A magyar populizmus előfutára

2020 január 24 9:17 de.75 hozzászólás

2017. január 22-én meghalt Torgyán József. Ma már mosolygunk rajta, és hajlamosak vagyunk azt gondolni róla, hogy ezekhez a maiakhoz képest talpig úriember volt. Egy ártatlan zsúrfiú, mert azzal a teljesítménnyel, amit ő fénykorában felmutatott, nyomába sem érhet a mai, üzemszerű lopásra szakosodott hiénáknak. Pedig, ő volt az, aki meghonosította a magyar politikai közbeszédben azt a visszatetsző, gusztustalan mentalitást, ami mára felerősödött és mindennapossá vált.

Az is ő volt, aki azzal fenyegette a fővárosiakat, hogy patakvér fog folyni a pesti utcán, ha nem teljesítik a kisgazdák követeléseit. Mindez előrevetítette a később Orbán által kiteljesített Budapest-vidék ellentétet, amelyben a főváros bűnös és kozmopolita, míg a vidéki Magyarország tiszta és egészséges, a magyar jövő záloga.

Ellenzékben ez még megmosolyogtató volt, egyfajta bugyuta operett-szerep. Hosszú, véget nem érő, értelmetlen körmondatai is azt sugallták, hogy Torgyán doktor olyan ember, akit nem szabad komolyan venni. És tényleg nem volt komolyan vehető, még akkor sem, amikor köztársasági elnök szeretett volna lenni.

Torgyán doktornak azonban nem csupán a „patakvérezés” miatt lett volna elszámolni valója a sokat hivatkozott magyar emberekkel. Hanem azért is, amit az első Orbán-kormány idején, mezőgazdasági miniszterként tett. Ő honosította meg ugyanis Magyarországon az állami pénzből kitömött futballklubok rendszerét. Igaz, az ő idejében csak egyetlen kiemelt egyesület élvezte a felsőbbség támogatását: a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Ferencváros. A Videoton akkor még sehol sem volt, Felcsút nevét legföljebb az ott lakók hallották, ám a Fradihoz már akkor is dőltek a kötelezően utalandó százmilliós reklámpénzek. Pártjának jelmondatát – Isten, Haza, Család – a gyakorlatban is megvalósította: menyét, aki állítása szerint egy légügyi dinasztia sarja, például magas pozícióba helyezte.

Torgyán József tündöklése nem volt hosszú életű. Bukása gyors volt, ám nem annyira látványos, mint kellett volna: ha a sajtó jobban odafigyel arra, ami 2001 és 2002 táján történt, nem csupán szaftos történeteket kerekítenek belőle, de talán a magyar történelemben is sok minden másként alakul. Torgyán doktor fia, Torgyán Attila ugyanis egy meglehetősen homályos vesztegetési ügybe keveredett. Bírósági ítélet és börtön nézett ki neki, ám az ügy, egyik napról a másikra, valamiért megszűnt ügynek lenni. Azóta sem tudni erről semmit, ha csak azt nem, hogy a Torgyán József vezette kisgazdák, akiket Orbán Viktor és társai 1998 előtt még szalonnazabálóknak neveztek, hirtelen aláírták a Fidesz által megálmodott kétéves költségvetést.

A következő kép már a parlamenti folyosón mutatja Torgyán doktort. A miniszter a nála évtizedekkel fiatalabb miniszterelnökre, Orbán Viktorra várt. Orbán hosszan csicskáztatta Torgyánt, aki láthatóan idegesen sétált fel s alá a Parlament folyosóján, s jobb híján, az ott látható intarziákat tanulmányozta. Aztán végül kinyílt az ajtó, és Torgyán doktor bemehetett a miniszterelnökhöz. Ezt követően vált fia, Torgyán Attila ügye hirtelen semmivé. Torgyán József pedig „cserébe” lemondott, s visszavonult a politikától. Időnként megszólalt, ilyenkor igyekezett azt a képzetet kelteni a többnyire tanulatlan hallgatóságában, mintha mondana valamit. Ám ez csupán a látszat. Aki már fénykorában is csupán egy ripacs volt, arról könnyű elképzelni, hogy milyen lehetett idősen, taccsra téve, a saját paródiájaként.

75 hozzászólás

  • Hja a jó öreg „sztárügyvéd” és mezőgazdasági fenomén.

    Kiemelkedő javallatai közé tartozott hogy Columbiában kábítószer helyett termesszenek cseresznyét, ennek érdekében el is utazott oda (vagy valamelyik másik drog-köztársaságba), továbbá hogy „áldásos” tevékenysége nyomán TILOS ma Magyarországon mezőgazdasági szövetkezetekbe tömörülni a gazdáknak, holott ez a világon mindenütt megszokott dolog, de nálunk még említeni sem szabad.

    Feltételezem ez utóbbi jól jött ‘Stenkegyelmébőlmiurainknak, mert így össze harácsolgathatták maguknak fél Magyarország legjobb termőföldjeit.

    Éljenek az új földbirtokosok, éljen a neohorthyzmus* !

    *Neohorthyzmus : Új fogalom, most találtam ki.

  • Hogy odakerült, ahova, az már sokatmondó. Mert nem a nép humorérzékének köszönhette…

  • Szerencsemre, mar kb.65-eve mind az elvtarsaik uralmatol tavol eltehettem.
    Persze nem latom miert ocsarolni meg a holtakat is?

    De a „populism” egy mai szo-valtoztatasa a lakossag tobbseg hatarozatanak,ill. a „demokratikus eletmod” ertelmenek.

    De az amit maguk remesen utalnak, gyulolnek, sot meg emliteseert is csak a leheto leg-durvabban reasgalnak.

    Rendeben.
    Elismerem hogy az a maguk ohajai alapjan.
    De akkor miert mind az ellenzekeskedesk es ocsarkodasok, miert nem lehetnenek megelgedettek es boldohak a maguk jelen politikusok altal uralt rendszernek????

  • Bendeguz79
    2020 január 24
    3:05 du.

    Meg a mi szerencsénkre is..

  • Bendeguz79
    2020 január 24
    3:05 du.

    grizi, ugye te tudod mit akarsz „mondani” mert abból amit ide pirézeztél nem sok derül ki, kivéve azt, hogy sohasem éltél Magyarországon, de osztod az észt

    egyébként 1989 ben fegyverek használata nélkül begyűrűzött Levédiabasznádra a demokrácia és azóta ezt szenvedjük, ajándék az usáskától és társaitól, kösz… ugye nem kell szeretni, 1987 ig olyan jól megvoltunk a demokrácia hiányban és jólétben, utána ez pontosan az ellenkezőjére fordult

    kösz, neked is ugyanazt csak vazelin nélkül

    bruhahaha

  • „Mindez előrevetítte a később Orbán által előrevetített Budapest-vidék ellentétet, amelyben a főváros bűnös és kozmopolita, mig a vidéki-Magyarország tiszta és egészséges, a magyar jövő záloga.”

    Nem Torbán, de mégcsak nem is Orgyán voltak azok, akik a Budapest-vidék ellentétet kitalálták. Ők legföljebb Antall József közreműködésével és álszent közvetítésével direkte újították fel ezt az ellenforradalmi . j e l a d ó . „urbánus-vidéki vitaindítóját”, amelyet a nevezettek példaképe, az A n t a n t . által . k i n e v e z e t t . f ő v e z é r, v-nagy-Horthy hajógenerális és adminisztráns, mint forróvizet zúdított a pestiek nyakába akkor, amikor az Bőhm Vilmos, illetve Landler Jenő tanácsköztársasági hadseregtábornokok szintén az ország ellenségei által számára rekvirált fehér lováról az agyméltóságú úr azt mondta volt, hogy

    „… Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost …”

    Fent nevezett rendszerváltást követő figurák ezt a mondatot tekintették sőt, Orrban ma is ezt a mondatot tekinti a maga alapította NER ellenforradalmi, azaz a Horthy restauráció* és fasiszta rendszer első-számú célkitűzésének…

    🙁 G
    ˙

    *Egy csöppet sem demokratikus, de mégcsak nem is konzervatív. Utóbbi is legföljebb a legjobb termőföldek, állami és szövetkezeti nagybirtokok további koncentrációját – a családtagjai és csókosai kezébe (zsebébe) csempészését – illetően.

  • Mérhetetlenül dühös voltam, mert akkoriban főként az ún.”független” médiumok sztárolták – göcögve nevetgélve penetráns kijelentésein. Az ügyvéd múlhatatlan „érdeme” a magyar mezőgazdaság – és ezzel a vidék – tönkretétele.
    F.C. stb: nem tilos a szövetkezet – ma is működik néhány. Viszont: a szövetkezetnek – mint társasági formának, NEM LEHET FÖLDTULAJDONA.
    Márpedig agrártermelés – se növénytermelés, se állattenyésztés – nem létezhet rentábilisan földtulajdn nélkül. A fejlesztésről nem is beszélve.
    Az nem úgy van, mint egy csavarnál: rávágod a menetet a vasra – és kész. Egy gyümölcsfát évekig kell nevelned, mire almát szedhetsz. De a szántóföldet is hamar tönkreteheted,ha nem véded az erőziótól, nem gondskodsz a talajerő pótlásáról. A termésátlagot – nyereséget, megélhetést – viszi el, ha az egyre szárazabb időjárásban nemm vagy képes öntözni (szántóföldön is:pl. kukoricát, krumplit).
    Az agrárfejlesztési beruházások viszont drágák, és hosszú idő alatt térülnek meg. Telepítenél gyümölcsöst bérelt földre, amikor az a veszély fenyeget, hogy a termőre fordult kertet a tulajdonos tovább nem adja bérbe Neked? Vagy adja,csak jócskán megemeli a bérleti díjat – hiszen már nem a puszta földért fizetsz. És akkor nem is beszéltünk arról, hogy nincs tőke a fejlesztéshez:ki adna hitelt bérleményre???
    Ezt az abszurd helyzetet főként nevezett ügyvéd gerjesztette. Persze kell hozzá a sok aszfaltparaszt is, aki ma is csak siránkozik a vidék mostoha sorsán. És nem látja, hogy ennek legfőbb oka az, hogy kihúzták alóla a megélhetést adó földet. Ráadásul az utóbbi 9 évben kinevezett földesuraknak adták a maradékot. Akik nem termelnek semmit, nem adnak megélhetést a falusiaknak – csak lekaszálják a földalapú támogatást. Naná, hogy fejlesztéssel se törődnek: tisztára a török idők janicsár-módszere.

  • Sosem értettem, amikor valaki olyanformán nosztalgiázik, ha rendszerváltás utáni képviseleti rendszerről esik szó, hogy a „jó Torgyán Józsi bácsit” és köreit sírja vissza, mondván hova süllyedt azóta a parlamenti közbeszéd, mert neki legalább ha igaza nem is, de volt humora, és lehetett rajta derülni!
    Nem volt humora, és derülni sem igen lehetett rajta, más kérdés, hogy egy-egy felszólalását – volt belőle bőven – általános vigyorgás és nevetés kísérte, ő pedig volt olyan öntelt pojáca, hogy ezt tetszés nyilvánításnak vette!

    Egy erőszakos, erősen demagóg szófosó volt, aki rendre visszaélt a felszólalási lehetőségekkel, és a szólás szabadságával, nem keveset hazudva is mellé! Azt, hogy a mezőgazdasággal mit művelt, nem írhatom a rovására, hisz annyit értett hozzá, mint én az Alma által magas fokon űzött fizikához – ez azonban nem menti azt aki oda, arra posztra ültette, már akkor is nyilvánvaló önös érdekekből. Ha másik tárcát kap, azt tette volna tönkre, számára tök mindegy volt, kb ennyire értett mindenhez. Attól, hogy a kisgazdák „elnök urává avanzsált” még egy újpesti válóperes ügyvéd volt, a hivatására akkor jellemző összes lózunggal együtt! Az meg főleg nem mentség, hogy nem százmilliárdokat (kérdés hogy mennyit) síbolt el, hanem szolidabb keretek között játszott, mint az manapság szokás kormányzati körökben – ám amire akkor lehetősége volt visszaélés terén, azt meg is tette, amíg tehette!

    Nem volt benne annyi önkritika, hogy miután a kétéves költségvetést megszavazta – aminek igen, nyilvánvalóan a fia elleni eljárás volt e tétje – levonja a következtetést és méltósága rongyaiba burkolózva végleg visszavonuljon! Fogatlan oroszlánként még évekkel később is azzal kábította a nagyérdeműt, hogy őt méltatlan körülmények között távolították el, és folyamatos reprízre készült a magyar politikában, fenyegetőzve a visszatérésével, nem észleve, hogy már a kutya sem veszi komolyan. Ennek ellenére újra és újra lehetőséget kapott, beszélgetésekre hívták, ahova frissen festett hajjal, gondosan beigazított kakastaréjokkal meg is érkezett – és ömlött belőle a populista szóáradat! Hogy ez mire volt jó, nem tudom, én egyetlen felszólalásán és nyilatkozatán sem tudtam nevetgélni, kifejezetten ellenszenves volt a levakarhatatlan hadoválása!

    Arról a történelmi felelősségről nem is beszélve, hogy miután a 1998-as választások előtt erősen fogadkoztak oda vissza, hogy a Fidesszel nem, a kisgazdákkal nem – ám amikor reménytelen helyzetében belengette előtte Orbán, hogy minie. helyettes lehet, önálló tárcával, a két forduló közötti utolsó este 82 kisgizda képviselő jelöltet léptetett vissza a cél érdekében! Nélkülük Orbán sehol nem lett volna, nem hogy miniszterelnök – ezek után vajon mire számított? Örök nagy hálára? Nem volt jó emberismerő, ha ezt remélte, naná, hogy Orbán amint a helyzete megengedte, és nem volt rá tovább szüksége, úgy hajította ki a kormányából „lemondását elfogadva” ahogy kellett! Torgyán tehát csak azt kapta, amit érdemelt, egy még nála is sokkal aljasabb és nagyobb brigantitól!

  • Az orbáni politika nem/nem tisztán populista

  • „Magyarországon a nemzet az egyén fölött áll. És hogy mi jó a nemzetnek, azt a kormány határozza meg.” – mondja Peter Klien osztrák tévé személyiség az egyik szatirikus műsorában. Mond még sok minden mást is, mind találón. Ezzel megismerteti az osztrák tévénézőket a magyar valósággal.

    Nézzed meg te is, ha netán a magyar szöveg nem lenne olvasható, akkor a jobb-alsó sarokban a pirossal aláhúzott ikonra kattints rá, majd még egyszer, hogy ismét látható legyen a piros aláhúzás:

    http://www.youtube.com/watch?v=Alzfi8tt5QY

  • *a 24. másodperctől magától is megjelenik a magyar felirat.

  • Ferenc1:
    „Az orbáni politika nem/nem tisztán populista”
    Nagyon igazad van: ez egy rasszista, soviniszta, irredenta, immár nyíltan uszító bagázs – élükön a kormányfővel.

  • Rodeo11 B saját bevallása szerint elvtárs volt, valamilyen Piros elvtárs elvtársa. Állitólag tehát mint elvtárs tengette életét Magyarországon. Ezért rejtély, hogy megerőszakolja nap mint nap a magyar nyelvet.
    Lehet persze ez is mese.
    Viszont nem tudom hol láttál Te jólétet 87 előtt. Én csak sok gazemberséget, hatalommal való visszaélést, rengeteg munkát láttam kevés pénzért. Jólétet akkor láttam, mikor meglátogattam az NSZK-ban az unokanővéremet.

  • ˙
    Lám, egy valódi Orbán-Torgyán, óóóóriási produkcióóóóóóóóóóóóó :

    https://index.hu/bulvar/lagziorban60/

    .

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Gorgonzola 12:20

    Lásd be, hogy ez a 2,60 x 5,00 méter olaj-vászon ad . i g a z i . í z e l í t ő t . az Orbanisztán kor magyar kultúrájának valódi ízeiről és magyarázza meg a NER személyiségeinek mibenlétét is bármely kétségek közt vergődő mai polgár számára …

    😀 – és ez nem is nevetséges.

  • Mindenkinek;

    Semmi elfogadhato jogotok panaszkodasaitokra, mind az valotlan es elfogadhatatlan.

    Orban csak lovagol a lehetosgen, mint minden mas elotte-levo „uralkodok”, akik a lehetoseget elveztek, amit ti tettetek nekik lehetove.

    Hat mifele hulye utasitana azt vissza ???????

  • Az tény,hogy úriember volt,(!!!)meg az is,hogy egyes kijelentésein mosolyogni is lehetett,de ugye ez itt ezen a fórumon
    kevesekről mondható el még életükben sem…..,de haláluk után meg pláne…..amit persze nem kívánok az itt senkinek,az „ÉSZLÉNYEK”
    csak írjanak tovább amig lehet… némi mosoly ,de többnyire megvetés mellett…!

  • talalom
    2020 január 25
    5:17 de.

    „..nem lehet földtulajdona..”
    Vagyis tilos.Az én olvasatomban.

    Nodeéncsakegy egyszerű fémmunkás vok.
    Menetvágókkal fexek és kelek.
    Még a 700 kilós esztergámat is szívesen a párnám alá tenném, nehogy éjjel kilopják a műhelyemből hehehehehe

  • Drizari
    2020 január 25
    9:40 de.

    A definícó pontosabb
    körbeírása Laciúr Mr. Bartus
    „Magyarország, az Únió első fasiszta országa”
    című, kb 9-10 évvel ezelőtti tanulmányában található.

  • Ferenct
    2020 január 25
    7:14 de.

    Ha egy állatnak szárnya és kettő úszóhártyás lába van,
    továbbá hápog,akkor hiába mondod rá hogy nyúl.
    Ki fognak tégedet röhögni,mint most is.
    Mert az kacsa,bárhogy erőlködsz.
    Attól hogy libsik vogymunk,
    még nem hülyék 😀 😀

  • „S LETTÉL MAGZATOD MIATT MAGZATOD HAMVVEDRE” :

    https://index.hu/belfold/2017/10/31/torgyan_csokonyavisonta_muzeum_nagyatadi/

    Fi-fika

    Torgyanisztán,
    Orbanisztán,
    Egyremegy, ha
    Orrba piszká’sz

  • T.Drizari!
    – Herr Klien „humorista” F.S.Pétertől sokat tanulhatna…
    – Nagyon labancra vette a figurát, tudjuk hogy lenéznek bennünket de „ki nem szarja le” az ilyen leplezetlenűl lejáratásnak rendelt ostobaságot…
    – Hogy milyen a magyar „médiákok” helyzete ezt mind az általunk ájulattal tisztelt labancok hozták létre, és most teli pofával kritizálják…
    – Az osztrák valóság is megérne egy misét, amit a snájdig Sebastian 100-nap után nem tesz zsebre..

  • Torgyán az Toegyán vót, tuggyuk. De hogy ezen a fotón Orbán mennyire egy undorító figura…

  • Gorgonzola

    Nem Antall József (aki a „budapesti nagykörúton belüliekről beszélt”) és nem is az antant, aki Horthyt segítette hatalomba idézte elő az un urbánus-népiek szembe állását.
    Nem.
    A törést/szembe állást az un. tanáncs köztársaság (orosz-szovjet mintára tett kommunista kísérlet) okozta.
    Ne kerteljünk, az „urbánus-népiek” szembe állása másként: zsidó-nem zsidó ellentétet jelent és itt a budapesti zsidóság értendő („bűnös város”). 1918-19-ig az együtt élés nagyjából zavartalan volt. Akkor is, ha a 1867-es kiegyezés után óriási zsidó tömegek fogadása/letelepülése okozott klf társadalmi feszültségeket.

    Rövidebben: Az urbánus-népiek szembe állását nem Antall, nem az antant, és nem Horthy idézte elő. Ők csak megfogalmaztak egy társadalmi jelenséget.

  • Torgyánnak szerintem az volt a feladata (mint III/III-asnak), hogy a veszélyesnek ítélt Kisgazda pártot a rendszerváltás után lejárassa és tönkre tegye. (Ahogy Petrasovics Annának tönkre kellett tenni a Szociáldemokratákat. Ennek most már számotokra is világosnak kell lennie, hiszen ez a két párt őrzött meg 1948-ból még valamiféle nimbuszt.) Torgyán azonban annyira jól „eljátszotta” a kisgazdát, hogy 1998-ban még 600ezer választót tudott felmutatni. Torgyánnak nyilván az a megoldás is megfelelt volna, ha ők győznek – de annyira azért nem volt ügyes.

    Egy történet róla a 80-as évek végéről: Egy barátnőm együtt járt gimnáziumba Torgyán feleségével. Valamikor a 80-as évek legvégén volt érettségi találkozójuk, ahol a Mariska (úgy emlékszem, így hívták, operettprimadonna volt) elmesélte a lányoknak, hogy a férje naponta több órán keresztül áll az előszobatükör előtt, és a politikai beszédmondást gyakorolja. Pedig ügyvédként volt már elég gyakorlata hordódumából…

  • Slapaj Már megint? Gyalázni aki kritizál, akkor már nincs is igaza. Nem tudott átlépni az árnyékodat?

  • Kenny
    2020 január 25
    11:54 de.

    talán túlzottan sokat dolgoztál és nem láthattad? a grizi meg a Piros elvtárssal „ságság” iciripicirike ő ahhoz, de lehet, hogy nagyon kapart

    bruhahaha

  • slapaj
    2020 január 26
    5:12 de.

    Ezeket az ócska
    szófordulataidat tutti hogy nem
    a Szabadvilágban történt szemeszter-mellé
    járkálásaidon tanultad.

    De akkor mi a jó bánatos fittyfenének égetted ott a pénzünket kisbarátom?

    Hacsak nem a kuplerájban töltötted az idődet.
    Mert akkor totál rendben van a dolog.
    Nem te lennél mostanság az első
    aki közpénzen jár dugni.
    De nem is az utolsó

  • Boda Marcsi
    2020 január 25
    4:02 du.

    Te még életedben nem láttál 15 méternél közelebbről úriembert.
    Merthogy azok elkerülnek téged mint a leprást.
    Szaal nem tudhatod milyen egy úriember.
    Veled csak az ilyen Gyuri tiz-szerű
    kültelki csavargók és csirkefogók
    mutakoznának nyílvánosan.
    Zsák a foltját hehe..

  • talalom,

    mondatértelmezési zavaraid keletkeztek. 🙂 Azt írtam:

    “Ha külön nevesített számlán kezelné a Kincstár a nyugdíjcélú adóbefizetéseket és a kifizetéseket ….” – akkor se. Ez az értelme. A mondatkezdő „Ha” feltételes szócska miatt. Te meg nekem kezded magyarázni, hogy nincsen külön számlavezetés.

    Máskor figyelmesebben olvass … legalább is engem. Köszi.

  • Föld.S.Péter és „hívei”!

    Már megszoktam,hogy a más véleményen lévő még élőket… nem tisztelik,…..de,hogy még a halottakat sem az nem semmi,de ettől a fórumtól ez sem lep meg….!
    Na a cikkről a véleményem ennyi,ha tovább ragoznám nem biztos,hogy megőrízném a jó modorom……!

  • Almási Alma
    2020 január 26
    5:37 de.

    Csak ezen?

  • Geyza, én a KÉPRŐL beszélek. Némely kép remekül eltalálja a jellemet. Na, ez is egy olyan…

  • Boda:

    Tessék, itt egy cikk Torgyán „úriemberségével” kapcsolatban,
    a 2001.-es időkből és Origóról. Az Origó hírportál AKKOR még nem volt a FIDESZ szupermocskolódó szócsöve.

    https://www.origo.hu/itthon/20010507megkezdodott.html

    (Látod Kisboda, most pl. megittam félliter jó vöröset.Ezért vok ennyire úriember veled.Emberszámba veszlek.Józan állapotomban ez nem fordulhatna elő 😀 )

  • Ferenct:
    „Ne kerteljünk, az “urbánus-népiek” szembe állása másként: zsidó-nem zsidó ellentétet jelent”

    Idáig helytálló. Csak a többi nem.

    Ferenct:
    „1918-19-ig az együtt élés nagyjából zavartalan volt.”

    Aha, értem. Csak azt nem értem, hogy akkor a Képviselőház 1916 évi plénumain képviselők egy része miért beszélt kb. úgy, mint majd a kormánypárt nagy része és a nyilasok 1941-42-ben.

    Ferenct:
    „Akkor is, ha a 1867-es kiegyezés után óriási zsidó tömegek fogadása/letelepülése okozott klf társadalmi feszültségeket.”

    Jóhiszemű vagyok, ezért nem föltételezem, hogy Ön hazudik, csupán azt, hogy halovány segédfogalma sincs arról, amiről össze-vissza fecseg. Vegye már elő m.kir. Statisztikai Hivatal (korábban m. kir. Statisztikai Központ) hivatalos kiadványait, azokból egyértelmű és világos, hogy 1867 után a Magyar Szentkorona Országaiban a zsidó kivándorlás jóval nagyobb volt, mint a zsidó bevándorlás. (Ez egyébként köztudott, még a kiváló – amúgy erősen antiszemita – statisztikus, mint Dolányi Kovács Alajos, az I. és a II. zsidótörvény indokolásának statisztikai szakértője sem vitatta.)

    Ferenct:
    „Az urbánus-népiek szembe állását nem Antall, nem az antant, és nem Horthy idézte elő.”

    Ebben részlegesen egyetértünk, Antall csak – sokkal finomabban, visszafogottabban – folytatta, amit Horthyék (nem éppen jószántukból) kénytelek voltak abbahagyni.

    Ferenct:
    „Ők csak megfogalmaztak egy társadalmi jelenséget.”

    Ebben is van némi féligazság, bár én nem mondanám, hogy „csak”. Lásd:
    https://www.szombat.org/archivum/pogromok-es-rendszervaltasok-1373028921

  • Vajon letezhetne ma magyarorszagon valaki aki NEM fascista, horthista, racista, shovinista, corrupt, csalo, gazember, Orbanista , s bearmi masnak nevezheto es maguk altal gyulolt egyen lenne ?????

    Nem csoda hogy minden mas elkepzelhetelen es remenytelen.

  • OK hottentotta, neked is a buffalo csordat „vaselin”-nal.

  • Rodeo11 Fiatal vagyok hozzá, szerencsére nem láthattam.
    Én már Rákosi és Sztálin után születtem.

  • Nem épeszű ember az, aki úgy véli, hogy az egyén a nemzet felett áll. Egy Kormány pedig a parlamenti választás, a nép akaratának a terméke. (Persze van kivétel is, pl. a szomszéd Ausztria, ahol három hónapig kellett kinlódni a szerencsétlen Kurznak….)

  • ˙

    26/5:38

    Azt írja Ferenct, nem Antall, mégcsak nem is a hazaáruló Horthy [Antant-báb] a mintaadó gazdája a . m o s t a n i . >urbánus-vidéki szembenállás< szellemének, hanem a Kiegyezés következtében előállott társadalmi jelenség """objektív feltárása""".

    No-persze… Máris témánál vagyunk, "a zsidó feláramlás", na meg a kommunista Tanácsköztársaság sőt ezek és "a globális kapitalizmus titkos kooperációja"…

    Nade aztán, Ferenctünk még áttér egy a fentinél is alattomosabb, sőt mégaljasabban kifundált elméletre, mégpedig az urbánus-vidéki ellentét etimológiai boncolgatásából kipattant dzsentri szikra, a szerinte zsidó-nemzsidó ellentétre.

    Ti.az első pillanattól kezdve ez a társadalmi egyenjogúság [a kiegyezés szelleme] csípte és csipi még ma is a jobboldal csőrét. A gyakorlatiatlan és vállalkozásra képtelen, dekadens nagy és kisbirtokos nemesség [az ún. dzsentri] irigykedve tapasztalta az évezredes kegyetlen elnyomás ellenére mégis felszabadulni látszó zsidóság gyakorlati és szellemi tehetségét és a vádaskodók által nem várt, oly kitűnő felkészültségét. Ebbéli féltékenységük szülte gonosz rágalomhadjárataik és pereik is (Tiszaeszlár, vagy a Dreyfus-per, stb) ugyane'beteg tőről fakadt társadalom-pusztító folyondár, bizonyítottan kitalálói a veleszületett önző, és öncélú szándékát, tévesen és bután gondolva a maguk bármiféle birtokaik átmentésére. Hogy mi utánra, mely történelmi korra, azt még ők sem tudták.

    Ezek a csak szavakban "nemzetmentő" szónokok még azzal sem törődtek, hogy az addig mesterségesen fenntartott gazdasági fékek miatt évtizedek, néha évszázadok alatt matracokban, kutakban, vagy elásva, stb módon kuporgatott kis vagyonkák közben némelyeknél vagyonokká, vagy inkább holt tőkévé növekedtek, majd az említett jótékony hatású Törvény ezeket élő tőkévé szabadította ki, melynek közreműködésével varázslatos gazdaságot és (az egész Monarchia területén) virágzó ipari kapacitást illetve városokat szabadított fel, ami a gaz és sárga irigységű – különösen a magyar – feudális réteget, "nemzetes uramékat" nemcsak, hogy hidegen hagyta, de a növekedés öröme helyett még bosszúra is sarkallotta.

    Ami tehát a városokba – Ferenct által jól ideblöffölt – nagyszámú "zsidó feláramlást" illeti, abból egyrészt a fenti újjászületést ösztönző, részben ma is dokumentált zsidó tőkén hizlalt városfejlesztések – benne Pest és Buda is – következtek, másrészt az ugyanígy kivirágoztatott magyar nagyipar és vasút százezer számra, mágnesként vonzotta a városokba (nemcsak Pestre) a főként a mezőgazdaság gépesítése következtében felszabadult vidéki kétkezi munkások százezreit, millióit. Bizonyított tény, hogy utóbbi, törvényszerűen városi proletárrá "avanzsált", jobbágy ősökkel rendelkező falusi lakosok száma persze jóval meghaladta a Ferenct által úgymond';"letelepült óriási zsidó tömegek" létszámát, amit éppen a lakosságon belül képviselt alacsony számarányuk már eleve, amúgy is gátolt és kizárt volna…

    Mindez nem azt jelenti, hogy a letelepült zsidó lakosság csak tőkés, gyár, vagy banktulajdonos lett volna, hanem a megélhetésért sokan áramlottak föl nagylétszámú vidéki kispolgári (boltos, kézműves, stb.) családokból is.
    Tény, hogy bizonyos gazdasági folyamatok hatására a városi munkásosztályban képviselt később több-százezres számuk is tekintélyesen megnövekedett, akik közül már-csak magasabb műveltségük okán is sokan váltak aktív részeseivé a szakszervezeteknek és az egyre fejlődő politikai munkásmozgalomnak is, mely folyamatot éppen a Numerus Clausus , és más horthysta, szegregatív, illetve antiszemita intézkedések és törvények csak mégtovább fokoztak azzal, hogy azok szegregáló szabályaikkal az eredetileg, az otthonról hozott, még a polgári beállítottságú munkásokat is a szociáldemokrácia és a kommunista mozgalom karjaiba hajszolták…

    Röviden tehát, az urbánus-vidéki ellentét valóban a polgári jogegyenlőséget hozó Kiegyezés értékes talaján létrejött robbanásszerű városiasodás terméke volt, csak éppen fordítva, mint azt Ferenct kifacsart mód' igyekszik beállítani.
    Nem a nagyszámú zsidó letelepedés, hanem azt a nagyszámú – anno kuporgatott – zsidó tőke részaránya, a nemességből kiváltott mélységesen sárga irigysége és uszító propagandája szülte.
    Ha a dzsentri, pl.intrika helyett értett volna mindahhoz, amit az évszázadokig üldözött hitsorsosok kényszerből megtettek a hazáért akkor a 48-as vívmányokat és a Kiegyezés gazdasági csodáját akár ők is ugyanúgy produkálhatták volna városban és falun ugyanúgy.

    Utószó: Orbán ezt a szított ellentétet örökölte meg és minden erejével folytatni igyekszik, Horthy dzsentri-generálistól és Antall lassúvíz… prezidentminisztertől, az ő példaképeitől*…

    .

    *Hitlert sajnos kihagytam a példaképek díszes sorából – ő nem vol dzsentri…- nem mintha a csuti kondás az volna.

    .

  • UI

    A jobboldali propaganda úgy állítja be, mintha ez
    „az urbánus-vidéki ellentét”falusi emberek (parasztok)
    és városi lakosok, munkások között állna fönn, pedig
    dehogy. Mint fentebb láthattuk éppen ezek egykor
    deklasszált uraik és a polgárság közötti mégcsak, vagy
    már nem is antagonisztikus ellentét forog fenn’.

  • D.Bernstein Szegény osztrákok. Mennyi bajuk van szegényeknek. Kurz is szegény, még egy választást sem csalhatott el kétharmadra.
    Bécs is élhetetlen már rég, lassan talán már Wiener schnitzelre sem telik.
    Nehéz ezeknek a sógoroknak az élete.
    Kellene oda is egy kerítés, nehogy átszökdösenek.

  • Gorgonzola

    Ne ragozd.
    Minden értő ember tudja aki ismeri a magyar közel múlt történelmét, hogy lényegében igazam van, vagyis: Mi az igazi oka az un népiesek/urbánusok ellentétének. Az amit leírtam.
    Nyilván vannak +/- rész-igazságok, de ezek nem meghatározóak

    ps: A tényeket lehet tagadni, de nem érdemes-:)

  • „Nem épeszű ember az, aki úgy véli, hogy az egyén a nemzet felett áll.” (2020 január 27 4:55 de.)

    No, ebből a gondolatból a múlt században támadt némi zűrzavar … (meg Auschwitz meg Gulág) … „Oszt jó napot!”

  • Ferenct:
    „a 1867-es kiegyezés után óriási zsidó tömegek fogadása/letelepülése okozott klf társadalmi feszültségeket.”

    Íme pár konkrét szám az „óriási zsidó tömegek” 1867 után Magyarországra történt állítólagos „betelepülésével” kapcsolatosan:
    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/a_magyarorszagi_zsidok_a_szamok_tukreben/

  • Kővendég

    A magyarországi zsidók száma (Rubicon):
    – 1830-ban: 203 ezer a lakosság számának arányában: 2,3 %
    – 1869-ben: 510 ezer, 4,6 %
    – 1890-ben: 708 ezer, 4,7 %
    – 1910-ben: 911 ezer, 5,0 %

    Nyilvánvaló, hogy az 1867-es „kiegyezés” utáni liberális (Deák Ferenc-i) politikának volt óriási vonzó hatása a Mo-ra menekülő zsidó tömegek számára.

    Az semmit nem jelent, hogy mennyi zsidó érkezett és mennyi távozott Magyarországról mert a fenti statisztika a kettő különbségét mutatja, vagyis: Mennyien maradtak tartósan Magyarországon. Nem véletlenül volt (és van ma is) a legtöbb zsidó Magyarországon Európában Franciaország után. (Horthynak ezt mondta Hitler: „Magyarország egy zsidó ország”).
    A társadalmi feszültség nem csupán az újonnan érkezők és a magyar őshonos lakosság-, de a korábban Mo-n élő zsidók és az újonnan érkező zsidók között is volt. (Ez utóbbi semmit nem jelent, mert természetesnek fogható fel)

    A fentieket csupán előjel nélkül, a tárgyszerűség jegyében írtam.

    Az urbánus/népies ellentét megérthetőbb a dialektikus filozófia egyik fontos tétele szerint vagyis: „A mennyiségi változások minőségi változásba csapnak át”

    üdv.F.

  • Almási Alma
    2020 január 26
    3:26 du.

    Én is 😀 😀

  • Alma:

    Írtam nehéz munkával egy nagyobb lélegzetvételű balladát vagy ódát, ahogy tetszik, a fenti képpel és jellemmel kapcsolatban, mely jól kifejezi a kettő közötti kapcsolatot továbbá bemutatja az egész bonyolult kérdés pszichés összefüggéseit, kiváltképp figyelembe véve az idők folyamán (húsz harminc évről beszélünk tisztelt hölgyem) beállt változásokat mind az illető ábrázattyában, mind úgy a viselt dolgaiban.

    Az élete
    a képe

  • Ferenct:
    Az Ön állítása az volta, hogy az 1867-es kiegyezés után óriási zsidó tömegek települtek be Magyarországra. (Ezt többaszörösen cáfoltam.) Most pedig Ön úgy próbál tenni, mintha nem is ezt állította volna, tehát durván, szemérmetlenül és ostobán hazudik. Akárcsak az Ön kormánya.

  • D. Bernstein:
    „Nem épeszű ember az, aki úgy véli, hogy az egyén a nemzet felett áll.”

    Ön szerint tehát csak azok „épeszűek”, akik Isten helyébe a Haza-isten, a Nemzet-isten, a Faj-isten, az Osztály-isten, a Párt-isten bálványait ültetik. Kétségtelen, sikerült sok-sok millió halottat prdukálniuk…

  • Ferenct
    2020 január 27
    8:32 de.

    Az „igazaddal” kapcsolatban egy BME.-n járt mondás ugrik be nekem:

    -Hogy a krumpli ?
    -Há má’ hogy a fenébe ne ?

  • Ferenct
    8:32

    H&H A MINTAADÓ PÉLDAKÉP

    Mint bizonyítékot említed, hogy Hitler mondta Horthynak:

    „Magyarország zsidó ország”

    – Érdekes, Hitler a huszas években ugyanezt undorral állította még Ausztriáról, azon belül meg különösen Bécsről. Később meg még Bajorországról is…

    Nektek, náciknak ez a mintaadó gondolkodásmódotok, melynek egyatlen nyitja a rasszizmus, azon belül is az antiszemitizmus. – A más szemében a szálkát… – de a magadéban még a gerendát se…”

    ÉS, ha már mennyiség és minőség kérdését fordítod visszájjára, akkor mit szólsz a monarchia-beli Magyaroszág kiegyezést követő addig soha nem látott fentebb részletesebben ecsetelt kivirágzásához ? Jah, hogy a te koncepciós spekulációdban az csak afféle ragozás… – Átlátszó egy érvelés, bár sötét, mint az országút bárhol a nagymagyar rónán…

  • Gorgonzola
    2020 január 27
    7:28 de.

    Kétszer is elolvastam ezt a hosszabb lélegzetű, de annál érdekesebb és tárgyszerű írásodat, nehogy valamit félreértsek, vagy rosszul értsek, és közben kerestem, saját gondolatok – e, vagy idézetekkel tarkított, csak, hogy mindent a helyén kezeljek.

    Ilyen mélységig még sosem jutottam a fenti kérdés „kielemzésében” de sokat okultam az írásodból, és meg kell mondanom, hogy kedvet csináltál az azonos témájú írások tanulmányozásához. Pár éve vettem egy könyvet a Múzeum körúton, mert felkeltette az érdeklődésemet, a címe sokat sejtető volt, Körner András: Hogyan éltek? alcím: A magyar zsidók hétköznapi élete 1867-1940. – tele képpel, adattal, tárgyszerű leírásokkal – a Mindennapi történelem sorozatból. Mikor haza hoztam többnyire a képeket nézegettem és részleteket olvastam belőle, találomra, ahol épp kinyitottam, aztán kikerült a látószögemből – elég terjedelmes, nehéz, albumszerű kötet – és restanciaként sorakozik sok más, már megkezdett irodalommal egyetemben. Írásod most jó apropó arra, hogy végig olvassam!

  • Drizari! Bizonyára nem fogalmaztam pontosan(értem a Ha jelentését).
    Akkor világosan: annál rosszabb módszer nem is létezik, mint az összes bevételt egy közös kalapba önteni, és onnan osztani. Az összes autoriter rendszer gazdasága ezen bukott meg.

  • talalom,

    a honvédelemre sincs elkülönített befizetés.

  • Besancon
    2020 január 28
    5:44 de.

    Azt én is nagyon szeretem.
    Bele-bele olvasgatni egy bonyolult témájú könyvbe.
    Aztán,idővel,ha az emberben leülepednek a szerző gondolatai,
    sokkal érdekesebb lesz ismételten és alaposan
    végigolvasni, de már az elejétől a végéig.

  • Gorgonzola:

    Valahogyan divatba jött itt
    hogy egyesek vagy a múltbéli gazemberek szavaival
    próbálják alátámasztani ordas eszméik jogosultságát,
    vagy pedig a jelenkor szennyportáljainak a bűzös tartalmát
    öntik ide hogy láthassuk , ők ígazat beszélnek.

  • Geyza
    2020 január 28
    8:21 de.

    hja kérem tudományos szocializmus, a dialektika alapesettye:

    a tagadás tagadása

    essetunni?

    bruhahaha

    geyza nyerésre áll bendegrizivel folyó fejfejmellettiben

  • Geyza
    2020 január 28
    11:52 de.

    Pontosan! Jól ismerem én is ezt az érzést, sőt szeretem is!
    Ma du. ismét elő vettem a nevetett könyvet, és nem kis meglepetéssel konstatáltam, hogy még annál is érdekesebb és több infót tartalmaz, mint emlékeztem!
    El is határoztam, hogy ezután kevesebbet fogok a gép előtt ülni és próbálom ledolgozni a restanciámat – jócskán felhalmozódott !

  • Gorgonzola
    2020 január 27
    7:28 de

    Nagy élvezettel olvastam ezt a fejtegetést. A véleményem nagyjából ugyanez. Még hozzátenném, hogy tudomásom szerint II. József nagyon pártolta és támogatta a zsidó emancipációs folyamatot, ezért is volt Ausztriában és Magyarországon is nagyobb zsidóság, mint másutt Európában.

    Az antiszemitizmus kérdéshez pedig csak annyit: Budapesten a XX. században olyan nagy mértékben egymás mellett éltek zsidók, németek és magyarok, hogy az a véleményem, direkt mesterségesen kellett szítania az antiszemitizmust Horthynak, illetve a hatalomnak, és az is inkább csak a vidékről frissen Pestre települt lakosság körében volt sikeres (meg persze a lezüllött, elszegényedett „nemesség” körében).

    Még a Pokorny nagypapa féle pogromokhoz és a Dunába-lövetésekhez annyit, hogy minden népcsoportban vannak szadisták, erőszakosak, hatalommániások, különösen a férfiak körében. Ezeket a túlságosan erőszakos, agresszív embereket a társadalmi megítélés valamennyire féken tartja (gondoljunk csak a bántalmazott nők feltűnően nagy számára szinte inden népcsoportban, hiszen otthon nem látja senki, különben is magánügy!) De természetesen ha a társadalom – pontosabban a politikai vezetés – megtalálja a bűnbakot, akkor sokan elvesztik a józan eszüket. Szóval én nem azt mondanám, hogy a magyarok zsidógyűlölők, hanem azt, hogy Magyarországon mindig is aránytalanul sok volt a feszültség a török időktől fogva, és így a politikának nagyon sokszor „jól jött”, hogy a társadalmi feszültségeket a zsidókon vezettessék le. Hogy ez hogyan függ össze a történelmünkkel, azt érdemes volna megvitatni józanul.

  • Elfogulatlan megfigyelőként pedig azt is meg kéne már látni, hogy a XX. századi magyar sikerek éppen azokban a népcsoportokban keletkeztek, amelyben a zsidó és a magyar gondolkodás megfelelően keveredett. Szerintem a különválás, a „tisztavérűség” mindkét kultúrának jelentős hátrányára válik.

  • Almási Alma
    2020 január 28
    5:54 du.

    Álmaink Almája

    igazlátásodhoz annyit hozzáfűznék, azért az én Rocky-m fajtiszta cocker spánielként még telefonon is megértett… igaz a 3 színű foltos Német Juhász első látásra átölelt a hátsó lábára állva és pusszantott is a „gaz di” teljes megrökönyödésére aki King től való rettegésében már készítette a vadászpuskát

    blöki mindig úgy válaszol ahogy tud, egem még az utca harapósa is égnek álló szőrzettel: megállt tőlem 1 méterre és ugatni is elfelejtett

    mondd meg tudnád mondani manapság miért van annyi autisztikus gyerek? anno nem láttam egyet sem

  • Geyza 8:21

    Apropos, k o r o n a – v í r u s! Direkt kíváncsi vagyok, hogy vajh az”ÚJ NAT”-ba béveszik é a > s z e n t k o r o n a t a n t < ?
    Szerintem egyelőre, ha csak apránként adagolva is, de igen… Ha másképp nem is, de címszóként feltétlen… Már beérett az orbanohorthyzmus apró, de savanyú gyümölcse a NER. Alighanem ezen ponton kotol Palkovics Obersturmfürer nagyokat hallgatva…

    [Lásd: a győri választás eredményét, kiknek már semmi sem számít, akik magukévá tették a "nemzeti együttműködés" csínját és bínját is.]

  • Besanco 5:44

    Megtisztelő és köszönöm ! 🙂

  • Alma! Űgy látom, Mo-n MÉG nincs agresszív antiszemitizmus. A mai negyven-ötvenesek még olyan alapiskolákban tanultak, amikben nem tagadták le a történelmi tényeket. Igaz, nem is forszírozták. Pl. mi tanultunk a holokausztról,- de olyan eufemisztikusan. Olvastuk Anna Frank naplóját, de nem tudtuk,hogy százszor annyi magyar zsidó került Anna sorsára, mint holland. Még éltek körülöttünk a táborokból, bújkálásból megmaradtak: de ők nem beszéltek. A sógoromról akkor tudtam meg,hogy megjárta Buchenwaldot, amikor 75 körül kapott kb. 15 ezer forint kártérítést az NSZK-tól. Emellett a materialista alapokon álló államrend pont úgy ignorálta az izraelita istenhitet, mint a katolikust vagy reformátust.
    Van viszont egy csoport, a turulbaszorult hátranyilazók, akik még a kereszténységet is zsidó ármánynak tekintik, aminek az volt a célja, hogy megtörje a magyarság őserejét.
    Eddig nem voltak túl sokan – a fiatalok egy részét meg vonzza a harcosok és amazonok romantikája. Voltak találkozóik, ahol tüzet ugrottak, meg elmolyoltak az rovásírással. De azért az sms-t latin betűkkel róják a telefonjukba.
    Ezt a társaságot emelte meg kormányzati szintre a „nemzeti keresztény” kurzus, amikor nemcsak anyagilag támogatja, hanem részt is vesz az ilyen turulos találkozókon. Hivatalosan részt vesz a kétes identitású Türk Tanácsban, sőt különleges státuszú helyi irodát nyit neki Budapesten.
    A fene bánná: ha jó nekik, legyen az idoljuk a fehérlófa…, bocs, fia.
    Más a antiszemitizmus,mint a múlt század közepén volt, erősen épít a mondák alapján összekotyvasztott sámánizmusra. És hát kell az ellenség! Hogy néznének ki a delik és delnők, ha nincs, ki ellen hadakozzanak? Ugyanakkor nagyon óvatosak – kinevezik a házi zsidaikat, éppencsak a ruhájukat nem szaggatják meg, amikor évfordulókon látványosan megrendülnek „zsidó honfitársaik” sorsán, akiket persze a „német megszállók” pusztítottak el. (Aztán van nagy meglepetés, amikor egyik-másik felmenőről kiderül, hogy konkrétan géppisztollyal segítette a magyarság „megtisztulását”.)
    Különben is van jobb ellenségnek való: tanulatlanabb is, nyomorultabb is, mint a magyar zsidók. És hát a népesség zöme idegenkedik tőlük. Sőt, a kitanult, jobb létre vergődött cigányok is letagadják származásukat. Akkor is idegenkedik, ha tény, hogy a cigányok istenhite jóval erősebb a templomjáró keresztényekénél.
    De nem ez a lényeg. A lényeg, mint minden soviniszta, rasszista hatalomnál, az ellenség. Különben ki ellen kellene nála védelmet keresni az eccerű népnek?

  • Rodeo11
    2020 január 28
    2:02 du.

    Nyalod Kínát mi?
    Koronavírus sem bír hat rád..

  • Besancon
    2020 január 28
    5:32 du.

    Azé’ ne vidd túlzásba a túlzásba-vitelt 😀 😀 😀

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2020 január 28
    5:54 du.
    Kedves Alma, vagy 3 éve ugyanezt vallottam a rivalizálás mentes közeledés és keveredés mindkét fél számára előnyös lehetőségéről, amit egyébbként már Ady is melegen ajánlott! (Akkor -ha jól emlékszem- ezzel a véleményemmel nem kerültem előrébb a népszerőségi listán, sőt! 😀 )

  • Geyza
    2020 január 29
    6:02 de.
    mivel a Cenz Ura megakadályozott abban, hogy magának megaszongyam… koronázza meg magát a hóhér

    bruhahaha

    a Cenz Ura mintha kicsinykét részrehajló lenne, nemdebár?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Ferenct írja
    27/10.12-kor

    „Az urbánus/népies ellentét” érthetőbbé válik
    ha a dialektikus materializmus egyik alaptétele
    szerint vizsgáljuk, miszerint:
    „a mennyiségi változás minőségi változásba csap át”.

    Vagyis maga szerint – mint azt ki is fejti – a két minőség, az urbánus és a népi, ahogy arrébb már: zsidó és nem-zsidó között, már eleve egyfajta releváns minőségi differencia mutatható ki. Vagyis egy már egy előre megideologizált tétellel operál, miközben fondor-mód behozza mellé a mennyiség hatása a minőségre igaz, és lényegében objektív tételt, de csak, mint módszert, hogy ti.a kimutatott statisztika szerint a lakosság 4-5 %-át kitevő „zsidó beáramlás” okoz minőségi változást. CSAK az a kérdés, hogy milyen irányba… Hiszen ha:

    1.) Az ön okoskodását vesszük figyelembe, akkor ott már eredetileg is más-más minőségekkel volt dolgunk,csak példaként;
    a./ Zs: a magával hozott tőkeerő; szellemiség;
    b./ V: a magával hozott jobbágyi múlt; gazdasági és szellemi elmaradottság…stb.
    Ergo: nem a letelepítés gondjai ráncolták a konzervatív jobboldal homlokát, hanem egészen más… A tétel helyes, a példa sántít!

    2.) Az 1.)-ből következik tehát, hogy nem a mennyiség – kontra – minőségi-változás okozza az Ön dilemmáját, hanem a magyarság, Gorgonzola által alaposan kifejtett, épp a feudális elnyomás okozta lemaradása egy másik elnyomott, ámbár tehetséges polgári réteg jogos*, sőt . ö n e r ő s . 🙂 immunitásából fakadó feltörekvése iránt érzett indulati féltékenységéből indul ki.

    3.) Mindezen felül, mint írja, ’19-ig nem volt baj, csak az után…Hát igen, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia birodalmi – soknemzetiségi – rendszerében ’67.után nem annyira számított, hogy ki magyar, osztrák, bosnyák, vagy zsidó, stb.stb. Abban a rendszerben még nem is „menekült” egyik helyről (tartományból) a másikba senki… Ellenben éppen az OMM . h á b o r ú s . b u k á s a . és . f e l b o m l á s a . következtében a mellettünk párhuzamosan felnőtt új, nemzeti államokban ragadt magyar illetőségű személyek joggal, vagy érzelmi kötődésből húzódtak be, „menekültek vissza” az „ún.trianoni”, akkor először igazán önálló magyar határok mögé.

    4.) Nem hajszálpontosan e témakör, de mégis ennek a helyzetnek a folyománya volt a 20 év múlva már ördögien kifundált, Kamenyec-Podolszkként elhíresült horthysta, hivatalos(!) állami terror és pogrom és húszezres tömegmészárlás, a Lengyelország elleni totális német támadás (II.VH.) miatt immár valóban menekülni kényszerült, az egykor még közös monarchiabeli, magyarajkú (jórészt lengyel, v. csehszlovák állampolgár) zsidó menekültek kárára.

    .

    *Jogos: az 1867.VII.28-i törvény alapján de jure is…

  • talalom
    2020 január 29
    5:28 de.

    Én is kaptam az NSZK.-tól ’73 körül „kompenzációt” a faterom után, mint egyenesági leszármazott, kerek 5000 Forintot.
    (Fiatalabbak kedvéért: az mostani pénzben valamivel több mint félmillió Forint)
    Az apámnak volt egy megsárgult okmánya, amit az USA katonai hatóságai állítottak ki mikor felszabadították a haláltábort.
    Azt mondta nekem, ezt jól őrizzem meg mert egyszer még sokat fog érni. Ezt az okmányt kellett bemutatni, mire megküldték a pénzt.

    Ez csak azért érdekes, mert az NSZK minden nyugati polgárnak fizetett szép summákat, akik a nácik haláltáboraiban raboskodtak, de azt mondták hogy a szovjet zóna áldozatainak fizessen a Német Demokratikus Köztársaság, aki nem fizetett egy vasat sem senkinek.Ezek után a Kádár kormány mégis kapott egy jelentős összeget , de azt javasolták az NSZK.-nak hogy fekete Mercedeszeket adjanak, a Forint-beli ellenértékét majd a Magyar Kormány szétosztja. Naná hogy lenyelték az egészet, a zsidók és más áldozatok megint pofára estek.
    Ezek után -tudomásom szerint- valamilyen zsidó szervezet mégiscsak kieszközölte az NSZK.-nál hogy legalább egy részleges, csökkentett kompenzációt adjanak.
    Na ezeket adták ’73-’75 tájékán, de már a Magyar Kormány kihagyásával. Nehogy ismételten lenyeljék, csakúgy mint mostanában a mostaniak az EU-támogatásokat.

  • Rodeo11
    2020 január 29
    7:54 de.

    Te ahhoz nagyon kevés vagy.
    Hogy nekem bármit is „megaszongyál”
    Kb.olyan vagy mint a hőscincér:Hadakozol fűből a Nagyvilággal

  • Geyza
    2020 január 30
    4:27 de.

    bruhahaha

    legalább ne terjesztené, már régen karanténban lenne a helye ott hőscincérek között a fűben

    sokfelé jártam, ott még nem

  • Olyan ez a Rodeo ,
    akár a bojtorján:Az ember beléje botlik,
    nem tudja leverni sem a nadrágszáráról.Ragadós.