Igazolhatatlan gondolatok — A hazugság vára

2017 július 29 8:08 de.19 hozzászólás

Mottó. Az igazság nem a tiéd, ha egyáltalán létezik. Talán csak olyan igazság van, amit a megismerés pillanatában magunkra szabunk. Vagyis az igazság ezerarcú és én ezt az igazságot nem keresem.

Valami miatt, délben, elhallgatnak a madarak. A kutyák nem, a cseresznyefán rigó erőlködik magányosan, mellette csenevész pinty aprókat füttyöget. Egyébként csend, a szél sem rezdül. Olvasok. Ebéd utáni szieszta. Tegnap a Grossvenedigeren térdig jártunk a hóban, este elhatároztam, hogy ma megdöntöm a délig-alvás világrekordját. Lett belőle déli szieszta, ÉS olvasásos szieszta. Kovács Zoltán írása azt sugallja, hogy a hazugságokból épített kártyavár úgy omlik össze, mint anno a kádári.

A szerző e fotót a gleccseren készítette. A gleccser is omlik (ezért veszélyes), mégis fenséges és nem szánalmas...

A szerző e fotót a gleccseren készítette. A gleccser is omlik (ezért veszélyes), mégis fenséges és nem szánalmas…

Nézem: A vár magas, rafinált hazugságok tovább erősítik falait. Az erkölcsi züllés mára társadalmi jelenség. A pusztulás nem az azeri baltás gyilkos szabadon bocsájtásával kezdődött. És nem a CEU bezárásával végződik. A hazug szó ország-uralomra tör, győzelme lesz a vég. A hazugság vára olyan vár, mint a bábeli torony, az sem omlott össze, csak építhetetlenné vált. A bábeli hazugságtoronyban a szavak elvesztették jelentésüket: az ácsnak fát ígértek és forgácsot kapott, sonka helyett híg levest, majd azt sem, és már nem volt kő, fa, szeg, sem étel, sem ital, csak szép szavak és legyőzendő ellenség. Úrrá vált az ínség, a harag, meg társuk; a gyűlölet. Egyszer csak szétszéledt a toronyépítő közösség, nem szétfutott, egyszerűen odébb állt, először egy, aztán száz, meg ezer és néhány maradt, az is lézengeni, bámulni a szépreményű falak omladékait.

Brueghel képének egy részlete ami azt mutatja, hogy a bábeli torony alja jobban omlik, mint ahogy épül a teteje. A hanyatlást elfedi az építés látszata...

Brueghel képének egy részlete ami azt mutatja, hogy a bábeli torony alja jobban omlik, mint ahogy épül a teteje. A hanyatlást elfedi az építés látszata…

 

Szukits Rezső

19 hozzászólás

  • Az u.n. Babeli-tornyok, valijaban Zigarut-ok voltak.
    Vallasi eredetuek.
    S elsoket a Namibiai sivatagban, persze kissebb meretukben talalhatok maig is.

    Velheto hogy az Egyptomiak azt utanoztak, kisse szelesebb alakokban es sokkal nagyobb meretekben.
    De mint a fizika, s nem csak tortenelem bizonyitja, hogy mindennek ezen a Foldon volt, ill van eredete.

    Semmi nem pottyant az egbol.
    Habar vannak sokan akik azt kepzelik.

  • Sötét képet festettél az itthon maradóknak.

  • NEM TORNYOK HANEM TORONY……………EGYROL VAN SZO BAAL-BEL ESETEBEN

  • Valojaban nem sok tornyok sikereskedtek epitve, de foleg az utokornak megmaradni.
    Az agyag minosege a Mezoptamia videken nem volt alkalmas ido-allo epitoanygot nyujtani.
    Csupan kesobb a Romai birodalom alatt amikor az epeitkezeseket inkabb kovekbol keszultek. De azok delebre mint a mi Syria es Jordan videken talalhatok.

  • A bábeli torony egyben megtisztulás is. Igaz, legelőször mennek el azok, akik már átlátják a hazugságot. De másodiknak a hazugok mennek el. Odamenekülnek, ahol új hazugságokkal lehet villogni. A saját dicső hősies múltbéli szerepükkel is.
    Ami marad: az egyszerű, tiszta fekete föld, amiből újjáéledhet az élet. Csak néhány szem hűséges mag maradjon.

    (Ha már szimbolumokban kommunikákunk…)

  • Valoban,egy bizonyos toronyrol volt szo-
    Babylonban{Babel}.
    Ha emlekeztek ra,az utalas Mozes 1-so konyveben
    van,mely szerint Noe utodai,akik meg egy nyelvet
    beszeltek,tornyot epitettek Sinear foldjen-
    melynek- az egig kellett volna ernie.
    Elbizakodottsaguk miatt-Isten ledontotte a tornyot-
    es osszezavarta nyelvuket-ezutan szetszeledtek
    a vilagban.
    Szerintem,a Biblia mondanivaloja itt-tobb ertelmu.
    1} az emberi tudas es ertelem fontossaga-es hatarai.
    2} az egyuttmukodes-fennhejazas nelkul.
    Emlekszem gyermekkorombol egy jelszora:
    „Az ember-legyozi a termeszetet.”
    Igy van, csak hogy a termeszet-idonkent-„visszaut”.
    Lasd-a petroleum forrasok tulzott kihasznalasa
    {ami pl.az Obol allamok meggazdagodasahoz vezetett}-
    ami idovel „kiszaritja” oket,a szabadon elo allatok
    kiszoritasa {az ember altal} a termeszetbol,
    a folyok,tavak,tengerek szennyezese, es…az atom.
    Emlekeztetoul: Hirosima es Nagaszaki…es Csernobil.
    Ha csak- nem talalnak egy uj bolygot-az Elet
    ujra kezdesehez.

  • Nehany szot IZRAELI meglatasaira;

    Ketsegtelen, hogy az emberi lenyek egyedul amely pusztit, csupan letevel mindent,a termeszetet, minden mas elolenyeket, sot meg a sajat embertarsait is.
    De nem letfentartasa celjabol, mint a ragadozo allatok, hanem a sajat onzo erdekeben. Ami a meggbocsajthatatlan tette.

    Az emberiseg lete alatal, minden emberi leny naponta produkal nem kevesebb mint egy kilogramm CO2-t.
    Az egyedul is pusztito hatassal van a termeszet ill. az athmosphera ellen.

    Az lehetoseg hogy az emberiseg talan majd koltozhetne egy valahol letezo es elerheto masik bolygora az csupan fantazizas.
    Ez a Fold a leg-rendkivullibb let-lehetosegunk. Miert ohajtana barki is tavozni az elerhetetlenseg remenyeben?

    De inkabb lassuk az emberiseg pusztitasait itten.
    Az emberiseg rohano szambeli novekedese es tetteik ketsegtelenul az onpusztitas valosagat bizonyitjak.

    Tehat lassuk inkabb ,hogy mi gyonyoru vilag lessz majd az emberiseg hianyaban. Eltudja kepzelni milyen gyonyoru volt ez a Fold mielott emberiseg kezdte pusztitani?

    Miert nem inkabb azt ohajtanank kovetni. Veget vetni az emberiseg alatli pusztitasoknak a termeszet ellen, minden mas elolenyek ellen, de elso sorban a sajat embertarsaink elleni tetteknek?!!!
    Nem az lenne a leg-alapvetobb cel ???

  • Szukits Rezső

    „A bábeli torony egyben megtisztulás is. Igaz, legelőször mennek el azok, akik már átlátják a hazugságot. De másodiknak a hazugok mennek el. Odamenekülnek, ahol új hazugságokkal lehet villogni. A saját dicső hősies múltbéli szerepükkel is.
    Ami marad: az egyszerű, tiszta fekete föld, amiből újjáéledhet az élet. Csak néhány szem hűséges mag maradjon.”

    Kedves Almási Alma! Igen szép gondolat, és egyben vigasztaló. Köszönöm.

  • Kedves Szukits Rezső!

    Talán már kiderült a beírásaimból, hogy én sem a magyarság öndicsőítésével, sem az önostorozásával nem értek egyet. A magyarság – mint minden kultúra – evoluciós folyamat eredménye, nem jó, és nem rossz, és az egyes emberek gondolkodásnak nem tudatosan kontrollált változásain alapszik. Ez lassú folyamat, bár sokkal gyorsabb, mint a biológiai evolució, de ezt is mindenkor a környezet – vagyis a fizikai létünk – szabályozza.

    Ezért MINDIG van remény. Ha pedig gyorsítani szeretnénk rajta, akkor azt nem a „helyes szabályok” sulykolásával, hanem a szabad, sokszínű oktatással érhetjük el leginkább, amelyben mindenki gyerekkorától kezdve azt tanulja, ami legjobban érdekli. Talán majd idáig is eljutunk egyszer.

  • Szukits Rezső

    Kedves Alma!
    Ezt kissé bonyolultabbnak vélem, azonban tény (és ez nem önostorozás), hogy én eddig csak azokat a hibáimat (bűneimet) tudtam kijavítani, amelyeket felismertem (így sem mind). Még a helyesírási hibáim is észre kell vennem, mielőtt javítani tudnám. (Engedd, hogy a többi hibám jótékony homályba tartsam.) Így aztán nem gondolom, hogy hazám jobbá tud válni úgy, ha nem néz szembe hibáival.
    Hibáival, bűneivel az önmagában bizonytalan ember nem mer és nem tud szembenézni, (az önkritika egy büszke és magabiztos ember számára sem könnyű (a francba már megint „könyű”-t írtam)), egy aljas vezetőitől elbizonytalanított nép pedig legalább annyira képtelen hibái felismerésére, mint az identitászavaros ember.

  • Csakhogy a bűnök és hibák, amiket az ország vezetése elkövet, nem az átlagpolgár bűne. Nem fogadom el a kollektív bűnt.

    Vegyük Horthy korszakát. Antiszemitának lenni sikk volt, és az átlagember ezért antiszemitának tartotta magát. Aztán, amikor nem volt már ez dícséretes, akkor túl késő volt az érzelmeket megváltoztatni annak, aki már beleesett a csapdába. Inkább jöttek a pszichológiában ismert jelenségek, elsősorban a felejtés. Néhány nemzedéken át szerintem sokkal egészségesebb a felejtés, mint hogyha újra meg újra beleütik az egyébként személy szerint teljesen ártatlan ember orrát (kitudja miféle múltú képmutatók) a nagyapák bűnös érzelmeibe. Felejtsük el a nagyapa bűneit, szerintem.

  • Na persze tudom, hogy ez most „nem kóser” hozzáállás a részemről. Mert most megint (mint mindig) a megmondóembereknél van a labda…

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 augusztus 2
    11:38 de.

    „Felejtsük el a nagyapa bűneit, szerintem.”

    Viszonzásul felejtsük el a bűnös nagyapát joggal vagy a bűnteleneket jogtalanul vádolók bűneit is, mert Ők sem teljesen ártatlanok, azt hiszem így lenne kóser.

  • Kedves Orsós Elemér! Tőlem a nagyapákat vádoló hajdani nagypapákat is elfelejthetjük. Szerintem a mai bűnökre kellene koncentrálni. A régi bűnök állandó felemlegetése alighanem arra szolgál, hogy a mai bűneinkről eltereljük a figyelmet…

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 augusztus 2
    2:41 du.
    Ámen!

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Bűn és bűnhődés

    Alma és Elemér eszmecseréjéről jut eszembe, hogy mondják, hogy Éva Rezesovának idestova lejárván büntetése 3/4 része, hamarosan szabadulhat.
    Ugyanakkor nem halljuk, mikor kezdi büntetését letölteni az ugyanazt a bűncselekményt elkövető miniszteri sofőr, vagy a főnöke Lázár János, aki parancsot adott neki arra az eszeveszett gyorshajtásra, amellyel szintén kocsistól fölnyársaltak egy ártatlan állampolgárt.
    Vagy nem hallani arról az ismeretlen 85 éves osztrák tatáról, aki az alcsútdobozi országúton ismertelen osztrák forgalmirendszámú Mercedesével száguldva úgy találta telibe Orbán-Stróman Lőrinc felcsúti polgármester választási, egyben perbeli ellenfelét, a bátor juhászgazda Várady Andrást, hogy az a helyszínen, ott azon minutumban az életét vesztette. Nemcsak nem hallani erről az állítólagos gyilkosról, a büntető perről, de még a rendőri vizsgálat megállapításairól sem. Nem is csoda, azt az embert még senki sem látta széles e határban, a Felcsúti Kisvasút környékén se, és autójának még a roncsát sem… Hová lett, a roncs és gazdája ?!
    Csak azért ez a kérdésözön, mert Rezesovából akkora ügyet fújt A’rogán’s Tóni vezérközvetlen propaganda miniszter, beavatkozva az igazságszolgáltatás menetébe, akkor amikor Orbánnál még nem számított annyira a Visegrádi 4-k egyik álompógárát b@ogatják, a szándékos ügyeikről meg hallgatnak, „mint megannyi puszta sír” …
    🙁

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Még 1:

    Váradyt, az egyszeri juhász, polgármester jelöltet éppen az alsó-felcsúti polgármester . v á l a s z t á s . e l ő e s t é j é n, pontosabban éjszakáján ö k l e l t e . f e l . egy 85 esztendős o s z t r á k . v a d k a n . egy kihalt ország-útszakaszon ugyanúgy, akárcsak mint anno szegény Zrinyi Miklóst is… A disznó ismertetőjele – ha valaki mégis meglátná – homlokán egy háromágú csillag…

    🙁

  • „Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”
    (George Santayana)

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2017 augusztus 5
    9:51 de.

    „Csak azért ez a kérdésözön, mert Rezesovából akkora ügyet fújt A’rogán’s Tóni vezérközvetlen propaganda miniszter, beavatkozva az igazságszolgáltatás menetébe, akkor amikor Orbánnál még nem számított annyira a Visegrádi 4-k egyik álompógárát b@ogatják, a szándékos ügyeikről meg hallgatnak, “mint megannyi puszta sír”

    A Te védelmedbe vett álompógár, szerintem meg gátlástalan, egoista életművész sem volt azért ártatlan bárányka, mert aljasul, kábítószer vagy alkohol hatására hivatkozva végzett ki szándékosan négy ártatlan embert és ahhoz képest még pofátlanul enyhe ítéletet kapott a „független” szakértők és az „elfogulatlan” bíróság jóvoltából, DE a Lézer János és a Stróman Lőrincről adott diagnózisoddal maximálisan egyetértek!