A MET közleménye

2015 március 24 12:08 de. A MET közleménye bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 2015. február-március-áprilisi közgyűlési napjainak határozataiból

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség rendkívüli közgyűlése üdvözli, hogy a magyar kormány az Alkotmánybíróság és a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság jogerős döntéseit nem vitatva, elismeri az egyházunkkal szembeni kártérítés jogalapját.

Az Egyház sajnálja, hogy a kormány az Európai Bíróság által a megegyezésre megjelölt hat hónapos határidő eltelte előtt csupán öt nappal tett érdemi nyilatkozatot, s csak utólag értesítette Egyházunkat arról, hogy Strasbourgban május 15-ig újabb haladékot kért.

Az Egyház ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a megállapodásnak tartalmaznia kell a jogi státusz helyreállításának a kérdését is. Ennek rendeződéséig a követeléseink folyamatosan fennállnak.

Az Egyház visszautasítja azokat a – hírügynökségek és sajtóorgánumok által az illetékes minisztériumra támaszkodó – közléseket, mintha bármiféle indokolatlan haszonszerzés kedvéért indítottunk volna jogi eljárást.

Egyházunktól törvénysértő módon vette el a magyar állam a státuszát. Döntésével nem csupán a rendszerváltás előtt kiharcolt alapvető jogainktól fosztott meg, hanem veszélybe sodorta azokat az intézményeinket is, amelyekben az államtól átvállalt feladatokat látjuk el a legszegényebbek és a legrászorultabbak javára.

A Strasbourgi Bíróság tehát nem „bánatpénzt” ítélt meg, hanem elvégzett munkánk megfelelő ellenértékének kötelező teljesítését. Határozottan leszögezzük, hogy a tárgyalásokban a magunk részéről nagyvonalúságra törekedtünk. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzuk, hogy nem vagyoni kár címén való kompenzálásra is jogosultak volnánk, hiszen az elmúlt közel öt évben erőteljes állami propaganda irányult arra, hogy támogatóinkat, híveinket elidegenítsék tőlünk, s tisztességes munkánkat, egyházi tevékenységünket lejárassák vagy megkérdőjelezzék bel- és külföldön egyaránt.

Egyházunk változatlanul szolidáris a többi olyan felekezettel is, mely ugyancsak törvénysértő módon veszítette el egyházi státuszát. Küzd a velük szembeni mesterségesen kialakított előítélettel is és bátorítja őket közösségük fenntartásában.

Egyházunk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség meggyőződése, hogy legkésőbb május 15-ig meg kell születnie a megállapodásnak a magyar kormány és egyházunk között, nemcsak anyagi, hanem jogi helyzetünk rendezése ügyében is, így nem kényszerülnénk újabb jogi lépéseket tenni lelkiismereti és vallásszabadságunk háborítatlan gyakorlása érdekében.

Budapest, 2015. március 17.

Iványi Gábor,
lelkész-elnök

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 2015. február-március-áprilisi közgyűlési napjainak társadalmi kérdésekkel foglalkozó határozataiból

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség hitvallásából és tanításából eredően is aggodalommal és a szolgálatra készen viszonyul mindahhoz, ami hazánkban vagy annak határain kívül történik, s amihez hívő emberként és európai polgárként egyaránt közünk van.

Együttérzéssel szemléljük azok sorsát és küzdelmét, akik vallási, politikai, gazdasági, vagy más emberiességi ok miatt kénytelenek elhagyni szülőföldjüket.

Magyarország mindig is a kényszerű népvándorlási útvonalak mentén élte a maga életét, így elkerülhetetlen, hogy a Közel-Keletről vagy déli szomszédaink irányából (pl. Szíria, Irak, az un. iszlám állam, Líbia, Koszovó, stb.) találkozzunk azokkal, akik saját vagy gyermekeik életét féltve biztonságosabb lakóhelyet keresnek.

Egyetértünk az Európai Unió azon kötelezettségvállalásával, hogy a menekülőket humanitárius segítségben kell részesíteni, míg tisztázódik, mi menekülésük háttere és célja.

Azzal is egyetértünk, hogy mindez közös európai ügy, együtt kell ennek terhét viselnünk, s hogy mindez nem összetéveszthető a terrorista beszivárgásokkal vagy más bűnös szándékokkal.

Megrendített bennünket az az erőszakhullám, ami Franciaországban, a Charlie Hebdo, szatírikus lap újságíróinak és egy kóser üzlet vásárlóinak a lemészárlásával kezdődött és Dániában ugyancsak antiszemita hátterű gyilkosságokhoz vezetett. Bánt bennünket, hogy hazánk is erőteljesen fertőzött az idegengyűlölet, a cigányellenesség és az antiszemitizmus terén. Bőven van tennivalónk ezek gyógyításában. A határok lezárása azonban nem a megfelelő lépés. Nem helyeselnénk, ha Magyarország a menekülők elől be akarna zárkózni. Nem feledhetjük a Biblia tanítását! Mózes törvényein keresztül erre int bennünket az Örökkévaló Isten: „Szeressétek…a jövevényt; mert ti is jövevények voltatok…” (5Móz 10,19). Jézus pedig egyenesen így fogalmaz: „Jövevény voltam, és befogadtatok engem.” (Máté 25,35)

Egyházunk ugyanakkor támogatja azt is, hogy a Közel-Keleten kialakulófélben lévő ún. iszlám állam terroristáit minden jogos eszközzel meg kell fékezni.

Aggodalommal tölt el bennünket a szomszédos európai országban, Ukrajnában kialakult háborús helyzet, nem csupán a határon túli magyarok, hanem minden veszélyeztetett, szenvedő ember miatt. Helyeseljük, hogy az a szövetségi rendszer, amelyhez Magyarország is tartozik, egységes fellépést vár el, miközben igazságos és méltányos békét kíván elérni, és megköveteli a jelenlegi európai határok sérthetetlenségét.

Megrendüléssel értesültünk arról, hogy a kanadai bíróság jogerős ítéletével elismerte a tengerentúlra menekült gyöngyöspatai cigány családok menedék kérelmét. Szégyelljük, hogy nem volt erőnk megakadályozni azt a gyilkosságokba is torkolló erőszakhullámot, mely rettegéssel töltötte el a vidéki településeken élő szegény roma családokat.
Bánt bennünket, hogy a problémát eddig Európa sem volt képes orvosolni. A szégyenen túl az is nyugtalanít minket, hogy az a méltánytalanság, melyet Magyarországon a legszegényebbek, (köztük leginkább vidéki roma testvéreink) átélnek, kivándorlási hullámot indíthat el.

Arra vágyunk, hogy Magyarország, mind bel-, mind külpolitikai döntéseiben és állásfoglalásaiban az emberiesség tekintetében legyen meghatározó és példamutató minta az európai és általában az egyesült nemzeti szövetségekbe tartozó államok számára.

Budapest, 2015. március 18.

Tisztelettel:

Iványi Gábor
lelkész-elnök

Kedves Híveink,Támogatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a magyar bíróság több éves küzdelmünk után végre érdemben foglalkozik a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) javára szóló (0444 technikai számon), szja egyházi 1%-ra vonatkozó felajánlások érvényességével.
2015. júniusára eddig négy ügyben tűzött ki a bíróság tárgyalást, és további nyolc-tíz ügyben van folyamatban eljárás. Ezek az ügyek természetesen afféle „minta” perek, melyek révén minden nekünk felajánlott és a NAV által visszautasított esetben jogorvoslat születhet.
A támogatók, mint magánszemélyek és a NAV illetékes igazgatósága közötti perekbe „beavatkozóként” maga az egyház, a MET is belép a per sikere érdekében.
A fenti fejlemények alapján továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy felajánlásaik előbb-utóbb eljutnak hozzánk. Kérjük Önöket, hogy az egyházak javára felajánlható szja 1%-kal továbbra is a MET-et támogassák.
Kérjük, hogy az eddigiekhez hasonlóan az egyházi 1%-ról való rendelkezést tartalmazó adóbevallást ne elektronikusan (a gép automatikusan visszadobja), hanem papíron, a 0444 technikai azonosító megadásával tegyék meg.

Budapest, 2015. március 18.

Tisztelettel:

Iványi Gábor
lelkész-elnök

Comments are closed