Szili Neandervölgyből

2017 október 15 9:37 de.52 hozzászólás

A politikusok nyilatkozatai, megnyilvánulásai több szempontból is lehetnek érdekesek. Az emlékek felidézésétől a vidám percek elhozataláig terjedő skálán mozgó gondolatokat indíthatnak fel. Nincs ez másként Szili Katalin politikai teljesítményével kapcsolatban sem. Függetlenül attól, hogy az egykori állampártból, az MSZMP-ből induló, és a jelenlegi állampártba torkolló politikai mozgásának az íve önmagában is érdekes lenne.

De ezzel nem lenne egyedül a Fidesz háza táján, ahol a komcsizás intenzitása az illető Orbán-közelségének függvénye. Az is, hogy ki az aktuális komcsi. Így Szili Katalin, aki azon a bizonyos emlékezetes elnökválasztáson az MSZP jelöltjeként nem lett köztársasági elnök. Amelyik választáson Sólyom lett végül az Orbán kegyelméből, és Áder vakondokvadászata közepette „megválasztott” díszpinty. Azóta Szili is megtalálta magában a zsidó-keresztény ősfundamentalistát, és bezárkózott a Fidesz kampánytámogatói közé. Amivel, magánvéleményemként, jól láthatóan élt a gerinctelenséghez való állampolgári jogával. De ehhez kétségtelenül elidegeníthetetlen joga van, és a politikában a gerinc nem is feltétlenül nélkülözhetetlen kelléke a létnek. Az pedig akár egyenesen kellék is lehet egy populistán demagóg hatalom árnyékában, hogy rendes bérpolitikus droidként takarékra állítsa a szellemi teljesítményt.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Mert mással aligha lehetne magyarázni azt, amit a tudósítás alapján Szili Katalin produkált legutóbb Nagymegyeren. Az, hogy járja a határon túli vidéket, természetesen nem újdonság. Az, hogy frázisokat pufogtat bevándorlás-ügyben, az lehet pártszintű elvárás a kormánypárt részéről. Tulajdonképpen az is lehet, hogy az európai „őslakosok” védelemének lózungjai sem újak. Így az is lehet, hogy csak azért tűnt fel, mert egy egészen más nevet használó internetes nick beírásában szinte ugyanazokat a marhaságokat olvastam pár nappal korábban, mint most a jeles politikusasszony szövegéről szóló híradásban. Ami vagy a nick számára leleplező, vagy a pártmegbízatásos fórumtrollok jelenségét erősíti. De ez szinte részletkérdés.

A tudósítás felvezetésében már önmagában egy érdekes Szili-mondást emeltek ki: „Mivel az Európai Unió polgárainak tíz százaléka az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozik és öt százalékuk bevándorló, az uniónak különbséget kell tennie e két csoport között”. Amiből, ha így hangzott el, az is következik, hogy az uniós polgárok nyolcvanöt százaléka tulajdonképpen nem is létezik. Elvégre se nem vándorolt be sehonnan, de nem is laktak itt az ősei. Mert ha itt laktak volna, akkor ugyebár mégis csak valamelyik „kisebbség” leszármazottja. Esetleg valamelyik bevándoroltté. Esetleg a Neandervölgyben őshonos őslakosé. Mert az emberiség géncentruma, kialakulásának helye nagyjából az afrikai Kenya területére tehető. Így a Homo sapiens, mint olyan, egy galád bevándorló mindenhol máshol. Az említett fórumtrollnak írtak szinte csak másolandók a témával kapcsolatban

„Elképzelem az afrikai géncentrumból teleporttal ide röppenő pigmenthiányos mutánsokat, és sikítva röhögök. Esetleg a honfoglaló magyarokra, a kijevi fejedelemséget megalapító vikingekre, a Londiniumig végighódító római légiókra” értendő „az őslakos kifejezést? Esetleg mindezek egy embermentes, sterilre atombombázott területre érkeztek? Ha igen, akkor hogy élték túl a sugárzást? Ha nem, akkor szigorú szüzességi fogadalmat is tettek?” Amihez hozzátehető az is, hogy a Kárpát-medencében a történelemből ismert nagy népességmozgások, -keveredések, betelepítések, illetve ezeket nem egy esetben megelőző járványok zajlottak az elmúlt évszázadokban. Hazánk területén is. Aminek egyik következménye egyébként, hogy aligha tudná valaki megnevezni az elmúlt ezer évben előfordult valamennyi biológiai ősét. A félrelépő cselédlánytól a genetikai kölcsönt nyújtó haderőkig bezárólag. Innentől válik nevetségessé az, ha bárki genetikai kiválasztottságról kezd ugatni. Bármely itt élő népcsoport esetében. De, ez sem a hazai, sem a hatokon túl élő, tetszőleges nép nevében felszólaló, gondolatmentesített populistákat nem szokta zavarni.

Ahogy az sem, ha a tények egyéb fodraiban esik hasra a mondanivalójuk. A Szilinek tulajdonított kiemelések egyike például imígyen szól: „Ahol van önigazgatás, ott nincs elvándorlás. Az adott nemzeti kisebbségek megélhetik önazonosságukat és a szülőföldön való boldogulás lehetőségét.” Aminek sajátos önleleplező ereje is van. Annak fényében, hogy a hazai gazdasági exodus százezreket szór szét Európában. Szili szavaival igazoltan hazánkban tehát sérül a lakosság önrendelkezési joga, valamint a szülőföldön való boldogulás lehetősége.

52 hozzászólás

  • Nem kell mindent félremagyarázni. Szili csak azt akarta mondani, hogy akik a Kádár alatt jöttek be muszlimok – és jöttek, mert itt jártak egyetemre és sokan itt is maradtak azután, például orvosnak – azokat ne vegyük egy kalap alá a mostaniakkal, akik ugyebár „fúj, kakás”-ok.

    Sajnos a butaság ott arat, hogy ebből megint rasszista kérdés lesz, csak Szili ezt nem is veszi észre.

  • Sok értelme nincs nekiugrani Szili Katalinnak. Fogyatékkal élő (balesetben bal kézfejét gránátrobbanás szakította le), és még nem jogosult az öregségi nyugdíjra, kell valahol fizetésért tevékenykednie.

    Már azért sem róható fel számára a „Pál-fordulat”, hiszen Yves Montand is eleinte lelkes híve volt a kommunistáknak és a Szovjetuniónak, aztán tudomására jutott a Gulag …

  • Robert Morrison

    @ Endre István Simay

    Attól, hogy liberális beállítottságú vagy még a másik oldalon megválasztott tisztségviselőknek nem ártana megadnod a szokásos tiszteletet. A cikked hitelességének ártasz azzal, hogy Sólyom László volt köztársasági elnököt „megválasztott” díszpinty-nek nevezed. Tudom, hogy nem kedveled sem Őt sem a többi jobboldali politikust és ez a Neked kijáró jog, de a fröcsögés sehová nem vezet.

    Mindezt előre bocsátva el kell ismernem hogy úgy a témaválasztásod mint az írói képességed egy jó kis szatírikus tükröt tart a politikusok elé. Persze azt Neked is el kellene ismernem, hogy a szarkasztikus ember ábrázolásod mellett azért a már teljesen lejáratott cimkéket elhagyhatnád, mert azok nem emelik a cikked intellektuális értékét.

  • Nos Szili a nagyon kevés tisztességes baloldali politikusok egyike,nem véletlen,hogy a „csürhe banda” nem tűrte meg ….
    baloldaliként is MAGYAR….!!!!!és az is maradt!

  • Amúgy nem ő az első és egyetlen aki kiábrándult(hányingere lett
    a volt)pártjából!!!

  • Egyébként nagyon gusztustalan dolog valaki baleset következtében bekövetkező teszi fogyatékosságán gúnyolódni….észben,jellemben
    nem ő,hanem sok szoci a fogyatékos,nap mint nap bizonyítják a szerencsétlenek…..!!!!!!

  • Amúgy a cikkíró ugyan mire olyan büszke?…. ő teljes értékű ember?….Na erről lehetne vitatkozni,szociálisan nagyon „érzékeny”,mint a többiek…..

  • Kedves Robi!

    „… de a fröcsögés sehová nem vezet. ”

    Dehogynem. Oda, hogy meg jobban elassak magukat. Hadd csinaljak!

  • Gyula Bognar, Jr.

    Meddő illúzió politikusok legnagyobb részétől intelligenciát, tárgyilagos tudást és ismereteket és főleg „gerincet, azaz jó erkölcsöt és értékrendet várni, ami különösen jellemző a Magyar politikusokra, kormány- és állami dolgozókra és a kinevezett hűbéri elkötelezett fenéknyalogatókra.
    Szili Katalin ezek közöttl is sikeresen lezüllött a posvány legaljára. Romantikával kevert gúnnyal, eledta a lelkét, bár lehet, hogy ezzel átverte a vevőjét, mert neki lelke soha nem is volt.

  • Csak halkan jegyzem meg,míg Szili Katalin nevét az egész ország ismeri(régebben és most is)addig a szerző nevét csupán ezen a fórumon hallottam(hallotta a többség először)ami ugye nem lenne
    nagy baj,ha hasonló megbecsülést,tiszteletet vívott volna ki
    valamivel……(?)A politikus egyetemi végzettséggel rendelkező ,több lábon álló ember,aki nincs rászorulva,hogy kétes tevékenységből tartsa el magát…!
    Lehet,hogy le vagyok maradva,de ha bárkit is megkérdeztem többségében hasonló véleményen volt!

  • Robert Morrison
    2017 október 15
    11:10 de.

    A tisztelet nem jár, hanem ki kell érdemelni.
    Sólyomtól az igazán gerinces aktus az lett volna, ha visszalép és nem asszisztál ahhoz, hogy a Fidesz kegyelméből köztársasági izé legyen.
    Akit így választanak meg az díszpinty, mert úgy csivitel, ahogy csettintgetnek neki. Nem véletlen, hogy akkor lett hirtelen kritikus a Fidesszel szemben, amikor leváltották (bocs, nem jelölték újra).
    Neked ettől még teszhet ugyanúg Sólyom, ahogy az a Mádl, aki annak idején a jelentéseket gyűjtötte az akadémia égisze alatt azoktól a kutatóktól, akik külföldi ösztöndíjat nyertek, vagy kiküldetésen voltak. S aki szinte biztosan aláírt annak idején, mert a 60-as években anélkül Hegyeshalomig nem engedték volna.

    Szóval, Te szeretheted ezeket a figurákat. Akár házioltárt is állíthatsz nekik. Tisztelheted őket, és imádkozhatsz is hozzájuk. De elvárni másoktól, hogy tiszteljék…..
    Ehhez a mackósajtban leledző brummogás szintjén van ráhatásod és elvárási lehetőséged. Bárkitől.

  • Almási Alma
    2017 október 15
    9:54 de.

    Vagy nem tudja Szili, hogy mit beszél, és akkor lehet, hogy igazad van abban, hogy nem azt mondta, amit mondott. Akkor azonban gyengeelméjű.
    Vagy nagyon is tudta, hogy mit beszél, és akkor egy gerinctelen, opportunista ősszájnyalógató

  • Gyula Bognar, Jr.,

    ” Szili Katalin ezek közöttl is sikeresen lezüllött a posvány legaljára. Romantikával kevert gúnnyal, eledta a lelkét, bár lehet, hogy ezzel átverte a vevőjét, mert neki lelke soha nem is volt. ”

    Hja, nincs is rosszabb annal, amikor egy megbizhato(an korrupt) elvtarsrol/elvtarsnorol kiderul hogy azer’ megse annyira gerinctelen es aljas, mint a tobbi korulotte.

    Ugy nezem Szili elvtarsno megtert az igazi komcsi enjehez, ahhoz a stadiumhoz, amikor meg nektek is volt eleg eszetek ahhoz, hogy ne tetessetek tonkre az orszagot vademberekkel. Vagy a latszat csal es csak azert nem csinaltatok, mert akkor az volt az ukasz Moszkvabol?

  • Kedves …Gyula!
    Hát ha valakinek,akkor neki bizony lelke is,míg ez a szocikra sem régen,sem manapság nem jellemző!
    Őt még ma is ismerik,míg más jellemtelen alakok eltűntek a süllyesztőben,sajnos vannak kivételek,de a mi késik az nem múlik….!akkor is ha nagyon erőlködnek!

  • Helyesbítés!

    Neki lelke is van,és volt….!Bár az értelmesebbek biztosan értették a hozzászólásom!
    Mindezt csak a gyengébbek kedvéért írtam…….

  • „… megválasztott tisztségviselőknek nem ártana megadnod a szokásos tiszteletet. A cikked hitelességének ártasz azzal, hogy Sólyom László volt köztársasági elnököt „megválasztott” díszpinty-nek nevezed. …”
    Azért egy pillanatra megállnék, és elgondolkodnék azon, hogyan lehetne nevezni azt aki „munkanap” a hadsereg főparancsnoka, hétvégén meg civil-zöldként tüntet egy hadsereghez kapcsolódó beruházás ellen.
    A „díszpontynek” el kellett volna döntenie kicsoda.
    A tisztelet csak annak „jár” aki kiérdemli, nem pedig annak akit tiszteletre méltónak kineveznek.

  • Szili – már 2003-ban megmondtam – a beépített trójai faló volt az MSZP-ben, aki végtelen ostobaságát összekapcsolva végtelen oportunizmusával elárulta pártját, közben a HÁZ elnöke lett. Méltó elődje volt ennek a baromnak most…
    Azóta is szörfözik a nevetségesen kiszámíthatatlan „ideológiái” között, csak fizessék már meg érte..
    Gyula ékesen megfogalmazta, Andrew is szépet odatett, de a cikk is kiváló, mint mindig. Ezt a nyelvet azért boda nem érti, de ez irreleváns. Robert és Miklós húzza alá a csürdöngölőt, oszt jó napot.

  • Aurora Boreálisz

    – Bognár Gyula Jr. nagyon jól látja:

    „Szili sikeresen lezülött a posvány aljára”;

    Hát persze, hisz’ sikeresen teljesítette
    a Fid-SS „Posványos’ Szabadegyetem”
    mocsadék tagozat spion fakultás
    jellemtelenségi szigorlatát
    a Bálványoson tisztelt
    prof.Orbán vezette phd.
    szakán.

    .

    Ha férfi volna biztos, hogy Geréb Dezső lenne a becsületes neve.

  • AURORA!

    Jól-értesültek [pl. néhai Eduardo Ruzsa Flores hangfelvétele] szerint a három közül „Katalin” volt az Öszödi Beszéd egyik kiszivárogtatója…
    – Márcsak ennek okán is megérdemel minden magas ” posványos’ ” elismerést a kiszivárogtatás egyetlen haszonélvezője és mocskos-tányér nyalói részéről…

  • Egyébként ez a Neandervölgy márcsak azért is telitalálat a címben, hiszen – mint azt valaki már korábban e hullámhosszon jelezte – Orbanisztán Führerének hátradőlő homlokcsontjára csak rá kell pillantani – s a magyar lélek egyből rátalál, fölismeri benne az elveszett uralkodói dinasztia neandervölgyi (alias: Neanderthaler) ágát, mellyel máris megalapozta a reményteljes folytatást…
    Mert, igenis leng még hamarosan
    „Neander-vonallal szegélyezett, kőszakócás lobogó”
    a Budai Vár Buzogánytornyán, csak épüljön meg odafenn a Várszínházi [alias: Táncszínházi, na nem feltétlen a „pávatánccal” összefüggésben] Orban-rezindencia… A koronázási ünnepségek csak a Nemzeti Galéria kiürítése után lehetségesek a királyi várpalota nemrég még Horthy bitorolta termeiben… 😀

  • Amikor elolvastam az írást az első gondolatom az volt: Na, itt a bodamarcsi valamivel kozmetikázottabb formában. Aztán nézem a hsz-eket – bodabodaboda végtelen sora. Naugye!
    Tévednek azok, akik”beépített trójai faló”-nak látják (bocs Bánfi!) – nagyon jellegzetes alakja ő a régi MSZMP ún. népi szárnyának, ahogyan Az MSZP dilemmái c. írásban írtam. Sose – mszmp-s korában sem – tagadta vallásos hitét, ezzel nem is lett volna gond. Végzett jogászként ragadt rá annyi, hogy ne bodaszinten fogalmazza a sületlenségeit.
    Szerették a választói: nemcsak megfelelt az elvárt képnek, ilyen is.(Ezért nem tartom pl. gerinctelennek.) Érzelgős falvédőember, aki ömlő könnyeivel bőven öntözi Erdély, Kárpátalja stb. SZENT földjét, imádságos lélekkel (az milyen?) esik hasra bármely magát magyarnak mondó ember előtt – föltéve,ha az nem az ország mai területén él vagy élt. Társadalmi, gazdasági folyamatok nem befolyásolják – gőze nincs ilyesmikről. A „szociális” lelke is abból áll, hogy párás szemekkel nyújtja a selyem zsebkendőjét a tüsszögő hajléktalannak – de annyira már politikus, hogy közben körbenézzen: van-e kamera a közelben, hogy a nyilvánosság is értesülhessen a „jóságáról”. Törvényszerű volt, hogy a hasonló falvédő-párt köreiben kössön ki, ahol a látszat mindig százszor fontosabb a valóságnál. Hiszen az egész Párt erre az érzelgős, hamis giccsparádéra építi a politikáját. Az meg, hogy valaha az ország egyik első méltósága (házelnök) volt, ráadásul a mai ellenzék tagjaként, jó alkalom a Pártnak (a néhai fiatal demokratáknak), hogy megmutassák: no lám, a „nemzet” (mármint amit ők annak hisznek) befogadja eltévelyedett bárányát: föltéve, ha úgy béget,ahogy az beleillik az ő képükbe.

  • talalom
    2017 október 16
    5:18 de.
    Pontosan ezt akartam én is leírni. Nem gerinctelen, éppen csak mindig „jóságos”. És sajnos bekorlátozott a gondolkodása… Az őszödi beszéd kiszivárogtatása sem hiteltelen, elvégre Gyurcsány eléggé az MSZP feszültségeinek a központjában volt, talán Szili „segíteni akart” a pártnak Gyurcsány ellenében…

  • Erdekesnek tartom, hogy egyes magyaroknak milyen rossz a memoriaja.
    T.i. nem is olyan reg itt Szili Katalint mindennek elmondtak..
    Most mas honnan fuj a szel?

  • Figyelő!

    Régóta nem élsz itthon,így nem is lehetsz teljesen képben….
    Bár Szili baloldali politikus volt,de becsületes és nem hazaáruló,mind
    sok társa!
    Ilyen egyszerű a dolog,és jobboldaliként is becsülöm őt,amivel nem vagyok egyedül!
    A tárgyilagos többség így gondolkodik,pártszimpátiától függetlenül!

  • A hozzászólásokat olvasva az bizony szomorú tény,hogy itt jó pár
    „neandervölgyi” szinten lévő szerencsétlen és szánalmas ember mondja el….amit nem kellene,felesleges,és csak magukat égetik!

  • Nem tudom, hogy beletartozom-e az „egyes magyarok”-ba,de nem emlékszem,hogy bármikor”elmondtam volna mindennek”.

  • Orsós Elemér

    Boda Marcsi
    2017 október 16
    2:34 du.

    El kell hogy keserítselek, mert álítólag mindannyian keverékek vagyunk, ugyanis mielőtt a tiszta neandervölgyi változat kipusztult, előtte még azért előrelátó bosszuból jól belénk szerelmesedett, hogy ne haljon ki teljesen! 😀

  • talalom
    2017 október 16
    5:18 de.

    Nem állítottam, hogy trójai faló. Már csak azért sem, mert az ugyanis egy elég merev vázzal van megáldva. Az én olvasatomban, ha valaki egy párt nevében a legmagasabb közjogi méltóságra jelölődik, és azt nem vonják vissza, akkor a moralitás minimuma, hogy nem sz..rok oda. De ez biztos egy olyan dzsentri-allűr, ami Pécs környékén (is) megvetendő.

    Írod volt: „nagyon jellegzetes alakja ő a régi MSZMP ún. népi szárnyának, ”
    Amivel egy baj van. Ilyen szárny nem volt. a ’70-es évek végétől már biztosan nem. Vidéken sem. Legfeljebb olyan műnépieskedés, mint az a pruszlikba országgyűlésre járó mámi volt a „rendszer”váltáskor. Ettől még lehetett Szili egy üres halmaz egyetlen élő tagja. De ezt kétlem.
    Azt sem tagadom, hogy volt idő, amikor többre tartottam. Tett azért, hogy leértékeljem.

  • 1.Bánfi Miklós írta a faló dolgot – utaltam is rá.
    2.Hogyne lett volna népi szárnya: pont a hetvenes években Pozsgay oktatási miniszterségig vitte. Sőt maga Kádár egy beszédében megemlítette, hogy a szocializmus speciális magyar, nemzeti változatáról van szó. Meg is ütötte a fülemet: mi van???? Magyar nemzeti szocializmus? Vagy egybe is kell írni???

  • Miklos Banfi
    2017 október 15
    6:42 du.
    Egyetértek. A szlifisz nehezen gyógyítható, némely esetben lehetetlen.

  • Talalom és Andrew

    Már bocs, hogy közbe…

    Szili az MSZP-én belül a „Hívő” Tagozat megalapítója és patrónája volt…

    .

  • talalom
    2017 október 16
    5:21 du.

    Lehetséges magyarázatok:
    1./ Nem ugyanazt értjük „népi” alatt; A magam részéről a széles társadalmi rétegek érdemi szolgálatát, Te a jelek szerint a nemzeti demagógiát.
    2./ Nem ugyanabban az országban éltünk, amennyiben Te a főváros pártalapszervezeteinek szűk látókörén keresztül láttad a helyzetet, míg kertészként a tényleges tömegek között forogtam, ’84 után pedig a vidék és a székletes főváros közt ingáztam kertészmérnökként.

  • Figyelő
    2017 október 16
    11:12 de.

    Egyrészt Szilit itt nem mondta el senki mindennek. Másrészt, mint Boda barátnéd hozzászólása igazolja:
    Mivel köpönyeget fordított és volt MSZP-s közt.elnökjelöltként most a FIdesznek nyal, ezért becsületes ember lett.
    Magyarul: a Fidesz-hívők számára az, aki nyal Orbánnak, az becsületes köpönyegforgató, aki nem éljenzi a vezért az csirkefogó.

    Ehhez a szemellenzőhöz csak gratulálni lehet.
    De ezt majd megbeszélitek Marcsival

  • Orsós Elemér
    2017 október 16
    3:35 du.

    🙂
    Nagyjából igen…
    Mert a bevándorló Homo sapiens megdugott mindenkit, aki csak kicsit is hasonlított rá 🙂

  • „Mivel az Európai Unió polgárainak tíz százaléka az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozik és öt százalékuk bevándorló, az uniónak különbséget kell tennie e két csoport között”.

    Nem olvastam a tudósítást. A fenti mondatnak akkor van értelme, ha az Unión belül élő nemzeti kisebbségekre gondolt a közlője. Ti. ennyien élnek az Unióban, akik nem az anyaországukban élnek.

    Másképp annyi értelme van a mondatnak, mint ennek a cikknek …

  • Figyelő
    2017 október 16
    11:12 de.

    „Erdekesnek tartom, hogy egyes magyaroknak milyen rossz a memoriaja.
    T.i. nem is olyan reg itt Szili Katalint mindennek elmondtak..
    Most mas honnan fuj a szel?”

    Amennyiben valakit „mindennek elmondtak” – és most máshonnan fúj a szél, az Ön szerint mit jelent?

    Az én értelmezésen szerint azt jelenti, hogy egykor sokat szidták(?) ám most épp ellenkező előjellel nyilatkoznak róla, azaz dicsérgetik – már aki! Végig olvasva a kommenteket az utóbbira nem sok példát találtam, amit mégis, az általában az Ön környéke felől jött! Úgy, hogy igaza van tehát annak a bölcs hozzászólónak, aki megállapította most, hogy a volt MSZMP/MSZP-s Szili megtért a Fidesz akol melegébe, egyből jó „elvtárs” lett!
    Egyébként nem igazán volt még itt téma Szili, így az sem valószínű hogy bárki „mindennek elmondta volna” – szerintem nagyjából ugyanaz lehetett a megítélése mint jelenleg: már mint a tényeket ismerő, és azokat figyelembe vevő kommentelők körében!

  • Pár évvel ezelőtt, mikor még rendszeres vásárlója és olvasója voltam a 168 óra papíralapú változatának, volt egy szám melynek a címlapján Szili Katinka (by Toller László) lépdel fel a parlamenti pulpitusra. Nagyjából akkor lehetett mikor a kiszivárogtatás erősen téma volt, és igen sokat írtak róla – pontosan már nem emlékszem a dátumra, de a fotónak és a bent lévő cikknek az adott apropót, hogy Szili aktívan foglalkoztatta akkoriban a közt, mint egyik lehetséges szivárogtató. Eltettem a számot, egyébként is sokáig őrizgettem szinte mindet, míg rá nem jöttem,hogy tök fölösleges, hogy a lakás minden pontján, polcokon,szekrények tetején stb különböző bedobozolt újságok leledzenek, mikor a neten lassan minden hozzáférhetővé válik,könyvtárban archívumban bármi elérhető, így egy gyenge pillanatomban elajándékoztam az egészet egy gyűjtőnek. Nem tudom tehát kikeresni ezt a hivatkozott számot, talán emlékszik rá még rajtam kívül más is – azt az arcot, azt az üdvözült réveteg mosolyt, a mozdulatot ahogyan Szili alig érintve a korlátot lépdelt, szinte szárnyalt felfelé az „őt megillető helyre” azt nem lehet leírni, az mindent elmond Sziliről különösebb szöveg és jelző nélkül!

  • Besancon
    2017 október 17
    8:51 de.

    Koszonom a felvilagositast!
    Maris okosabb lettem.
    Magam reszerol, en mindig utaltam a koponyeg forgatokat. Ha valki A-t mond, mondjon B-t is.

  • Figyelő!

    Tévedsz Szili nem köpönyegforgató,csak a szocikból lett elege(ügyeik miatt)meg, amikor még a párt tagja volt,akkor sem értették meg,aztán ugye az volt a legnagyobb hibája,hogy baloldaliként is magyar és becsületes maradt!
    Ő nem váltogatja a pártokat mint pld.Gyurcsány meg mások….
    és nem ő az egyetlen aki besokallt!
    Pontosan a kint élő magyarok (Ukrajna,Románia…)autonómiája érdekében lép fel,ami becsülendő,meg ráadásul több bunkóval szemben (nemcsak egyetemi végzettséggel) hanem empátiával is rendelkezik!!!!

  • Egyébként meg lehet nézni,hogy a volt szocik hányfelé szakadtak…és egymást is irtva hová jutottak?..
    Szili a Miniszterelnökségen nemzetpolitikai államtitkárként dolgozik,magyar érdekeket véd!
    Érdekes,hogy arról még nem hallottam,hogy fideszes(jobboldali)
    politikus átment…volna ,pláne mostanában….a szedett-vedett
    baloldalhoz……nem véletlen!

  • Marcsi, nem tudsz meggyozni. Aki komcsi volt a javabol, nem tud imponalni.
    Akar minek valtozott meg.
    Szamomra az ilyen ember oportunista, a megfelelo idoben valtja at meggyozodeset.

  • Figyelő!
    nem akarlak meggyőzni,de hidd el itthonról tájékozottabb vagyok,
    Szili házelnök is volt,meg elnök jelölt és útjában állt a már akkor is becstelen több balosnak…
    M.Bánfi!

    nagyon is értem,hogy bosszantja,(baloldaliként …)ha valaki becsületes magyar marad!

    Ugye Horn,Németh M,Pozsgay és Szili (a teljesség igénye nélkül)
    levonták a konzekvenciát a párt működéséről,ügyeiről,tagjairól,ami bár időbe tellett,belátták (különösen az utóbbi),hogy nem jó ügyet képviseltek!
    Ez érdem és nem szégyen!Tévedni emberi dolog,korrigálni becsületes!
    Fordított helyzetről nem tudok,hogy például a jobboldali kormányból bárki is „átszökött volna” balra….még akkor sem,ha átmenetileg a szocik voltak a nyerők!
    Ez érdekes nem? és elgondolkoztató……!
    Persze mindez nem azt jelenti,hogy a jobboldalon minden csupa hibátlan,de azért óriási különbségek vannak,mind a múltat,mind a jelent tekintve!
    Na remélhetőleg vannak akik értik,akik meg nem azok csak acsarkodjanak tovább!

  • Andrew!

    Csak azt tudom tanácsolni,maradjon meg kertésznek…..
    Mindenki jobban járna…!
    Szerencsére nekem nem kellett pártot váltani (bár Szili sem váltott!),mert mindig becsületes munkából éltem,nem voltam és nem vagyok egy párt tagja sem!akkor sem voltam ,amikor előnyöm származott volna belőle!!!(a régi „szép” időkben…)
    Arról meg talán maguk sem nem tehetnek,hogy egyes közismert politikusok,származásuk,vallásuk, vagy családi körülményeik miatt elköteleződtek,vagy félrevezették őket,de az erény,hogy a tények
    alapján felülvizsgálták a helyzetet…..és a hazájuk miatt…!!!!

  • Amúgy az meg ugye nem bizonyosodott be,hogy Szili szivárogtatta
    volna ki az őszödi beszédet(sőt biztosan nem ő,hanem mások, akiknek felfordult a gyomruk Gyurcsánytól,és jogosan!)
    Na pá,túlragoztuk a témát és az sem mellékes,hogy értelmetlen,haszontalan dolog ezen vitatkozni,ez már nem segít a leszerepelt baloldalon!

  • tudod Marcsi, az en filoyofiam mas.
    En nem hiszek a becsuletes komcsiknak. Ahogy a magyar is mondja” kuytabol nem lesz szalonna”

  • Figyelő!

    Én mindig itthon éltem és igyekeztem tárgyilagosan szemlélni az embereket,politikusokat pártállástól függetlenül.
    Szili soha nem akart rosszat se a pártjának,se az embereknek,és sokaknak szimpatikus volt!
    Ami az ősződi beszédet illeti azt Gyurcsány a „sajátjai” előtt
    mondta el (TV,Újság!)
    A kiszivárogtató a belső hatalomvágyó riválisok között volt,főleg
    Kiss Péter kancellária-miniszter,Szekeres Imre honvédelmi miniszter,meg Puch László pénztárnok!
    Sőt Szili azt javasolta Gyurcsánynak,hogy a feltételezéseit adja át Orbánnak…..
    Különben én a közvetlen környezetemben is találkoztam magát kommunistának tartó(hívő….)becsületes baloldalival,gyerekkoromban és még a mai időkben is!
    Majd írok rá példát is,ha több időm lesz!

  • Andrew-s! Nem tudom, visszatérsz-emég ide, de.
    Nem a „fővárosi pártalapszerverzetekből” néztem a világot – tekintve, hogy a hetvenes években nem voltam párttag sem. De újságíróként természetesen figyelemmel kísértem a fontos eseményeket: és az MSZMP kongresszusain fontos dolgok dőltek el. Csak a nyolcvanas években léptem be a pártba, pont akkor, amikor már nagy divat volt a fumigálás – ahogy most is.
    Üzemi lap munkatársaként meg bejártam az ország gépgyárait, öntödéit, vasútállomásait, varrodáit – sokkal érdekesebb volt, mint valami felülről érkezett fejtágító. (Másodban, hétvégenként – mert lakásra gyűjtöttünk – kis falvak kultúrházaiban fordultam meg.)
    Szegény Slapika ezt sose fogja megérteni, de talán Te fölfogod.
    Vögelein! Azt nem tudom, hogy Szili részt vett-e az MSZMP vallásos tagozatában, de annak alapítója és vezetője Vankó Magdolna volt akkor.

  • Az ,hogy Neandervölgyből , ki meddig és mire is jutott azon érdemes lenne elgondolkozni…..hát a többség valószínűleg tudja
    és levonja a konzekvenciát….persze erről nem érdemes vitát nyitni,mert se vége ,se hossza nem lenne,csupán idióta sértegetés,szócsata,aminek se vége,se hossza…főleg értelme nem lenne!

  • IDÉZET::::::
    „””””Annak fényében, hogy a hazai gazdasági exodus százezreket szór szét Európában.””””
    E.István S. : Sose felejtsd : a bajok a gyuriferi idejében kezdődtek–legutoljára!!!
    Szabadon kimenni pedig zorbán idejében lehetett!!!
    A szabad világ által Magyarországra zúdított devizahitelt az mszp(mszmp)idejében teljesítették ki!!!
    A nagy kivándorlást ez okozta!!!
    Azt se felejtsed el,hogy milyen nagy gazdasági fellendülést hozott a szocializmus!!
    No meg a nagy ígéretet (3-4 év múlva útól érjük
    nyugatot!!!)
    Na ez nem történt meg!!!!
    A magyarok pedig szeretnék azt!!! Meg a deviza tartozásaikat kifizetni.
    Nem muszáj gondolkodni üdvözletével.

  • Bár gyuriferi idejében én is szívesen letagadtam volna magyarságomat!

  • simay meg ne usson a guta de szili katalin az orban penzen most is kanadaban van magyaridok.hu

  • Egy oportunista.