H. Zsuzsa megint megszüntette a gyermekéhezést

2017 június 19 2:25 de.23 hozzászólás

Orbán Viktor szegénység-ügyi tanácsadója, Hegedűs Zsuzsa interjút adott. Nem nekem, hanem a Heti Válasznak. Alapvetően, talán, a legfontosabb információ az, hogy a tanácsadó megvan. Nem veszett el. A többiből szemelvényeket olvasni is bőven sok, vagy inkább sokk, lehet abból a tömény süketelésből, amit Orbán tanácsadója levágott a jelek szerint. Az igazságtartalma? Az olyan, amilyen. Amilyet megszokhattunk Orbánia kommunikációjában.

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztása Széke

Így például megtudhatja a nagyérdemű, valamint süket és vak, olvasóközönség, hogy megszűnt a gyermekéhezés, valamint megállították a társadalmi leszakadást. Neki, mármint Hegedűs Zsuzsának köszönhetően. Ami nem túl friss hír lenne akkor sem, ha igaz lenne. A VS.hu 2015-ben közölt összeállítása alapján Hegedűs Zsuzsa már akkor, azaz két éve, is azt mondta, hogy „a gyermekéhezés megszűnt”. Egyébként a VS.hu alapján akkor is a Heti Válasznak. A kijelentés tehát úgy is értelmezhető lenne, hogy a Heti Válasz számára fenntartott alternatív világegyetemben nincs magyarországi gyermekéhezés. A 2015-ös magyarázat szerint azért, mert „éhező gyerekek ugyan vannak, de az nem a rendszer, hanem a szülők hibája”. Ami ugyebár roppant jól összecseng a KDNP rinocéroszbőr-díjas véleménygenerátora által előállított nyelvi hulladékkal. Amely szerint a gyermekek éhezése csak rossz életviteli szokás. Miközben a kisördög a sorok közt baromira kíváncsi lenne a Hegedűs-Harrach páros túlélési teljesítményére akkor, ha valóban a közmunka béréből kellene megélniük, egy leszakadó térség zsákfalvában.

Addig viszont el lehetne tűnődni azon, hogy a miniszterelnöki tanácsadó mi a fészkes fenét csinált az utóbbi években. Elvégre, ha a 2015-ös nyilatkozata igaz, akkor azóta már csak a tej és a méz folyásirányát kellett igazgatnia. Elvégre társadalmi leszakadás nincs, és a gyermekek nem győznek dőzsölni az egész országban. Különösen a korábban emlegetett helyeken, illetve jövedelemkeretből. Amellyel kapcsolatban most megtudhatja azt is a Hegedűs Zsuzsát korábban nem kellően értékelő nagyközönség, hogy a nevezett tanácsadó „tanácsolta a közmunkaprogramot, csakúgy, mint a minimálbér-emelést”. Mely utóbbi nyilvánvalóan azt jelentheti, hogy személyesen vette át a szakszervezetek szerepét. Mert gyarló, igaz régi, emlékeim szerint a bérharc szakszervezeti privilégium. „Felülről” diktálni diktatúrákban szokták. Akik még emlékeznek a kádárizmus központi szakszervezeti mozgalmaira, még emlékezhetnek erre is.

Közmunkaügyben pedig arra emlékezhetünk, hogy lehet némi eltérés ahhoz képest, ami az MNO.hu -n olvasható Hegedűs Zsuzsa emlékeiről. A Magyar Nemzet portálja szerint, a nyomtatott verzióra hivatkozva, a tanácsadó úgy emlékszik, hogy 2014-ben ő vetette fel a közmunkapogramot. Ezzel szemben tudni vélhetjük, hogy Orbán Viktor már 2012 júliusában a mindenki által elérhető közmunkáról vizionált. Ráadásul az internet is ezt véli még mindig tudni. Még akkor is, ha a kormányzati hírek között már nem, csak a Fidesz-archívumban olvasható el az akkori Orbán-interjú összefoglalója. Hegedűs Zsuzsa állítása, különben, még rendszerszinten is billegőnek tűnik. Pintér Sándor már 2013-ban megpróbálta lehetséges összeurópai példának beállítani az unortodox workfare hazai rendszerét. Így leginkább az lenne érdekes, hogy a miniszterelnöki tanácsadó mit javasolt 2014-ben. Mert akkor, ha az egzisztenciális zsarolásra alkalmas, a szegények bordáin táncoló helyi kiskirályokat szolgáló, a támogatás helyett inkább megalázó rendszer végleges állapotának kialakítását, akkor erre épeszű és gerinces ember nem igazán lenne büszke.

Az, hogy ezzel pont az az ember látszik büszkélkedni, akinek a szegények megtámogatása, a szegénység, az egzisztenciális leszakadás elleni küzdelem lenne a feladata, az önmagáért beszél. S persze minősíti Hegedűs Zsuzsát is. Le. Akinek egyik legemlékezetesebb akciója mégiscsak az volt, amikor a malactápért Audival érkezőknek is osztott a miniszterelnök, eredetileg a szegénység miatt rászoruló családoknak szánt, leendő beszélgetőtársaiból.

23 hozzászólás

  • „szegények bordáin táncoló helyi kiskirályokat”

    Ismerek egy vállalkozót, az megpróbálta dolgoztatni a közmunkásokat, de túl sok órabért kellett nekik fizetni! Többet kértek, mint a napszámosok! Na ennyit arról, hogy a közmunkások ki vannak használva! Szegényebb helyeken többet keresnek, mint a napszámosok, csak ugye napszám mindig van, közmunka nem mindig.

    Az igazi átverés az, mikor kirúgják az önkormányzati dolgozót, és visszaveszik közmunkába …

  • BrunszvikTeri

    Én Szepessy Zsolt fidSS monoki polgármesterre emlékszem, aki először jelentette ki, hogy Ő segélyt nem ad senkinek, csak ledolgozás fejében.

    Ez a másokat kioktató pgmester az a magas erkölcsű példakép akit a megyei rendőrség 2007-ben nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt vett őrizetbe, ill.állított elő…

    Aztán olyan is volt, hogy közmunka címén(!) ki nem fizetett munkjadíjat könyveltek el az önkormányzatnál…

    .

  • Miklos Bánfi

    Már a kép mindent elmond. Ez maga a boszorkány…

  • Kalocsai Miklós

    hazai lámpa
    2017 június 19
    4:20 de.

    Ez így, ebben a formában nem egészen kerek! Propaganda szinten jól hangzik, de ha bele gondolunk, támad némi hiányérzetünk.

  • Kalocsai Miklós

    A közmunka program nem Hegedűs, még csak nem is Fidesz találmány, mert az MSZP-SZDSZ kormány vezette be, csak akkor adómentes volt. Orbánék megemelték a közmunkások bérét, de jól megadóztatták, így nettóban kevesebbet vittek haza, mint korábban.

  • A lap mutatja hogy „5 COMMENYS”.
    De csak egy van ottan. Hol a masik negy?

    A cikk emliti a „minimal” bert.
    Mi a minimum oraber ma Magyaroerszagon?

    Mit velnek ma „koz-munka”-nak ?
    Az lenne a szokasos „Community Service”, ami csak bunbteteskent alkalmazva mint enyhe buntetes?
    Vagy mint volt regen a „Munka-szolgalat”, vagy a „kenyszer-munka” ?

  • Kalocsai Miklós
    2017 június 19
    8:09 de.

    Azt mondod, hogy hazudok?

    Még azt is tudom, hogy sütőtök pucolásról volt szó. Román vendégmunkások végzik egyébként ezt a melót. Az egyiknek a gyereke elvágta az ujját, és bekötötték, nem vitték orvoshoz. Nem dolgozott a gyerek, de olyankor nincsenek az iskolában, meg amúgy sincs betegbiztosításuk.

  • Bendeguz79
    2017 június 19
    8:47 de.

    „Mit velnek ma “koz-munka”-nak ?”

    Az amerikai New Deal-hez hasonlítható. Amit Roosevelt elnök hirdetett meg az 1929-es Nagy gazdasági világválság után. Annak is része volt a közmunka-program.

  • Valasz HAZAI LAMPA soraira;

    Koszi a hasonlatert !

    Tehat Magyarorszag kozgazdasaga az 1929-es evek korulmenyihez egyenlo ?
    Na persze az is csak „tessek-lassek” volt, s nem lett eredmenye. Csak Perl Harbor segitette a kozgazdasagot 1941-tol.

  • Mi a gond, kosher disznot fogdoshat!Ugy vigyorog pajzanul mint aki remenykedik egy kis fogdosasban, amihez utoljara az ovodaban volt szerencseje.

  • hazai lámpa
    2017 június 19
    4:20 de.

    Hazudni csak pontosan és szépen.
    A közmunka kötött bérű foglalkoztatás. Erősen beszabályozva még azt is, hogy évente mennyi tölthető benne.

    Mielőtt ostobaságokat írsz, legalább olvass utána.
    Az, hogy a vállalkozónak az önkormányzat mennyiért adja el a közmunkást, az lehet vita tárgya.
    Az viszont nem, hogy számos helyi önkormnányzati kiskirály választási csalásra, bértapsolásra és hasonlókra tudja rábírni a neki kiszolgáltatot embereket.

  • BrunszvikTeri
    2017 június 19
    5:57 de.

    Hegedűs Zsuzsa körül is többször gyanítottak visszaéléseket. Még 2015-ben. Fura módon, mily meglepő, az ügyészség nem tartotta szükségesnek, hogy érdemben utána járjon

  • hazai lámpa
    2017 június 19
    9:00 de.

    Román vendégmunkás nem lehet közmunkás. A magyar törvények alapján legalább is.

    Mint fentebb írtam: hazudni csak pontosan és szépen……

  • Kalocsai Miklós

    hazai lámpa
    2017 június 19
    9:00 de.

    Egy szóval nem állítottam ,hogy hazudsz, csak annyit, hogy történet hiányos. De nem firtatom tovább, mert eset kapcsán kifejtett véleményed:

    ” Na ennyit arról, hogy a közmunkások ki vannak használva! ez a mondat sok mindent elárul rólad

  • BrunszvikTeri

    A haza lába !

    A New Deal – évekre – igenis kihúzta a csávából a gazdasági világválságban megroggyant USA-t. Az akkor munkához jutott milliók értelmes, gazdasági haszonnal járó(!) munkát végeztek, szemben a mai magyar ún.közmunkával, amely többségében formális, értelmetlen útvakarászati blöff-tevékenység. Mindezt csak azért csinálja Orbanisztán esze és bölcs prancsolója, hogy úgymond „az embereket >majd Ő< visszavezeti a munka világába".
    😀

    Hozzátéve, hogy ma, külföldi befektetők számára a magyar gazdaság egyetlen vonzereje már csupán a majdnem ázsiai szintű, alacsony bérszinvonal. Ha nem lennénk térben ennyire közel Európához, biztos, hogy inkább a távol-keletet választanák…

    .

  • Kalocsai Miklós
    2017 június 19
    3:39 du.

    Nyugodtan állíthattad volna. Hazudott.

  • Kalocsai Miklós
    2017 június 19
    3:39 du.

    „ez a mondat sok mindent elárul rólad2

    Nyugi, rólad is sok minden kiderült. Pl. az elkerülte becses figyelmedet, hogy a napszámosok kevesebbet keresnek, mint a közmunkások! Például azért, mert a kisebb gazdák nem tudnak több fizetést kigazdálkodni!

  • Andy Mage
    2017 június 19
    11:47 de.

    Nem szoktam hazudni!

    Veled ellentétben, én azt írtam, hogy vendégmunkások végzik a melót. Nem közmunkások, nem napszámosok. Vajon az miért van, hogy egy vendégmunkás olcsóbban az Alföldre utazik, mint a borsodi, szabolcsi mélyszegény? Akinek annyi pénze nincs, hogy buszjegyet vegyen, idénymunkára járjon?

    Illetve fölhívnám a figyelmet, hogy a közmunkások masszív rétegét képezik a fideszes szavazóbázisnak!

  • BrunszvikTeri
    2017 június 20
    4:55 de.

    Honnan tudod, hogy nem értelmes, dolgoztál már benne? Aki évek óta nem dolgozott, annak már az is nagy szám, hogy naponta eljárhat valahova, mégha csak szemetet szedni például.

    Az más kérdés, hogy a fidesz kormány mennyit fordít a szervezésre, és hogy lehetne (sokkal) jobban csinálni. De az ellenzék nem ezt kifogásolja, hanem kényszermunkáról hadovál, ráadásul mintha elfelejtenék, hogy ezt Bajnai vezette be!

  • Andy Mage
    2017 június 20
    5:52 de.

    „Hazudott.”

    Bizonyíték?

    A történetem úgy kerek, ahogy van, ugyanis valóban megtörtént. Bizonyítani persze csak azzal tudom, hogy a kommentjeim nagy százalékban megbízhatóak. Annyit hozzátennék, hogy nem a közmunkások bérét irigylem, hanem sajnálom a napszámosokat és a gazdákat, hogy nem tudnak egyről a kettőre jutni! Ma kb. 5-600 forint a napszám, tegyük hozzá, hogy 37-40 Celsius fokban kell dolgozni, amit csak a legszívósabbak bírnak!

    Ellenben a te mondataid arról árulkodnak, hogy szövegeid hemzsegnek az érvelési hibáktól. Személyeskedsz és szalmabábokkal érvelsz.

  • Kozmunka vagy barmi munka is ami ad lehetoseget letfentartsat nyerni az segiti a gazdasagi problemak altal okozott senyledo egyeneket.
    Oly esetekben talan nem is a sajat vetkeik lehetett volna annak okozoja.

    Mint a regi kozmondas, hogy „Government does not create wealth, only re-distributes wealth ,ehat others produced.”
    ( Az allam/kormany nem teremet vagyont/erteket/jovedelmet, csupan szet-ossza amit masok termeltek,s azoknak akik nem termeltek azt.)

    Az minden nemzet problemaja, meg a US is. Na de a magyar eseten sokszorosabban.

    Veszem a peldat a US esetebol. Ma a bankruptcy szelen. De amikor a kormany hatalom teljesen zero volt (mint pl. nem volt kepes meg reagalni sem a „Wisky rebbelion”-ra sem) a nemzet fejlodott, jovedelmezett es gazdagodott akarki, s a nemzet vilaghtalomma fejlodott.
    Ma, mint egy super-hatalom csak kolcsonokbol kepes letben maradni.

    Sajnos a szocialiasta propagandak megszeditettek a tomegeket. Mindenki ohajtja az telejes gondviselest az allam altal. Az allam gondolkodjon mindenki neveben.
    Vegye gondjat mindenkinek, a fogamzastol a temetesig.

    Az teszi az allamot „mindenhatova” s ;lakossagot meg az eltartott tagga.
    De a vegen mind tonkre megy. S mi jovedelme jon abbol az atlag lakos szamara?
    Van valasza ?
    Kivancsi lennek.
    De csak valosagokat, kerem.
    Tartsak meg a sajat egyeni gyalazkodasaikat !

  • hazai lámpa
    2017 június 20
    6:48 de.

    Jogilag be nem következhető esemény valószínűtlen történetével álltál elő.
    Ergo, az igazságtartalma csekély. Te, noha hallomásból értesültél, tényként közölted.

    Vagy ilyen ostpba vagy, vagy másokat nézel hülyének. Nem is tudom mi rosszabb ? 🙂

  • hazai lámpa:

    Ezzel nyitottál: „Ismerek egy vállalkozót, az megpróbálta dolgoztatni a közmunkásokat, de túl sok órabért kellett nekik fizetni! Többet kértek, mint a napszámosok! ”
    Mint írtam: a közmunka kötött bérű foglalkoztatás. Beszéld meg magaddal, meg az ismerősöddel.
    Amúgy a román vendégmunká csak egy opcióval tud olcsóbb lenni: ha nem jelenti be valaki. Ebből a szempontból a közmunkás lehet drágább, de még ezt sem hiszem.
    Viszont a be nem jelentetett munka adócsalás. Ezt majd alkalmasint közöld a propagandaterjesztőddal is.