Várat vissza nem kapunk

2019 február 14 9:33 de.47 hozzászólás

A magyar embereknek kívánja visszaadni a Budai Várnegyedet a Nemzeti Hauszmann Program, amely a következő három év új beruházásait fogalja keretbe. Ezt közölte a nyilvánossággal a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa. Fodor Gergely szerint ugyanis az elmúlt több mint hatvan évben a Vár „kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált”. A program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket.

A kormány határozata értelmében a következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti „átvilágítása”. Ebben a ciklusban befejeződnek a folyamatban lévő beruházások – például a lovarda és a főőrségi épület rekonstrukciója -, újranyílik a palota rekonstruált Szent István-terme. A Nemzeti Hauszmann Program részeként megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar között terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A kormányhatározat 36 milliárd forintot biztosít a következő három év munkálataira.

Zavarban vagyunk, mint mindig, amikor a magyar emberekre, főleg, ha a magyar emberek érdekeire hivatkoznak. Ilyenkor még annak a gyanúja is felvetődik, hogy valami másról van szó, mint amiről beszélnek. Én személy szerint, sokakkal ellentétben, elfogult vagyok Budapesttel. Merthogy Budapest valóban szép város, nekünk, akik valóban szeretjük, tényleg a legszebb. (Ugyanúgy, ahogyan a cseheknek Prága, az osztrákoknak Bécs, az olaszoknak Róma. Sorolhatnánk.) Persze, nincs azzal baj, ha egy 36 milliárd forint elköltése fölött rendelkező kormánybiztos a világ legszebb fővárosának nevezi Budapestet, az viszont már véleményes, amikor azt mondja, hogy vissza akarják adni a Várat a magyar embereknek.

Ne adják vissza, hanem ne vegyék el!

Idáig is a miénk volt, sőt, pontosabban fogalmazva: idáig a miénk volt. Sajnos, egy ideje már kevésbé a miénk – amióta Orbán Viktor munkahelyét a Várba költöztették, nagy területek vannak lezárva, nemcsak a turisták, de a magyar emberek elől is.

És talán arról is illene néhány szót ejteni, hogy a mostani magyar kormány különös nosztalgiát érez az 1944-es állapotok visszaállítása iránt. Mintha az a 75 évvel ezelőtti esztendő amolyan utolsó békeéve lett volna az országnak. Olyan időszak, amikor még minden szép volt, minden jó, és mindennel meg lehettünk elégedve. Ennek szellemében rendezték át a Kossuth teret – értsd: kivágták a fákat és betontengert varázsoltak a helyükre, – ezért vitték el Nagy Imre szobrát és szellemét a Vértanúk teréről.

A Vár, minden ellenkező híreszteléssel szemben, nem díszletté, hanem – ha már a hasonlatoknál tartunk – ünneplő viseletté vált. Ezért is furcsa, hogy a Karmelita kolostor környékét, állítólag a magyar emberek érdekében, „kiszakították a város szövetéből”.

Föld S. Péter

47 hozzászólás

  • György Molnár

    Laktak ott fenn már gyilkosok, de azok legalább műveltebbek voltak….Ez az elhízott csámpás felcsúti disznó és az a gülü-szemű helikopteres őrségi tahó a magyar nemzet szégyene, ezeknek vagy életfogytiglan börtönben, vagy a temetőben kellene lenniük….

  • „A program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket.”

    Először nekem is az állandóan lezárt területek jutottak eszembe, de mostanra helyesbítek. Mert nemcsak hogy visszakapjuk, de OTT BENT megkapjuk a világ LEGÉRTÉKESEBB emberét is, akit ugyebár méltóképpen kell őrizni… (A hivatalból kirendelt troll elvtársakat arra kérem, hogy vázolják eme szép gondolatomat őfelségének, hátha nekem is leesik valami…)

  • György Molnár

    Rákosi 1949-től egy diktátor volt, ebben a minőségében 6 évig tevékenykedett itthon, de ne felejtsük, előtte ártatlanul ült vagy 15 évet börtönben, ahol folyamatosan tanult, és sok nyelvet beszélt, többek között azt az angolt is, amelyet egyedüliként Orbán is ismer. Rákosi még az ENSZ-ben is felszólalt, Orbán mikor fog? És főképp a (zsidó) Rákosi nem volt olyan pökhendi és nem akart a Várba költözni, oda egy Horthy nevű költözött, aki jogtalanul elzavarta a saját „főnökét” IV. Károlyt……

  • Jurásek fábián Sebestyén

    Kedves Föld S. Péter!

    Érzem a félelmeid és kritikád lényegét: valóban nem volna jó, ha a Budai Vár egy magyar átlagember számára csupán díszletté: kordonokkal lezárt politikai negyeddé válna. Ugyanakkor én az építők jó szándékait is értem és értékelem. Nyilvánvalóan több olyan dolog is készül, ami a köznek, a nemzetközi turizmusnak szól és egyáltalán annak, hogy helyre kell állítani egy műemlék-együttest. Az se oly nagy baj továbbá, ha valaki turista a Budai Várba tévedve megérzi annak súlyát, hogy itt lakik egy Ország, Magyarország vezetése, amelynek erkölcsi súlya van, nem a csupán a létezésének, hanem egyáltalán. Tiszteljük meg a saját magunk választott Kormányzatot azzal, hogy ezt komolyan vesszük. Mert ilyenkor igazából önmagunkat kell komolyan venni… Amennyiben, meg valami nem jól sül el, természetesen szabad és kell is tiltakozni! Legyünk már egy kissé pozitívak egymás felé, ne csak rosszat és álnokságot keressük az éppen nem sláger kormányzat intézkedései mögött. Mindent senki se tud csak jól vagy csak rosszul csinálni. Az arányok és az irány fontos csupán.

  • EEeeegen…

  • György Molnár:
    És azt se felejtsük el hogy Rákosiéknak azért (így vagy úgy)
    de a romjaiból kellett VALÓBAN újjá építeni Magyarországot.

  • Jurásek fábián Sebestyén
    2019 február 14
    10:57 de.

    Naaa !!
    Végre egy jószándékú ember
    itt a cinikusan gonosz ballibsibibsik között.
    Olyan vagy te nekünk aranyapám mint tévelygőnek a fáklyavivő 😀

  • FABIAN SEBESTYEN;

    Ir erthetoen es reszben jol kifejezetten, DE gondolkodasa csupan bizonyitja hogy a mult rendszer eszmejet koveti.

    A kormany es minden alaklmazottai nem inkabb a nep szolgalatara lenne kotelezve ?
    Semmi magasztalasokat nem erdemeltek ki !

    S miert a regi kiralyi negyedben ?
    Hiszen minden allam-igazgatasi hivatalok a Duna masik oldalan vannak.

    Miert az elkulonitese ?

    Nem inkabb a burokracia egyesotese lenne a cel,hogy olcsobban es talan meg remelhetoen sikeresebben is mukodhetne ?

  • nekem is leesik valami…)

    György Molnár
    2019 február 14
    Rakosi egy zsido gyerek volt Szegeden, Hogy mikor tanulta az emlitett nyelveket nem tudom. Apammal jart iskolaba. Az oroszt biztos tudta, mert kint jart Sztalinnal is. GHondolom, az Enszben is oroszuk beszelt. Kulonben, veres dictator lett!! Az o idejeben, meg ;n is voltam bot=rtonben, egy evig!

  • Geyza
    2019 február 14
    11:09 de. Tudod kik epitettek Budapestet bujra haboru utan? A korabbi katonatisztek! Egyedul ott kaptak munkat. A hidakat is azok javitottak, meg a hazakat! egy ilyet en is ismertem.

  • Rakori az ENSZ-ben ??????????????

    Hol talalna adatot arra ???

    Tanult Hamburgban es Londonban is.
    Kadar volt az ENSZ-ben s tamogatta Kina felvetelet 1960-ban.

  • A magyar dolgozo, teremelo, produkalo adofizetok lesznek majd kenyszeritve ki-izzadni annak minden koltsget.

    De mind annak eredmenye kiknek a javara megy majd???

    Sot, hogy kinek a tulajdonaira lesznek kenyszeritve jovedelemiket csladjaiktol megvonni es valami politikai erdekeket szolgalo, vagy inkabb az ‘uralkodok’ kedvenceinek a szemuklattait boldogitani.
    S miert ?????????????????

    Hat nem a kozosseg tulajdona lenne mind az az ingatlan?

    Miert nem alkalmazni, hasznalni , ertekeseiteni a kozosseg javait szolgalni ?????

    Lenne valakinek valasza arra ??????????????

    Washington DC-ben, a US posta fo-havatalat a Trump Co. bereli es mukodik sikeresen mint egy Trump Hotel.

    Jovedelmezik a kozosseg javara, s nem a kozosseg kotelezve annak koltsegeit kolteni fenntartasara.

    Talan velhetnem, hogy az ottani kozossegnek nagyobb erdeke lenne jovedelmezni a Kiralyi-palotjukbol, mint hogy oriasi osszegeket kolteni arra, amikor rengeteg szuksegessegekre nem telik a dolgozok penzebol.

  • Egy városi legenda szerint, amikor Horthyék költöztek a Várba, a felesége megjegyezte: Miklós kérem, nem fognak minket onnan lehajítani?
    Jurasek! Úgy látszik nektek tényleg minden sz@rt le lehet nyomni a torkotokon. Magyarország jelenlegi méltatlan első szolgája ezzel a költözéssel szimbólikus gesztust tett. Bemutatta a középső ujját az egész nemzetnek, akár rászavazott, akár nem: ezt nektek választott országgyűlés, teszek rá, mit zörömböltök odale’!

  • Bendegúz79 3:58

    A királyi palota gigászi épületkomplexumát, annak háborús romjaiból feltámasztva a hatvanas években, mint a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchenyi Könyvtár komplexumát adta át a . m a g y a r . n é p n e k . az akkori kormányzat. Ehhez tegyük hozzá, ezrek és ezrek végeztek benne társadalmi munkát a mielőbbi átadás érdekében… Ma turisták, diákok és a lakosság művelődő tömegei látogatják…

    Orbán – aspiráns király [lásd: a fotón] – az ő vár projektjét a z z a l . k e z d t e, hogy először is kilátásba helyezte a fent említett két büszke nemzeti intézmény mielőbbi ki, illetve átköltözetetését erről az eddig igazán méltó helyükről egy – a fidSS-féle „”Liget Projekt”” keretében többszáz általuk kivágott fa helyén a Városligetben(!)* felépítendő > új-nemzetigaléria < beton szarkofágjába, amely a fák kivágása után túl már állítólag épül is. Ami olyan, mintha Trump a Centralpark közepén építtetné meg a csak az önmaga dicsőségét hirdető, egy mégújabb Trump Tower-ét…

    A kérdés persze az, hogy nemzeti alapon tényleg e l ő b b r e
    v a l ó e és összeegyeztethető e a demokrácia eszméjével egy önjelölt dinasztania-alapító kiskirály és diktátor érdeke, vagyis hogy pl. a Palota Szt.István terme máris megnyílhasson az ő álma valóra válása, vagyis csak a majdani megkoronázása, mint az, hogy a magyar képzőművészet legjobbjainak a tárháza és magyar művelődés, irodalom stb. szó szerint fellegvára és otthona továbbra is az azt megillető helyét foglalja majd el a Mária Terézia építette, királyok egykori palotájában a művelődő magyar polgárok, a nagyközönség és a turizmus számára?

    .

    * A Városliget, Pest tüdeje. 200 éves és sok generáció sétáló parkja. A diákként itt is mélyen frusztrálódott, komplexusos egykori falusi legény így áll bosszút a budapösti népen… – Nösze nöktök pöstijek…!

    .

  • Az egész várnegyed az 1960-as években lett újjáépítve ill. lettek restaurálva a háborús romokból előkerült középkori elemek. Gyönyőrű lett és ma is az.

    Azért kiváncsi lennék arra is, hogy a cikkben említett „mélygarázs” érdekében ugyan mely szint alatt feltárt középkori épület maradványt semmisítik majd meg. Reméljük, nem az ún. Budai Nagyzsinagóga most előkerült ősi maradvanyait.

  • NEM VÉLETLEN:

    Orbanisztán egyik első intézkedése az
    O r s z á g o s . M ű e m l é k i . H i v a t a l
    felszámolása, kinyírása volt.

    Minek is nekünk akadály a”merjünk nagyot álmodni”° vágyaink elé!

    ° Orbán egyik beszédéből.

  • Bendegúz 11:23

    Ebben teljesen igaza van. 🙂

  • Voronyezs
    2019 február 15
    5:59 de.

    segíts „megérteni” miért léteznek különféle -egyébként küllemre embernek kinéző- egyedek amelyek minden adódó alkalommal kiírtanak fákat?
    családban történt… csodálatos gyümölcsöskert tele fákkal és gyümölcstermő bokrokkal virágzó tripla orgonafákkal és rózsasorokkal, egy hosszabb távollétem alatt a család új tagja mint férj kiírtotta az egészet csak a talaj maradt még a füves részeket is (ahol ki lehetett ülni a gyepre egy pokrócon) is kiásta és egy sártenger lett az egészből de épített egy 38 cm magas(SIC) teraszt és onnan nézte a művét én meg elhűlve dühüdten néztem a jóvátehetetlent

    ez is egy sértődött frusztrált egyed volt, életben csalódott és sikerben sohasem (igazi sikerről beszélek, mert az O1G nek sem volt sohasem ilyenje) volt része és ki máson áll bosszút? a fák csak ott vannak és leszarják a lelki toprongy voltát és talán azt is érzi, hogy ki is röhögik, mi itt voltunk előtted is és utánad is te kis percember senki… a fa örök egy 500 éves cédrus akkora mint egy őszibarackfa (lásd a Csontváry festményén) ezért amit a görögök annó kiírtottak hajógyártáshoz az mai napig nem tudott újra nőni 5-8000 éves fákat tettek semmivé csak úgy mert nem volt más fa vagy? azok is ???

    segíts, hátha megtalálod a magyarázatot én nemm találom, borzalmas dolgok ezek mint a donaldtrump azaz krumplee az is csak a profitra gondol, hogy majd nem lesz hol élni az nem izgatja gondolja majd felmegy a pentghouse ába de ki a frász fogja kiszolgálni és főleg mivel nem lesz egy alma vagy egy kecske és kagylovak sem

    budzsuhaha
    hogy a gizi majd hozzáteszi a sajátját ha kértem ha nem

  • A legújabb mai szemétség: eltörölték a törvényt, ami kötelezővé tette a kormányülések dokumentálását: jegyzőkönyv nem készül, csak „összefoglaló”. Ezt már 1998-2002 között is meg akarták tenni.
    Bár, az is lehet az oka ennek, hogy már némely kormány-tagoknak is csípi azt a drágajó „nemzeti-keresztény” szemét az a sok diznóság, ami történik. Így lehet demonstrálni, hogy a „kormány egységes”.

  • DUBOIS;

    Az adatok amiket nyujtott lenyegeben alatamassza allaspontomat, csupan maga maskent ertelmezi !

    A magyorszag adofizetoinek az egesz project egy feneketlen luk amibe verejtekeikkel elert penzuk lessz beledobva.

    Persze a „felsegek” tavol a neptol a magaslatokon epietettek varaikat es kastelyaikat mindeg.

    De barmi ma kozerdeku celokra nem elszigetelve tavol, hanem a varos leg-elonyosebb resziben lenne szukseges.

    De az idegen turistak szallasolasara nagyon vonzo, s kivallo hely, s a penzszoras helyett jovedelmet hozna.

    Persze a Trump Tower megjegyzese bizonyitja hogy a logika felulmulja a szelszoseges ostobasagokat, ahol az leheto.

    Sajnos az nem magyarorszag.

    P.S.
    Miert engedtek az ‘elvtarsak’ Hiltont a varba ???

  • talalom
    2019 február 15
    9:10 de.

    Ne reménykedj.
    Ha könnyeznek is, mástól van.
    Például a jófélétől amit a demijózsiból* tőtögetnek.

    *Demijózsi = Demizson
    Itt van egy:
    http://www.kepfeltoltes.eu/images/2019/02/651Demizson.jpg

  • Figyelo
    2019 február 14
    1:09 du.

    Az egykori tisztek cigányok lettek volna??
    Még ilyet…

  • Úgy előttem van amint szegény ezredesek
    meg hasonlók lampasszos nadrágban keverik a maltert.
    Sennek következtében a romos ország lassan feltámad hamvaiból.

    (Géjjza mostan egy könnycseppet morzsol széjjel szemesarkában)

  • Almási Alma
    2019 február 14
    10:52 de.

    Amit írtál, teszik.

  • Geyza
    2019 február 15
    10:15 de.

    Úgy előttem van amint szegény ezredesek
    meg hasonlók lampasszos nadrágban keverik a maltert.
    Sennek következtében a romos ország lassan feltámad hamvaiból.

    (Géjjza mostan egy könnycseppet morzsol széjjel szemesarkában)
    ——————————————————————————————

    Géjjza – mostan meg én „buríttottam magamra a kofimat” – hát szabad ilyet csinálni?

    Különben is tudhatnád, hogy amit Figyelő nem ismer, nem látott, nem hallott, az nincs, nem létezik! Deviszontazonban amiből ő ismert 1 azaz egy darab példányt, az az általános, tehát az úgy van! Hát nem megírta hogy „egy ilyet en is ismertem”? Kételkecc?

    Mindazonáltal, lehetett közöttük akár néhány volt katonatiszt is, aki valami oknál fogva nem talált más munkát, vagy „elhivatottságból” építette újjá a romba dőlt Budapestet – elvégre a haza mindenkié! – de, aligha lehetett ez a jellemző! Nagy valószínűséggel azok a romának látszó romák igencsak ott voltak és kubikoltak, keverték a maltert, hordták a téglákat és javították a hidakat, épületeket meg amit még kellett, sok- sok más szerencsétlen, lelkes vagy kevésbé lelkes honfitársukkal együtt! -:))))

    Én úgy képzelem el, hogy egy romokból újjáépítés esetén is kialakulhat valamiféle „hierarchia”:
    pl téglagyűjtés/hordás = segédmunka, malterkeverés= betanított munka, hídépítés = szakmunka no pláne a munkák felügyelete = „kiemelt szakmunka!” Nos, azt gondolom, a Figyelő által ismert volt katonatiszt talán valamelyik utóbbi területen lehetett érdekelt – vagy nem! -.)))

  • György Molnár
    2019 február 14
    10:54 de.
    „”Rákosi nem volt olyan pökhendi és nem akart a Várba költözni”

    Dehogynem!
    http://kanadaihirlap.com/2017/01/02/rakosi-pavatanca/

  • György Molnár

    Figyelo
    2019 február 14
    11:38 de.

    Rákosi a nyelveket a börtönben (is) tanulta, volt rá 15 éve……És gondolom akkortájt amikor ő iskolás volt, németül eleve mindenki tanult…..Angolul tökéletesen beszélt, így az ENSZ-ben is.

  • György Molnár

    Geyza
    2019 február 14
    11:09 de.

    György Molnár:
    És azt se felejtsük el hogy Rákosiéknak azért (így vagy úgy)
    de a romjaiból kellett VALÓBAN újjá építeni Magyarországot.

    Ez is igaz!

  • Besancon
    2019 február 15
    1:03 du.

    Meghínálak a Kékbe egy másod-kofira,de abból is CIB-bank lett.

  • Rodeo11 7:18

    Örülök, hogy rövid közlésem az Országos Műemléki Hivatal gyászos végével kapcsolatban ennyire, mármár költői húrokat pendített meg fenköltebb énedben. Költői annyiban, ahogy a családodba újabban diffundált „kedves” rokon borzasztóan prózai énjét magas fokú iróniával teszed egyenesen röhejessé, miközben bármely normális ember rá kell eszméljen a FidSS favágó-politiklájának a 10 éves mindennapok építésnek deklarált, valójában esztelen erdőirtás taktikájára.
    És most, talán egy újabb fordulópont(?) bekövetkeztével a törpe növésű, ám széltében oly óriás Vezér udvaroincai kíséretéban kiáll az általa az eredetileg műemléki védettségű épületre odabaszott botrányos terasz placcára (ld.fotó), hogy Ő elégedetten végigtekinthessen végig az általa előidézett tarvágás szerinte eredményes tantételén…
    Írásod stílusa tehát aesopusi és apuleiusi, vagyis állati hangulatban utal a mai autoriter Orbanisztán hányadék valóságára, mely tényhez hozzátartozik, hogy az általa alapított fidSS hosszú éveken át magánál tartotta a „zöldpárt” blöff privilégiumát. Egyszer – azokat megmentendő – odaláncolták magukat a Nagymező-utcai fákhoz is…
    Így ment ez, persze mindössze addig, mígnem 2010-ben újra be nem taposta magát a hatalom mocsarába.
    Akkor viszont már ezt a zöld handabandát és vele járó címet is afféle keresztapai ajándékként áthagyományozta az LMP nevezetű, úgyszintén önmaga kreálta „ellenzéki” alákulatnak. Miért is…? Mert a zöld demagógia már nem alkalmas a hatalom gyakorlati megszildárdítására, a lábánál zsámolyon székelő tányérnyalóknak, de nem neki… Neki akkor már a Vár megostromlásán járt az a hatalmas feje, s annak akadályait sürgősen el kellett takarítani (ld Műemléki Felügyelőség), amelyek éppoly akadályt képeztek az ő nagyszerű tervei útjában, mint a Kossuth-téri, a József nádor-téri, a Dagály-strandi és nem utsó’ sorban a Vársoligeti évszázados fák százai amelyeket ki kellett vágatnia. Megjegyezném még azt is, hogy a szintén országos erdészeti hatóság is a fidSS mindent taroló láncfűrészeinek az áldozatai közé tartozik.. 🙁

    Üdv’: V

  • Jurásek fábián Sebestyén:
    „itt lakik egy Ország, Magyarország vezetése, amelynek erkölcsi súlya van”

    Mije?? Hát, súlya az biztosan van, de hogy ‘erkölcsi”…

  • „ERKÖLCSI SÚLYA VAN”

    /Géjjza nagyon röhög..”

  • Geyza
    2019 február 15
    3:17 du.

    Bizony bizony, már semmi sem a régi – két éve jártam arra többször, szomorúan láttam, hogy a híres Kék-nek már hűlt helye, a bankok lassan mindent elborítanak!

  • Voronyezs
    2019 február 16
    2:25 de.

    …”Írásod stílusa tehát aesopusi és apuleiusi, vagyis állati hangulatban utal a mai autoriter Orbanisztán hányadék valóságára,”…

    ebből az „apuleiusi” szép irodalmi emlékeket ébreszt…

    azt hiszem az a sok „lapályban született” retteg a fák és bokrok között, mert ott elbújhat az ellen… nem tudom kinél olvastam, magyar író! az alföldi paraszt képes elgyalogolni a fejszéjével 100 km re hogy az egyetlen akácfát kivágja mert zavarja a kilátását… az az egyed aki képes valóságosan és átvitt értelemben is felülemelkedni a lapályon, a sekélyességen az nem fog kivágni hanem ápol növényeket…

    Alexander Dumas nál olvastam: (szép magyar fordítás volt) a hangya mely a fűszál tetejéről Istent átkozza…ezekből lesz azután két vagy három krumplivirágos „marsall” a mindenek rettegett ura, aki abban élte ki hagymázait, hogy az újoncot terelgette aki meg (én voltam az újonc) tengermélyen lesajnálta…azután fordult a kocka… és az újonc távozott, végleg és idő előtt… az egész szoba (nekem nem jön számra a körlet szó) már vidáman dumcsizott erre megérkezik „Őnagysága” és odaszól nekem, hogy: akkor most már tegeződhetünk (megengedte volna) én meg mondám neki, én azzal tegeződök akivel akarok és egyébként is én vagyok az idősebb és magával soha… ott kapott valamit… könnyek között rohant ki a szobából

    nagyon szeretem a cizellált dolgokat mert a kezem rajzra teremtődött…

    az ilyen alakokat csak a megfelelő pillanatban megalázva -és persze nyilvánosan- lehet tönkretenni, van bennük egy buta gőg és ha valaki azt elkapja és letaglózza akkor nyert ügye van… a surmó nem érti cizellált dolgokat csak akkor ha a megfelelő pillanatban éri (impulzus tétel)

  • Georgina Bojana

    Aprócska, de annál fontosabb észrevételem: „továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül”.
    Építész nem vagyok, de vannak ötleteim, mivel van arról tudomásom, hogy a Budai Vár alatt egész alagút-rendszer van. No, most ha ott kezdenek furkálni, mélygarázs építése okán?! Annak beláthatatlan következményei lesznek/lennének. Remélem és bízom, talán lesz olyan építész, műemlékfelügyelő, v. olyan HOZZÁÉRTŐ ÉPÍTÉSZ SZAKEMBER, aki kimondja a NEM-et. Nem bólogat olyan eszement tervhez, melyben az ódon épületek falai nemcsak megrepednének, de el is süllyed(het)nek, szétnyílnának, megsemmisülnének… Igen, igen, ilyen az, amikor eszement emberek hiszik magukról, hogy tévedhetetlenek.
    Remélem valaki csak lesz, aki ezt az ördögi tervet leállítja. No persze nem rúgják ki, nem lesz baleset áldozata, mert tudjuk voltak már csodák ebben az országban.

  • Georgina Bojana

    Kedves Voronyezs,
    nagyon igazad van, amikor ezt leírtad: „NEM VÉLETLEN: Orbanisztán egyik első intézkedése az O r s z á g o s . M ű e m l é k i . H i v a t a l
    felszámolása, kinyírása volt”.
    A másik kinyírás a természetvédelmi területek orbanisztáni átrajzolása. Mit tettek Szilvásváraddal?! S, az általad felsorolt csodaszép területekkel? Nagy értékű fákkal, pótolhatatlan zöld területekkel? Az értelmes ember ültet és nem kivág. Mit tettek, tesznek a Balatonnal? Uralják az egész országunkat és rosszul döntenek. Jobb nem olvasni, nem látni, nem hallani, mert lassan bele lehet ebbe bolondulni.
    Pedig nem mi vagyunk akiknek hibádzik a gondolkozása, hanem nagyon is a fejünk tetején üldögél és önfeledten szórja magából a legnagyobb ökörségeket. S, erre udvartartása rábólint, mert nekik csak a tele tárca számít. S, jól tudják, ha nem bólogatnak, mindenki helyettesíthető, s nem szívesen válnak meg az arany tojást tojó állásuktól.
    Mi pedig, a velük nem egyetértők csak elkeseredetten vegyük tudomásul, hogy egy eszement borítja fel szép országunkat?!
    Sorolhatnám az idiótaságokat, de nem teszem, hiszen, aki azon az oldalon áll, ahol én, pontosan tudja miről is írok. Kezdve az aprócska kilátókkal és stadionokkal teleszórt országunkkal, s folytatva a sok vérforraló idiótasággal, amit még el akarnak követni, mert sajnos valakik – valamikor – rájuk szavaztak.
    Most pedig már olyan „ügyesek”, hogy a saját sorsukat úgy vették kezükbe, hogy már a szavazatokat is megoldották, sőt minden intézkedésükkel a továbbiakra is gondolnak.
    Mi pedig? Tétlenül nézzük ezt?! Meddig, meddig feszül(het) a húr, mikor szakad? Nem folytatom, rendkívül dühös és elkeseredett vagyok.

  • Besancon
    2019 február 17
    3:54 de.

    Nem azt mondom hogy nincs szükség bankokra, sőt !
    De amit azzal a környékkel műveltek, az vértlázító !!!
    A Moszkvás és a Jakobinusok tere közötti rész egy igen élhető
    kellemes környék volt. Közértekkel zöldséges és hentes bolttal, kis üzletekkel, több étteremmel és kávézóval, ruhabolttal, KERAVILL-üzlettel stb.
    Már mindebből semmi nem maradt. Vannak bankok, autóbemutató termek, mindenféle tohovabuhut ajánlgató nemtudom mik, amelyek a mindennapi élethez nem szükségesek.

    Legfájóbb számomra az hogy a rohadék bankok rendre felvásárolták a legjobb helyeken lévő patinás éttermeket és más üzlethelyiségeket. Annyi a pénzük mint a pelyva, miért nem volt képes a helyi (eleve szélsőjobbos) önkormányzat kierőszakolni belőlük hogy építsenek valahová valamit maguknak ha annyira akarnak ottan fiókokat?
    Ha ők már annyira a ” Zemberek Pártja” ?
    A válasz kézenfekvő: mert így nagyobbat szakíthattak hivatalos körökben egyesek. A nép meg levan xarva.

  • Georgina Bojana
    2019 február 17
    7:39 du.

    ezelőtt kb. 5 évvel azt olvastam valahol, hogy idézem :
    „A megvadult FIDESZ hordák sáskarajok módjára árasztják el és pusztítják Magyarországot”

  • Besancon
    2019 február 15
    1:03 du.

    Ez nem az én véleményem, de kénytelen vagyok akceptálni:

    A cigányság aktív közreműködése néljkül nemigen lehetett volna oly rövid idő alatt a romokból ismét felépíteni egy országot.
    Minden olyan munkát elvégeztek amire a „magyar”
    (idézőjel tőlem mert a cigány is magyar) nem lett volna hajlandó.
    A cigányság, akiknek vérükben van a vándor élet, mindenféle gond nélkül mentek bárhová az Ország területén, ahol dolgozni kellett. És nem zavarta őket ha csak háromhetenként jött el értük a FAKARUSZ* hogy egy hétvégére hazavigye őket fakofferjeikkel együtt a családjukhoz.Továbbá elviselték a hideget, meleget, spártai életkörülményeket ezeken a nagy építkezéseken.

    *Fakarusz = az IKARUSZ autóbusz analógiájára épített vicc-kifejezés. Képzeljetek el egy nyitott teherautót (TEFU* vállalt tulajdonában) amire fából rögtönözve ácsoltak egy kerti-házikóra hasonlító sátortetős felépítményt.A végén kellett felszállni, mint általában a teherautókra és ajtaja meg ablakai nem voltak. Ebben kétoldalt egy egy pad húzódott végig hosszában, azon ücsörögtek 100 kilométereken át a jó emberek. Középen voltak a platón a batyuk. Ez volt a fa-bodegás Ikarusz vagyis a FAKARUSZ.

    *TEFU = a szoc.Mo egyetlen állami, teherfuvarozással foglalkozó nagyvállalata : TEher FUvarozás

  • „””””””””””………..És azt se felejtsük el hogy Rákosiéknak azért (így vagy úgy)
    de a romjaiból kellett VALÓBAN újjá építeni Magyarországot.””””…..
    Igen-igen komenista módszerekkel.
    És mindennek fejében nem kíméltek semmit,senkit!
    Gyílkolhattak,ölhettek ésTe DICSÉRED HŐS ELŐDÖDET.
    Bár igaz NEKTEK mindent lehet,NEKTEK nincs bűnötök : ???

    …””””Rákosi-korszak

    Nevét vezetője, a sztálinista rendszerű totális diktatúrát kiépítő Rákosi Mátyás után kapta, aki 1947–48-ban került a hatalmi piramis csúcsára. Ekkor alapjaiban formálta saját ízlésére az országot; illetve megkezdődött a rendőrállam kiépítése és a totális terror („csengőfrász”) korszaka.

    A rendszerre mind párton belül, mind országosan a féktelen terror volt a jellemző. Az időszakot az ÁVO, illetve a belőle önállósított ÁVH kegyetlenkedései, koncepciós perek, az „osztályidegen elemek” gulag-szerű táborokba deportálása, kivégzése, illetve a párton belüli ellenzék pusztítása jellemezte. …A besúgókat ebben az időszakban “katykurának” nevezték.

    1950 és 1953 között egymillió embert vontak ügyészi eljárás alá, minden második ellen vádat is emeltek. 40 ezren voltak rendőri őrizetben, illetve internálva, közel 13 ezer főt (két és fél ezer családot) pedig egyszerűen kitelepítettek, kitiltottak Budapestről. Egy 1953. június 1-jei állapotfelmérés szerint Magyarországon 40 734 fő volt bebörtönözve politikai okokból.”””””
    RÁKOSISTA BARÁTI ÜDVÖZLETTEL Igen kedvelt
    Barátod

  • „1950 és 1953 között egymillió embert vontak ügyészi eljárás alá, minden második ellen vádat is emeltek. ”

    kedves tóth péter! Budapest lakossága a háború után nemigen haladta meg az egymilliót… Mindenki ellen vádat emeltek?

  • tóth péter
    2019 február 18
    11:50 de.

    Idióta

  • HUNT* – ot nem szükséges elolvasni.
    Gyakorlatilag csak baromságokat hord össze.

    *HUNT = Mint tudjuk 😀

  • Almási Alma:
    „“1950 és 1953 között egymillió embert vontak ügyészi eljárás alá, minden második ellen vádat is emeltek. ”

    kedves tóth péter! Budapest lakossága a háború után nemigen haladta meg az egymilliót… Mindenki ellen vádat emeltek?”

    Kedves Alma!
    A Tóth úr által megadott adat az 1950-53 közötti ügyészi szakba került büntetőeljárásokat illetően feltehetően igen eltúlzott, de a Magyarországon az 1945-1953 között politikai okból magalapozottan vagy alaptalanul, jogosan vagy jogellenesen megtorlást szenvedett személyek száma minden valószínűség szerint meg is haladja az egymillió főt.

    1945.február 3.-1950.április 1. között a népbírósági törvény alapján háborus büntett miattkb. 60.000 embert állítottak bíróság elé, közülök elmarasztaltak 26.997 főt (ebből halálra ítéltek 477-et, ténylegesen kivégeztek 189-et). „B”-listára tettek 86.530 köztisztviselőt, internáltak kb. 40.000-60.000
    főt. „Kitelepítettek” (az országból elűztek) 185.000 német nemzetiségű embert.

    A demokratikus államrend és a köztársaság büntetőjogi védelméről szóló 1946-os törvény alapján nyomán 1956-ig 42 679 embert ítéltek el el. 1951-ben (egy 1939 évi jogszabály alapján) közigazgatási döntéssel kb. 13.500 embert („volt kizsákmányolókat”) „telepítettek ki” a városokból falura. Egyéb, jelentős részben politikai indítatású (beszolgáltatási, feketevágási, üzérkedési, munkahelyről történő önkényes kilépési, stb.) jogszabályok alapján 1953-ig rengetegen szenvedtek jogsérelmet.

    1953-ban, az első Nagy Imre kormány idején az Igazságügyi Minisztérium összeállítást készített róla, hogy 1945-től hány jogsérelmi ügyben kellett érdemi vagy eljárási „amnesztiát” adni, 762.000 körüli szám jött ki.

    Csak összehasonlításként: 2014. évben az egységes büntetőjogi statisztika 329.300 bűncselekményt regisztrált, 108.389 regisztrált elkövetővel.

  • Almási Alma
    2019 február 18
    2:49 du.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1kosi-korszak
    Elolvasod ezt meglátod mit írtak.nem magamtól találtam ki, de én nem csak Budapestről idéztem és : idézet a leírásból :
    „””””…..emeltek. 40 ezren…..””””
    Látod : a mondat végén pont van az „emeltek” után,tehát vége a mondatnak,a következő részben más témát vet fel a szerzője ,majd itt veti fel azt,hogy „közel 13 ezer főt (két és fél ezer családot) pedig egyszerűen kitelepítettek, kitiltottak Budapestről.” és csak ez vonatkozik Budapestre,a többi -ha elolvasod az eredetit is az országról szól az egy millió ember témája!!!
    Elnézést kérhetek , hogy félre értetted?—Igen! Köszönöm!
    No de úgy látom Neked nem is a rendszer volt az érdekes a témában , hanem az , hogy „belém csíphess” ,Nem így gondolod?
    No meg az egész idézet — és nem általam keltett szöveg — ezt mutatják az idézetek és a pontocskák , ami mutatja,hogy helyenként nincs minden idézve.
    Valamint az egész Igen Kedves Géza Barátunk — e korszakot dicsőítő megszólalásához szólt,mert erről az oldalról elfelejtkezett!!!
    Tudod , mint a szocialisták a Jobbik ” nácizmus”-áról felejtkeztek el mivel érdekük így kívánja.
    De azért Szeretve Kedvellek, Géza Barátomat is aki : ez itt idézet lesz::: „”Geyza
    2019 február 19
    1:07 de.
    Idióta.””” idézet bezárva.Idáig futotta neki ,de szeretetreméltó Öreg Harcos.
    Meg kell becsülni üdvözletével.

  • Geyza
    2019 február 14
    11:09 de.

    György Molnár:
    És azt se felejtsük el hogy Rákosiéknak azért (így vagy úgy)
    de a romjaiból kellett VALÓBAN újjá építeni Magyarországot.

    Látod Almácska ??? Ez a dicső múlt a Rákosi rendszerből Aranyos Gézánknak
    ezért is csak üdvözletével.

  • tóthpéterecske!

    A történelemről, és kivált a kommunizmusról mindenkor szép nagy hazugságokat szokás terjeszteni. Ez a sikkes. Hivatalosan is, meg nem hivatalosan is, mondhatni magánszorgalomból. Nekem van egy módszerem, amivel legalábbis valószínűsíthető a nagyotmondás. Majd egyszer, ha jókedvem lesz, megosztom veled, meg a többiekkel ezt a (matematikai) módszert. Addig legyen elég, hogy ha nem is vonom kétségbe az állításokat kapásból, de azért erősen gyanakszom… Ilyen ez a szelavi…