BUÉK egy kis nosztalgiával!

2018 december 31 8:14 de.72 hozzászólás

Így, az év utolsó napján, minden jót kívánok a KMH minden közreműködőjének és olvasójának az Újesztendőre az alábbi számmal:

Hát, fogadjuk meg Hofi Géza tanácsát: lazítsunk.

Kezdhetjük talán azzal, hogy nosztalgiázunk kicsit. Visszagondolunk picit az elmúlt 30, 40, 70 vagy több évre, azok szép pillanataira.

Nekünk, akik itt beszélgetünk a KMH oldalain nagyon különbözőképpen teltek ezek az évek. Én csak azokról tudok beszélni, akik ezeket az éveket Magyarországon töltötték.

Kezdjük mindjárt Hofi Gézával, aki a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években az ország megkérdőjelezhetetlenül legnépszerűbb humoristája volt. Nem is humoristája – bírálója, ideológusa, a morgás jogának élő megtestesítője – miközben a rendszer híve, Kádár Jánosnak személy szerint is nagy tisztelője volt, és ezt nem is tagadta, sőt.

Ilyenkor, Szilveszter délelőttjén egy ország találgatta: vajon mivel jön ki Hofi a kabaréban. Talán a régebben eltávozottak is emlékeznek: Magyarországon a szilveszteri kabaré fontos ügy volt. Milliók hallgatták – előbb a rádióban, és nézték később a televízióban. (Még az ismétléseket is.) Még januárban is, hetekig beszédtéma volt a szilveszteri kabaré. Vagy 25 éven keresztül ennek a műsornak a csúcspontja volt, amikor 11 órakor, Hofi Géza állt a kamerák elé, és egészen az éjféli óraütésig „mondta a magáét”. Még a legvadabb bulikban is leállt a mulatság 11-kor, és a képernyő elé ült a társaság.

Hofi – eredeti nevén Hoffman – Géza azonban nemcsak szóban tudott jó poénokat: volt füle a hallásra, ráadásul elég jó hangja is. A nyolcvanas években volt egy sok-sok pop sztár részvételével fölvett dal, ami a Föld jövőjéről szólt. (We are the World) Erről készített Hofi szerintem zseniális paródiát, amelyben minden sztár szólamát ő énekelte.

Jellegzetes alakja volt ő a Kádár-rendszernek: miatta is volt élhető az a diktatúra. Ez a mostani meg a Györgybe szorultaktól olyan savanyú, mintha a citromlébe még 1-2 ascorbinsav tablettát is beletettek volna. (Bár az ascorbin mindenféle szorulást azonnal és radikálisan megszüntet.)

De lazítós nosztalgiázást ígértem. Szóval ilyenkor, Szilveszter délelőttjén égtek a karácsonyfán a fények, készülődtünk az esti bulira. Mi soha nem szilvesztereztünk vendéglátóhelyen. (Jó, egyszer, de akkor egy színésztruppal dolgoztunk.) Vagy a barátainkhoz készültünk bulira, vagy mi vártuk őket. De akár így, akár úgy, nekem volt egy kötelességem: meg kellett sütnöm a sajtosfánkot. Tudni kell: sose ambícionáltam ugyan a legkiválóbb háziasszony címet, azért igyekeztem, ha vendéget vártunk. Ez a sajtosfánk valami eszméletlenül finom sós süti. De baromi nehéz elkészíteni. Legalábbis nekem. Apró, az ismertnél sokkal kisebb képviselőfánkokat kell készíteni. Annak a tésztáját meg előbb meg kell főzni, aztán kisütni: apró gömböcskékben. Ha az embernek szerencséje van, a gömböcskék a sütőben diónyira híznak, belsejük üres lesz. Már itt könnyű elbukni: volt, hogy csak a harmadik adag volt hajlandó meghízni – a többi lapos kekszként barnult meg a tepsiben. De ha mégis megvannak a gömböcskék, azok kalapját egyenként levágjuk, és az üregbe töltjük a sajtkrémet.

Na, ez a krém se egyszerű. Nálunk a Teri nagynénémtől származó recept szerint nem is sajtkrémet, hanem krémsajt alapú paprikázott, hagymázott könnyű körözöttet töltünk. (Néhány pékségben azóta kapható ez a csemege, de olyan nehéz, zsíros töltelékkel, hogy nem igazán élvezhető.) Szóval többfajta – natúr, tejszínes, füstölt – krémsajtot habosra keverünk pici hagymával, paprikával (ha kell, sóval). Ebben a habosra keverés a nehéz – nem lehetetlen, de még a keverőgépnek is nehéz. Ezzel megtöltjük a diónyi fánkocskákat, bemártjuk reszelt sajtba, majd rátesszük a levágott kalapkákat. (Emiatt néhol borzasfánknak hívják ez a sütit.) Garantált elfoglaltság egész szilveszter délelőttre, merthogy 80-100 darabnál kevesebbhez – ez két adag – hozzá se fogjunk.

Az idén nem lesz sajtosfánk. Az még beleférne, hogy egy év alatt az élelmiszerárak mintegy 30 százalékkal emelkedtek – legfeljebb ugrik az éjféli Törley. (Imádom a pezsgőt – de csak a Törleyt.) Hanem a krémsajtok! Drágák is, meg a korábbi 10 dekás kiszerelés is a múlté: max. 7-8 deka van a kis tömlőben. De az állaguk! Igaz, könnyebb kikeverni, de folynak, és 1-2 óra alatt szétáztatják a fánkocskákat. (Ebbe a mascarpone nem jó: túl édeskés.)

Hát, sajtosfánkkal vagy anélkül, mulasson jól mindenki ma, hogy holnaptól legyen kedve, ereje nekifeszülni az Újesztendő feladatainak. BUÉK!

Rátesi Margit

 

72 hozzászólás

  • Göllner András

    Kedves Margit:

    Ezt írja az általam is elismert komikusról:

    „A rendszer híve, Kádár Jánosnak személy szerint is nagy tisztelője volt, és ezt nem is tagadta, sőt… Jellegzetes alakja volt ő a Kádár-rendszernek: miatta is volt élhető az a diktatúra. Ez a mostani meg a Györgybe szorultaktól olyan savanyú, mintha a citromlébe még 1-2 ascorbinsav tablettát is beletettek volna.”

    Sajnos, asszonyom, ez a baj velünk magyarokkal. Nekünk magyaroknak az hiányzik legjobban ha humor nélkül erőszakolnak meg bennünket. Már csak az hiányzik hogy ez a mostani átverés is kifejlesszen magának egy Hofi Gézát. Szerintem még eljöhet ennak is az ideje. Ne búsuljon. Inkább örüljön, hogy még nem tartunk ott.

  • Szolgálati közlemény: Naná, hogy elszúrtam a sláger címét – pedig már tudhatnám, hogy nem tudok angolul. Szóval helyesen: We are the World.

  • Van Hofi utód, nem is foglalkoztatja a Fábri igazgatta Rádiókabaré, a köztévé csatornáin is indexen a srác. Mai keletű a legújabb fricskája:

    http://www.youtube.com/watch?v=mJBBz-UqAbQ

    😀 😀 😀

  • Kedves András! Nincs velünk,magyarokkal semmi baj, úgy általában. Legalábbis nem több, mint más népekkel. De a tendenciákat kicsit másképpen látom. Biztosan vannak Önnek is kapcsolatai hazai értelmiségiekkel.
    Nekem inkább a harmincas-negyvenes korosztállyal, közöttük jónéhány konzervatívval, jobboldalival, aki anno bízott a jelenlegi kormányfőben. És elhűlve látják, hogy minden területen – a kultúrában, a médiában ez elég feltünő – a némethszilárdságú elmék tarolnak. Fontos pozícióban lévők vielkednek úgy, mint a homokozóban a rosszul nevelt hároméves. Humoruk semmi, egyetlen dolog képes megnevettetni őket: a káröröm. Úgyhogy egyelőre nem látom esélyét annak, hogy ez a diktatúra konszolidálódjon – a nemzetközi körülmények sem kedveznek ennek.

  • talalom Gollnerhez cimzett soraiban;

    Maga igen valogatos a „diktaturakban”, vajon miert ?

    A „diktatura” az „diktatura” barmi neven is.

    De legalabb a jelenlegi, amit ellenez, egy kicsit emberibb.
    Legalabb is a fizikai kinzasok es tomeg-kivegzesek (ami semmi mas mint gyilkossag) hianyzik.

    Talan az hianyzik maganak ???

  • Hollósy Gerti

    BUÉK!!!

  • Gabriel Karikas

    Boldog és békésebb esztendőket!

  • Boldog Újévi Mindenfélét !
    És sört !!
    Sok sört !!!

  • Sikeres es boldog Romai ill. pogany ujesztendot.

  • 🕘🈲🕙🈳🕚🈲🕛Szép a szilveszter, szép vagyok én is,
    kancsal szemem a pezsgőtől áll össze-vissza, meg szét is.
    Na de több rímet ide nem vágok,
    Boldog Új Évet kívánok!

  • Ady Endre: Enyhe újévi átok

    Hogy ragya verjen, marjon mindenütt,
    Hogy jöjjön a döghullák varja
    Mindenkire, aki vén, savanyú
    Akaratát most piszkosan akarja
    Lelkünkön és a szennyes Hunnián.

    Hogy tébolyodva lelje meg eszét,
    Hogy lásson egy rövidke órát,
    Melyben halkulnak a gondolatok,
    De hozzák már a vétkek megszabóját:
    Fráter, gyermekeidben bűnhödöl.

    Kilángol ez a sokszor lecsöpült
    Ország: vegyes, vad bánatával
    És hogyha volna Isten, számitó,
    Ki kicsiny bosszút állani nem átall,
    Latrainkra tűzzel lesujtana.

    Hogy fussanak rá minden nyavalyák,
    Hogy a törés jó kedvvel törje,
    Akarásunkat durván az, aki
    Bánatokig és átkokig gyötörte:
    Ez a gazember még lakolni fog.

  • Azoknak is egy kis olvasnivaló, akik még régebbi időkben szeretnének nosztalgiázgatni:

    http://real-j.mtak.hu/10404/1/MTA_NemzetiCasinoEvkonyve_1935.pdf

    😀 😀 😀

  • Jo cikk volt Hofirol, sajnalom < hogy Ot soha nem hallhattam!

  • Bendegúz 79
    csatlakozok a jó kívánságaidhoz:

    2019 január 1
    3:59 de.
    Sikeres es boldog Roma ill. pogany újesztendőt.

  • GYURIO10;

    Koszonom !
    De en nem kovetem a romai pogany naptart !!!!

    Az nagyon termeszet-ellenes.

  • BUÉK ’19 ! Mindenkinek! Göllnernek is, sikeresen védelmezze továbbra is a demokráciát,- Kanadában !

  • Göllner András

    v Talalom

    „Nincs velünk,magyarokkal semmi baj, úgy általában. Legalábbis nem több, mint más népekkel.”

    Én szerintem sem vagyunk mi jobbak vagy rosszabbak a Tótoknál, a Románoknál, Szlávoknál, Ruszkiknál, Zsidóknál, Romáknál, vagy akkár a lúdtalpasoknál. Nem a nyersanyaggal a baj, hanem azzal amivel beetették ezt a népet több generáción át.

    Ha szabad a mai technológiai áramlatok hasonlatával élnem, nem a hardwarrel a baj, hanem a software-el. A hajtó-mechanizmusunk általába az árokba vezet minket. és képtelenek vagyunk ezzel szembefordulni. Csak mondogatjuk, mondogatjuk, hogy nincs velünk semmi baj. Sajnos képtelenek vagyunk magunkat kívülről látni. Nyelvünkbe , kultúránkba zárva hülyítjük önmagunkat. Kézicsókolom.

    Jó bulizást, nagyon Boldog Új esztendőt kívánok kedves honfitársaimnak. A kedvteleneknek meg annyi Hofit amennyi csak belefér. Bevallom, a magyar pálinka, libamáj verhetetlen, a cigánypecsenye is. A boraim se voltak rosszak, de annak már vége. A csajokrol nem nyilatkozhatom, mert állítólag tanáremberhez ez nem illik. Hogy mérnem, azt ne tőlem kérdezzék hanem a Geyzától – ö mindent tud.

  • Figyelo
    2019 január 1
    2:24 du.

    Azt azért nem tudom elhinni hogy ennyire tehetetlen lennél.

    Csak írd be a Gugliba : ” Youtube Hofi ”

    Vagy ez is nehezedre esik és meghaladja a képességeidet ??!

  • gyuri10
    2019 január 1
    4:17 du.

    Amikor te egy jókívánságot interperetálsz,
    az kb. olyan mint amikor valakit leköpnek.

    Köszönnyük Gurltiz és viszont neked is.Aképpen ahogy gondolod.

  • Margitka,

    „Kezdhetjük talán azzal, hogy nosztalgiázunk kicsit. Visszagondolunk picit az elmúlt 30, 40, 70 vagy több évre, azok szép pillanataira.”

    Mivel most mar az uj ev feladataival foglalkozunk megkedeznem, hogy valoban voltak szep pillanatok az elmult 70 evben Magyarorszagon? (Azon kivul, hogy 40-50-60-70 evvel ezelott fiatalok, erosek es egeszsegesek voltunk.)

  • 🍺🍺🍻🍻🍷🍷🍸🍸🍹🍶🍶☕☕🍹🍸🍸🍷🍷🍻🍻🍺🍺
    Geyzánknak szeretettel!
    🍺🍻🍺🍻🍺🍻🍺🍻

  • Igen. Nagyon szép pillanat volt pl. amikor 1968-ban rácsaptam az ajtót a személyzetisre, mert nem engedtek az NDK-ba dolgozni. Másnap fölmondtam – önkényesen -, harmadnap már jobb helyen dolgoztam, több fizetésért. Nem protekcióval: újsághirdetésre. A satu mellett sose volt nagy lökdösődés…
    Szép volt az első honorárium: jesszus, pénzt kapok azért, mert írok?
    Szép volt először meglátni a tengert: a Feketét, egy 250-es MZ nyergéből. Szép volt először becsukni egy szoba-konyha ajtaját, ahol már mi voltunk otthon 1975-ben. Szép volt 1977-ben az első nívódíjamból Anyámat elküldeni az Adriára – sose látta a tengert, és már 58 éves volt. Különben is volt annyi munkája a díjnyertes írásaimban, mint nekem: amíg én a riportok után rohantam (riport nem interjú!), vigyázott a fiamra, vacsorát adott a férjemnek.
    És igen, szép volt látni, ahogy a diktatúra szorítása napról-napra enged, eresztékein egyre bővülő sugárban csorog be a szabadság: akár nyugati importsampon formájában, akár az eurokommunizmusról szóló információkban.
    Ezért olyan szörnyű az én generációmnak látni, ahogy a gyuriba szorultak tömik el a szabadság útjait a sötét ostobaság, a vicsorgó irigység nyúlós-nyálas agyagával.

  • Bernstein
    2019 január 1
    5:32 du.

    BUÉK ’19 ! Mindenkinek! Göllnernek is, sikeresen védelmezze továbbra is a demokráciát,- Kanadában !
    ——————————-
    A demokrácia mindenhol demokrácia, a világ bármely pontján védeni kell, mert olyan érték, melyről sokan nem is tudnak, miután nem adnak érte semmit „bótban!” Míg van, természetesnek véljük, de ha megszűnik, „elillan”, érezni kezdjük a hiányát és nem akarjuk tudni, mit és hol rontottunk el, csak mutogatunk mindenre és mindenkire! Göllner A. bárhol él is vagy tartózkodik éppen, jól teszi ha a demokráciát védi,mert az mindenhol ugyanazt jelenti – tegye azt mindenki, a helyszíntől függetlenül, akinek jelent valamit!

  • Szoros Gyuri
    2019 január 1
    6:57 du.

    Margitka,

    “Kezdhetjük talán azzal, hogy nosztalgiázunk kicsit. Visszagondolunk picit az elmúlt 30, 40, 70 vagy több évre, azok szép pillanataira.”

    Mivel most mar az uj ev feladataival foglalkozunk megkedeznem, hogy valoban voltak szep pillanatok az elmult 70 evben Magyarorszagon?

    ——————————-

    Miért, Önnek talán nem voltak? Mert ha tényleg így lenne, az sok mindenre magyarázatot adna!

  • Szoros Gyuri
    2019 január 1
    6:57 du.

    Légy erős:
    Nekem például igen szép emlékeim fűzödnek az általad megvetett kádári korszakhoz:

    Ingyen és boldogan tanulhattam a hetvenes években az elektronikai szakmát és jó pénzeket kerestem vele már tanuló idómben is, emiatt a Honvédségnél azt csinálhattam amit igazán szeretek nevezetesen harci elektronikákat javíthattam,
    és ingyen kaptathattam felfelé annak a nagy piramisnak az oldalában amit úgyneveznek : pilóta-kiképzés.
    Mindeközben kisiparos voltam de ennek semmi hátrányát nem láttam , max annyi volt hogy nemakarták a kölykömet felvenni az állami óvodába de megoldottuk.
    Ja még annyi volt hogy amikor a Fordomhoz kellett volna egy alkatrész Bécsből, aztmondták a KIOSZ-nál (Kisiparodok Országos Szövetsége volt) hogy csak akkor írják alá az útlevélkérőmet ha elöfizetek a Kisiparos Újságra.
    Persze a szemükbe nevettem.Azt is megoldottam másképp.

    Azé ez BOJZASZTÓ nemde ? Tiz éveken keresztül csak kettő hátrány ért a diktatúra miatt.

    Manapság meg hetente jön valami állami kibaszológia !

  • Besancon
    2019 január 2
    6:35 de.

    Akiknek gőzük sincs a „demokráciáról” ,
    azok gúnyolődnak rajta és azokon is akik védelmezik.

  • slapaj
    2019 január 2
    3:30 de.

    Nem tudom
    értelmezni azt amit írtál hozzám.
    Lehet hogy azért mert nincs is neki értelme?

  • Bernstein
    2019 január 1
    5:32 du.

    A TE jókívánságod is
    kb annyit ér mint futóbabon az eddzőcipö

  • Gabriel Karikas

    talalom
    2019 január 2
    5:23 de.

    „”….És igen, szép volt látni, ahogy a diktatúra szorítása napról-napra enged, eresztékein egyre bővülő sugárban csorog be a szabadság: akár nyugati importsampon formájában, akár az eurokommunizmusról szóló információkban….””

    Margitka! Pontosan azt „dejavu” érzést írtad le, aminek én is a hatása alatt voltam a 80-as évekre.

    Minden megvolt ahhoz, hogy ha továbbvittük volna azt a kialakult környezetet, akkor ma Magyarország egy „imigráns célország” lenne.

    Egy svéd típusú szociális hálóval rendelkező valódi szocial-demokrácia.
    Teli jövőképpel a fiataloknak, „normális” megélhetési lehetőségekkel – nem ragozom.

    A HIBÁNK – nem győzöm hangsúlyozni – így többesszámban – az volt, hogy akkor nem tulajdonítottunk jelentőséget a naftalinból előbújó pondróknak, a rejtett „téli álmot” alvó beteglelkeknek, akik köztünk éltek, mintegy begubózva, vagy külföldön rejtegették magukat, de ekkor mint a legpusztítóbb vírus rátámadtak az országra és megrontották újra a „nemzetet”
    Előkaparták a nacionalizmust, felnyitották a fasizmus sötét vermeit.
    És nem reagáltunk rá, hanem sokszor/sokan még a mai napig is mondják – hogy dehát akkor „normális” volt.
    Normális volt persze, de az nem volt normális, hogy szó nélkül hagytuk, még kevésbé, hogy megengedtük hogy elburjánzon!

    Ami most fontos viszont, hogy az első az, hogy el kellene ismernie mindenkinek, hogy ez volt a hiba. (mármint azoknak, akik a jobbítást keresik)

    Ha tudjuk, hogy mi okozta a hibát, akkor megtalálhatjuk a javítást.
    Addig sajnos nincs rá mód!

    Legyen ez a 2019-es esztendő a megújulás éve.
    A megújulás, újjászületés boldogságot hoz, bár a születés fájdalommal is jár, a babának is – az öröm mégis nagyobb!

  • Gabriel! Nem tudom. Én kiálltam, 89-ben is, 90-ben is. Kiállok ma is: nem bújok a süket „függetlenség” álcája mögé. Nem voltunk sokan. A fiamat kizavarták a biciklitárolóból a „kommunista kurva anyja” miatt, nekem megígérték, hogy leöntenek savval. Nem féltem – ezek beszari, sunyi alakok, látványmagyarok – csak hordában nagy a pofájuk. Akkor már régen nem voltam kommunista, ahogy Horn se. Nem is tudta beváltani az illúziókat.
    Ahogy egyébként itt sem véd meg senki – néha Kenny -, amikor B79 legyilkosoz. Hallgat az összes agyonmagyar, amikor az erkondiszionésön-ös hátsójú böfög a magyarok lustaságáról, butaságáról stb. Ez van.

  • Még egy Gabriel! Azt a „kialakult környezetet” egyszerűen nem lehetett továbbvinni. Megváltozott a világ. Ahogy éppen manapság is radikális változások következnek. Ezeket egy ilyen beszari, kapzsi, irigy fennhéjázóan ostoba bandával a nyakunkon várni: kész életveszély.

  • Besancon 2019 január 2 7:24 de.

    „Miért, Önnek talán nem voltak? Mert ha tényleg így lenne, az sok mindenre magyarázatot adna!”

    Bizony, ad is magyarazatot. Elsosorban azt, hogy sem akkor nem voltam, se most nem vagyok ve’resszaju kommunista.
    En azt tudom, hogy azok jol eltek, akik loptak, sikkasztottak, illetve adogattak egymasnak a hatalmas premiumokat es nyeresegreszesedeseket, valamint meg a hasznalhato idiotaknak is aranyalag jol ment, akik kiszolgaltak es vedtek az elnyomo rendszert, de hat nem volt mindenki gazember. Talan ma ezt nehez a gazembereknek elhinni, mert magukbol indulnak ki, de ez bizony igy van.

    Az egyik legviccesebb dolog akkor tortent meg a cegunknel, amikor a ceg csodbe kerult. Persze nem csodnek hivtak, hanem csak meg lett mondva, hogy holnaptol nem gyartjuk tovabb amit addig gyartottunk, es atvesz minket egy masik, nagyobb gyar. A csodbe sikeresen utat talalo vezetok termeszetesen a nemletezo nyeresegbol 100 000 – 300 000 forint nyeresegreszesedest kaptak. (En akkor 11 forintos oraberert dolgoztam.)
    Hat igy nekem is lett volna kacsalabon forgom, sot meg talan meg sikerult is volna vennem 1990 korul 100 000 forintert egy 5 milliard forint erteku vallalatot – ha elegge jo elvtars lettem volna.

    Remelem, eleg jo volt a magyarazat.

  • Gabriel Karikas 2019 január 2 9:15 de.

    „Minden megvolt ahhoz, hogy ha továbbvittük volna azt a kialakult környezetet, akkor ma Magyarország egy “imigráns célország” lenne.
    Egy svéd típusú szociális hálóval rendelkező valódi szocial-demokrácia. Teli jövőképpel a fiataloknak, “normális” megélhetési lehetőségekkel – nem ragozom.”

    Hat akkor hadd ragozzam en: Minimum 1 millio sexre ehes him-muzulman, minimum 10 000 megeroszakolt, es abbol kb. 1000 megolt magyar lany, illetve no.
    Satortaborok, szemet, emberi urulek a varosok utcain, a magyarok kirugva az allami olcsobb lakasokbol, hogy johessen meg egy masik millio beloluk. Kozben az ujmagyarok bandakba verodve vernek el minden regi magyart, aki nem tud idoben lelepni eloluk. Ebbe meg oreg, nyomorek emberek is belefernek.
    De az ujmagyarok bandakba verodve aruljak a kabitoszert is, ugy jarnak lopni es rabolni is.
    A birosagok mindezt kedvesen mosolyogva elnezik, sot ha egy magyar apuka ki akarja menekiteni a 10 eves lanyat a prostitualta „nevelo” muzulmanok kozul, akkor az apukat csukjak bortonbe.
    Deportalni termeszetesen egyikuket sem szabad!

    Ez volt az a ragozas, amire gondoltal?

  • Talán nem kellene reagálni Szaros Gyuri provokáló dumáira, ha szeretné magát valaki jól érezni 2019-ben. 😀

    Pihentetőül ajánlok egy német filmet, amit igaz történet alapján készítettek. Ebben kicsit benne az ő múltjuk is, benne a mienk is. Sőt, rólunk szól, pontosabban írva: az 56-ban a keleti blokkban, az NDK-ban hallott hírek alapján egy érettségi előtt álló szolidaritást vállalnak a forradalmunkkal. Közben rádöbbennek, hogy a propagandával szemben nem ellenforradalom zajlik, hanem a szabadságjogaikért és a szovjet megszállás ellen küzdenek a magyarok. Tulajdonképpen egy téves és félrevezető hír alapján (Puskást lelőtték az oroszok) az osztálytermükben óra alatt kétperces néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak.

    És ekkor nem is sejtik, hogy ezzel mit zúdítottak magukra. A filmben benne van a félelem, a félelemkeltés, barátság és árulás, meg a kérdés, hogy mennyit tűrjünk, hogy „békén hagyjanak” és mikor vállaljuk fel az igazságot, még ha komoly árat is kell érte fizetni, benne van a szülők sorsának öröklése, hogy néha egy mondaton múlik egy sors, és persze benne van a remény.

    Remélem, a külföldi IP címmel rendelkezők is megbírják nézni ezt a 2018-as német filmdrámát.
    A néma forradalom (Das schweigende Klassenzimmer):

    https://videa.hu/videok/film-animacio/nema-forradalom-drama-Kl2Lv74d2gTXVAD2

  • Drizari Vállalhatunk embertársunkért annyit, hogy kibeszélje magából a gyűlöletét. Szegény az ágy alatt is kommunistát lát, és szerinte a 10 millió magyarból 50 millió kommunista volt van és lesz. Már Európa is kommunistákból áll szerinte, akik alig várják, hogy Lenint megszerezzék a Vörös térről. Gyurink egyértelműen mentális kihívásokkal küzd, talán segít ha itt naponta gyűlölködhet, és védheti az igazi köpönyegforgató kommunistákat teli szájjal kommunistázva. Hátha. Legyen szíved, mert ha így folytatja becsukják párnázott falak közé.

  • talalom. jan 2, 5’23 dw soraira;

    De hat pont azert oly erthetetlen hogy maguk nem arra szavaztak amikor szabad lehetoseguk volt valasztani???

  • Gollner B.Andras soraira;

    En NEM iszom, egyaltalan.
    Talan Gollner sokaig unnpelte a 2019 es esztemdo erkezeset;))

    De az elso eset hogy 100%-ban meg kell hogy eggyezek soraival.

    S mindeg arra utalok megjegyzeseimben, de mindeg a leg-rohadtabb valaszait dobalja ream azert.

  • Soros Gyuri Gabrielhez cimzatt soraira;

    Szereny meglatasom alapjan talan egy kicsit tulsagba vitted a muzlimok elleni meglatasaidat.

    Persze vannak veresszaju es kegyetlensegekre ehezo azok kzott is, fokent akik a hatalom-bagayt kovetik.
    Na de az minden naciok kozott letezik.
    (nem is hiovatkozva nehany itteni hozzaszollok soraira.)

    De emberi lenyek mind, s mind csupan egyettlen pontbol eredok.
    Sajnos az evezredeken at tobbfele szelszoseges magatartasok es gondolkodas-modok alakultak ki.

    De nem velheto hogy abban mar ki is kivetel lehettett volna.

    Sem barmi vallast, sem nemzeteket nehanu egyenek ostabasagai alapjan normalis itelni.
    Soy, a kerdes mennyire erkolcsos tett bar kit is itelni.
    (Kulonosem amikor nem a jury-szolgalatora volt hivva.)

    Az evezredeken at minden nacio keveredet minden letezhetokkel, s a magyarok abban sem voltak soha kivetelek.

    Ami ottan a „bevandorlast” illetne, az persze teljesen az anyagiakon mulo ugy.
    Magyarorszag alig kepes jelen polgarait megfeleloen ellatni a szuksegleteikkel.
    S az orszag jelentosen tavol all az alacsony nepesedesetol.
    A per km./egyen alapjan alig lehetne szukseg tobb lakosra.

    Csupan a politikusok onzo-celjai okozza azt az elkepzelest.

  • Gabriel Karikas

    Szoros Gyuri
    2019 január 2
    2:27 du.

    Te szaros, nem tűnt fel, hogy amit írtam, azt értelmes embereknek szólt.
    Azok megértették, hogy mit jelentett a kifejezésem, de te egy értelmi nullaként nem fogtad fel ….

    Persze, te honnan is foghatnád fel, hiszen csak egy ócska kis szarházi felbujtóként mindjárt ugrasz a migráncs szóra, ugye a lemez beindult.

    Olyan vagy barátocskám, mint egy programba betáplált hamis script.

    Szenzációs, egyre jobban fény derül a működésetek módjára.

    Primitív, nagyon primitív

  • Gabriel Karikas

    Drizari

    Köszönettel.
    Végignéztem – megrázó

  • Gabriel Karikas

    Találom!

    Nem tudok okos lenni Margitka, Isten bizony.
    Azt tudom, hogy felnőtt egy újabb generáció és messzebb vagyunk a jövőtől, mint voltunk.

    Úgy érzem, hogy megérted, hogy amiatt ágálok, hogy nem álltunk ki akkor keményebben.

    Jó volt megnézni Dzirari filmjét, arról szól amit mondok.
    Az élet időhöz van rendelve – minden időben újraszületik egy újabb generáció negyedszázadonként – amit mi megtanultunk, átéreztünk azt az újaknak is meg kell érezniük, ráérezniük, megtanulniuk.

    Nekünk az a dolgunk, hogy tudjunk ebben valódi segédkezők lenni.

    És ha lehet minél kevesebbet hazudni, minél kevésbé erőszakolni vakhiteket a fiainkra.
    Ezért persze mindannyian felelősök vagyunk, de ahogy Te nem tudsz felelni az én cselekedeteimért, én sem sokat tudok tenni ellenkezőleg.
    A kommunikáció a megoldás
    Csakhogy a kommunikációval érdekeket közvetítünk.

    A kérdés itt merül fel – vajon mennyire tudunk lemondani az adott pillanatban pillanatnyi érdekeimről, hogy azt közvetítsem, adjam át, ami az épülést, a közös jövőnket szolgálja.

    Vallások/ideológiák nélkül …

  • talalom
    2019 január 2
    1:02 du.

    Én hiszek a kommunista eszmékben, csak éppen véleményem szerint olyan 300-500 év múlva lesznek esedékesek.

    Az emberi tudatnak még fejlődnie kell hozzá , ahoz pedig a nyugati kapitalista demokráciák a legjobb táptalajok.

    Legalábbis idáig ugy tűnt azok voltak.

    Következésképpen én a nyugati demokráciákat preferálom.

  • Göllner András
    2019 január 1
    5:40 du.

    „…. A csajokrol nem nyilatkozhatom, mert állítólag tanáremberhez ez nem illik. Hogy mérnem, azt ne tőlem kérdezzék hanem a Geyzától – ö mindent tud.”

    Válaszom a következő :

    „nőkről vagy jót, vagy semmit. Vagy rosszat.Sok rosszat. Esetleg lehet kevés is, de mindenféleképpen rossz legyen ”

    /Idézet Karinthy Frigyes „Így irtok ti” c. művéből.”

  • Fentebb kerdezte valaki, hog az elmult 7o rvben volt e n
    boldog pillnatunk?

    Nekem volt,

    mikor a magyar forradalom volt egy hetig, addig amig az oroszok le nem vertek! Kesobb , volt meg egy masik pilllanat, mikor menekulsben arertem az osztrak folder! Akkor kibontottuk a barack palinkat, amit a hataroroknek hoztunk, de nem fogadtak el@

  • Bendeguz79 2019 január 2 4:40 du.

    „Szereny meglatasom alapjan talan egy kicsit tulsagba vitted a muzlimok elleni meglatasaidat.”

    Nem hiszem, hogy tul sokat irtam volna a muszlimokrol, csak hogy mivel jar a jelenletuk.
    De abban 100-ig egyetertunk, hogy nem mind gyilkos. Sok kozuluk csak azert muszlim, mert beleszuletett, es nem mer kiterni, mert azert esetleg valaki elvagja a torkat. Jobb muszlim orszagokban nem is kell varni egy agymosott volt kollegara, megteszi azt az allambacsi.
    Az is igaz, hogy gyilkosok akadnak minden nemzetben, csak nem teljesen mindegy, hogy valaki azert ol, mert merges valakire, vagy azert mert a vallasa, vagy a kommunista eszme ezt irja neki elo.
    Gondolom ismered a Koran es egyeb muszlim iratok idevago „verseit”.
    Valoban, sok szelsoseges „ideologia” alakult ki a tortenelmunk soran, de a hajdan harcos nepek vagy vallasok kovetoi tobbsege mara megtanulta hogyan lehet normalis ember modjara elni. Tkp. mind megtanulta, kiveve egyet. Ok nem akarnak valtoztatni, mert az istenuk „tokeletes” torvenyet vajon miert valtoztatnak meg.
    Errol jut eszembe, hogy az okorban a zsidokrol az a hir jarta, hogy oket jobb bekenhagyni, mert ha be akarod kebelezni az orszagukat allandoan lazadozni fognak ellened. Raadasul elegge „hatasosan” ugykodtek. Az okorban ok voltak a ma muszlimai, nem akartak elfogadni az akkori modernitast. Haromszor lazadtak fel Roma ellen mire azok megelegeltek es szamuztek oket. Aztan a szamuzetesben szepen megtanultak, hogy lehet maskepp is elni es gondolkodni. Ha nem hiszed el, olvass el egy rabbi nehany magyarazatat a Mozes konyveirol. Csupa rozsas magyarazat!
    A keresztenyek is megjuhaszodtak, a hinduk is, de egyes vezetoink nem a bekes emberekre vagynak. Ugy latszik azokkal akarjak kiirtatni a normalis embereket, vagy csak azert tetszenek nekik, mert ok is ugyanolyan eroszakos orultek.

    „Sem barmi vallast, sem nemzeteket nehanu egyenek ostabasagai alapjan normalis itelni.”

    Ha a vallasrol van szo, en veszem a faradtsagot es elolvasom a szentnek szamito konyveiket. Nem a jelenkori gyilkosaik utan itelem meg a vallasukat, hanem azutan, hogy mit ir a konyvuk. Es az bizony eloirja azt nekik. Ok nem elmebetegek, csak kovetik az eloirasokat.

    „S az orszag jelentosen tavol all az alacsony nepesedesetol.”

    Magyarorszag? Ha jol remlik 1.47-nel tartanak. Minimum 2.2 gyereknek kell szuletnie atlagban, ha nem akarjuk, hogy kihalofelbe keruljon a nemzet.

  • Gabriel Karikas 2019 január 2 5:36 du.

    „Nem tudok okos lenni Margitka, Isten bizony.”

    Nem en irtam!

    x
    Figyelo 2019 január 2 9:39 du.

    „Fentebb kerdezte valaki, hog az elmult 7o rvben volt e n
    boldog pillnatunk?
    Nekem volt,
    mikor a magyar forradalom volt egy hetig, addig amig az oroszok le nem vertek! Kesobb , volt meg egy masik pilllanat, mikor menekulsben arertem az osztrak folder!”

    Nos, ezt elfelejtettem. Nalam is boldog pillanat volt ez, csak nehany evvel kesobb, nem 1956-ban.

  • Lazítani?

    Amikor Ők permanens feszültség alatt tartanak minket ?

    Na ne! Kezdjék a lazítást ők, vagy lazítsuk fel őket mi ásóval kapával, kaszával!

    A Vezér szemében a lazítás csakis a gyengeség jele. 🙁

  • (folyt.)

    Miközben Ők,szájkosár nélkül eresztik ránk legvadabb trolljaikat!

    Na ne ! 🙁

  • Szoros Gyuri
    2019 január 2
    2:14 du.

    Besancon 2019 január 2 7:24 de.

    “Miért, Önnek talán nem voltak? Mert ha tényleg így lenne, az sok mindenre magyarázatot adna!”

    ——————————
    Az én kérdésem mindössze a fenti volt, ám Ön erre nem válaszolt, másra terelte a kérdést, melynek köze sem volt az eredeti gondolathoz.Ezért, ha megengedi nem is olvastam végig a válaszát, mert Ön – úgy tűnik – a kommunistázáson kívül semmit nem tud, nem is ért, és nem is hajlandó másra, én pedig erre nem vagyok vevő! Mellesleg ezt a „tudományt” is nagyon gyatra szinten űzi, túl sok a tévedése, amiből semmi egyéb nem következik, mint, hogy Önnek valóban nem voltak szép és boldog pillanatai az elmúlt évtizedek alatt, nem engedte azokat felszínre, mert mindent elnyomott a beteges kommunista üldözése, és abszolút elhomályosult világlátása. Szomorú!

  • Beszorult György ékes példája annak a típusnak, aki szerint ő zseniális, csakhát a körülmények (ami/akik lehetnek kommunisták, fasiszták, akárkik) – hiába állt volna készen bármire… Ha valakinek kevesebb van, mint neki, az elitta. Ha meg több, akkor sikkasztotta.
    Kíértetiesen azonos egy korábbi, belvárosi illetőségű beszélgetővel – úgy látszik nincs reklámidő a tévében.

  • talalom
    Azt képzeld el, ha ez a „Szoros” hatalmat kapna, hogy elintézze akit kommunistának gondol, milyen vérengzést végezne a beteg agyával? Inkább mégse képzeld el. Azt hiszem, McCarthy szoborhoz imádkozik minden nap, persze a világ megmentésének jegyében.
    Mondjuk „abramovics” sem semmi, mintha ikrek lennének. Milyen emberek között élünk, félelmetes.
    Az ördögöt pedig ne festegesd a falra, mert szólok a házmesternek.

  • Drizari
    2019 január 2 Koszonom!
    3:03 du. Tegnap ejjel megneztem a jelzett nemet filmet! Nekem tetszett!, csak hajnalbamn aludtam el ,ugy teggel 4 korul.kicsit hosszu volt, de megerte! Tokeletes kepet mutatott be a akkori evekrol!

  • KENNY;
    Senator McCarty-nak (HA a szenatorra gondolt volna?)
    nincsen szobra, s soha nem gyilkolt, sem artalmazott senkit!!!

    De a maga szeretett elvtarsainak a tettei tagadhatatlanpk amit elkovettel mar 100+ eve vilahszerte.

    Na azzal am igen dicskedhet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Bocsanat;

    „elkovettek”et celoztam irni.
    Tehat NEM KENNY-re jeleztem !

  • Göllner András

    @ Bendegőz

    „En NEM iszom, egyaltalan… de mindeg a leg-rohadtabb valaszait dobalja ream azert.”

    Te szerencsétlen, nekem nem az bajom veled, hogy nem iszol, hanem az, hogy hülye vagy. Érted ? Vagy rajzoljam le neked? Nagyon ciki amit itt és az angolnyelvű alúljáróban művelsz. Vesszőtlen vén szivarok akik csak szemetelni járnak ebbe az alúljáróba nem érdemelnek tiszteletet tőlem. Szedd össze magad, mer a végén még a Figyelő is bedobja neked a taccsot.

  • Bendeguz79 Tehát McCarthy (legalább egy amerikai nevét írnád le helyesen) boszorkányüldözése senkinek sem okozott kárt, illetve senki nem lett öngyilkos élete tönkretétele miatt? Szerinted. Remélem ezt nem gondolod komolyan? Egy rossz életű alkoholista, aki emberek tömegének az életét tette tönkre, keserítette meg, vagy vádaskodása vezetett a kivégzésükhöz? Imádod a Wikipédiát, olvassál utána. Danny Kaye? Rosenberg házaspár? Dereng valami?
    No most. Azt, hogy Szoros a lakásában milyen szobrot tart és kihez imádkozik, csak akkor tudhatod, ha Te vagy a Szoros vagy jó barátok vagytok. Sok jel mutat arra, hogy egy „személy” vagytok, mindkettőtöknek nehézséget jelent a szövegértés, mindent félreértelmeztek, szókincsetek pedig az „elvtárs” és a „kommunista” szóban kimerül, kommentjeitekben pedig hazugsággal vádoltok mindenkit, aki nem a kormány propagandáját írja. Elég nagy és gyanús egyezés, nem? Tudod amikor valaki mindenhol kommunistát és elvtársat lát, az minimum hülye. Ugye Te nem vagy az?
    Persze az USA nagy ország, lehet két ilyen is egyszerre.
    Egyébként nekem nem lehet elvtársam, aki más életére tőr, tehát húzzál bőrt a fogadra, és hagyd abba ezt az „elvtársozást”.
    Nem várom el tőled a gondolkodás művészetét, de ne legyél már pofátlan, a szólásszabadsággal éljél, ne visszaéljél. Akkor hidd el, Göllner sem fogja mindig beleverni az orrodat a piszkodba.
    Tehát konklúzió, Szorosnak és neked McCarthy a példaképetek, agy nélkül kommunistáztok és elvtársoztok. Ennyi. Ha még egyszer elvtársazol, akkor seggfejnek foglak hívni. Rendben?

  • Gabriel Karikas

    Szoros Gyuri
    2019 január 3
    1:18 de.

    Ne próbáld aljas és kicsinyes módon ki és felhasználni a szavaimat.
    Neked nem osztottam lapokat, és nem is fogok.

    Nyilván nagy hazugság, hogy valahol az amerikai földet szemeteled, inkább hihető, hogy magyar-földön rontod a levegőt, és erodálod a talajt.
    Viszont ha onnan írogatsz tényleg, akkor mi is a célod?
    Ugyanmár ….

    Imádkozz az Úrhoz, mindenki előtt nyitott az ajtó

  • Kenny

    2019 január 4
    9:18 de.A Roseberg hazaspar bebizonyitott kommunista kemek voltak! Akkoriban meg volt halallbuntetes az USA ban is! A Szovjet es USA kozott abban az idoben, elesebb volt a politikai ellentet!

  • McCarthy , a „boszorkany uldozes” idejen volt, hires USA szenator . Azt a kort is, amiben elt elnevezte a utokor a neverol!
    Az USA ban tobb sziinezt, neves embereket uldoztek gyakorlatilag, kommunista szimpatizalassal. McCarthy kornak volt a neve,t.i. szemelye, egy erosen kommunista ellenes volt, viszont sok szinesz baloldali volt.

  • Figyelo Nem bebizonyított, hanem rábizonyított. Nagy különbség.

  • Hm, mint altalaban.

    A veres-trollok, mint Kenny irhat barmi valotlansagokat.
    De a tenyek nyujtasa eltorolve a cenzor altal.

    Igazi „elso-dijjas magyar szocialista szabad-sajto” ?????

  • Christopher Adam

    Bendeguz, hányszor kell magának elmondani, hogy ne elvtársozzon, ne kommunistázzon ezen az oldalon? Amikor ilyet tesz, meg olyat ir, hogy „Rákosi elvtársuk”, akkor egyből törlöm hozzászólását.

  • Figyelo
    2019 január 4
    12:21 du.

    Van neked fogalmad arról hogy az atombomba előállításához mennyi aktát és dossziét kellett volna lepasszolni az szovjeteknek?

    Majd megmondom én: Kb egy vasúti vagonnyi iratot.

    Úgye nem gondolod komolyan hogy a Rosenberg házaspár révén készítették az első atombombát az oroszok?

  • Bendeguz79
    2019 január 5
    9:56 de.

    Egyre undorítóbb vagy.
    Az ócska kis hazudozásaiddal.
    Nemcsoda hogy a félbuzeráns nyal tégedet ezerrel.

  • Kenny
    2019 január 4
    9:18 de.

    NA ja.
    Nekem is feltűnt
    hogy egyre sűrűbben vannak
    „átfedések” a Szaros meg a Bendeguz írásai között.

  • Előbbit nem Kennynek hanem Gabrielnek címeztem,de így is jó D

  • Figyelő 12:21és12:57

    Mc.Carthy legalattomosabb partnere a boszorkányüldözésben Hoover FBI igazgató volt, aki a Kennedy gyilkosságban is nyakig benne volt, hisz Roberttal ő közölte először szárazon a szörnyű hírt a bátyja meggyilkolásáról, minden megrendültség nélkül.

    Ne nevettesse ki magát ezzel a mondattal, hogy úgymond „viszont” a színészek között sok volt a kommunista. 😀 Egy plurális, állítólag demokratikus társadalomban nem elférnek a kommunisták is ? Tudjuk, hogy ez az egész amerikai kommunista Walapurgis Éj . m i t o s z . az USA – az elnök, az FBI, a CIA,stb – által mesterségesen . s z í t o t t . hidegháborús hangulat fokozását szolgálta. (Azt a szellemet pedig az „azóta is köszöni jól van” Katonai Gazdasági Komplexum tartotta, tartja még életben.) Ez hatalmas üzlet volt, amely a híresneves amerikai életmódot is létrehozta… Fegyverüzlet nélkül bizony még ma is a béka segge alatt lennének kedves mindnyájan…

    .

  • cukihara 2019 január 6 1:55 de.

    „Egy plurális, állítólag demokratikus társadalomban nem elférnek a kommunisták is ?”

    Erdekes, hogy a Bendeguz nevu eszak-amerikai indiannak nem szabad hasznalni azt a bizonyos szot. Neked viszont szabad.
    De akkor en is elkerulnem a hasznalatat. Csak annyit jegyeznek meg, hogy egy igazi demokraciaban a demokracia ellensegeit bortonbe csuknak, vagy szamuznek. Felnotas orultek demokraciajaban azonban szepen hagyjak, hogy a fejukre nojon az osszes ellenseguk.

    „Tudjuk, hogy ez az egész amerikai kommunista Walapurgis Éj . m i t o s z . az USA – az elnök, az FBI, a CIA,stb – által mesterségesen . s z í t o t t . hidegháborús hangulat fokozását szolgálta.”

    Kik tudjak ezt? En pl. egesz maskepp tudom. Csak ne kerj linket, mert ebben a temaban amugy sem menne at.

    „Fegyverüzlet nélkül bizony még ma is a béka segge alatt lennének kedves mindnyájan…”

    Minden bizonnyal komoly problemat okozna, ha most hirtelen bezarnanak a fegyvergyarak, de ha nem telepult volna at az amerikai ipar Mexikoba, Kinaba, Bangladeshbe, Indoneziaba…stb… akkor jelenleg nem lenne eleg munkaskez az orszagban. Ezt szerette volna meg Trump visszacsinalni, de ehelyett ot csinaljak ki.