Elcsíptem egy párbeszédet

2017 május 14 8:08 de.17 hozzászólás

Valahol a Parlamentben.

– Itt van.
– Mi ez?
– Ötlet. Az emelésemhez. Bevétel.
– Egyeztetve?
– Lázárral. Nem kérdez. Beterjeszt. Indokol.
– Hogy én?
– Nincs idő. Hogy Istennek tetsző lesz, amire fordítjuk.
– Értem.
– Még jó!
Rövid szünet.
– Isten átkát szabadítja ránk…
– Mi van?! Mi az?
– Próba. Isten átkát szabadítja ránk, aki ezt nem szavazza meg! Az indoklás eleje.
– Jó! Nagyon jó, Zsolt! Ezért tartalak.

Aczél Gábor

17 hozzászólás

  • Anita Szászy

    A vidéki dolgozó embereknek,és agyongyötört nyuggereknek nem szándékoznak még több pénzt adni,mert éhendöglünk itt,és nélkülözünk .

    Istennek tetsző dolog lenne,ha emberszámba vennék az ott élőket is,nem csak a honatyákat .382 FT NYUGDÍJEMELÉST KAPTAM KURVA KEMÉNYEN LETANULT ÉS LEDOLGOZOTT 16 ÉV UTÁN ,ÍGY ÖSSZ.VISSZA 30000 FT A NYUGDÍJAM ELVÁLTAN 2 GYEREKKEL.
    Marha nagy és Istennek tetsző látvány

  • Na megint egy értelmetlen,hazug meg uszító cikk…
    Amúgy idén valószínűleg lesz visszamenőleges nyugdíjemelés (a magasabb infláció miatt..)novemberben nyugdíjprémium,aztán januárban 3%-os emelés….lehetne több is,de azért ez is számít,és mellékesen ez a valóság!!!
    Kedves Anita Szászy!

    Ha csupán 30.000Ft a nyugdíja,az sajnálatos….de valószínűleg
    az iskolai végzettsége,esetleg az alacsony(bejelentett!!) jövedelme,vagy a kevés
    munkában töltött év után alakult így….

  • Kedves Marcsi, ne feledkezzünk meg a márnemistudommilyen néni szavairól, aki Miviktorunknak kedves-szerényen megmondta (magam láttam a találkozásról készült videón), hogy minél gyakrabban szeretne választást, mert akkor emelik a nyugdíjat.

    Nomármost, ha ez a politikában nagyon járatlan néni egy eldugott kis faluban felismerte, akkor talán tőled, politikában is otthonos nagyvárosi, sőt nemzetközi kommentelőtől is elvárható…

    Szóval miért is emeli Miviktorunk majd most ősszel a nyugdíjakat?

  • Aczél Gábor

    Boda Marcsi
    2017 május 14
    3:29 d
    Mit nem ért?
    Miben hazudtam?
    Ki, vagy kik ellen uszítottam?

  • Kedves Anita!
    máj.14.3:29
    Azt, hogy Istennek mi tetszene, vagy mi nem, azt ezúttal mellőzhetjük,azt hiszem.
    Abban viszont teljesen igaza van, hogy a kormánynak – helyesebben Orbánnak – messze szándékában sincs az igazán elesett rétegek hathatós támogatása, mert ez kimerül pusztán a retorikában, amikor azt mondja „senkit nem hagyunk az út szélén” – nem bizony, mindenkit „belesegítünk” az árokba, már akinek még eddig nem sikerült önerőből belefordulnia!
    Nem kétséges, hogy a 30 ezer ft. nyugdíj az nulla, de sajnos ennek megállapításánál nem mérvadó, hogy valaki elvált vagy, hogy hány gyermeket nevel, pusztán a ledolgozott évek és a kereset ill. az ebből fakadó járulékfizetés a mérvadó.
    Hozzászólásában 16 dolgozott évről ír – de nem írta, miért csak ennyi volt a munkaviszonya, (esetleg betegség akadályozta volna) viszont a nyugdíj megállapításánál ez kevés, és sajnos ez alapján túl sok nyugdíjra nem is igen számíthatott, gondolom nem lepődött meg a határozaton sem amikor kézhez kapta. Nem vigasz képen, de nagyon sokan vannak akik 40-45 év után kapnak 68-70 ezer ft. ellátást, ami ugyanúgy semmi egy keményen ledolgozott élet után – de nekik mondjuk van mihez viszonyítaniuk. Persze lehet, hogy Ön is mint sokan mások háztartásbeliként otthon nevelte két gyermekét, és csak a válása után helyezkedett el, nem tudom, de nem is szeretnék ezen rugózni, viszont Magyaro.-on a nyugdíj munkaviszonyhoz kötött ellátás.
    Nem valószínű tehát, hogy Orbán V. és különítménye tehet az Ön egyébként tényleg gyalázatosan alacsony ellátásáról, mert per pillanat bárki fogná a kormányrudat a kiszámítás alapja ugyanaz lenne.
    Az viszont valóban elvárható – és ha erre célzott volna saját életútjával száz százalékig megértem – hogy a nyugdíj rendszer hatékony átalakításával, a megállapítás és a szorzók „megreformálásával” el kellene érni, hogy legalább a nagyon alacsony ellátásokat a továbbiakban elkerüljék. A meglévő alacsony ellátásokat pedig, hogy némileg felzárkózzanak, közelítve az átlag nyugdíjhoz – ha másként nem megy, legalább az emelések százalékos eltérésével lehetne megoldani, bár ez igen csekély mértékű lenne, a közhangulat viszont megsínylené! Mert azt senki nem gondolhatja, hogy 42 év kereskedelemben eltöltött év után a 69.700 forintos ellátás az méltányos, noha a jelenleg is hatályos törvény és magállapítás alapján ennyi jár! A példa konkrét,ismeretségi körömben van ilyen de szerintem messze nem az egyetlen.
    Persze,az nyilvánvaló, hogy jóval több aktív dolgozó és járulékfizető kellene a rendszerbe, az meg nincs és egyhamar nem is lesz mert jelenleg ott tartunk, hogy rövid időn belül összeomolhat az ellátási rendszer, és akkor mutogathat mindenki mindenkire.
    Elképzelhető és tűzoltás szerű megoldás lehet/ne, ha a sok stadion és ilyen olyan sportlétesítmények, különböző, saját célú kedvtelések finanszírozása helyett a jelen kormány – aki az egymást követő második ciklusában „próbálja az emberek életminőségét javítani” és még folytatni is akarja – legalább a nagyon alacsony ellátással rendelkező nyugdíjasokat és rokkantakat próbálná egyszeri nagyobb összegű emeléssel felzárkóztatni, hogy aztán a soron következő emelésnek már az az összeg legyen az alapja. Két-három stadion, vagy a vizes VB naponta horribilis összeggel növekvő árából jó néhány 80 ezer alatti kisnyugdíjat lehetne felhúzni és talán annak a 4 millió létminimum környékén (vagy még ott sem)élő családnak is segíteni aki egészen addig nyomhatja az illetékesek lelkét, míg érdemben nem tesznek valamit ellene!
    Nem úgy néz ki, hogy ezen dolgoznának, és ebből a szempontból jogos az Ön elkeseredése(is)!
    Mert majdnem mindegy már így utólag, hogy mi miatt alakult úgy ahogy, miért annyi amennyi de egy minimálisan emberi szintű megélhetésre mindenki jogosult lenne legalább állampolgári alapon!

  • Kedves Aczél Gábor!

    Mint általában mindig, most is nagyon ráérzett a dolgok lényegére – azaz nagyjából így működik a törvényhozás Orbanisztánban! Ez elment vadászni, az meglőtte, ez hazavitte,az megsütötte… s ez az iciripiciri mind megette!
    Mi meg emészthetjük – ha bírjuk!

  • Almási Alma!
    Én is láttam a riportot az egyszerű vidéki nénivel,bár arra nem
    emlékszem,hogy azt mondta volna,jó lenne ha minél gyakrabban lenne választás…..
    Amúgy minden hatalmon lévő párt a választások előtt igyekszik megnyerni a több mint 2 millió nyugdíjas réteget(ez természetes!)
    A különbség csak annyi,hogy a szocik beígérték a 13-i havi nyugdíjat….egyszer kaptam,a következő évben már csökkentve,utána meg megszüntették,de nem csak nekünk,hanem az aktívaknak,közalkalmazottaknak is….már az elején tudták,hogy
    nincs rá fedezet(csak őrült nagy államadósság,)!Na ez választási csalás volt a javából,meg is buktak,persze nem csak emiatt….(egy ciklust 3-an éltek túl….Medgyessy,Gyurcsány és Bajnai….!)
    Hát erről ennyit!!!

  • Aczél Gábor!

    Mindent értek…hol és mikor hallotta a kitalált szöveget?csak nem jár be a parlamentbe?…olcsó „szellemeskedés” amit írt!

  • Hihetetlen, hogy van, aki még komolyan veszi BM-t. Az MTVA adásaival vetekszik a tudatos tájékozatlansága, elemi butasága, és rosszindulata.

  • kedves terminus, én például komolyan veszem a Marcsit… Jobb, ha az ember pontosan tudja, kikkel van körülvéve…

    Ami a 13. havi nyugdíjat illeti, például teljesen fordítva volt. Először csak egy vagy két hét volt, aztán három hét, végül egy hónap. Aztán jött a világválság, és ezt visszavették, valóban.

    Erre Miviktorunk beigérte a tizennegyedik havit is – amiből viszont nem lett semmi, ugyebár.

    De nem csak az nem lett, hanem hirtelen a nyugdíjalap is „elfogyott”, és nyugdíjemelés sem járt, mert állítólag nincs infláció (még utoljára a fogaslédi beszedte a magánnyugdíj-pénzeket, azóta is vigyáz rá, nehogy maradjon belőle valami).

    Csak tudnám, mitől ment fel például a tej ára? Kezdetben valamivel 100 forint fölött volt, de szépen felment 200 fölé. Aztán levitték az áfáját 5%-ra, ettől a tej hirtelen 250-300 forint lett 😀 Néha a lejáróban lévő szavatosságú tejet megkapod 200-ért, kivételesen!

    Ugyanez van hússal, és más élelmiszerrel. néhány éve a sonkafélék kilója 1500 körül volt, manapság 2000 alatt nincs (hacsak nem büdösödött már meg), sőt még a 3000-et is eléri.

    Emellett a lakásárak a legalább két-háromszorosára felkúsztak. Sokat töprengtem, hogy lehet, hogy mégsincs infláció. Aztán rájöttem, hogy valószínűleg a cipőfűző ára annyival lejjebb ment, azért… (nincs fűzős cipőm!)

    Most meg, hogy jön a választás, na, egy kis infláció csak volt mégis, ezért kaphatunk párszáz forintot, ha jók leszünk…

    Igazam van, Marcsikám?

  • Eközben Kínában :

    no nem, nem Orbán Pekingi minapi ottléte jutott eszembe, hanem egy fiatal magyar lány vlogja, aki egyetemi tanulmánya okán hat éve él Sanghajban, és beszámol élményeiről.

    Például arról, hogy a kínai pártvezetés azt mondta, ha az emberek annyira szeretik az Ubert, akkor szabályozzuk oly módon, hogy az kölcsönösen legyen mindkét fél számára előnyös. Így a kínaiak okostelefonon keresnek maguknak taxit, és QR-kóddal fizetik a fuvart. De QR-kóddal fizetnek ki egy ebédet is, amit a vendég kiválasztotta alapanyagokból helyben, a szeme láttára készít el a kisvállalkozó. A fizetés egyszerű: a házivendéglős okostelefonjához közelíti a jóllakott kucsaft a saját okostelefonját, és máris megtörténik a fizetés.

    A másik meglepő vásárlás: bárhol bármi megtetszik, azt lefotózod az okostelefonoddal, és máris megtudod hol kapható és mennyiért. Ám ezzel még nincs vége, mert okostelefonodon kiválasztva az elárusítóhelyet kapcsolatba bírsz lépni az eladóval és rákérdezhetsz arra a termékre: kapható e ilyen-olyan méretben, színben stb., de ugyanígy akár egy doboz sör után is érdeklődhetsz, ha éppen azt fotóztad le.

    Nem hiszed? Nem én mesélem, hanem az a magyar fiatal lány, aki hat éve él Kínában és perfekt beszéli a többségi helyi nyelvet, s elmondása szerint megért és le tud festeni 2500 kínai íráskaraktert.

  • terminus-Almási !
    ne mérje az ész akinek nincs….egyébként több forrásból,csatornából,újságból tájékozódom(jobb és baloldali is!)
    de még ők sem képesek a tényeket letagadni,csak kiferdíteni kozmetikázni.
    Aztán nem vagyok még annyira öreg és leépült nyugdíjas,hogy ne emlékeznék pontosan mikor milyen és mekkora plusz juttatást kaptam és mikor szünt meg.
    Amúgy a baloldali pártok(MSZP,vagy a DK….tök mindegy)most
    azzal eteti a TV-ben a nyugdíjasokat ,”ha”(ha-ha-ha)győznek 2018-ban akkor minden 65 év feletti nyugdíjas ingyen kapja a
    gyógyszereit,hát hogy eddig is gátlástalanul hazudtak az tudjuk,de hogy az időseket még ennyire hülyének is nézik,az már
    a gátlástalanság teteje…..(persze a teljesen leépültek talán ezt el is hiszik!)

  • Nincs kedvem és főleg időm árakról tételesen vitatkozni,de
    azt tudom,hogy a teljes 13.havi nyugdíj folyósítását követő évben
    már csak 80 ezer körül kaptam(már akkor is jóval magasabb volt a
    nyugdíjam)az meg „dícséretes”,hogy Alma elismeri,hogy visszavonták,de ugye nem elsősorban a világgazdasági válság,hanem a magyar államcsőd közeli helyzet miatt!
    Nem kell kozmetikázni…..
    A Fidesz nem ígérte a visszavezetését,de novemberben lesz nyugdíjprémium,januártól meg 3 %-os emelés ,amit be is tartanak nem a választások megnyerése miatt (amúgy is megnyerik!!)hanem az
    erkölcsi főlényük következtében…..!

  • Egyébként van aminek felment az ára(ez a lakásárakra különösen igaz )de sok fontos élelmiszer áfáját csökkentették,meg fogják is,különben meg van választék, meg jó a gazdasági helyzet ,nincs csődben az ország,mint annó…még a tőlünk független több külföldi hitelminősítő szerint is!

  • Almási Alma
    2017 május 16
    3:13 de.

    Marcsit tételesen lehet cáfolni, pl. kimaradt:
    „(egy ciklust 3-an éltek túl….Medgyessy,Gyurcsány és Bajnai….!)”
    Ez két ciklus volt valójában, de érdemes vele foglalkozni?
    Pontosan tudom kik vesznek körül, de felül emelkedem rajta, és ha kell, lesz@rom.

  • Kedves Alma!

    Na azért nem pár száz,hanem több ezer forintról van szó…persze nem annyiról amit a sok hitvány,lelketlen orvos(műhiba perek naponta!) és link tanár kapott,ha ezt nézzük,bizony kevés az emelés….de ezt legalább biztosan megkapjuk!

  • Boda Marcsi
    2017 május 16
    3:27 du.

    Marcsikám, ebből a hozzászólásodból csak úgy dől az irígység… Legalább ilyesmiben fognád vissza magadat, ha már Miviktorunk kritikátlan imádatában nem is…