Borbás Marcsi ritka erénye

2019 március 23 7:42 de.121 hozzászólás

Talán sokan meglepődnek most – szeretem Borbás Marcsi műsorát. Már akkor is bírtam, amikor a jelen rezsim első próbálkozásakor – a kilencvenes évek végén – megjelent a tévében. Kicsit régi magamat láttam benne. Ahogy lelkesen mászott barlangba, meg ámult el valami apróságon – így vizslathattam 45 éve egy 30 méteres készülő csarnok tetején a futómacskát (a híddaru hajtóműve), és ámultam el a kétméteres csúcstávolságot befogni képes esztergagépen, ami ráadásul tizedmilliméteres pontossággal volt képes megtartani a központi tengelyvonalat.

Kicsit – na jó, nagyon – irigylem azért, hogy sikerült neki kitalálni, megtartani immár százon felüli szériában futó Gasztroangyal című műsorát. Ebben főképp azt, hogy úgy bejárja az országot, ahogy nagyon kevesen – emberekkel beszélget, nemcsak nyilatkozókkal. Köztudott róla, hogy híve a mostani kormányzó erőnek -, de ez nem jön át olyan erőszakos bunkósággal, mint más műsorokban. Sőt néha – tán szándékai ellenére – éles kontrasztba kerül a hivatalos vonallal: például amikor a magyar-csángó-székely-sváb lakosságú kis faluban az immár egy asztal körül ülők emlékeznek ki-be telepítgetésük idejére, a kétszer-háromszor a semmiből való újrakezdésre. A legélesebb volt a Beloiannisz faluban történt forgatás. Abból bárki megtudhatta: a magyarok, négy évvel a háború vége után, amikor még itthon is hiány volt mindenből, romban állt a fél ország, több tízezer görögnek adtak menedéket, akik a hazájukban dúló polgárháborúból menekültek.

Egyet nem szabad: a Gasztroangyal határon túli adásait megnézni. Az amúgy is elérzékenyülésre hajlamos Marcsi ugyanis képes minden szem puliszka vagy sztrapacska nyakába borulni, könnyekig meghatva annak magyarságától. Amitől egyébként szegény helyiek is zavartan toporognak.

Viszont érdekes reminiszcenciákat ébreszt néhány adás. Pilisvörösváron a helyi svábok körében járt Marcsi, a svábkonyha jellegzetességeit bemutatva. Mintha a gyerekkorom – legalábbis Anyu konyhája idéződött volna föl egy pillanatra. Holott tudtommal nem vagyunk svábok. Pontosabban: a dédszüleimig visszamenőleg biztosan nem. Nem vagyunk Eszterházyak, (sőt Esterházyak sem), így nem őrzik őseim nevét fóliánsok. Bár a családi legenda szerint kering valahol egy Rátessy névre kiállított kutyabőr – de hát ilyesmije mindenkinek lehet Magyarországon. Anyai nagyszüleim vezetékneve – Biró és Berta – sem utal sváb eredetre. Mégis: amikor az őszhajú asszony mesélni kezdte, hogy régebben nem volt ennyiféle étel, húst sem ettek mindennap – már mondtam is magamban szikrányival előbb, mint a mesélő: szerda és péntek volt a hústalan nap… És „pünktlikt” úgy tojásleves vagy bableves járt a tésztás ételhez.

A nudli – nudel – bemutatásakor került sor erre. A világ a gnochit ismeri – mindkettő kifőzött krumplistészta. Bár szerintem a nudli sokkal finomabb, puhább, a gnochiban több a liszt. És amíg a gnochi egy jól megtermett csipetkére hajaz, a nudlit kisujjnyi hengerekké formálják. Gyerekkoromban sokat nevettünk, amikor Anyu elárulta e finomság Zalában használatos nevét: angyalbögyörőnek hívták. (A bögyörő a kisfiúk – angyalfiúk esetében nem használatos – szerszámát jelenti a népnyelvben.)

Borbás Marcsi (ő maga hívja magát így – nem a legszebb beceneve a Máriának) egy Madaras nevű faluban nőtt föl, – erre gyakran hivatkozik. 1998 és 2002 között gyakran szerepelt a nyilvánosságban is a mai magyarországi kormányfő csapatában, férje pedig az a Rákay Philipe, aki kétmilliós tömeget delirált a Kossuth térre. Philipe – akinek a valódi neve egyébként Kálmán, ma a tévé, vagy az MTVA egyik vezetője. Azért jellemző a büsszkemagyarra – legalább Fülöpnek hívatná magát, ha a Kálmánt annyira cikinek érzi. Úgy tudni, a frigy is széthullott – de ez az ő személyes ügyük. De nyilván a tévé egyik vezetőjeként van befolyása arra, hogy a Gasztroangyal repülhessen.

Tőlem ugyan repülhetne tovább. Lenne ötletem is, merrefelé – például vidéki városokba, netán a fővárosba is – felderíteni, mi, hogyan változott a magyar gasztronómiában, ahogy szomszédként találkozott az alföldi, meg a palóc, a nyírségi tirpák, meg a baranyai tüke. Szép kis szociológiai panno lenne. Bár erre Borbás Marcsi valószínűleg képzett segítség nélkül nem lenne képes – ahogy én sem, hiszen nem ismerem e tudomány eszközeit. De szerintem arra képes lenne, hogy az adódó következtetéseket emberi nyelven továbbítsa. Igaz, ehhez meg kellene szabadulnia attól, hogy régen „minden jobb volt”, meg az igazi csakis a rokka szőtte ruha, meg a zsíros mangalica lehet. Meg kéne bocsátania a városiaknak, hogy traktort, szivattyút, villanybojlert, fürdőkádat, virágos tányért, meg hasonló hiábavalóságokat gyártanak, és nem a saját kertjükben szedik a pálinkának valót. Hoppá: azt a számítógép vezérelte lepárló berendezést valószínűleg nem a pajtában szerelte össze Pista bácsi az apjától, meg az öregapjától rámaradt ősi magyar kaszákból, amin a saját kertjében álló saját fájáról szedett saját gyümölcsből főzeti a saját pálinkáját. Szóval, bonyolult dolog ez…

És, ha már gasztronómia. Két kis trükköt ismertetnék. Az egyik Anyukámé, aki a palacsintatésztába csak egy tojást tett, és nem tejjel, hanem felerészben tejjel és szódavízzel keverte. Ezzel elérte, hogy a palacsinta hidegen sem merevedett meg, sőt felmelegítve is olyan lett, mint a friss. Ráadásul átlátszóan vékony tésztákat lehet így sütni.

A másik saját „innováció”. Ehhez tudni kell, hogy bár Budapesten születtem, és élek – sőt, nem is szeretnék elköltözni ebből a városból -, mindig vonzott a föld, hacsak egy cserépnyi is. Amikor 1974-ben vettünk egy darab földet egy szőlőhegyen (a Balaton felvidéken – gyönyörű, hely. De se út, se víz, se semmi.) Lelkesen nekiálltam ásni, gazt irtani, ültetni – nem törődve azzal, hogy a köves, agyagos föld nem való kerti növényeknek. Víz sincs – autóval hordtam kannában a vizet a locsoláshoz. A 2×3-as bódé tetejéről nem jött le annyi esővíz, hogy elég legyen. Egyik éven mindezek ellenére rengeteg petrezselyem nőtt ki. A petrezselyem hisztis növény – Anyu úgy mondta: előbb lemegy a pokolba, hogy megkérdezze az ördögöt, kinőjön-e. Mindegy, itt van, egyelni kell. Egy ölnyi friss növényt kellett kihúzgálnom – és a szívem szakadt meg, hogy télen meg majd adhatok tíz kókadt szálért ötven forintot.

Gondoltam egy nagyot: alaposan megmostam, és a gyökérfarkincájával együtt ledaráltam egy kis kézi zöldségaprítón. Az aprítékot beletömtem a jégkockatartókba – nem volt elég, így korábbi bonbontartókat is bevetettem, majd óvatosan felöntöttem vízzel és lefagyasztottam. Amikor megfagyott, kiütöttem a kockákat a tartóból, és egyesével fóliába csomagoltam. Így jobban elfért a mélyhűtőben, és felhasználása is egyszerűbb lett. Csak kivettem egy kockát, beledobtam a levesbe – és elöntötte a konyhát a friss petrezselyem illata – amit nem tud visszahozni a szárítmány sem, de még a télen hajtatott sápatag csokor sem.

Borbás Marcsira meg a Gasztroangyalra visszatérve: jól tudom, hogy az indirekt befolyásolás sokkal hatásosabb, mint az arcba tolt manipuláció – sőt, ez utóbbi kontraproduktív is lehet. De van egy nagy különbség más, hasonló néven ismert személyekhez képest: nincs – legalábbis a műsorában – izzó gyűlölet, de még csak lenézés, káröröm se. Valószínűleg nem ő fogja megírni a huszadik századi magyarországi liberalizmus és keresztényszocialista eszmerendszer összehasonlító elemzését mondjuk idősebb Vázsonyi Vilmos és Pehm József műveinek tükrében. De ért az emberek nyelvén – sőt képes gügyögés (kivéve, ha határon túli, vagy kutya akad az útjába – egy határon túli kutya végképp megindítja) és lenézés nélkül beszélgetni is.

Ez pedig mindkét oldalon ritka erény.

Rátesi Margit

121 hozzászólás

  • tojásos nokkedli fejessalátával amit amúgy frissen a kertben szedek megmosom és csinálom a cukros ecetes levet hozzá…

    meg ab fejtett bab leves sok tejföllel és nokkedlival és tele friss zöldséggel… a palacsinta csakis akkor palacsinta ha olyan amilyennek leírod… errefelé a „pancake” 8-10 mm vastag és lehet vele focizni de nem lehet túrót meg lekvárt belegöngyölni… perverzió… annyi moslékot amit itteni szakácsguruk hülyítenek bele a teve csatornákba még seholsem láttam de legalább a hangot leveszem mert örömködnek hozzá, hogy na még ezt beletesszük és olyankor szoktam megjegyezni igen, akkor pontosan ez az a pillanat amikor az egészet a szemétbe lehet önteni megkóstolás nélkül

    mióta igazi (igaz magyar) mesterszakács anno elmagyarázta a csirke csak sót kíván abban meghempergetve és utána lecsöpögtetve forró bő zsírban ropogósra sütve és ugyanazt bepannírozva is semmi „szassz” ahogy a moslékok leveit itt nevezik anyag és időpazarlás

    ja meg a borpincében tárolt füstölt sonka házi kenyérrel és a szőlőben szedett friss paprika paradicsom zöldhagyma…

    meg fogtok éhezni ha elolvassátok

  • A hamis állami virágszál

    A fotó és a bevezetés alapján azt hittem, egy jól sikerült paródiával lesz dolgom, ám később kiderült, éppen . f o r d í t v a …

    Nemtom’, de jómagam ha a tévé valamely állami szennyvízcsatornáján (ilyen vagy minimum 10) mégis néha rátévedek erre a modoros nőszemélyre, hát elfog a hányinger…

    Már első látásra így van mindig, amint az öreglány jópofáskodó, egyfajta örök bakfist* alakító és ezzel egyfajta, kötelező kincstári optimizmust sugalló lakodalmas-rockmodora mögé bújva adja elő és el a NER dicshimnuszait…

    Ez az a műsorvezető és úgynevezett újságíró 🙁 aki az orbanisztáni asszonykórust hivatalból ösztönzi arra, hogy még az echte fallusy budijában is kezet csókoljanak az ő drága Nemzetvezetőjüknek, akinek ezt tejjel-mézzel folyó Kánaánunkat úgymond köszönhetik… (fotó: több is a KMH különböző helyein).

    KedvesMaaaargit! Szerintem itt a konklúziójában rémesen melléfogott…
    .

    Megjegyzés: A cikk ugyanakkor szellemesen és joggal említi a zsák Marcsihoz illő barna-foltjában, azt az utolsó gázember, Rákait, aki már anno csak úgy hirtelenjében – vagy vezéri parancsra – kétmilliósra növelte (koferálta)a Kossuth tér férőhelyét egy Orbanista naggyűlés lelkes felbuzdultában. E spontán „népszámlálás” a leglazább számítások mellett is egyetlen . n é g y z e t m é t e r r e . 40, 1/40]
    azaz N e g y v e n . Marcsit és Philippét juttat
    igazhívő fidSS-i kényelembe… )))))))))))))) 😀 ((((((((((((

    .

    * Ez a „”Marcsi”” már 30 év e l ő t t is az akkor már aktuális és hamisan, kedves, bájos és jóakaratú javasasszonyt erőltette magára az akkori Állami Médiában is.

  • Kieg.1. [1 nm/40 ember] 😀
    Kieg.2. * Amúgy meg egy hatalmas nulla.

  • A szerb határtól messzire jutott, ahol szocializálódott. Az egyetemi éveiben rendszerváltás, így még olcsón juthatott diplomához.

    Kétségen kívül, népszerű a műsora, félmilliós a nézőtábora, ami nagy szó a magyarországi viszonyok között. Már csak azért is, mert az újgeneráció az internet videomegosztóján hasít, ők a Youtuberek vagy Vloggerek. Például a „Pamkutya” nevű egymillió felíratkozóval (követővel) büszkélkedhet, és nem ritka, amikor egy-egy ‘alkotását’ 5-8 millió kattintás jegyzi. Ám nem minden a követők száma, mert a ‘KerekMese’ alkotóját ugyan mindössze félmilliós tábor követi, de egy-egy rajzos videóját 10-15 milliószor töltik le, ami elég szép pénzt hozhat az alkotójának, aki egy fiatal hölgy, és aki egyben meseíró és illusztrátor.
    Na persze, ezek a számok se vetekedhetnek pl. az amerikai Vloggerek eredményeivel, de nálunk a lakosság száma is 10 millió alatti.

  • Rodeo 8:28 (ez utóbbi majdnem a 4:24 duplája-az meg mán 1 mozdony)

    Naszóval Q’jót röhögtem e bájos reakciódon is )))))) 😀 ((((((

    Kösz’

  • SchumackerLady

    K.Margit!
    A záró mondatatiban foglalt erények tudatában, azaz az illető hölgy ezek birtokában még visszataszítóbb, ha úgy van… Ti.ha valaki mint tehetség követi el a bűnt, a bűnöket, annál visszataszítóbb személyiségnek kell értékelni s nem elismerni.

  • rodeo, ez főleg neked szól:
    elérhető online Polcz Alaine: Életszakácskönyv szingliknek c könyve:
    https://catec-ua.com/konyv-eletszakacskonyv-szingliknek-polcz-alaine/

    Ami az összes létező szakácskönyv közül a legjobb, egyszerű módon tanít főzni, és tág teret ad az egyéni szabadságnak is.

    Aki nem tudna Polcz Alaine-ről: Erdélyből származik, kegyetlenül végigszenvedte a háborút, amelynek következményeibe kis híján belehalt (sorozatos megerőszakolásáról könyvet írt) a férje Mészöly Miklós volt, pszichológus lett és a gyermekklinikán dolgozott a rákos, haldokló gyerekek mellett. Később az ő kezdeményezésére indult el Magyarországon a Hospice mozgalom. Igazi tündér volt ezen a földön. A Nap kevésbé fényesen süt, amióta elment.

  • Borbás Marcsi meg elkulloghat hosszú tömött sorban a manírjaival és kálmán nevű férjével együtt a zivataros francba.
    Én nem nézek bélcsatornákat. És erre a névre algériás is vagyok.
    (bocs Margit, ez nem neked szól…)

  • Dubois
    2019 március 23
    9:41 de.

    hahahaha

    én a cikkre hagyatkoztam, mert ezt a némbert sohasem láttam, elegem van az északamerikai főző gurukból, nem kell egy levédiabasznádi enyelgős kacagányos rámáscsizmás és a sárgarépát is fidex zászlónak aposztrofáló fajtája

    üdv.

  • Margit:
    Hogy Te mennyi mindenféle dolgot ismersz 😀
    Én leragadtam azoknál az idegenszívű külföldies satellit
    tévéknél, melyekben ezidáig három magyar témáju műsort láttam az elmúlt 10 év alatt:

    1
    a legnagyobb német hír TV hálozaton , az NTV.-n egyszer volt egy fél órás riport Koncz Zsuzsával

    2
    ugyanott volt pár éve egy szép kis 8 perces riport a hungaronácik, a JOBBIK előretöréséről.

    és 3
    mostanában a FIDESZ körüli balhékról tudósítgatnak de csak harmadik negyedik címsorban.
    Vagy még lejjebb.
    És eléggé ritkán.
    Azt is két-három percben.
    Ennyit érünk a Nagyvilágban.Sajnos.

    Jaa elfelejtettem:
    Pár éve volt egy szép megemlékezés Horn Gyuláról a német Bundestag.-ban !! Valami évforduló alkalmából.

  • Christopher Adam

    Emailben irtam a Margitnak ma reggel, hogy éppen az elmúlt hetekben „fedeztem fel” a tojáslevest. Sokszor hallottam róla, valahogy negativ kép alakult ki bennem az egészről és eddig soha nem próbáltam ki. Azonban az egyik nap munka után fáradt voltam nagy gasztronómiai erőfeszitésre és nem is volt sok minden a hűtőben, illetve a spájzban, mert nem volt időm rendesen bevásárolni. Szóval irány YouTube, találtam egy egyszerű receptet és életemben először készitettem tojáslevest. Meglepően finom volt. Mondtam is pár ottawai angol ismerősnek, de ők furcsa tekintettel néztek rám. 🙂

  • Szolgálati közlemény: természetesen nem „rokkán szőtt ruha”, hanem rokkán font fonal – de már elküldtem, mire észrevettem.
    Többeknek:nem tévékanálison találtam – kb. 6-8 éve nem nézek tévét – semmilyet se. Néha elegem van, hogy mindig ugyanazok az okosok hülyéskednek – vagy hülyék okoskodnak? Ha hallok valami érdekeset, a csatorna on-line változatán utána nézek. A youtubon leltem a gasztroangyalra – és jókedvem lett tőle. (Miközben a celebekkel celebrált „szórakozzá’ ba+” típusú szeánszok inkább dühítenek.)
    Igyekeztem érzékeltetni, hogy Borbás Marcsi nem egy kiemelkedő intellektus – ahogyan a legtöbben sem vagyunk azok. Viszont hosszú évek óta az egyetlen műsor, ahol nem fontoskodó megmondók, önmegvalósító sértődöttek nyomják – hanem hús-vér emberek. Kipirult arcú háziasszonyok, akik nem is értik,miért lehet érdekes, hogy az a pogácsa pont eléggé ress, a béle meg pont eléggé foszlós. A figyelem önbecsülést ad, az meg kiállásra sarkall. Ezt nem tudják a „népbarátok”? Ezért írtam, hogy épp ideje lenne a prolik önbecsülését is megtámasztani a városokban, gyárakban. A szegénynek – parasztnak, prolinak egyaránt – nem siránkozó sajnálkozásra van szüksége,hanem megbecsülésre. (Nem csak pénzben.)
    A Gasztroangyal nem agitál direktben. Ami nekem meglepő volt, a Beloannisz részben szó sem esett arról, hogy 1949-ben a Kommunista Pártot puccsolta meg a katonai junta – és a puccsisták jó szokása szerint irtóhadjáratba kezdett a kommunisták ellen – amibe persze beleesett a legtöbb szegény,aki csak gyanúba is keveredett, hogy támogatta, vagy tisztséget vállalt a választásokon győztes Kommunista Párt idején. És Marcsi nem használta föl az alkalmat egy jó kis komcsizásra – bár az is lehet, hogy fogalma sincs,hogy keveredett Magyarországra hetven éve több tízezer görög menekült.
    Lehet, hogy Borbás Marcsi modoros – mindenki, aki a személyét adja a nyilvánosságnak, modorossá válik. Szentségtörés következik: nekem Borbás modorossága jobban bejön, mint pl. Krizsó művészieskedő, benfenntes mórikálása.
    Lehet, még egy cikket kellene írnom, hogy megértsétek: nem letten Ovi-hívő. 42 évig éltem diktatúrában – 2-3 évtizedet úgy, hogy nem is tudtam róla. Nekem Ovi nem sok újat tud mondani a témában, de nem is érdekel a hőzöngő kis bugris. Arra vagyok kiváncsi, mi tartja meg 2 és félmillió hívét. Az egyik talán a Borbás-jelenség.

  • Christopher Adam
    2019 március 23
    1:34 du.

    ha nem így csináltad (ez anyám receptje) akkó’ próbáld ki..

    meg kell pirítani egy jó nagy fej vöröshagymát sötétszőkére! és ha lehet disznózsíron! kell készíteni egy nagyon jó csípős rántást amibe a hagyma kerül és akkor némi vizet kis uborkaecettel felforralsz és abba ütöd bele a tojásokat folyamatosan keverve és erre ráöntöd a rántást… és lehet bele grízgaluskát vagy csak nokkedlit tenni amit külön megfőzöl…
    mi bogyiszlói paprikát is szoktunk bele karikázni még víz korában és azzal forraljuk fel a tojásokat

    egészségedre

  • Bocs Rodeo. Ha szereted a pikáns ízeket, tojásleves, ahogy Anyu csinálta.Kb. 5 deka zsírban (évek óta nem használom az agyonészterezett olajokat, az olíva meg mellékízt ad mindennek: azt salátákra használom) kipattogtatsz egy teáskanálnyi egész köményt. Amikor már jól érződik az illata,hogy el ne égjen, rádobsz egy púpos evőkanál lisztet. Amikor a liszt zsemleszínű, megszínezed egy kávéskanál pirospaprikával, majd gyorsan fölöntöd 1-1,5 liter hideg vízzel. Közben kevered, hogy a rántás ne csomósodjon meg. Megsózod – kicsit erősebben, mert a tojások majd elvesznek a sóból, és beledobsz két-három babérlevelet. A forrásban lévő lébe beleengedsz – a héjával csurgatva – egy tojást – ebből lesznek majd a ízletes kis foszlányok. Aztán a zubogó lébe még annyi tojást,ahány személynek készül:ez kb. három embernek való, tehát további három tojást. De ezt már egészben: mint a buggyantott tojást, aminek egészben fő a sárgája, a fehérje meg körülötte kavarog. Kész. Pirított zsemle- vagy kenyérkockával egytálételnek is beválik – de azért jólesik másodiknak egy kis prézlis/mákos/diós (attól függ, mi van otthon) angyalbögyörő.
    Mi szeretjük a pikáns, savanyú leveseket, ezért a babérlevelek savanyító hatására rásegítünk egy kis ecetsavval. Ezt már mindenki elintézheti a tányérjában, saját ízlése szerint – tányéronként pár csepp elég. De itt sem jó a balzsamecet, vagy más, ízesített savanyító – a legjobb a sima ecetsav.
    Cserébe kérek kanadai,vagy USA-beli,vagy brazil-esetleg akármilyen -receptet!

    Mi szeretjük

  • Kedves Margit!
    – Minek kell Marcsit a politikába keverni, – talán itt,is a sajnos felbukkanó hazai gyűlölködők miatt ?
    – Rákay felesége W. Ursula, Marcsinak volt két házassága, de most boldog kapcsolatban él K.Dezsővel…
    – Eddig több mint tizenöt önálló, jelentős nézettségű TV műsora volt… Rengeteg irigye van, a legnagyobb bevételeket söpri be megérdemelten…
    – A lúzer oldal emiatt sokszor nem kíméli, csókossággal vádolják, épphogy nem nácizzák.
    – Frenetikus sikerének oka hogy az állandót igyekszik bemutatni politika mentesen…
    – Nélküle vacakabb lenne a média közélet, Kanadában is sokan nézik a Duna World jóvoltából, vagy neten…

  • Nem bírom megállni. Mint tudhatjátok, sose aspiráltam a legjobb háziasszony címére, sőt borzasztó nyűgnek éreztem a mindennapos főzést. Imádott férjem az elkészített ételt se volt hajlandó megmelegíteni, amíg haza nem értem, és elé nem tettem. A második párom lelkesen főzött – de atyaisten, hogy mit bírt elpiszmogni egy brassóival! Ráadásul közben a teljes edénykészletet elhasználta! Ha hr-es lennék,sose vennék föl férfit logisztikai menedzsernek. Egy férfi képes báván nézni a hagyma-paradicsom-paprika kombót a pörköltalaphoz, holott ezidő alatt be lehet keverni a nokedlitésztát, – annak úgyis pihenés kell, és miközben felteszed a főzővizet, épp megpaprikázhatod a pörköltalapot, megpörkölheted a húst, ha kell, önthetsz rá pici vizet a puhuláshoz. Közben fölforr a víz, épp eleget pihent a nokedli, lehet szaggatni.
    De egy „lustaasszony-elfoglaltférfi” receptet akartam ajánlani: a sóban sült csirkét. Amikor először olvastam, nem hittem el. De aztán kipróbáltam.
    Szóval fogsz egy egész csirkét – olyan megtermett, másfél kiló körüli a legjobb. A belsejéből kiszedsz mindent – nálunk a „bontottcsirke” eleve kizsigerelve kapható. A fejéből, lábából, belsőségeiből, szárnyvégekből jó kis raguleves készíthető. (Ha nincs ilyesmi rajta, megúszod a levesfőzést.)A pipi belsejébe bedugsz egy egész almát – nem kell meghámozni sem, bár azért jó, ha megmosod. Keresel egy edényt,amibe a pipi belefér – tepsit, lábost, jénait, cserepet – mindegy. Az edény alját fölöntöd sóval, úgy 4-5 centi vastagon – ez kb. 1,2-1,5 kiló só. Ráfekteted a csirkét – kb. 40-50 perc múlva ropogós, ízes sültcsirkét húzhatsz ki a sütőből. Nem tévedés: nem kell a csirkét sózni, fűszerezni – ha nagyon gourmand vagy, az alma mellé bedughatsz egy szál rozmaringot -, nem kell alá se víz, se zsiradék, porhanyos puhára, ropogós bőrűre sül a sok só párájában. Az alma felszívódik – közben tisztára pucolja a csirke belsejét.

  • Jaj Slapaj! MINDENKI politizál, akármilyen kis nyilvánosságban szólal meg – mi is. A politika nem valami mocsár, hanem elég jól,sőt egzakt módon leírható működési módjuk a társadalmaknak. Ezzel Neked, mint immár Tanárúrnak tisztában kell lenned. Különben úgy rángathatnak szét, hogy észre sem veszed. Mi a fenét tanultál ilyen hosszú évekig, ha arról sem tudsz, hogy az indirekt befolyásolás legalább tízszer hatékonyabb, mint az erőszakosan a pacekba nyomott tiráda?!
    Épp azt akartam mondani Borbás Marcsi példáján, hogy hiába hiszi, hogy nem politizál – minden reakcióján, kérdésén, mozdulatán átjön a habitusa. De egyben azt is: nem kéne emiatt keresztre feszíteni – inkább meg kellene találni azokat, akik legalább így képesek emberi hangon beszélni.
    Miután az eddig többnyire velem egyetértők sem díjazzák a Marcsi példájára írtakat, be kell látnom, rosszat írtam. Nem tudtam pontosan megfogalmazni, mi jár a fejemben. Ez pedig nagyobb szakmai hiányosság, mintha érthetően hazudtam volna. Selejt.
    De nem adom föl. Majd még próbálkozom. De most sokak véleményére lennék kíváncsi. A Tiédre is – csak ugorj már túl a sztereotípiákon!Végtére is Neked van diplomád – tán már piédzsdi-d is – nekem meg egy bőrpapírom sincs arról, hogy gondolkodhatok.

  • slapaj
    2019 március 23
    3:26 du.

    „Frenetikus sikere volt”

    Na persze.
    De csak az agyilag
    egysejtűek körében.Vannak Marcsi-féle
    idióták akik minden szarnak képesek örülni
    ami abból a valagból folyik ki, amit nyalni szeretnek.

    Te is ilyen vagy SoB* !

  • Geyza! Az a helyzet, hogy az „agyilag egysejtűek” is szavazati jogú állampolgárok. Igaz, javasolhatnád, hogy legalább „agyilag kétsejtűek” szavazhassanak csak – pont, mint a Jobbik. Biztos, hogy így gondolod?
    Ez a Gasztroangyal – bármily furcsa is – nem nyal sehová. Mégis sugall – egy tőlem távolálló, sőt károsnak tartott – világképet, aminek a középpontja A MAGYAR – bármiről legyen szó. Ezek a szegények azt hiszik, az identitás valamiféle monolit tömb, ráadásul sérülékeny, még egy rossz szótól is szétporladhat.
    Én meg úgy gondolom: elsősorban embernek születtem, másodsorban nőnek, harmadsorban európainak és negyedsorban magyarnak. A sor nem rangsor – pusztán út egy nagyobb halmaztól a kisebb halmaz felé – és nincs közöttük ellentét. Jól megvagyok a négyfajta identitásommal, ami ráadásul tovább cellázható: fővárosi vagyok, ezen belül pesti, ezen belül pesti külvárosi.
    Ragozhatnám tovább – de csak azt szeretném magyarázni, Borbás M. identitása igen sérülékeny – viszont van legalább két – a magyarországi jobboldalon nem általános – erénye: nem gyűlölködik, mint itt a hasonnevű és sok elv-társa. Ennél is fontosabb: szót ért azokkal is, akiknek nem mindennapi kenyerük az interdisciprinális tudományok státusza, különös tekintettel a fene tudja, mire. Nem elítélni kell az ilyet, hanem eltanulni – hogy csinálja.

  • talalom
    2019 március 23
    4:55 du.

    Én nem nézném ennyire primitivnek Slapajunkat.

    „”…Mi a fenét tanultál ilyen hosszú évekig, ha arról sem tudsz, hogy az indirekt befolyásolás legalább tízszer hatékonyabb, mint az erőszakosan a pacekba nyomott tiráda?!…””

    Inkább arról van szó, hogy ennyire alamuci alattomos ökelme…

    Hidd el, az elsö volt amit kitanult, és most itteni „közönségen” teszteli, ingyen és bérmentve

  • talalom
    2019 március 23
    6:50 du.

    Amit fentebb leirnáltál magadról, ha megengeded, én egy szóval összegezném:

    Van karaktered.

    Bocsánat, utólagos engedelmeddel, de kapóra jött, hogy milyen jól összegezted.

    Ami sajnos hiányzik sokakból, nem csak itt a pincében- de terjesszük ki a politikai elitre is.

    A társadalom egészére …
    A kép egyre szomurubbá válik.

    Sokan rögtön felsikitottak, amikor tavaly év végen felvetettem, hogy mindenki vállalja fel önmagát …

    Az elbujás álarcok mögé, az is sokaknak jó fedezék, hogy ne kelljen felvállalniuk önmagukat, „alakithatják” a körülményekhez, könnyedén hazudhatnak, hisz nincs következmény…

    Jó néhányan, igaz hogy maradva az álnév mögött, de sok-sok részletet, tényeket közkinccsé tettek életükböl. Ezzel gyakorlatilag „le is leplezték” önmagukat, az én nézetem szerint viszont be vállalták magukat…

    Ha mélységeiben megnézed, bizony ök azok, akiknek van karakterük.

  • talalom
    2019 március 23
    3:05 du.

    na ez jó, ezt majdnem így is ismertem (nekünk anno bödönszámra állta a házi zsír nuku olaj még salátára sem!) a zsemlekockák isteni de gyorsan kell enni mert „elolvadnak” vagy kenyérkockát csinálsz és hagyod mulattosra sülni… mi csak a habart tojással csináltuk, mert a másik az -most nem ugrik be a neve- az zsemlegombóccal volt tálalva

    hát, vessél a harapós cinegék elé vagy a vérengző cserebogarak közé de -egyelőre- a csirke is másolat, és minden egyéb is másolat errefelé de már adtak nekik „eredeti” szleng neveket

    de pölö!!!! mákostésztát -mint olyat- azt itt nem lehet mert ugye a mák az én meg ettől leszek mákos…
    és aminek assziszik adnak valami helyi ízárnyalatot azt meg nem eszem meg…

    én már csak ilyen vagyok ha tudsz angolul vagy franciául akkor a youtube on istenien szórakozhatsz a guruk szenvedésein

    a többi rajtad áll, mármint hogy meg is kóstolni akarván megcsinálod és utána dobod ki, vagy csak végigröhögöd a szenvedéseiket és azt ahogy a közönségük reagál a csodák márpedig vannak című röhögényre…

    maple syrup ugye a méz helyett akarják és -mivel- ez igazi helyi hát deizélve van már oltára is van neki

    az erdei gombákat csak azután kezdték piacra vinni, miután valami „hülye” magyar bevándorló valakinek elmesélte, hogyan is van a gombák élete és hogyan lehet házilag is nagy mennyiségben is előállítani… eltűnt a vezérigazgató helyettesi állásából -csak úgy ripsz ropsz- és pár hónap múlva a piacokon és üzletekben megjelentek a gombák addig ugye…

    tudod amit én írtanék az a vadászok cipicupi csapattya mert levadássza (nyúlra nem mert az -esetleg- ehető is) és utána lefotózza magát amint a szerencsétlen jobb sorsra érdemes micimackó ott …szóval

    kösz mégegyszer

    éljen az igazi töltött káposzta (itt már eleve nem képesek füstölni, amit annak árulnak az borzalmas mert nekik is vannak ám skrupulusaik igaz az uborka lehet görbe is )

  • talalom
    2019 március 23
    4:11 du.
    erről minima egy telenovellát kötelező írnod, isteni a humorod és a lényeglátásod, és errefelé ezt véresre zabálná a közönség, és ha még van olyanotok mint anno a Romhányi akivel visszafordíttatta a gyártó a medvés filmsorozatot mert az ő szövegétől röhögte halálra magát a magyar közönség és a gyártó nem értette, miért alszanak el alatta a gyártó ország (süsükanada mindenki) nézői azután megmagyarázták neki és akkor…
    szóval valami ilyesmi mert az itteni humor is töketlen és se íze se bűze ahhoz képest amire mi a mi nagyjaink képesek ez perszen nem teljesen nyelvi alapokon jön létre de a magyar nyelve ragozási és képzési végtelen lehetőségei fényévekre hagyják maguk megett az összes „kulturált nyelvet”

    olyat ugye ha feladod mint élete rajta feladványt egy angolnak hogy csináljon egy ilyet? akkor bizonyos a hirtelen halála: pölö:
    elkáposztásíthatatlanságoskodásaitoknak

    meg olyan, hogy hekmekükütyű 35 év anyanyelvi szintü angolom után még keresgélem a latin nyelvek már könnyedebbek (bár az angol is latin bázisú valamilyen perverz formában) és azokban lehet kavarni

    szóval tartozol a világnak egy telenovellával gyorsan kapd össze magad és kockás füzetet bemelegíteni tollakat, ceruzákat kifenni és feltölteni…hajrá

    epedve várom

  • talalom
    2019 március 23
    4:11 du.

    még valami -remélem cenzor megbocsátja és te is- most vettem le a hangot Miami ATP Ferrer veri a Szásenykát és akkor beugrik a következő reklám: Figyelj Kanada! Taco Bell legújabb …és akkor ugye nem kéred a részletet…mutatnak egy sületlen keletlen tésztát amit megégettek miután összehajtogatták mint … túrús bugyor??? mint mi a túrós buktát de ők megtöltötték …hát van abban minden amitől magas vérnyomásod, érelmeszesedésed, lábgombád és körömágy repedésed lesz és olyan gyomorsavad amivel az egész Lánchidat fémtisztára lehetne mosni… kurva gusztustalan és veszik…meg is eszik és az orvosi rendelők tele vannak ezek áldozataival

  • Rodeo
    10.45

    Csak hogy kicsit még bővebben láss idehaza is.

    Vagy két évtizede annak, hogy egy nógrádi falucskába látogattunk egy ismerős (volt kolléga) családjához. Ők a még a rendszerváltás hajnalán „leköltöztek” a többnyire szlovákok lakta határmenti községbe…
    Majd hamarost rájuk törvén a nagy-magyarkodás diaréja, a házuk ormán előbb a magyar trikolórt lobogtatva, majd egyre inkább az árpádsávval hivalkodva fejezték ki e fennkölt identitásukat s tették ezt nemcsak ünnepeken, de minden hétköznap kifejezvén véle, hogy „itten bizony csakazért is magyarok laknak”…
    Nos, az aranyló húsleves és a szokásos háztáji rántottcsirke fogyasztása közepette szó-szó esett a ki mit, és ki kit néz a vizuális kanálisokon…
    Na, mondanom sem kell, hogy a kedves háziasszony egyenesen az imádatát fejezte ki az azóta is hivatalos állami bájceleb, „Marcsi” iránt, hasonlóan a fentiekhez, gazduram pedig a Vezér dícséretét zengette a feleség szopránjára >basso continuo< gyanánt…
    – Mi pedig elköszönvén, gyorsan eljöttünk onnét, mert nem bírtuk tovább hallgatni és látni a nyilas-feltámadásnak ezt a jellegzetesen undorító megnyilvánulását…

    .

    Ui: Ők, úgy 10 év után költöztek el egy másik megye másik falvába, mert valahogy amott nem érezték jól magukat (hálisten' úgy látszik kiutálták őket). Most már állítólag csak a trikolórral mernek hivalkodni az új szomszédok előtt…

  • Talalom!

    Borbás Marcsi nagyon is tudja, hogy politizál, vagyis nem hiszi azt magáról, hogy apolitikus. Épp ez benne az ártó szellem, az a rá osztott szerep, hogy az „egyszerű lelkeket” megtévessze, amiből ebben az országban annyi van mint réten az >aranka< nevű gyom…

    Margitkáról persze a világért se akarnám állítani azt, hogy egyszerű lélek lenne… 🙂

  • talalom
    2019 március 23
    6:50 du.

    Nem a Gasztroangyalra céloztam,
    mert mint említém nem nézek hungarótévét.
    OIM*-ra hivatkoztam mint afféle seggnyaló-automatára:
    Felül a MINDENKORI HATALOM bedob az egysejtű agyába egy
    jókora lózungot,mire automatikusan kinyalja az aktuális segget

    Persze idetartozik SoB* és HUNT* meg a többi egysejtű is.
    Fábiánról már ne is beszéljünk DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • Ki a lúzer oldal? Mit jelent egyáltalán a lúzerség? Akinek gerince van, nem jut ki Kanadába jutalomból, az lúzer? Ismerek olyat, aki a tehetsége okán jutott ki külföldre, nem adta el a lelkét érte az ördögnek. Az csak kicsit lúzer? Megint keveredés van a gyűlölködés és a megvetés szó között. Két különböző érzés kifejezése, és az elvtelen szekértolókat megvetik, nem gyűlölik. Tudom, jobban örülnének a gyűlölködésnek, mert az felmentené őket. Sajnos csak megvetés a részük, törödjenek bele a „nem lúzer” oldalon.
    Politika az egész világ. Ha a királyi Tv-ben szerepelsz, nincs önálló akaratod. Ilyen a diktatúra természete. Még a sportriporter sem mondhat igazat. Ezt kár ragozni, a vak is látja.

  • Kenny
    2019 március 24
    7:15 de.

    Nem tudtad? :
    „Mindenki annyit ér mint amennyije van”
    EZ ma a hivatalos álláspont.SoB* csak továbbíttya nékünk.
    Hátha nemtuggyuk.

    *SoB = Slapaj of BájerZs

  • Gabriel Karikas

    Kenny
    2019 március 24
    7:15 de.

    „”…Politika az egész világ. Ha a királyi Tv-ben szerepelsz, nincs önálló akaratod. Ilyen a diktatúra természete. Még a sportriporter sem mondhat igazat. Ezt kár ragozni, a vak is látja….””

    Ha nem sértelek meg vele, csak hozzátennék a fenti teljesen igaz állításaidhoz:

    – Ha néha mégis elhangzik igaznak tűnő kijelentés az csak erősíti a szabályt.

    – Mivel minden elhangzásra hivatott szó királyi akarat, néha belekeveredhet ilyesmi is.
    – Csak hogy sohase tudhassuk, hogy mi éppen az igaz

  • Köszönöm az elismerő szavakat: hiú is vagyok, jól esnek. De miről írjak telenovellát? Én a rántotthúsra tippelek -, ami egyáltalán nem azonos a bécsiszelet egyhangúságával. Mer’ ugye csak alapjáraton: van az óriásira klopfolt karaj a Kárpátok gerincével – meg van a sertésdióból kivert, jóval kisebb szelet, azzal a kis szabolcsi kitüremkedéssel.Azt én le szoktam vágni – isteni finom becsinált leves jön össze belőle – nehogy megégjen sütéskor.
    Kenny és Éva!Persze, hogy politizál! Nincs azzal semmi gond – mindannyian ezt tesszük. De jobboldaliaknál ritka erény, hogy nem süt belőle a gyűlölet. Az meg mindkét oldalon fehér holló, hogy „eccerű” emberekkel is képes szóba állni, anélkül, hogy kioktatná őket.
    Nálam a legrosszabb konstelláció, amikor valaki ezerrel veri a mellét, hogy „nem politizál” – közben meg ömlenek belőle a valamelyik oldali közhelyek.
    Geyza! Így már más – bár én BB-zni szoktam (Belvárosi Banya).
    Az azért érdekes,hogy egyetlen jobbos beszélgetőtársunk sem szólt most Slapajon kívül. Biztos nincs reklám a tévébe’, és lehet Fábiánsebestyénben is megkezdődtek a tavaszi munkák…

  • talalom, ami a görög polgárháborút illet, nekem másféle – részben személyes tapasztalatokon alapuló információim vannak.
    Húszéves korom körül sűrű vendég voltam Beloianniszban, sok barátom volt a görögök között, de a legközelebbi barátaim egy olyan család tagjaiból kerültek ki, akik nagyon is személyes sérelmeket viseltek el – de a kommunisták részéről. A család – 3 fiúgyermekkel, Kastoriában éltek, ami Makedónia fővárosának tekinthető. Apjuk partizánnak ment a hegyekbe, a két idősebb fiút elkapták a kommunisták, a srácok szerint összefogdosták a fiúkat az utcáról, ahol játszottak és 1949-ben Magyarországra hozták őket, „kommunista janicsárképzőbe” ahogy nem csak az 1945-ben született barátunk, hanem a 42-ben született bátyja is megerősítette. A legkisebb fiú csak 1948-ban született, így ő még kicsi volt abban az időben. A középső fiú rémtörténeteket mesélt arról, milyen élményeik voltak a magyar nevelőintézetben. Ennek megfelelően gyűlölte is a kommunistákat. Az apa meghalt a harcokban, a mama egyedül maradva a legkisebb gyerekkel, férjhez ment – egy kommunistához és született tőle egy újabb fia. Miután Papandreu elbukott ott, ők is Magyarországra menekültek, és a két nagyobb fiú tizenévesként találkozott újra anyjukkal és az öccsükkel.
    (később mind a hárman elköztöztek innen, de olyan barátaim még sosem voltak, akik úgy kiálltak volna a bajban mellettem és a barátaik mellett, mint ők.
    A történteket később, 1983-ban újra megerősítette, sőt, néhány rémtörténetet is mesélt nekem egy idős görög bankszakember, akivel a munkahelyem párttitkárának ajánlására kerültem kapcsolatba görög utam alkalmával. Súlyosabb érvekre ne számíts tőlem, mert nem ismerem a történeti forrásokat, de az én forrásaim nem a kommunistákat tekintették ártatlan áldozatnak, hanem pont az ő kegyetlenkedéseiket erősítették meg.

  • talalom
    2019 március 24
    10:27 de.

    olvasd el még egyszer amit írtam, akkor bizonyosan rájössz mire gondoltam…még van közel 1 hetünk, hogy tréfálkozzunk rajta…isteni amit felvetettél és az juttatta eszembe

    a rántotthús rejtelmeiről és az unalmas bécsi szeletről meg a Vámosi Zárai fivérek dalaiból kellene válogatni egyet… vannak ötleteim (másrészt a kedvencem a rántott hús pont úgy ahogy leírod de mi mindig krumpli garnierunggal készítettük az még csak a zaba(!!!) és persze házi savnyával és anno az én dolgom volt felhúzni a vödörben a családi söröket a kútból, vasárnapi ebédhez és én is kaptam belőle ott a kerti asztalon isteni volt az egész…télen ez kicsit más, de ugyanolyan vidám

  • Tüske Zsófia

    ha már rántott hús, próbáljátok ki egyszer prézli helyett panko morzsával a panírozást, nagyságrendekkel jobb lesz az eredmény. A panko egy japán panírmorzsa ázsiai boltokban rendszerint kapható

  • Tüske Zsófia
    2019 március 24
    4:07 du.

    most már csak azt kell kiszaszeroljam, hogy hány órás vezetés kell hozzá, hogy elmenjek érte, hacsak az amazonnak nincs ilyenje hahahahaha

    erre gondoltál?

    Panko (パン粉) is a variety of flaky bread crumb used in Japanese cuisine as a crunchy coating for fried foods, such as tonkatsu. Panko is made from bread baked by electrical current, which yields a bread without a crust, and then grinding the bread to create fine slivers of crumb.

  • Zsófi! Nekem egy munkatársam mást mesélt: Erika apja kommunista volt, ezért kellett menekülniük – a határőrök lelőtték az apját,meg az öccsét amikor menekültek. Valószínűleg mindkét változat igaz. Az a szörnyű minden polgárháborúban: sokszor nem tudni, hogy ki kire lő, és miért. Ebben a történetben az a fontos, hogy Magyarország egy sokkal rosszabb anyagi helyzetben ís képes volt több tízezer menekülőt befogadni.

  • Tüske Zsófia
    2019 március 24
    4:07 du.
    naaa, szerencsém van, 10 perc gyalog a megszokott ABC -mben, már csak meg kell majd keresni a polcrengetegben és kiszaszerolni, hogyan kell sütni, mert deep fry-om nincs és ezért nem is veszek

  • Zsófi! Mi szinte soha nem veszünk prézlit. Otthon a kenyér-zsömle kidobásának bűnével csak a könyv kidobása vetekedett. Mindig marad valamennyi: a megszáradtakat diódarálón letekerjük, átszitáljuk – jut mindenre.

  • talalom
    2019 március 24
    6:00 du.

    „Gyalog megyünk, vagy Elvisz Prézli” ?

    /Idézet az”UV89″BME kiadványból:A hallgatók jelesebb mondásai/

  • talalom
    2019 március 24
    6:00 du.

    elolvasva a teljes encyclopédiát ami a neten hozzáférhető eme zsemlemorzsa prézliről, veled azonosan a kenyérmorzsa prézlit szeretem méghozzá a héjával együtt mialatt ez a pink vagy pank vagy szóval „japáncsoda” meghámozott puha fehérkenyeret (ilyet sohasem veszek!!!) (vídeo ömlengő szöveggel hozzá) reszel vagy darál (vannak különféle darálóim és jól műxenek) tehát maradok az olasz kenyérmorzsánál ami itt van a polcomon és meg is van fűszerezve meg némi sajt is van benne por alakban és már bizonyított, hogy isteni mert én meg a nem az aranybarnát hanem az igazi barnát szeretem a húsokon

    hahahahaha

    most pofonok jönnek mert az ízlések már kifújtak

  • talalom
    2019 március 23
    4:11 du.

    „Szóval fogsz egy egész csirkét – olyan megtermett, másfél kiló körüli a legjobb. ……..
    …………………………….

    Az edény alját fölöntöd sóval, úgy 4-5 centi vastagon – ez kb. 1,2-1,5 kiló só. Ráfekteted a csirkét – kb. 40-50 perc múlva ropogós, ízes sültcsirkét húzhatsz ki a sütőből….”

    ————————————————————————————————–

    Kedves talalom, ezt a „són sült csirkét” mi már évek óta alkalmazzuk, mert valóban nincs vele különösebb macera, – leszámítva, hogy a csirke tepsiből való eltávolítása után azon frissiben kell az ily módon felhasználhatatlan sót eltávolítani, mert ha kihűlt és belekeményedik a sütőedénybe, bizony lesz vele egy kicsiny gond mire felkaparod és elmosod az edényt, igaz, én eddig zománcos tepsiben készítettem, lehet, hogy az a gond! Tényleg nagyon finom, semmi zsír semmi fűszer,semmi víz stb viszont azt nem értem, hogy az általad is kb 1.5 kilósnak taksált csirkusz hogy a fenébe lesz neked 40-50 perc alatt ropogós és ízletes, tehát kész és fogyasztható, mikor nekem ennyi idő alatt nem, hogy piros nem lesz, de még csak puha sem – ennyi idő alatt nálam csak sülőfélben lévő, erősen félkész termék található a tepsiben, ami ha türelmesen sütögélem előbb utóbb omlós is lesz, meg talán piros is, de bizony nem ennyi idő alatt ! Nekem közönséges gáztűzhelyem van, annak a sütőjét használom, egy zacskó asztali/konyhasót terítek szét a tepsiben, arra rakom a sütnivalót és kb 180 -200 fokon szoktam sütni, hogy ne hirtelen égjen – lehet, hogy magasabb hőfokon kéne? Vagy az 1 kg só kevés? Az eredmény végül is jó, de ez a 40-50 perc most „kiakasztott” mert ezek szerint valamit nagyon elszúrok!

  • Besancon
    2019 március 25
    12:42 du.

    lányok a konyha rejtelmei csodásak!

    nekem van egy Kuraidori légsütőm, abba csak kisebb csirke fér el egészben, de két csirke összes alkatrésze a rácsozatra szépen kifektethető.

    a csirkuszt alaposan besózom főleg a nem bőrös részeken és 450 F° ra állítva a sütőt 25 percre az időt és utána megnézem kell e még némi idő

    az a rengeteg só az kész környezetszennyezés… (odaégett edényeket Szódabikarbonáttal kell feláztatni pár napi áztatás után vadi új állapotban kapod vissza semmi sikálás csak öblítés és a környezet nem ordibál, hogy én nem bántottalak te miért engem?)

    a villanysütőmben sem szoktam egész csirkuszt hanem teljes combokat amiket alaposan megmosok langyos vízben és utána megsózom, semmi más ketyere nem kerül rá… és a krumplival együtt a tepsibe (egyszerű fekete vastepsi) és ugyanúgy 450F° és nézem az ablakon át hogyan viselkednek a tepsim alján van egy rács ami alá lefolyik a fölösleges zsiradék az egész szülemény nagyon ízletes és ropogós… pláne ha sikerül a farmers market ben igazi csirkuszt kapni ami ugye nem halliszttel és kituggya mivel nőtt föl és bármivel (kipróbáltam, még a citrom sem) beszaftozva halíze lesz…na olyanokat nem veszek…

    most már meg is vehetjük az egész Gundelt a libamáj az smafu

  • Dubois
    2019 március 23
    9:18 de.
    Nahát ! Neked sikerült belemagyaráznod azt ami a helyzetben nincs:Te mindent csak a szájad íze szerint tudod megmagyarázni-úgy látom.A leírt dolgok csak a te fejedben van,nem a valóság.Ez a baj tulajdonképpen,hogy mindenbe belemagyarázzátok az orbán gyűlöletet.
    Most a Rátesi Margit tárgyilagosan írta le dolgokat–de ti ezt is kikezditek,mert gondolatvilágotok csak erre képes üdvözletével.

  • Tüske Zsófia
    2019 március 23
    10:43 de.
    ajánlom olvasd el ezt : tóth péter
    2019 március 25
    2:26 du
    Ez vonatkozik rád is.! Folyik belőled az eszméletlen nagy gyűlölet.
    Ne gyűlölj ! üdvözletével

  • Geyza
    2019 március 24
    9:28 de.
    A semmiből csak ilyen agyzavart gondolatok jönnek.
    Szeretett kisnyilas-komenista barátomnaküdvözletével.

  • tóth péter
    2019 március 25
    2:41 du.

    Barátod neked a..
    te büdösnáci

  • tóth péter
    2019 március 25
    2:26 du.

    Már megint nem világos
    hogy ez a kiérdemesült volt MSzMP seggfej
    aki átvedlette magát nácivá, itten mit akar mondani.
    Zavaros.A szenilitása miatt lehet:keveri a hamut a mamuval.

  • hehehe
    HUNT* nem ismeri
    az aktuális kormány-lózungokat.
    Vagy próbálja eltagadni őket.
    Aztképzeli az idióta kis büdösnácija,
    minnél többet tagadja ezeket, annál inkább válnak megnemtörténtté.

    Ennyit volt képes
    megtanulni a közelmúlt hazai
    szarkeveréséből:mantrázni kell
    a hazugságokat,idővel majdcsak valósággá válnak…

    *HUNT = Humortalan Náci Takonypóc

  • Tüske Zsófia

    tóth péter, ne értékeld túl magad. a gyűlöletet nálam (ahogy a szeretet is) ki kell érdemelni. te hanyagolható és feledhető vagy. kicsit nyálas, kicsit nyúlós, de egy kis szappan és víz lehozza a ragacsot.

  • Tüske Zsófia

    rodeó, bevallom én olajban sütöttem a panko-val panírozott rántott-akármit (talán pulykamell volt legutóbb) és remek ropogós lett.
    talalom, van annak prézlije, akinek kenyere is van, de azt én rozsosat veszek az albántól, szeletelve, a mélyhűtőben tartom, és csak annyit veszek elő belőle, ami aznapra kell.
    így prézlim is csak az aldiból van, a (mirelit)barátfülére tekintettel.

  • Mégiscsak muszáj magyaráznom valamit, amit eszerint nem jól fogalmaztam meg. (Nem tévén találtam a músort:évek óta nem nézek se TV1-t,se 2-3-4-5-100at. Ha szólnak, hogy ez jó, megnézem az illető tévé online vonalán.)
    A Gasztroangyal epizódjai azonos forgatókönyv szerint épülnek föl.Elsőként a falu nevezetességét – templom, kastély, kúria, tópart stb.) mutatja be a helyi helytörténész, sok esetben a plébános – így istenkedés akad,de soha, egyetlen egyszer sem mondták még azt sem, hogy ezt a kastélyt, palotát, bármit a kormány kegyéből tudták rendbe rakni, sőt, azt se, hogy bezzeg a komenista időkben intézeti gyerekek, vagy ápolásra szoruló öregek „tették tönkre”.
    A helybeli asszonyok közben készülnek a főzéshez, jönnek a receptek, alapanyagok. A nap egy nagy,közös asztalnál ér véget, ahová mindenki kiteszi, amit főzött. A polgármester meg se szólal, csak abból tudni, hogy ott van, amikor azt mondják neki: egészségére polgármester úr!
    A főszerep a főzőké – asszonyoké, lányoké és persze férfiaké is. Én őszinte örömöt látok azoknak az ünneplő köténybe öltözött asszonyoknak az arcán,akik meg is vannak hatódva kicsit, hogy ország-világ kíváncsi az ő mindennapi tudományukra. A férfiakén,akik egy mozdulattal húzzák le a hal bőrét, egy másikkal szinte a gerinccel együtt ki is filézik a húst. Megbecsülést éreznek – és igazuk van: fontos tudomány egy kelt tészta elkészítése – és még az sem mindegy, hogy dülöngélő pogácsának, foszlós kalácsnak, vagy lágy fánknak szánod-e. Mindennapos tapasztalatom,hogy ma Magyarországon az „eccerű népnek” jobban hiányzik a tisztességes, a munkáját elismerő hang, mint a magas fizetés.
    Írástudók évekig csúfolódtak a „termelési riportokon”, amik kötelezők voltak a tévében is bemutatva egy-egy üzem, gyár munkáját, és ahol mindig meg kellett szólítani a gép mellett állót is.
    Én szerettem „termelési riportokat” írni – és nemcsak azért, mert üzemi lapnál dolgoztam. (Ilyen riportokkal tudtam bekerülni néha-néha országos lapokba.) Egyébként piszok nehéz műfaj. Rettentő macera szóra bírni a fogalmazáshoz nem szokott embereket, úgy, hogy ne csak általánosságokkal rázzanak le. Aztán nem könnyű úgy írásba tenni, hogy a nyilatkozónak se legyen baja, de a mondandója éle azért megmaradjon. Nekem több olyan szereplőm is volt,aki amikor megjelent az anyag (interjút bemutatunk az alanynak, de riportot soha), azt mondta: Nahát, nem is tudtam, hogy ilyen okosakat tudok mondani! Modom: Miért, hát nem ezt mondta? De, pontosan – de nem tudtam volna így összeszedni! Ez a szakmám, ahogy magának az,hogy egy műszaki rajzról az első ránézésre meglátja, hogy hol szúrták el a gyártástechnológusok.
    Na, ezért bírom a Gasztroangyalt.

  • Talalom Kedves Találom. Nem tudom mennyit ettél Bécsben bécsi szeletet, én sokat. Sok minden az eszembe jutott már a Figlmullerben vagy az Einsteinben, de az egyhangúság sosem, ha csak a tökéletes nem egyhangú.
    A prézli pedig nem a megszáradt kenyér megmentéséből, hanem a friss pirított kenyérből készül. Ezt már a nagy Levintől is tudjuk. 🙂 Alig várom már a pillanatot, hogy megízleljem megint az „unalmas” Bécsi szeletet. Számolom a napokat.
    Tudom ízlések, de a rántott hús csak utánzata a Bécsi szeletnek, bár nagyon szeretem.

  • Rodeo!

    Írásod alapján valószínű hogy a hőfokot kellene növelnem, na meg a só mennyiséget,mert ezek szerint nem elég egy kiló!
    Ez a halliszt téma tényleg gyomorforgató, már ha az ember úgy tudja, hogy csirkét eszik, és annak mégis totális halíze van! Nekem egyébként nincs bajom a hallal – bár fele annyi halat sem eszünk, mint amennyit állítólag az egészségünk érdekében kéne – szóval semmi gondom vele akkor, ha „halra vagyok beállva” tehát eleve azt akarok enni! De – amikor a csirkecombból és szárnyból készült ételnek van émelyítően hal íze, az borzasztó, egyben jó fogyókúra is, mert garantáltan több napon át megtartóztatod magad a gasztronómiai élvezetektől! Pár éve így jártam, combból és szárnyakból főztem egy nagy lábasban paprikást két napra, mert az időm kevés volt, gondoltam azt csak melegíteni kell másnap, és időt nyerek – ám már ahogy elkezdtem a melegítést megcsapott valami erős ” halszag” amit a kóstolás csak megerősített, és nem tudtam mi történt, előző nap a készítéskor még nem észleltem annyira! Fogalmam sem volt, mivel etetik kukoricán kívül a csirkéket, bár a tápról mint olyanról már hallottam, de a halliszt ismeretlen volt nekem, sosem gondoltam, hogy ilyen is létezik! Aztán befutott apukám, mutatom neki, mit szól hozzá, miért ez az átható halíz, hát ő fejtette meg a rejtélyt, hogy ezt szárnyast alighanem hal-lisztel etették!

    Szóval egykettőre nekiláttam valami mást készíteni a paprikást meg – szégyen ide, oda – nagy nejlonokba csomagolva elsüllyesztettük a kuka alján, de még másnap is érezni véltem a konyhában terjengő illatot! Jó darabig nem is főztem csirkepörköltet, mert csak eszembe jutott az előző és már minden bajom volt! Azóta viszont nagyon odafigyelek a csirkére, hol, kitől veszem, milyen a külleme, illata, mert bár a combot én szeretem csak, a családom nem annyira, nem mindegy, hogy egy ropogósra sült csirkusznak bármely része is milyen élvezetet nyújt!

    Amit a „rántott hús krumplival” duettről írtál, azzal tökre egyetértek – lehet sokféle köretet kitalálni, korszerűen salátákkal köríteni, de egy fini rántott hús szerintem is krumplival az igazi!
    Na, persze, az uborka bármilyen formában ( saláta, kovászos) csak emeli a dolgok fényét! -:)))

  • Tüske Zsófia
    2019 március 25
    4:40 du.
    Úgy beszélsz mint géza,csak nyúlósabban,de azok vagytok akik. Azt hiszitek minél mocskosabban beszéltek annál nagyobb az igazságotok.Éltetek egy világban és nem tudtok szabadulni belőle,kisnyilas barátoddal az oldaladon.de én így szeretlek benneteket ,mert imádni valók vagytok üdvözletével

  • Geyza
    2019 március 25
    4:23 du.
    Szád-miután első fogaid kipusztultak egyre mocskosabb-ezt tudod – de ha többször mosnál szájat a fogpótlásod alá ragadt szenny nem lenne ilyen kisnyilas szagú.De Imádni való vagy így is ahogy dühöngsz , szeretett nagyon nagy Barátom-bár kisnyilas vagy de serápöcc,üdvözletével

  • Tüske Zsófia
    2019 március 25
    4:40 du.
    Úgy veszem észre téged a múlt már elfelejtett ezért vagy ilyen sérülékeny és dühös.Ki kell lépni a régi gondolatokból és helyrebillen minden üdvözletével

  • Kedves Kenny! Szerintem tudod, hogy egyet se: mármint Bécsben bécsi szeletet. Azt tudom, hogy a klasszik forma az borjúhús, a köret meg hideg ecetes krumplisaláta. Ettem ilyet, de itthon – semmi különös. Valóban nincs kifinomult ízlésem, nem is tudom, mi kellene ehhez. Mi szegények voltunk ugyan, de sose éheztünk. Sőt, Anyu arra is figyelt, hogy változatos legyen az étrend: kisebb csoda volt ez annyi pénzből, meg olyan beszerzési körülmények között, amik még a hatvanas években is jellemzőek voltak idehaza. Hetente maximum egyszer volt olyan megterhelő, nehéz étel, mint a bab, vagy a káposzta. Nem voltunk válogatósak: de ennek az is oka volt, hogy Anyu sose főzött olyat, amit nem ettünk meg. Már idős volt, egyedül élt. Megyek hozzá, hát látom, finomfőzeléket kanalaz. Anyu, Te sose főztél finomfőzeléket! Mert nem szerettétek – de én szeretem.
    Nem volt valami kifinomult szakács, de alig használt rántást, vöröshagymát is keveset. Így mindhárman szeretjük a könnyű, habart főzelékeket, zöldségeket. Sőt, még a férjeink is megszerették a meleg nyári estéken akár hidegen is fogyasztható pikáns zöldbab, meg tökfőzeléket, sóskát. Egy szigorú szabály volt: nem mondhattuk ételre, hogy fúj, meg undorító. Legfeljebb azt: én nem szeretem, köszönöm, nem kérek. Így azután sose mondtuk azt sem külföldön járva az ismeretlen ízekre, hogy : Fúj, hogy lehet ezt megenni! Így bizonyára igazad van bécsiszelet ügyben is – hiszen még egy sima vajaspirítóst is százféleképpen lehet elkészíteni.

  • tóth péter
    2019 március 26
    4:14 du.

    Megint zavarosak a gondolataid
    mint egy félüveg megbuggyant kovászosuborkalé

  • tóth péter
    2019 március 26
    4:11 du.

    Te csak ne próbáld másokra ráhúzni a saját saradat.
    Kis büdös náci-takonypócni

  • tóth péter
    2019 március 26
    4:07 du.

    Te komám viszont
    MAGA VAGY A MOCSOK !
    Ha egy olyant mint te,
    meglát az ember a járdaszélen,
    röhögve és orrát befogva igyekszik
    kikerülni, vagy ha nem lehet akkor átlépni.
    Mert tudod öreg a magadfajta hajlamos ráragadni a nyanútlanokra.Aztán utána nehéz levakarni a büdösséget.

  • Tóth P.! Szűnj már meg, a ragadós-nyálas üdvözleteiddel együtt, mert elmegy az étvágyunk.

  • Tüske Zsófia

    talalom: ha jó csirkét akarsz venni, vegyél tanyasit, (ez szabadtartású hazai az ország keleti feléből) vagy alpi-t (ez osztrák) ami minden igényt kielégít, de húzós az ára.
    Ezek nem lesznek halízűek, egyébként ilyen botrány már a nyolcvanas években volt, azóta tudtommal tilos a csirkéket halliszttel etetni.

  • Tüske Zsófia

    tóth péter te reménytelenül ostoba vagy, és ha neked az jött le a hozzászólásaimból, hogy az a bajom, hogy a múlt elfeledett, hát még figyelni is képtelen vagy. Tíz darabnál nagyobb puzzle-t ne próbálj meg kirakni.
    A múlt csak az olyan kiváló elméket nem felejti el, mint Ady, aki száz évvel ezelőtt megírta, milyen vagy te ma.
    Lehet, hogy te diadalmenetnek látod azt, ami az országgal történik, de nekem annak a négymillió magyarnak a sorsa fáj, aki ki lett rabolva, nyomorba lett döntve, meg a 800 ezer hazáját elhagyni kénytelen, aki emberi életre vágyott, de azt itthon nem kapta meg. A mocsárból felkapaszkodott ökörbéka meg veled és bodával együtt ott brekeg a tőlük elsíbolt vagyon tetején.
    üdvözleteidet meg küldd a kedves nőnemű felmenőidnek. én nem tartok rá igényt.

  • talalom
    2019 március 26
    7:10 du.

    Pont az a célja a
    kis bojtorján-szerűen ragadós nyilas-nyálas HUNT* -nak

    *HUNT = Ragadós Nyilas-Nyálas

  • Besancon
    2019 március 26
    7:05 de.

    Egy időben, valamikor a nyolcvanas években,
    HAL IZE volt a bolti bontott csirkének.
    Pontosabban fogalmazva inkább afféle
    hal stichje.Mert a baromfigyárban
    halliszttel táplálták ezeket.
    Akkoriban kaptam rá a házi
    csirke vásárlására.

  • talalom Kedves Találom. Életed sok zugába bebocsájtást nyertem (ezúttal is köszönöm), de azért biztos vagyok benne, hogy maradtak fehér foltok.
    A Bécsi szelet védelmében. A szocialista Bécsi szeleteknek semmi köze a valódiakhoz. Gyakorlatilag az agyonklopfolt, inas, zsíros ehetetlen „húscafatok” nyomokban sem hordozták a Bécsi szeletet, a Wiener schnitzert. A száraz zsömlék sem fokozták az élvezetet.
    A schnitzer tiszta 100%-os húsból készül, éppen hogy egy picit kiklopfolva, nem azért vékony, mert agyonverik. A liszt, tojás és főleg a zsemlemorzsa is gondosan válogatott, például kedvenc helyemen külön pék süti a „prézlinek” valót.
    Disznóból a „rózsa” vagy bélszínt, borjúból a hátsó fertály felső részét használják fel.
    Ecetes krumplival sosem kaptam, nem is kínálnak hozzá (szerencsére), hacsak a krumplisalátát nem tekinted „ecetes krumplinak”). Adják roston sült krumplival, hagymás krumplival, és tíz féle savanyúsággal (uborkasaláta, paradicsomsaláta, krumplisaláta, káposztasaláta, és vegyes saláta öt-hat féle zöldséggel. Olcsóbb helyeken szalmakrumplival (brrrr). Kötelezően kapod hozzá a citromot, mert a húsra rácsorgatva jelentősen elősegíti a hús megrágását, megemésztését, az íz kibontakozását. Ha ez Neked nem ízlik (tudom nem), akkor a kísérő italokat válogatják meg ennek elősegítésére. Gruner Veltliner vagy Riesling, ami savanykás ízével elősegíti a hús ízeinek kibontakozását. Ha ez sem elég, akkor jöhet az osztrák limonádé, amit szénsavval és mentesen is lehet kérni. A hatalmas adagok miatt kell egy kis segítség a gyomornak.
    A Figlmullerben kapható a speciális hatalmas Figlmuller schnitzel, amit szintén nem a hús agyonverésével érnek el, hanem három hússzeletet varázsolnak össze, amit sütés után már nem látni. A kész hús tényleg unalmas, mert tükörsima, a panír szinte egybe nő a hússal és mindenhol egyforma aranybarna színű. (itt én nem tudok fényképet betenni, ezért tegnap elküldtem az illusztrációt).
    Ennek halvány utánzata a magyar rántott hús, ami nyomokban hasonlít a Bécsi szelethez.Sajnos a magyar hús (és hentesek) minősége nem elégíti ki a világszínvonalat, az inas, zsíros, sok vizet tartalmazó, esetleg öreg disznóból készült hús nem éppen ínyenceknek való. Persze tudom, igényes háziasszony aki pénzt és időt is áldoz rá meg tudja oldani, de nem ez az átlag. A száraz kenyérből kimentett prézli sem erre való. Természetesen örülök ha otthon rántott hússal fogad anyósom (mindig), de Ő komolyan tanulmányozta a bécsi konyhát, mióta elvittük a kedvenc helyünkre. Úgy éreztem, kicsit lenézően szóltál kedvenc ételemről, elnézést, hogy vitába szálltam.
    https://figlmueller.at/en/ Az élvezetett még az is fokozza, hogy egy pincerendszerben helyezkedik el az egyik éttermük, a belváros mélyében. Nem hagynánk ki mikor Bécsben járunk, már jövő hónapba is van négy foglalásunk, és betegre eszem magam. :))))) Foglalni érdemes, egész nap az utcán áll a sor vége.

  • tóth péter Te is abban a világban éltél mint Geyza és Zsófi, csak Te minden erőddel azon vagy, hogy fenntartsd az utódpártot. Mert azért jól látjuk, hogy a sok KISZ és párttag pártja az igazi utódpártja a „kommunistáknak”. Nem ? Orwell már 45-ben megírta, de Ti még most sem akarjátok látni. Bőszen kommunistáztok, közben toljátok büszkén a kommunisták szekerét, szedegetve a szekér után a morzsát. Keveredik ugyan a lócitrommal, de ki törődik vele? Igaz, zöld nadrágban, fehér ingben és piros kabátban teszitek turuljelvénnyel a zakón, és ez nagyon büszkévé tesz titeket. Szem és fültakaróval, hogy ne halljátok vezéreitek gúnyos kacagását. A szemellenző egyik oldalán Soros, másikon Gyurcsány felirattal. Mindenkinek joga van hülyének lenni, de miért kell rá büszkének lenni és hirdetni?
    Szánakozó üdvözlettel egy jobb világból kedves Péter. 🙁
    Ui: Megértem, hogy bántanak a csúnya szavak, Bayer kormány által fizetett kulturált, emberszerető és keresztényi megnyilvánulásaihoz szokva, nehéz lehet egy-egy csúnya szót elviselni. Kemény az élet, igaz?

  • Tüske Zsófia
    2019 március 27
    4:09 de.

    Szteem ezzel a
    takonypóc HUNT* -tal nem állnak szóba
    a nőnemű rokonai (sem). Az ilyen ragadós nyilas-nyálasok
    csak undort váltanak ki a női nemből.Kivétel az ostoba OIM*
    De ő meg a férfi-társadalomból vált ki undort.
    Kivétel Gurltiz.De ő meg MÁS.
    És a kör bezárult hehe

    *HUNT = Ragadós nyilas-nyálas takonypóc
    *OIM = OIM*

  • Kenny! Most Te voltál méltánytalan, mint az előbb én a bécsi szelettel. Hogy lehet egy lapon említeni a „mindenki annyit ér, amennyije van”-t a „csináljunk egy jobb Magyarországot”-tal?
    Tudom, sokan az eü reform miatt kárhoztatják ma is a volt miniszterelnököt -, holott ma már sokan óvatosan megemlítik: a torz rendszerbe öntött milliárdok eredmény nélkül tűnnek el.Bizonyára titeket, mint az eü-ben dolgozókat ért személyes sérelem – ez minden területen így van, amikor jelentősebb változás következik. A változtatás iránya nem mindegy – emiatt kárhoztatom a mai magyarországi udvartartást. A „kommunistázás” meg igazán nem illik kifinomult ízlésű személyekhez.

  • Találom Itt félreértés van. Az utódpárt a Fidesz, ott van a legtöbb köpönyegforgató „kommunista”.
    Szó nem volt Gyurcsányról. Gyurcsányra nem haragszom, az elmúlt nyolc csodálatos évet (és ki tudja mennyi van hátra), az Ő rossz intézkedésének köszönhetjük. Bár nem hiszem, hogy Ő csinálta, de az Ő neve alatt futott. Ha nem jövünk el, most ott szenvedhetnénk a kilátástalan turulos jövőképpel, várva mikor ugrik ki az országgal az EU-ból az oroszok ölébe. Most az EU biztonságából nézhetem, hogy teszi tönkre az országot. Szomorú látvány, de jobb mint onnan nézni.
    Gyurcsánnyal annyi bajom van, hogy sok hibát vétett. Lehet tanult belőle, lehet nem. Ennél ami van viszont csak jobb jöhet, még bizony Gyurcsány is.

  • Találom Ha már szóba hoztad. Az EÜ és a BKV tönkretételével nem minket bántott személyesen, hiszen mi ketten mit számítunk? Semmit. Két lenézett rabszolga voltunk az állam gépezetében. Tudtuk, értettük. Azt viszont MI már akkor láttuk, hogy azok az intézkedések amit hoztak, rossz irány. A Fidesz sem nyúlt hozzá, hagyták tovább az elszabadult hajóágyút. Akkor nevettek rajtam a kollégáim, ma már nincs kedvük nevetni. Mind a két ágazat csődben van, és ez nem a mi helyzetünket rontja, hanem az egész országét. Persze ezen kívül azokét is, akik benne dolgoznak ez vitathatatlan. Nem lehet szakmákat, embercsoportokat ellehetetleníteni azért, hogy jó populistaként tündököljenek. Főleg nem olyanokét, akik megélnek külföldön. Mind az orvosok, mind a gépkocsivezetők elmentek, hiszen a világon mindenhol keresik Őket.
    Feleségemnek keresni sem kell állást, Őt zaklatják vele, de az én nemzetközi gyakorlatommal és jogosítvánnyal sem lenne gond elhelyezkedni. Itt jól fizetik a nemzetközi gépkocsivezetőket (is).
    Nekünk nemigen számított a személyes sérelem ez ügyben, egyszerűen felháborított, hogy a havi munkánkból nem tudtunk megélni, dolgozni meg nem engedtek. Nem háborogtunk, hanem léptünk. Persze nem az ilyen aljas rabszolgatörvénnyel mint az a mocsok ami most van, hanem rendes munkáért rendes bért. Nem hagyták. A gondom, hogy ha én mint buta buszvezető láttam, akkor a nagyon okos politikusaink miért nem gondolták? Ha akkor nem látták, akkor most miért bíznék meg bennük? Tudom, vastagon benne van a Fidesz, hiszen az egész 4-es Metro mizéria nagyrészt az ő saruk, amit most kenegetnek szét Demszkyre, és az ostoba vizitdíjjal is populistaként jól jöttek ki. Nem az EÜ, hanem ők.
    Az nekem természetes, hogy egyes emberek jóléte nem számít a nagy egész érdekében. Az viszont nagyon, hogy rossz szabályokkal és törvényekkel emberek ezreit, tízezreit, millióit teszik egy életre tönkre rossz döntésekkel, minden felelősségre vonás nélkül. Az oktatás lezüllését is az SZDSZ kezdte, Orbán csak befejezte. Hiába SZDSZ, Gyurcsány sem vágta ki őket a hatalomból. Lázár igen, ritka neveletlen és rátarti bunkó, de Horn Gábor sem egy virágcsokor. Már szinte minden politikusunk volt több féle pártban,kire szavazzak, aki nem fordít hátat nekem a jövő hónapban?
    Persze ez a kérdés már nekem nem számít, itt élünk, itt szavazunk. Arra viszont sosem fogok vetemedni, hogy Gyurcsányt Lázárral (stb) negatívan hasonlítsam össze. No way.

  • Kenny:
    Anno, 2010-ben azt mondtam jóanyámnak:
    -A Szocialista Párt nagyfokú szociális érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot.Val’szeg a FIDESZ-re fogok szavazni.
    Annyira mint az MSzP ők is elviszik az Országot, aztán majd meglátjuk 4 év múlva..

    Anyám majd’ szívbajt kapott szegény.
    Aztán persze nem a FIDESZ-re szavaztam,
    viszont jól pofára estem ezzel a „majd meglátjuk”
    gondolatommal.Mert ERRE ami itt kialakult még álmomban
    sem mertem gondolni.Azt hittem ilyesmi az EU-ban nem
    fordulhat elő. Hát sajnos tévedtem.

  • ha már konyha, meg főzőöcske…
    vettem rétest, almás fahéjas és csodálatosan kinyújtott igazi rétestészta, de az alma kb 2 köbcentis darabokra van felvágva és csak kicsit megfőzve és a sok rétestészta réteget egymásra hajtogatták és abba göngyölték bele a tölteléket, ha a kezem közé kaphatnám aki elkövette (egyébként még jó is lehetett volna) az nagyon megbánná ezek itt nem képesek egy normális süteményt készíteni, ennyi elbaszott anyagot és energiát és akkor kuki kat árulnak aminek a puszta látványa felfordítja a gyomromat

    és ráadásul azt hiszik, hogy mindent tudnak a konyháról…szakács guruk versenyeznek, hogy ki tudja jobban elbaszni a jó alapanyagot és élőben a tv ben

  • Geyza Nagyon elégedetlen voltam az MSZP-vel. Semmi szocialista nem volt bennük. Mégis, soha egyetlen pillanatra nem jutott eszembe a jobboldalnak csúfolt szélsőjobbra szavazni. Aki egy picit foglalkozik lélektannal, nem ad hatalmat Orbánnak. Sajnos igazam lett. Azt azért nem gondoltam, hogy így kifordul magából, bár visszanézve nem meglepetés. Nem fordulhat elő? Ezt hitték 33-ban is, mi lett a vége? Az EU tehetelen, Putyin alig várja, hogy kirúgják Orbánt. A fideszes trollok meg vehetik ki a naftalinból a pártkönyet és az orosz nyelvkönyvet. Szép „új” világ?

  • Tüske Zsófia

    Kenny
    2019 március 27
    5:44 de.
    Minden szavaddal egyetértek. Talált, süllyedt. Nem tudom, talalom miért nem értette meg, kiról is írtad.

  • Tüske Zsófia

    rodeo, van ott túró egyáltalán? mert akkor csinálhatsz bólyi túróst, egyszerű és finom.

  • Kenny
    2019 március 27
    2:07 du.

    Hát igen !
    Szégyenlem is magamat
    az akkori kósza gondolatomért.
    De mint említém,természetesen az MSzP-re szavaztam akkor (is)

  • Tüske Zsófia
    2019 március 27
    2:38 du.

    túrót van túró! van olyan ami annak látszik de… és nincs juhtúró még speciális sajtüzletben sem ahol -azt képzeli a tulaj- hogy ami neki nincs az nem is létezik

    a kecskesajt is ízetlen és nem az igazi mert valahogy kiszedik belőle azt amitől kecske…

    megpróbáltam a fehér sajtból (hahahaha az lenne a túró?) összehozni azt amit otthon tanultam szakasszonyoktól… de nem lett az hiányzik belőle a saját zsiradéka és vajjal hiába próbálkozok, mert abból is csak az hiányzik amitől vaj lehetne

    és aszongyák óvják az egészségemet… én olyankor 3 méter és 42 liter zamatos káromkodást eresztek szélnek

    bemész az ABC vagy nevezd akárminek!!! és minden olyan szép!!! csak akkor van vele baj ha keresem benne az eredeti és már ismert ízeket zamatokat

    (már írtam halízű epret Texas ból, még halízűbb málnát kalifornyából fejes salátát nem is merek venni, mert soxor kiderül, hogy szalmonellás és hiába mosom csapvíz alatt

    …. a 12 féle -vagy több- almának pontosan egyforma ízetlensége van és a többi gyümölcsök is detto a mangok és az ananászok sohasem érnek meg mert a sok seggfej olyan korán leszedeti hogy hiába rakom ki a napra már nem tud megérni megrohad… őszibarack kalifornyából detto 8 féle színben és formában de harapás után detto és kidobandó mert a magja körül meg van rohadva szintén zölden szedték le
    néha van csilei cseresznye (meggyet egyáltalán nem hacsak nem német konzervben) az jó és a szőlő is de a szőlőknek is mind eggyforma ízük van azaz nincs zamatuk

    na erről ennyit festő ecsetjére nem a nyelvemre valók és még drága is

  • talalom
    2019 március 26
    7:10 du.
    Kimondhatatlan nagy szeretettel üdvözöllek .Imádom ahogy fogalmazol.
    Nem ragadós,nem nyálas,de szívből jövő üdvözlettel csak neked

  • Tüske Zsófia
    2019 március 27
    4:09 de.
    Szeretettel üdvözöllek.Nagyon nagy szeretettel üdvözöllek.
    Kíválóan tudsz dűhösen másokat böcsmérelni,nézzél minden nap tükörbe,ill,elég ha csak mellé nézel,nehogy rosszul legyél,ha bele nézel.
    Én nem mondok neked olyan csúnyákat mint Te tetted, ezért is inkább csak világi nagy szeretettel üdvözöllek.

  • Geyza
    2019 március 27
    4:13 de.
    Igen kedves országos Jóbarátom.
    Keressél még jelzőket–sokat,mert még keveset találtál.
    Eléggé ismered Önmagad,hísz magadról aggatod le a jelzőidet,de hiába,ami ottan van az nem szűnik meg.Igen nagyon imádattal üdvözöllek kisnyilas Barátom

  • Megérdemel-e ez kis modoros, bratyizós, potyázós „fruska” 79 kommentet, mert a Gasztroangyal és az Ízörzök -nem a zabálás, hanem a honismeret terjesztés miatt- simán megérdemelné még a dupláját is!

  • Kenny
    2019 március 27
    2:07 du.
    „Az EU tehetelen, Putyin alig várja, hogy kirúgják Orbánt.”

    Ezzel most nagyon-nagyon melléfogtál, mert Putyin még csak a határnál ácsingózik, de Bibi már az előszobában van! 😀

  • Kenny
    2019 március 27
    5:44 de.
    Neked is jogod van : éltél is vele,de igyekezned kell még géza szintje kicsit messze van tőled.
    Szeretett üdvözlettel.

  • Tüske Zsófia Már Örkény is megírta, ha nem értik meg az írást, sosem az olvasó hibás, hanem az író. 🙂

  • Geyza
    2019 március 27
    9:47 de.
    Hajrá, Igen Kedves Barátom ! Sajátosan haladsz önmagad bemutatásán és ezt nagy nyílvánosság előtt teszed ,de biztos van még belőled amit eddig nem mondtál el,gyerünk,hajrá üdvözletével,kedvellek Nagyon szeretett kisnyilas Barátom

  • tóth péter Sajnos a folyamatos és arcátlan gúnyolódásod semmit sem jelent. Néhány érv jó lenne, de azt még nem sikerült előterjesztened. Tudom, nem tudsz megcáfolni, ezért jobb lett volna ha úgy teszel, mintha nem olvasnád kommentemet. Úgy sem mered megérteni, akkor minek?

  • Inkább Bibi Lehet, hogy tévedek, nem látok bele minden fej szennyes gondolatába. Putyinnak jól jön Orbán, hiszen kerékkötője a NATO-nak és az EU-nak. A magyar nacionalistáknak is jó, mert mit nekik az ország érdeke, nekik a mocsárgőzös álmaik többet érnek. A zavarosban halászók is imádják, szabad a vásár. Egy darabig, de reménykednek, hogy ők majd okosabbak lesznek. Ha Orbánt kirúgják az EU-ból, nem fog Putyin kétségbe esni, kérdés elkapja e a zuhanó Orbánt. Alig hiszem. Igaz, akkor az épülő kémközpont kidobott pénz, de hát nem a saját pénze.
    Az, hogy a nagyon gazdag Anglia miket bukik és fog még bukni a Brexittel, az egy magyar nacionalistát miért is érdekelne, a koldusszegény mindenkitől függő magyarok majd megoldják. Biztos.
    Bibinek nem tudom mi érdeke van egy gyengített EU-hoz, neki jobb lett volna egy erős baráti EU. Ezt elszabta, kinek a hibájából, az most mindegy. Ha már választani kell, akkor tízszer Izrael, mint még egyszer az oroszok. Biztos véletlen, de mikor sikertörténet volt Magyarországon, abban mindig volt zsidó tudás vagy tőke. Amikor végiggondolom a nagy magyar világcégeket, elgondolkodtató névsort látok. Ha orosz vagy ukrán nevet olvasok, az a bűnügyi krónikákban van. Persze tévedhetek, nem vagyunk beszélő viszonyban egyikkel sem.
    Nézzél körül, Európában kik függetlenek. Látsz valami hasonlóságot Magyarországgal?

  • kenny
    2019 március 27
    4:01 du.

    Nem tévedsz ez van.

  • kenny
    2019 március 27
    4:01 du.
    „Ha már választani kell, akkor tízszer Izrael, mint még egyszer az oroszok.”

    Egyetértünk, de én anno, amikor nevet változtattam, az Eu kényszerített alternativájára is ezt választottam: „inkább Bibi”!
    (Mellesleg úgy tűnik, hogy a gyarmatokról jogosan a néhai impériumokba hazatelepülő muszlimokkal túlfertőzött Nyugat-Európa sokkal antiszemitább mint az összes szélsőjobboldali túlcukisodott magyar párt, akinek most kényszerűségből az összes „demokratikus kormányváltó” a seggét nyalja! 😀 )

  • Inkább Bibi Az EU nem kényszerít semmire. Úgy beszéltek az EU-ról, mintha egy önálló személy lenne. Nem az. Ez egy szövetség, hagyjuk már ezt abba, hogy az EU. A többség szava számít, egyetlen ember sem dönthet a többség ellen. Az EU nem Magyarország, hogy egy személy döntsön. Az viszont nem megy, hogy csak az előny kell, a rossz maradjon másnak. Tudod nagyon jól, én a muszlim bevándorlás ellen vagyok, de ha egy házasságban rossz dolgok is történnek, akkor így jártál. Nem értem ezt a nyugatgyűlöletet, csak az irigység javára tudom írni. Nem tökéletes? Nem. Attól még sokkal jobb mint vadkelet. Nap mint nap tapasztalom.
    Az antiszemitizmus mindig jó ütőkártya volt,de általában a fertőzött egyedek sosem tudnak olyan érveket felsorakoztatni, ami megállná a helyét. Nem tudom, mi a ” túlfertőzött”. Neked egy is sok ahogy látom, a kormánynak csak az aki nem fizet.
    Nem értem a „a gyarmatokról jogosan a néhai impériumokba hazatelepülő muszlimokkal” mondatot sem. Azért mert gyarmat volt az országa valamikor, most miért van joga az utódoknak beköltözni az impériumokba? Ezek megfoghatatlan és erőltetett érvek, amit csak gyűlölet vezet. Nektek nagyon fáj a gyarmatosítás, de büszkék vagytok rablógyilkos múltunkra. Mind a „kalandozások korára”, mind Horhyra. Ha véletlenül sikerült volna gyarmatokat szerezni, az akkor hőstett lenne. Ez így nem jó.
    Nyalnák a seggét? Lehet. Van egy közös cél, amit csak összefogással tudnak elérni. Ebben semmi seggnyalást nem látok, ez közös érdek. Vagy marad a Fidesz, vagy mocskos lesz a kezük ettől a szövetségtől. Nem tudnék választani, csöbörből vödörbe. A nácikra szükség van a Fidesz megdöntésére, de ettől még megvetendőek. A politikusnak könnyű, nem kellék az erkölcs. Viszont nem látom értelmét a nácikkal összefogni, mert kormányt alakítani nem szabad velük, ők viszont a Fidesszel azonnal összeállnak gond nélkül ha lehet, és megint szélsőjobboldal fog uralkodni. Rég elvitte az ördög az országot. Részemről nem ülnék le egy nácival egy asztalhoz, pláne nem egy kormányba. Azt viszont elmondhatnád, ki a nyugat? Már nagyon szeretném tudni, mit kell érteni nyugat alatt. Mindenki, aki nem tudja elfogadni Orbán viselkedését? Nagyon fáj nektek az EU, de észérvet még nem hallottam ellene, csak nacionalista hablatyot. Az angolok már értik.

  • kenny
    2019 március 27
    5:39 du.
    Aláírom, hogy sok mindenben igazad van, de amiben szerintem meg nekem van igazam azt -Veled ellentétben- ne haragudj, de nem akarom Rád eröltetni. 😀 Azért mint két magával megállapodott nyugger, kedélyesen -vér nélkül- elvitázgathatunk,legfeljebb a kívüállók fognak elnéző szánalommal röhögni rajtunk, de ez legyen az Ő ingyen szórakozásuk! 😀

  • Inkább bibi. Itt nincs olyan megalázó szó, hogy nyugger. Azért ez is jelent valamit, nem?
    Nevetnének rajtunk? Nem baj. Tegyék. Az nevet igazán, aki utoljára nevet, vagyis én. 🙂
    Biztos van valamiben igazam, hiszen a vak tyúk is. Az viszont már biztos, hogy jól csináltuk amit csináltunk. Azért örülnék ha sokban tévednék, Magyarország érdekében.
    Egyébként eldobtam minden előítéletemet, vettem egy vezeték nélküli zajszűrös fejhallgatót. (Óvatos vagyok, kábellel is lehet használni) Sony WH 1000 X M3. Repülőutakhoz, kiránduláshoz jól jön. Jövő héten lesz a főpróba, egy Sony Walkmannal. Érdekes kisérlet lesz, nincs jó tapasztalatom a vezeték nélküli hangminőséggel.

  • Kenny
    2019 március 28
    1:57 du.
    el fogod dobni! vagy visszaküldöd

    nagyon jó technika! (LOL) csak a zenét gyilkolja halálra kizárólag hipphoppra meg a hasonlókra és vonatdübörgésre alkalmas

  • kenny
    2019 március 27
    5:39 du.

    Igen Kenny, már volt olyab, hogy azt hallottuk állandóan
    hogy a Nyugat meg van rohadva, a napjai meg vannak számlálva és győzedelmeskedni fog felette a Világproletariátus.

    Akkor még talán el is hittem. Később, mikor már volt eszem is és össze tudtam hasonlítani a Nyugatról magánúton hébe-hóba bekerülő termékeket a szoc.ipar „remekeivel” , már kezdtek kétségeim támadni.

    Most ugyanezeket a baromságokat mantrázzák, csak éppen mások a jelszavak. De a lényeg ugyanaz.

    Sajnos ez az Orsós Bibi akkoriban is és most is hangadója ezeknek az idiótikus nézeteknek.

    Ő maga említette itt nemrég hogy balról indult neki a hosszú útnak, egyenesen a jobbszélre.

    De..mintha nem fogott volna rajta az idő. Megmaradt a lózungoknál, csak éppen a jelszavak lettek mások.

  • Rodeo11 Repülőn nem tudok klasszikus zenét hallgatni, mert dugul a fülem. Az utastársakat viszont jó lenne kizárni az életemből. A Beyerdynamic arra nem képes, Ő csak zenélni tud. A Dublin-Budapest járat egy katasztrófa, Liszt Feriről van Balkánra az átszállás. Elég? Ezért (is) inkább csak Bécsig megyünk ha lehet, onnan vonattal tovább. Ennek a fülesnek jó sajtója van, és a Walkman nagyon kellemes meglepetés volt. Végül is a zeneszobámat nem vihetem magammal. Itt is van, Pesten is van, útközben kell valahogy kibirni. 🙂

  • Kenny
    2019 március 28
    3:47 du.

    én kipróbáltam egy Sennheiser -rel!!!! borzalmas, vannak nagyon jó füldugók gumiból és nem is okoznak allergiát én Whiskey vel aludni szoktam: átölelem a whiskey-t és kellemes alszok a stewardess majd kidob a végén …

    nincs más megoldás

    Kleinzack legendát hallgatok 300W tal a szomszédok nagy boldogságára és tud is énekelni és Jó a whiskey amit most borogatok befelé a latinó berlinből imádják és én is hahahaha

  • Kenny
    2019 március 28
    3:47 du.

    Rolando Villazón…. Pavarotti Nessun dorma… és így tovább Netherland opera tudod min!

  • Geyza. A baj ott van, hogy aki részt vett egy IBUSZ úton „nyugatra” (még mindig mi számít nyugatnak?), az milyen érveket tud felhozni azokkal szemben, akik mind a két helyen éltek illetve élnek? Most hallom, tömegesen megyünk vissza, mert ott jobb, mint itt. A feleségem eldugta az útleveleimet, nehogy komolyan vegyem és elinduljak. 🙂

  • Geyza
    2019 március 28
    3:46 du.

    „Ő maga említette itt nemrég hogy balról indult neki a hosszú útnak, egyenesen a jobbszélre.”

    Soha nem voltam sem balos, sem szélsőjobbos, csak patrióta jobbos! Úgy érzékelem, hogy számodra a patriotizmus a ó, amit a jobboldaliság csak tovább tetéz! 😀

  • Kenny
    2019 március 28
    1:57 du.
    Én vidáman vállalom a nyuggert, mert még mindig olyan jó formában és kedélyállapotban vagyok, hogy tudok röhögni azokon a sértődős nyiszletteken, akik azon idegeskednek, hogy engem miért nem idegesít ez a jelző! 😀 Mellesleg, nekem egyelőre bevált a Pioneer, lehet hogy, azért mert -elővigyázatból és pénzszűkéből megfontoltan- még senki emberfia nem tudott rávenni egy összehasonlításra. 😀

  • Geyza
    2019 március 28
    3:46 du.
    Bocs Geyza, összekuszálódott a klaviatúrám,
    helyesen:
    Úgy érzékelem, hogy számodra a patriotizmus a legvisszataszítóbb, amit a jobboldaliság csak tovább tetéz! 😀

  • Szerencsere, meg volt egy hely irni Neked, Margit! kituno cikkedet nagyon elveztem, REMEKUL IRSZ! Koszonom!

  • Inkább Bibi
    2019 március 28
    5:35 du.

    Jópár hónapja azt írtad itt,
    hogy anno nem álltak tőled távol a balos eszmék.
    Ezzel én is így vagyok,csak éppen én megtartottam a nézeteimet.

  • Inkább Bibi
    2019 március 28
    5:53 du.

    Van egészséges patriotizmus és van káros is.
    Sokan nem tudjátok megvonni a határvonalat a kettő között.

  • Kenny
    2019 március 28
    3:47 du.

    Ottanvanabajveletekkedvesbarátim,
    hogy elfelejtettétek mire való egy jó könyv 😀 😀

  • Inkább Bibi
    2019 március 28
    5:49 du.

    Én meg nem vettem észre mikor lettem nyugger !!!
    De aztán lett egy polgári peres ügyletem (vagyonmegosztás)
    és szerettem volna bizonyos kedvezményeket kérelmezni a Bíróságnál, ezért kellett a nyugdíj-szelvény vagy mifene.
    Elmentem hát a Nyugdij-Intézethez folyamodni érte.
    Mire mondták az nem olyan egyszerű, adjak be minden papírt.
    Adtam nekik sok sok papírt.
    Mondták hogy feldolgozzák azokat.
    Feldolgozták. Mondták mennyek be. Bementem.
    Mire közölték velem hogy két évre visszamenőleg jár nekem a nyögdíj és adtak egy jókora összeget. 😀
    Vettem is mindjárt rajta egy 800 kilós esztergagépet .
    Most azon tartom a kávéspoharamat odale a műhelyben. 😀

  • Inkább Bibi A „nyugger” nem azért sértő, mert rossz formában vagyok. Tegnap is alig kirándultam 20 kilométert és másztam meg egy hegyet, hogy szarvascsordát lássak. Igaz, én még nem vagyok nyugdíjaskorban. Azért sértő, mert egy korosztály aljas része semmibe vesz. Semmibe veszi a tudásodat, a tapasztalatodat, az egész életed munkáját. Egyetlen „jó” tulajdonsága, hogy fiatalabb nálad, de ezt olyan értéknek tekinti, amivel föléd emelkedhet. Nem az, egyszerűen neveletlen és ostoba. Azt Te hiába veszed könnyedén, ez olyan aljas gúny, amit nem szabad tűrni. A sértés akkor is sértés, ha próbálod nem észrevenni.

    Örülök, hogy elégedett vagy a Pioneer-ral, az a lényeg.
    Ez a Sony nekem nem otthoni zenehallgatásra kell, arra ott vannak a Beyerdynamicok, de nyugdíjba vonultak mert nem tudom olyan hangosan hallgatni a zenét, hogy a szomszédok hallják.
    A mai technika olyan fejlődésen ment keresztül, hogy elektronikusan olyan csendet tudnak teremteni a fülesben, hogy bármilyen zenét tudsz hallgatni utazáskor. Már ott tartanak, hogy különböző hangokat átengednek ami fontos, sziréna, hangosbemondó, még a légnyomást is ki tudják egyenlíteni a repülőn, a többi felesleges zajt pedig kiszűrik. Vezérelni a fejhallgató burkolatán tudod kézmozdulatokkal, ami utazáskor és kiránduláskor nagyon jó. A Sony kitalálta az LDAC technológiát, ami háromszor több adatot tud továbbítani Bluetools-on, mint a régi technika, így a Hi-Res felvételek is használhatóak.
    Az ember sok helyen hallgat zenét, nem megoldható, hogy az otthoni minőséget hordozni tudja. Másképpen szól az autóban, utazáskor és otthon. Ezt tudomásul kell venni, és megkeresni a legjobb alternatívát. Ha meg tényleg befuccsol a Bluetools, akkor ott van a kábel, azzal is használható. Meglátom.
    Ha nem haragszol, itt viszont tetten értelek. Én azért vagyok elégedett, mert tisztában vagyok a korlátokkal, de minden újat elolvasok és meghallgatok, tudom, hogyan szól egy 64 millió forintos hangdoboz is, így vagyok elégedett otthoni és utcai zenémmel (majdnem). Te azért vagy elégedett a Pioneerral, mert homokba dugod a füled, és nem mersz meghallgatni másokat. Akkor ezért szidod a nyugatot, mert ugyan nem láttad, de nem is mered kipróbálni mert összedől az érvrendszered? Ez struccpolitika.
    Patriótának lenni pedig nem oldal kérdése. A szélsőjobb nem patrióta, hanem ostobán nacionalista. Továbbmegyek, külföldön is lehetsz patrióta, ha választottál más hazát. Engem már „sértettek” meg itt vele. Szélesebb a világ mint szeretnétek, de ezt sem akarjátok tudomásul venni, mert nektek ennyi elég, féltek az újtól. Ahogy mondta Zorán, ha jó a langyos sör, nem is érdemeltek többet. Minden országnak és népnek vannak értékes dolgai, azoktól nem elzárkózni kell, hanem integrálni és használni. Többek és gazdagabbak leszünk tőle, nem szegényebbek.
    Egyébként nem kell félni az összehasonlítástól, kipróbáltam nagyon sok prémium autót, feleségem is vett egyet magának. Így viszont tudom, milyen jó autóm van, mert van összehasonlítási alapom. Egyedül az emblémám nem luxus, az autó az. Egy szint után már olyan kicsik a különbségek, hogy szinte észre sem venni.

  • Tüske Zsófia

    rodeo, ez az alapanyag-mizéria nagyon szomorú… ha találsz valahol termelői tejet, csinálhatsz túrót. ha találsz olasz ricottát, amit sajtnak hívnak, az hasonlít a túróhoz.
    (akartam egy nagyon egyszerű túrós süti-receptet adni, de így inkább nem hergellek vele.
    (nekem inkább a juhtúró hiányozna, bár mostanában itt is romlik a minősége, mert sokszor keverik tehéntejjel.)

    a lányom Californiában él és a tejtermék-kínálat hasonló, a gyümölcsök, pláne farmer-piacon viszont csodásak. ezek szállításakor muszáj az árut hűteni, így az már abban az esetben sem érik be, ha különben tenné.

  • Tüske Zsófia

    tóth péter, hagy már ezt a hazudozást a szeretetteljes üdvözletével, mert mindenki tisztában van vele, hogy semmi ilyesmi nincs mögötte, csak ócska és fölösleges képmutatás.
    nem hinném, hogy erre itt bárki is igényt tartana

  • Geyza Azt miből sikerült leszűrnöd, hogy nem olvasok? Igaz, ezen a héten csak két könyvet olvastam, de ez nem rossz arány.

  • Zsófia:

    HUNT* -nak és náci fajtájának ez az élete: A képmutatás.

  • Geyza Az rendben van, hogy képmutató. Miért ilyen utálatos képet mutat? 🙂

  • Tüske Zsófia
    2019 március 29
    7:04 de.

    Zsófi kösz a hozzámvalót, de a farmer nem adhatja el a saját tejét (különben zarándokolnék) hanem szabályok vannak (készül valami lazítás de a mono polka pita liz mus az nem akar felébredni asszem majd a koporsójában ha egyáltalán lesz nekije olyanja a sztálin és pinochet kutya pisilője sem voltak ahhoz képest amit a profitéhes útonálló rablók képesek a nép „boldogsága” „érdekében”… de nem folytatom mert a cenzor tüsszögni kezd… aztr hiszem tudod mit jelent a crook? na ez van itt elterjedve…népbetegség az O1G az kisóvodás sincs hozzájuk képest és a mészaros & mészaros meg portásuk sem lehetne

    van ricotta de (kipróbáltam… nem olyan)

    a farmers’ market re kellene kijárni de Globetrotterség ott talán, esteleg netántán de nem érdemes próbálkozni elvesztegetett idő ki van próbálva

    üdv majd írd le milyen volt az a sztrapacska mit igazi juhtúróval és pirított szalonnával (füstölt) persze sok tejföllel ettél mert ez sem jön itt össze a sajtszaküzlet magyar származásu romániai bevándorló tulajdonosa széttárta a karját a juhtúróról kérdezvén

  • Kenny:
    Mert nincs nekije más.

  • Kenny
    2019 március 29
    7:30 de.

    Komolytalankodunk,
    abból baj nemlehet.
    Nemde ?

  • Geyza Komolyra fordítva. Olvasni jó, olvasni kell. Mennyi az optimális? Állítólag van 100 könyv amit érdemes elolvasni, a többi csak ismétlés. A százon már gyermekkoromban túl voltam, így most olvasáskor feleslegesen veszem el az időt a legmagasabb művészettől, a zenétől. Nem gondolod? 🙂

  • Kenny
    2019 március 29
    12:15 du.

    Én -hacsak tehetem- olvasok.
    Kb. 15 évre előre van „restanciám”
    elolvasandó könyvek terén.Amire igencsak
    hegyezem magamat, egy jó vastag Dashiell Hammet kötet.

  • Geyza Ezt megértem, a Máltai sólyom állandó műsorszám itthon. Van magyar kiadása?

  • kenny
    2019 március 29
    2:16 du.

    De még mennyire !
    Valamikor a hetvenes években adták ki azt ami nekem megvan.

    https://moly.hu/konyvek/dashiell-hammett-a-maltai-solyom