Ügynökjelentések a Kopácsi családról (2. rész)

2014 május 11 9:47 de.6 hozzászólás

„Tóth Gabriella”, fedőnevű ügynök, beazonositott: Varga Éva (Szül: 1926. Anyja neve: Mágossy Deitz Kornélia) Beszervezés dátuma:1958, VII. 4. (Az ügynök kilétét, beazonositása ellenére sem sikerült eddig felismerni. A jelentésekből itélve rendszeres látogató volt Vásárhelyiéknél, és több feleség bizalmát is sikerült megnyernie.)

Tárgy: Vásárhelyi Miklósné és Kopácsi Sándorné

Jelentés: Budapest, 1960. március 30.

1960. március 7.-én este lakásán látogattam meg Vásárhelyinét, ott volt Kopácsiné is. Olvastam Kopácsi néhány bizakodó hangulatu levelét.

Vásárhelyiné mondotta, hogy Rajkné volt saját ügyei miatt Sándor Józsefnél, aki kérdezte, szokott-e találkozni „az asszonyokkal”. Igenlő válaszra azt mondta: mondja meg nekik, hogy fel a fejjel’ – Burkoltan a 15. évfordulóval kapcsolatos remények realitására utalt.

Kopácsiné arra számít, hogy ápr.4-én kezdik felnyitni a zsilipet, s az év folyamán fokozatosan lehet számitani a szabadulásokra.

Érdeklödtem, hogy Kopácsiné miért dolgozik olyan nehéz körülmények között. (Ez időben Anyám a Kisszinpadon dolgozott, mint bűffés, elötte pedig, apám bebörtönézése után a Bábszinházban és az állatkertben, mint perecárusitó.) Mondta, hogy mindenkit a régi munkahelye helyezett el, de Ő nem fodul Galamboshoz, mert ha ő helyezné el, annak ára lenne. Kopácsiné pedig, mint mondja, inkább éhezne, de nem lesz becstelen.

Majd Vásárhelyiné elmondotta, hogy a szomszédjukban lakó Gondosék sokszor átjöttek hozzájuk váratlanul, majd 1956-ban könnyek között bevalották, hogy meg voltak bízva Vásárhelyi megfigyeléséve és jelentéseket adtak, kikkel érintkezik, hogyan él.

K-né elmondotta, hogy apósa nagyon beteg a fiával történtek miatt. Fiának rosszabb, mint neki a Horthy-börtönökben.

Utaltam Kopácsi egyik levelére, amelyben azt irja, ha módja lesz, megint dolgozni akar az eszméért, amelyért fél életét leülte. Erre K.né azt mondta, hogy majd felvilágositja, nem fogja engedni.

Megjegyzés: Kopácsiné korábban az ÁVH-nál dolgozott és beszélgetés során Galambos ezr. elvtársra utalt. Azért nem fordul Kopácsiné a BM-hez jobb elhelyezés érdekében, mert attól tart, hogy ügynöki munkára akarják beszervezni.

Értékelés: Most nemcsak a börtönben lévők, hanem családtagjaik is szinte biztosra veszik az amnesztiát a 15-ik évfordulóra.

Kopácsiné nem ért egyet férje politikai állásfoglalásával, mert Ő továbbra is szembenáll a párttal és a kormánnyal.

Vette: Kovács Tibor. r.örgy

***

Az ügynök élete.

Az ügynök élete.

Jelentés: Budapest 1961 április 15.

1961. ápr. 7.-én este voltam …….-nél. Ők akkor még nem tudtak a szabadulásokról. …..nak az volt a megjegyzése, hogy nem baj, akármilyen csendben, csak jöjjenek ki. Meglepőnek találta, hogy Kopácsi nem jött ki.

Vette: Söjtöri Géza r.szds.

***

Jelentés: Budapest, 1961. április 15.

1961. ápr. 11.-én a Ped. Könyvtárba felkerestem …..

Nem tudja értékelni ……hogy milyen szempontok szerint engedték ki az embereket, érdekesnek tartja, hogy Kopácsi nem jött ki.

Vette: Söjtöri Gáza r.szds

***

Jelentés: Budapest. 1962. április 3.

……szerint az amnesztia szélességére vonatkozó hírek csökkenő tendenciát mutatnak. Ma már nincs is szó egyáltalán közkegyelemről, amiben még két hónapja reménykedtek, csak egyéni kegyelemről, amiben tudomása szerint Lőcsei, Kopácsi és még páran részesülnek.

Vette: Lencsés Miklós r.szds

***

Jelentés:Budapest.1963 május hó 28.-án.

1963 április 26-án du. felhívtam Radónét, megállapodtunk, hogy este együtt megyünk sétálni.3/4 9-kor felmentem értük, akkor kiderült, hogy Radó közben telefonon megállapodott Hardyékkal, hogy séta közben felmegyünk hozzájuk. Kopácsiék voltak hivatalosak Hardyékhoz. Mint Radó mondotta „megyünk híreket hallani”.

Megérkezésünk után Radó rögtön föltette a kérdést, hogy mit tudnak a lengyelországi eseményekről – ő ugyanis egy ujságiró paciensétől /valamelyik képes ujság munkatársától/ azt hallotta, hogy varsóban lázadás volt. Hardy ezt cáfolta mondván, hogy neki a napokban jött egy ismerőse Lengyelországból, s az nem beszét ilyesmiről.

Elmondta azonban Hardy, hogy tudomása szerint valami ideologiai értekezletről, ahol azt ismertették, hogy vetődnek fel jelenleg az irodalmi, művészeti kérdések a Sz.U-ban, elzavarták a szovjet küldöttet, bizonyos Gurkovot.

Szó volt azután arról, hogy mik Kopácsi kilátásai az elhelyezkedésre vonatkozólag. Egyhangulag megállapitották, hogy a helyzet e téren általában kedvezőtlenebb, mint ahogy közvetlenül az amnesztia kihirdetése után látszott.Ezt annak tudták be, hogy a párttagok között erős baloldali propaganda folyik Albán – illetve közvetve nyilván kinai – eredetü anyagok fordulnak közkézen.

Szó esett a legfrissebb Hruscsov nyilatkozatról is. Az esélyesek latolgatták: Sikerül-e Hruscsovnak egyensulyban maradnia, nem fog-e megbukni, vagy balratolódni. A belgrádi utazás bejentését kedvező jelnek tekintik.

A továbbiakban börtönélményekre terelödött a szó.

6 hozzászólás

  • Avi ben Giora

    Végre ismét olvasni valót tettél fel Jutka. Az első részt keresgélem de valami miatt nem birom teljesen kinyitni. Egy kérdés: kaptál uj anyagot a „központtól”? Mert az itteni közlések erre engednek következtetni. Én is majd megpróbálok egy uj kérvényt benyujtani, remélem nem az lesz mint amikor megnyitották az irodájukat és a kutakodási szándékomat azon mód el is utasították, hogy majd ők elküldik. Két illetve egy papirlap. Szöveg a következő: Irattárunkban önre illetve családjára vonatkozó aktákat nem találtunk. Majd öt évvel késöbb ez: Nemzetbiztonsági okokból nem áll módunkban adatokat közölni sem az ön sem pedig családját érintő aktákról. Aláris stempli dátum.

  • avi ben: az első verziót én is megkaptam, ami azért is véleményes, mivel nem elég, hogy alapszervi szervező titkár voltam, az NDK-ba mentem dolgozni, de ráadásul az apósom a cinege egyik helyettese volt, és a HM-ben dolgoztam pa-ként. mind1, az ő dolguk.
    ma már nem kérném ki. minek? 2009 óta a listájukon vagyok. no, nem a fizetésin 🙂

  • Ille István: A cinegét értem azokat itt etettem. De mi a pa?

  • llanfair: polgári alkalmazott

  • Judith Kopácsi

    Avi, igen ez frissen küldött anyag. Toldás az elöző években kézhez kapott mintegy 1500 oldalhoz. Ez most „csak” 90 oldal volt, de, mint emlitették, még van böven feldolgozni valójuk, amit majd részletekben postáznak. Mindenesetre nekem legalábbis érdekes, ugyanis még az ügynök jelentések is minket igazolnak. Persze vannak benne pontatlanságok, azokra majd külön felhivom a figyelmet. Tény, hogy sok embert foglakoztattunk. Náhány ügynököt kifejezetten sajnálok, mert biztos, hogy zsarolással lettek rákényszeritve.

  • Szukits Rezső

    Tanulságos olvasni.