Lesz-e, és milyen Kúria-pecsét a választásokon?

2018 április 30 7:52 de.54 hozzászólás

A 2018-as választások valószínűleg úgy fognak bevonulni a közeljövő történetébe, mint az, amelyet alapvetően a kommunikációs harc jellemzett. Ebbe az egyik oldalon simán benne van az a fajta kríziskommunikáció, amivel a Fidesz szavazóbázist szerzett. De az is, amely a választások előtt, illetve most, azt követően jellemzi az ellenzéket.

(MTI Fotó: Mohai Balázs)

Elfogadva azt, hallgatólagosan, hogy az ellenzék, illetve annak egyes személyiségei valóban ellenzékiek. Mert azért, például, Botka előkerülése, majd rombolása nyomán azért rezgett a léc rendesen. Nem kevésbé az LMP és az olyan törpe minoritások, mint Fekete-Győr András, vagy Gulyás Márton utolsó pillanatig kitartó „nem egyezkedünk senkivel” akciói, hozzáállása esetén. Amely felsorolt esetek egyébként beleférnek abba, amit a választások előtti kommunikációs harcba sorolhatunk. Az LMP is határeset, de a másik két mozgalmár valós tömegbázisa jelenleg szinte szóra sem érdemes. Akkor sem, ha a jövőben akár jelentős párttá is alakulhat a már megalakulásakor is inkább az átverést választó Momentum. Átvéve a generációs stafétabotot a Fidesztől, amely már se nem fiatal, se nem demokrata, és még csak nem is szövetség a szó politikai értelmében. Mert elmekórtani, hatalomtechnikai, illetve büntetőjogi értelemben, többek szerint, a mai napig szövetség.

De vissza a kommunikációhoz, amelyben a legutóbbi dobás nem is a tüntetések szervezése. Noha az is megérne egy külön társadalom-lélektani fejezetet. Abban a hatalmi kézikönyvben, amelynek a „hogyan vezessük le a semmibe a jogos feszültséget” lehetne a címe. Azonban kétségtelen, hogy ennél talán lényegesebbek, ma már, azok a lépések, amelyek a választási eredmények megélését, utóhatásait illetik. Eltekintve most azoktól a sebnyalogatós szólamoktól, amelyek utólag nagyon bölcsen állapítják meg a „vidékre” ható ellenzéki kommunikáció hiányát. Noha ez már 2013-tól egy létező, ismert, leírt, és a baloldal részéről intenzíven letojt állapot volt. Illetve maradt. Maradjunk a választások utózöngéinél, amelyek között kifejezetten érdekes lehet az, hogy tervei szerint a Demokratikus Koalíció a Kúrián támadja meg a választás eredményét. Alkalmasint új szavazást követelve.

Amely új szavazás követelése legalább túllép azon, hogy a szavazatok újraszámolását követelnék. A jegyzőkönyvek újra beolvasásáról nem is beszélve. Mert azért az elég gyorsan belátható, hogy egy kiterjedt választási csalást rendszerszinten, az alapadatok manipulálásával lehet csak elkövetni. Ez egyébként azt is jelenti, hogy ugyanabban a rendszerben, ugyanazokkal a manipulációs hatásokkal kifejezetten kétséges lenne az előzőtől jelentősen eltérő eredményeket várni. Márpedig ezt, szerintem, a DK-nál is tudják. Ráadásul a párt nincs is rászorulva arra, hogy ezzel érje el a média-ötpercet. Ha rosszul nem is érinti. Ugyanakkor komoly kommunikációs kezdeményezésként tekinthetjük. Tulajdonképpen annak a vasnak az ütlegeléseként, amelyet a Fidesz kezdet melegíteni, és felkínálni pofozásra.

Az ugyanis mára teljesen nyilvánvaló, hogy Orbánnal a beképzeltségi ló már régen túlszáguldott a reális belátások határain. Jól látszott ez azon, amikor a különben érvénytelen népszavazást kezdte győzelemként bebeszélni saját magának, majd a híveinek. Megüzenve, hogy a törvényi környezet érdekli legkevésbé, és a hatalmi kommunikációtól vár el mindent. Itt azonban könnyedén öngólhoz is vezethet ez a hozzáállás. Ha ugyanis a minimális újraszámolásokat is megtagadják, akkor ennek kétségtelenül van egy olyan üzenete is, hogy a valós csalások lelepleződésétől félnek. Mert akkor, ha tiszta játékot játszottak, és mindenhol a valós adatokat kommunikálták, akkor miért kellene félni egy újraszámolástól?

A mostani kúriás akciótervezet tulajdonképpen csak ezen a területen lép szintet. Tegyük fel, hogy a Kúria nem rendel el, illetve nem javasol új szavazást. Még egyes, érintett körzetekben sem. Ezzel végső soron azt a látszatot erősítheti, hogy az igazságszolgáltatás teljes egésze behódolt a Fidesznek, a regnáló hatalomnak. Beleértve a nyílt kiállást a csalások mellett is. Amelyek meg nem történtét a teljes újraszámolás, illetve egy hasonló eredményre jutó új szavazás valószínűsíthetné legjobban. Egy nemleges döntés, ami Orbán lelkiállapotához valószínűleg közelebb áll, tehát a diktatúra meglétére ütné rá a Kúria pecsétjét. Ugyanakkor a DK kommunikációs patthelyzetet teremtett a Kúria számára. Mert a másik döntési ággal sem jár sokkal jobban.

Ha ugyanis megsemmisíti a választások eredményét, akkor ez azt jelenti, hogy az újabb szavazásig visszaáll az előző kormány, és a teljes jelenlegi országgyűlés zárójelbe kerül. Egyben egy felsőszintű jogi grémium fekete pecsétjét üti rá a jelenlegi választási rendszerre, illetve a választási eredményekre. Azzal, hogy elismeri a csalások lehetőségét, illetve akár a megtörténtét is. Biztosítva azt, hogy a jelenlegi jogi környezetben is elérhető legyen a választási rendszer megváltoztatása. Amit a tüntetések aligha fognak kikényszeríteni.

54 hozzászólás

  • Endre István Simay
    Egyetértek!!!!

  • Orsós Elemér

    Kedves Szerző, példamutató a választások kimenetele miatti heroikus szenvedése!

  • „Nem kevésbé az LMP és az olyan törpe minoritások, mint Fekete-Győr András, vagy Gulyás Márton utolsó pillanatig kitartó „nem egyezkedünk senkivel” akciói, hozzáállása esetén”…

    Gulyás Márton éppen a lehető legtágabb együttműködést szorgalmazta. Ő szervezte meg a választókerületekben a jelöltek közti vitákat, pont azért hogy a teljes koordinációt elősegítse, illetve számos helyi felmérést rendelt, hogy az erőviszonyok fényében léphessenek vissza a jelöltek!

  • Csak az utolso kitetelevel lehetetlen egyeterteni a cikknek. Ami sajnos visszahat a cikk kovetkeztetesere is, ami egyebeiben amugy tokeletes.

    Nem ertem ezt a hatalmas tuntetes-ellenesseget sem a lap nehany szerzoje reszerol, sem neheny hozzoszolo reszerol.

    Pontosan a tuntetesek adnak erkolcsi TÁMOGATÁST a DK akciojahoz, es pontosan enelkul a kommunikacios harc oldalarol azonnali vesztesre lenne itelve az egesz.

    Nem beszelve arrol, hogy a vilagsajto is csak a tuntetesek meglete eseten tud kiallni a MAGYAR NEP mellett.

    Enelkul csak partok kozotti valasztasi utovedharcoknak lehetne lekicsinyelni az egeszet.

    Ha mar akkor, amikor ezt a hamis, csalo valasztasi torvenyt a ketharmad birtokaban a fidesz meghozta nem volt elegseges a tomegek ellenallasa

  • Ön szereti az epret, én utálok korcsolyázni, ön sír a szomorú filmeken, én allergiás vagyok a pollenre. Mi értelme van az eltérő ízlésnek, a más preferenciáknak, ha nem az, hogy másképp működik az agyunk? Más szóval, hogy másképpen gondolkodunk? – teszi föl a kérdést kihallgató partnerének, az Alan Turingot megszemélyesítő neves filmszínész, a Kódjátszma (The Imitation Game) című kitűnő filmben.

    Miért kell egy vagy két pártban gondolkodni, amikor Magyarország a maradék nemzetiségeivel (zömük Trianontól számítva ma önálló országot bír maga mögött), átélt történelmével, örökül kapott hagyományaival, nem egy egységes gondolkodású és cselekvő nemzet?

    A kanadai diaszpóra is példa rá, nincs egység az emigrált magyarok, de az ott született utódaik között sem.

    Ebből a tarkaságból a Fidesz-KDNP-nek sikerült a legtöbbet megszólítani és maguk számára meggyőzni, mely meggyőzés mikéntjéről és eszközeiről vitatkozni ugyan lehet, de felesleges időpocsékolás.
    Sportnyelven szólva: tisztelt ellenzék, legyenek kedvesek ránézni az eredményjelző táblára, ami a harmadik mérkőzést követően is kétharmados többséget mutat.

    Lehet gyártani teóriákat, rágni tovább a gumicsontot, közben az élet folyik tovább. Maholnap a két Korea egyesül, de némelyik ellenzéki párt még mindig a választási eredményeken lovagol. Tökéletesen úgy viselkednek, mint a futballistáink, akik okolnak mindenki mást a vereségért, csak saját magukat nem.

    Ennek a szélmalomharcnak semmi értelme, helyette kezdeni kellene napról-napra meggyőzni minél több embert arról, hogy ez a kormány rossz irányba vezeti az országot, aminek mindenkire nézve érezhető súlyos következményei lesznek.

  • Drizari
    2018 április 30
    10:26 de.
    A kint elok tobbsege NEM baloldali, nehez ezt megerteni?

  • A kint elok tobbsege NEM baloldali, ezert szavaz meg ma is a Fideszre.
    Nehez ezt megerteni?
    A tobbseg eppen a kommunizmus elol ment el. Lehet, hogy ennek mas neve van ma mar, meg otthon is.

  • Figyelő,

    már megszoktam, hogy nem vagy képes fölfogni, megérteni mások beírásait.

    Pontosan azt írtam le, amit szóvá teszel, nincs egységes gondolkodás, nem is lehet, mert ez Magyarország történelméből és örökölt hagyományaiból fakad.

    Azt se vagy értelmileg fölfogni (erősödhet a demenciád), hogy nem vagyok baloldali.

    Jellemző rád, hogy Christopher Adam-ot is baloldalinak gondoltad.

  • Figyelo!

    Rettenetes, hogy mennyire értetlen tetszik lenni!

    1957-ben sikerult disszidalnia, amihez gratulalok. Az en anyam es az en apam nem tettek meg, de ugyanugy el voltak tiltva a felsofoku tanulmanyoktol, mivel LISTASAK VOLTAK! Kesobb, felnott fejjel potoltak a tanulast, mint sokan masok.
    Ez ertheto valamennyire?

    Az a kommunista kormanyzat 60 evvel ezelott volt.
    Ez nem ertheto, ugye?

    Senki, senki nem akarja itt vissza azt a kort, legkevesbe az itt hozzaszolok, de meg az egyetlen munkasparti Turmer Gyula partja se. Ha jol csalodom, nem sikerult az elegseges jeloltallitast osszehozniuk, tehat el se tudtak indulni a valasztason. Mas komunista-szocialista partrol nem tudok.

    Mi a feszkes fene koze van a MÁNAK A MULTHOZ?

    Az egy 60 evvel ezelotti korszak volt, most meg a XXI. szazadban vagyunk.

    Es sajnos most van egy kormanyunk, amilyen ugyanolyan piszkos modszereket alkalmaz, csak azert nem durvabb egyenlore, mert az europai unios kotelezettsegeink miatt nem teheti meg. Es persze letezik a NATO is, most azt mondom, hogy szerencsere.

    Kommunizmust senki, senki nem akar! De sajnos sokan ujra belemerultek a regi fasziszta ideologiakba, a nyilaskeresztes part jelkepeit ujra elohoztak, es sajnos az eszmeit is.
    Lasd: JOBBIK
    A fidesz hogy megnyerje a valasztast ezekert az eszmekert all ki. Ezt nem akarja a magyarsag tobbsege!

    Meg szerencse,hogy nem ennyire sotet minden kimenekult, mint kiskegyed!

    Mert akkor nem lenne ez a lap se, amin keresztul itt eppen eszmecseret tudunk folytatni.

  • Gabriel, en minden allaspontot probalok megerteni. DE en ugy latom, hogy NINCS senki es semmi komoly ellemzek ami, aki es mint mai kormanyellen ki tud allni erdemben. A Fidesz megalakulsara meg tisztan emlekszem es Orbanra is.
    ha megjelenik, egy komoly ellenzek, ami kepes megbuktatni , akkor meglatjuk. Addig nincs mozdulas, a tobbi csak erolkodes.
    Mar irtam, nem vagyok baloldali, soha nem voltam. Tehat NEM kivanok baloldalt a magyaroknak, ilyen messzirol sem. Ennyi.

  • Meg úgy is hogy a javát informatikai módszerekkel csalták el.
    A külföldiek beleszólásairól és beleszólaltatásairól meg a fake lakcímesekről már ne is beszéljünk.
    Meghogy egész szavazókörökben tűntek el ellenzéki szavazatok.

  • Gabriel
    2018 április 30
    10:12 de.

    Szerintem nincs tüntetésellenesség a szövegben.
    Tény, hogy a tüntetés alapkövetelése olyasmi, hogy tiltakoznak a választási rendszer ellen. Amúgy önmagában egy tüntetés csak eszköz. Eszköz egy, az adott eszközparkkal elérhető cél elérésére.
    A választási rendszer megváltoztatása hatalmi kérdés, illetve lehetőség.
    Szerinted, őszintén, a tüntetés alkalmas ennek a reális elérésére, illetve kikényszerítésére?
    Ebben Gyurcsány akciója hatékonyabb lehet. Ha erre a tüntetés szervezői valami gyurcsányozós elszigetelődésbe törnek ki, az is lehet ám árulkodó.
    Ha képesek kiállni, és tényleg adni egy „erkolcsi TÁMOGATÁST a DK akciojahoz,” Felcsatlakozva a Kúria döntésének a kikényszerítéséhez, akkor az egy realitásokon belüli cél.
    Ha az említett gyurcsányozás jön, akkor az is világossá válik, hogy a tüntetés szervezői csak a saját népszerűségüket akarták sütögetni.
    Meglátjuk.
    Szerintem

  • Drizari
    2018 április 30
    10:26 de.

    ” helyette kezdeni kellene napról-napra meggyőzni minél több embert arról, hogy ez a kormány rossz irányba vezeti az országot,

    Igaz, de ebben a kúria esetleges pecsétje nem rossz érvanyag lehet 🙂

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2018 április 30
    10:26 de.
    Maximálisan egyetértek!!!

  • Andrew_s
    2018 április 30
    3:08 du.

    Akkor idezem:
    „Amit a tüntetések aligha fognak kikényszeríteni.”

    Ez nemcsakhogy ellenzese, hanem egyszeruen lebecsmerlese annak a szazembernek, aki veszi maganak a faradtsagot, es kimegy az utcara.

    Ertettem en igazabol, amiert nem tetszik az Endrenek sem, de sok mas embernek. Azert, mert „a szervezoket” kerdojelezik meg. Azoknak a „legitimitasat” vitatjak, akik felvallaltak, hogy igy vagy ugy, de odaszantak magukat, hogy „kivigyenek az utcara” szazezer embert, akik mint tomeg hatteret es fundamentumot biztositanak ahhoz, hogy ne csak meghajtsa a fejet birkamodra az orszag, es orombegetessel vonuljon a vagohidra.

    Nem tudom mi kellene meg ahhoz, hogy ertheto legyen, hogy az EU-val valo targyalasi pozicioban is csak ugy lehet az orszag HITELES – ha ott ugy latjak, hogy azert a magyarok tobbsege kiall az europai ertekek mellett.

    Ezt a tuntetesek biztositjak. Hogy lehet ezt ennel vilagosabban megfogalmazni?

  • Andrew!

    Bocs, egy helyesbites:

    „annak a szazEZER embernek” a helyes szoveg

  • Figyelő
    2018 április 30
    2:26 du.

    Remenytelen!

    Pont magad irtad egy masik cikknel, hogy Horthy SZAMODRA mar a mult, abban nem eltel, tehat az nem is erdekel.

    Maradjunk ennyiben.

    Szamomra meg a Rakosi a mult, tehat nem erdekel a nyavajad.

    Ha csak ennyit ertesz az egeszbol, akkor kar itt ismetelgetned ezerszer, hogy te gyulolod a baloldalt, mert ott „megbantottak” – es mindegy hogy milyen a jobboldal, az csak jobb, mert hiszen a neveben benne van.
    – Es ezert az orban az aranyos fiu, hiszen olyan szepen all rajta a koczkas ing.

    Csak pontosan arrol nem volt es van halvany lila fingod sem, hogy ittleted alatt pontosan azert leptek akkor akcioba a rendorok, mert az orban feltuzelte az uj nyilas fiukat, hogy randalirozzanak mar egy jó nagyot az utcakon, annak okabol hogy szetverjek az 56-os megemlekezest.

    A rendor meg azert „hulye rendor” mert teszi a dolgat, es nem tud valogatni, mivel hulye rendor.
    Es ahol tomeg van az mar gyanus neki.

    Akkor most Hitler jobboldali volt, vagy baloldali? Okoska.

  • Endre Istvan Simay menjen ki a loversenyre es ott fogadhat akarkire , nem a gyoztesre es akkor elmeselheti miert nem nyert.

  • DRAZIRI es nehany masoknak is.

    Aki merne maskent velni, meglatni vagy itelni barmi bizonyos dolgot, az rogton „senile”, „bigot”, „neo-nazi”, „Horthista”, „Orbanista berenc” , „hulye”, „marha”, stb.stb.

    Mi lennel te, vagy tarsaid akik azt a normat vetik masokra a sajat meglatasukert ?
    Azt neveznetek „nyilt-gondolkodas”-nak? Vagy „szabad-elvu”-nek ?

  • GABRIEL:
    A mult vagy a jelen.

    A nemzetkozi szocializmus elvei, modszeri, sot eredmenyei valtozatlanok vilagszerte a mai nap is. Barmi neven is lenne az csomagolva.

  • Gabriel
    2018 április 30
    7:28 du.

    Szerintem nem a szervezők legitimitásán vitázunk. Még akkor sem, ha vannak kétségeim. Egyszerűen azért, mert bőven van példa a szervezőkön túllépő tüntetésekről. Amellett a vezetőket nem nekem, hanem a vezetetteknek kell legitimálnia.

    Költőileg kérdezed, illetve írod:
    „Nem tudom mi kellene meg ahhoz, hogy ertheto legyen, hogy az EU-val valo targyalasi pozicioban is csak ugy lehet az orszag HITELES – ha ott ugy latjak, hogy azert a magyarok tobbsege kiall az europai ertekek mellett.”

    Hasonló költői kérdésekre is megérhetne választ találni.
    – Ki van technikailag tárgyalási pozícióban az EU-val? Mert az „ország” ugyanúgy nincs, mint ahogy „Brüsszelt” sem lehet megállítani.
    – Kiáll az európai értékek mellett a többség? Ez azért egy fogós ravasz kérdés, mert burkoltan olyasmit is sugall, hogy a tüntetések célját az EU megvalósítja-e, illetve kikényszeríti-e? Valójában nem. Amíg nem kezdenek lőni, addig tojnak rá, hogy mi van. Legfeljebb bedobnak egy megszorító csomagot, amit majd kicsiben itt-ott kijátszanak, és mindenki megnyugszik. Ez az eddigi gyakorlat. Ha pedig lőni kezdenek, akkor sem fűznék a kéksapkásokhoz túl vérmes várakozásokat. Délen lábhoz tett becsülettel asszisztáltak faluírtáshoz. Aztán olyan szinten szálltak be a leánykereskledelembe, hogy külön vizsgálóbizottság alakult rá, majd játékfilmet is forgattak róla.

    Az álom utáni jóreggeltként: Amíg az ország lakossága nem akar, és nem kezd változtatni, addig lehet csodaváró tekintettel várni az uniós messiást, de pont annyi értelme van, mint Puklitól várni az oktatáspolitikát. Itt jön a százezer ember problematikája.

    Eszembe sincs lebecsülni a tömeget. Belülről felemelő lehet a részvétel, és a képeken demonstratív a sokaság. Azt sem vitatom, hogy százezer ember alkalmas nyomást gyakorolni: ha megvan a szándék.
    Azaz, ha akarják a változást, cselekvés-aktívak a változás érdekében, és kívülről erős a támogatottsága. Ez nagyjából százezernyi radikális, illetve radikalizálható embert jelent, akik legalább a lakosság ötödének a támogatását bírja. Ráadásul általános megmozdulásként.

    Ellenkező esetben, és tényleg légy ebben őszinte, százezer, erősen ideiglenesen demonstráló ember hatása meglehetősen elenyésző lehet. Ez nem lebecsülés kérdése. Hanem ez van. A fővárosi lakosságnak sem erősen a többsége.

  • hazai lámpa

    Drizari
    2018 április 30
    10:26 de.

    Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű!

    Te pontosan úgy szoktál hisztizni, mint Figyelő, ha a szocializmus szóba kerül!
    Mindegy neked, hogy Rákosi-kor, hogy korai vagy késő Kádár-kor, az neked elviselhetetlen volt! Mivel te utáltad az úttörőséget, ezért minden sz.r volt szerinted, ami abban a korban volt.

    Mások szerint a Horthy-kor volt sz.r, vagy éppen minden elmúlt rendszer.
    Ezért vannak az ellenzéki pártok is megosztottságban, az ideológia miatt. Az nem létezik, hogy itt mindenkinek minden sz.r volt, mert akkor már rég nem élne senki a Kárpát-medencében. Tehát az ideológiai harcokban sok a hazugság.

  • A letezo adatok alapjan, a mai napig senki nem jelentett semmifele rend-elleneseget az Aprilisi szavazasokon.

    Egyetlen politikai versenyzo , meg a DK sem folyamodott a szavazo-bizotsagohoz az ujra-szamolas eselyere.

    Tehat a Kurinak semmi lehetosege olyan, vagy ahoz hasonlo folyamodvanyokon hatarozni.

    Tehat mi a fenere hivatkozhatna Simai soraival ?

    Csupan a sirankozasa.
    Csodallom hogy nem cselekednek ugy mint a Clinton-banda. Sikertelensegeiert az Oroszokat vadolni.
    Csupan mert elkepzeltek hogy Clinton nem veszthet volna.
    De igen is, vesztett a szavazok dontese alapjan !
    Azt nevezik demokracianak.

    Lattad a „valasztast” Cubaban es Kinaban ?
    Azt ohajtjatok. Hm???

  • Meg még az is lehet,hogy az összes ellenzéki szavazatot a fidesznek írták jóvá és amit a fidesz kapott az az ellenzéknek írták jóvá!
    No de akkor minek ültek ott velünk szemben az ellenzéki pártok képviselői,meg a számláláskor is ottan voltak!
    Nyilvánvalóan azért ,hogy a fidesznek segítsenek a lopásban!hogy segítsék a hatalom megtartásában ,mert látták,hogy akik velünk szembe leültették őket –semmit nem érnek!
    No emberek — ha nem vennétek észre a rendszerváltoztatástól kezdődően most jön be a legnagyobb csámcsogás—csak,csak,csak,nem veszitek észre–az emberek nem akarják azt a gondolkodást amit képviseltek.Ami meg gyuruferit és egyesületét illeti : nem mások mint a régi rendszer emberei akik nem találják helyüket sehol sem , de feri legalább ” jól ” megmondja-ként viselkedik–és ez a ” munkás ” ” egyszerű ” gondolkodás sok,sok régi embernek bejött : látod : régi munkásőrök,régi pártkatonák,mszmpsek,mszp-ből eltávozottak,szélsőséges szdsz-esek stb.stb. -ek gyülekezete,akik azt hiszik a kádárjani bácsit még vissza tudják hozni,de nem mert meghalt,meg már nem akarják az emberek,és ebből a körből már nem tudnak kilépni,mert abban nőttek fel,csak e szerint tudnak gondolkodni-ez olyan holtomiglan-holtodoglan szól.
    Ferike megpróbálja a lehetetlen,a jogászokkal megverni a zorbánt,–már ha ő nem tudja!Feri-feri inkább a kölcsönadott pénzed próbálnád visszakövetelni a „kuckóban” lévő emberedtől,mint politizálsz,vagy pedig kerüljél közelebb a gyuri bácsi fiához hátha ők felsegítenek a kiütésből!
    Hogy a cikk miről szól ?
    Hát ezeket próbálja meg ecsetelni ” újságíró-i ” szinten
    üdvözletével.

  • NAGY István

    Amikor 1994-ben az MSZP 33 százalékkal a mandátumok 54 százalékát szerezte meg, akkor nem volt „baloldali” ricsaj… A 8 százalékot el nem érő SZDSZ-szel pedig kétharmaduk lett! Hogy több „demokrata” is megértse: 40,5 százalékos támogatottsággal lett kétharmaduk !!!! S a Washington Post sem cikkezett csalásról s Gyuri bácsi is hallgatott,,,

  • Ott nem mernek az oroszokat vadolni a vesztesegukert.

    S nem talalnak sex-botranyokat sem, sot meg talan egy porno-modelt sem kepesek talalni aki allitana hogy mi mukodesekben vett reszt a miniszterelnokkel.

    Nagyon lassan tanulnak a magyarok ottan !
    Csak sirankoznak szeretnek .

  • Almási Alma

    NAGY István

    Hajaj, nehéz a te sorsod! 94-ben az SZDSZ-nek majdnem 20 %-a volt listán. Úgyhogy kettőjüknek listán kb. 53%-uk volt, és ez az egyénivel együtt kétharmadot jelentett. Ennek ellenére NEM HASZNÁLTÁK ki ezt az előnyt, hogy a saját érdekük szerint átalakítsák a választási törvényeket… Anno Orbán erre azt nyilatkozta: elég hülyék voltatok…

    Na, csak ennyit az etikai különbségekről…

  • Almási Alma

    Továbbá, kedves NAGY István, még 1998-ban is az mszp-nek 33%-a volt listán, az SZDSZ-nek nem egész 8%, azaz összesen kicsit több, mint 40%, de a győztes fidesznek még 30%-a se vót, és csak a kisgazdákkal lett többségük, így is mindösszesen listán alig 2%-kal.

    De tudod, nem is ez a lényeg. A lényeg a becsületesség, és a haza érdeke. Na, ez meg nulla a fidesznél…

  • Kar az egeszert – Etikarol beszelni olyannak, akinek fogalma sincs rola, hogy azt kanallal vagy kessel-villaval eszik-e?

  • Mellesleg:
    a valasztasok megvoltak, az élet „visszaallt a rendes kerekvagasba”

    Az igergetesek idejenek vege, az utalvanyok, tuzifak osztogatasanak, es minden valasztasok elotti szemfenyveszto „szocialis” intezkedeseknek:

    Ime az egyik ami megy a lapatra:

    http://hirzona24.com/letelt-a-kilakoltatasi-moratorium-100-ezer-ember-kerulhet-utcara/

  • Kilakoltatas szornyu lehet. Nem ertek valamit, miert vesz ki egy lakast valaki ha a beret nem tudja fizetni?

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 május 1
    2:54 du.
    Kedves Alma, ha igaz az a nagy ideológusok által megállapított tézis, miszerint a politikában és a jó üzletben nincs etika, akkor Orbánnak hipermaximálisan igaza volt! Ráadásul az MSZ(M)P-nek olyan oltári nagy második visszatérési és múltbizonyítási lehetősége lett volna 1994-ben amit úgy kellett volna lecsapnia mint Navratilovának anno a magas labdát a teniszben, ehehett ők inkább elblöffölték a koaliciós partner kedvéért mint a pókerben, pedig Gyula nem volt hülye, csak túlságosan engedékeny, mármint a törpe(zsaroló?) partnerének.

  • Gabriel
    2018 április 30
    8:00 du.Valasz az egyik felere a beirasodnak.
    Ott voltal . ezen az emlek felvonulason? Vagy csak annyit tudsz rola, amit a TV hozott, vagy a Nepszava?
    En ott voltam, elejetol vegig! Mar az egyetemnel kapcsolodtam, a tomeghez. Ott voltam, mikor a rendorok feltuntek es elkezdtek piszkos munkajukakt. Abban a tomegben amiben en voltam, senki sem randalirozott amig az Auztoriaig ertunk. Orban autoval jott es ment el. Egy rovid beszedet mondott csk a tomegnek, aztan elment. A beszedeben , az 56-os esemenyeket emlitette. Se elotte,, sem utana senki ott Ot, nem latta.
    Hogy is mondta Gyurcsany?
    „Hazudtunk reggel , delben mindenkor!|”Ez az egyetlen becsuletes dolog amit mondott. Ezen a tuntetesen, meg be volt csinalva a felelemtol, a tomeg nagysagatol azert voltak rendorok es szem kilovesek botozasok stb.
    Viszont, az aki ezt most tagadja az hazudik, vagy ismetli a szokasos hazugsagot!

  • Figyelo, hagyjuk az egeszet.

    A kilakoltatassal kapcsolatos megjegyzesed megmutatja a valodi enedet.
    SOHA NEM VOLT neked senkivel empatiad, csak a magad EGO-javal.

    Nyilvan azert nem fizetik a berleti dijat, mert nincs mibol, vagy nincs munkajuk, vagy olyan pofatlanul keves fizetessel szurjak ki a szemuket, hogy nem jut belole meg kajara sem.

    Hat igen: „miert bereltek ki lakast”? Jo pofatlan kerdes.
    Miert nem alszanak a hidak alatt, de tudod mit? Inkabb meg is dogolhetnenek, akkor kevesebb baj lenne veluk.
    Vagy huzzanak el ok is a picsaba ebbol az orszagbol, hiszen lehet hogy „nem erdemlik meg” hogy hazajuknak nevezhessek.

    Innen mar csak egy lepes a charle fele hozzaallas.

    Egyebkent ezek tobbsege siman atvert emberek, (nem berlok) akiket a a kormany es a bankok egyezsege folytan atvertek, becsaptak, amikor belevittek oket a „DEVIZA-HITEL” nevu
    szelhamossagba.
    Es, hogy ki volt akkor a kormanyfo, hat eppen az Orban!
    Hogy ok mennyi jutalekot nyeltek be a bankoktol, ugyse lehet megtudni soha, mivel a bankoknak megvolt a modja, hogy az juttatasokat titkos szamlara utaljak at.

    De ez se baj, mert ugysem tudod, hogy mi az.

    Egyebkent nem reg kimondtad, hogy igazan neked az faj egesz eletedben, hogy egy felmondatodert a rakosi-korszakban meghurcoltak. Meg Sztalin halala elott ugye. Nem a haza ügye fajt neked, hanem csak a magade.

    Ha te az egesz eletedet erre gorcsosen emlekzve toltotted el, nem tudok mit hozzatenni. Fel kell belole szabadulni, es nagy ko leesik, foleg akkor ha az alatt a tortura alatt olyat is elszenvedtel, amit nem kellett volna.

    Ne szaporitsuk a szot. Ebben az orszagban sok-sok embert hurcoltak meg mar igazsagtalanul.

  • GABRIEL;

    Barmennyire is ellenezned FIGYELO kerdeset, de ebben az eletben mindenkinek van valami felelosegge a sajat eleteert es kotelessegeirt.

    S az az anyagi feleloseg az elsok kozott.
    Ha vasarolsz valamit, kotelesseged fizetni azert.
    Cagy tennem a kerdest forditva?
    Amikor te eladsz valamit valakinek, nem tartanad a vasarlot kotelezve fizetni azert ?

    Igen. Elore nem latott dolgok tortenhetnek az eletben. De meg akkor sem mentve senki az elobbiekben onkentesen elvalalat felelosegetol.

    Gazdasagi korulmenmyek nagyon ingadozok barhol. De mindenki sajat erdeke hogy azokhoz a valtozasokhoz alkalmakodjon.

    Amiert nem vagy kepes fizetni, nem akarnal talalni amit kepes lennel anyagilag elerni mas helyzetben is ?

    S az ma is figyelmeztetes. Mert mint mar jeleztem itten, ugy az energia arak mint a penz ara,ill. olaj-arak es kamatok novekednek vilagszerte.
    A magasabb energia koltsegek es magassab kamatok a kozgazdasagokat vilagszerte lassitani fogja.
    Az a termeszetes mukodese a vilagkozgazdasaganak.

    Tehat lesznek sokan akiknek olcsobb lakas, olcsobb kozlekedes, olcsobb mindent lessz szikseges kovetni.

    Az adofizetok kepetelenk am mindekinek ingyen nyujtani mindent, sot keptelenek is lehetnek majd adokat fizetni.

    S akkor majd kinek sirankoztok ?

    Az allamanak NINCSEN PENZE. Csupan amit a fizetokepes adofizetoktol szed el !
    De ahol es amikor a tomegek nem kepesek magasabb adokat fizetni, sot amikor meg kevesebbet sem, kinek sorankozol majd?

  • GABRIEL:
    Figyelo egy igen idos de tisztesseges holgy.
    Elt eleget Kanadaban ahol az elete folyaman megtanulta az elet kotelessegeit es mindazoknak kovetkezmenyeit.
    Figyelonek semmi celja egyeni ego-jat etetni itten.

    Ti ottan mas befolyasok, nevelesek, tanitasok alapjan latjatok az elet minden lorulmenyeit.
    Csupan a szocializmus elekpzelt de valotlan elvei alatt vagytok ma kepesek latni az elet minden csinnyat-binnyjat.
    S ami nem azon elkepzelesek alapjan valosul meg az eletben,egyszeruen massokat szidtok mind azert.

    Mint elobb is irtam, mindenki felelos ebben az eletben legalabb onmagert.

    Emlitve a „kilakoltatast”.
    Ha te nekem, vagy Figyelo-nek berbe adtal vona egy lakast, s a lakdijjat en, vagy Figyelo nem fizetne, bar mi okokbol is,
    mit tennel ???
    Hany honapig engednel engem, vagy Figyelot, vagy barki mast elni ingyen, a kotelezett lakber fizetese nelkul ???

    S mit tennel ?
    Nem mennel a birosagra kovetelni hogy kuldjek a rendort kidobni a tolled berelt lakasbol mert megszegtem a kotelessegemet a lakber fizeteseert ???

    Hat mennyivel mas a helyzet masok eseteben ?

    De kerdeznem azt is, ha igen gazdag es humanitaruanus lennel,
    hogy meddig lakhatna bar-ki is a tulajfonodban levo lakasban ingyen ?

    Valaszolj oszinten, mielott kritizlnal masokat !

  • Gabriel
    2018 május 1
    5:18 du.

    Gabriel, en nem tegnap szulettem. Voltam munkas Magyarorszagon es Kanadaban is, mert a sors igy hozta. Otthon kimasztam nelole, mert elvegeztem az esti Kando kalman technikumot, idekint is kimasztam bellole barati segitseggel.
    Munka nelkul egy napig sem voltam, se otthon, sem itt. En is laktam alberleetben, kozos WC is vol stb. DE amig egeszseges az ember addig probal kimaszni a sza..rbol, ahova kerult. Ha valaki beteg , az mas lapra tartozik.

  • Figyelo, Bendeguz

    En sem tegnap szulettem!

    En bereltem es berbe is adtam lakast, es adok is ki, most is.
    Ti arrol beszeltek ami a privat szfera. Tehat tudom mirol beszelek.
    Csakhogy a „normalis berletek szerzodessel tortennek, amit mind a ket fel koteles betartani, tehat en mint berbeado sem alhatok elo holnap, hogy matol ketszer annyit kerek, jovo honapban pedig ujra, hogy mostmar haromszor annyit kerek.

    Azert irtam mar sokszor Figyelonek, hogy fogalma sincs azokrol a dolgokrol amikrol magyarorszagon beszelunk.
    De ha szeretne tudni, es ugy velemenyt mondani, semmi baj, szerintem szivesen elmondjak nagyon sokan mind neki, mind Bendeguz neke!

    Aztan nemcsak orommel, hanem lekotelezettseggel is hallgatjuk a sok tapasztalatotok alapjan megfogalmazott velemenyt.

    Azert irtam, hogy a cerna elszakadt, mert nem akarja megerteni a magyar valosagot.

    Nyilvan fogalmatok sincs arrol, kik azok a devizahitelesek, nyilvan nem ertitek mi az a tanacsi lakas (bocs, ma onkormanyzati) es meg folytathatnam.

    Hogy miert a problema az onkormanyzat „kitelepitesi programjaval” az egy olyan magyar sajatossag, amit egy kulfoldon elo magatol nem tudhat.

    Mert nem a berleti dij „fizetese, vagy nem fizetese” a problema, hanem az hogy az onkormanyzat ki akarja uresiteni a lakasokat, es jo aron kiarulni. Na de, valamikor a tanacsi lakashoz valo jutas az egy jog volt, amiert a Kadar korszakban az emberek fizettek. Berleti jogot vettek. Mert akkor nem volt eladhato, mivel az allami tulajdont a torveny nem engedte eladni, csak a berleti jogot.

    A masik problema, ami ettol sokkal atfogobb, mert tobbszazezer embert erint:
    Hogy az allam buntetlenul szabad kezet adhatott a bankoknak egy penzugyileg szelhamos épitesi hitelkonstruciora, az is magyar sajatossag. Ez az elso orban-kormany idejeben tortent.
    Kanadaban vagy az USA-ban ezert mar a felelosok reg bortonben ulnenek, es nem kormanyfokent feszitenek a melluket a parlamentben.
    Vagyis a bankok szelhamossag utjan zsebeltek be extrahasznot. Torveny volt ra, mert a kormany akkor egy rendelettel megengedte – es itt a szelhamossag, vagyis a torvenytelenseg.

    Az orszag kormanyai az elmult harminc evben folyamatosan olyan torvenyeket es rendeletek hoztak, ami a demokratikus jogrendet megsemmisitette. A Kadari feldiktaturahoz kepest visszalepett az orszag.

    Itt evek ota megigeri a valasztasok elott hogy kozremukodik a megoldani, de semmi.

    Tehat mi elott SOMMASAN ITELNETEK – nem arrol van szo hogy INGYEN AKARNAK AZ EMBEREK ELLNI.

    Elhihetitek, hogy sok magyar ember a kadari idokben is ketmuszakban dolgozott – ugyanazon a napon.
    Volt egy foallasa meg egy mellek-allasa – ez „normalisnak szamitott”
    Sokan aztan meg het vegen is piheneskeppen a „haztajiban, a kiskertekben vettetk, kapaltak, mintegy harmadik muszakban, hogy aztan a termennyel piacozzanak, vagy gebinben nyomtak a hetveget, a mernokok, tanarok nyaranta langost arultak a balatonnal – es meg sorolhatnam.

    Es meg mielott azt hajtogatnatok egyutt ponosan Ti ketten, hogy kadarek felvettek hiteleket, es „joletre” a gulyaskommunizmusra” koltotte, hat FELVILAGOSITALAK BENNETEK, HOGY NEM!

    A magyar gazdasagot felporgette, amit a rendszervaltaskor SZETVERTEK AZ IDEGBETEG MDF-es firkaszok, antal fele elmebeteg maniakus bolondok, az orban ifjuk es volt mszmps-ek pedig eladtak MINDENT mint ahogy a lopott holmit szokas, hugyert, szarert.

    Borzaszto, hogy mennyire torz latasotok van – de ez nem lenne baj, hanem hogy azt hiszitek, hogy ti amit elkepzeltek az egy igazsag.

    Es iteltek, es megiteltek.

    Nem bunotok, es nem is gondolom, hogy barkinek kotellessege lenne bekes idoskoraban azzal farasztani magat, hogy feltarja az igazsagot, sot megerteni, es aterezni is tudja azokat a furcsa problemakat amikkel egy szamotokra mar idegen foldon kuzdenek az emberek.

    De akkor megitelni es elitelni sincs jogotok olyan embereket, akiknek az a fo hibaja, hogy nem volt szerencsejuk kivandorolni….

    Persze valoban vannak ezeknek buneik, megpedig az hogy balgan hittek az edes-szaju csibeszeknek, akik mint az ordog, mindent szepet hazudtak, hogy hatalomhoz jussanak, hogy hozzaferjenek az orszag javaihoz. Valaban kevesen voltak akik nem doltek be. Annyira kevesen, hogy mindig kissebsegben maradtak… Szabad utat nyitva a csaloknak, ámitoknak. Valami ilyesmi…

    Mar tobbszor mondtam, hogy en biztos vagyok benne, hogy mindketten, Figyelo, Bendeguz igen tisztesseges es nagyon is becsuletre melto eletet eltetek es eltek ma is.

    Csak valoban egy masik vilagban

  • hazai lámpa

    Gabriel
    2018 május 2
    3:14 de.

    Gábriel, nálad van a pont!

    Figyelő és Bendegúznak megírnám, hogy ők pont nem egy gazdasági válságban mentek ki Nyugatra, hanem mikor ott tárt karokkal fogadták a képzett munkaerőt. Főleg Kanadában.

  • NAGY István

    ALMA, megkérlek (ismét) a későbbiekre: NOLI TURBARE…..!

  • Figyelő
    2018 május 1
    4:16 du.

    „Kilakoltatas szornyu lehet. Nem ertek valamit, miert vesz ki egy lakast valaki ha a beret nem tudja fizetni?”

    Kedves Figyelő, ez megint egy olyasféle kérdés az Ön részéről, mint amit már Marie Antoinette sem értett amikor azt jelentették neki, hogy „nincs kenyere a népnek” azaz konkrétan éhezik – mire a felség naivan visszakérdezett – „nincs kenyere? Hát akkor miért nem eszik kalácsot?”

    Ezek a lakások állami/önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások és szociális ill. rászorultsági alapon utalta ki az önkormányzat(tanács)a kérvényezőknek. Ezekből a lakásokból már a rendszerváltozás előtt is jóval kevesebb volt mint a kérelmezők száma, ezért nehéz volt hozzájutni. Lényege, hogy jóval alacsonyabb a bérleti díja – u.n.lakbér – mintha piaci kínálatból bérelne valaki. Ma meg főleg a sokszorosa az utóbbi – csak viszonyításképpen egy átlagos pesti panel bérleti díja kb 150 ezer, állapottól és helytől függően! Tehát a bérlővel hosszútávú szerződést kötött az önk.és a lakbér, plusz rezsi (közüzemi díjak) fizetése mellett lakhatott benne a sokgyermekes, vagy más rászorult helyzetben lévő bérlő. Amíg rendesen fizette a bérlő a szükséges díjakat, nem igen volt probléma, ám sokan még ezt sem tudták fizetni és a felgyülemlett lakbér ill. egyéb díjtartozásokkal indokolva az önkormányzat kilakoltatást rendelt el, sok esetben figyelmen kívül hagyva, hogy a hátralék időközben megtérült, vagy, hogy méltányos törlesztést vállalt volna a bérlő, mert időközben anyagi helyzete esetleg változott. Elég volt az megcsúszáshoz, hogy valaki elveszítse a munkáját, a biztosnak hitt megélhetését, egy betegség, családi tragédia, a körülményekben bekövetkezett változás stb. Azonban egy idő óta olyanok lakásbérleti szerződését is felmondta az önk. ahol egy forint elmaradás, tartozás sincs, csak egyszerűen kell a terület,lebontják a házat, mert valamelyik pénzes vállalkozó „építkezni akar” rajta, mondjuk valamiféle magánhasznot hozó létesítményt stb és az önkormányzatok akik ezidáig előzetesen valamiféle egyezkedést, esetleg csere lakást biztosítottak a szabályt (sem) szegő bérlőknek, most kerek perec szerződést bontanak egyoldalúan, és értesítést küldenek, hogy X dátumig el kell hagyniuk a lakást! Most épp egy 4 gyermekes egyedülálló anyukát vegzálnak (sok más mellett) akinek semmi elmaradása, tartozása nincs, ellenben rendezett otthona, szépen és tisztán tartott gyermekei vannak, anélkül, hogy a problémájában valamiféle segítséget nyújtanának. Nem egyedüli eset, ám a téli hónapokra leállították a kilakoltatásokat, mintha azzal, hogy most süt a nap és meleg az idő, a lakhatási probléma meglenne oldva!

    Más helyzet a saját tulajdonú lakással rendelkező, de a törlesztő részletet fizetni nem tudó, és emiatt kilakoltatott devizahitelesek esete – a lakásaikat elárverezték a bankok a fejük felett, és mehetnek amerre látnak! Vannak szép számmal akik jó darabig fizették a vállalt, sőt még a megnövekedett törlesztőket is, és megpróbálták a lehetetlent, de egy idő után nem megy: a napokban láttam annak a családnak a kiköltöztetését, aki nyavalyás 5 millió forintot vett fel a kétszobás lakására kölcsönként – tudván, hogy mit és mennyit vállalnak – mert ezt normális kamatokkal rendesen vissza is fizették volna, (deviza hitel esetén + – bizonyos százalékot belekalkulálva) ám jelenleg 30 milliót követeltek tőlük! Évek óta megy a huzavona az adósok, bankok között, ám ezeknek a családoknak senki nem segít. A kormány kérlelhetetlenül építi a stadionokat és egyéb sportlétesítményeket, egy réteg, többnyire kormányközeli bankok, vállalkozók, pénzemberek stb dagadtra keresik magukat rajtuk, az árverés bonyolítására már külön vállalkozói szervezetek létesültek – maffia módszerekkel – leosztva egymás között a piacot és a civil szervezeteken kívül senki nem hallja meg a panaszaikat. Persze pénzt rajzolni ők sem tudnak, az árverést és kilakoltatást max. elodázni próbálják, de legalább nyilvánosságot és jogi segítséget kapnak, mert más nem képviseli az érdekeiket. Ha kell, csapatostól vonulnak egy-egy lakás elé, és megpróbálják megakadályozni a kilakoltatást. Nos, pl ők(is) a Soros szervezetek ügynökei!

    Ezeknek az embereknek – beleértve az önk.lakást bérlőket is – esélyük sincs a szabadpiaci bérleményekre, ha viszont x időn belül nem oldják meg a lakhatásaikat, akkor jön az állambácsi és viszi a gyerekeket állami gondozásba, tehát szétszakítja a családot, a szülők meg mehetnek a híd alá! Évekbe telik míg visszaperlik a gyerekeiket – már akinek sikerül – és általában így kezdődik minden utcán kikötő, hajléktalan kálváriája – de nyilván vannak olyanok is akiknek más volt az „indítókulcs” ehhez.
    De ti azért csak szüljetek magyar anyák, mert a köpcös épp most akar megállapodást kötni veletek!

  • Besancon, tudod ezek a derék fórumozók ANNYIRA UTÁLJÁK a komcsikat, meg a baloldalt… Úgyhogy hiába magyarázol, legfeljebb kapsz egy csúnya bélyeget a pofázmányodra…

  • Bendeguz, Figyelo!

    Besancon is orommel rendelkezesre all, ha kell, hogy feltarja a valosagot – nem erdekbol, mint sajnos ma a hazai médiák tobbsege teszi, hanem voluntere modon.

    Ezert vesszuk a faradsagot, hogy hozzaszoljunk a cikkekhez, hogy eszmet csereljuk.

    Hazai Lampa, Alma, Talalom valamennyien szivesen teszik, meg ha vannak koztunk is vitak – de hat errrol szol ez a szerkesztok altal felkinalt platform.

    Csak az eszmecserekhez tisztaban kell lennunk a tenyekkel, nem az elferditett valosag alapjan itelkeznunk.

    A politikusok meregdraga penzert szerzodtetnek maguknak „market consultant” – kampanymenedzsert – akinek az a feladata, hogy minden valos hirt, tenyt ugy ferditsen el, hogy azzal minel tobb ember az adott part, vagy csoport hiveve valtoztasson.

    Ez igaz amerikaban is, es igaz magyarorszagon is.

    Orban mindenben szigoruan kovette 2008-ota Arthur J. Finkelstein kampanymanager instrukcioit. Az eredmenyt tudjuk.

    Az orszagban mar alig valaki tud kulonbseget az igaz es a hamis hir kozott:

    Akinek kedve van halgassa meg ennek a Finkelsteinnek az eloadasat (allitolag egyetlen) a politikai marketingrol.
    Angolul van csak sajnos.

    Tobbek kozott Ronald Reagennek es Benjamin Netanyahunak dolgozott.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=2041&v=IfCBpCBOECU

    Egy reszletes cikket magyarul is olvashatunk amely felterkepezi a kormanyparti sajto (mediabirodalom) termeszetet.

    https://tldr.444.hu/2017/05/18/fideszmedia

  • Meg egy adalek a valasztashoz, halgassuk meg azt aki az egyik legilletekesebb:

  • GABRIEL es masoknak is;

    Magyarorszag torvenyei, elismeri es fentartja a torvenyes szerzodesek jogossagait.
    Az nem letezett a nemzetkozi szocialista rendszerben, de ma az fenntartva mint barmely mas civilizalt orszagokban.

    Allitod hogy ha te eladsz, vagy berbe adsz ingatlant vagy barmit, masnap azt a szerzodest felbonthatod es kovelehetsz magasabb arat az elozo egyentol.

    Gabriel az mind BS. S ne is probald azt allitani.

    De HA valaki jogtalanul meg-szeg, vagy probal felbontani barmi jogos szerzodest ,azt pereled s meg a gatyajat is elvesztheti.
    Ne allits valotlansagokat.

    S NE probaljatok elkepzelni, sem ehinni, vagy el-hitetni barki massal, hogy ti ottan mindenben rendkivulli kivetelek lennetek.

    Sem azt hogy magyarorszagon kivul senkinek semmi ertelme, tapasztalat az elet-normalis mukodesen. Csupan csak ti ottan elitek azt.

    Vann ottan lakas hianyossag, csupan mert az allam kezeben volt annak iranyitasa es kezelese, epitkezesik. Azon tul-esni idobe kerul, mielott lakas-tobblet lehet.

    Ahol az allamhatalom nem avatkozik bele abba, ottan lakas-tobblet letezik.Sok berbe-ado es elado laksok es ingatlanok.

    Mindenfele rendkivulli esemenyekkel az emberiseg szemben all vilagszerte, De mindenki belatja hogy van kotelesseg onmagaert es csaladjaert.
    Ha keptelen, segitseg letezik mindenutt.
    Az ottani allamotok is gondjat veszi az elhagyatottaknak, munkanelkullieknek,kisgyertekeknek, de azon panaszkodtok. S vadoljatok azokat a kormanyszerveket amely azt teszi.
    De ugyan ugy HA nem tennek azt.

    Letezne is valami ottan amivel megelgedettek lennetek ?

    P.S.
    A Finkelstein meset itten olvastatok.
    De olvasd ami a mai vilagot nagyban befolyasolja;

    en. wikipedia.org/Rules_for_Radicals

    Az amit Obama,Clinton,Soros,stb.stb kovetnek.Az a mai rendszere utiranyadoja.Saul P.Alinsky tankonyve.

  • GABRIEL es tarsainak;

    Itten olvastatok negative allitasokat Arthus J.Finkelstein-rol.
    Csupan mert dolgozott pl. Reagan Goldwater,Bush valasztasain is.

    De sehol nem olvastatok hogy ugyanakkor dolgozott a leg-liberalisabb politikusok sikrein is. Mint Frank Csurch, Bircs Bahy, es geroge McGoverne.
    Csupan mert politikai munka volt a hivatalos foglalkozasa.

    Ugyan ugy mint tobben az egyik Kanadai egyetemrol alkottak es hasznaljak a KMH es HFP weblapokat, az Alinsku modszereit alkalmazva.

  • Christopher Adam

    Bendeguz,

    Nem ártana ha legalább a felsorolt személyek neveit helyesen írná le. Van olyan, akit alig lehet felismerni…

  • Ja szegeny Bendeguzzal sajnos tenyleg nehez mit kezdeni, ha meg csak rosszul a neveket irná rosszul!?

    De hat amit valaki leir, okelme annak az ellenkezojet erti, es azon vitazik.

    De a magyar tenyeket nem akarja megerteni, hanem elolvas nehany kedvenc internet helyet, es abbol azt gondolja, hogy akkor mar mindent tud a temarol. A tenyek meg egyszeruen ignoralja.

    Ez olyan mint aki elolvassa a retesteszta receptjet, vagy a marcipanet es onnantol azt hiszi hogy abban PhD. De legalabb is Mester.

    Igaz, hogy sokszor en is hibazok az irasnal, de azert az mar csak NEM MINDEGY, hogy valamit eppen allitok, vagy tagadok.

    Sajnalom.

  • Mr.Adam;
    Remeltem volna hogy nem ismerte volna fel mesterenek a nevet, de igen csodalkozom hogy soraimat atengedte.

  • hazai lámpa

    Besancon
    2018 május 2
    10:05 de.

    Ezt a litániát egy mondatban is össze lehetett volna foglalni!

    Kelet-Európában nem biztosított a lakhatása a népesség alsó egyharmadának. Mindegy, hogy a szocik vagy az illiberálisok vannak kormányon.

    Vidéken olcsó a lakás, de nincs munkahely. Ahol van munkahely, ott drága az albérlet vagy drága a lakáshitel. Ezekből a bérekből nehezen fizethető, illetve sok az elmaradás a rezsinél és a megtakarításoknál.

    Állami lakásépítési programokra lenne szükség, de ettől önkívületig sikoltoznak a neolib/neokon közgazdászok.

  • Hazai lampa

    En azert nem ocsarolnam Besancon prezentaciojat annyira. Azert irta, hogy aki esetleg „megvilagosodni” szeretne, legyen mibol.

    De sajnos eleg eredmenytelen, elegge falrahanyt borso.

    Valoban ugy nez ki, hogy akik tudjak, hiaba mondjak, akik meg nem akarjak hallani sem, nemhogy olvasni, ket kezuket szoritjak fulukre, szemukre.

    A korrupcios szisztemaju kormanyzasba egyszeruen nem fernek bele az ilyesmik.

    Viszont 15 milliard euroert epitunk atomeromuvet.
    ami valojaban az Orban rokonain kivul mas magyar vallakozasnak hasznot nem fog hozni (ko, kavics besszallitas, utepitesek)

    Aztan hogy valojaban mennyibe kerul majd ki tudja. Legfokeppen, hogy mi es mennyi belole, hiszen „torvenyileg” titkositottak a szamok. Ebbol kovetkezik, hogy „szabad a gazda”

    Ha megujulo energiara koltene az orszag ennek a penznek a felet, az peldaul feldobna orszagosan a foglakoztatottsagot.

    Ha munka van, az jovedelmet jelent.

    Az allami lakasepitesi programok amugy nemcsak javitanank a lakashelyzeten, hanem az is munkat generalna.

    Erre mi szuksege van orbannak? Semmi, az ég egy megadta vilagon semmi. Tehat ne is varjunk ilyet se el tole.

  • Bendeguz

    Nem akartam visszaterni a kirohanasodra, mert elsore tenyleg nagyon felhaborito ahogy meghazudtolod az embereket, – amit tenylegesen azok mondtak, azt Te megforditod (kiforditod) es ugy adod vissza, mintha az pont Te mondanad, a masik pedig ebben hazudna:

    Ezt irod nekem:
    ————————————–
    „Allitod hogy ha te eladsz, vagy berbe adsz ingatlant vagy barmit, masnap azt a szerzodest felbonthatod es kovelehetsz magasabb arat az elozo egyentol.”
    —————————————

    Mutass rá, hol irtam en ilyet urasagodnak?
    Holott pont az ellenkezojet allitottam. (ott van valahol a KMH szerveren, digitalisan bevesve, vagy róva)

    De aztan jobban atgondoltam a teziseid amiket ugy altalaban irogatsz, es fel kellett fedeznem, hogy valoban koveted Alinsky teziseit.
    A magyar „muvelodesed” pedig Drabik uron nyugszik, aki egy masik megvehemedett ven bolond, mindenben osszeskuves elmeleteket lát es mindenböl azt gyart.

    Nyilvan az Orban is ezeket gyakorolja a nepen, csak o szerintem magaban jokat rohog mindezen.

    Orban valoban hidegfejjel, a politikiai karrierjet epiti ezeken a modszereken.

    Ezert citaltam a Finkelsteint, aki ebben a szakmaban elismert csucsprofi volt, es nem kis szerepe volt mind az osszes altalad is citalt urak es holgyek kampanyaiban. Az utolso eveiben Orbannal kituntetett figyelemmel dolgozott – mint az elet mutatja, nem eredmenytelenul.
    Csak hogy ertheto legyen az egesz, hogy ez „szinte csak” egy valasztasi jatszma, csata, amibe persze szinte szo szerint majdnem „minden belefer”

    En nem mentem volna ilyen messzire – de innen nincs is ertelme beszelgetnunk tovabb, mivel most mar tudom, hogy amit mondasz „ugyse él”
    Nincs valos tartalma, mivel nem tudjuk, hogy mi az igaz belole, es mi szinjatek. (hazugsag)

    Ugy mint a Viktornál, vagy a Gyurcsanynál. Vagy Trumpnál, vagy Putyinnál.

  • Bendeguz!

    Helyesbitenem kell az utolso hozzaszolasomat, ott ahol a magyar „muvelodesedrol” irtam.

    Helyesen igy hangzik:

    „”A magyar “muvelodesed” VISZONT Drabik uron nyugszik””

    nem pedig igy:

    „”A magyar “muvelodesed” pedig Drabik uron nyugszik””
    —————————————————–

    A „pedig” szo felreertesre ad okot.