Orbán húsvéti uszítása

2017 április 17 7:24 de.22 hozzászólás

A Húsvét tiszteletére talán illene elengedni a politikát, de akkor, ha annak hazai önjelölten vezető ereje nem teszi, akkor igazán kár lenne szembe menni a vezetői intencióval. A végén még öncélúnak tűnne egy szimpla ünnepi írás. Különösen mert Erdő Péter is olyanokat mondott, amelynek ünnepi értelmezéséhez a legfontosabb kellék az amnézia lenne.

A végéről kezdve kiemelném, hogy maximálisan egyet tudok érteni a bíborossal. Abban, hogy „minden szabadság alapja az ember méltósága”. Azzal is nehéz lenne vitatkozni, hogy a „felelősségnek, a közösségnek és az összetartozásnak” komoly helye lenne minden olyan esetben, amikor Jézus tanításainak próbálnak helyet szorítani a mindennapokban. Különösen akkor, ha a tanításokat Pál olvasatában értelmezzük a felelősségről, a szeretetről. Amely egyáltalán nem mond ellent annak, hogy Jézus az emberiséget, mint egy nagy közösséget váltotta meg. Amire Erdő Péter ugyancsak utal. S amely értelmezés elfogadásával Erdő kicsit közelebb jutott ahhoz a szemlélethez, amelyet Ferenc pápa is következetesen képvisel. Nem téve a különbséget az emberi minőségben egyik ember javára, illetve kárára sem. Ellentétben azokkal a helyzetekkel, amikor a magyar bíboros szembe ment mindezekkel az elvekkel. Annyira, hogy alig egy évvel ezelőtt a pápa gyakorlatilag elhatárolódott úgy tőle, mint a magyar miniszterelnöktől is.

Amikor tehát Erdő az emberi méltóság tiszteletéről beszél, akkor nem árt emlékezni arra sem, hogy az éter nem volt hangos a tiltakozásától, amikor abban antiszemita hangok tűntek fel. Nem foglalt állást az akár kormányzati szalonzsidózással szemben. Hallgatott, és hallgat a mai napig a Horthy-fétisek avatása kapcsán. Ahogy bíborosi csend övezi a déli határszakaszról érkező híreket is. De még emlékezhetünk arra, amikor a hazai, és világi, törvényekre hivatkozva tagadta meg az emberi segítséget a menekültekről. A menekültekkel érkező keresztényektől is. Amikor tehát Erdő az emberi méltóság tiszteletéről beszél, akkor olyasmiről beszél, ami minden keresztény ember erényeit gazdagítaná. Ám önmagát kivonja mindezek hatálya alól. Önmagáról állítva ki olyan véleményt, amely leginkább azt indokolná, hogy mezitláb és szőrcsuhában menjen világgá. Már akkor, ha csak egy kicsit is komolyan venné annak a Jézusnak a tanításait, akinek nevét harsogva ül kényelmesen a bársonyszékben.

S akinek a nevével és a tanításaival különben a miniszterelnök is előszeretettel él, illetve él vissza. Aki hallgatott akkor is, amikor szinte élő szentként imádkoztak érte, és majdhogynem hozzá a templomban. Aki nagy ívben tesz az emberi méltóságra akkor, ha az illető nem a kleptoligarchia tagja. Ha pedig menekült, akkor lehetőleg váljon porrá és hamuvá, mintsem fenséges személyét a jelenléte puszta képzetével zavarni merészelné. Aki szerint „a békés és derék keresztény embereknek is viszket a tenyere” a diáktüntetések kapcsán. Amellyel Orbán egy mondatba sűrítve zárkózott fel a bayerzsolti fenyegetéshez. Gyakorlatilag kormányzati támogatását, de legalább is elvi hozzájárulását adva ahhoz, hogy fizikai erőszakot alkalmazzanak a pillanatnyilag békés tüntetők ellen. Még csak nem is a karhatalom részéről, hanem azok részéről, akik „derék kereszténynek” definiálják önmagukat. Mely öndefiníciót valószínűleg az inkvizíció verőlegényei is előszeretettel alkalmazták. Önmagukra. A miniszterelnök mondata, kedvenc publicistájának a szövege után, és azzal összefüggésben, felér egy polgárháborús uszítással.

16721256_3ba6ebf21f3c1fafe01a957d67b2843c_wm

Egyben, ex catedra, kirekeszti a kereszténységből a tüntetőket. Egyfajta önhatalmú kiátkozással vonva meg tőlük azt a jogot, amelynek megadásához semmi köze. Hacsak nem hiszi Istennek magát. Mely hit esetében nem a kormányfői poszton, hanem a zárt osztályon lenne a legbiztosabb helyen. A Nérók és Napoleonok termei között. Ugyanakkor ez nem csak a miniszterelnök szalonzsidózásainak egyikeként értelmezhető, hanem a fentiek alapján egyfajta utcai vallásháborút is meghirdet. Jelezve, hogy aki ellene tüntet az nem keresztény, nem békés, és legkevésbé sem derék ember. Megmutatva ezzel az őt követő kormányzati és fideszes megszólalóknak a követendő irányt. Jelezve, hogy az elkövetkező kommunikációban számíthatunk arra, hogy az Orbán rendszerét kritizálók egyre kevésbé lesznek keresztények, és derék becsületes emberek. Ám egyre inkább lesznek „zsidók”, és egyre inkább lesznek üldözendő tagjai a társadalomnak.

Mondta ezt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a keresztényi szeretet, a másik emberi méltósága tiszteletének napján, Húsvét vasárnapján. 2017. április 16. –án. Mely idén egybe esik világháború zsidó áldozatainak emléknapjával. Orbán azt kifogásolta, hogy a békésen, olykor bulizva tüntetők „becsületbe vágó, súlyos dolgokat vágnak az ország és vezetőinek fejéhez”. A magam részéről nem. A húsvéti üzenete minden külön minősítés nélkül minősíti.

22 hozzászólás

 • A nem mondom ki kicsodák, teljesen nyilvánvalóan, önmaguk ellen hangolnak bennünket.
  Ráadásul úgy, h már ne akarjunk jó főnököt, hanem szabadságot ahhoz, h a saját eszünk szerint élhessük az életünket.
  Én úgy gondolom, ez a valódi céljuk.

 • Nem sokkal az után, hogy 1992. október 23-án Göncz Árpádot kifütyülték a Kossuth téren, interjút készítettek vele a TV-ben. Amikor a riporter azt mondta, hogy csak egy szélsőséges kisebbség fütyült, Göncz Árpád szelíd, kissé aggódó mosollyal azt mondta: Ők is a magyar nép részei…

  Különbség.
  Ma már szinte hihetetlen az a szelídség és intelligencia, amit Göncz Árpád képviselt a politikában.

 • Nézd a fotókat, állj meg mindegyiknél pár percre. Figyelj fel apró részletekre is, mint hajviseletre, életkorra, arckifejezésre.

  Sorban állnak, no nem a viszkető tenyerektől beígért pofonokért, hanem a Krisna-hívők osztotta meleg ételért, most, húsvét hétfőn. A Blaha Lujza téren.

  Többen hajnalban kezdték állni a sort, vélhetőn hajléktalanok. Aztán jöttek, akiknek még van hol lakni, és sokat számít nekik a mai meleg ebéd. Beálltak a sorba, nyíltan vállalva magukat, hogy a sor mellett az úton elsuhanó autókból talán egy volt ismerős látja az ebédhez készülődést. Nem számít. Csak a meleg ebéd a fontos.

  Íme, a fotók:

  http://24.hu/belfold/2017/04/17/tobb-szazan-alltak-sorba-meleg-etelert-husvetkor-a-blahan/

 • Nagy Gyula
  2017 április 17
  7:48 de.
  Sajnállak Gyulám, gyanítom burkolt találatod nem fog vállveregetést kiváltani!

 • mar nem tudom hol de olvastam olyat is -/nem reg…….tan egy hete/- hogy orban azt talalta mondani hogy a magyar nepet csakis a fidesz kepes jol kepviselni.
  no azer ez mar elore mutat valamire a kovetkezo valasztasoknal………….

 • Turóczi Béla

  Amikor a hatalom emberei csak a tőlük kiinduló egyirányú kommunikációt szeretik, akkor kezdi őket idegesíteni a kérdező, különösen a kritizáló.
  Az meg külön mulatságos, hogy azzal/azokkal ijesztgetik a “zembereket”, akik igaziból semmi hatékony fenyegetést nem jelentenek a rendszerre (Soros, Norvég alapítvány, TASz, stb.). A Staatsführert igazán Prof. Dr. Sáfközy Tamás jellemezte (megtehette, mert egy ideig a tanácsadója volt): ‘Orbán olyan, mint agy balkáni lókupec’, ami azt jelenti,hogy nem gentleman.
  Mi meg azt kaptuk, amit jól megérdemeltünk.

 • Kalocsai Miklós

  Nagy Gyula
  2017 április 17
  7:48 de.

  Gyula! nem kell rébuszokban beszélni, egymás között vagyunk. Még képes leszek azt hinni, hogy félsz. De mitől?

 • Kalocsai Miklós

  barlev
  2017 április 17
  9:33 de.

  Nem először mondja, nem is utoljára. 2002-ben, amikor elbukta a választást, azzal rodeózta körbe az országot, hogy a haza nem lehet ellenzékben.

 • Ha Orbán tenyere viszket, akkor igazán megmoshatná; hátha átmenetileg kevésbé lenne enyves és mocskos. Persze lehet, hogy igaza van, nem szükséges megmosnia, van elég kutyája, akik lenyalják.

 • Kalocsai Miklós
  2017 április 17
  12:06 du.

  A laptulajdonos tabut állított elém amit ha megsértek, az ígérete szerint moderál.

 • Nagy Gyula,
  mint itt írják:magunk között vagyunk,nyugodtan mondd ki amire a fertőzött anyatej késztet.Chris nem fog elzavarni oda,ahova megérdemled,mert ideje,hogy megmutasd mindenkinek valódi énedet.

 • Kalocsai Miklos
  lehet-lehet de most mondott hozza olyat is amit utoljara cask rakosi elvtars-tol hallhattunk.
  “a magyar nepet csakis orban viktor miniszterelnok tudja kellokeppen kepviselni. vezetni…”

 • nagyon nem figyeltetek oda a valasztasok alatti orban vezerlotabornagy-es kiraly jelolt szovegeire.
  ilyeneket mondott pl.
  1 vissza kell-/fogjuk/-allitani a jobbagysag-foldesuri viszonyt.
  2 amint a fidess hatalomra kerul tulajdonkeppen nem is less szukseg valasztasokra mert a fidess kepes egyedul kormanyozni..
  ——————————————————–
  ez azer elore jelez sokmindent…………..
  lasd.- valasztasi torveny modositasa, alkotmany modositasa,stb-stb mindegyik nekik kedvezo.a mediak eltiprasa elhallgattatasa.

 • Szerintem Árpi bácsi nem volt mindenki köztársasági elnöke!Sokan nem is ismerték,nem hallottak róla , csak akkor amikor e pozícióba ültették.Enyhe túlzás lett róla leírva.
  az meglehet : tisztelték mint idős embert , de amit a börtönben tett—ahogy írják róla— nem vált dicsőségére.
  Inkább az szdssznek köszönheti,hogy odakerült.Nem így gondoljátok?

 • tóth péter
  2017 április 18
  11:13 de.

  Az utsó mondatra reagálva nem. SZDSZ-tag is volt emlékeim szerint. De ezt senki nem vitatta. De nem az SZDSZ tette köztársasági elnökké. Már csak azért sem, mert az SZDSZ nem volt kormánytag akkor. Egy Fidesz-MDF-Szdsz-FKGP mutyi hatása volt a jelölése. Amelyhez később, legalább szóban, csatlakozott az MSZP is.
  A jelölés hatására végképpen levették a napirendről a közvetlen elnökválasztás komolyabb megfontolását. Pozsgay vérig sértődött és szakított az MSZP-vel. A sors fintora, hogy aztán ahhoz a Fideszhez csapódott, amelyik részese volt az elsüllyesztésének. Göncz pedig jó választásnak bizonyult.
  Őt követően gyakorlatilag egyik figura sem tudott felnőni a feladathoz. Nem Gönczhöz, hanem a feladathoz.

  Ami Göncz előéletét illeti, nem tudom mit tett vagy nem tett a börtönökben kialakított fordítóirodában. A magam részéről a Gyűrük urának fordítójaként ismertem. (amit anno befejezett).

 • tóth péter
  2017 április 18
  11:13 de.

  Azért Őt tették oda, mert úgy látták, jól megcsinálja majd azt amit abban a pozícióban abban az időben meg kell csinálni.
  És jól megcsinálta.

 • Andy Mage
  2017 április 18
  2:16 du.

  A miért úgy tette ahogy tette, az Ő titka.
  Az biztos, a joviális öregúr szerepet játszva jól fedte azt ahogy a háttérben szépen kicsinálnak bennünket.
  Ez jól egybevág azzal amit az ügynök múltjáról pletykálnak.
  Nagyon mocskos világ végidejében élünk.

 • Kalocsai Miklós

  Nagy Gyula
  2017 április 18
  2:37 du.
  Gyula, mondanál is valamit, vagy csak unalmadban ütöd a billentyűket?

 • Göncz Árpádot személyesen ismertem még évekkel a rendszerváltás előtt. Állíthatom, a valóságban is olyan volt, mint amilyennek elnökként láttuk. Okos, szelíd, szerény és határozott. A mindenfelé róla elhintett szamárságokat és gazemberségeket egészen nyugodtan célzatos hazugságnak vehetitek.

 • A “paktum” viszont annyiban bizonyosan igaz, hogy mivel Antall jól ismerte Gönczöt, ezért SZDSZ tag dacára megfelelőnek találta elnöknek, és inkább őt akarta, mint a gyanús Pozsgayt – pláne a népakarat által közvetlenül megszavazva. Annyiban pórul járt, hogy alulértékelte Göncz határozottságát és lekenyerezhetetlenségét.

 • Orbán? – fél, mimikáiból egyértelműen látszik. A skizofréniája – amivel Grazba jár kezelésekre – nagyon gyötörhetik, mert a kommunikációiban igen súlyos nem oda illő szövegelemek vannak.
  Parlamenti üléseken az ellenzék felvetéseire rövid, primitív válaszokat ad! Isten mentse meg a jó érzésű itthon élő embereket még egy orbán-kormánytól.

 • Orsós Elemér

  Chaty43
  2017 április 19
  1:48 du
  Lehet, de a hasonló betegségben szenvedő elődjének tünetei mennyivel szimpatikusabbak? Mindkettő kezelésre szorul. A levitézlettet Te újra próbára engednéd? Én egyiket sem. Sajnos a választék elég siralmas.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.