Justin Trudeau liberális pártja kisebbségi kormányt alakíthat

2019 október 22 11:37 de.43 hozzászólás

Justin Trudeau Liberális Pártja nyerte el a legtöbb mandátumot az október 21-én rendezett szövetségi választáson, ugyanakkor elvesztette 2015-ben szerzett többségét. Ezért várhatóan a parlament negyedik legnagyobb pártjával, a markánsan baloldali Új Demokrata Párt támogatásával kormányoz az elkövetkező ciklusban. Hivatalos koalícióknak nincs hagyománya Kanadában, annak viszont igen, hogy kisebbségi kormányok ellenzéki pártok együttműködésével, konszenzusos alapon, vagy egy párt külső segítségével kormányoznak.

Nézzük az eredményeket. Elsőként: a részvétel 66 százalék volt, tehát 27,1 millió választóból 17,9 millió adta le voksát. A részvétel, bár viszonylag magas, mégis alacsonyabb volt mint 2015-ben, amikor 68,5 százalék szavazott. Ottawában, Kanada fővárosában, magas volt a részvétel — itt 72 százaléknyian voksoltak.

Az alábbiak szerint oszlanak meg a mandátumok (170 mandátum szükséges a többséghez), zárójelben pedig a szavazatok arányait jelezzük:

  • Liberális Párt: 157 (33,1%)
  • Konzervatív Párt: 121 (34,4%)
  • Bloc Québécois: 32 (7,7%)
  • Új Demokrata Párt: 24 (15,9%)
  • Zöld Párt: 3 (6,5%)
  • Független: 1 (0,4%)
  • Néppárt: 0 (1,6%)

A választás egyik fontos tanulsága, hogy Kanada egyre inkább egy régiókra szakadt ország. Québecben a szeparatista Bloc Québécois aratott jelentős győzelmet az által, hogy a kihalás széléről nem csak, hogy visszatáncolt, hanem több mint megduplázta frakcióját. Ezt úgy érte el, hogy a nyiltan szeparatista platformot egy langyosabb nacionalista politikával váltotta fel és a Québecben jelenleg regnáló jobbközép nacionalista kormánnyal szövetkezett az identitáshoz és a szekularizációhoz köthető kérdésekben. (A Bloc Québécois erélyesen támogatja a vallási jelképek tilalmát közszolgák számára. A kivétel természetesen a Nemzetgyűlés épületében lévő feszület, amely maradhat, mert az a québeci nacionalisták szerint lényegében nem vallási jelkép, hanem „történelmi”.)

A régiókra való szakadás nyugaton is érezhető. Alberta tartományban már így is létezett egy fajta függetlenségi vágy, de a liberális kormány olaj és földgáz politikája, amely szembemegy a térség álmaival, ezt jelentősen növelte. Most pedig a Liberális Pártot teljesen elutasították az albertai szavazók. Egyetlen egy mandátumot sem szerzett itt Trudeau pártja. Ezzel szemben a Konzervatív Párt a 34 választókerületből 33-ban aratott győzelmet. (Az Új Demokrata Párt 1 mandátumot szerzett.)

Ontarióban, a legnépesebb tartományban, a liberálisok fölényesen győztek (79 mandátummal és 41,4 százalákkal, szemben a konzervatívokkal, akik 36 választókerületben győztek és 33 százalékot értek el).

Andrew Scheer, a Konzervatív Párt vezetője elismerte verességét, de nem mond le. Szerinte fontos eredmény, hogy  két tucat képviselővel bővült a Konzervatív Párt frakciója és, hogy kisebbségbe szorult Trudeau.

Győzelmi beszédében Justin Trudeau egyenesen az albertaiakhoz és a nyugat kanadaiakhoz szólt: „Meghallottam frusztrációtokat és támogatni akarlak benneteket. Dolgozzunk együtt országunk összefogásáért!”–mondta a kormányfő.

„Ma este országszerte elutasították a megosztást és a pesszimista politikát. Elutasították a megszorításokat. A kanadaiak a progresszív politikára voksoltak és a környezetvédelemre”–tette hozzá a kormányfő.

„Mi valamennyi kanadai kormánya leszünk, függetlenül attól, hogy éppen kire voksoltál. Ez egy olyan csapat, amely minden kanadaiért harcol”–mondta Trudeau.

A kisebbségi kormányzás jelentős vizsga lesz Trudeau számára. Apja is megbírkózott a hetvenes évek elején a kisebbségi kormányzással és ő is az Új Demokrata Párttól kapott támogatást. Vajon Trudeau is képes lesz konszenzust keresni az Alsóházban, vagy esetleg erősen balra fordítani az alapvetően középpárti kormányát? Hamarosan kiderül.

43 hozzászólás

  • Göllner András

    Szegény Ódor Bálint, Orbán töketlen kanadai nagykövetének megint kútba fulladtak vágyálmai arról, hogy majd a Konzervatív párt gyözelmével itt is mint Amerikában, nyitott lesz a pálya a Magyar Nemzeti Szégyenfolt előtt. Pedig nem kis erőt és magyar adófizetői pénzt fektetett bele, hogy megpróbálja hátráltatni a kanadai liberálisok esélyeit e tájon.

    A néphülyítés itt is elég jó tempóban halad mint világszerte, de hála Istennek még nem tetőzött olyan szinten mint Amerikában, Magyarországon, az Oroszoknál vagy a Törököknél. Quebec tartomány kicsit könnyebb eset. Itt jobban tarol a nép-hülyítés mint másutt Kanadában.

    Christopher feljebb ezt írja e témában: „Québecben a szeparatista Bloc Québécois aratott jelentős győzelmet az által, hogy a kihalás széléről nem csak, hogy visszatáncolt, hanem több mint megduplázta frakcióját. Ezt úgy érte el, hogy a nyiltan szeparatista platformot egy langyosabb nacionalista politikával váltotta fel és a Québecben jelenleg regnáló jobbközép nacionalista kormánnyal szövetkezett az identitáshoz és a szekularizációhoz köthető kérdésekben.” Christopher ezen véleményén én egy picit finomítanék.

    A Quebeci szeparatisták annak köszönhetik sikerüket hogy 6-7 párttal együtt futottak ki a versenypályára megmérettetni magukat, egy olyan közösség által, amelynek egy jelentős részét ugyan azzal a fajta nacionalista, jobb oldali mérges gombákkal etetik mint a magyarok itteni, vagy otthoni tömegeit.

    A tény az, hogy a Quebeci szeparatisták Quebec egyetlen választói körzetében sem voltak képesek a választáson résztvevő szavazók többségét megszerezni maguknak. Minden egyes körzetben ahol „győztek” a nem reájuk szavazók száma jóval meghaladta, akár duplájával, az ő „nyertes” voksaik számát. A Bloc képviselői nem a Quebeci szavazók többségét hanem kisebbségét képviselik majd a Federális parlamentben.

    A Qubeci szeparatisták is ugyan azzal a maszlaggal etetik a nemzetközi közvéleményt, ugyan azzal a mesével hülyítik népüket mint a Törökökkel összakacsintgató magyar zsebdiktátor, akinek jelenleg Ukrajnára éhes a gyomra, és ezért kezeskedik ez a szégyenfolt a Kurdok megsemmisítése felett Európában.

  • Belpolitikai ismereteim Kanadáról nagyon hiányos. Mindössze annyi ragadt meg bennem, hogy a bevándorláspolitika nagyon szigorú, és hosszadalmas eljárásban döntenek. Ezen felül nem nagyon értem a francia és az angol terület elkülönülését, és ennek ellenére az összefogásukat az ország érdekében. A többi sztereotípia: kanadai favágók, hideg és nagy hó, befagyott tavon kamionoknak jégút északra, és a tévésorozatból a Jég Repülői, a Buffalo Airways, meg jéghoki.

  • a bloc csúnya játékba kezdett és nyert, és most rángathat bárkit, az új demokraták akik nem is olyan újak és nem is olyan demokraták sokat veszítettek, alig jutnak lélegzethez, az aljas konzervatív taktika ennyire lett képes, semmi más programjuk nincs és nem is lesz, mint győzni bármi áron, a nyugati tartományok álmairól beszélsz? hát azért annál sokkal rosszabb a helyzet… amennyiben a többi tartományok nem támogatják hatalmas mértékben az „álmokat” akkor nagyon randa dolgok jöhetnek össze, az ottani nagytőkések csak a bármi áron haszonszerzésre bazíroznak de a kőolaj nemzetközi ára $58 és az alatti, már amelyik megfelelő minőségű, igenám, de a TM Pipeline-on „táplálni” akart hígított kátrányt a texasi vevő $27 alatt fizeti ha odaér, a kitermelési költség (overhead) több mint az elsőosztályú olajok világpiaci ára amely nem emelkedik $60 fölé és ezzel az usa palaolaj és palagáz termelése is veszteséges… a többit ki lehet számolni, ha a WEXIT kiteljesedik (a brexit mintájára) akkor semmi mást nem kell csinálni és a bloc máris kijelentette ebben sem partnere senkinek, mint megszüntetni a jelenlegi ártámogatást és mondani a heléyi tőkéseknek? BÁNYÁSSZÁTOK KI ÉS ADJÁTOK EL ÉS AZ A PROFIT AMIT EZZEL BESZEDTEK AZ A TIETEK DE A TÖBBI TARTOMÁNY NEM FIZETI A SAJÁT ZSEBÉBŐL A TI „HASZNOTOKAT”

    Justin csinált egy nagy baklövést megvette a csővezeték egy részét amivel tehermentessé tette a kanadai szállítást, de az usa ban még folyik a kemény harc a mérgező hígított kátrány megvétele ellen és a bíróságok még a betiltás ellen vannak, azaz a konzik ezzel vakot lőttek, hordják haza az aljas eszközökkel megszerzett voksaikat amit a Gooddallel és Bernier vel csináltak az a szemétség teteje és az egész kampányuk szardobálássá minősült mint a a Sheer rablómeséje is program semmi de mi itt vagyunk a vártán és majd mi megmutatjuk, a választókat meg orruknál fogva vezették, Dog Ford és bandája meg fog bukni Ontarioban és akkor a Sheer álmai is megszűnnek

    a zöldek, az új demokraták és bloc mindent el fog követni, hogy a környezetvédelem érvényesüljön és ez arra fogja kényszeríteni a nyugati szeparatistákat, hogy gondolják meg többször… és az egész külpolitikai irányvonalat felül kell vizsgálni pusztán anyagi érdekekből a tejtermelő és hústermelő farmerek majd beintenek és a repceolaj termelők is ha nem lesz továbbra sem export, mert hong kongban zavarognak azok akik zavarogni akarnak semmi mást

    kellene egy Chretién újra az megoldaná

  • Elirás esetleg a mandatumszam es a százalekok a liberalisok es a konzervativoknál, vagy csak a szavazokorokbeni nyeresre kiadott mandatumokat elnyerve egyes helyeken tulnyerte magat a konzervativ part? Pl Qvebek és Alberta?
    Ott is megfigyelhető, h a nagyvárosokban, a fejlettebb videkeken a demokratikus közep az erosebb, amig az outback-ben a konzervativok? És a konzervativok inkabb a populisták?
    Idorol idore hallom, h a szeparatista mozgalom veszelyesen felerosodik, ami krizis helyzetben robbanashos, szakadashoz vezethet, amint a katalan szindroma is figyelmeztet, ill.törtent ez Jugoszlaviaval es a Szu-val es a BREXITTEL!?

    Oriasi tragedia a felbomlás! POLITIKAILAG ES GAZDASAGILAG IS!

  • éppen most kaptam, mindent elmond:

    közben Albertában lemázolták Greta Thurnberg plakátját és ráírták: fogja be a száját, nem ért hozzá és adjon megoldást

    that means that bold climate champions within the NDP and Greens could hold the balance of power in a minority parliament.

    If the NDP, Greens and Liberals work together, they could deliver ambitious climate solutions in line with a made-in-Canada Green New Deal: slashing emissions, investing billions in the clean economy, and phasing out toxic fossil fuels while creating good jobs and tackling inequality.

    But the Conservatives will hold a lot of power in Parliament — and they’ll fight hard to stop the Liberals from agreeing to bold climate action. And after a messy election, it remains to be seen if the NDP, Greens and Liberals will actually set aside their partisan interests and work together.

  • majd a Cenz Ura eldönti beengedi e?

    túl sok lettem nagyhírtelen?

    a Saskatchvan Alberta, Manitoba, BC „építési vállalkozók” kapzsisága és hozzá nem értése domborodik ki, több mint 35% az előre megépített irodaházaknak üresen áll, a munkanélküliség égig ér, a fiatalkorúak öngyilkossági statisztikája világelső (jó oktatás de nincs munka, mert az ún. energiaszektor nem alkalmaz ilyeneket sem, csak a profit és mások kifosztása a megoldás számukra), ugyanakkor a lakáskérdés siralmas vagy drága és megvehetetlen vagy nincs semmilyen, az ivóvizet higannyal szennyezik, és mindezt az összes többivel akarják megfizettetni, amikor NAFTA gondok vannak és a teljes külker pang holmi idétlen „politikai” okok miatt

    a konzik ezt nem oldják meg de ha a zöldek, liberálisok és új demokraták összefognak (hahahaha) akkor lehet valami

    keresztbe kasul épített szennyező olajvezetékek nem oldanak meg semmilyen problémát (most már arról is van szó legyen kelet nyugai vezeték a PQ azt mondta, hogy csak a testükön át!!! azaz végre valami)

  • Drizari
    2019 október 22
    1:56 du.

    ahogy Dr Göllner nagyon jól elemzi, a valós élet számait a segg politika a politikáért játék indult be, azaz a valós gazdasági problémákat az abrosz alá söprik és ez az érdeke a program nélküli hazug konzervatívoknak, a zöldek és az új demokraták valós gondokról beszélnek, a bloc csak élvezi, hogy lett valaki a semmiből és most tud csiki csukit játszani a 32 szavazatával, hacsak a zöldek és az új demokraták nem tesznek valamit de egyelőre a liberálisok irányvonalát kellene megfejteni, mert sok jót mondanak de a tetteik nem mutatják és erre lenne szükség, valós gazdaságot kell létrehozni és nem felhőket és álmokat

    az egységsugarú állampolgárt nem érdekli (különösen nem az őslakókat) a sok rablómese, az első lépés lenne a teljes egészségügy megoldása ahogy az új demokraták és a zöldek akarják az oktatást is beleértve (az usa cukorbetegei tömegesen érkeznek a niagarai határállomás közelében lévő gyógyszertáraiba mert teljes áron is töredékét fizetik mint, otthon)

    és a megfelelő munka nem a profitért, hanem a munka ami megélhetést és életet ad… a kis társadalmi közösségeknek hatalmas szerepük lehet és a kezdeményezés már régi, a mezőgazdaság elég érdekesen fejlődik, de még nem jöttek rá a kollektivizálás előnyeire, és a szelekció valami rugalmas termelés szervezés, integráció hatalmas előnyeire

  • “Ma este országszerte elutasították a megosztást és a pesszimista politikát. Elutasították a megszorításokat. A kanadaiak a progresszív politikára voksoltak és a környezetvédelemre”

    Tovabb zold lampat adtak a Kanadai szavazok a kulturai es gazdasagi ongyilkosagnak. Maskep nem lehet le forditani ezt az eredmenyt.

    Good Luck/Bon Chance Kanada!

  • Christopher Ádám!

    Maga érdekes tudósítást írt a kinti választásokról,kormányalakításról,ami ugye a kitárólag a kint élő magyarokat érdekli,érinti,de megfeledkezett arról,hogy esetleg az itthoni helyzetről is szeretnének tudni,:a mostani önkormányzati
    választásokról,nem „mellesleg”és főleg a volt hazájuk nemzeti ünnepéről….
    Kissé furcsának találom,hogy nem írt róla,mert Kanadába sok ember disszidált 56-ban a várható komcsi megtorlások miatt aminek örülök,meg persze volt ÁVH-sok is a várható és jogos népharag miatt…..na ők sajnos megúszták….!
    Egyébként több forrásból tudom,hogy kint megemlékezést tartottak a még túlélők,illetve azok leszármazottjai!
    Talán nincs képben az itthoni ünnepségekről?Nem hinném…..
    Tudom,hogy maga már kint született,nem ez a hazája,de ugye tisztességes magyar
    származásu család sarjaként talán képes lett volna egy emberséges,igaz cikket írnia?……bár ismerve a fórum balliberális,ellenséges szellemét,hozzáállását a múlthoz sajnos nem biztos,hogy erre képes lenne?….Ha nem akkor talán jobb is,hogy nem írt olyat,amiért sokan megvetnék….
    A témáról csupán ennyit kívántam írni!

  • Kiegészítés!

    Abban azért bízom,hogy az emigrált még élő túlélők,és leszármazottjai esetleg más forrásból (csatornák,újságok,itthon élők..stb)informálódhattak az itthoni méltó megemlékezésekről(zászlófelvonás,ünnepi műsorok,filmek a hősökről,koszorúzás,koncert stb)
    Köszönet a hősöknek,akkor is ha a rendszerváltásra,a ruszkik kivonulására sokat kellett várni!!!!!!!!!!!!
    Ha vannak ilyenek remélem olvassák, amit írok!

  • Boda Marcsi
    2019 október 23
    2:55 du.

    Az idióta.
    Most meg azt képzeli magáról hogy ő Magyarország hangja.
    Egy bolond vénasszony a szar kis szoba-konyhájából, az ebéd utáni két-három doboz söre után.

    (Nem tagadhatod le, te magad lelkendezted itt nagy büszkén hogy ebéd után mindig bontasz legalább kettő ampullával*.)

    Egy ampulla sör :
    Ma már ritka, de a hetvenes években
    az éttermekben még üvegben hozták ki a sört.
    „Pistám hozzál már ki három ampullát és hat poharat,köszike”

  • Boda Marcsa

    En nem szoktam.. kegyeddel ertekezni, na nem azert mert valamelyik iranyvonalhoz tartoznek (meg mielott kitalalna ilyesmit) hanem azert mert valoban nem all semmi masbol barmelyik hozzaszolasa, mint az aktualis magyar kormanypart vedelmezese barmi Aron. Há ingyen és bermentve teszi, akkor azt né feledje, hogy a fogadatlan prokatoroknak mi a fizetesi. Persze ha Viszont penzert teszi a bejegyzeseket itt, akkor a ugyan nem egy birka, viszont egy aljas alak, mar megbocsas son.
    Ami Viszont vegkepp kiakaszto, és minden ketseget kizaroan mutatja az ocsmany rosszindulatat, az nem mas, minthogy volt kepe leirni ide, nemcsakhogy kifogasolni, hanem meg mindezt elfogadhatatlan megjegyzesekkel is illetni, hogy egy Kanadai Hirportal Foszerkesztoje mikent mereszel Kanadarol szolo cikket irni!!?
    Azt javasolnam, hogy huzzon el mint a vadludak, melegebb eghajlatra, olvassa a magyarorszagi ghazug sajtobol a magyar hazugsagokat a jovoben, igy mindenki jobban jar.
    Há marad, akkor ezzel d
    ekes bizonysagott tett arrol, hogy semmi mas nem elteti, mint az aljas sxarkeveres.
    Nem tudom, hogy hogyan hordhat hatan a fold, ilyen lenyeket.

  • Boda Marcsi
    2019 október 23
    2:45 du.

    továrischá Bodánszkája, itt a hely és az idő, hogy iderittyentsél egy igazi valós megemlékezést arról amire neked emlékeid vannak, persze az nem ajánlott, hogy a legújabb múlt alapján újra költsed azt amit nagyon sokan a magyar tv és néhány filmrendező meg a drizari 1991 után talált ki arról ami sohasem történt meg, de olyan jó lett volna mert most azután igazándibúl köpködni van kedved mindenre és mindenkire amiről és akiről te úgy gondolod, hogy namost itt az ideje ezt is lehúzni a történelem jól megagnoszkált WC öblítő csészéjén és rózsaillatot fújni utána vagy febreezt ibolyka illattal hogy eltakarja a te saját bűzös lehelletedet

    tudod a múlt úgy szép ahogy az mindenki által úgy van átmázolva ahogy az nekijje most tetszik, holnap nem bizonyos, hogy ugyanaz de legalább addig

    ugye megteszed és elköveted eme rityy rottyot, nagyon üde színfoltja lenne a KMH nak és Chrisnek is vidám perceket szereznél vele

    te hogyan toltad ki a T34-eseket a két kis kezeddel?

    ugyehogyugye

  • Amúgy C.Ádámtól vártam egy az itteni hozzászóknál kissé kultúráltabb választ,de sajnos nem írt……
    Sebaj,levontam a konzekvenciát de bízom benne ,hogy a Kanbadába menekült és még élő
    56-osok és leszármazottjaik méltó módon ünnepeltek,mint a sok más
    országban élők,és értesültek az itthoni szintén az ünnephez méltó megemlékezésekről?!!!!!!

  • Rodeo 11!
    Már régebben megírtam a mocskos komcsi tanárnőmmel kapcsolatos
    „élményemet”,ha nem olvastad,akkor,ha majd lesz időm,majd ismét leírom,neked és a többi gyengébbnek….!

  • Boda Marcsi
    2019 október 24
    4:06 du.

    nem szokott fürdeni? és honnan tudni, hogy fürdéssel vagy anélkül komcsi volt?

    rengeteg gond… még nem olvastam, majd add ki enciklikában, szattyánbőrkötésben

  • Boda Marcsi
    2019 október 24
    4:02 du.

    Mit várt Marcsi? Christophernek és Magának a különböző szintjei semmilyen dimenzióban nem keresztezik egymást. Az lehetetlen! Így hogyan és mire vár reakciót? A maga tiszteletlenségeire, a pikirt megjegyzéseire? Először is adja meg a tiszteletet, ha képes ilyesmire!

  • Gabriel!

    Csak mellékesen jegyzem meg,(eddig kb.100x)hogy nem voltam soha
    egyetlen pártnak sem a tagja (ha „régen”… az lettem volna,hát nagyon röstelleném….)de most sem vagyok(!!!!),és a Fidesszel sem vagyok elfogult, akiknek régebben többször is írtam,és elfogulatlanul,több problémát is felvetve jelezve,amire kultúrált hangnemű választ kaptam,és elfogadták a véleményem,de tény,hogy jobboldali vagyok és szerencsére nem kicsit kultúráltabb,jobb modorú,mint általában a baloldaliak ….főleg az ide irogatók többsége.
    Amúgy amit C.Ádámnak írtam,arra tőle vártam választ és nem az itteni több fanatikus bunkóktól…..Egyébként semmi gond,ugyanis a TV-ben több országból mutattak a kintélő 56-os
    megemlékezésekről képeket,csak arra gondoltam,hogy ahová olyan sok
    menekült érkezett mint Kanada,talán a hírlap is megemlíti az ünnepet…..
    Na most tévézek,egy sorozatot nézek a „Rex felügyelőt” amiben Rex is jóval okosabb,értelmesebb,kedvesebb,mint itt egyes idióták és főleg szellemesebb!

    Geyzának csak annyit üzenek számolja csak a saját ital fogyasztását a „putrijából” (csak piára tud gondolni a szerencsétlen,ami meg is látszik rajta ,én JELENTEM: ebéd után
    ittam egy sört a nappalimban,ill a szép tágas lakásomban,persze
    utólagos engedelmével……

  • Apró kiegészítés!

    Még a bukott Gy.Fletó is megemlékezett 56-ról,bár ne tette vol na…..Többeknek, köztük nekem is hányingerem van tőle…….

    1/ Fletó benősült annó egy „diszes” mint kiderült maffiózó családba….elvette Dobrev Klárikát,akinek a nagyapja Apró Antal lövetett a Kossuth téren 56-ban és sajnos nem felelt érte..természetes halállal távozott

    2/Szétkúrta az MSZP-t…..ami az egyetlen érdeme…..

    3/Klárika válni akar tőle és kimenekült Brüsszelbe,itthon hagyva a gyerekeit a részeges férjére(minta-anya!)

    4/Klárika ha már kint van úgy gondolta „hasznosan” tölti kint az idejét elárulja a hazáját,uszít ellene …..a migránsok befogadásán fáradozik éppen (ami persze nem fog neki sikerülni!)

    5/Gyurcsány részegen sem tétlenkedik…az ő jóvoltávól megosztott ellenzéket is hülyíti le akarja győzni,egyeduralomról álmododozik……

    6/Elitta az eszét (TV-ben élő képek a részegségéről….

    7/ Az ellenzéki tájékozatlan,hiteltelen,jellemtelen Karácsony
    Gergelyt is „navigálja”…….

    8/Nos összességében a tisztességes,normális többség csak annak
    örülhet,hogy a jellemtelen,hatalomvágyó baloldalnak „ilyen vezére van” és neki köszönhetően nemigen….. van
    jövője…..még akkor sem,ha mindent (még csalást is…!!) bevetnek a hatalom megszerzése érdekében…..

    Na nem várok választ,csak egy kis gondolkozást,értelmezést a fentiek miatt!

    Pá!

  • Amúgy „bocs” ha untattam volna a kintieket,de az itthoni fanatikusoknak talán elgondolkoztató,a hozzászólásom?!!!!!!!

  • Amúgy HunCanada és a hasonlók!

    Abban teljesen igaza van,hogy különböző szinten vagyunk,meg más dimenzióban….. ami nagy szerencse!
    Most csak ennyire volt időm,mert közben kitakarítottam a fürdőszobát…..(fizikailag olyan gyors vagyok 72 évesen is, mint a villám,és
    szerencsére szellemileg sincs gondom,mint itt többeknek,akiket persze sajnálok,mivel én ugye ember és nem felelegesen gyűlölködő rabszolga ….!

  • Boda Marcsi
    2019 október 25
    12:41 du.

    Na látja Marcsi, nem szégyen egyetérteni, és azt el is ismernie.

    Ebben nincs vita köztünk:
    „Abban teljesen igaza van,hogy különböző szinten vagyunk,meg más dimenzióban….. ami nagy szerencse!”

  • Boda Marcsi
    2019 október 25
    11:31 de.

    ha nem mondod marcsella, sohasem jövök rá, hogy elgondolkodni való van abban amit firkálsz, penészt leszedted a mennyezetről a fürdőszobában? ha nem büszkélkedsz vele, még asszittem volna még a nagy lavórt használod a konyhában, és a serbli az ágy alatt

    hahahaha

  • HubCanada!

    Lassítson,én csak azt ismertem el,hogy a hozzászólásom a másik cikknél
    már megjelent,az állításaim vélenényem továbbra is fenntartom!!!!

    Rodeo11!

    Azt hiszed,hogy nagyon szellemes vagy?holott csak egy szánalmas
    és szerencsétlen bunkó ,aki kínjában sértegetni próbál,mivel mondanivalója nincs….!
    Ha-ha-ha !

  • HunCanada!

    Amúgy én a földön,és itthon és a jelenben élek(!!!!) csupán abban vagyok hibás ,hogy itt egyesektől netán némi tisztességet,hazaszeretetet vártam el(naív voltam)……
    Mellesleg én mindenkit tisztelek, aki rászolgál arra….az értékrendem szerint.
    Egyébként a maga szájából a tiszteletre okítás kicsit fura,és irreális….! Néha öklendezem,de továbblépek!

  • Kiegészítés:
    HunCanada!
    Amúgy,hogy kit tisztelek és kit nem azt én döntöm el,és az az illetőn is múlik…..főleg ha ő „megtisztel” a kérdésemre feltett és kultúrált válaszával…..
    A tiszteletet ki is kell érdemelni!
    Iyen egyszerű!(akkor is ha ezt, egyesek nem képesek felfogni…)
    Na mára elmentem,jobb programom van!

  • Boda Marcsi
    2019 október 25
    11:31 de.

    marcsella, hiszed nem hiszed megtaláltam a gondolatot a röffentyűdben (sokáig tartott, de kitartó vagyok, ez már tudományos: felfedezni gondolatot marcsiból)

    az a gondolat, hogy semmi köze nincs a cikk címéhez, sem Justin Trudeau hoz sem a kanadai liberális párthoz, sem a kisebbségükhöz -lehet már nagyobbak, növekedésük nem áll meg- tehát ez egy GONDOLATTALAN GONDOLAT AZAZ MARCSELLA LEGÚJABB ESSZÉJE A SEMMI KÖRÜLJÁRÁSÁRÓL
    hahahaha

    inkább mosd fel a konyhát és aggasd fel a mosott ruhát a fregolira, és nyisd ki a gangra néző felső ablakot, és emlékezzél arra, te hol is voltál 1956 október 23-án (az ágy alatt?)

  • Tüske Zsófia

    Boda Marcsi
    2019 október 25
    11:28 de. máskor a mosdóban szabadulj meg a fejedet is elöntő fekáliától, ne ide köpködd a hazug rágalmaidat.

  • Boda Marcsi
    2019 október 26
    4:09 du.
    nem hiszem, tudom… és szellemem kisérteni fog, hogy belesajdulsz

    hahahaha

    hogy van a fregolid?

  • Tüske Zsófia
    2019 október 27
    4:27 de.

    Ez annyira PC volt hogy, magamra öntöttem a kávét! 😀

  • Amúgy az alábbiakat kizárólag a cikkhez írom!

    Szokták mondani,hogy még „az anyja sem érti a néma gyermekét”…nos akinek én írtam a válaszát várva,az ugyan nem a gyermekem,és nem néma,de a hallgatását „sajnos”…tökéletesen megértem,és Őt is: ugyanis többszörösen igazolta,hogy ez ,nem simán egy Kanadai Magyar Hirlap,hanem egy szélsőséges kinti balliberális fórum……!
    Az ugyan egy kissé zavart,hogy EGYES…. fanatikus,és főleg „hazaszerető”kinti és itthoni hívei milyen véleménnyel vannak
    az anyaországról és annak tisztességes polgárairól…..de ugye
    levontam a konzekvenciát és nem izgatom feleslegesen magam,mert ugye szerencsére rajtuk semmi sem múlik: kicsik,és senkik!!!!! ahhoz,hogy ártani tudjanak a becsületes hazaszerető többségnek.
    Belátom naivan többet feltételeztem egyes magyarokról…..
    Az óraátállítás és a közelgő hidegfront nagyobb hatással van
    rám,mint egyes szánalmas alakok!
    Bízom abban,hogy a tisztességes magyarok megértenek,és főleg abban,hogy szegény elhunyt Figyelő nem forog a sírjában….!
    Na elmentem,ennyi…választ nem várok!!!!!!!!!!!!

    Na erről ennyit!

  • Boda Marcsi
    2019 október 27
    1:55 du.

    Marcsi tudja értelmezni ezeket a szavakat:

    Kanadai Magyar Hírlap – Vagyis Kanadai hírlap magyarul. Nem pedig Magyar Hírlap „kanadaiul.”

    A másik, ugyan definiálja már a balliberális fogalmat, hogy ön mit ért ez alatt?

    Szerintem – és ezt mindenki nevében írom aki erre a fórumra ír, az anyaországi tisztességes magyar emberekről csak és kizárólag jó véleménnyel vannak vagyunk!! Ez teljesen természetes – Önön kívül, aki egy árokásót két kézzel folytató, hírvisszamondó papagáj funkcionárius.

    Akiről már kevésbé jó vélemény van, az a magyar kormány. NE mossa össze őket a magyar emberekkel, még a Fideszre szavazó magyar emberekkel sem!! Mindennemű kritika itt, akár komment akár cikk formájában jelenik meg az a magyar kormány tevékenységét boncolja.

    Ne innentől, ha ezt meg tudja érteni, hogy mi a különbség a magyar emberek és a magyar kormány között, és Ön nem mossa össze ezt a kettőt aljas mód, akkor az összes többi mondata eleve kuka.

    Ja, és persze, hogy nem vár választ, mert Ön nem ismeri a vitatkozás kultúráját, illetve tudja hogy eleve marhaságokat beszél. Most sem fog a kérdésre válaszolni. Úgyhogy Marcsisan – Na erről ennyit.

  • Boda Marcsi
    2019 október 27
    1:55 du.

    marcsella, mivel hosszas és tudományos elemzésem azt az eredményt dobta ki, hogy a te nikked az egy kitalált személy, olyan, mint boda marcsi sohasem létezett és sohasem fog létezni csak valami NER troll kis csoport közös termékeként, és szorgalmasan bomlasztanak itt ez alatt a nikk név alatt, lehet egyetlen nőnemű sincs közöttük, de „jól kitalálták” mint az usa abu ben al baghdadi t és osama bin laden t mint nemzetközi madárijesztőket

    nagyon sokat röhögök azon, ahogy bejegyzésenként hogyan változik a hangnem és nyelvtan, attól függően ki tartja a frontot a csipicsupi NER trollo ok kocsmai csapatából…

    folytassátok, nagyon ügyes és sokan be is vették és még látni is véltek egy bodamarcsit valahol az alúljárók egyikében

    hahahahaha

    most éppen a fregolin szárad

  • Göllner András

    Úgy látom sikerült alaposan magára hajtani az alúljáróban közlekedők közfigyelmét a mosatlan otthonkájában idelenn lakó nyuggernőt. Azt csinálja, mint az a szőkére festett hajú bombázó Amerikában. Nyomja maga hülyeségét, és erre mindenki vele foglalkozik. Valjuk be testvéreim, valamit jól csinál a bige.

  • HunCanada!

    Már megint felelegesen strapálta magát……
    Szerencsére itthon és kint is többségében vannak a tisztességes
    magyarok(még a ballibsik között is előfordulnak….)de ugye aki
    magyarul beszél az nem jelenti azt,hogy „magyar”
    Amúgy sem a ballibsi pártoknak,sem a fanatikus,és szintén hazug,jellemtelen híveiknek,de még ennek a fórumnak sincs semmi
    esélye (már most sem!) befolyásolni az ország sorsát,jövőjét!
    Hiába erőlködnek,csak még lejjebb süllyednek.

    Rodeo11!

    Rajtad meg a hasonlókon tényleg csak röhögni lehet (a megvetés és hányinger mellett!!)
    Amúgy én tényleg létezem,nem kitalált személy,nem felbérelt idióta bérmunkás vagyok,mint itt többen, köszi élek (!! ti meg csak a hozzászólásaitokkal égessétek tovább magatokat(annyira
    sötétek vagytok,hogy ezt sem fogjátok fel……
    Pá!

  • Undorító banya

  • Boda Marcsi
    2019 október 28
    12:30 du.

    Marcsi, látja. Megint igazam lett, ismét nem válaszolt a kérdésre. 🙂 A hablaty az megy!

  • Boda Marcsi
    2019 október 26
    4:40 du.

    Marcsi bingó! Látja nem annyira setét maga mint mutatja. Most írta, hogy a „Tiszteletet ki kell érdemelni!”, de mégis azért setét, mert fogalma sincs ezt felfogni, hogy ez mit jelent.

    Segítek:
    Akkor vonja le a konzekvenciát, hogy Chris miért is nem írt magának egy sort sem a hülyeségére! Úgy is szereti vonogatni a konzekvenciákat. Valszeg nem érdemelte ki Marcsi azt a bizonyos tiszteletet. De még a kora sem tiszteletreméltó, mert az csak egy állapot és nem érdem!

  • Boda Marcsi
    2019 október 25
    10:04 de.

    A „putrim” kb 100 négyzetméteres és egyedül tengődök benne.
    Neked mekkora a szar kis udvari szoba-konyhád?
    Remélem azért jutott neked 25 négyzetméter.
    A büdi kis klotyóddal együtt 😀
    Te idióta.

  • Boda Marcsi
    2019 október 28
    12:30 du.

    csicsóné marcsella

    hát annyiban nagymértékben igazat kell adjak neked, hogy „ilyet” kitalálni meglehetősen dús fantáziát, merészséget és irodalmi vénát tételez fel ami neked ugye nincs, viszont a kis „tím” -nek lehet, vidám fiatal fiúk pénzért kitalálnak egy penészes öreg nyanyát aki megrögzött és mindig ugyanazt a DVD-t teszi fel de variálja mint kiskutya a homokba pisilést, hívő katolikus, hívő MKP, még hívőbb MSZMP, azután felismeri és azonnal FIDEXKFT hívővé vedlik, a levedlett bundáját mindig molytalanítóba teszi a sifonérba, hogy bármikor bármelyiket elő tudja szedni nem akarván fáradni mamuszban és otthonkában újabb figurák kitalálásával, mialatt mindenki báncsa őt és ő meg az ártatlenke és a galambepéje sem műxik eléggé, de azért bírja szussal mert a fijjúg ugye nemcsak pénzt de röhögést is kapnak mialatt összerakják a mindennapi 4-8 hozzáröffenést, mert gigabájtra vannak kompenzálva

    hahahaha

    le vagy leplezve ott a fregolidon

  • Göllner András
    2019 október 28
    11:39 de.

    az ilyen „bigék” és „faszik” választották meg a Szőke Bombázót, ha marcsiék tudnák (a csipicsupi szocialista hozzászólásgyártó brigád) hogy miről maradtak le, hogy nem mentek ki „oda”… persze a Szőke bombázó már ott tart, hogy SWAT Team et alakít és az általa megválasztott venezuelai elnök nevében lázadókat is szervez Washington DC -ben és elfoglalják a venezuelai nagykövetség épületét, kirángatják a hivatalos diplomatákat és beteszik oda a majmokat, és azt az USA újságírót aki meg meri írni azt nehéz vasban tartják napokig vád nélkül egy DC-i börtönben… ugyanakkor a közelkeleti turnén utazgató Bolsonaro elégedetlenségét fejezi ki az Argentín választások eredménye kapcsán és megfenyegeti az új elnököt (üdvözlés helyett), hogy ha nem gazsulál neki (aki assziszidehátmégnemaz) akkor kizáratja (imígy) a MERCOSUR-ból, mert az mégsem lehet, hogy LULA francia díszpolgár lesz a börtönben és várják az újra eljövetelét

    csak ilyen nyalánkságok, közben a Szőke Bombázó őrzi a szíriai olajat és fekete piacon eladja katonai kísérettel a lopott olajat és bezsebeli az árát,

    és most é a farkaskutyájával elfogta LEGVESZÉLYESEB ÉS LEGBORZASZTÓBB:

    Abu ben Miszlikbe Bakr Bin Kaszni KHI TAL ÁLT Baghdadból, és már nem létezik,

    mert megpukkadt heveny gránátevésben a családjával együtt, hogy -ugye- írmagja se maradjon és a DNS amit mutogatnak az bárkié is lehet, még az is hogy az enyém amikor álmomban arra jártam és ottfelejtettem

    hahahahaha

    van ám bodánakvaló szerte a világban

  • Tüske Zsófia

    András,
    no sebaj, legalább a képzeletünk működhet, mi lenne Magyarországon, ha egy kisebbségi liberális párt alakítana kormányt.
    De nézzük a hasznos oldalát: ennyi magyar jelző lehet, hogy még a Bibliában sincs.
    Kint született magyarok helyében jegyzetelnék.

  • Tüske Zsófia

    Elemér, nosza mosd ki gyorsan a lekávézott cuccot, a kávéfolt elég makacsul szeret ottmaradni, ahova egyszer bevette magát.
    Egyébként meg sok sikert Justin!