Az angoloknál is angolabbak vagyunk – Boldog Viktória napot kívánunk!

2018 május 19 10:52 de.60 hozzászólás

Ma dupla okom volt arra, hogy elsétáljak egyik kedvenc kávézómba és egy hagyományos krém teát (angolul cream tea-t) rendeljek. Én ugyan nem keltem fel hajnalban ottawai barátaimhoz képest, hogy megnézzem az élő televíziós közvetítést Harry herceg és Meghan Markle esküvőjéről, de azért valahogy mégis illik egy ilyen napon még a távoli Kanadában is megerősíteni „angolságtudatunkat”. Erre pedig tökéletesen alkalmas egy scone és annak elmaradhatatlan kellékei: a krém (clotted cream) és a lekvár.

(Reggeli scone-om a Beechwood-i SconeWitch nevű kávézóban.)

A másik okunk az ünnepre természetesen az, hogy Viktória Nap van–vagyis pontosabban: Viktória királynő születésnapját megünnepelni hivatott hosszú hétvége van a legtöbb kanadai tartományban. Kanadában, illetve még az államalapítás előtt, 1845 óta ünneplik e tájakon Viktória királynő születésnapját, amely május 24-re esik. Nálunk az a szokás, hogy a születésnapot megelőző utolsó hétfő munkaszüneti nap. A francia többségű Québec tartományban kicsit más a helyzet. Ott is munkaszüneti napot tartanak ezen a hétfőn, csakhogy hivatalosan nem a brit uralkodó megemlékezéséről szól, hanem a „Nemzeti Patrióták Napjának” hívják az ünnepet. A tizenkilencedik századi kanadai lázadásokra emlékeznek, amelyek a brit uralmat kérdőjelezték meg és van ahol hallgatólagos módon köztársasági eszmékért harcoltak.

Nem sikerült. Bár az is igaz, hogy ma már ezen a hétvégén a legtöbb kanadai kertészkedéssel foglalkozik és sokkal kevésbé a monarchiával. Ugyanakkor tudjuk, hogy Viktória királynőnek kulcsfontosságú helye van Kanada történelmében és mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy ott lóg portréja mai napig Ottawa, a kanadai főváros városházán. Sokak szerint a királynő volt „a kanadai konföderáció anyja,” hiszen 1864-ben, amikor lefektették Kanada alapjait, a királynő aktívan támogatta azt a próbálkozást, hogy az Egyesült Államoktól közvetlenül északra jöjjön létre egy egységes, a Koronához hű dominion. Viktória szerint ez a lépés csökkentené a honvédelmi költségeket és hosszú távon javítaná az Egyesült Államokkal való külkapcsolatokat is. Aztán mint, hogy olvasóink közül is talán sokan tudják: Viktória királynő volt az, aki Ottawát választotta az 1867-től már egységes Kanada új fővárosának. Ekkor Ottawa tényleg egy poros kis vidéki városka volt és egy fűrészárút, ugyanakkor viszonylag távol esett az amerikai határtól, valamint a kanadai angol és francia nyelvi határ mentén húzódott meg.

Az államalapító kanadai miniszterelnök – Sir John A. MacDonald – találkozott a királynővel 1867-ben, egy kanadai delegáció keretein belül. Őfelsége ezt mondta neki:

„Nagyon jó látni Önt ezt a misszión. Ez egy rendkivül fontos lépés és Önök mind oly mély hűséget mutatnak.”

MacDonald meghívta a királynőt a kanadai parlament alakuló ülésére, amire viszont nem tudott elmenni és végül soha nem is jutott el Kanadába. Ugyanakkor aktív szerepet játszott a fiatal nemzet építésében, különösen a Korona és az Őslakosság közötti kapcsolatok területén. És ha nem is utazott el Kanadába, gyerekeit küldte át a tenger túlsó partjaira, különösen amikor Kanada nyugat felé terjeszkedett, a Prairie tartományok irányába.

Ma pedig egy olyan nap volt sok kanadai számára, amikor ismét megemlékezhettek a Koronához és az Egyesült Királysághoz fűződő örökségünkre és élő kapcsolatainkra. Az egyik ottawai barátom egy hagyományos angol teával készült lakásán kora reggel – a királyi esküvő közvetítése idején. És ami talán engem is meglepett: fiatal gyerekei legalább olyan lelkesedéssel vettek ezen részt mint az idősebb generáció.

(Egy ottawai család ünnepre készül…)

60 hozzászólás

  • Jól végignéztem az egész ceremóniát 🙂
    Tök jó volt.
    Az sem volt utolsó poén mikor a Charles kicsit elbóbiskolt, a nagyobbik gyerek meg ott ült mellette
    és nézte hogy előre bukik e?

    (Szerintem csak végső esetben tartotta volna meg, krülendő a botrány :DDD )

  • Koszonjuk es viszont kivanjuk!

  • Ma a kanadaiak megemlékezhettek a Koronához fűződő örökségükre (s ez egy nagyon szép és értékes hagyomány, köszönet,hogy erről tudomást szerezhettünk),- a magyarok pedig ugyancsak most egy másik Koronához való hűségükről tettek tanúbizonyságot.(Ebbe is lapozzunk bele itt-ott):

  • Ez olyan irigylésre méltó: ez a kanadai „angolságtudat” – magyaroktól. Meg gondolom németektől, lengyelektől, az Európából elszármazott nációktól, és az ázsiai gyökerű többiektől. Nem is tudjátok, micsoda adomány két-három nyelv közegében felnőni, magától értetődő természetességgel ünnepelni 150 éve volt nagyságok emlékét.
    Biztos hülyeség, hiszen az angolszászokat inkább csak könyvekből, filmekről ismerem. De minden nagy nép egyben irigylésreméltóan gyerekes,naív. Ahogy az a brit lobogó motívumával diszített torta a szépen terített asztalon.
    Kövezettek meg: nagyon hasonlatos ez az orosz habitushoz. Pontosabban a szovjethez – hiszen ott is grúzok, azerik, ukránok stb. voltak többségben. De ott sem csak szervilizmusból, vagy félelemből került a vörösmázas tortákra a vöröscsillag, meg a sarló-kalapács.
    Mielőtt még bárki ideokádná bornírt marhaságait,felhívom a figyelmét: az angolok se „cream tee”-vel járták anno Afrikát, Indiát, meg Észak-Amerikát.

  • Talalom:
    Én kissé „anglomán” vok.
    Inkább az angol királynő mint holmi seggfej magyar kormányzó.

    Amúgy meg én a Rendszerváltáskor a Kossúth címerre szavaztam, nem pedig erre a mostanira.
    Ami alatt számtalan bűnt és rémtettet követtek el 1919 és 1945 között.

  • Nagykám francot sem érdekel a pünkösdi körmeneted.

    TE csak menjél el szépen oda az ünneplő mándlidban és kántáld a szentfazék dalokat.
    Akinek esze van az meg felül a motorra és kissé világgá megy DDDDDDDDDDDDDD

  • Nem vitatnam hogy a Canadaiak angolabbak mint az angolok a tea-ivas eseten.

    De az adatok alapjan, Starbuck-nak 2016-ban mar is 1,460 kave-haza (uzlete ) volt Canadaban.

    Fogalmam nem letezne hogy hany tea-hazak letezhettek ugyan azon idoben.

    Victoria szuletes napjanak megemlekezese talan ma inkabb ‘elmaradottsag’ jelkepe.
    De talan II.Elizabeth talan tul tesz majd Victoria trinletten is. Mert jo allapotban van a jelen kiralyno, idos korara.

    Ugyana akkor Californiai liberalisok az u.n. „president’s day”-t tervezik eltorolni es helyettesiteni a Marxista Majus 1-i unneplesevel.

    A „presidents day” az az hogy Lincoln’s szuletesnapja Februar 12,es Washington szuletes napja meg Februar 22 volt.

    De azt a ketott egy napi munka-szunet-nappa tettek az u.n. „Presidents’ day”, az az egy harom-napos (hosszu-week-end) munkaszunet nappa februarban.
    Most a tervek alapjan Californiaban megszinne es majus 1 lenne helyette, HA sikerulnenek azzal a tervel.

  • talalom soraira;

    De az angolok tea ivok voltak.
    S a tea behozatala, ill. annak adomentessege az eszak-amerikai tartomanyaikban kezdte a forradalmat az angol hatalom ellen.
    Az u.n. „Boston tea-party”. A forradalom elso tette.

  • talalom 2018 május 19 3:58 du.

    „Mielőtt még bárki ideokádná bornírt marhaságait…”

    Ebben a mondatban valamiféle irigység észlelhető – igen? nem?

  • Geyza
    2018 május 19
    5:52 du.
    Pedig nagyon emlekezetes a csiksomlyoi bucsu, en is voltam ott egyszer! Felejthethetlen elmeny abban resztvenni! Mar 45O eve hagyomanyos erdelyi Bucsu!

  • no akkor a francia reszen meg franciabbak vagytok a franciaknal le merem fogodni

  • B79! Az oroszok is nagy teaivók. Én ugyan nem túl gyakran teázom, de az emberiség elleni egyik nagy bűntettnek tartom a filteres teát. Nekem mindegyik papírízű. Teázni különben sem lehet úgy, mint bekapni a reggeli kávét. Nekem az illatos Earl Gray mellett a kedvencem a kesernyés, fekete grúz tealevél. Persze cukor nélkül, bár érdekes: a keserű feketetea nagyon élvezhető úgy, hogy a cukrot a szádba teszed, és úgy iszod. Próbáltam tejjel is – nekem nem jött be. Más persze, amikor didergős alkonyon a közelgő nátha kaparja a torkodat,facsarja az orrodat. Akkor a legjobb egy nagybögre forró tea cukorral, vagy mézzel, megbolondítva pohárka borral vagy löttyintésnyi rummal. Nekem a rumostea a kedvencem: amióta az alkohol tartalmát már kevéssé viselem, rumaromával csapom be magam.

  • azért azon a kanadai család reggelizik zászlóbontással ott azt a (tudom nem pogácsa) pogácsát ropogósra és levelesre kell megsütni sok tepertővel és fekete borssal meg sóval lekvár kizárólag sárgabarack vagy málna és és én a forró kakaót szeretem hozzá meg néhány káposztás rétest sok fekete borssal, forrón és ropogósan
    a bisquit az a pogácsa hamisítványa, az igazi hájas pogácsában a tepertő mellett lehet és ajánlatos finomra tört pörcöt is tenni

    ja, és én azt meg hideg teljes tejjel szeretem azaz a tehéntől közvetlenül csak lehűtve, az az igazi

    és szuronyos puska nélkül

  • talalom megjegyzesere;

    Ketsegtelenul az Oroszok igen nagy tea es vodka fogyasztok.
    De Kanadaban igen kis-reszet alkottjak a lakossag reszenek. Azert nem jottek emlitesre.

    Az Alaszkaban levok a „regi-oroszok”. A vallasi-szamuzottek.
    Orosz meglatasok szerint, a „regi-orosz” tarsadalmi szokasok csupan ottan vannak megorizve, mert nagyon elszigeteltekke valtak.

    Teak igen sok kulombozoz izekben kaphatok vilagszerte.
    Persze manapsag jelentos figyelembe venni hogy mifele vegyi-anyagokat alkalmaznak azokat az izeket elerni.

    Teljesen megeggyezek abban, hogy a leg-izletesebb, elvezetesebb es vegyianyagoktol mentes a tea kis cukor, mez, citrom es egy kanalnyi rummal.
    S kivallo orvossag a hulesek megelozesere is. Sot elvezetes.

  • Bendeguz79
    2018 május 20
    1:38 du.

    ez már pofátlanság…milyen nyelven van és mi a frászt akarsz aszondani?
    addig is:
    gercilia kük hotyy me darwqe y cheűl kopor ralllenbüsch der ocs ka vasch

  • A cikkben emlitett reggelik lehet, hogy divatossak, de Canadaban a lagerben cerealt adtak reggelire, azaz kulkoricabol keszitett levelkek meleg tejjel leontve, bizony nekem nem kellett! Ja es megcukroztak meg izles szerint. Nekem nem kellett soha, bar az elelmi uzletekben sokfele kaphato. A ket piritos lekvarral es tea jobban tetszett. Foznek itt tojast is reggelire, de en a lagytojast kedvelem,az meg mindig kemeny lett mikor evesre mellekeltek. A sult salonna tojassal mar egy fokkal joban izlett.

  • A cream, az asztalon miből van? Vaj, sajt? Csodálkoztam is, hogy arrafelé nem nagyon használják a túrót, legfeljebb azt a szörnyű száraz olasz ricottát. Amikor Izlandon csavarogtunk a fiammal, nem is értettem: miért nem csinálnak juhtúrót? Mert tehén ugyan kevés van, hiszen az nem nagyon hízna meg, bármily kövérek is a legelők,annak kellene gabona is,az meg nem terem meg a mostoha éghajlaton és sovány földön. De minden farmház mellett nagylétszámú birkanyáj cselleng. Miért nem csinálnak juhtúrót?
    Tényleg, Kanadában ismerik a juhtúrót? Jó, tudom,kell egy kis bátorság a csípős ízekhez, de szerintem semmivel sem nagyobb, mint pl. egy penésszel érlelt lágy sajthoz.

  • Angolabbak az angoloknal ?

    Nevettem hogy baratok felkeltek reggel 5 orakor a Harry herceg eskivejet latni Windsorbol.
    En csak ma lattam a PBS-en.
    Mint az angolok mondjak maaaaaaaaarvelous volt.

    A jelentes alapjan 100-120 ezren altak az utak melett Windsorban es a kastely utai melett. Mindenki boldogan veve a fiatalok hazassagat.

    A menyaszony egy elvalt amerikai szineszno, felveru. Az az anyja afrikan-americai.
    A cslad kicsit furcsa. Az apa visszautasitotta leanyat vezetni az oltarhoz. Testverei meg figyelemztetek Harry herceget hogy nem tudja mifele bajokba megy majd.

    De Charles, Harry apja vezette a leanyzot az oltarhoz.
    Ket-ezer invitalt venmdegseg volt.

    Tobbszor kerdore vettem hogy mibe kerulhetett az az angol adofizetoknek.
    De senki nem tuntetett semmit !!!
    Az angolok nagyon buszkek es igen boldogan veszik ezt a modern kiralyi-hazassagot.

    A magyaroknak persze majd csak rem lassan fog az menni, eldogadni mas emberilenyeket mint egyenlo embertarsaik.

  • talalom;

    Valahol csinaljak barmit is ohajtana, vagy elkezelhetne, mert mind kaphato az uzletekben.

    Turok, sajtok mindenfele tejekbol, a vilag minden reszerol.
    Kecske, bivaj, bileny, stb.stb.

    S ha „hispanic”, „szigetekiek” es „Hatian”-ok altal-lakott reszeken megy az uzletekbe elkepzelhetetlen elelmiszereket talal.
    Amit talan soha nem hinne el hogy valahol valaki azt enne.

  • B79! Ne erőltesse ezt a magyar-dolgot – nem megy magának. Meg minek is erőltetné, hiszen csak lenézéssel, lekicsinylően tud rólunk beszélni.
    Képzelje, Magyarországon is van számtalan fajta élelmiszer, konyha:török, vietnami, kínai, mexikói, olasz, francia stb.
    Angol-amerikai konyha nincs – és nem véletlenül. Hacsak azt a vacak lapos fasírtot nem vesszük amerikai konyhának, amit belecsapnak egy édeskés zsömlébe, és eláztatják az egészet a belecsapott salátával,paradicsommal, meg azzal a szörnyű, kölniszagú kecsöppel. Anyukám nekünk külön kistányéron adta a zsíroskenyérhez a paradicsomot, paprikát, uborkát.
    A Dunkin Danuts föl is adta: nem csoda. Az általa kínált töppedt,émelyítően édes izének nem sok köze van a fankhoz, ami normális és élvezhető formájában óriásira, belül üregesre dagad a forró olajban,olyan könnyű, majd elrepül, a hasán meg fehér szalag fut körbe. Épp csak leheletnyi porcukor édesíti, a pikáns lekvárt meg mellé adjuk, nem sütjük bele. Persze ízlések és pofonok különbözőek.
    Rendben:az angolszász amerikai, kanadai nagy nép, okos, erős nép (akár bármelyik másik), dehát nem egy gourmand típus…

  • talalom
    2018 május 20
    4:00 du.
    itt minden ízetlen, büzetlen csak néhány specialista mer import büdös sajtot árulni de juhtúró az na az nincs, félnek az ízektől még a kenyerekbe is meg a húsokba is cukrot tesznek az egész hülye északamerika cukorbeteg

  • talalom
    2018 május 21
    3:48 de.

    nem csak enni nem tudnak (a villával késsel+++) hanem a mit egyenek sem ismert a moslék és szemét kategória amit a meki és a többi szeméttelep áruba bocsájt…egyikbe sem még tévedésből sem soha

    és öltözködés???
    a királyi bohóckodás (minő szomorú szarkeverés volt?)
    a David beckham a rengeteg undorító tetoválását mutogatta és sokan (főleg a süsüékből meghívottak) úgy festettek, mint egy garbage bag…majom a köszörűkövön és a roziamoziban…

    még jó, hogy ez csaj messze esik a trónörökléstől ezért nincs belőle nagyobb botrány és a panem et circenses műxik…brexit, skripal, szíria, nato, gazdasági bizontalanság mind elfelejtve legalább egy pár napra annyit megért

    B79 cel vitázni? érvelni neki? a siratófalba beledumálni és várni az égő….B79 -et

    mikor lesz okatás és kultúra észak amerikában…
    amit leírtál…borzalmas de a teljes valóság és legendák keringenek arról, döglött macskákból és elhullott állatokból készűl a hamburger amit hembőrger nek ejtenek ki de hát a badwájzer t sem tudják azt a cshektől lopták és elrontották, undorító cukros lé, és az igazi hamburger (hamburgi) -hoz semmi köze pláne egy igazi magyar fasírthoz

    mint az 5. világ elmaradott nyomorult elkábított emberszabásúi

    hahahahahahaha

    néha -majdnem- sajnálom őket, de büszkék minderre pláne ha egymást lövik a céllövöldében

  • bugyikam;
    A „Shavout” a bibliai ev otvenedik napja !

    Az amikor Moses lejott a hegytetjerol a Torahval.
    Az a Torah-adasanak a megemlekezese.
    Persze atheistaknak mint te, az nem szamit semmit, csupan a cocainod.

    Meghan Merkel persze hogy nem szamithat a tronra jutni !!!

    De lehet am majd gyermeke, s az talan majd a genetica alapjan kitudna milyen szinben szulethet.
    S soha nem feledd, hanyan ultek az Angol tronon akiket soha senki nem is almodott volna ?!

    Egy szep napon egy fekete-angol kiraly vagy kiralyno. Hm???
    S miert ne ?
    Az emberiseg letezik minden szinekben, es mint mondjak; ‘szagokban’ is.
    Aki gyanitana azt csak probalja olvasni a te hahaha-idat.

  • Rodeokám ne ostorozzad a Királynőt, ő tanúlt autószerelő és teherautó-soför is.

    Tehát bármikor jól megtudna élni.
    Ha úgy alakulnának a dolgok.

    Bár lehet már kissé nehezen emelné meg a ZSUK motorblokkot DD

  • Bendeguz79
    2018 május 21
    9:52 de.

    bucika
    én már kinőttem a gyermekmesék olvasgatásából bár nem hagytam abba harsányan röhögni rajtuk
    mint a Tór Ah meg a szent, égő csipkebokor meg a 47.napja annak az évnek aminek egyébként 30 napja van? olvastad ugye Nóéh t aki már 987 éves volt amikor az első kecskét… és hogy ellepi az Ararátot az hiszi el aki nem látta (én láttam) az Ararátot…meg a 40 napos özönvíz

    ugye nem hallottad a skót viccet?

    Noéh megérkezik Skóciába és ott is gyűjtögetni akar állatokat a skótok ama kérdésére mennyit fizet értük aszongya: nem fizet mert isten küldöttye és a világ el fog pusztúlni a 40 napos eső után és a skótok azóta röhögnek rajta, mondván: mondd meg a te istenednek hogy itt már 54 napja esik és még nem tuggyuk mikor hagyja abba

    Cubába a legszebb havannai kertövezetbe érkezett egy közelkeleti és a gyönyörű virágzó kertet kiírtatta és hordatott oda 25 cm vastag fehér homokot mert ugye neki az a…namiis? de nem tudta,, a kert 3 hét alatt fölébe nőtt a homoknak és akkor mehetett a siratófalhoz hogy bedugja…és nem szólt vissza neki senki

    az ilyen agyonhasznált rondán rakott kőfalak már csak ilyenek malter semmi csak rések amiben a denevérek meg az egerek és a csótányok meg a suttogás kering az idő vasfoga …tudod? dehogytudod! mivel tudnád? neked olyanod nincs is…csak agyhúgykő a helyén

  • Elnezest, de a „magyar konyha” egeszen mas, mint az amerikai, vagy kanadai. izlesek kulonbozok,. A „magyar konyha’ az Ausztro Hunagarian monarchinak az oroksege. Csaladomban , pl igen nepszeru a „vadas zsemle gomboccal, ” unokam imadja. Ez osztrak etel peldaul, semmi magyar multja nincs.

  • talalom
    2018 május 21
    3:48 de.
    A baj egyszeruen csak az, hogy a magyarok minden kulfoldi „konyhat” utanoznak Jol- rosszul. A magyarok maniaja a kulfold utanzasa, bocsi, „nyalasa.” Mikor utoljara otthon jartam, Budan tobb etterembe be kellett mennem, ha NEM valami kulfoldi „csodat” arultak. Volt ami meleg szendvicset ajanlott, volt amelyik hamburgert (ez amit te leirtal). Vegre talaltam egy helyet ahol turoscsusza is volt! Ebbol az elmenybol arra kovetkeztettem, hogy a hazai lakossag nem jar etterembe, minden csak a turistaknak akar kedvezni. Farkasrethez kozelbementunk egy kerthelysegbe, hangulatos hely volt, valamikor Szurke Csacsi volt a neve, most francia neve volt, valami Jardin….

  • Ezek a vendeglok ott tevednek, hogy a kulfoldi latogatok MAGYAR etelt akarnak enni es megismerni! Vegso fokon, ez az egyik erdekessege egy kulfoldi utazasnak.

  • Figyelő
    2018 május 21
    11:03 de.
    olyan, hogy „amerikai” olyan nem létezik, létezik az amerikai egyesült államok és amerika többi szuverén állama

    egyébként olyan, mint amerikai konyha nincs de van süsü konyha meg kanadai konyha szörnyűbbnél szörnyűbb módon pocsékolják el az egyébként ehető nyersanyagot…
    mesterszakács mondta nekem a csirke (ha egészséges, azaz egészségesen táplálták) nem kíván mást csak sót és akkor ropogósra lehet sütni vagy bepannírozni és az összes kotyvalék amit errefelé szószokbnak neveznek az moslék és csak tönkreteszi a kaját: a barbecue sauce egy cukrozott moslék és ehetetlenné teszi még a legjobb bordát is

    azaz én nem járok ilyen helyek Montana, és egyéb Swiss Chalet kanadai módon eltolva…és soroljam a többi moslékgyártót?

    én megoldom: nem megyek be és tudom mit hol veszek kész!

  • Rodeo36-11
    2018 május 21
    11:38 de.
    Sajnos, ezzel nem ertek egyet. Egyszer a tengerparton nyaraltunk es a vendegloben lattam mit ettek az emberek.

    STEAK es megint steaket, ami a tanyerrol majdnem leesett olyan nagy volt. Mivel amariaki etelrol volt szo MERTEM arra hivatlkozni. A desszert adag habos sutemeny, fagylalttal.

    A steak az marhaszelet hirtelen kisutve, ez a nemzeti eteluk.

    Kanadaba erkezesemkor elhelyzett a helyi iroda egy angol urhoz, aki egyedul elt. Nem kellett sokat csinalnom neki csak beszelgetni vele es az ebedjet megcsinalni. MINDEN NAP STEAKET KELLETT NEKI SUTNOM. A beszelgetes viszont jot tettek az angol nyelv tanulasahoz.

  • Figyelő
    2018 május 21
    12:42 du.

    nem akarom meghatározni ki mit egyen vagy ne!
    de én ezeket nem eszem: a steak az egy darab félig nyers hús, tele undorító meleg faggyúval…és olyan gyorsan kihűl, hogy az az undorító és büdös marhafaggyú (mi annó a birgerli bakkancsunkat ápoltuk vele nagyó jó vízhatlan lett tőle de egy hétig a szabadban tartottuk olyan undorító szaga van)
    mivel ezeket a marhákat olyasmival etetik ami még szörnyűbbé teszi ezeket a tányérról lelógó ehetetlen vacakokat…

    mondom
    és betartom : degustibus non est disputandum

  • Figyelő
    2018 május 21
    12:42 du.

    abban az időben cca 25-30 évvel ezelőtt (esetleg korábban?) a kanadai marhák még a mezőn szabadban ridegtartással nevelkedtek és egészséges kaját kaptak és a marhák is egészségesek voltak

    ez már a profitéhség és a mindenáron gyorsan meggazdagodás bármi áron kedves légkörében odáig fajult, hogy a marhákkal szemetet (Garbage!!! nem elírás) és kemikáliákat etetnek persze a génkezelést is attól gyorsan nőnek a tej egyre kevesebb értékű lesz a marhahús meg büdös…faszénparázson és nyílt gázlángon égetik ki belőle amit lehet és lelocsolják mindenféle kecmereggel, hogy amiben persze nagyon sok cukor van a cukor minden más ízt meggyilkol…

    a marhahúst (Argentín barátomtól tanultam aki nála jobb marhabordát tud persze faszénparázson de kizárólag a chimminchurry t tett rá azaz locsolta 2-4 percig és máris ehető volt de mindezt El Gaucho hentesnél vettük Silvesterre…a chimminchurry ban nincs cukor citrom és zöld fűszerlevelek összetörve és amit a kés hátával le kell vakarni a tányéron vaj puha átsült marhaborda 2 coll vastag semmi faggyúíz) nem szabad ízesíteni!!!! az a lényege és a disznót és a csirkét sem só és sütni ízlés szerint mi finom argentin vöröset ittunk hozzá kenyér nem kellett de lehet párolt zöldséggel is tálalni gyengébbeknek akik nem a Pampákról származnak)

    szóval

    kapzsiság és egészségtelen élet meg korai halál és nagyon értéktelen kaja

  • talalom;

    Igen tudataban vagyok a maga elveinek, gondolkodas modjanak, de kerem NE probalja reamfogni elkepzeleseit. Tartsa a maga elkepzeleseit maganak, soha ne pronalja allitani hogy az lehetene amit en velnek !!! S ami a kulombozo eteleket illeti az is mindenki sajat ohajai es valasztasai alapjan. Tehat amit maga es maguk kedvelnek hat azt elvezzek. De mindenki masnak ugyan az joga azt kedvelni amit ohajtananak. OK ? Senki kedvence nem tessz senkit tiz-labbal magasabra, sem felsobbrenduve, bar mit is velnenek maguk ottan.

  • Elfelejtettek, hogy az os-magyarok is STEAK-et ettek. A nyereg-alatt puhitva. Ma mint „JERKY” ismerve es arusitva minden fele itt a US-ban. Na majd azt is szemerehanyaskent veszik ?

  • Rodeo naésa kovbojok?
    Azok úgy gyöttek nekik a Szíriuszról mint nekünk a mogyorik?

  • Rodéjjjó
    ahogy így írsz a sztíkről,
    még a végén tisztára megundorodok tőle.
    Esztet elkerülendő,mostan lemeek az amerikai konyhámba
    és készítek magamnak egyett, sült krumplival.
    A mustárt már kinyomtam a tubusból.
    Hozzá sört bontok szlovákot.
    Hogy ne kejjen hánynom.
    Azzé.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 május 21
    2:12 du.
    Drága Uram, tudatom Önnel, hogy a ősprimitiv ősmagyarok nem nyereg alatt puhították a steakot, hanem a lovaik túrosodott nyereg alatti hátát gyógyították -állítólag sikerrel- a nyers hússal, majd ezt a gyógyszer a kutyáiknak dobták!

  • ORSOS ELEMER.

    Tehat nagy marha csordakat tartottak megelhetesikert es hajtottak meg a Karpat medencebe is csupan lovaikat gyogyitani a finom marha-hussal?!

    Regen meg az ovodakban is tanitottak hogy az osok a szaradt marhahust osszemorzsoltak es forro-vizben kesz-eteluk volt.
    Ami pedig ma is letzi a PAM neven,
    Az mentette meg a Voros Hadsereget is az ehezestol a II.V.H-idejen.
    Tisztan emlekszem az orosz-katonak naponta kaptak egy doboz PAM-ot ami volt eledeluk. On-kinyithato volt, es csizmajukban volt egy kis bajonett amivel ettek a matha hust. A PAM-et.

    Tehat ha maga allat-orvos, ne egyen STEAKet, csak gyogyitsa a lovakat azzal !

    Persze a Nemetek, Franciak, Belgak, meg Kanadaban is fogyasztanak nagyon sok lo-hust.

  • ORSOS;
    Ha nem tevedek az os-magyarok, hasonloan mint az „indianok” nyereg-nelkul lovagoltak ! „Szorin” ultek lovaikat.nS a lovak „turos” izzadasait kikefelik ! Csak miutan lehulnek, mossak !

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 május 21
    5:33 du.
    Nem, nem, Ön félreértett! Csak a gyógyászati célból elértéktelenedett marhahúst nem ették meg hátrafelé is kiválóan nyilazó őseim! Sajnos mi a dicső lovaink emlékének tiszteletben tartásának ürügyén iszonyodunk a társaink felfalásától, pedig állítólag egészséges a husuk!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 május 21
    5:38 du.
    Ön rosszul tudja, az én köbüknagyapámjaim már 1200 évvel ezelőtt is egy fejlettségi stádiummal előbbre jártak az Ön indiánjainál, ugyanis kengyelt használtak, amit talán még Ön is tudhat, hogy azt a nyereghez kell rögzíteni!

  • ORSOS;

    De azoknak az „Indianoknak” legalabb volt eleg eszuk hogy nyugatra mentek 10 ezer evvel elobb. Maga meg a zablaval a szajjaban dumal maig is!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 május 21
    8:38 du.
    Nos, ez is igaz! 😀

  • ORSOS;

    Persze hogy IGAZ.
    Nem irnam maskent.
    Nem szokasom marhasagokat osszehazudozni mint Orsos.

  • Julianus barat

    Elolvastam a Christopher Adam ur cikket, valahogy az otthon meleget ereztem a cikk alatt. Anyam olelese es az otthon edes illata jutott eszembe. Mar ertem, hogy miert ragaszkodik Kanada ugy az angolokhoz es unnepli meg Viktoriat. Egyebkent nagyon tetszik nekem ez a leghosszabb ideig uralkodo kiralyno (60 ev) . Viktoria miutan 9 gyermeket szult Alberttol, akit nagyon szeretett megparancsolta mindenknek aki az udvaraban elt es dolgozott, hogy jarjanak feketebe miutan ferje, Albert herceg meghalt. O maga is elete vegeig gyaszolta , aki masodszor is ferjhez ment es nem elete vegeig gyaszolta feleseget vagy ferjet azt elbocsajtotta a kiralyi udvarbol. Igy szeretni meg sosem lattam senkit. Egyebkent Viktora a vilagkiallitason elso dijat nyert, herendi porcelanbol vett egy csomo keszletet a kiralyi udvar reszere es ezert neveztek el a herendi porcelan ezen keszletet Viktorianiusnak. Ami valoban lelegzetelallitoan gyonyoru. Bar lekvaros pogacsat eletemben nem ettem es azt hiszem nem is fogok sem kremes teat inni hozza, azert szepen megunnepelik a kanadaiak ezt a napot. Manapsag teat mar a tehen szarbol is csinalnak, erdekes.

  • Julianus barat

    Azt hiszem a steak rol egy jo ideg lemondtam:-) sikerult ugy megutalnom a faggyus hust, eddig talan ez az egy amerikai etel amit szivesen ettem :-))) Nem baj mert en elhoztam Gundel szakacskonyvet es az Inyenc Mester konyvet, abbol fozok. Nem szeretem mas nemzetek eteleit enni, bar megkostolni sem igazan vagyok hajlando, minden orszag etelet utalom. Igaza van figyelonek, hogy mi agyarok atvesszuk az idegen szavakat es eteleket, holott a magyar nevek es a magyar konyha paratlan izeit kellene kesziteni az ettermekben. Hat ez nagy butasag a magyarok reszerol. Nyilvan egy kulfoldi ha Magyarorszagon van nem a sajat hazaja etelet akarja megenni, hanem magyar etelt szeretne. Miert van ez a majmolas, magam sem ertem.

  • Figyelő! Természetesen nem akartam ócsárolni senki ízlését,de B79 mindig felpaprikáz a felsőbbrendű hülyeségeivel. Elnézést kérek. Egyébként minden város igyekszik a turisták kedvében járni, nemcsak Budapest. Pár éve tíz napig csavarogtam Stockholmban (kamaszkori álmaim városában), és csak az utolsó napokon sikerült találni egy svéd éttermet. (A turistahelyeken lévőket nem a magyar zsebre találták ki.)
    Ehhez is a dohányzásom segített hozzá. Ott is tilos szinte mindenütt a dohányzás, és esténként nagy tömegben álldogáltunk a hostel előtt a lefekvés előtti utolsó cigiket szívva. Nem akartam a tömegben ácsorogni, elsétáltam erre-arra nézegetve. Látom ám, hogy egy pincehelyiség előtt ki van téve a tábla: Menü 65 korona (akkor 28 forint volt egy svéd korona).
    Hát, ezt ki kell próbálni! Következő este a barátnőmmel lementünk az étterembe… Megrökönyödött, egyenruhás férfiak bámultak. Taxisok voltak,nyilván valamiféle üzemi étkezdéjük volt a hely, de nem szóltak semmit, nézték, ahogy a svédasztalról(végre egy valódi svédasztal a sok török pizzás után!) megpakoltuk a tányérunkat sütivel, kenyérrel, teával. Kétféle menü volt – egy valamilyen penne,a barátnőm azt kért, én meg a natúr lazacot választottam krumplival. És még dohányozni is lehetett! Levakartam a lazacról az édeskés rózsaszín szószt, pompásan belaktam. Utánaküldtem pár isteni finom buktát, meg túróstáskát: a kelt tésztákat nagyon finoman csinálják.
    Amúgy nem vagyok nagy húsevő, akkor is inkább baromfi, bár a gulyásba persze marhalábszár dukál.
    Figyelő! Van egy isteni sültcsirke receptem, lehet, hogy ismered. Nagyon egyszerű, gyors, és nem lehet elrontani. Egy sütőtálba beleöntesz 1 kiló sót, úgy, hogy kb. 2-3 ujjnyi vastagon legyen az edény alján. Fogsz egy megtisztított egész csirkét, a hasába teszel egy közepes almát – szintén egészben, héjastól, csutkástól. A csirkét ráfekteted a sóra, letakarod, és a sütőben kb. 20 percig párolod. (Nem kell alá se zsír, se olaj, se víz.) Leveszed a fedőt, és ropogósra sütöd. Isteni omlós, ízes lesz,- a fene se tudja, hogy megy bele a só párája. A sót persze ki kell dobni. Jó étvágyat!

  • ORSOS, BENDEGUZ !!!
    Csönd legyen !!!
    Az indiánok is magyarok voltak világos?
    Elvis is..a Beatles is..Mindenki !

  • Julianus:
    Velem meg az angolok szerettették meg azt, hogy a téjjába legyen tej.

    A Vintage Glider Club nevű angol oldtimeres repülőklub éppen kishazánkban tartozkodó küldöttsége tulmálta rám, mikor látták hogy mennyire mérhetetlenül másnapos vok.

    (Előtte való éjjel a szó szoros értelmében „hétországra” szóló bulit és ivászatot rendezett a svájci oldtimeres pilóták kishazánkban tartozkodó féktelen küldöttsége DDDD.A népihagyomány szrint ilyenkor fogyasztandó büdössajtokat , olyan 150 félét, direkt különgép hozta Ferihegyre Svájcból.A fehér és vörös bort egy közeli TSZ-ből vettük meg.Jó sokat.Valami 8-10 marmonkannányit és abból ittuk.Szörnyű volt DDD )

  • talalom
    2018 május 22
    11:55 de.
    Koszonom a receptet, ki fogom probalni!

  • Geyza
    2018 május 22
    12:41 du.

    kurvajó emlékek

    akkor sem dehát majd talán eccer kipróbálom

    én egyik rosszaságom alkalmából a boglári ÁG ban pörcöket kaptunk frissen a forró zsírból kikapkodva és friss még meleg vekniket és ami még ott a svédasztalnak is mondható de semmi svéd nem volt rajta kizárólag disznóságok és a pince remekei (MIND) köcsögökben…nehezen bár de visszataláltunk a lakóhelyünkre (csak gyalog)

    a másik szép emlék amikor kedves (valóban) barátaimnak sikerült lebeszélniük arról, hogy a haza vezető utat (Balcsi déli part) lerövidítve vízen járjak, mint a Nagy Rabbi…elég nehéz volt és a másnap reggel méginkább mert eme alkalomkor Hubi ment jófajta endéka sörrel… csak tertózkodással és mértékkel: (mérték a vödör tartózkodás az asztal alatt)

    vidám napok voltak a gy10yterqk nak meg hagyd meg az origót de szárazon

  • Olvasva a hozzaszollok tapasztalatait es a javasolt recepteket, igen furcsava valhatott a magyar-konyha.

    Rodeo „doglott-macskakbol” keszit fasirtot. Remelve hogy soha nem elo-macskakbol;))

    „Julianus barat” meg tehen-pu-pu-bol teat keszit.
    Velhetoen igen aromas tea lehet az;))

    De szerncsejuk hogy nincsennek tudataban hogy valoban mifele anyagokat, vegyuleteket tomnek szervezetukbe mai eledeleikkel.

    Elsokben, a keszitett etelek foleg tele az allati-zsir, so, cukor es cholesterol-okkal.
    Mind azok az anyagok amitol mindenki tavol maradna inkabb.

    S mind csomagolasokon feltuntetett kulombozo vegyszerek.
    Majdnem vegyesznek kell lenni csupan a helyes kiejteseikert.
    Meg a leg-alapvetobb „enni-valokban” is tobb tucat vegyszer.

    Nem csak a tartositok, izesitok, de a szinesitok.
    Maig egyetlen azon vegyszerek nincsennek bizonyitva egeszsegesnek emberi fogyasztasra. De mind a mesterseges etel-szinesitok bizonyitva hogy a rakos-sejtek novekedeset es szaporodasat serkentik.
    Persze a keszitok es arusitok valasza, hogy az csak nagy-meretu-fogyasztasban halalos. Az egyen csupan minskul osszeget fogyaszt minden alkalmmal.
    De mivel sok azon kategoriakban vannak, hat 30-40-50 evi fogyasztasa utan ki-tudna bizonyitani hogy melyik vegyszer okozta halalat ?

    Ma, mindenutt, minden husok, ill allatok, (halak,szarnyasok,marhak, sertesek,juhok,stb.stb.u.n. growth-hormonok-on es anti-biotik-okon nevelve.

    Az allatok gyorsabb novekvese es betesgeik altali vesztesseguk megelozve.

    De azok huasait fogyasztva mindannyian a sajat szervezeteinkbe jutnak mind azok a vegyszerek.
    A „growth-hormon”, ami befolyasolja az emberi-test fejlodesenek abnormal fejlodeset.

    S az „anti-biotic”-ok okozzak az emberilenyek szervezeteben az ellenalatlansag esetet. Az az a szervezet keptelen ellent-alni a leg-ujabban mutalt virusok,bakteriumok ellen.
    Amitol az orvostudomany retteget regen. Az u.n. SUPER-BUG lete.

    Javasolva a gyumolcsok es zoldsegek fogyasztasai !
    De ma vilagszerte az elelmiszerek (gabona, gyumolcs, zoldseg,stbk. mind kemiai anyagokkal taplalt foldekben termelve.
    Hasonloan mind a gyom-irtok, rovar-irtok vilagszerte alkalmazva.
    Az EU jovahagyta a GLY-PHOSFAT hasznalatat Europaban.
    Mind in-organik vegyszerek. Amik a nitrogen-cyklust tulelik.
    Sot a talajvizekbe jutnak es meg az ivovizekben sem bomlandoak.

    Tehat meg HA minden elelmiszerket is magad termeled kertedben, akkor sem leszel kepes mind azon vegyszereket mellozni.

    Bon epetit !
    (Elvezd a doglott-macska fasirtot es a tehen-pu-pu teat !)
    Nem lehet veszelyesebb mind barmi mas vasarolt elelmiszerek.

  • Megaljuk egy percre !

    A magyar pogacsa nem egyenlo az amerikai bisckit-tel, sem az angol „bisckit-el.

    Az angol bisckit az „keksz”, az amerikai bisckit meg meleg-etel. Legjobb pepered-gravi-vel.

  • A magyar az hamuban sült.

    Onnan tudom,
    hogy jóanyám azt tette a
    batyumba mikor elindultam világot látni.
    Három darabot!Annak elégnek kellett lennie 3 évre !
    Ilyen a jó magyar hamubansült.Megmondta már Benedek Elek is.

  • Probalj valami „hamuban sult” kancsi piros suto-tokot.
    Sokkal izletesebb mint gondolnad.
    De javasolnam a pumpkin pie-t is !

  • Bendeguz79
    2018 május 24
    5:01 du.
    A pogacsarol jut eszembe, egyszer Tollas Tibor kolto MOntrealba jott eloadst rendeztem neki.En megsutottem a szokasos pogacsamat es azzal kinaltam. Mindjart egy El is tettem, mert leirtam, majd kikeresem…. verset koltott a pogacsam tiszteletere!

  • Bendeguz79
    2018 május 24
    5:01 du.
    A pogacsarol jut eszembe, egyszer Tollas Tibor kolto MOntrealba jott eloadst rendeztem neki.En megsutottem a szokasos pogacsamat es azzal kinaltam. Mindjart egy verset koltott a pogacsam tiszteletere. El is tettem, mert leirtam, majd kikeresem….

  • talalom
    2018 május 20
    4:00 du.
    Visszalvastam ezt az oldalt es erre a kerdesedre akarok valaszolnii.
    Mar nagyon regen elek itt, de juhturorol meg nem is hallottam itt. Talan specialis europai uzletben talalnek. en sajnos nagyon hianyolom, mert nagyon szerettem a korozottet abbol.iItt kapni sofele tehenturot olyat ami csak a turoscsuszara jo, de olyat is amibol turosgombocot lehet kesziteni. DE juhturoval nem talalkoztam.

  • Kulonben, a z itt megjelent kepen a krem, az suriett tej, vagy a tej tetejen levo surubb tej, ami kis preparacioval hasznalnak kaveba vagy teaba.