Mikor kezdenek számolni a Fidesz hívői?

2018 február 15 9:34 de.25 hozzászólás

A választásokhoz közeledünk. Ebben a helyzetben akár kellemetlen, de még ügydöntő is lehetne az, hogy kormány közeléből egyre jönnek a lelepleződött hazugságokról a hírek. Most éppen a rezsicsökkentés kapcsán. Holott már az energetikai kampány kezdetén is létszott, hogy hosszabb távon korántsem a hatósági olló vágja le a lehető legtöbbet a családok költségeiből. Még akkor sem, ha elfogadjuk, hogy nem csak gáz beszerzési ára van benne a fogyasztónak küldött számlában.

Mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbb ezzel védte a mundér becsületét. Amely indoklás kétfenekűségének felismeréséhez elég belegondolni abba, hogy csőhálózat használatával kapcsolatos költségek nem egy esetben hatékonysági tényezőktől függnek. Ha a szállító, a szolgáltató szinte bármit kiszámlázhat, akkor nem igazán érdekelt a hatékonyság növelésében. Így alapvetően nem érdekelt a korszerűsítésben sem. Ugyanakkor még a MEKH közleménye szerint is csak az ár mintegy ötöde származik ezekből a költségekből, és közel a fele a tényleges gáz-ár. A kettő közt található a forgalmi adó, amelynek meghatározása a kormány hatásköréhz van közelebb. Ha magasan tartják, akkor a hatalom, az elvonásokon keresztül, mesterségesen drágítja az energia árát.

A nemzetközi árszínvonal alakulása alapján nagyon úgy tűnik, hogy valójában nem a gáz árát, hanem a lakosságot vágták meg a rezsiharc során. Meg át az ezzel kapcsolatos kommunikációban. Amely átvágási hullám magyarázhatja azt is, hogy miért Németh Szilárd lett a rezsiátvágási biztos. Ehhez az ő képességei kellettek. Mert olyan nem biztos, hogy valaki, aki csak egy picit is képes átlátni a valóságot, hajlandó lett volna az arcát adni ahhoz a maszlaghoz. Ahogy most is megvillant annak kapcsán, hogy az E.ON a piacilag indokolt áron, olcsóbban szeretne kereskedni. Ami érthetően szálka a hatalom szemében, mert kiemeli a kormányközeli alternatív valóság álságos voltát. Amellyel kapcsolatban Némethnek csak annyi a mondanivalója, hogy fogják vissza az agarakat. Mert azzal, ha a lakosság kedvezőbben jut energiához, azzal beavatkoznak, úgymond, a választásokba. Ami kétségtelen. De a tisztább energetikai, illetve hatalmi kép kirajzolása valószínűleg nagyobb érdeke lenne a társadalomnak, mint a hatalomhoz közeli vállalkozók zsebérdeke.

Nem a Fidesz és Orbán feltétlen híveinek, valamint a felcsúti gázszerelőnek, hanem a társadalomnak. Beleértve a Fidesz potenciális szavazóit is. Akiknek az energetikai számláját nem vállalja magára Orbán Viktor. Ha pedig magára vállalná, azt is a társadalom fizetné meg. Ahogy a benyelt és elszórt magánnyugdíjakat is. Ahogy az uniós visszafizetéseket is. Amikor ezek fedezetének előteremtése érdekében növelik, illetve nem csökkentik a társadalmi költségeket, akkor mindenki fizet. Akárkire is szavazzon egyébként. Egyébként valószínűleg ezért van pánik a kormánypárt környékén.

Az ellenzék a jelen helyzetben, a változásokra való felkészülés szempontjából eltékozolt hónapok után, nem biztos, hogy meg tudna nyerni egy választást. A sorra felbukkanó hazugságok, korrupciós szemfényvesztések nyomán azonban a Fidesz ettől még elvesztheti. Ha a potenciáis szavazóknak leesik a tantusz, hogy ők is vesztesei a helyzetnek. Amikor teavizet melegítenek, vagy amikor orvoshoz mennek. Amikor az oligarchában elosztogatott korrupciós pénzeket a közösből kell visszafiozetni. Amikor az orosz hiteleket nekik és unokáiknak is nyögni kell majd. Amikor rájönnek, hogy egy dolog imaláncot szervezni Orbán Viktor lelki üdvéért, és más dolog, hogy ettől még nyugodtan éhen halhatnak. Már amennyiben Orbánnak köztük, illetve a veje gazdagodása között kell válaszania.

Csak az a kérdés, hogy elkezdenek-e számolgatni a szavazók a választások előtt? Ennek késleltetése érdekében alighanem egyre újabb hatalmi gumicsontokra számíthatunk a közeljövőben. Durva kommunikációs offenzívával.

25 hozzászólás

  • A fideszes matekben minden fordítva van:a számukra negativ számok és jelenségek elé + jel kerül és fordítva… Tetszenek érteni???

  • ÁÁáá soha.
    Inkább éhendöglenek de elképesztő nézeteiket nem adják fel.

    Zsigerből választanak és nem a józan ész szabályai szerint.

    Hja a magyar virtus…

  • -es aztan persze ha nem ugy suit el mint „megalmodta” nekik a fideszes fo-saman, mindenki hibas lesz csak ok maguk nem.

  • Geyza
    2018 február 15
    10:38 de.

    Pedig a Fideszre szavazónagyi unokája is Londonban dolgozik. Az ő nyugdíjemelését is elinflálja a már látható 10-15%-os áremelkedés.

  • Rossz társadalmi helyzet leírás, ill. féligazságok gyűjteménye.

    Csak a gáz/villany áráról (egyet értve Németh Szilárdnál rosszabb személyt nem választhatott volna Orbán V.):
    A világpiaci energia árak most(!) alacsonyabbak mint a rögzített hatósági árak ennek ellenére ez biztonságot ad a háztartásoknak. Ez nem volt mindig így. 2002-ban hangzott el választási cumiként: „hányszor mondjam, hogy nem lesz gáz ár emelkedés” (Lendvai Ildikó) és ám lett. Függetlenül a világpiaci energia árak hullámzásától (le-föl változásától) az mszp/szdsz kormány folyamatosan emelte a gáz árát az Energia Hivatal aktív közreműködésével(!) 2002-ben kb 83,- Ft volt a gáz ára ami 2010-ig felkúszott 185,- forintra (köbméterenként) Most 110-130 Ft (fogyasztási sávtól függően).

  • Kis Ferenc
    2018 február 16
    4:11 de.

    Az mszp/szdsz kormány nem tehet arról, amit a Fidesz csinál. Ne csúsztas. Amellett azt a kormányt leváltották. Felesleges azzal példálózni. Ha jól csinálták, akkor azért, ha rosszul, akkor a fideszt mi tartotta volna vissza attól, hogy jobban csinálja?
    Ha a Fidesznek és hívőinek még mindig csak ez az érvékészlete az egy nagyon komoyl szegénységi bizonyítvány.
    A cikk egyébként nem említi, hogy a korábbi kormány szent lett volna.Ha idekevered, akkor valójában nem érvelsz a cikk ellen, csak maszatolsz.

    Te, puszta biztonsági okokból biztosan szeretnél 30-40%-os felárat fizetni? Egészségedre.

    A gáz világpiaci ára a nagy rezsicsökkentéskor is tudhatóan alatta volt a hatósági árnak. A tudhatóság oka:

    1. A gáz értékesítésiperiódusa, az un. gázév nem azonos a naptárival. Októbertől tart októberig.
    2. A nagybani kereskedelem a gázévhez igazodó aukciókon keresztül zajlik. Ez de jure akár óránkénti kapacitáslekötést is jelenthet, de a nemzetközi szerződések legalább negyedéves, de inkább éves lekötésekben játszanak (ld. orsz gázszálítás periodusait is.
    3. A negyedév+os aukciókat arányosan előre hirdetik meg. (legalább negyed, de inkább fél évvel korábban).

    Ebből következőleg, ha egy kormány január 1-től bevezet egy hatósági árat, akkor az érintett gázév az előző év októberétől számítódik, és az éves áraukció már júniusban lefut. Ha tehát egy hatósági ár mondjuk 2014 január 1-től él, akkor az annak alapját képező piaci ár már 2013 júliusában ismert. Ha valaki ezt követően aránytalan hatósági árat állapít meg, az nyerészkedik, és visszaél az információs előnnyel.

    Az, hogy ebből a 2014-es választáson az ellenzék nem kovácsolt tőkét, az az ellenzéket minősíti.

    Az energetikai gázidőszakok számítása egyébként nemzetközi szabvány és publikus. pl.
    https://www.platts.com/im.platts.content/methodologyreferences/methodologyspecs/eurogasmetho.pdf

  • KIS FERENC;
    Az energia arak emelkednek a vilagpiacon.

    A kozgazdasagaok novekednek, az tobb energiat hasznal/kovetel, s az befolyasolja a vilagpiaci es a kiskereskedelmi arakat.

    Barmit is igernek a politikusok, a piacot nem kepesek befolyasolni. A piac nem halgat rajuk. A piac a fogyasztas es ajalnlat alapjan mukodik. Az az egyedulli termeszetes rendszere.

  • Andrew_s
    Egyszerűsítem: Melyik jobb gáz ár, a mindenkori világpiaci-, vagy a világpiaci hektikus mozgásokat simító közepes fix ár?

    Bendeguz79
    A piacokat nem (mindig-:) lehet befolyásolni. Azonban a világpiaci ármozgásokat egy ország lakossága számára lehet. Kivéve az ultraliberális gazdaságokat.

  • Hét Forintot eltettek a világpiaci és a hazai ár különbségéből.
    Ami pont a fele neki.
    Tehát a „rezsicsökk” egy átverés .

  • KISS FERENC.

    „Allitja hogy a vilagpiaci armozgasokat egy orszag lakossaga szamara elehet.”

    Uram, meg a vilaglegnagyobb kozgazdasaga sem kepes azt tenni. S az leve a USA.
    S mit vel magyarporszag mit tehet abban ?

    Aki nem fizeti az aru arat annak annaelkul kell lenni.

    Az energia vallaltok reszkirozzak a fogyasztoik szamara.

    S az u.n. evi „kiegyenlitett”, ill. atlag havi szamlakat.
    Hogy a fix-jovedelmezok, idosek reszere konnyebb legyen azt fizetni. De ha azon az energia valalat nem kepes fizetni az energia szamlajat, akkor mit gondol hogy ki fogja fizetni annak arat?

    Uhm, fizet vagy el nelkulle. Az energia ceg (villany,gaz, viz, stb.)nem fizeti senki mas szamlajat.

    Az 2007-es bank-valsaggal a kozgazdasagok lassultak, kevesebb energiat hasznltak, energia arak(olaj es gaz)1/3-ra esett Ugy az Orosz kozgazdasag bajba zujant, mint Venezuela elelmiszer hianyt, osszeonlas es millios kivandorlasal all szemben.
    De ma olaj arak emelkednek. Meg a 10% is erezheto.

  • KISS FERENC;
    Ugy az energia arak es minden mas sokkal magasabban adoztatva azokban az „ultraliberalis” orszagokban.

    Egyszeruen mert bokezubben szorjak az adofizetok penzet.
    Tehat tobbet kell kicsikarni az adofizetoktol.

    S a magasabb adok elemik mindennek az arat.

  • Kis Ferenc
    2018 február 16
    3:19 du.

    Leegyszerűsítem.
    A gázár alakulása korántsem olyan hektikus, mint azt el akarod, akarják? hitetni.
    A napi ármozgások a nagybani szállításokban kisebb szerepet játszanak. A nagybani piac pedig 3/4 évvel előre tervezhetően mozog.
    A hektikus mozgásokra hivatkozó nagy állami lefölözés valójában lopás, és az indoka hatvan százalékban hazugság.
    Elolvastad a nemzetközi szabályozást a gázkereskedelemben? Egy linket be is tettem.

  • ANDREW_S;

    Maguk ottan az orosz foldgaz es olajon alapulnak.
    A technikai eloirasok nem befolyasolja a piacot.

    A vilagpiaci arak hatarozzak meg a helyzetet.

    Nem gondolna hogy Moszkvai elvtarsai ma is orrommel vennek a szaz-dollaros olaj arakat?

    De nekik is s, mindenkit egyenloen befolyasol a vilagpiaci ar.
    Probalja a CNN.com/commodity, vagy a Bloomburg.com/commodities lapjat figyelni. Persze az mind 15 perces kesesel adja az adatokat. Csupan a brokereknek letezik terminaljaik a marketba. Ami kb. $1400 per item. De csupan az az azonnali data.

  • Bendeguz79
    A világ-gazdasági beszerzés áraktól függetlenül „belföldön” a fogyasztók felé el lehet téríteni az eladási árakat-az más kérdés, hogy a két ár különbségét ki fizeti. Nyilván való, hogy ez nem egyezik a liberális kapitalista gözgazdasággal.
    Talán ezt nevezik szociális piacgazdaságnak?
    Az adózási ügyben egyetértek.

    Andrew_s
    Nem olvastam a nemzetközi gázszabályzatot Önnel szemben (én csak egy mezei villamosmérnök vagyok-:). Azt viszont vitatom, hogy a mai relative alacsony gázárak néhány éven belül nem fognak emelkedni, mivel ezt a geopolitikai érdekek erősen befolyásolják (pld. ha az USA ránk kényszeríti a sok nyakukon maradó palagázukat amivel már most sem tudnak mit kezdeni.) Arról már nem is beszélve, ha komolyabb katonai/politikai konfrontáció alakulna ki a térségünkben!

    ps: Eddig nem írtam de köztudomású, hogy a mai fix gázárat azért alkalmazzák, mert a magyar és az orosz kormány középtávú szerződésben megállapodott egy a korábbinál alacsonyabb, de a világpiacinál magasabb biztonságos árban. Ez kölcsönös érdeke volt a két országnak.

  • Hurrá, emberek, Gyurcsány megkezdte a kampányt:
    – nem lesznek trükkök százai
    – fegyházzal és teljes vagyonelkobzással bünteti ha az övéi lopnak
    – biztosítja a tanuláshoz és biztonsághoz való jogot az iskolába ténylegesen csak tanulni járóknak
    – feloldja a politikus-bűnözők harminc évekre titkosított aktáit
    – szigorúan bünteti a kommunizmus bűneinek bagatellizálását,
    – a „nácizás” szintén tiltott lesz
    – Budaházy Gyuri teljes kártalanítást és szobrot kap az Árpád-hídnál.
    …….
    Na ezeket nem ígérte meg, de ezen kívül mindent. És őszintén.

  • Kis Ferenc
    2018 február 17
    12:13 du.

    Bocs, nem tudtam, hogy prófétánaktetszik lenni. 🙂
    Egyébként nem azt emlegettem, hogy tutira nem fpgnak változni az árak, hanem azt, hogy a jan. 1-ei lózungok alapjait közel háromnegyed évvel ezelőtt tudni lehet. Amikor Orbánék rizsáztak a rezsicsökkentésről, akkor már pontoan ismerhették a nagybani árakat. Tudva, hogy még így is drágább lesz a lakosságnak, mint lehetne.

  • KIS FERENC;

    A szallito es a vevo, az az Orosz es magyarorszag kozotti foldgaz eggyezmeny,amely az ma a vilagpiaci ara folotti a szerzodesben.
    A foldgaz termeles novekvoben, s annak ara nem emelkedve mint a ko-alaj ara. Sot a US is extra fold-gazt termel es exportalja azt.
    Tehat a magyarok fizetnek magasabb arat a vilgpiaci arnal.
    S velhetoen a jovoben is, mert a „szerzodes” garantalja a magasabb arat az oroszok javara.
    De hat az elado/az orosz van a nyeregben, s a magyarok valami penzeket dobnak ki az ablakon azzal.
    Ha vilagpiaci ar masiranyba mozogna akkor az kiegyensulyozhatna. De ma az nem ugy nezki.
    De soha nem tudni hogy mi torternhet holnap a vilagban.

  • https://youtu.be/9amyYJS7YyA

    Egy részét személyesen mindenki megtapasztalhatja Magyarországon, hogy igaz.

    Másik részéről mindenki tudhat, aki odafigyel az utóbbi évek mindennapos híreire.

    A harmadik része logikus következtetés.

  • kérdés (a cikk kérdése is): mikor esik le a tantusz?

    Marcsikám?

  • A foldgaz arakon torteeno vitakra;
    Maguk leszerzodve vannak az orosz foldgazt vasarolni meghatarozott aron. Ami magasabb a vilagpiaci arnal.

    Mindazok tetejen a US termel igen sok foldgazt, amit exportal. De sajnos maguk le-maradtak attol, a szerzodesuk maitt. Tehat a szabad-keskedelem lehetosegeitol elmarastak.

    Ha a foldgaz arak a masik iranyba mozdulna akkor maguk elonybe lehetnenek. De az a jovo kerdese.
    Ma elniuk kell amibe beugrottak.

  • Bendeguz79
    1) Az US most sok gázt termel ez igaz, de ezt el kell juttatni (hajón, cseppfolyósítva az EU-ba (LNG) amitől nem lesz olcsóbb a gáz-:)
    2) Németország teljes gázfogyasztásának 36%-a orosz gáz jelenleg, ami az Északi Áramlat 2. megépülése után még nagyobb hányad lesz. A szerződéseket fix áron kötötték meg az oroszokkal – úgy mint a magyarok. A szerződések (árak, futamidő, stb.) államtitkot képeznek mindkét országban. Gondolom a németek sem teljesen hülyék mert nem napi világpiaci áron veszik a gázt Oroszországtól. A gáz stratégiai jelentőségű árú, aminek a biztonságos rendelkezésre állása állami érdek még úgy is, ha pillanatnyilag a tőzsdei ár alacsonyabb mint a lekötött mennyiségé.

  • KIS FERENC;

    Hat kinek lehetne erdeke tobbet fizetni barmiert is mint a piaci aron az vasarolhato?

    Vagy inkabb tehetnem a kerdest hogy ki lenne oly ostoba penzet eldobni?

    Miert nem kolteni azt a penzt inkabb sok mas szuksegessegekre?

    Nem velne hogy az csupan ostobasag, vagy gazemberseg?!

  • Én ugy tudom hogy a földgáz ára mindenkor követi az olajár pillanatnyi alakulását.
    Ez azért nem jelenik meg a számlákban mert az állam oriási haszonnal adja tovább a plebsnek.
    És így náluk mutatkozik az ingadozás.

    Magyarországon jelen pillanatban a „rezsicsökkentés” nevű hazugság révén a kormányközeli szolgáltatók pontosan a felét , azaz köbméterenként 7 forintot vágnak zsebre, amit a lakosságtól lopnak el.

    Ez csak mostanság derült ki mert HOSSZAS HUZAVONA és mellébeszélés után végre kiadták az ellenzéki képviselőknek azokat az okmányokat amikből kiderült miképpen alakítja az Állam a gáz és villanyszámlákat.

  • Figyelő:
    Egy kis közgazdaság,egy cseppet sem „balos” közgazdász szemszögéből.
    Olvasd el.
    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_magyarok_ezt_mar_nem_eszik_meg.657100.html

  • A foldgaz ara nem koveti a ko-olaj arakat!
    Hat mi a fenert is kovetne?
    A ko-olaj termeles csokkenoben, amig a foldgaz termeles novekvoben.
    Sok a foldgaz, azert az ra esik.
    kevesebb ko-olaj, s azert ara emelkedik.
    Egyszerubb mint a pofon.

    Az adott weblapban kijelentett gondolkodas nem vette figyelembe a jelen pillanat befolyasoloit.
    A tozsde-piac volatile volt a heten mert az arak, az az ertekeik rem magasra es gyorsan emelkedtek Trump elnoksegenek kezdetetol.30 %-al De csak 1-2% eset egy napig.
    S amikor a tomegek a jovedelmet hataroznak szedni, eladniuk kell. S amikor sokan adnak el reszvenyeket akkor az atlag arak esnek.
    De az am a „vasarlas” ideje is.
    Az eladas es vasarlas versenye.

    A commodity piac, ill. a koz-szuksegleti cikkek piaca az teljesen mas, nem csak kulon, de mas tenyek befolyasoljak. A kereslet es a cikkek lehetosegi.(Supply and demand).

    Magyarorszagon, s minden szocialis orszagokban,az teljesen az allamhatalom altal korlatozva.
    S ottan, az allamnak szukseges a penz a koltsegeit fizetni. S nyer annak korlatozasan. Pl. a fel-arat a gazon.