A Fidesz bűnösen pazarolja Magyarország legfontosabb természeti kincsét – a nemzet tagjainak képességeit

2022 október 5 9:56 de.66 hozzászólás

Hallgatom az ATV Startban Őrsi Gergely II. kerületi polgármestert. Az mszp-s politikust persze az ellenzék helyzetéről, állapotáról kérdezi a riporter. És Őrsi felmondja a leckét: az ellenzék nem egységes, mindegyik párt az ellenzéken belül tör vezető szerepre, az egyes szereplők egymást hiteltelenítik stb. stb…

Persze így van ez másutt, máskor is. A kérdezőt főként a ki, kivel, mit érdekli. Szerintem viszont a médiának lenne felelőssége a társadalom edukálásában, főként, ami a politikát, annak működését illeti.

A politika ugyanis se nem a patás ördög, se nem a megváltó. A társadalom irányítására tett ajánlat. A médiának meg ezeket az ajánlatokat kellene ismertetniük – némi magyarázattal: melyik ajánlatnak mi a hátránya-előnye. Hogy a közönség az alternatívák ismeretében dönthessen a választásokon.

Mondok példát.

A jelenlegi kormány minimálisra csökkentette a személyi jövedelemadó (szja) mértékét, kibővítette a mentességek körét, a visszaigénylési lehetőségeket, ráadásul egykulcsossá tette az adót. (Most éppen a harmincon felüli gyerekes nők kapnának örökös szja mentességet.) Naná, hogy népszerű intézkedés. Közben meg az általános fogyasztási adó világbajnok – holott azt a legszegényebb is fizeti minden kiló liszt, liter benzin után. (Nem is beszélve a jövedéki adókról: ami pl. a szerencsejáték esetében méltányos lehet. De a benzin árában?

A mai magyar adórendszer végtelenül kirekesztő, erősíti a társadalom szétszakítottságát, szinte lehetetlenné teszi a társadalom mobilitását – ami még a beruházásoknál is nagyobb mértékben befolyásolja egy közösség versenyképességét. Ha a közösségi szolgáltatások – közlekedés, infrastrukturális hálózatok (köztük az egészségügy, oktatás) – elérésének esélye közel azonos a társadalom tagjainak számára, az az egész közösség sikerét – gazdasági teljesítményét is! – meghatározza.

Elvi különbség hát a jelenlegi kormányerő és ellenzéke között az adórendszer működtetése. A Főkolompos és tettestársai szemmel láthatóan úgy gondolják: az erősebb kutya… érvényesülhet. Pl. A gyermekek után járó családi pótlék 12 éve nem változott – viszont a gyerekes felnőtt adókedvezményt kap a gyerekei után. Ez azt jelenti, hogy egy tehetősebb, jobban kereső család gyermekének a többszöröse jut annál a gyereknél, ahol a szülő pl. minimálbéres, vagy pláne, munkanélküli – hiszen az nem fizet szja-t, nincs miből levonnia. Vagyis, a gyermekek neveléséhez való hozzájárulás ott a legkevesebb, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Így a „szegényember” gyerekének esélye sincs kitörni a szegénységből -, hiszen a szülei nem tudják megfizetni a színvonalasabb oktatást. Ráadásul a kormány folyamatosan szegényíti az ingyenes állami oktatást – és az egészségügyet.

Ez nem egyszerűen szolidaritási kérdés – kőkemény gazdasági racionalitási ügy. Mert hol van az megírva, hogy csak a jobban élő gyerekek okosak, tehetségesek – a nélkülözők meg mind ostobák? (Persze a körülmények erősítik a különbségeket. Hiába van kiváló nyelvérzéke egy bolti eladó és egy tanító házaspár gyerekének, ha nem tudják megfizetni a különórát, nopláne külföldi oktatást.)

Pedig a leghatékonyabb termelőeszköz a munkaerő. Nagyon nem mindegy, hogy az a gyerek felnőve legfeljebb tömegmunkára képes, vagy önálló, kreatív teljesítményre. Lehet ez a mechanika, az elektromosság, a mezőgazdaság, a számítástechnika, sőt a művészetek területén.

A jelenlegi kormány bűnösen pazarolja Magyarország legfontosabb természeti kincsét – a nemzet tagjainak képességeit, tehetségét.

Rátesi Margit

66 hozzászólás

  • Örömmel olvasom,hogy a magyarországi szegényeknek komoly benzin problémáik vannak.Ez azt jelenti,hogy jobb módúaknak már csak a
    helikopter rotorok beszerzésével van gondjuk.Gondolom ezért is a kormányt lehet elmarasztalni.Bort,búzát,békességet.”Hass,alkoss, gyarapíts s a haza fényre derül.”

  • Margit, ugyan monggy má’ egy ennél jobb adórendszert bárhol a Földön!
    és hogy miért jobb?
    köszike
    vannak nemzetközi körülmények amikbe Magyarország kormányának sem és az ellenzékének sem sincsen beleszólása, az ellenzék a jelenleginél sokkal rosszabb állapotokat akar mert azért fizetik azok akiknek aómeg „az” lenne jó

    üdv

  • Az ATV is csak a NER egyik al-szerve.
    Apró igazságokba csomagolják az ordítóan hatalmas hazugságokat.
    Hogy féken tartsák a feldühödött, ámde meglehetősen tájékozatlan jómagyarmunkásemberek tízezreit.

  • Succubus Lilith

    Kedves Margitka!

    Irod: „A mai magyar adórendszer végtelenül kirekesztő…”

    Ha jol ertem erre a kovetkeztetesre azert jutottal, mert az adoztatas egykulcsos. Jol ertem?

  • Lilith! Kicsit bonyolultabb, hiszen sokféle kulcs van az adórendszerben, – csak az szja „egykulcsos”.
    Egy adórendszer minden ünnepi szónoklatnál jobban megmutatja egy kormányzat szándékait, felfogását a társadalomról, a nemzetről.
    Mire való az adó? Arra, hogy megteremtse közös életünk kereteit, legyenek utak, hidak hálózatok stb. Legyen államigazgatás, jogszolgáltatás, rendvédelem, katonaság. Nagyon fontos a kiegyenlítő, esélyteremtő szerepe.Egy társadalom akkor sikeres, ha mobil: vagyis ha a tagjainak sorsát nem az dönti el, hová született, hanem a képességei, kvalitásai esélyt kapnak. (A „legvidámabb barakk” Magyarországán ez volt a legfontosabb és legsikeresebb „beruházás”. A nyolcvanas években már mutatkoztak az „ingyenes” oktatás, eü hátrányai: csak nem a bárógyerek, hanem a kádergyerek tanulhatott könnyebben, a káder jutott hozzá a magas szintű eü ellátáshoz stb. Már 82-ben mutatták szociológiai felmérések, hogy szakadék tátong a társadalom csoportjai között. Egy kormányzatnak lenne dolga e szakadék(ok) fölött „hidat” építeni, esélyt teremteni. Ehhez is kell az adórendszer.
    Az én szememben egy ócska senkiházi, aki a nemzeti lobogóba burkolózva ordibál hülyeségeket – miközben elsunnyogja az adót, sajnál minden fillért a hazájától, a nemzettársaitól. De az is, aki e forintokból a saját piramisát építi stadionok formájában, vagy ami még rosszabb, saját zsebre dolgozik.

  • Ismétcsak begerjedtek a nácik :
    Rodeo (több néven is)
    Gyuri10
    (Majd jön a többi is..)

  • Succubus Lilith

    gyuri10 2022 október 5 10:25 de.

    Europa eljutott oda, hogy azon toprengenek vajon melyik jon elobb; a fagyhalal, vagy az ehhalal?
    De akinek ilyen jo baratja es szovetsegese van mast nem is remelhet.

    Izraelben el kezdtek mar gondolkodni azon, hogy jobb lenne ezt a kivalo szovetsegest elkuldeni a banatba, es inkabb Putyin Atyuskanal kilincselni, vagy megprobalnak ok is ehenhalni?

  • Tagadhatalan hogy a magyarok is mint a vilagon minden mas emberilenyei a szabad-lehetoseg es az elzalogosithatalan let-lehetoseget keresi, s megy oda ahol az letezik szamukra.
    S az am nem hazfiatlansag, sem bun, csupan normalis emberi tett.

    De a kerdesem lenne inakbb, hogy miert nem oda ozonlik az emberiseg zomei?????

    Az adorendszereik is teljes gazemberseg es ostobasag.

    A 27%-os AFA, ill. kereskedelmi ado , tagadhatalan UTCCA-RABLAS.

    Mar tobbszor jeleztem, hogy Florida Orszag evi teljes allam-koltekezeset csupan 7%-os kereskedelmi adokbol tartja fenn.

    A normalis es tisztesseges adoztatas csupan a PROFIT, VAGYON es OROKLES adoztatasa, de nem tulkzot modon am, mert akkor a kozgazdasagot pusztitja.

    Pont az ami teszi az ottani el;etmodot lehetelenne ,s azert menkulnek a magyarok ahova csak leheto, szbadnak es sikeresnek lenniuk.

    Na de azt mind a pufalyakasok remesen gyulolik am.

    Tehat elveznetek szukseges a felfogasaitok alapjan.

    P.S.

    Nem josolok, de majd a November 9-i hirekben a politikai foldrengest fogjatok hallani a USA valasztasok eredmenyekent a Biden elvtars koltekezesei altal okozva.

    Ma radikalis liberalis demokratak csupan a korlatlan emberi-magzat-pusztitason rikacsolnak.
    A Fegyver-jogok ellenzesen teljesen elnemultak, belatva hogy azt senki nem hajlando feladni.

    Ma 36% Biden tamogatoja, de 63% ellenzi, s ma mar nem 69%, hanem 85% latja a szukseget a politikai valtoztatasra.

    A ma reggeli hirekben, meg Oregon, a LEG-balibb orszag is Koztarsasagi kromanyzo-valasztasara halad.

  • Orsós Elemér

    Succubus Lilith
    2022 október 7
    6:11 de.

    Úgy vélem Európa és Izrael is vidáman elboldogulna akármilyen „szövetséges” nélkül is, sőt csak akkor igazán!

  • Pofátlan és embertelen gyalázat ami tegnap történt Bp-en!

    „Október 6-án az V. kerületi önkormányzat kilakoltatást kért a 67 éves Dr. Kovács Zsuzsa ellen, aki korábban kódexkutató volt az MTA Nyelvtudományi Intézeténél, néhány évig a Lyoni Egyetemen is tanított, de 45 830 forintos nyugdíja mellett tartozása halmozódott fel. Zsuzsát annak ellenére küldték hajléktalanszállóra, hogy a múlt szerdán az V. kerület fideszes polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter is megszavazta azt a fővárosi határozatot, amiben a kerületek vállalták, hogy felfüggesztik a folyamatban lévő kilakoltatási eljárásokat, mivel „a jelenlegi válsághelyzetben morálisan igazolhatatlan az utcára tenni önkormányzati bérlakások bérlőit, még akkor is, ha élethelyzetük miatt fizetési késedelembe estek”. Szentgyörgyvölgyi a kilakoltatást annak ellenére sem akarta felfüggeszteni, hogy Menhely Alapítvány, a Hálózat Alapítvány és a Város Mindenkié aktivistái felajánlották az önkormányzatnak a pár 100 ezres tartozás azonnali kifizetését, ha megújítják Zsuzsa bérlői szerződését. …
    A rendőrök és a végrehajtók délután 1-re jutottak be Zsuzsa lakásába. Innen az idős mozgássérült nőt a Fővárosi Önkormányzat egyik átmeneti szállására vitték a Magyar Evangéliumi Testvérközösség szociális munkásainak és a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatának segítségével.
    A kilakoltatásra indokot adó tartozás összegén a helyszínre kirendelt családsegítő munkatárai is elcsodálkoztak. Azt mondták, akár még segíteni is tudtak volna, ha nem egy nappal korábban értesítik őket. Ehelyett az önkormányzat azzal gondolta rendezni a konfliktust, hogy hajléktalanszállóra küldi a nőt. Az AVM szerint Zsuzsa „kegyetlen kilakoltatására alapvetően rendszerszintű hibák miatt kerülhetett sor: azért, mert a magyarországi társadalompolitikai rendszer semmilyen érdemi védelmet nem nyújt a hajléktalanná válással szemben”.”

    https://444.hu/kepek/2022/10/07/hiaba-rendeztek-volna-a-nyugdijas-kodexkutato-tartozasat-a-belvarosi-onkormanyzat-hajlektalanszallora-kuldte

  • talalom
    2022 október 7
    4:32 de.
    Margit, mivel voltál kedves figyelmen kívül hagyni kérdésemet,
    itt említem meg,

    a társadalomban igenis szüxég van piramisokra is!
    azok mutatják fel a világnak és saját magunknak is, hogy vagyunk valakik

    egy sor „kádárkockaház” egészséges és szűkös életre elegendő, de önmagában hordozza a kicsiség örökkévalóságát és ez pontosan a kockaház által okozva többre és szebbre való vágyat generál {daszépszónemdebár} !!!

    a képességek beli különbségeket a társadalom dolga honorálni és ehhez meg kell teremteni a rengeteg soxínű elismerési lehetőséget

    én magam prolicsalád sarjaként és értelmiségiként sohasem tapasztaltam az ingyen egészségügy és ingyen oktatás hátrányait csakis előnyeit!

    az a faramuci — az általad és joebidén&tsai által hírdetett —

    fizess érte annak értéke szerint amit számodra okoz;

    azaz ha jó a tanintézmény és nem Yale Egyetem, akkor fizessen érte és vegyen fel rá életre szóló teherként hitelt, ami ugyanígy az egészségügyre is oktrojálható NAGYON HAMIS KÉPZET-ként!

    számszakilag is emberileg is a teljes csőd az eredménye és mindkét társadalomban azonosan!

    Lásd Ye- Adidas [Kanye West-Adidas] vitáját és a White Life matter T-shirt kolosszális hatását ami Magyarországon más szubjektumok által de azonosan képviselt és egyre élesedő társadalmi egyenlőtlenséget kritizáló mozgalommá növi ki magát

    magyarországon a rasszizmus nem olyan mély mint a nyugaton:

    a kolonializmus bástyáján ülve mint a nyugati demokráciákban
    ahol a xenofóbia és a genderidentitássá minősűlt agyficamban jelenik meg és halálos!

    ZSÁKUTCÁS TÁRSADALMI MOZGALOM AZAZ AGYLÚDTALPAS IDEOLÓGIA

    a profitot kényszerrel újra kell osztani és abban nagyon bölcsnek kellene maradni de pont „ez” a bölcsesség hiányzik,

    mert minden szentnek saját maga felé hajlik a keze kivéve az oszlopszentet aki az ágyékkötőjét szorongattya, hogy nehogy lelepleződjön, hogy semmilyen ruha sincs rajta!

    a „profitshare mértéke” alapvető és ha ehhez az adózási rendszer hozzájárúl mint egyik tényező{SIC}, akkor jó,

    ha nem akkor másik rongybabát kell keresni!

    és ez ma folyamatban van!

    lásd még az ENSZ folyamatban lévő plenáris ülésén elhangzottakat,

    amik agyon vannak hallgatva,

    s a világ közel fele keményen nem ért egyet

    {hogy ne mondjam azt ami ott is elhangzik, mert ugye a nyommdafesték?}

    azzal amit a szellemtelen szellemi vezérek önfelkelt bűnbandája katonai hatalommal rá akar erőszakolni elnyomás kapcsán az összes többiekre!!!

    sok minden a fősodratban szereplő ideológiai maszlagért és zseléért a kóbor kutya sem érdeklődik viszont már ők is lőnek!
    most éppen:

    nagyot szólt OPEC+ bemondta az unalmast és ehhez 60+ ország hangosan csatlakozott

    tehát a magyar ellenzék hazaáruló és az OV kormányzat lehetne jobb is {de ki nem a világban?}

    de{SIC} most nemzeti érdeket képvisel a stadioniokban is és egyéb piramisokban amikről itt Szukits barátunk szokott nagyon mély ismertetőket felmutatni

    figyelj oda!!!

  • Proletárdiktatúrikus gondolatok. Pedig kimondja a valóságot:

    „A politika ugyanis se nem a patás ördög, se nem a megváltó. A társadalom irányítására tett ajánlat. … Hogy a közönség az alternatívák ismeretében dönthessen a választásokon.”

    A választás megtörtént 2022. április 3-án. Elsöprő fölénnyel nyert ismét 2/3-al a Fidesz-KDNP, és a baloldali hatpárti összefogás történelmi vereséget szenvedett.

    Most az irányításban – a tanárok elbocsátásával – ugyan egy kis gond kerekedett, nem lett volna szabad feldühíteni a fiatalokat. Ám a bökkenő az, hogy nincs másik és új alternatíva. Az ellenzék tradíció nélküli, sőt, tagadja. Az Európai Unió parlamentjében is Magyarország ellen munkálkodnak a képviselőik.

  • Kedves Lilith! Ez butaság: +18 fokban senkit nem fenyeget fagyhalál, és a tömeges éhhalál víziója sem reális ott, ahol az élelmiszerek 20-30%-a a szemétbe kerül.
    De el kell gondolkodnunk azon, tartható-e és meddig a termelés és a fogyasztás állandó növelésén alapuló szisztéma? Főként a Föld ökoszisztémája ad aggasztó jeleket.

  • Succubus Lilith
    2022 október 7
    6:11 de.
    Izraelben minden síkon megvannak a gondolkodó emberek.Nem csak a saját önellátásunkról,de még Jordánia és a PLO vadaskert vízellátásáról is mi gondoskodunk.Arról már ne is beszéljünk, hogy a gázai terroristák is a mi áramunkat kapják(ingyen).Mi nem zárunk és nem nyitunk semmilyen irányba.Igyekszünk megvédeni az érdekeinket még a magyar nyelven minket lenácizó pufajkás haláltáborőr utódok ellen is.A Yukik,pedig nem kapnak tőlünk semmilyen háborús segítséget.Akkor sem,ha az idióta Geycy nevű náci-utód belegebed az elítélésünkbe.A Dohány zsinagógából ellopott bársony imaleplet nem kell,hogy visszaadja.Küldje el az ukránoknak és segítsen Vaskupolát csinálni belőle.
    Ezen túlmenően elárulom a”jó embereknek”sajnálatos tényt: Mindenben értsd,mindenben önellátók vagyunk.Sem éh sem fagyhalál nem vár ránk.Mindezt meghagyjuk az önmagát lábon lövő Európai megvezetetteknek.

  • Succubus Lilith
    2022 október 7
    6:11 de.
    Valóban vannak gondjaink.Még nem tudjuk,hogy adjunk e Európának a gáz és termény feleslegeinkből.A nyári 35-38 fokot átvészeltük a légkondicionálóinkkal.A téli +25-28 fokos fagyban ritkábban megyünk majd mártogatódzni a +18-20 fokos tengervízbe.A következő nyárig,már megtartjuk az idén vásárolt fürdőruhát is.Spórolni kell,mert az európai szankciózóknak is kell valamicskét küldeni, de persze”jut is marad is”alapon.

  • Succubus Lilith

    Kedves Margit,

    Itt nem csak a gaz es az olaj hianyat inteztek el Amerika urai, hanem szep lassan teszik tonkre a mezogazdasagot is. Lehet, hogy az iden meg lesz mit enni, de ha minden a tervek szerint megy jovore mar nem biztos.

    Csak az mentheti meg Europat ha az olaszok es a kozep-europaiak mind kilepnek a gittegyletbol es legalabb a mezogazdasagukat nem hagyjak tonkretetetni mondvacsinalt okokbol.

    Nalunk, itt Albertaban, most van egy kis remeny. Uj Premier-unk van, ami provincialis miniszterelnok. Direkt azert leptem be a partjaba, hogy szavazhassak ra. Meg akarja szuntetni a kozponti allam befolyasat a provinciankra, mert Elso Dzsasztin the Great az amerikai hatterhatalom seggebol enekel kifele, es tervei szerint jovore mar itt sem lenne nagyon mit enni. Nem is beszelve a tobbi huncutsagrol.
    (Ez most csak a part vezetojet valasztotta meg, mert aki jelenleg van ketszinuen kezelte a kovidosdi nevu jatekot, es csak tegnapelottig maradt a provincia vezetoje.)

  • Succubus Lilith

    Bocs Margitka, abban igazad van, hogy nagyon sok elemiszer megy a szemetbe, sot meg tevedsz is, mert kb. 45% van kidobva naponta.

    Mellesleg, a gazdasagok novekedese mar eleve hazugsag, nem arra van szukseg, hanem ujabb es ujabb csillogo-villogo szemetek gyartasara, ami megtetszik az embereknek es veszik. 🙂

  • Margitka
    Lilithke
    10.5.5:38
    Gyurika

    Lilit, Légyszi’ ne élj vissza Margitka köz-gáz ártatlanságával, vagyis azzal, hogy Ő fenti cikkében v é l e t l e n ü l egy-az-egyben csupáncsak átvette Orbanisztán Önz’társaság kormányának ezt a hazug szójátékszerű propaganda lózungját, miszerint és úgymond’:

    „”a magyar adórendszer egykulcsos””. ))) 😀 ((( *

    Pedig az, a francokat egykulcsos sőt, pláne az áfát is figyelembe véve, ami – igaz – e g y-maga 27%-os s így azonos mértékben, de nem azonos arányban sújtja a kisnyugdíjas nénike tejét, vaját kenyerét és fűtésszámláját, mint a Mercedesét tankoló villalakó benzinjét és medence fűtését azaz a jövedelmét.

    Többekközt az orbáni világnak ez a csökött hazugsága is, akárcsak a N E R többi fals és orbitális kamu szólama az egyszerű, ám közgazdaságban járatlan ember fülébe nap-mint-nap a hamis egyenlőség simogató látszatát suttogja bele az ő goebbelsi szirénhangján… Az meg, attól és az ilyen jólhangzó szavaktól megittasultan özönlik a szavazófülkékbe,mint ókori cserépszvazók tömegesen…

    Ezért kapott Gyuri10 is Margitka melléfogásán a fönt megírt, pikírt kommentjében…
    ˙

    .

    *Csak a személyi jövedelemadó egykulcsos, de nem az adórendszer!

  • UTÓSZÓ

    Arról már nem is beszélve, hogy az „”az egykulcsos adórendszer”” nem nélkülözi az adó, adóztatását, illetve ezeknek is a többszörös, így hatványozott adósarc technikáját sem…

    Méghogy egykulcsos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Wariorr
    08.6:54

    Ne hazudj, ne csúsztass aranyapám!

    Az Ellenzéki Összefogás nem baloldali, mint azt blöffölöd. Hacsak nem úgy értelmezed, hogy tényleg, a szélsőjobbos fid SS-hez képest relative bárki baloldali, amiben így még igazad is lehetne… Deutsch Tompika is ugyanígy kommunikálja e zavarát.

    Nem, a fid SS nem nyert – mint azt te állítod – 2/3-dal. Az ő „győzelmük” csak az általuk, a sajátmaguk számára felállított választási törvény (szabályrendszer) valamint médiamonopólium mágikus feltételei között alakulhatott. Ezt így alkotta meg a Führerük…

    Hazudsz, ha azt wariálod, hogy az ellenzéknek nem voltak és nincsenek tradíciói. Hisz e tradíciók végtelen sorát egyelőre csak példaként, fontossági sorrend nélkül: Petőfi, Arany, Jókai, Ady, Móricz, Móra, Mikszáth, József Attila, Radnóti, Bartók és Kodály s a többi progresszív arcpoeticáját kifejező számtalan művészi megszólalást és alkotást, melyekben könnyű példákat találni a Horthy-feudalista, és az azzal kovalens kötést alkotó kapitalista, ugyancsak társadalmi egyenlőtlenséget és tőkésdiktatúrát konzekvensen tagadó művek igenis tradicionális mondatai sokaságát, amilyenek úgy tűnik, hiányoznak olvasmányaid silány élménytárából… Egyébként ebből az alkotó sorból a munkásmozgalom, a proletariátus – nemcsak magyar – tehát a legeklatánsabb képviselője a József Áron fia…

    Csak úgy mellesleg annak a Hattagú Ellenzéki Összefogásnak a tradíciói igenis polgári, munkás, sőt még nacionalista és még paraszti múltra is épül… Egy dolog biztosan közös volt bennük, tagadják a hazug Orbáni neohorthyzmust…

  • SchumackerLady

    Voronyezs
    10.09.3:50

    Légy jobbszívű! Ha Rátesi kolléganő ama ominózus mondatrész elé s után odatesz egy-egy idézőjelet, akkor talán minden meg lenne bocsátva. A kérdés csak az, hogy ő maga rájött e erre a szarvas hibára mely az „egykulcsos adórendszer” hangzatú maszlag még a jogos kritikusokat – mint Margit is – a kamuflázs szakkifejezési csapdájába ejtik.
    Ennél fogva kiderült, hogy az ilyen kelepcék nem csupán a közgazdaságban kevésbé jártas, de a nyelvben mégiscsak járatos betűvetők számára is jól megásott cövekvermek lehetnek. Ezekre alaposan fel kell készülni, különben épp’ a mondanivaló válhat kontraproduktívvá.

  • Gézával egyetértek ez ügyben:
    Az ATV nem más mint őfelsége ellenzéke.

  • Succubus Lilith

    Voronyezs 2022 október 9 3:50 de.

    En mar eleve ellensege vagyok a jovedelemadonak, ami onnan szarmazik, hogy megszuntettek a vamokat. Az elso vilaghaboru elott a vamokbol elt minden orszag, es valahogy megeltek. Ki tudja hogyan? Mysteries of the past…

    Ha a vam nem eleg, lehet mellette alkalmazni egy AFA-szeru adot, de nem ugy ahogy az Magyarorszagon, vagy Kanadaban megy.

    Eloszoris az AFA-t (GST-t) nem kene a szolgaltatasra is kiterjeszteni, amivel minden ennivalo mentes lenne az AFA-tol, vagy GST-tol, akar nyers „alapetel” a boltban, akar toltott kaposzta egy etteremben.
    Rebate-ek, visszafizetesek helyett inkabb az alapveto haztartasi termekekre kevesebb lehetne az ilyen ado, mig luxuscikkekre kicsivel tobb.

    Vegezetul, egyszerusiteni kene, hogy ne a szokasos allapot alljon be, hogy amig behajt az adohivatal egy dollart addig 95 centet fizet ki ra. Ha talan a 100 ezer adohivatali munkasbol 90 ezret szelnek eresztenenek, mindjart lenne penz tobb mindenre.

  • gyuri10
    2022 október 8
    9:46 de.

    „Izraelben minden síkon megvannak a gondolkodó emberek..”

    Lehet, de hogy te nem tartozol közéjük, az tuti..te idióta : ))

  • Egyébként meg két napja megint tele van az ég nehéz NATO szállító gépekkel.
    Most olyan sűrűn húzzák a csíkot kelet-nyugati irányban, mint a második Öbölháború idején.

    De valami megváltozott:
    Ma (hétfőn) már nem csak délen hanem északias irányokban is jöttek . Olyat láttam ma délelőtt, amit eddig még soha:
    Egy gép keletről visszafelé tartott, egy másik meg az ő kondenz-csikján haladt kelet felé…egy másik pedig délies irányból fordulóval váltott ésazkias irányba…Az északra lévő pályán közlekedők pont a házam felett mennek.Jól ki lehet venni hogy négy (4) kondenzcsíkot húznak és a szárnyuk erősen hátrafelé nyilazott. Ezek távolról sem hasonlítanak polgári utasgépekre.

  • Orbán: Magyarország a világ 5. leginkább háj-tek országa – tényleg ezt nyilatkozta, nem viccc 🙂
    https://444.hu/2022/10/10/orban-magyarorszag-a-vilag-5-leginkabb-high-tech-orszaga

    Mindeközben a csalhatatlan bizonyíték: Budapest 2022 október 5. diák és pedagógus tüntetés az oktatási nyomor ellen
    https://www.youtube.com/watch?v=EvVQY68_I1U

  • Szubkubbusch
    22.10. 9.1:57

    A cikk témájától eltérően itt többekhez hasonlóan, mint „jólértesült” Te is csak a jelenségek felszínét vakargatod a gazdasági rendszer; a globális monopolkapitalizmus helyett ilyen nemzetelméleti, és helyi, provinciális pártpreferenciák és magánügyek taglalgatásával…

    Az minden estre furcsa egy logika, ahol a közös erőben rejlő potenciálnál többre tartod a közösség atomizációját, a pici rész erejét, mint a tömb, a csapat, a „kritikus tömegben” rejlő végtelen energiát.

    Bezzeg a konszernekkel, a monopóliumokkal nem vagy annyira szigorú és „megosztó” mint a politikusok napi botlásaival szemben. Pedig azok is csak főnökeik, a gazdasági háttér gazdáinak a függvényei… Legalábbis ami a konzervatív jobboldalt illeti, nagyon is…

    A mindent átszövő monopoltőkét, mint okot(!) egyszer sem veszed figyelembe, vagyis kritikád górcsöve alá, de bezzeg az EU-t vagy a kanadai államszövetséget stb-t annál inkább, méghozzá kicsinyes nemzeti színezettel megspékelve…

    Pedig biz’a politikai anomáliák igazi oka mégiscsak és elsősorban a nagy tőkéstársaságok valóságos – hazai[nemzeti] és globális világszerti – háttérhatalmi uralma és főleg világrendszere, ami nem a napi politika hétköznapi turbulenciáin, viszont mind-mind csak a monopoltőke okozataiként, annak egyenes jelenségei következményein nyugszanak.

    Elsősorban pedig részedről is, ez a rendszer szolgálna rá a szigorú kritikára, meg kitudja, olyan igaz-politikai lépésekre egyaránt…

    Mert az ilyen jólértesült fickó mint pl.Te is, nem hivatkozhatna arra, hogy sajnálom, de a konszernek, meg a részvénytásrsaságok, meg kituggya még miféle, államba beépült érdekszövetség kopmplexumok belső világába már én sem láthatok bele. Tehát én egyedül csak a magam talajszintjén lehetek kritikus polgár. De hát ezt szolgálja a napi politika gumicsontja – nemde? 😀

    Üdvözz s légy:
    Dubois

  • A hozzaszollasok tobsege ismet a cikk alanyatol tavol esett.

    Mint a kilakoltatott holgy esete erintve.

    Nem tudva az eset eredti adatait, sem a panaszkodok, de aki kolcsont vesz fel, annak kotelessege annak betartasara.
    Ha keptelen fizetni annak koltseget boldogan es kivallo jovedelmezo korulmenyek kozott eladhatja lakasat mielott arra pontra jutna.

    De mindenesetben kotelessgenek elhanyagolasa a sjat hibaja.

    S nem hinnem hogy abrki az itteni olvasok kozul hajlando lett volna a kolcsont nyujtani a holgynek, vagy barkinbek, azon cellal hogy azt majd nem ohajtana a kolcsonbe nyujtott penzt visszakapni.

    Nagyon valotlannak tunik az is hogy a nagykepzetsegu holgy, aki nyugaton is dolgozott hogy keptelen lett volna kotelesseget fizetni, vagy legalabb is a megfelelo-lepeseket tenni a sajat erdekeben.

    De ha valaki itten hajlando lenne azt tenni, kerem lepjen elo es segitsen, az lenne am az emberseges tett.

  • Orban NEM PAZAROLJA a magyarok kepessegeit es szorgalmait, azok menekulnek onnan mert eleguk lett a regi elmaradt socialista modszerek alpajan elni eletuket.

    Az megy vilagszerte, ozonlenek a tomegek ahol jovojuket latjak lehetonek.

    Vajon miert senki mnem menekul oroszba, Cubaba, venezuelaba????

  • Orban nem el vissza semmivel, csupan azt az egyedulli modszert kepes alkalmazni amire tanitottak a Komsomolista (KISS-es) elvtarsai.
    Korlatlanul es megallasnelkul a szocialista modszereket folytatani.
    Az oriasi allam-burokracia, annak oriasi penzbeli koltsegeit a termelo-dolgozo-adofizetok zsebeib ol kicsikarni.

    Mind az allami-tulajdonban levo de sikertelen vallalatok vesztes-koltsgeit fedezni az adofizetok zsebeibol.

    De az a ti imadott szocializmusotok, miert nem elvezitek tapsolva?????

    Akinek letezik nemi esze azok mind menekulnek monnan, s hova rohannak????
    Nem egy masik szocialista tarsadamakba mint Cuba, Orosz, stb.

    De miert szidjatok Orbant???
    Hiszen az nem az o vetke kovetni amire tanitottatok, azt csak buszken koveti.

    Ebredjetek mar fel, HA kepesek lennetek.

    Mindenki a szabad korlatlan lehetosegeket keresi es ohajtja, s nem a szocialista bedoglott modszerek tovabbi folytatasait.

    Itt a USA-ban , ma US kepviselo Tulsi Gabbard bejelentette hogy keptelen tovabba Demokrata Part tagjakent lenni, „nincsen gyomra arra”.

    De az megy am vilagszerte, nem csak Magyarorszagon.

    De a kerdesem maradt, hogy mi a feneert nem vagytok hajlandok valtoztatni azon????

    Tul lustak vagytok mint a kutya barmit is tenni.

    Hiszen csupan 100,000 alairssal MINDEN Parlamenti ugyeket szbadon a nemzet szvazoi-ele tehettek am.

    Igen, meg az adzotatasi ugyeket is.
    Egyszeruen olyan adoitok leheto amit a lakossag tobbsege megszavazna.

    Miert csak az ures es esztelen pofazasotok allandoan???????

  • Nem boldogan irom, de a tagadhatalan valosag hogy a KMH hozzaszolloinak a tobbsege csak az ocska ,ertelmetlen propaganda maszlagokat fulyak, mint a fenti hozzaszolo Du Bois.

    A nemzetkozi, mondjuk vilagszerti kereskedlem ami forgatja a vilagot, teljes es valo ertelmeben am.
    S azt miert szidjatok???
    Maskent maig is az okorszeker hatsoreszen lennetek.

    Nem is emlitve hogy a MONOPOLIUM-lehetosget mar tobb mint 100 esztendovel ezelott torvenyesen megsszuntetve.

    Barmi vallalat nagymeretuve valik , a torveny koveteli annak felosztasat.
    Biztositani a SZABAD-VERSENY-lehetoseget.

    S a global-kereskedelem teszi lehetove a jobb eletet mindenki szamara vilagszerte.

    A kinaik azt belattak es alkalmazzak, s gazdagodnak am azon.
    Persze a kinaiak kepesebbek es szorgalmasabbak mint Ti lusta Magyarok.

    Csak egy egyszeru peldat adva.
    A vilagszerti u.n. „Future’s Market” (a jovo-piaca) ami lehtove teszi hogy evek es evek utan en itten friss-finom-mez-edes-mag-mentes fekete-szollot kaphatok minden nap $ 1.88-ert.

    A FUTURE MARKET teszi azt lehetove, ugy a vilaghszerti fogyasztok, mint a vilagszerti termelok szamara.
    Jonne az Michigan, New York ,California, vagy Chile Patagoniajabol.
    A termelo biztositva van az allando arfolyam lehetosgen, a szuret idejen az nem lesz potom-olcso, s rem draga amikor nem terem.

    BESANCON aszonysag panaszkodott hogy Magyarorszagon a barack 3,500 Forint egy kilo amikor terem.
    Persze az a ti megbukott socialista gazdasagi modszereitek eredmenye am.

    Szidjatok a sikerest es a jovedelmezot, de ketsegtelenul nem tetszik nektek amit imadtok.
    Vajon miert nem ?????????

  • Succubus Lilith

    Dubois 2022 október 11 2:22 de.

    „” A cikk témájától eltérően itt többekhez hasonlóan, mint “jólértesült” Te is csak a jelenségek felszínét vakargatod a gazdasági rendszer; a globális monopolkapitalizmus helyett ilyen nemzetelméleti, és helyi, provinciális pártpreferenciák és magánügyek taglalgatásával… „”

    Tudod, az a helyzet errefele, hogy a cenzura nagyon muxik. Vagy elvi, vagy beszarasos alapon. Esetleg Gyuri bacsi nem ad penzt ha … nemtom.
    Ha meg nem lehet megjelentetni itt azt a kritikat, amit a nagy nemzetkozi monopoliumokrol, a globalistakrol kuldok, akkor hiaba varsz tolem tobbet.

    „” Bezzeg a konszernekkel, a monopóliumokkal nem vagy annyira szigorú és “megosztó” mint a politikusok napi botlásaival szemben. Pedig azok is csak főnökeik, a gazdasági háttér gazdáinak a függvényei… Legalábbis ami a konzervatív jobboldalt illeti, nagyon is… „”

    Tevedsz, „odafenn” nincsenek oldalak. Annyi csak a kulonbseg, hogy Eszak-Amerikaban a baloldalit jatszo politikusok most mar nyiltan, pofatlanul haracsolnak, es bar mindenki tud rola, a rendorseg is, abszolut semmi bajuk nem lesz.
    A konzervativ legalabb (egyelore) nem buszkelkedik vele, nem dorzsoli az orrunk ala, hogy: „Latod csorokam? Mi meg ezt is meg tudjuk tenni minden kovetkezmeny nelkul.”

    ” … egyszer sem veszed figyelembe… de bezzeg az EU-t vagy a kanadai államszövetséget stb-t annál inkább, méghozzá kicsinyes nemzeti színezettel megspékelve… ”

    Nem tudom mire gondolsz.

  • Vögelein.

    A gazdák és bérlők egy része most aratja a kukorica és a napraforgó maradékát. Mások őszi talajmunkákat végeznek, egyeseknél kibújt az őszi vetés.

  • GYURI:

    Hopgyan lehetne a magyaroknak, ertve ottan, problemajuk az auto-uzemanyag-esetevel???

    Hiszen a vilagszerti olaj-arak estek jelentosen, s az Orosz olaj a vilagpaiciaron alul adja Magyarorszagnak.

    Ahhhhh, az imadott socialista allamhatalmatok adoja remesen magas.

    De vajon miert?

    Itten (Floridaban) ugy a US es Florida (orszag) koz-zuti-adoja, amit az uzemanyag, olaj, auto-gumi es accumlator arakon ,de csak az auto-utak epitesere es fentartasara koltheto, s az 45.5 cent gallon-onkent.(1 Gallon = 3.8 liter)

    Mit fizettek Ti az allamotoknak az uzemanyagon??????????
    Talan velheto hogy nem fizettek semmit az EU auto-utak-epitesere es fentartasara?!

    (Vajon kepes lenne valaki azt megirni itten, sajnos meg a pizza-arat Pesten sem volt kepes senki megadni, de soha semmire nem nyujt adatokat soha senki.
    Modor, indulat, vagy tudatlansag lehetne az ??????????????

  • OK WARRIOR es WOGELEIN;

    Lenne valaszotok hogy miert doglott-be a magyar mezogazdasag?????

  • DUBOIS:

    Velhetoen es tagadhatalanul igen gyulolod a „monopoltoke”-t.

    De gylolted es gyuloned a LEG-monopolib toke koncentraciojat is?????

    Ami tagadhatalanul az altalatok imadott szoviet-bolshevik allam-kapitalizmus rendeszere volt.

    S nagyreszben Orbanotok maig is azt koveti, az oriasi allamburokracia fentartasaval, s az allami-tulajdonban levo cegek fentartasaval a termelo-doplgozo-produkalo dolgozok zsebeibol.

    De lenne valaki is hajlando vagy kepes inteligens es tisztesseges hangon annak tamogatasat bevallani itten??????

    S ha kerdezhetnem az olvasoktol, ismetelni kerdesemet, hogy miert ellenzitek a kozvetlen demokracia, az elzalogosithatalan emberi jogok, teljes es korlatlan gazdasagi lehetosgeket MINDENKI szamara biztositani egyenloen es alkotmanyosan?????? ugy mint megszabni az allamhatalom mukodesenek hataskoret es kotelessegeit????????????????????

  • Vajon az olvasok es hozzaszollok tobsege mit velne szuksegesnek, ill. hogy mit javasolnatok, tennetek az „orszag kincsenek” ,ill. a lakossag nagyszamu ki-ozonleset megakadalyozni?????

    Persze a „vas-fuggony” visszaallitasa hianyaval am !!!

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 október 11 2:52 du.

    ” Nem boldogan irom, de a tagadhatalan valosag hogy a KMH hozzaszolloinak a tobbsege csak az ocska ,ertelmetlen propaganda maszlagokat fulyak ”

    Es ezt pont te irod… 🙂

    ” A nemzetkozi, mondjuk vilagszerti kereskedlem ami forgatja a vilagot, teljes es valo ertelmeben am.
    S azt miert szidjatok??? ”

    Mar kozoltem veled MindBenderGuz parszor, hogy nem a kereskedelemmel, hanem a vam-mentes kereskedelemmel van baj, de mivel nem gyozod a buta propagandadat nyomatni, erre sem vagy hajlando emlekezni. (Mellesleg, nagyon nem megy neked ez a mindbending errefele, talan fel is adhatnad.)

    .
    ” Nem is emlitve hogy a MONOPOLIUM-lehetosget mar tobb mint 100 esztendovel ezelott torvenyesen megsszuntetve.
    Barmi vallalat nagymeretuve valik , a torveny koveteli annak felosztasat.
    Biztositani a SZABAD-VERSENY-lehetoseget. ”

    Most mar csak az a kerdes, hogy mindenkit hulyenek nezel, vagy nalad tenyleg ennyire komoly problemak vannak vallon felul?

  • Orsós Elemér

    ferenct
    2022 október 10
    7:29 de.

    „Gézával egyetértek ez ügyben:
    Az ATV nem más mint őfelsége ellenzéke.”

    Akárcsak anno Hofi! (Viszont az ATV sokkal ravaszabbul álcázott! 😀 )

  • Orsós Elemér

    warrior
    2022 október 12
    6:13 de.

    A minap az M3-on Nyíregyházáig sajnos csak aszály miatt felére aszott, termést alig tartalmazó szárakat láttam aratni, ami már silónak sem jó! 🙁 Gyanítom, hogy nekik nem fog telni őszi vetőmagokra, de lehet hogy, még tavaszira sem! 🙁

  • Ketsegtelenul a Magyarok amaig is a „labaikkal szavaznak”, az az tavoznak akinek csak lehetosege akad.

    De miert csak „talalom” az egyedulli aki a Fold eccologiajanak a pusztitasat beletja ??????

  • Ne aggodj GYURI, hiszen minden szuksegeleti cikkek imortaltak, nagyban az elelmiszereitek is.

    De miert?????
    Miert nem termel a magyar, lasd Kina es tobb mas Azsiai nemzetek hogyan gazdagodnak !!!!!!

    A magyar mindent a szajaba remel repulni. Hm??????

  • Bendeguz,
    nézz utána,eltévesztetted a címemet.Ha Mányokrekettyénpölöttyén- pattyániakkal akarsz szájat tépni,akkor az én nevem eszedbe(sic) se jusson!Azt,hogy abszolutlich blőd vagy nem kell bizonygatnod. Ha hozzám akarsz írni,karaitaként írhatsz héberül vagy ivritül. Csak azért,hogy mások ne lássák agyherniád méreteit.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gejza
    10.12:39

    Én meg egy kelet-nyugat irányú kondenzcsíkra figyeltem fel.

    Aztán meg hallom, hogy Kárpátalján ismeretlen UKRÁNOK egy

    TURUL MADARAT tüntettek el… Szegény madár úgy húzta haza a

    kondenzcsíkot a magyar határ fülött, mint a te átrepülő N’ato

    Hercules szállítógépeid…

  • LILITHKE;

    Magacskanak a „vam-mentes kerskedelemmel” van baja.

    1. De hogyan kepzelne el a vam-mentessegdet egy tobb nemzetes Unioban???

    2. Vajon mia fenet lennek kepesek a vilagbAn eladni, ertve magyuar termekeket HA azt va,molhato lenne mind a szomszedos europai es barho-letezo nemzetekben.

    3., Javaslom , s velhetoen kepess lenne kattintani es mint Albertai lakos letere olvasni mind az u.n „ANTIMONOPOLY torvenyeket”.

    Sajnos sokat vesztettem amikor az AT&T-t Canadaban azon torvenye altal feloszlatta a kormany tobb mai valalatokka.

    Fedezze fel a valosagot mielott gyerekes elkepzelesei alapjan irogat valotlan meseket.

    Hasonloan a mar lezart cikkeben jelezzte a Torok ottoman Birodalom tamogatasait a nyugati orszagok kormanyai alatal, fokent Churchilre hivatkozva.

    Az Ottoman birodalom az I.V.H.-ban a nemet csaszarsag es az Osztrak-Magyar Monarchia csatlossa volt.

    Annek alapjan az Ottoman birodalom megsemmisuklt. Sot Churchil dichekedett 1920-23-ban annak felosztasaval es a mai jelen orszagok megalpitasaval, mint Syria, Iraq, stb.
    Az ostobasaga volt hogy Kurd, Shia es Suni-kat egynemzette alakitotta, de mind megolo-ellensegek voltak az 7. szazadtol.
    Azert maig is az Iraq-Iran ellensegeskedes.

    Persze ma a Shiak uraljak Iraq-ot, s a Kurdok maig sem onalloak.
    Nem alakitott „ellensuly”t a nemzeti ellensegeskedesekben
    Es Iran a kovetkezo Eszak-Korea, atom fregyverekkel.

    Na de tanulta azt Maga mind elemi iskolaban?!

  • ELEMER:

    Vajon mi lenne „arathato” kelet-magyarorszagban October vegefele?????
    Mar a szuretelesnek is vege van es forr a bor !!!!!!!

  • Mind a szbadversenyzes ellensegei es Don Golo, hol a valaszotok?

    Ma, Pentek du 4;30-kor a vilagp[iaci ara az auto-uzemanyagnak $ 2.63
    A pumpaknal meg $ 3.26 egy gallon (3.8 liter)
    Abban 45.5 cent a US es Floridai uti-ado.
    A kulombseg a szallitas, elosztas, minden mas koltsegek es persze az elado PROFIT-ja.

    Na vedd azt a Magyarorszagi adatokhoz kepest, ha kepes es hajlando lennetek s mond hogy hol a GLOBALISTA KIZSAKMANYOLAS.

    Szamokat, adatokat, nem csak ures gaglbi-do-kat adjatok.

    Mibe kerul, ill. mit fiettel ma vagy tegnap a feltoltesedert?
    Mibe kerul egy liter olom-mentes?
    Mennyi az ottani ado azon?

    Ki az igazi KIZSAKMANYOLO a vilagpiac, vagy szeretett allamhatalmatok?????

    Tedd azt, s a valosag kibujik a zsakbol rogton!!!!!

  • Az 5783.. évet irjuk (mármint a zsidó naptár szerint)
    A Jom Kipur kezdete most anyám születésnapjára esett (okt.4)

    Hamarosan letelnek az örömünnep napjai is, a sátrak ünnepe, a Szukot;
    holnaptól ujra kezdödik a Tóra olvasás

    Elolvastam azt a sok borzadványt amelyek itten és másutt is elhangzottak mialatt nem jártam erre; – hát….!
    nagyon ugy tünik a józanság a világból valóban nagyobb-részt ismét egy idöre kiveszett, mint általában nagyobb kataklizmák elött mindig
    Persze a kataklizmák vége után is mindig marad egy háboritott (lelki békétlen, beteg) réteg a világban, a kérdés igy marad mindig az annyi: hogy mely oldalé lett a dominancia

    a józanok dominanciája, vagy a beteg elméké
    Merthogy a történelmet amugy mindig, mindig a gyöztesek irják
    Aztán marad a szomuruságos ébredés és aztán … a revizió a megnyomoritott uj nemzedék számára (az unokáink)

    Ezt az esztendöt minden jel szerint nem a józan lelkek fogják dominálni, mintahogy mostmár szinte tényként lehet ezt kezelni, a többi hamuka

    amikor végignéztem az alanti videót óhatalanul végig magam elött láttam Ábrahám vitáját az Úrral Sodoma és Gomorra ügyében
    Döntse el mindenki magában, hogy a városban ahol él, hányadán áll ez ügyben
    szomorú hogy mint a videóbeli riportból kétségeket kizáróan kiviláglik egy ilyen személyt kell lassan a világpolitika közepén értékelnünk, de van egy brazil közmondás;
    „…Ha nincs vadászkutyád mikor vadászni mennél, legalább fogd a macskád és vidd azt magaddal…”

    Ami a még megdobbentöbb, hogy az EuroNews (a lefizettett halálos ellenség) sajtóképviselöitöl az egy órás riport alatt többször tapsot kapott

    A többit édes kedves butuska avagy gyülölettel teli „demokrata progresszista” lelkecskéim, mindannyian egyenként dugjátok fel magatoknak, ki hova tudja …
    Ki mint veti ágyát, ugy alussza álmát ….
    szóval „boldog” újesztendöt

    https://www.facebook.com/hu.euronews/videos/504076231270162/

  • Vögelein
    2022 október 9
    11:56 de.

    Senki nem mondta még neked „aranyapám” hogy ne vedd a szádra olyanok nevét akiknek a VILÁGSZEMLÉLETÉRE TE ALAPVETÖEN VÉRT OKÁDSZ?

    „Petőfi, Arany, Jókai, Ady, Móricz, Móra, Mikszáth, József Attila, Radnóti, Bartók és Kodály”

    Akik közül egyedül József Attilát lehetett kommunistának besorolni, de az a szerencsétlen is ugy járt mint az Orwell, rájött magától hogy az elvtársak rosszabak a hiénáknál – csak az Orwell megirta könyvben, hogy az elvtársak milyen világot álmodnak (lásd „1984” és „Az állatfarm” cimü müveket) – míg az a szerencsétlen maga feküdt a vonat alá.
    A többiek, a felsorolt irók, költök, zenészek valamennyien mélyen elhatárolták magukat a kommunistáktól, a társadalom vérszivóitól – rendes kispolgári élet szószólói voltak – jónéhányuk hazafiak – vagy másképpen nazionalisták.
    Orrod töle fokhagymás
    Sajátisd ki azt ami szorosan hozzád van növe, és azzal játszadozz – ne hazudozz – és ne feketits be senkít, a Globalista érdekek terjesztése okából kifolyólag

    Ok Urrubu?

  • Jichak Perlmutter

    Szundi Mandi 7.3:24
    RátesiMargitcikkíró
    BendeGúz 10.11.12:18

    KÖZEL AZ ISTENHEZ

    SzundiMandinak ez a kommentje ugyancsak tökéletesen fedi a CIKK címének még a tartalmi részét is. Ugyanis pl.a Budai Vár Önkorm. fid SS-többsége ugyanígy szerez az Orbánpárt legjobb aktivistáinak (pl. Bayer Zsótt hauptagitatorführer, 5.sz.fid SS tagkönyv-tulajdonos, Orbán kötélbarátjának) frekventált helyen – közel a Karmelita Miniszterelnöki Kolostorhoz 😀 – „szociális bérlakást” úgy,hogy pl.tartozáscsapdába esett szociális lakókat előbb kilakoltatnak, majd az így megszerzett ingatlant . k i a d j á k . 1-1, arra egyáltalán rá nem szoruló, sőt, a jómódú tányérnyalónak, előbb csupán szociális bérletbe*…

    Az így birtokukba került – k ö z ö s s é g i . s z o c i á l i s . ingatlant kicsit később, l e l a k o t t s á g . címén a protezsált Fid SS-nek például vállalt teljes felújítás fejében. f e l k í n á l j a . m e g v é t e l r e , persze most már örök tulajdonba…

    Orbánnak ez a módszere; bár más környezetben, de kísértetiesen megfelel az Alcsút, Felcsút, Vál-völgy és Etyek-környéki telkek, termőföldek, többtonnás értékes trágyadombok, kiserdők kivágása és egy-az egyben ellopása, és tanyák . k i z s a r o l t , k i s a j á t í t á s i . m a f f i a . m ó d s z e r é n e k…

    Néhai Várady András mártír juhász és polgármester jelölt titokzatos eltüntetéséről a nagyfőnök közvetlen útjából, tragikus esetéről itt már nem is beszélve… 🙁
    ˙

    .

    * Herr Bayer párteiceleb bérleti díja ama várbeli nagypolgári típusú,műemlék lakásért havonta 80’000Ft 😀

  • Orsós Elemér

    SzundiMandi
    2022 október 13
    8:37 du.

    „Elemér, ma is megdolgoztál a péncedér! 🙂 ”

    Te is, viszont én most restelkedve beismerem, hogy Neked volt igazad, mert az utóbbi 33 évben egyformán xar volt a civilizált nyugat felé megfelelési felhozatal és még az átkos agyonleprázott szinvonalának a felét sem érte el ez a -most már szerintetek- roppant demokratikus és liberális lehetőségekkel kigondolt távlati mérce, aminek nem a sajátos nemzeti igények kielégítése, hanem a „veszélyes nemzeti identitások” minimálisra csorbítása, azaz az egységes EU-ért való etnikai összekeverése és egységes agyi komformizálása a lényege, mert így könnyebb irányítani az egy EU akolba terelt 80 IQ-ra limitált birkákat! Az szándékosan erős túlzásokat is -a cáfoló revans vita kedvéért- elismerem! 😀

  • BENDEGÚZ79
    okt.12.1:35

    Írod nekem, hogy „én gyűlölöm a monopoltőkét”…stb. Erre jómagam pedig rákérdeznék nálad, hogy monddcsak Bende, te pedig szereted,vagy ami a gyűlölet ellentéte, imádod a monopoltőkét?

    Hát nem. Én egy szóval nem írtam gyűlöletről sőt, kifejtettem, hogy az igazságot csakis objektív, dialektikus, vagyis érzelemmentes eszmecserékben hozhatjuk felszínre, mire te a szélsőjobboldal általános retorikájának,jel-szavának megfelelően állítod, hogy én bármit is gyűlölök. Ez a ti sanda módszeretek, gyűlölettel vádolni az ellenvéleményt. Kérlek hát: legalább egyetlen gyűlölködő kifejtésemet idézd az ominózus szövegemből!

    De mint azt Te írod is, szükségesnek tartod

    „az elzálogosíthatatlan emberi jogok gazdasági lehetőségeit MINDENKI számára megszabni az államhatalom működésélnek a hatáskörét”.

    Látod Bendegúz79, én ugyanezt mondom, hogy például a dolgozó, a munkás gyermeke – az ember ! – ugyanolyan LEHETŐSÉGEKKEL és nemcsak JOGOKKAL lépjen ki a felnőtt életbe, mint ami a tőkés, a tulajdonosi kör számára már születésekor eleve biztosítva van.

    Mert azt még te sem tagadhatod le, hogy azok az emberi és alkotmányos jogok nem egyformán biztosítottak a dolgozó és a tulajdonos osztály számára. Ha valaki lent születik az lent is marad. Aki viszont fent látja meg a napvilágot, annak számára még a vagyonon túl is – tehát ZÁLOGOK sokaságával – biztosított az előmenetel,a magasabb kavalifikáció, tehát az olyan minőségű élet is…

    Kár, hogy eközben az államkapitalizmus meg kimaradt. Folytatom.

  • Gabriel
    2022 október 14
    8:53 du.

    megnéztem és tátott szájjal hallgattam, az is a mondandódhoz való hozzátételem, hogy:

    számomra nem 5783 hanem 10 millió éves az emberi történelem napra pontosan nem tudom és az 5783 is egy a sok gyermekmese közül de hinni szabad mindenki abban ami neki tetszik
    maradok cizellált és nem mondom ki mindarról a perverzióról a szószerint véleményemet ahogy azt ki kellene már egyszer mondani bár usa ban a demokrata párt AOC nak a hozzáordítozók alaposan de az én számdékaimtól nagyon gyengének tűnő szavakkal mondták a lehányzónak amim megillette és a „drága” durvának minősítve a szavakat nem is mondott semmit mert ő is egy a sok senkiházi közűl

    a német politikusokról nekem lesújtó véleményem van és azokról is akik ezeket a selejteket mint kesztyűbábot rángattyák és mind a kettő a a kesztyű is meg a báb is boldog, kívánom nekik hogy ebben a földi életben soha boldogabbak ne is legyenek!!!

    minden nép megérdemli a vezetőit

  • BENDEGUZ
    2022 október 14
    4:41 du.

    grizi
    egy olyan óriás olaj és gáz nagyhatalom mint az usa
    ingyen adhatná a saját állampolgárainak amit most drágábban ad, mint amennyiért Magyarországon az álompolgár kapja

    de csak hazuggyál, a számaid nem igazak!!! a CNN teljesen más számokat mond

  • Orsós Elemér

    SzundiMandi
    2022 október 13
    8:37 du.

    Kedves SzundiMandi, örömmel tudatom Veled, hogy drága Nejem is a Madáchban éretségizett 1969-ben és annak ellenére, hogy akkor még nem voltak ilyen csekély anyagi megbecsülések sem mint manapság, a szülők tisztelettel és hálával, a tanulók pedig büszkeséggel emlékeztek tanáraikról, viszont a legkisebb lányom, aki 2003-ban érettségizett a legmenőbbek(legliberálisabbak?) egyikében, a Kölcseyben, már csak a kórusvezető énektanáráról tud kritika nélkül emlékezni, pedig nem is pikkeltek rá, mivelhogy alacsony származása és protekció mentessége ellenére szorgalmas, probléma nélküli, jó tanuló volt! Namármost ez a felmérhető, idővel is arányos tendencia nem vetítheti fel azt a kérdést, hogy esetleg a pedagógusok szellemi, szakmai és megkövetelhetően apolitikus hozzáállása is romlott a főcél, azaz a lelkiismeretes oktatáshoz, neveléshez képest tizedrangú káros és szerintem elitélhető politikai befolyásolhatóságuk hatására?
    Úgy vélem: de!

  • Jichak Perlmutter, 2022 október 15, 4:00 de.

    👍👍👍 Bölcs beszéd.

  • BENDEGÚZ79/
    D u b o i s
    okt.15.6:25
    folytatása

    A tőke koncentrációja tagadhatatlan tény; objektív, szabályozatlanul elkerülhetetlen folyamat, amely szintee önmagától hozza létre a monopóliumokat. De senkit nem lep meg, hogy ezeket manapság már úgy hívjuk, hogy multik, azaz multi-nacionális, tehát nemzetközi [kiterjedésű],azaz . g l o b á l i s vállaltok… A tőke tehát megteremti nemcsak az őt fenn és eltartó hazai munkás osztályát, de óriás cégei terjeszkedésével keresztül ezt az osztályt nemzetközivé is dagasztja a saját országától akár az egész földgömbre kiterjedően is, amit azért közgazdaság klasszikusai már jó másfél évszázada már előre láttak.

    Vagyis eszerint arról van szó, hogy ezeknek a nemcsak a saját belső szabályozottságuk, de a nemzetközi – a célbavett külföldi ország – törvényeihez is kaméleon módra alkalmazkodó óriások maguk igénylik a „helyi” befogadás törvényi feltételeit is ahhoz, hogy tőkeexpanziójuk ott, azon a helyen minél profitábilisabb legyen. Mely diktátumokbó következik, hogy a tőkés cégek, látszólag indirekte, de mindjobban diktálják nemcsak a „nemzeti”, vagyis a saját országuk, úgymond’a demokratikus állam alkalmazkodását, a kvázi meghódított, tehát regionális hatalmuk távoli államok alkalmazkodását ezekhez a multinacionális és alapvetően privát vállalatokhoz, és nem fordítva. S akkor még nem is szóltam az ezeket a gigászokat árnyékként követő pénztőke, a „nemzeti” bankszektor diktatórikus szerepéről ugyancsak a helyi belpolitikákban is…

    Szóval BENDEGÚZ79; az még csak hagyján, ha egyetlen államon belül és ott is csak egy szakmai szférán belül terjeszkedő konszernek, tehát csak odahaza a saját portájukon „vinnék a prímet”, bár ezt már kétszáz éve vitatjuk,ám éppen az ílymód’ kiterjesztett gazdasági hatáskörük – minthogy „a politika a gazdaság meghosszabbított karja”- kiterjedt széles szárnyaikat ráborítják nemcsak a „saját” nemzetállam, de a gazdaságilag bekebelezett idegen, más népek államainak a belpolitikájára is sőt, mi több a Glóbusz teljes egészét (ld globalizmus,v. imperializmus) néha indirektnek tűnő, ámde mindent a cégérdektől áthatott politikájukat ráerőszakolva lassan az egész világra, mit afféle demokrácia 😀 exportot…

    S mindezt teszik munkások milliárdjainak (billionaire) a matematikailag is kimutatható kizsákmányolásával*. Mely szakkérdést, tehát közgazdasági evidenciát már itt, tán már több-száz oldalt is kitevő eszmecserében tisztáztunk…

    Na, innen válik teljesen nonszensszé t.Bendegúz legalább a 79. jó indulatot(?) feltételező, naiv elvárása „a mindenki elzálogosíthatatlan emberi jogáról a teljes demokratikus és gazdasági lehetőségre egyenlően és alkotmányosan” megoldására. 😀

    Tudniillik a monopóliumok, illetve konszernek és más egyeduralmat élvező és arra törő óriások hatalmas szárnyikkal egyszerűen úgy elfödik a lehetőséget, de a levegőt is nemcsak, hogy más – eddig még föl nem falt – cégek, de méginkább a gazdasági hierarchia piramisa alján küszködő egyszerű hétköznapi halandók, polgárok, de pláne az általuk már nemzetközileg is eleve és objektíve, alapjaikban kizsákmányolt 7-milliárd .
    e m b e r i – tömeg . j o g a . elől…

    Mert hisz azokból az ember-billiókból, ezekkel a mesebeli és alkotmányosan „egyenlő emberi jogokkal” hogyan és . m i k o r . lehet majd valaha is . t ő k é s . magánvállalkozó ????????

    Erre kérem a válaszod!!!
    ˙

    .

    * Ha adott régióban a munkásbért nem dollárcentekben mérnék, a hódító cégnek . t e r m é s z e t e s e n . esze ágában sem lenne adott országban horgonyt vetni, hisz’ a termék valódi értékétől mind-távolabb eső bérhányad a kellően magas profit legfontosabb alapja.

  • Utóhang:

    A tőkének eme globális, nem a legkecsesebb világtánca közepette nincs könnyű dolga se az egyes államoknak magukban, de különösképpen a nemzetközi porondon, ahol a egyre inkább konszernek diktálják a feltételeket. A legkényesebb kérdés ezen beelül is a tőke elszabadulása, vagyis olyan öntörvényűvé válása politikai és gazdasági konkurenseivel szemben is, ahol a profit hajszolása már az öncélú hadiipari gyártáson keresztül sem képes jóllakatni, levezetni a megvadult lény éhségérzetét az akár az emberiséget is veszélyeztetve.

    Az állam szerepe tehát n e m a tőke feltétel nélküli szolgálata és etetése ideológiai maszlagokkal sőt, a benne szunnyadó természetes és vad leigázási ösztönét visszafogva újabb s mégújabb törvények közé szorítása, ha tombolni támad kedve.

  • Gábriel

    Hát BolsoY Aro guida bukása így hat terád? Úgy tűnik téged ez nagyon megviselt. Akkor mindjárt gondoltam is, mert azóta hallgatsz, mint az a bizonyos a fűben… Node sebaj. De ha a fogadat nem bírod összeszorítani, akkor hányd csak őrá, a Vezéredre és önmagadra dühöngő gyűlöleted okádékát, de semmiképp ránk a korrekt és progresszív magyar olvasótársakra, akik semmiképp sem tehetnek a brasil jobboldal pechéről.
    Oszt mondd még: „Bolsi”-val készülődtök e egy újabb puccsra ?

    Neked amúgy fogalmad sincs a haladó gondolkodás képviselőiről és hagyományairól. Nézz csak utána te, te lusta cenk…

    Minden esetre, fazonírozó hajtépésed fokozására íme egy neked való találós kérdés. Kinek a mondata lenne ez a szerinted globalista mondat:

    „…Pirosló arccal és piros zászlókkal s a zászlókon eme szent jelszóval: Világszabadság…” 😀

    Vajh e vonalas szöveget ugyan melyik kommunista írhatta ?

    Azért annyit még faragatlankám, hogy a „globalizmusnak” egyelőre semmi köze a kommunizmushoz, ez még mindig és továbbra is csak egy szakasztott kapitalista termék, tegyük hozzá hatalmas profittal, de még a lábnyomában is. – Nem mondom azt, hogy sajnos, mert ez van, ma ezt kell szeretni…

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2022 október 14
    12:04 du.

    Megjegyzem a pesti turulmadarak röptetését is szívesen figyelném mondjuk a kipcsákok földjére, vagy más istenverte tájékra.

    Más.

    Olvasom hogy a szenny ruszkik agyonlőttek egy ukrán karmestert Herszonban, mert nem volt hajlandó fellépni egy mocsoládék ruszki propaganda-koncerten.

  • Dubois
    16.4:40

    Tudtommal Bendegúz korábban itt valami államkapitalizmusról hadovázott, amire te sem adtál konkrét választ.

    Ez az agyalmány pedig valami olyan handabanda, mint a „fából vaskarika” fogalma. Amely tudniillik arról kíván szólni, figyelmeztetni, hogy az állam egy felsőbb fejlődési szakaszában átveszi a kapitalizmus illetve, a tőke eddig vagy 300 évig működtetett, végülis a kizsákmányoló szerepét s ennek az értéktöbbletéből keletkezett profitot a maga speciális céljaira (hadsereg, rendőrség, állami vállalatok, egészségügy, igazságos elosztás stb.stb.) használja föl.
    E fölfestett rendszerben csak egy a bökkenő, hogy a tőke – mely fogalom a magántulajdonon alapul – állami tőkeként ugyan képes e valódi tőkeként (önmozgás, tőkeáramlás, további befektetés, tőke expanzió, stb.) működni? Azaz több, mint regenerálódni; de még új tőkét is szülni, azaz önmagát megsokszorozni? Vagyis az állami tulajdonban létrehozott profit képes e . t ő k e k é n t . viselkedni, mint magántulajdonban?
    Persze vagy így vagy úgy, de az állam kiegyensúlyozó, szabályozó szerepére magának a tőkének is, afféle útegyengető és nivellátorként szüksége van. Tehát az állam mindenképp nélkülözhetetlen alaptényező a zavartalan gazdaságban. Azonban úgy, mint a magántőkénél is, ennek a túlnövekedését megelőzendő, törvényekkel kell biztosítani.

  • Vögelin: „– Nem mondom azt, hogy sajnos, mert ez van, ma ezt kell szeretni…”

    Hmm… Élesen szemben állok ezzel a nézeteddel. Persze, ez van, sajnos, valószínúleg jóideig ez is (vagy még rosszabb) marad, de ettől miért kellene szeretni?!
    „Akár egy halom hasított fa,
    hever egymáson a világ,
    szorítja, nyomja, összefogja
    egyik dolog a másikát
    s így mindenik determinált.
    Csak ami nincs, annak van bokra,
    csak ami lesz, az a virág,
    ami van, széthull darabokra.”

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 október 14 4:10 du.

    En irtam, hogy „X nem jo”. Erre te valaszolsz, hogy „X letezik, tehat jo.”

    Namostandeg… mar regota latom, hogy te itt szart keverni jottel, hogy az allando „felreerteseiddel” serkentsed az embereket arra, hogy valamit irjanak a butasagaidra. Mar-mar szinte abban hiszek, hogy te a Chrisnek dolgozol.

    Mivel nem tudsz egy ervet sem osszehozni a hulyesegeid mellett kenytelen leszek ezentul atugrani a rofogeseidet.

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2022 október 14 8:53 du.

    ” … végig magam elött láttam Ábrahám vitáját az Úrral Sodoma és Gomorra ügyében
    Döntse el mindenki magában, hogy a városban ahol él, hányadán áll ez ügyben ”

    Eszembe jut J. Leno vicce: „Ha az Isten nem pusztitja el Los Angelest es San Franciscot, akkor bocsanatkeressel tartozik Szodomonak es Gomorranak.”

    Ez mar kozel 30 eve hangzott el. Akkor meg nem volt kotelezo kihereltetnunk a fiainkat.

    Es…

    ” Akik közül egyedül József Attilát lehetett kommunistának besorolni, de az a szerencsétlen is ugy járt mint az Orwell, rájött magától hogy az elvtársak rosszabak a hiénáknál…”

    Ezt addig is tudhattak, sot, szerintem hittek is abban, hogy a hiena modszere josagos es szepseges.
    Tehat szerintem inkabb arra johettek ra ezek es mas korabbi, agymosott komcsik, hogy kik penzelik a komcsi vezetoket, honnan fuj a szel, es tkp. mi is a cel.

  • Succubus Lilith

    Dubois 2022 október 15 6:25 de.

    ” … hogy például a dolgozó, a munkás gyermeke – az ember ! – ugyanolyan LEHETŐSÉGEKKEL és nemcsak JOGOKKAL lépjen ki a felnőtt életbe, mint ami a tőkés, a tulajdonosi kör számára már születésekor eleve biztosítva van. ”

    Ebbe kar volt talan beleallnod, mert bar nyilvan vannak orszagok, ahol a szegeny csaladba szuletett gyerek sokkal nagyobb hatrannyal indul az eletbe egy gazdag csaladba szuletett gyerekhez kepest, de manapsag mar van erre megoldas egesz Europaban es meg az egesz amerikai kontinensen is.

    De meg a kozepkorban is kiemeltek a tehetsegesebb gyerekeket es tamogattak oket.

    A problema inkabb az errefele a Fenyesseges Nyugaton, hogy a csaladban mar a 4.-5. generacio ota tarto huzamos alkoholizmus es kabitoszerfogyasztas kovetkezteben nem csak a nyomor alakult ki, hanem a szellemi kepessegek is egyre csokkennek minden uj generacioval.
    De meg lehetne emliteni a problemak kozott a szendekos ál-liberalis, kommunista agymosast is, a gyerekek szandekos lebutitasat.

    .
    Vögelein 2022 október 16 7:13 de.

    „” Azért annyit még …, hogy a “globalizmusnak” egyelőre semmi köze a kommunizmushoz… „”

    Amikor ezt te es mas marxistak ezt itt tagadjak, az csak erositi bennunk azt a meggyozodest, hogy nem tudatlanok vagytok, hanem hazudtok, letagadjatok a csillagot is az egbol.

    Ugyanis akik itt a Fenyesseges Nyugaton elnek nap mint nap latjak, hogy minel gazdagabb valaki annal „kommunistabb”, annal tobb penzt ad a kulonfele komcsik altal futtatott korrupt gittegyleteknek, mint pl. a BLM-nek.

    Mindehhez jarulnak konyvek, amelyek hivatkozasokkal bizonyitjak, hogy a globalistak penzelik mar tobb mint 100 eve a komcsikat, ugyhogy kar minket hulyenek neznetek, nem fog menni.

    Ha pedig megis onkentelenul, azaz tudatlansagod miatt hazudsz, akkor meg jobb ha vegre nekiallsz egy kicsit erdeklodni az igazi tortenelem utan is.

  • Rodeo11
    10.7.8:58

    A fentiek nagyjával egyetértve, megragadott a

    „szégyenlős oszlopszentről”

    kifejtett eszmefuttatásod 😀 , mely bölcs felismerés arról a keresztény ráeszmélésről és gyakorlatról szól, hogy jobb lesz a megfeszítettre legalább egy ágyékkötőt is odabiggyeszteni, hisz a hívek, lévén mind analfabéta, jobb lesz ha meg sem tudják azt, hogy „megváltójuk” a maga pőre valójában, a pőreségbe mindent beleértve, teljes egészében zsidó ember volt.

    Egyszóval, nehogymár az egyház által éppen az ő számukra dafke „f a r a g o t t . b á l v á n y o k” és mindenütt (ennek tilalmát ld: Móz.20.4-6) árulják el nekik, hogy Istenfia valójában éppen annak, az általuk olyannyira gyűlölni kötelezett felekezetnek és népnek volt a rendes tagja sőt, még a harcos fia is, akit a Mózesi Törvényre tett (Mt.5.17-19) ünnepélyes esküje is kötelezett erre a hűségre.

    Márpedig ezt igazolja még – ha hihetünk az ún. Újszövetség könyvének, ill. az evangéliumokban ismertetett, fejfára tűzött római bűnlajstrom is, amely a római jog szerint sorolja vádpontokba „Jézus bűneit”, hogy tudniillik:

    1./ Nazarénus* (és)

    2./ A zsidók királya.

    Utóbbiból természetesen nem a zsidó mivolta, hanem csak az állítólag „önjelölt” királyi címe számított főbenjáró bűnnek. A rómaiak szemében bármely néphez tartozhatsz, ha aláveted magad a „pax romana” szellemének…

    Az úgynevezett Újszövetség, avagy a kereszténység csak egy betoldott fikció – a „Pilátus akták” – alapján állítja azt, hogy az a fejcédula csakis >gúnyolódási céllal< került volna a keresztre Jézus feje fölé mégpedig a célból, hogy

    a./ Pilátus koncepciózus és fiktív, mesterkélten naiv beállítású, úgymond jó-szándékát igazolaja.

    b./ Ezzel a./pont kvázi tagadja a római btk.fenti: 1./ és 2./ vádpontok vonatkozó §-ainak létezését, azaz az ítélet jogerejét, mintha Pilátus azt a legjobb tudása és akarata ellenére hozta volna meg.

    Ezt a célzatos "történelmi" félrevezetést bizonyítja számtalan sok, Golgota ábrázolás is melyeken bűnlajstrom csak Jézus feje fölött éktelenkedik, ugyanakkor pl. a szomszédos két megfeszített "lator" feje fölé nem tűzték föl, pedig a római jog minden kivégzettnél – többekközt az arra járók számára is – ezt írja elő okulásul.

    ERGO: 1 koncepciózus egyházi előadás fenti tartalmának is célja az alanti "ártatlan", ősmagyar-nyelvű részlet is a hamis "vérvád" biblikus hitelesítése érdekében:

    "…Zsidou mit tész,
    tűrvéntelen,
    fiom mert hol,
    biüntelen
    fugva huztuzva
    üklelve, ketve
    ülüd. …"

    Ómagyar Mária-siralom
    a XIII.századból

    * Nazarénusok:
    Többekközt a mai Qmrán környékén élő, J.Flavius és a Q Tekercsek szerint is szentéletű zsidó közösségek tagjai, az esszénusok római összefoglaló neve. Nekik köszönhetőek a Holt-tengeri Tekercsek is.
    A hódítók a túlbuzgó vallásosokat, nem is minden ok nélkül lázadó, zelótákként tartották számon. Közülük kerültek ki legszélsőségesebb fegyveres sicariusok is, mint pl. (iscarot') Júdás és (Szt) Péter apostolok is…
    Jézus 3 éves "könyv szerinti sivatagi" tartózkodása is ott, ha hihetünk az Újszövetségnek, alighanem a Holt-tenger környéki zelóták vallási szerzetei között történhetett, ahol megismerkedett mesterével Ker.szt.Jánossal is …