Az elveszett gyülekezet

2018 szeptember 28 7:43 de.28 hozzászólás

avagy a kimondhatatlan nevű HDKE és a legalább minden további nélkül kimondható nevű KKTTKK.

Azt írta a Magyar Idők a minap, hogy „a kimondhatatlan nevű HDKE eleve elhibázott koncepció alapján került egy zsinagóga épületébe, illetve területére…”

A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) a holocaust áldozatainak emléket állító intézmény, amely azonban nem „került egy zsinagóga épületébe”, hanem létesítésének alapvetése ennek az épületnek, a pusztulóban lévő Páva utcai zsinagógának a megmentése volt.

Az 1923-ban Baumhorn Lipót tervei alapján emelt zsinagóga a vészkorszakban internálótáborként működött, 1982-ig roskadozott, akkor bezárták, de amelyet 2004 óta felújítva, „acsarkodó tűzfalak szorításában”, tehát az épületegyüttesen belül láttatnak a köznyelvben Holocaust Múzeumként számon tartott komplexum alkotói.

Ahogyan a tervezők egyike fogalmazott:

„Hittünk a hely erejében… A szűk utcakereszteződésben, a bejárat előtt teresedést képeztünk. Az utca felőli térhatárolást és térosztást tömör kőfallal épített árkádsor adja. Ez az építészeti elem kívülről a védettséget, a belső kert felől az emlékfal örökkévalóságát szolgálja. Az érkezés tengelyében a tömbbelsőben épített zsinagóga áll. Az ezt harántoló átlóra szerkesztettük az új épületstruktúrát. A tengelyek metszéspontjában, a templom főbejárata előtt emlékoszlopokkal határolt kvadratúrát hoztunk létre, ahonnan a teljes beépítés áttekinthető.
A fasorral védett külső gyalogos zóna, az árkádfal, a belsőudvar, a tetőkert, a differenciált funkciótelepítés folyamatában csendesedik a külső zaj és így épül be városi környezetébe a kőben fogalmazott emlékhely. A hangsúly a csend megidézésén van. A feladat erőterében természeti analógiákat vizsgáltunk. A formálás kifejező eszköze földrengések által, súlypontjukból kimozdított instabil vetődések képzete, mind adekvát válaszkeresés az emberiség történetét megrázó kataklizmára, amely maga a holocaust.

Az építészeti eszközök azt közvetítik, hogy itt minden a normalitáson kívüli térben jött létre, miként a vészkorszak sem értelmezhető az emberiség történetén belül.

A tektonikus szerkesztésű határoló falak belső oldalán emlékárkád húzódik a 600 000 áldozat nevét megörökítő jegyzékkel. Az iszonyatos teher külső megjelenítése a tömör kőfal. Szimbolikus jel a tetőkert is, amely vízióként lebeg a borzalmak felett és már az élettel keresi a kapcsolatot. A kertek jelentéstartalmának sokféleségében emlékkert ez, amely mindenkinek a jobbik énjéhez szól. Az új épületszárny mélyföldszintjén a későbbi fázisban megvalósult állandó kiállítás tervezése nem volt a feladatunk, de a térkapcsolatok rendszerében létrehoztuk annak gondolati – fizikai kereteit, mert enélkül az épület sem értelmezhető. Elképzeltünk egy tematikát, ahol a lejtőkkel, a függőlegesből kibillenő szerkezetekkel, ferde síkú mennyezettekkel tagolt térsorban az első zsidótörvény, a numerus clausus történelmi környezetétől indulva eljutunk az összeterelés rámpáján át, a sikolyszerű, derékszögben megtört, magát az elhurcolást leképező torokszorító beszűkülésig.

 

Ebben a térszűkületben a vagonokba zsúfolt embertársainkra emlékezünk. Réseken át felvillanó fényekkel, emberi hangokkal, zörejekkel, vetített képekkel.

A kiállítás zárótermében a haláltáborok rettenete látható. Az innen emelkedő lépcsősorról már távoli jelként megjelenik a zsinagógában helyreállított tóraszekrény képe. Felfelé haladva a tér egyre tágul, a helyreállított templomtér, az emlékezés tere.

A rekonstruált templomteret emlékhelyként és multikulturális funkcióval terveztük, olyan programok részére, amelyek nem sértik a kegyeletet. Úgy gondoltuk, hogy a legmegrendítőbb emlékhely maga a helyreállított, gyülekezetét vesztett templomtér lehet, különösen, hogy a pesti zsidóság részleges megmenekülését egy vallásellenes politikai korszak évtizedei követték… A hiány maga az elveszett gyülekezet.

 

Előadások, hangversenyek, időszaki, képzőművészeti kiállítások rendezésének minden feltétele adott itt, de a karzaton kiépült az a multimédiás, érintőképernyős interaktív részleg is, ahonnan családkereső programokkal a jeruzsálemi, washingtoni, berlini múzeumok információs adatbázisát is el lehet érni.

A holocaust áldozatainak fájdalmas többsége zsidó vallású honfitársunk volt. Ezért lehet hiteles, egyetemes nemzeti emlékhely a megüresedett templomtér, a hűlt hely, immár szakralitás nélkül.”

Ez volna tehát az elhibázott koncepció.

Ezzel szemben a KKTTKK nevét minden további nélkül legalább ki lehet mondani.

A Sorsok Háza beruházást kezdeményező Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTKK) elnöke Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Aczél Gábor

28 hozzászólás

  • ez mar csak a neveben „zsinagoga” mert reg nem kultikus hely,vagyis nincsen benne tartva istentisztelet!!
    kb olyan mint a Gyor-i „zsinagoga” amiben zeneiskola mukodik!!

  • bar-lev: Már nem zsinagóga. Éppen ezért lehet hiteles, egyetemes nemzeti emlékhely a megüresedett templomtér, a hűlt hely, immár szakralitás nélkül.

  • bar-lev
    2018 szeptember 28
    10:55 de.
    Vagy mint az esztergomi, amiben meg művelődési ház(régebben szinház is) működik, lepukkanva mint álagilag mint kihasználatilag(„jó magyarsággal).

  • -„elveszett gyulekezet”-

    megkockaztatom itt -(lesz belole egekig csapo orjonges de ez van!)-inkabb ki irtott es ki irtatott gyulekezet!!
    ugyanis a hirhedt veszkorszak elott kozvetlenul is,mindegyik zsinagoga -(nem a legjobb szo talan de…)-„telt hazzal” ment pesten,budan es videken is!!

  • inkabb bibi

    igy igaz!! minden szepitgetes nelkul!!

  • Aczel Gabor

    en se mondtam mast!!
    kulonben jartam benne es zsinagoga vagy sem ott helyben tettem fel a tefilint!!
    mar csak az ott emlekul szolgalo hely meltosagaert is es az aldozatokert is!!ez a legkevesebb amit tehetek mint hivo zsido azt hiszem!!es persze a,;
    -„yitgadal v’yitkadash sheme raba!b’alma di-vera kirhusse v’yamlikh malkhusse v’yatsma purkanne vikarev meshihe!
    b’hayehay’n!!uvyomehay’n!uvhaye b’kol bes yisruel baagalo uvizman koriv v’imri,;Omejn!
    y’he sheme rabbo mevorakh l’olejm ulalmo almayo!v’istabah v’yitbarakh……”-(kaddish)

  • lent a tenyleges muzeumban azt hittem ugy ereztem a szivem hasad kette…………szornyu dolgokat lattam!!es az a monoton szivdobogas hozza!!!
    keservesen es sokaig uvoltve sirtam!!senki sem botrankozott meg ezen ott!!!!

  • Manapsag a vallasi-szertrtasokra szukseges helysegek, regi neven a „synegoug” ,vagy magyarul a „zsinagouga”
    a Jewish tarsadalmi kozpontok egyik resze.

    Ahol a kozosseg szuksegleteinek kieligetesere valoban minden talalhato. Gym,tennisz palya,buffek, nursing-home (gondozo-otthon a raszorulo idosekk szamara).
    Sot mint mar elobbiekben irtam a seminoli Tempe Shalom meg biztosito ugynokseg irodai is letezik.
    Minden amire a kozzoseg elonyeit szolgalna.

    A cikkel kozolt madar-taji kep mind egy kozepkori falazott kozosseg kozpontjat mutatja, habar a XIX szazadi epeitmeny.

    Orom latni hogy gondosan es szepen restauralva lett.
    Amint a kornyek lakossag novekszik, a kozosseg ismet eletre fog lepni es mukodni fog.

  • Na megint,egy egyébként érdekes cikk,de ugye a csakis zsidókról,zsinagógáról és a benne elhelyezett szörnyű vagon emlékekről…szól!
    Semmi gond,érdekes cikk,csak ugye itthonról,napjainkról és főleg a többségről mást is írhatnának,ha netán a széleskörű kinti vagy itthoni tájékoztatás lenne a célja a fórumnak….!
    Keressenek mindenkit érintő témákat!

  • Nem oda Boda! Ez a cikk szerintem minden magyart érint. A tervező írta, nem én, hogy „hiteles, egyetemes NEMZETI emlékhely a megüresedett templomtér, a hűlt hely, immár szakralitás nélkül.” És a többséget érinti, hogy „a lejtőkkel, a függőlegesből kibillenő szerkezetekkel, ferde síkú mennyezettekkel tagolt térsorban az első zsidótörvény, a numerus clausus történelmi környezetétől indulva eljutunk az összeterelés rámpáján át, a sikolyszerű, derékszögben megtört, magát az elhurcolást leképező torokszorító beszűkülésig.” Ez a többség múltja is.Ellentétben a Sorsok Háza beruházást kezdeményező Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTKK) elnökének, Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának koncepciójával, amely szerint első zsidótörvénynek, és mindennek, ami ezután a mi országunkban következett a holokauszthoz semmi köze sincs, noha a magyar hatóságok közreműködése, civilek együttműködése és a többség közönye nélkül hatszázezer honfitársunk bevagonírozásával nem boldogultak volna a nácik.

  • Ms.Boda;
    A mult ertekelese es emlekztetes amit senki soha nem ohajtana megismetlodni,ugy mint nem csak Teremto hives eredete, de a nyugati trasdalmak indito es fentarto erejet nyujtotta evezredeken at.

    Meg ha magat nem is erdekelne, de a civilizalt emberi tarsdalmak fundamentiva volt am.

  • LEV;

    Vajon miert velted volna hogy erteelmes emberek nem ertelmeztek volna erzelmeid kinyilvanitasat ?

    De irm meg nekunk hogyan ejted ki azt a nevet a David pajzsanak kozepen ???!!!

    A Torah ertelme es jelentesenek azeletefben, elmedben, lelkedben, magatrtasodban szukseges lenni, nem a homlokodra kozott dobozban .

    Talan nehany tzitzit to emlekezteni arra.

    Baruch ha Shem !

  • Boda Marcsi
    2018 szeptember 28
    3:03 du.

    Majd ő megmondja miről kell írni

  • Boda

    es maga nem antiszemita ugye?!!de bizony!!
    —————————————————————
    Bendeguz

    fejezze be ezt a „kioktato hangnemet” iranyomban!!es foleg NE tegezzen!!nem oriztunk egyutt semmit-senkit!!
    es NEM irok be se ide se mashova maganak SEMMIT arrol mert az magara NEM tartozik!!
    Hagyja abba a vallasom gyalazasat egyszer es mindenkorra!!

  • Aczel Gabor

    es azt hjiszi erteni is fogja amit a boda-nak irt!!?
    o majd kiolvas belole olyasmit is amirol szo sooot betu sincsen benne!!
    ez a kiolvasdosdi-kiertelmezosdi a zsigerbol Antiszemitak sajatossaga!!

  • Ez teljesen hülye…?? Aszondja: „vagon emlékek” Mintha valami szép hétvégi vasutas kirándulás emlékei volnának azok a vagonok. Emlékek… b+ Maximum magának emlék, másoknak halál az a vagon, az a vasutazás.

  • Boda

    EZ egy ERROL szolo cikk!!
    ha ez maganak magas,vagy nem tetszik?-………….rem egyszeru!!LAPOZZON es NE irjon bele!!pont!!
    -(merem hinni hogy senki se kergeti magat otthon az asztal korul nyujtofaval,fenyegetozve ha nem ,ir semmit arrol amihez hulye!!)-

  • Boda

    szivbol kivanom maganak es hozzatartozoinak,legyenek szinten ugyanolyan „VAGGON EMLEKEI”-mint sok szazezrnyi szerencsetlen artatlanul legyilkolt hitsorsos yestvereinknek volt!!
    szegyellje magat!!
    gyalazat amit le mert ide irni!!!!NEM EMBERHEZ MELTO!!!

  • Ms.Boda megjegyzesere;

    Sajnalom hogy magat a cikk alanya nem erdekli.
    De relemhetnenek, hogy emlekszik a regi magyar mondasra; „Kinek a pap, kinek a papne.”?!

    De vannak akiket ardelet.
    S vannak itten mas cikkek is, ami talan erdekelne maspokat is es magat is.

    Ne feledje, maga NEM az egyedulli olvaso itten a soroknak. Tehat gondolhatan egy kicsit masokra is.

  • Megjegyzesekre a Ms.Boda reagalasan.

    Ms.Boda talan kicsit figyelmetlen volt valaszaval a cikken. De az nem bizonyitna hogy erzelemeben „anti-semita” lenne. Csupan figyelemtlenseget es masok iranti
    on-velemenyenek felsobbseget.

    Ami lenyegeben nem csoda.
    Hiszen egesz eleteben a szelszosegessegek gyakorlataival kenyszerult elni.

    De az egyeni szabadsag mindenki korlatozatlan jogait biztositja velemnyeit szabadon kifejezni.

    De az NEM biztositja senki lehetosegeit masok azonos jogait megtagadni, sem korlatozni.

    Igen, az ugy a „szemitizmus, szocializmus, kommunizmus, stb.mint az anti-semitizmus” kifelezesenek a jogait is.

    De SNKINEK NEM LETEZIK JOGA bar ki mas eletet, jogait, lehetosegeit, tulajdonat korlatozni semmi neven, erdekben, sem celokban!!!

    Az a biztositott egyeni jogok hatara.

    Ha azt betartanak, mindenki boldog ,sikeres es megelegedett lehetne a vilagban.

    Persze az ami nehezen megy a magyarok fejebe ! Sajnos !

  • LEV;

    Emlekznel Sisera esetere ???

    S a Torah sorai adja; „Ne kivanj gonoszsagot masoknak, csak tartsd hited Yehova szavai szerint es az megment a gonoszsagtol”.

  • bendeguz

    ezt azonnal fejezze be velem szemben!!
    a maga yehova tanu-s szovege engem NEM erdekel!!
    felejtse el a Torah-t!!az NEM mlaganak szol!!

  • Christopher Adam ,Ur!!!

    megkerem ont allitsa le ezt az izgaga senki bendeguz-t!!
    ennel a cikknel aztan vegkeppen nincsen szuksegunk a kioktatos,vallasgyalazo,yehova tanui hitteritos szovegeire!!
    gyalazat az amit megenged ez maganak!!!
    a ki irtott szazezrek nevenek fajo emlekere kerem Ont tegyen rola hogy Bendeguz fejezze be egyszer es mindenkorra!!

  • A hitleri NSDAP-nak (= Nemzetiszocialista Német Munkáspárt /nácik/) ötlete és gyakorlata volt a világ zsidóságának teljes kipusztítására. Ez sátáni terv volt amire nincs megfelelő emberi kifejezés.
    A náciknak voltak kollaboránsai is klf országokban: Ukrajnában, Lengyelországban Oroszországban, Franciaországban, Magyarországon, stb.

    Kérdés zsidó embertársainkhoz: Így, több mint hetvennégy év elmúltával mi lenne a megfelelő emlékezés a holokausztra?

  • Kis Ferenc

    peldaul az hogy hagynak minket zsidokat bekeben-bekesen megemlekezni es nem jonnek oda kurjongatni,ovcsarolni,gyalazkodni,”mocskoszsidozni” korusban!!
    tul nagy keres ugye??!!
    mi nem kerunk ra senki nem zsidot hogy jojjon oda emlekezni velunk,rolunk!!
    ha jon udvozoljuk!de onszantabol jojjon es ne erezze hogy barmifele „kenyszerbol”,mert az nem igaz!!

  • az igazsaghoz hozza tartozik hogy szemely szerint meg azt se bannam ha Egyetlen Politikus sem jonne oda megemlekezni velunk-rolunk a tragediankrol!!
    miert? mert mindegyik folhasznalja ezy(is) a sajat valasztasi,es/vagy ^part^politikai celjaira!!
    marpedig a mi Megemlekezeseink NEM ARROL SZOLNAK!!!abbol mi NEM kerunk!!!!
    minket emlekezo zsidokat,a napi ilyen-olyan politika, Ott es Akkor teljesen, hidegen hagy!! NEM AZERT JOVUNK OSSZ EVENTE EGYSZER!!!
    de Nem akarjuk azt se hogy aljadek csurhek megzavarjak meg gyalazzak jelenletukkel a perc meltosagat!!
    gondolok itt erosen a ,;-jobbikosokra,goy-motorosokra,betyarseregesekre,magyargardasokra,stb-stb antiszemita feregre!!
    ————————————————————
    gondolom eddig senkiknek nem tunt fel de mi zsidok nem megyunk oda az o rendezvenyeikre obegatni,gunyolodni,szitkozodni,fenyegetozni,ocsarolni,gyalazkodni!!!
    mi zsidok felette allunk ennek!!minket ok nem erdekelnek kicsit sem!!
    termeszetesen azert Barmilyen eszkozt igenybe veszunk es ha kell akar erovel is megvedjuk magunkat!!
    az az ido regesreg elmult hogy a zsido onkent fejet jol lehajtva vonul a hentesbard ala!!!
    -ma a zsidok rendelkeznek a Vilag egyik legerosebb,legutokepesebb haderejevel,haditechnikailag informatikailag Vilag elsok!!

  • Bar lev 2018. Sept 29,6;42 de soraira;

    1., NWM, nem irtam neked !
    Habar adtadd itten sajat e-mail cimedet.
    Itten a hozzaszollok egyszeruen jelzik hogy kinek a hozzaszollasra reagalnak.
    Hiogy az olvasoknak legyen fogalam mire reagalnak.

    2.,A magyarban eredetileg csak a „tegezes” a letezo.A Teremto es a kiraly is „TE” volt.Amig a Habsburg es Bohemianak nem vezettek be az urazasi myelvet, ugy hatalmasabbaknak ereztek magukat.
    Hasonloan az angol, francia,latin, mind a szlav, stb.stb ntelvekben is.
    tehat ne kepzeld magadat tizx mter magasnak !.

    3., a „First Amenedment” hive es bajnoka vagyok. Az mindenki vallasat elismerve, barmi is lenne az. Mert minden vallas a csalad es a tarsadalomak osszetartasara mukodik.
    Meg szelszoseges vallasok is mint a woodoo es Sandaria is.

    2018, sept 29, 7;10 du.
    Te kezdeted a gyalazasata a Teremtonek aki Nevet adta Mozes kovetelesere.
    Vegre azt onmagad bizonyitottad a Favis pajzsaban a Nevvel. Tehat ne szarakodj.
    Inkabb emlekezz a Parancsolatokra.
    S ne legy olyan bekepzelt pokhendi!!!

    Karaita vagyok , nem ember imado goy !!!

  • Bar lev 2018, Okt. 1, 5;46 de.soraira.

    Oh come on Lev, ne probalj szuper-human lenni, az senki sem, s nincsennek super fajok, sem nemzetsegek.

    Egy nepcsoport akikenk a legnagyobb es nehezebb megptobaltatasokon kellet atkelniuk a letbenmaradasaikert azok egyszeruen megedzodtek.
    Persze a Torah eloirasainak betartasa segitsegre valt mindeg, mindenek elleneben.

    Se az nem mentette meg a nemzetet a gyarlosag elkerulesetol.
    Tudhatnad Israel es mind a szetszorodsottak eseteit.

    A Sinai csucsan nyujtott Parancsolatok kovetese volt mindeg es minden korulmenyek alapfeltetele.
    Amikor Israel attol eltert, a buntetes nem kesett.
    De minden alaklaommal a kuldott profetak figyelemeztetesei megelozte a bunteteseket.
    Volt az Babylon, Szyria,Hellenism, Roma, Nacism, vagy a mai liberal humanism, Israel resze mindeg, mint minden mas nepek a csapdaikba esnek.

    S a Horebi fogadalom egyoldalu volt. A Teremto mindeg meg-mentett egy maradek csoportot barmi is volt a buntetes.
    De a Moabi fogadalom az Israel kotelessege betartani, maskent nincsen a Millenial Sabath.

    Ma Israel technikailag es vedelmileg tomeg-ellenzekkel all szemben.De elvez tobb tamogatasokat is, s mind a US felszereleseken Israel mindeg tovabb fejleszt.
    De az, sem semmi mas nem ment a kotelezetseg betartasan.
    „egy szot sem adhatsz hozza, sem elvongatsz”
    (Debarim 12;32)