COVID-19: Tömegszűretlenség

2020 március 8 10:55 de.27 hozzászólás

A COVID19 (alias SARS-CoV-2) nem semmi egy szerkezet. Szervezetileg pedig igen alkalmasnak tűnik arra, hogy lebuktassa a féligazságokon alapuló hatalmi kommunikációs szervezeteket. Amelyekre lassan hazánkban láthatóan igaz lesz, hogy a kevesebb több lenne olykor. De legalább szignifikánsan kevesebb önellentmondást szülne.

Mert itt van például a március idusán aktuális népvezéri fellépés. Pontosabban állami ünnepség, amelynek fénypontja Orbán haknija. A korábbi évek tapasztalata alapján nem kevés külhoni vendégszurkolóval. De idén néhány porszem kerülhetett a gépezetbe. Az egyik kétségtelenül az a járványveszély, amit a kis térségben összegyűlt tömeg jelenthet. Különösen szerte a környékről összebuszoztatva. Az tehát, hogy erre hivatkozva lemondták Orbán fellépését, teljesen érthető. Lenne. Ha eddig bármi is visszatartotta volna a kárpátiai nagyszájút attól, hogy megtapsoltassa magát. Meg akkor, ha a nagy tömegkoncentrációt jelentő rendezvényekkel kapcsolatban következetes lenne a hatalom. Gondolok itt arra például, hogy a nem éppen ellenzékiségéről híres Edda koncertjének a lemondásáról például nem láttam híreket. Holott egy tízezres, sportcsarnokban összezárt tömeg sem piskóta. Mármint akkor, ha terjeszteni való van közük. Az alien-igén kívül. Ha mégis elmaradt a koncert, akkor mindez természetesen okafogyott. Miközben volt olyan portál, ahol ugyanazzal a lendülettel ajánlják az olvasó figyelmébe a március 15-i ünnepség lemondását, mint a beszámolót a koncertről.

A tömeget aztán lehet majd szűrögetni. Ha lehet. Mert ez egy másik pont, ahol sok a füst, és igencsak égés van mögötte. Tegyük fel ugyanis, hogy a vírus fertőzése jelentős gazdasági kiesést jelenthet. Annak, aki kénytelen otthon ülni, annak mindenképpen. Különösen, ha mégsem koronázott vírus garázdálkodik a garatjában. De ezt nyilván nem tudhatja a lelet nélkül. De a munkáltatója sem. Tehát a munkáltató akár az első köhintésnél hazaküldheti. Miközben szerte a médiában azt hirdetik, hogy ne zaklassuk a háziorvosokat. Sem. Tehát a dolgozó hazaküldetik, és ha a munkája otthonról nem végezhető, vagy a munkáltatója nem tart igényt az otthoni munkavégzésére, akkor telefonilag táppénzesítik. Alsó hangon is hosszabb időre, mintsem egy „gyalog” náthán, esetleg egy légkondi-allergián túlesne. Ezzel nyilván veszít a munkavállaló. Akár nem is keveset, ha a fizetésébe teljesítmény-jutalék is lenne.

Veszít eleget ahhoz, hogy akár önköltségesen is elvégeztetné a szűrést. Igazolandó a munkavállaló, és persze saját maga előtt is, hogy nem koronavírusos. Mindenki lenyugodna tehát, és valójában mindenki nyerne ezáltal. Ha csak a nyugalmat, akkor azt. De ezek után visszaköszönnek azok a hírek, hogy még az sem, akin indokolt lenen a szűrés, az sem triviálisan kerül be a szűrési rendszerbe. Ha aztán elkezdi az ember azt feszegetni, hogy ez kinek az érdeke, akkor az érdekeltek között nem igazán található meg sem a munkáltató, sem a munkavállaló. Ilyen, akár önkéntes, illetve önköltséges szűrési lehetőség még csak említésre sem kerül a január végén hírverésre méltatott akcióterv-ismertetőben. Csak remélni merem, hogy nem azért, mert így könnyebben manipulálható a ténylegesen fertőzöttek közzétett száma, és még véletlenül sem „találhatnak” több fertőzöttet, mint amennyi ellátására az alulparaméterezett egészségügyi rendszer alkalmas. Lehet persze ez is téves vélelem a részemről, és örömmel veszem, ha valaki közzé teszi az önkéntes, mindenféle kacifántos előfeltételtől mentes, szűrésre való jelentkezés módját, helyét. Amolyan „bemegyek, szűrnek, igazolnak” módon.

De pár napja még arról szóltak a hírek, hogy annak ellenére csak egy helyen végeznek ilyen vizsgálatot, hogy technikailag több labor is alkalmas lenne erre. A hír szerint „járványügyi érdekből”. Holott éppen járványügyi érdek szólna amellett is, ha a lakosság minél nagyobb része kerüljön átszűrésre. Még akkor is, ha lenne esélye a fals eredményeknek is. De ezek aránya valószínűleg kisebb lenne, mint az el sem végzett vizsgálatok semmilyen eredmény. Valamint az ezek okozta közvetett kár.

27 hozzászólás

  • A kormány viszont nem mondott le a „konzultációról”. Az a rohadt 8 millió papír legalább 24 millió alkalom a vírusterjesztésre, ha csak hárman fogják meg.

  • naszóval. Hol is van tömeges, bármikor elérhető szűrés, ahol nem az a fő szempont, hogy voltál-e ‘olaszban”. Mert a buszon rád tüsszenthet bárki. az is aki volt.

  • Ez most egy „se füle-se farka” szösszenetre sikeredett. Addig oké, hogy kell a permanens utálkozás, de a koronavírus járványveszély pontosan olyan, mint az erdélyi medve. Nem játékszer, még szavakkal se.

    Vagyis ami ma Magyarországra nézve biztos: 7 igazolt fertőzött, ebből kettő magyar, a többi külföldi. Az elkülönítetten megfigyelés alatt tartottak száma 350 körüli. Amíg valaki tünetmentes, addig nem mutatható ki nála a fertőzés, de ő maga fertőz.

    A fertőzésről: ami biztos, hogy közeli együtt tartózkodás közben terjed egyik emberről a másikra. Ezért ajánlják a legalább egy méteres távolságot más emberektől. Emiatt veszélyes élelmiszerüzletben szorosan sorban-állni a pénztárnál, miközben tárgyakról, így a bevásárlókocsi fogantyújáról nagyon kicsi az esélye az átfertőződésnek- Ez persze nem jelenti azt, hogy a legelső alkalommal ne mossunk szappannal kezet, s addig ne nyúlkáljunk a szájunkba és a szemünket se dörgöljük meg.

    Végül, senkinek eszébe ne jusson házorvoshoz menni, ha egy tünete jelentkezett, pl. magas láz. TELEFONON hívja fel a háziorvosát, a többi ezután a doki dolga. Azért se menjen a dokijához, mert a háziorvosok többsége idős, ezért a veszélyeztettek közé tartoznak.

  • Nem a víruss a fontos, hanem a pánik. Egy barátnőm például azon morog, hogy miért kell közölni hivatalosan, hogy Magyarországon van két iráni, egy angol és két magyar fertőzött. Azt kérdezi szegény, hogy miért fontos az illető beteg SZÁRMAZÁSA?

    Precizen válaszoltam neki: Mert azt a kettő magyart nem szabad agyonverni!

    Szerintetek?

  • erről ennyit:
    https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/03/07/stock_foto_kormany_koronavirus/

    nem holland, nem férfi, hanem orosz és nő és sohasem volt koronavírusa… és az összes képek nem ott és akkor készültek

    szóval van ám …információ: MSM main stream media így lehet az egységsugarú állampolgárt átverni a palánkon is csak úgy toccsan

  • Ez a koronavirus mar is vilgszerteve valt.

    Kulonosen azon nemzetekben ahol a lakossag es mas turista forgalmak jelentosek.
    S ahol a lakossag zomei nagyban utaznak nemzetkozi-vonalokon.

    Azert altalaban Afrika es nemi del Amerikai reszken es a szegenyebb kozep-Azsiai nemzetek, mentesek a virustol.

    Vadolhato a modern tomeg-kozlekedes es annak anyagi lehetosegei.

    De hogyan terjedt az oly szeleskoruve Iranban?
    Sot mar a Muftik is haldokolnak nagy szamokban.

    Szures szeleskorul korulmenyeik alapjan megy az utakon, utcakon, mint Kinaban, Olaszban, stb.

    Itten nyilvanosagra tett ertesites, ha tuneit erezned, NE menj sehoiva, hanem hivd a a koz-egeszsegi szervet es azok szakertoi a megfelelo vedelemeikkel jonnek lakasodra megallapitani allapododat.

    A Congressus 8 es fel billio dollart megszavazott a koltsegeire.

    A fo-problema, hogy minden ismeretlen a virussal kapcsolatban.
    Voltak akik ismet , az az masodszor is fertozodtek.

    Meddig hatasoso a virus?
    Terjed az ha valaki read pruszkol, vagy a kilicsenlevo virus terjesztheti?
    Meddig lappanghat az emberi szervezetben tunetek hianyaban?
    Miert veszelyesebb a ferfiaknak ?

    Maig, az adatokbol latva, az altalanos evi influenza tobb halalt okoz.De az nem megoldas.

    Persze az emberi-tomeg-szaporodas egyre kozelebre hozza az emeberi-lakosokat az allatok let-teruletenek csokkentesevel. S egyre tobb jarvanyok az allatorol az emebrisegre athatok.
    A deneverek tobb mint 100 hasonlo jatvanyokat terjesztenek.

    A Wuhan-beli esetert a Pengolin-ok (pancelos tovar-evo, mint az Armadillio-k) vadolva.
    Kinaban ezer-eves elkepzeles hogy a Pngolin pancelja „orok-ifjusagot” nyujt. Azert az Azsiai es Adrikai Pengolin 99%-ban kipusztitottak.

    Mint az Arabok hiszik hogy a Rhynoceur-ok orszarvabol daralt-por „orok-ifjusagot” nyerhetnek.

    Azert ma a Rhynok alig leteznek mar.
    De az emberiseg, mindenek dacara, egyre naftobb szmban novekszik. Pusztiva nem csak az allatok letlehetosegeit, hanem az e,beriseg let-teret es lehetosegeit is.

    Az okozza a termeszet egyensulyanak veszteset, ami tapasztalhato kozvetlen a vilagszerti klimai valtozasokban.

    Az emberiseg onzo tettei, az on-pusztitasa az eredmeny.

  • Drizari
    2020 március 8
    11:48 de.

    Örülök, hogy Neked teljesen koherens állapot, hogy:
    1. lemondják a március 15öt, holott ott lehet 1 méterre állni. (ha már), de nem állítják le a koncerteket még a kormányközeli PAtakiét sem. Holott ott zárt térben nagyobb fertőzési nyomással lehet számolni.
    2. Nagy garral bejelentik a szűrést, meg a nagyszerűségét a kijelölt egyedeken, de ugyanakkor ott korlátozzák be a széles bázisú szűrést, ahol csak bírják.

    Ezt úgy hívják a kocsmában, hogy hazugdisznóság. De Neked így biztos jó…..

  • A WHO jelentése elérhető mindenkinek napi frissítéssel.
    Ezt itt a konzultánsok minden reggel megkapják.
    A jelentős orvosi lapok ingyenesen olvashatóvá tették a vírusról szóló cikkeket.
    https://www.jwatch.org/
    Sajnos angolul.
    Ezeknél autentikusabb információ most nincs.
    Nem Kaslert és Györfi Palit kell hallgatni. 🙂

  • A magyar EÜ nem lehet felkészülve. Sem pénz, sem paripa sem fegyver.
    A végletekig elvont pénz hiányában a komoly szűrés utópiának tünik, a laborok véges kapacitása miatt.
    Az állandó lélegeztetőgép hiány miatt a betegellátás sem lesz kielégítő, hiszen ehhez a betegséghez ezek a gépek nélkülözhetetlenek.
    Ezek fényében Kasler nem tud mást, csak hazudni és reménykedni, ne szabaduljon el a járvány és ne legyen pánik.
    Nagy baj nincs, mert aki megmarad annak lehet azt hazudni, hogy a kormány megvédte, aki pedig belehal, az meg úgy sem szavaz az ellenzékre. Ne legyen igazam.

  • Alma! (8. 12:27)Mint minden hisztinek, ennek is van ilyen leágazása. 3 napja hallom a rádióban: egy 16 fős japán turistacsoportot karanténba szállítottak a Kálvin térről, mert köhögtek. Később kiderült, hogy az ottani szállodából, de akkor is – mi van? Valaki szól, hogy itt köhögnek, és jön a mentő?
    Vásárolni indultam, de elgondolkodtam: randa vén bagós lévén gyakran krákogok, köhécselek. Lehet, hogy valaki rámhozza a mentőt a boltban emiatt?
    A fiam megoldotta: szigorúan megtiltotta, hogy kitegyem a házból a lábam, és úgy feltankolta a kamrát, mélyhűtőt, hogy akár április végéig se kell kimozdulnom. Még cigikészletet is hozott – pedig nagyon utálja, hogy bagózom.

  • Andrew_s,

    a magyar közegészségügy régóta a padlón. Teljesen mindegy, hogy a kormány milyen tömegrendezvényeket korlátoz, és milyeneket nem. Gondolom, az államiakba beleszól, a magánrendezvényekbe MÉG nem. Szintén gondolom, mert még nagyon alacsony a kimutatott fertőzöttek száma, akik a László kórházban vannak, ezért se szól bele a magánrendezvényekbe, így az önkormányzatiakba se.

    A tényhez az is hozzátartozik, hogy egy egyre gyorsuló, számarányában emelkedő fertőzéseket nem bírná kezelni a közegészségügy, megfelelő hely sincs elég, és eü.személyzet sincs. Ezért legfeljebb csak reménykedni lehet, hogy aki elkapja, annak a szervezete végül legyőzi a vírust.

    Ja, és a vírus nem válogat politikai alapon.

  • Andrew_s,

    még valamiről. A jelenleg ismert esetek nagyjából a következőképpen zajlottak le: a fiúgyerek külföldről hazajött szüleihez tünetmentesen, majd a gyerek elutazik külföldre. Ott rosszul lesz, vizsgálatot kér, megállapítják fertőzöttségét. Riasztás a magyar eü. felé, begyűjtik a 70 éves nagybeteg apját, akinél azonnal kimutatják a fertőzést. Anyját csak elkülönítőbe teszik, panasza nincs. Ám mára a 64 éves anyánál jelentkeznek tünetek, akinél szintén fertőzöttséget állapítanak meg.

    Két muszlim egyetemi hallgató, visszajön, az egyik betartja az önkéntes karantént, a másik nem. Felderítik a kontakt személyeket (jelenleg 67 személy karanténban, plusz 362-től vettek mintát) és elkülönítik őket. Egy debreceni lakosú brit állampolgár munkavégzés miatt ingázik olasz és magyar terület között, mára ő és a magyar felesége fertőzött.
    Végül: jelenleg 5 muszlim, 1 brit és 3 magyar fertőzött a László kórház vendége.

    Ami még tény: eddig nem sikerült a magyar közegészségügynek kimutatni fertőzöttséget tünetmentes fertőzötteknél. Tehát ma senki nem tudja, mennyi tünetmentes fertőzött mozog az országban, akik fertőznek másokat is. Ezt kezelni egy ellenzéki kormány se bírná, főleg ilyen színvonalú közegészségüggyel.

  • Egyik unokatestvérem egy hónapos olaszországi tartózkodás után tegnap éjjel érkezett haza a Liszt Ferenc reptérre. Miközben folyamatosan az a kommunikáció, hogy korlátozzák, nézik, mérik, vizsgálják kimondotta a fertőzöttebb országokból (Kína, Irán és Olaszországból) érkezőket, ezzel szemben arról számolt be a rokonom, hogy senki nem csinált semmit a budapesti reptéren úgy ment át a kijáratig. Olaszországból jött, aztán felült egy telebuszra és Csongrádig meg sem állt. Ez normális? Megint az idióta kommunikációs kormányzás, és szavakban szétkürtölt idiótaságokat szajkóz a kormányzat, de hogy bármit tenne, azt már nem.
    A másik, meg aki az apját fertőzte meg az Ő maga jelentkezett a László kórházban, de vizsgálat nélkül elhajtották, az idős beteg apja meg haldoklik. Még mindig nincs 400 teszt sem elvégezve 2 hónap alatt Magyarországon, szarnak bele mindenbe.

  • HunCanada,

    a magyar közegészségügy annyira fos állapotban van, hogy csak azokat a fertőzötteket bírják kiszűrni teszttel, akinél beindult az ellenanyag termelődés. A magyar olcsó teszt (2000 forint) ugyanis csak ezt méri, nem vettek drága, de hatásos tesztet, ami azonnal kimutatja magát a vírust.

    Ha tehát, valakinél nem jelentkeznek vírusfertőzésre utaló panaszok, akkor valóban elhajtják, mert a magyar „minőségi” teszt nem mutatja ki. De, eközben fertőz a panaszmentes beteg. Emiatt – szerintem – a jövő hét közepe-vége felé várható a magyarországi fertőződés robbanásszerű növekedése és országos szétterjedése.

  • Drizari,

    Valóban nincs jobb-, ill. baloldali járvány. De nincs kormányrendezvényi és magánrendezvényi fertőződés sem.
    A szűrések korlátozása is hozzájárul, hogy nem alakulhat ki valós kép a fertőződésekről.
    Ami ebből kifolyólag lehet jobb, mint a közhiedelem, de lehet sokkal súlyosabb is, mint a hivatalos kommunikáció.

  • Huncanada! Hát így is lehet csökkenteni a nyugdíjkiadásokat? No nem?

  • talalom Igaza van a fiadnak. Bolond ember, aki járvány idején feleslegesen kockáztat. Az okos óvatosság nem egyenlő a pánikkal.
    Itt komoly autóflottát állítottak fel, bejelentésre házhoz mennek mintavételre.
    Miután itt tökéletesen működik a házhozszállítás, akár évekig is lehet valaki karanténban.
    Nem játék ez, bár néhány ember most boldog lehet (itt is), akik alig várják az idősek kihalását. Most van rá reményük. Persze az is jó lenne, ha megtanulnának az emberek tisztának lenni.
    Kezet mosni wc után a férfiak 90%! százaléka nem mos rendesen vagy sehogy. Tüsszentés vagy köhögés után jó esetben a kezüket oda teszik, de eszükbe sem jut megmosni vagy fertőtlenítő kendővel megtiszítani. Utána fogdos össze a mocskos kezével mindent. Nem értik miért nem fogok kezet ha lehet. Ezért.
    Így terjed szépen minden fertőzés, pedig csak kezet kéne mosni. Semmelweis pedig forog a sírjában. Maradj otthon amig lehet, elég ha mi vagyunk veszélyben muszájból.

  • Andrew_s,

    meg kellene érteni, hogy Magyarország közegészségügye képtelen a szűrésre. Leírtam már: ami tesztet használnak, az csak és kizárólag már a tünetekkel rendelkező fertőzötteket mutatja ki, mert a teszt az ellenanyag termelődésre reagál. Ezért olcsó. Ami kellene: magát a vírust kimutató teszt, amikor még semmi tünet nincs, na ez viszont marha drága.

    Azt is meg kellene érteni, hogy Magyarország képtelen lesz egy nagyobb tömegű fertőzés kezelésére, pontosabban szólva, betegellátásra. A koronavírus végső-soron a tüdőt támadja, ennek kezelésére nincs elegendő lélegeztető gép és személyzet (megfelelő mennyiség iszonyú sokba kerülne). Előfordulhat, hogy a bekerült nagyobb számú beteg közül az orvosnak kell majd eldönteni, kinek jusson lélegeztetőgép, és kinek nem, azaz haljon meg.

    Mindezekre tekintettel írtam az első kommentemben, hogy „Ez most egy “se füle-se farka” szösszenetre sikeredett.”

    És ami várható még: sok-sok magyar vállalkozó csődbe kerülése. Érintettek, a vendéglátók, a turizmus, az éttermek, a nemzetközi fuvarozás, de más vállalkozások is, a globális „munkamegosztás” miatt. Több országban már most csökkentett kapacitással dolgoznak termelő üzemek emberhiány miatt … mert épp vigyáznak otthon a gyerekükre, mert bezártak a bölcsődék, és szünetel az oktatás is.

  • Szóval, ki kell mondani, hogy a magyar közegészségügy a koronavírus járványtól képtelen megvédeni az állampolgárai életét. Ehhez nincs meglelő eszközrendszer és megfelelő egészségügyi személyzet, és megfelelő betegelhelyezés.

    Nevetséges, hogy a rendőrség magas beosztású vezetője beszél a mit és hogyanról, mivel Magyarországnak nincs egészségügyi minisztere, de minisztériuma se. Helyette van „emberi erőforrások minisztériuma”, aminek az amúgy szakorvosi diplomával rendelkező (egyetemi tanár) vezetője találta mondani: a legjobb betegségmegelőzés a tízparancsolat betartása.

  • A vedekezes a leheto leg-jobb ellenallas.
    Kovesd KENNY alapvetu javaslatait.
    Minimum hygenia.
    Persze az egeszseges eletmod ami serkenti mindeki ellenallokepesseget megelozni barmi jarvanyokat.

    Amit COVID-19 bizonyit, hogy az atlagos-teli influenza magassab aldozatokat szed evente, mint ez a virus maig.
    S a tavasz erkezesevl elfog mulni.

  • talalom
    2020 március 9
    3:28 du.

    Igen a Nyugdíjasok csökkentése az megy. Nekem két éve úgy csökkentették a Nyugdíjasokat, hogy Édesapám kórházi fertőzésben halt meg, Édesanyám két hete, még mindig tisztázatlan körülmények között, két és fél órás kórházba kerülés után. A 25 éves doktornő sem tudja mi történhetett, de mindent megtettek érte – mondta.

    Ezért is biznisz az év végén az inflációkövető korrekciós nyugdíjat egyben kiküldeni, mert aki év közben hal meg – az ahelyett, hogy arra a pár hónapra megkapná ami az övé, így legalább év végén még azt a pár ezer forintot sem kell már kinek kiutalnia a magyar államnak.

  • Drizari
    2020 március 9
    1:44 du.

    Igen, pontosan így van, erre lehet számítani ahogy írtad.

  • Drizari
    2020 március 10
    9:55 de.

    Andrew_s,

    meg kellene érteni, hogy Magyarország közegészségügye képtelen a szűrésre. Leírtam már: ami tesztet használnak, az csak és kizárólag már a tünetekkel rendelkező fertőzötteket mutatja ki, mert a teszt az ellenanyag termelődésre reagál”

    Okvetlen idézd, ahol az ellenkezőjét írtam. Idézet a cikkből:
    ” Tehát a munkáltató akár az első köhintésnél hazaküldheti. ”
    S ezt követi a szűrésekkel foglalkozó rész. Ha nem érted (incl. nem akarod érteni, csak hajtogatni a magadét, amit azt hiszed láttál olvasni), akkor ne erőltesd. Szerintem…..

  • Drizari
    2020 március 9
    1:44 du.
    Amúgy miért nem veszel a kezedbe valami olcsó, de hatékony biológia-könyvet. Netán Google.
    Ezt bírtad leírni.
    „a magyar közegészségügy annyira fos állapotban van, hogy csak azokat a fertőzötteket bírják kiszűrni teszttel, akinél beindult az ellenanyag termelődés. A magyar olcsó teszt (2000 forint) ugyanis csak ezt méri, nem vettek drága, de hatásos tesztet, ami azonnal kimutatja magát a vírust.

    Mesélj szépen mi az „azonnal”? Ha rám tüsszentenek a buszon, akkortól. 1 perc? 1 óra? Honnan kellene kimutatni szerinted „azonnal”?
    Békélj meg azzal, hogy bár elvileg van lehetőség arra, hogy 1 RNS szál is kimutatható legyen, valójában még azt is sorozatreplikáció után vizsgálják molekuláris biológiai laborokban. Az ember nem az.

    Nem az a baj, hogy demagóg vagy. Van ilyen. Az a baj, hogy még a féligazságaid sem igazak. Ez még csak nem is demagógia, hanem kamu.
    A baj nem az, hogy a tünetmentes embereket nem szűrik, hanem az, hogy még a vélelmezett tünetekkel rendelkezőket SEM. Ennek semmi köze az antitestes kamudhoz.

  • HunCanada
    2020 március 10
    2:28 du.

    Egy fenét. Drizarinak nagyjából gőze sincs arról, amiről fecseg. Még Google-gőze sem.