett a másodikban.
    A történelme is más, évekről nem is beszélve. Most ünnepli Kanada fennállásának 150. évét, a magyar meg közel
    1200 at.

  • Hollósy Gerti
    2017 március 16
    8:40 de.

    Neked is csak azt tudom írni, amit falusinak. Nem lehet összehasonliatni .
    A politika is érthető ilyenkor, én már csak tudom , kis hazánkban sok ilyet megéltem.
    Gondolom, minden falúban van megemlékezés magyaroknál, meg zászló lengetés, stb. Itt Canada Day ez a nap, mikor ünneplik Canadát, mint szabad országot.Itt is vannak beszédek ilyenkor az államvezetőktől.

  • Hollósy Gerti
    2017 március 15
    5:45 du.

    „a Márciusi Ifjakról szól, az ő forradalmi hevületükről, a Nemzei dalról, a 12 pontról, a szabad sajtóról,”

    Köszönjük a Kisdobos újság ünnepi mellékletének összefoglalóját!:)

    Pont az ilyen bájos mítoszok miatt unja már sok magyar az ünnepet, aminek központi alakja egy nyomdagép, amelyhez ódákat kell zengeni! Régebben belinkeltem Katona Tamás történész interjúját, amiből látszik, hogy a valóság sokkal érdekesebb, még ha nem is olyan fennkölt.

    https://www.szabadfold.hu/szfo_cikk_5633

  • Figyelő
    2017 március 16
    12:32 du.

    Mostanában a kézműves vásár a divat a jeles napokon, színpaddal, néptánccal, és „sztárvendégekkel”.

  • Hollósy Gerti

    „Köszönjük a Kisdobos újság ünnepi mellékletének összefoglalóját!:”)- természetesen ez sem gúnyolódás, csak kedves felvilágosítás

    Bájos mítosz? Hát ha nem A Nemzeti dal, nema a 12 pont és nem a Márciusi Ifjak, akkor mi volt? Én nem tudok semmilyen új felfedezéásről a témában…

  • tóth péter
    2017 március 16
    11:46 de.
    Petike, te erről édeskeveset tudhatsz.
    Amúgy attól tartok, pont a lényeget nemértetted.
    Sebaj.
    Már meg sem lepődöm..
    Így jártál.
    Mindenféle tisztelet nélkül..

  • hazai lámpa
    2017 március 16
    12:55 du.
    Kispisla, te egyre bunkóbb leszel..
    Nemlehet mindenkinek nácibarbis vélemény, mint neked.
    Katona Tamást esetleg lehetett volna idézni, citálni az ünnepen, bár történelemtanításra ott van az év másik 364 napja.
    Március 15 az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére ünnepnap. Politikai mantrákat óhajtasz, hallgass parlamenti közvetítést, menj el mindenféle politikusok gyűlésire, ott kielégítheted ebbéli igényedet.
    1848-nak nincs köze Brüsszelhez, a mostani politikához, demég a saját lábon való álláshoz sem.
    A forradalomra, az áldozataira, az eredményeire és veszteségeire kellett volna emlékezni.
    Temeg nyugodtan tegyed fel a nyilas karszalagodat a legközelebbi március 15.-én, és masírozz egyet a kisudvarban a libák között.
    A karszalag miatt majd felismernek a szomszédok.

  • falusi
    2017 március 16
    2:44 du.

    Te meg vidd a kis piros zászlódat és lengesd azt! Majd meglátod, hogy sok lúd disznót győz …

  • Hollósy Gerti
    2017 március 16
    1:59 du.

    Bocs, de az embert elkapja a harci ideg, mikor arra célzol, hogy bezzeg milyen szép volt, mikor Demszky a szerencsétlen eltiport magyar szabadságról szónokolt komor arccal (két záptojás közt) …!

    Szerintem a dramatizált március 15-e kiment a divatból, mert unták az emberek. Manapság a szabadságharc is fontos, és hogy a nézők cselekvőleg részt vehessenek az ünneplésben: néptánc, huszárbemutató, séta a forradalom helyszínei között, este fáklyás felvonulás kiváló közösségi megmozdulások.
    Gyerekeknek kézműves feladat: pl. huszárcsákó készítés. Egy vicces ügyességi feladat Táncsics kiszabadításához: „ágyúval lőni verébre”, verébfigurát eltalálni. A márciusi ifjakat idézheti a kokárdakészítés vagy a 12 pont elkészítése kis nyomdagépen.

    Végül a kézműves vásárok és lacikonyhák számomra megidézik a József-napi vásárok hangulatát, aminek hátterében osztogatták az ifjak a röplapokat. Az egészből az a kérdés, hogy Orbán harcra buzdító beszédei normálisak-e? Nem, de szerintem a prekommunista forradalmárok dicsőítése se volt normális.
    Egyben megegyezik mindkét oldal, a németet (Habsburg) ütni-vágni kell, vagy nacionalizmusból vagy azért mert reakciós.

  • Ott van a tévedés, hogy 1848 még mindig politikailag aktuális ünnep. Sajtószabadság, polgárosodás, egyenlőség, nemzeti kérdés még nincs megoldva…

    Így aztán lehet ugyan halászléfőző buli az utcán, csak nem kielégítő…

    falusi: „nácibarbis vélemény” – ez jóóóóóó… 😀

  • H.L.

    Csak, hogy ne maradj tévedésben, eszembe sem jutott a Demszky neve (nem úgy vagyok beállítva, hogy valamiről azonnal egy politikai garnitúra jusson eszembe) és hogy akkor vajon, hogy ünnepelték. (én egy irodalmi, történelmi adaptációra és egy db. ünnepi beszédre gondoltam, de nem gond, nem vagyunk egyformák)

  • falusi
    2017 március 16
    2:29 du.

    rettenetes nagy üdvözlettel köszöntöm hatalmas elmédet! Többet már nem is lehet kívánni!
    Boldogságos üdvötlettel csak neked.

  • Almási Alma
    2017 március 17
    11:10 de.

    Én legalább nem Bödőcstől loptam, hogy vattaSztálin …

    Szerintem te kevered az ellenzék meg a kormány feladatát. Nem a kormány fog ünnepelni a szabad sajtóért, ez Világos.

  • Hollósy Gerti
    2017 március 17
    12:01 du.

    A központi beszédet leszámítva, szerintem jobbak a mostani ünnepek. Nem azért, mert ma „nemzeti” kormány van, hanem mert az emberek cselekvőleg ünnepelnek.
    Nekem gyerekkorban ez maradt meg az ünnepből, egy verssor: „véres a föld lábam alatt, lelőtték a pajtásomat”, elég szomorú kép.

  • Lopni ma dicsőség dolga…
    De kijaza Bödöcs?

  • Almási Alma
    2017 március 18
    3:06 du.

    Írd be a Youtube-ba, hogy Bödőcs: Orbán és Putyin!

  • Ha netán akad itt valaki, akit 1848-49 kapcsán nem kizárólag
    az ilyen-olyan üres ünnepi dumák érdekelnek:

    http://www.fszek.hu/mtda/Szabo-Tarsadalmi_es_partharcok.pdf

  • „Írd be a Youtube-ba, hogy Bödőcs: Orbán és Putyin!”

    Ez a reklám helye?
    Minek írnám be? Nem tudsz a sorok közt olvasni? 😀

  • Gerty kedves! Érteni értem óhajodat, hogy nemzetünk jeles fordulónapjaira „politikamentesen” emlékezzünk, csak nem értek egyet azzal.
    Ugyanis minden ilyen nap politikai esemény volt, indító okaik, céljaik politikaiak voltak, amik a mának is üzennek. Még augusztus 20-a is, bár annak eredete már homályba veszett. I. István ugyanis ezen a napon – más feltételezések szerint augusztus 16-án, valamilyen boldogasszony napján -, „ült törvényt”, vagyis hirdette ki nyilvánosan a törvényeit. Ez ugyan nem kapott nagy nyilvánosságot – nem közvetítette a tévé sem -, és a „nép” többsége nem is tudott róla. Sőt a nagyurak közül is csak azok, akik odagyűltek „Fehérvárua”. Mégis, a kor körülményei között ez páratlanul „demokratikus törvényhozásnak és ítélkezésnek” számított, pontosan a nyilvánosság miatt. Persze István is egyszemélyben volt törvényhozó és bíráskodó is – még vagy 700 évet kellett várni arra, hogy a polgári forradalmak célul tűzzék a kettő szétválasztását.
    Március 15 legfontosabb üzenete a nemzeti függetlenség kivívása mellett a jobbágyfelszabadítás. A szabad költözködés JOGÁT többnyire elérte: most már a szabad költözködés LEHETŐSÉGÉÉRT kell kiállnunk. Ennek egyik legfontosabb intézménye az Európai Unió.

  • Alma! Bödőcs Tibor humorista, vagyis a stand up-ot műveli, elég jól. Ők a Showder Klub gyermekei, és bár Fábryt régóta nem hallgatok, a fiúk nem rosszak. Politikával ugyan nem foglalkoznak, bár újabban Bödőcs óvatosan próbálkozik. Az én kedvencem Kőhalmi Zoltán, aki inkább ironikus, mosolyogni lehet rajta, de röhögni ritkán. Jók Hadházy László szövegei is, az ötvenedik szülinapjára mondottak fenomenálisak. (Az egyik kedvenc poénom tőle, hogy „néztünk egymásra, mint Noé és a harmadik teve…”) Egész nézhető a Duma párbaj c. film is (youtubon fenn van).

  • Tüske Zsófia

    lámpa, láthatólag fogalmad sincs arról, mi volt Demszky és társai szerepe a szocializmusban, a március 15.-i ünneplések kapcsán, annyira, hogy amikor már volt egynéhány, már jóelőre letartóztatták őket plusz-mínusz néhány napra.

  • Tüske Zsófia

    ….. ha már erről a napról a Kisdobos ünnepi melléklete jut eszedsbe, tudálékos Mérges Kismalac.