Egy apa keservei

2018 május 14 7:52 de.18 hozzászólás

Gyere beeee!!!! – süvített apa hangja vészjóslóan a nappaliból, ahogy Márk megpróbált a nyitott ajtó előtt észrevétlenül elsompolyogni.

Hogyhogy itthon van – gondolta. – Délelőtt tíz óra! Ilyenkor már régen a Nemzeti Kiegyenesítőben szokott dolgozni! De megadóan megállt az ajtóban.

Ezt érdemlem??? – kezdte az apja. – A lelkem kiteszem, hogy mindened meglegyen. Erre Teee? Végromlásba viszed a családot! Miért nem tudsz te ünnepnapon inkább bulizni, mint más, rendes gyerek? Benyomtok egy ütős számot, felszívtok 1-2 csíkot…

Hogyhogy megígérted, hogy soha többé, amikor amiatt a kis fű miatt kihúztalak a szarból!? Nem volt könnyű, elhiheted. Még szerencse, hogy a Géza anyósának akadt egy kis problémája: három éve állítólag a Keletinél látták ólálkodni egy üveg vízzel a kezében. A hülye meg azt mondta, hogy nyáron mindig van a táskájában, ha megszomjazna. Haha: ilyenek ezek mind, ilyen álnokok! Egy üveg víz?? Magának??? Aztán majd jön egy gyerek vagy valaki, kér belőle és ott a baj. De mi ott a Nemkiben – apja gyakran emlegette a munkahelyét a becenevén – állunk szilárdan a helyünkön! Meg az Imre se szólhatott egy szót se: neki meg a lányát kapták el valami gyanús fickóval. Állítólag Borsodból jött a gyerek. Ja, oszt fogorvos. Borsodból, egy barnabőrű? Fogorvos…

De te mit kerestél tegnap a téren egy csomó ordítozó huligán között? Egyáltalán, kikkel barátkozol Te?! Ne tagadd, a múltkor is láttalak a sarki pékségben. Ott kávéztál valami hajléktalan félével… Hogyhogy nem hajléktalan? Hogyhogy az osztálytársad volt, csak kirúgták az apját a Nemzeti Erőfölénytől? NNNa, tudnék mesélni, miket művelt az az alak ott. Hogy a Hunor diákolimpiát nyert matekból? Na és, minden rendes magyar ember tud számolni. Meg ez a Hunor is – miért adta ezt a nevet a fiának? Megmondom én neked fiam: megtévesztésből! Azt hitte a hülye, hogy átverhet minket. Ezerszer megmondtam azt is: az ilyeneknek az ember ad egy százast, elvégre keresztények – vagy keresztyének? a francba ezekkel az ideológiai marhaságokkal – vagyunk. De nem ül le vele kávézni!

Azt hittem elájulok, amikor reggel felhívott az az őrmester, hogy a fogdában vagy, mi legyen? Azért ebből is láthatod, nem vagyok egy akárki: más futkározhatna egy darabig, hogy hol a csemetéje. Tudják azok is, milyen fontos támaszai vagyunk mi a rendszernek ott, a Nemki XVIII-as alosztálya 40. csoportjában! Azért mégiscsak vittem valamire…

Mi lesz így belőled? Nekünk nem telik arra, hogy Svájcban tanulj! Talán valami bécsi iskolába elmehetnél, az ingyen van – ha egyáltalán eljutsz az érettségiig.

Mit tudsz te az Életről? Csak a hőbörgés, az! Apropó: honnan szedted azt a táblát, amivel a rendőr orra előtt hadonásztál? A pincéből? Anyád is minden szart eltesz – azt hitte jó lesz majd a gárdonyi tanyán hólapátnak. De hát ahhoz gyenge. Pedig megcsinálták annak idején rendesen az elv…, szóval a kollégák a műhelyben. Hiába, mi még tudtuk, mi az a kemény munka…

Gerrit A. Beneker

Még szerencse, hogy az volt ráírva, hogy: Éljen a Párt! De miért kellett odamázolni, hogy „havi 47 ezerből”? Hogy eltakard azt az ötágú vörös izét? Hát semmi politikai érzéked nincs? Festhettél volna rá egy fogaskereket – vagy egy olyan szemet a közepébe, az alját meg kiegyenesíted.

Most aztán törhetem a fejem, mi legyen. Még jó, ha nem rúgnak ki engem is – de az előléptetést biztosan elfelejthetem. Végre nyugdíjba megy Lajos bá, a csopvezhely. Igaz, eddig is felmarta a nyugdíjat is – van vagy nyolcvan éves -, de nagyon ért a kiegyenesítéshez, ezt el kell ismerni. Megtanulta annak idején valami járási pb élén. Nem is küldték volna el. Csakhogy a vén trotty a legutóbbi Miklós- – vagy Mátyás-, esetleg Jánosnapon? A fene se tudja követni. Mindegy. A legutóbbi tímpartin – igen, így kell hívni. Jóvanna, régebben csak leittuk magunkat simán. De adni kell a fejlődésre, meg az összetartásra, meg a humánerőre. Az öreg derekasan belekóstolt a nagyfőnök méregerős házipálinkájába – házi, hahaha, láttam, hogy a Viktorka hozta a demizsont, oszt osont be az irodába. Szóval az idióta Lajoska azzal dicsekedett, hogy ő még látta a nagy Levist. Vagy a Levint? Lehet, hogy mást mondott, a fene se tudja ezeket megegyezni. De ez a Levalaki nem lehet túl kedves, mert másnap megkapta a felmondót az öreg. Most aztán majd szoroskodhat a 400 ezres nyugdíjából. Mer’ van neki valami érdeme. Nemzeti, persze, hogy nemzeti, mi más? Állítólag 40 éve egyszer ráköpött egy megyei elvtárs csizmájára. Hogy fényesebb legyen? Ugyan már, ő nem ezt mondta. És ki tudja azt már? Különben is, 12 éve meg saját kezűleg tűzte a Kossuth tér kerítésére a szomszédja nevét, címét, telefonszámát. Hogy tudják a forradalmárok, kit kell majd elvinni. Szóval ez a dolog ki lett egyenesítve nemzetileg: jár hát neki az a kis negyedmillás kiegészítés a nyugdíjához.

Ennek a helyére kerülhettem volna, ha te nem hőbörögsz ott a téren valami szabaccságér, vagy mér. Hát ezt az előlépést elfelejthetem. Legalábbis egy időre. Vajon mennyi időre? Bár, talán le lehetne rövidíteni azt az időt. A múltkor is, a Viktorka, az a kis álnok, ott nyújtogatta a nyelvét csúfondárosan. Jó, jó, persze, hogy a WC-ben, meg persze, hogy azt mondta, hogy csak a színét akarta megnézni, mert rossz a gyomra. Haha! Ismerjük mi az ilyet! A gyomra. . Aztán mi jön ezután? Vagy KI jön ezután? A nemzeti kiegyenesítők eszén nem lehet túljárni: türelmesek vagyunk, elnézőek, de az ilyen sor…állók megkapják a magukét!

Te meg mars a szobádba! Aztán gondolkodjál azon, hogy hozhatnád helyre ezt a szörnyű botlást. Hogy lehetnél olyan rendes, nemzeti kereszt… kereszty – mindegy. Szóval, mint apád!

Rátesi Margit

18 hozzászólás

  • Ez nagyon jo elemzese a mai magyar gondolkozasnak es a kulonbozo korosztalyok mentalitasanak.

  • Ezt az írományt olyasvalaki követhette el TALALOM álnév alatt, aki látta még Lenint ….az akkori vörös terror légkörében. Algernon a nadiron!

  • Nagy úr a Nemzeti Kiegyenesítő, vagy a Nemzeti Erőfölény szolgálatában teccik-e állni?

  • NAGY ISTVAN;

    Talan elfelejtette, hogy Lenin elt, Lenin el, es amedig hivoi leteznek Lenin elni fog.

  • Mint mar irtam velemenyemben az elobbiekben, amit a kedves cenzor eltorolt, hogy nem csak „talalom” elekpzelt apa keservei, de sok mas politikai sikerekben remenykedok is hasonlo keserveket szenvedtek.

    Ami persze nem titok ma egyaltalan. Tehat mi erteleme volt annak azt eltorolni?

    Inkabb az ertelmes dolog lett volna, amit inteligens ember levonja a tanulmanyat a tapasztalataibol es alkalmazza azt a jovoben.

    Talan azok akik inkabb azt eltakarva ohajtjak tartani, soha nem fognak tanulni, csupan a multat elik majd ismetelten.

  • A kozolt cikkben, talalom sorai egy altalanos meglatas amnapsag vilagszerte a tarsadalmak bomlasa. Ill. a tarsdalmi rendek bomlasainak.

    Civilizaciok a torteenelem folyaman mindeg jottek-mentek.
    Befolyasolta azt tobb esemenyek.
    Mint ekologoai esemenyek,kliami valtozasok, a jegkorszak, vulkanik mukodesek, jarvanyok, szarazsagok-ehinsegek,stb.

    De minden esetekben a tarsadalmi rendek bomlasa ami tette a koporsoikba az utolso szeget.

    A „nyugati-tarsadalom”-szamara a XX-ik szazad igen katasztrofas volt. Ket veres vilag-haboruk. A szocializmusok, ugy a nemzeti mint a nemzetkozi szocializmus, ami veget vetett nem csak a jelentos es eros birodalmaknak, de a tarsdalami rend teljes pusztitasat okozta.

    A mai tarsadalmakban „minden megy”, az az minden elfogadva.
    Nincsen hatara tobbe semminek.
    A csalad-felbomlasa, a szulok-nelkulli gyermekek, ugy a maganos szulok, mint az abordals, homosexualaitas, AIDS, gender-valtoztatas meg a puberti-kor elottiek eseteben is.
    De alapjaban a torvenyek es a torvenyes-tarsdalmi-rend semmibevevese.

    Azon modszerek kozott hogyan letezhetne az alapveto emberi-jogok figyelemben tartasai?
    Az teljes ellentallito elvek gyakorlasai !
    Valojaban az emberi-jogok lehetetlene valas celjat kovetik.

    S annak eredmenye csupan az anarchiara vezet.
    S anarchiak mindeg csak diktaturakat eredmenyez.

    Mint a „vissza a multba”.

  • Nagyúr azt képzeli ő a helyiség kalapácsa.

    Oszt és szoroz itten..vagy mi..DDDD

  • Geyza
    2018 május 10
    3:20 du.
    Ezzel egyet kell ertenem. Az ido folyaman kiderult, hogy a liberalizmus SEM hoz az emebrisegnek sok jot. Errol egy pelda jut eszembe, a gyerekneveles.
    Koztudott, hogy az a gyermek akit „LIBERALISAN” NEVELNEK, AZAZ MINDENT MEGENGEDNEK NEKI, a szulok „fejere nonek”. Az a gyerek, akit bizonyos szigorral es korlatokkal neveltek , azok jol sikerult emberek lesznek! MI tobb, halas emberek lesznek, mert mikor az o sajat gyerekeiket nevelik, rajonnek arra, hogy mire is kell vigyazni.

  • Figyelő:
    Nem keverendő össze a szabadság a szabadossággal.

    Sokan nem tudnak különbséget tenni a kettő között.
    És olyankor kezdödnek a bajok.

    Mondok példát:

    Izrael nem akarta megengedni a palesztin állam létrejöttét addig, amig nem kap egyértelmű és kézzelfogható politikai biztosítékokat arra nézve hogy nem éri több támadás a palesztinok részéről.

    Aztán valahogy „liberálisan” mégis eltűrték hogy mindezek ellenére létrejöjjön a palesztin államiság.

    Erre mitörténik?
    A palesztinok, visszaélve a szabadsággal szabadosan százezrével elözönlenék Izraelt.

    (Aztán meg jajveszékelnek az ENSZ-ben mert lelődözik őket kicsit.)

  • Gejza, mar Izraelnek meg kene tanulnia, hogy az araboknak ne higgyenek, hiszen mar 70 eve ez van. En meg emlekszem, mikor Izrael megalakult!

  • Figyelő:
    Volt időszak Izraelben
    (tudomásom szerint) amikor még
    törvény tiltotta azt hogy arabbal
    politikáról folytasson bárki is diskurzust.

    (mondhatni szegregálták az arabokat politikai szempontból)

    Namármost béke is volt akkoriban.
    Nem volt ekkora pofája a sok rongyfejű piláf-zabálónak.

    Dehát ez az „emberarcú” szép új világ..

  • Bendeguz:JÓÓÓ amit írsz.DDDDDD
    Végigolvastam,megértettem.Válaszolok is rája:

    Ebben moladol üzeskelnie a racér zoromló és seresztő által rusos csintosok pintyőkéje, amely a közelmúltban duzzogta első söncét a kerselítézek nülésében (telin). A pintyőkét egyfelől a sajtatott esztes üdvelte ködésre, másfelől a csintosok részéről kurrogt fádás gyetezet arra, hogy egy pakába kodjanak és voncolhatják vezőiket, hevelt szentás eletszet, tatizist rejszervége. Egy fejő cserkecseres beléinek csak kiletlen tető, hajós lózatokkal lehet kundoskodnia, amelyre nem minden kara avadt. Szelő egyes és válmi szegés hibálja a vális rutikát. Az egész penség velen hera, amikor a közelmúltban hibálták a vális rutikát és párfírt. A késztő fekvény romfján nemenkelt igus a káltság elésében katlan, s később itt kapsták ki a zelők közérségét. A penség kándékocsa azonban ennél többet szabadt volna, kenkező karosságokat és kenkező kincset a telésben koptatott slémák számára.

  • PALESTINAI allam soha nem letezett.
    Sopha nem volt egy Palesztine orszag,nemzet, kiralysag, koztarsasag, stb.
    A Pgylisztinek csupan mint agy torzsi-ewmber csiport letezett az osi bibliai idokben.

    S mi alapkon lehtene joguk Izraelt, egy harom-ezer eves nemzetet eltorolni az arabok sajat erdekeben?

    Izrael felosztasa nem jogosabb mint lenne magyaorszag felosztasa pl. egy cigany allamot alapitani reszebol.
    Persze a kulombseg az hogy a ciganyok nem igen vennek elet-celjanak magyarorszag elpusztitasat. Amig a muzulman arabok terve Israel teljes megsemmisektese.

    Egy Izrael, de demokracia mindenki szamara !
    Zsido-muzilman, stb.szamra egyarant.

  • Bendeguzkám:
    Megvan az vagy kb. 10 000 éves is.
    Mármint hogy a zsidó kultúra.
    Az eredete homályba vész.

    De palesztin királyokról tényleg nem hallott még senki.
    Aztán mégis hogy hörögnek.Miszerint ők ősi nép.
    Közben meg csak Izrael nyakán élősködtek.
    És élősködnek most is.

    Pl. tudomásom szerint Gázát Izrael látja el árammal.(Már amikor éppen hajlandóak érte fizetni.)

    https://www.szombat.org/hirek-lapszemle/hat-honap-utan-abbasz-hajlando-fizetni-a-gazai-ovezet-teljes-aramszamlajat

  • Csofalkozta hogy hol talalta „talalom” az a regi Sztalinvarosi plakatot ?

  • Rátesi Margit

    Ismered, Arany Janos verset ? cime: Fiamhoz
    Nagyon megszivlendo es igaz!

  • Tüske Zsófia

    Geyza: „Aztán mégis hogy hörögnek.Miszerint ők ősi nép.
    Közben meg csak Izrael nyakán élősködtek.
    És élősködnek most is.”

    Javaslom, ha lesz egy kis időd, olvasd el Kardos G. György: Avraham Bogatir hét napja c. könyvét (teljes szövegben megvan a Digitális Irodalmi Akadémiában: http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?docId=0000000761&secId=0000070135&mode=html#Kardos_G._Gyorgy-Avraham_Bogatir_het_napja_%E2%80%93_Hova_tuntek_a_katonak__%E2%80%93_A_tortenet_vege-kardos00002)

    Kardos G.-ről annyit, hogy ő is a Bori táborban volt fogoly, mint Radnóti, de ő szerencsére a 2. transzportba került, amelyiket az indulás után azonnal felszabadították Tito partizánjai. Törökországon keresztül az akkor angol gyarmat Palesztinába ment, ahol beállt egy zsidó telepes földjére dolgozni. Itt érte Izrael állam megalakulása, a könyvben az akkor tapasztaltakról ír. Később bevonult ott katonának, magas rangot szerzett. Leszerelésekor kapott volna földet, de ő hazajött Magyarországra, magyar írónak. A könyv megérdemelte volna az irodalmi Nobelt (szerintem) A linken szereplő mindhárom regény ott és abban az időben játszódik.

  • Figyelő
    2018 május 18
    2:27 du.

    Geyza
    2018 május 10
    3:20 du.

    „Koztudott, hogy az a gyermek akit “LIBERALISAN” NEVELNEK, AZAZ MINDENT MEGENGEDNEK NEKI, a szulok “fejere nonek”. Az a gyerek, akit bizonyos szigorral es korlatokkal neveltek , azok jol sikerult emberek lesznek! ”

    Köztudott, hogy a liberalizmus közel sem azt jelenti, hogy mindent szabad, vagy, hogy „minden megvan engedve” – az kedves Figyelő inkább az anarchia és az bizony nem egyenlő a liberalizmussal! Aki tehát „liberális szellemben” neveli a gyermekét, nem enged meg mindent,ott is vannak tilalmak, bizonyos határok, de sokkal inkább figyelembe veszi, hogy a gyermek is egy önálló lény, akinek vannak/lehetnek elképzelései, hagyja kibontakozni, de tudja mikor kell „okosan” közbelépni, hogy a saját érdekében sok mindentől megóvja. Viszont ha nincs rá különösebb ok, nem korlátozza! Szélsőségek és túlzások nélkül is lehet liberálisan nevelni, ettől még a gyerek egyéni szabadsága, világlátása, színes fantáziavilága nem sérül. A lényege, hogy nem hatalmi szóval elrendel, nevel a szülő, sokkal inkább az értelmére hat a gyermeknek, valamiféle útmutatást ad így általában maguk is rájönnek mikor, mi lenne a helyes.

    Egyébként az Ön által felvetett mindkét nevelési módra van példa is ellenpélda is! Tehát ugyanúgy lehet sikeres, mind ahogy sikertelen is mindkettő – ez sok mindentől függ, nincs rá általános patika!