Az elveszett gyülekezet

2018 szeptember 28 7:43 de.28 hozzászólás

avagy a kimondhatatlan nevű HDKE és a legalább minden további nélkül kimondható nevű KKTTKK.

Azt írta a Magyar Idők a minap, hogy “a kimondhatatlan nevű HDKE eleve elhibázott koncepció alapján került egy zsinagóga épületébe, illetve területére…”

A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) a holocaust áldozatainak emléket állító intézmény, amely azonban nem “került egy zsinagóga épületébe”, hanem létesítésének alapvetése ennek az épületnek, a pusztulóban lévő Páva utcai zsinagógának a megmentése volt.

Az 1923-ban Baumhorn Lipót tervei alapján emelt zsinagóga a vészkorszakban internálótáborként működött, 1982-ig roskadozott, akkor bezárták, de amelyet 2004 óta felújítva, “acsarkodó tűzfalak szorításában”, tehát az épületegyüttesen belül láttatnak a köznyelvben Holocaust Múzeumként számon tartott komplexum alkotói.

Ahogyan a tervezők egyike fogalmazott:

“Hittünk a hely erejében… A szűk utcakereszteződésben, a bejárat előtt teresedést képeztünk. Az utca felőli térhatárolást és térosztást tömör kőfallal épített árkádsor adja. Ez az építészeti elem kívülről a védettséget, a belső kert felől az emlékfal örökkévalóságát szolgálja. Az érkezés tengelyében a tömbbelsőben épített zsinagóga áll. Az ezt harántoló átlóra szerkesztettük az új épületstruktúrát. A tengelyek metszéspontjában, a templom főbejárata előtt emlékoszlopokkal határolt kvadratúrát hoztunk létre, ahonnan a teljes beépítés áttekinthető.
A fasorral védett külső gyalogos zóna, az árkádfal, a belsőudvar, a tetőkert, a differenciált funkciótelepítés folyamatában csendesedik a külső zaj és így épül be városi környezetébe a kőben fogalmazott emlékhely. A hangsúly a csend megidézésén van. A feladat erőterében természeti analógiákat vizsgáltunk. A formálás kifejező eszköze földrengések által, súlypontjukból kimozdított instabil vetődések képzete, mind adekvát válaszkeresés az emberiség történetét megrázó kataklizmára, amely maga a holocaust.

Az építészeti eszközök azt közvetítik, hogy itt minden a normalitáson kívüli térben jött létre, miként a vészkorszak sem értelmezhető az emberiség történetén belül.

A tektonikus szerkesztésű határoló falak belső oldalán emlékárkád húzódik a 600 000 áldozat nevét megörökítő jegyzékkel. Az iszonyatos teher külső megjelenítése a tömör kőfal. Szimbolikus jel a tetőkert is, amely vízióként lebeg a borzalmak felett és már az élettel keresi a kapcsolatot. A kertek jelentéstartalmának sokféleségében emlékkert ez, amely mindenkinek a jobbik énjéhez szól. Az új épületszárny mélyföldszintjén a későbbi fázisban megvalósult állandó kiállítás tervezése nem volt a feladatunk, de a térkapcsolatok rendszerében létrehoztuk annak gondolati – fizikai kereteit, mert enélkül az épület sem értelmezhető. Elképzeltünk egy tematikát, ahol a lejtőkkel, a függőlegesből kibillenő szerkezetekkel, ferde síkú mennyezettekkel tagolt térsorban az első zsidótörvény, a numerus clausus történelmi környezetétől indulva eljutunk az összeterelés rámpáján át, a sikolyszerű, derékszögben megtört, magát az elhurcolást leképező torokszorító beszűkülésig.

 

Ebben a térszűkületben a vagonokba zsúfolt embertársainkra emlékezünk. Réseken át felvillanó fényekkel, emberi hangokkal, zörejekkel, vetített képekkel.

A kiállítás zárótermében a haláltáborok rettenete látható. Az innen emelkedő lépcsősorról már távoli jelként megjelenik a zsinagógában helyreállított tóraszekrény képe. Felfelé haladva a tér egyre tágul, a helyreállított templomtér, az emlékezés tere.

A rekonstruált templomteret emlékhelyként és multikulturális funkcióval terveztük, olyan programok részére, amelyek nem sértik a kegyeletet. Úgy gondoltuk, hogy a legmegrendítőbb emlékhely maga a helyreállított, gyülekezetét vesztett templomtér lehet, különösen, hogy a pesti zsidóság részleges megmenekülését egy vallásellenes politikai korszak évtizedei követték… A hiány maga az elveszett gyülekezet.

 

Előadások, hangversenyek, időszaki, képzőművészeti kiállítások rendezésének minden feltétele adott itt, de a karzaton kiépült az a multimédiás, érintőképernyős interaktív részleg is, ahonnan családkereső programokkal a jeruzsálemi, washingtoni, berlini múzeumok információs adatbázisát is el lehet érni.

A holocaust áldozatainak fájdalmas többsége zsidó vallású honfitársunk volt. Ezért lehet hiteles, egyetemes nemzeti emlékhely a megüresedett templomtér, a hűlt hely, immár szakralitás nélkül.”

Ez volna tehát az elhibázott koncepció.

Ezzel szemben a KKTTKK nevét minden további nélkül legalább ki lehet mondani.

A Sorsok Háza beruházást kezdeményező Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTKK) elnöke Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Aczél Gábor

28 hozzászólás

 • ez mar csak a neveben “zsinagoga” mert reg nem kultikus hely,vagyis nincsen benne tartva istentisztelet!!
  kb olyan mint a Gyor-i “zsinagoga” amiben zeneiskola mukodik!!

 • bar-lev: Már nem zsinagóga. Éppen ezért lehet hiteles, egyetemes nemzeti emlékhely a megüresedett templomtér, a hűlt hely, immár szakralitás nélkül.

 • bar-lev
  2018 szeptember 28
  10:55 de.
  Vagy mint az esztergomi, amiben meg művelődési ház(régebben szinház is) működik, lepukkanva mint álagilag mint kihasználatilag(“jó magyarsággal).

 • -“elveszett gyulekezet”-

  megkockaztatom itt -(lesz belole egekig csapo orjonges de ez van!)-inkabb ki irtott es ki irtatott gyulekezet!!
  ugyanis a hirhedt veszkorszak elott kozvetlenul is,mindegyik zsinagoga -(nem a legjobb szo talan de…)-“telt hazzal” ment pesten,budan es videken is!!

 • inkabb bibi

  igy igaz!! minden szepitgetes nelkul!!

 • Aczel Gabor

  en se mondtam mast!!
  kulonben jartam benne es zsinagoga vagy sem ott helyben tettem fel a tefilint!!
  mar csak az ott emlekul szolgalo hely meltosagaert is es az aldozatokert is!!ez a legkevesebb amit tehetek mint hivo zsido azt hiszem!!es persze a,;
  -“yitgadal v’yitkadash sheme raba!b’alma di-vera kirhusse v’yamlikh malkhusse v’yatsma purkanne vikarev meshihe!
  b’hayehay’n!!uvyomehay’n!uvhaye b’kol bes yisruel baagalo uvizman koriv v’imri,;Omejn!
  y’he sheme rabbo mevorakh l’olejm ulalmo almayo!v’istabah v’yitbarakh……”-(kaddish)

 • lent a tenyleges muzeumban azt hittem ugy ereztem a szivem hasad kette…………szornyu dolgokat lattam!!es az a monoton szivdobogas hozza!!!
  keservesen es sokaig uvoltve sirtam!!senki sem botrankozott meg ezen ott!!!!

 • Manapsag a vallasi-szertrtasokra szukseges helysegek, regi neven a “synegoug” ,vagy magyarul a “zsinagouga”
  a Jewish tarsadalmi kozpontok egyik resze.

  Ahol a kozosseg szuksegleteinek kieligetesere valoban minden talalhato. Gym,tennisz palya,buffek, nursing-home (gondozo-otthon a raszorulo idosekk szamara).
  Sot mint mar elobbiekben irtam a seminoli Tempe Shalom meg biztosito ugynokseg irodai is letezik.
  Minden amire a kozzoseg elonyeit szolgalna.

  A cikkel kozolt madar-taji kep mind egy kozepkori falazott kozosseg kozpontjat mutatja, habar a XIX szazadi epeitmeny.

  Orom latni hogy gondosan es szepen restauralva lett.
  Amint a kornyek lakossag novekszik, a kozosseg ismet eletre fog lepni es mukodni fog.

 • Na megint,egy egyébként érdekes cikk,de ugye a csakis zsidókról,zsinagógáról és a benne elhelyezett szörnyű vagon emlékekről…szól!
  Semmi gond,érdekes cikk,csak ugye itthonról,napjainkról és főleg a többségről mást is írhatnának,ha netán a széleskörű kinti vagy itthoni tájékoztatás lenne a célja a fórumnak….!
  Keressenek mindenkit érintő témákat!

 • Nem oda Boda! Ez a cikk szerintem minden magyart érint. A tervező írta, nem én, hogy “hiteles, egyetemes NEMZETI emlékhely a megüresedett templomtér, a hűlt hely, immár szakralitás nélkül.” És a többséget érinti, hogy “a lejtőkkel, a függőlegesből kibillenő szerkezetekkel, ferde síkú mennyezettekkel tagolt térsorban az első zsidótörvény, a numerus clausus történelmi környezetétől indulva eljutunk az összeterelés rámpáján át, a sikolyszerű, derékszögben megtört, magát az elhurcolást leképező torokszorító beszűkülésig.” Ez a többség múltja is.Ellentétben a Sorsok Háza beruházást kezdeményező Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTKK) elnökének, Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának koncepciójával, amely szerint első zsidótörvénynek, és mindennek, ami ezután a mi országunkban következett a holokauszthoz semmi köze sincs, noha a magyar hatóságok közreműködése, civilek együttműködése és a többség közönye nélkül hatszázezer honfitársunk bevagonírozásával nem boldogultak volna a nácik.

 • Ms.Boda;
  A mult ertekelese es emlekztetes amit senki soha nem ohajtana megismetlodni,ugy mint nem csak Teremto hives eredete, de a nyugati trasdalmak indito es fentarto erejet nyujtotta evezredeken at.

  Meg ha magat nem is erdekelne, de a civilizalt emberi tarsdalmak fundamentiva volt am.

 • LEV;

  Vajon miert velted volna hogy erteelmes emberek nem ertelmeztek volna erzelmeid kinyilvanitasat ?

  De irm meg nekunk hogyan ejted ki azt a nevet a David pajzsanak kozepen ???!!!

  A Torah ertelme es jelentesenek azeletefben, elmedben, lelkedben, magatrtasodban szukseges lenni, nem a homlokodra kozott dobozban .

  Talan nehany tzitzit to emlekezteni arra.

  Baruch ha Shem !

 • Boda Marcsi
  2018 szeptember 28
  3:03 du.

  Majd ő megmondja miről kell írni

 • Boda

  es maga nem antiszemita ugye?!!de bizony!!
  —————————————————————
  Bendeguz

  fejezze be ezt a “kioktato hangnemet” iranyomban!!es foleg NE tegezzen!!nem oriztunk egyutt semmit-senkit!!
  es NEM irok be se ide se mashova maganak SEMMIT arrol mert az magara NEM tartozik!!
  Hagyja abba a vallasom gyalazasat egyszer es mindenkorra!!

 • Aczel Gabor

  es azt hjiszi erteni is fogja amit a boda-nak irt!!?
  o majd kiolvas belole olyasmit is amirol szo sooot betu sincsen benne!!
  ez a kiolvasdosdi-kiertelmezosdi a zsigerbol Antiszemitak sajatossaga!!

 • Ez teljesen hülye…?? Aszondja: “vagon emlékek” Mintha valami szép hétvégi vasutas kirándulás emlékei volnának azok a vagonok. Emlékek… b+ Maximum magának emlék, másoknak halál az a vagon, az a vasutazás.

 • Boda

  EZ egy ERROL szolo cikk!!
  ha ez maganak magas,vagy nem tetszik?-………….rem egyszeru!!LAPOZZON es NE irjon bele!!pont!!
  -(merem hinni hogy senki se kergeti magat otthon az asztal korul nyujtofaval,fenyegetozve ha nem ,ir semmit arrol amihez hulye!!)-

 • Boda

  szivbol kivanom maganak es hozzatartozoinak,legyenek szinten ugyanolyan “VAGGON EMLEKEI”-mint sok szazezrnyi szerencsetlen artatlanul legyilkolt hitsorsos yestvereinknek volt!!
  szegyellje magat!!
  gyalazat amit le mert ide irni!!!!NEM EMBERHEZ MELTO!!!

 • Ms.Boda megjegyzesere;

  Sajnalom hogy magat a cikk alanya nem erdekli.
  De relemhetnenek, hogy emlekszik a regi magyar mondasra; “Kinek a pap, kinek a papne.”?!

  De vannak akiket ardelet.
  S vannak itten mas cikkek is, ami talan erdekelne maspokat is es magat is.

  Ne feledje, maga NEM az egyedulli olvaso itten a soroknak. Tehat gondolhatan egy kicsit masokra is.

 • Megjegyzesekre a Ms.Boda reagalasan.

  Ms.Boda talan kicsit figyelmetlen volt valaszaval a cikken. De az nem bizonyitna hogy erzelemeben “anti-semita” lenne. Csupan figyelemtlenseget es masok iranti
  on-velemenyenek felsobbseget.

  Ami lenyegeben nem csoda.
  Hiszen egesz eleteben a szelszosegessegek gyakorlataival kenyszerult elni.

  De az egyeni szabadsag mindenki korlatozatlan jogait biztositja velemnyeit szabadon kifejezni.

  De az NEM biztositja senki lehetosegeit masok azonos jogait megtagadni, sem korlatozni.

  Igen, az ugy a “szemitizmus, szocializmus, kommunizmus, stb.mint az anti-semitizmus” kifelezesenek a jogait is.

  De SNKINEK NEM LETEZIK JOGA bar ki mas eletet, jogait, lehetosegeit, tulajdonat korlatozni semmi neven, erdekben, sem celokban!!!

  Az a biztositott egyeni jogok hatara.

  Ha azt betartanak, mindenki boldog ,sikeres es megelegedett lehetne a vilagban.

  Persze az ami nehezen megy a magyarok fejebe ! Sajnos !

 • LEV;

  Emlekznel Sisera esetere ???

  S a Torah sorai adja; “Ne kivanj gonoszsagot masoknak, csak tartsd hited Yehova szavai szerint es az megment a gonoszsagtol”.

 • bendeguz

  ezt azonnal fejezze be velem szemben!!
  a maga yehova tanu-s szovege engem NEM erdekel!!
  felejtse el a Torah-t!!az NEM mlaganak szol!!

 • Christopher Adam ,Ur!!!

  megkerem ont allitsa le ezt az izgaga senki bendeguz-t!!
  ennel a cikknel aztan vegkeppen nincsen szuksegunk a kioktatos,vallasgyalazo,yehova tanui hitteritos szovegeire!!
  gyalazat az amit megenged ez maganak!!!
  a ki irtott szazezrek nevenek fajo emlekere kerem Ont tegyen rola hogy Bendeguz fejezze be egyszer es mindenkorra!!

 • A hitleri NSDAP-nak (= Nemzetiszocialista Német Munkáspárt /nácik/) ötlete és gyakorlata volt a világ zsidóságának teljes kipusztítására. Ez sátáni terv volt amire nincs megfelelő emberi kifejezés.
  A náciknak voltak kollaboránsai is klf országokban: Ukrajnában, Lengyelországban Oroszországban, Franciaországban, Magyarországon, stb.

  Kérdés zsidó embertársainkhoz: Így, több mint hetvennégy év elmúltával mi lenne a megfelelő emlékezés a holokausztra?

 • Kis Ferenc

  peldaul az hogy hagynak minket zsidokat bekeben-bekesen megemlekezni es nem jonnek oda kurjongatni,ovcsarolni,gyalazkodni,”mocskoszsidozni” korusban!!
  tul nagy keres ugye??!!
  mi nem kerunk ra senki nem zsidot hogy jojjon oda emlekezni velunk,rolunk!!
  ha jon udvozoljuk!de onszantabol jojjon es ne erezze hogy barmifele “kenyszerbol”,mert az nem igaz!!

 • az igazsaghoz hozza tartozik hogy szemely szerint meg azt se bannam ha Egyetlen Politikus sem jonne oda megemlekezni velunk-rolunk a tragediankrol!!
  miert? mert mindegyik folhasznalja ezy(is) a sajat valasztasi,es/vagy ^part^politikai celjaira!!
  marpedig a mi Megemlekezeseink NEM ARROL SZOLNAK!!!abbol mi NEM kerunk!!!!
  minket emlekezo zsidokat,a napi ilyen-olyan politika, Ott es Akkor teljesen, hidegen hagy!! NEM AZERT JOVUNK OSSZ EVENTE EGYSZER!!!
  de Nem akarjuk azt se hogy aljadek csurhek megzavarjak meg gyalazzak jelenletukkel a perc meltosagat!!
  gondolok itt erosen a ,;-jobbikosokra,goy-motorosokra,betyarseregesekre,magyargardasokra,stb-stb antiszemita feregre!!
  ————————————————————
  gondolom eddig senkiknek nem tunt fel de mi zsidok nem megyunk oda az o rendezvenyeikre obegatni,gunyolodni,szitkozodni,fenyegetozni,ocsarolni,gyalazkodni!!!
  mi zsidok felette allunk ennek!!minket ok nem erdekelnek kicsit sem!!
  termeszetesen azert Barmilyen eszkozt igenybe veszunk es ha kell akar erovel is megvedjuk magunkat!!
  az az ido regesreg elmult hogy a zsido onkent fejet jol lehajtva vonul a hentesbard ala!!!
  -ma a zsidok rendelkeznek a Vilag egyik legerosebb,legutokepesebb haderejevel,haditechnikailag informatikailag Vilag elsok!!

 • Bar lev 2018. Sept 29,6;42 de soraira;

  1., NWM, nem irtam neked !
  Habar adtadd itten sajat e-mail cimedet.
  Itten a hozzaszollok egyszeruen jelzik hogy kinek a hozzaszollasra reagalnak.
  Hiogy az olvasoknak legyen fogalam mire reagalnak.

  2.,A magyarban eredetileg csak a “tegezes” a letezo.A Teremto es a kiraly is “TE” volt.Amig a Habsburg es Bohemianak nem vezettek be az urazasi myelvet, ugy hatalmasabbaknak ereztek magukat.
  Hasonloan az angol, francia,latin, mind a szlav, stb.stb ntelvekben is.
  tehat ne kepzeld magadat tizx mter magasnak !.

  3., a “First Amenedment” hive es bajnoka vagyok. Az mindenki vallasat elismerve, barmi is lenne az. Mert minden vallas a csalad es a tarsadalomak osszetartasara mukodik.
  Meg szelszoseges vallasok is mint a woodoo es Sandaria is.

  2018, sept 29, 7;10 du.
  Te kezdeted a gyalazasata a Teremtonek aki Nevet adta Mozes kovetelesere.
  Vegre azt onmagad bizonyitottad a Favis pajzsaban a Nevvel. Tehat ne szarakodj.
  Inkabb emlekezz a Parancsolatokra.
  S ne legy olyan bekepzelt pokhendi!!!

  Karaita vagyok , nem ember imado goy !!!

 • Bar lev 2018, Okt. 1, 5;46 de.soraira.

  Oh come on Lev, ne probalj szuper-human lenni, az senki sem, s nincsennek super fajok, sem nemzetsegek.

  Egy nepcsoport akikenk a legnagyobb es nehezebb megptobaltatasokon kellet atkelniuk a letbenmaradasaikert azok egyszeruen megedzodtek.
  Persze a Torah eloirasainak betartasa segitsegre valt mindeg, mindenek elleneben.

  Se az nem mentette meg a nemzetet a gyarlosag elkerulesetol.
  Tudhatnad Israel es mind a szetszorodsottak eseteit.

  A Sinai csucsan nyujtott Parancsolatok kovetese volt mindeg es minden korulmenyek alapfeltetele.
  Amikor Israel attol eltert, a buntetes nem kesett.
  De minden alaklaommal a kuldott profetak figyelemeztetesei megelozte a bunteteseket.
  Volt az Babylon, Szyria,Hellenism, Roma, Nacism, vagy a mai liberal humanism, Israel resze mindeg, mint minden mas nepek a csapdaikba esnek.

  S a Horebi fogadalom egyoldalu volt. A Teremto mindeg meg-mentett egy maradek csoportot barmi is volt a buntetes.
  De a Moabi fogadalom az Israel kotelessege betartani, maskent nincsen a Millenial Sabath.

  Ma Israel technikailag es vedelmileg tomeg-ellenzekkel all szemben.De elvez tobb tamogatasokat is, s mind a US felszereleseken Israel mindeg tovabb fejleszt.
  De az, sem semmi mas nem ment a kotelezetseg betartasan.
  “egy szot sem adhatsz hozza, sem elvongatsz”
  (Debarim 12;32)