Röghözkötögetési kormányötletelés

2018 november 22 8:35 de.18 hozzászólás

A hatalmi pozícióból elkövetett napi politikai froclizás legújabb ötletének a túlmunka környékén kavarták fel az állóvizet. Az Index-en megjelentek szerint mind a túlóráztatás mértéke, mind a munkaidőkeret kezelése megváltozna. A Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által benyújtott javaslat társadalmi üzenete összefoglalható azzal, hogy „coki”.

Illetve nem is annyira. Sokkal inkább azt sugallja, hogy a motiváció a munkaerőhiány valamiféle kényszeres áthidalása olyanok által, akik a munka világából leginkább csak a világot látták. Míg mások a tényleges, a politikai pótcselekvéseken, túlmozgásokon túlmutató, munkával foglalkoztak. Az utóbbi kérdéssel, Kósa munkavégzésével nem is foglalkoznék többet. A politikus valószínűleg úgy érzi, hogy beleszakad a munkába. Mások pedig talán úgy éreznék, hogy beleszakadnak a röhögésbe, ha munkának akarnák tekinteni a politikus teljesítményét. Igaz, ez igaz lehet más politikai szereplőkre is. A beadott beadvány lényege nem is ez, hanem a munkavégzők egyfajta röghöz kötési szándéka.

Akkor ugyanis, amikor a munkaidőkeret, és így túlmunka javadalmazásának kérdése is, három éves időszakra számítható, akkor kialakulhat egy igen sajátos állapot. Az, hogy a munkavállalót 1-2 éven keresztül annyit túlóráztatják, amennyi időt csak lehet, majd a harmadik évben vagy kifizetik, vagy nem. Azt ugyanis aligha lehet garantálni, hogy a munkahelye a harmadik évben még egyáltalán létezni fog. Miközben a túlóráztatott dolgozó nem biztosan engedheti meg magának azt, hogy felmondjon a rabszolgatartónak mielőtt kifizetnék. Illetve, amíg bízik benne, hogy esélye van a pénzéhez jutni. Eközben persze fizetnie kell a számláit. Így a munkahelyén is kiszolgáltatott helyzetbe kerül, és egzisztenciálisan sem lesz biztosabb az élete. Tulajdonképpen három éves ingyen hitelt nyújt a munkáltatónak, és az is nyilvánvalónak tűnik, hogy ez a helyzet nem annyira lesz jó a munkavállalónak.

Ha azt tekintjük, hogy a munkaerőhiánnyal azok a szakmák leginkább érintettek, amelyekből a legnagyobb az elvándorlás, akkor a még itthon dolgozó személyzet kerül a legszorosabb satuba. Az elé a választás elé kerülve, hogy fokozottabb kimerülési tünetekkel, esetleg nagyobb hibaszázalékkal, egy elvi ígéretben bízva még jobban kizsigereli-e magát? Ha pedig a kérdésre megengedheti magának a nemleges választ, akkor mégis marad-e, illetve távozik. Arról a pályáról, illetve akár az országból is. A gazdasági exodus kormányának nagyobb dicsőségére. Amely folyamat végén könnyen előfordulhat, hogy nem a legalkalmasabb, legjobb személyi állomány marad a munkahelyen, hanem az, aki szakmai, illetve magánéleti okokból képtelen a váltásra. Azt nem kívánom, hogy a beterjesztőket, illetve bárki mást olyan műtsön, majd ápoljon, aki éppen hogy átment a vizsgákon, és túlóráktól fáradtan szúrja be valahova a tűt, majd vágja azt, amit sejteni vél. De attól, hogy nem kívánom senkinek, azért még előfordulhat, hogy megesik majd. Ha nem is most a magángéppel röpködő, kiemelt ellátást elváró politikai elittel. Egyelőre.

De ez csak példa. Annak alapján, hogy az egészségügyi ellátórendszer erősen érintett az elvándorlástól. Ha nem is kizárólag. Mert szinte biztosan számosan tudnának sorolni olyan eseteket, amikor informatikai rendszerek adják meg magukat, illetve szakmunkák válnak gányolássá annak következtében, hogy nem a legalkalmasabb, hanem az éppen még megtalálható munkavállaló kezébe kerül a kérdés. Azonban azt sem vitatom, hogy Kósa és pártjának további elittársai ezzel a kérdéssel sem találkoznak. Ahogy számos más kérdéssel sem. Olyan kérdéssel, amit nem a megfelelő káderek tesznek fel nekik a megfelelően szűrt közönség előtt. Amíg biztosítani képesek a hatalmukat. Úgy is, mint a hatalmat birtokló pártvezér hűbéresei. Amíg megfelelően nyalnak, és csak halkan szuszognak hozzá.

Ugyanakkor persze érdekes lehet, hogy az előterjesztést az előterjesztők azzal indokolják, hogy az egy uniós irányelvnek, az Európai Parlament és a Tanács 2003/88/EK irányelvének való megfelelés szolgálja. Az irányelv elérhető az uniós forrásból, és elolvasását a https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX%3A32003L0088 címen csak ajánlani lehet. Mert abban igencsak eldugták azt a kitételt, hogy a túlmunka szervezését, illetve elszámolását három éves időszakra kellene megállapítani. Annyira eldugták, hogy meg sem sikerült találnom. De talán bennem van a hiba. Nem is lehet más az oka a látszólagos hiánynak. Elvégre komoly, rengeteget dolgozó politikusok, Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos állítják, hogy ott van az. Tehát biztosan ott van az valahol. Számos más, a munkavállaló érdekét szolgáló olyan iránymutatás mellett, ami ellenben a magyar törvényekből nem látszik számomra visszaköszönni.

Miközben az egész ötlet inkább egy következő kísérletnek tűnik a közvélemény kifárasztására, illetve az emberek cukkolására. Hátha sikerül már végre valami komolyabb okot találni a nyílt diktatúra bejelentésére.

18 hozzászólás

  • Viccelsz? Miért érdekelne ezek között bárkit is a hazai eü helyzete, amikor a macskáját is magánrepülőn viszi gyógyítani New-Yorkba?

  • Még egy: ez a diktatúra teljesen és tökéletesen nyílt: törvényeit bárki elolvashatja a Magyar Közlöny neten is elérhető számaiban.
    A terror általános bevezetése még várat nmagára: bár törvényileg megalapozták már.

  • Azért a többnyire közép-, felsőközéposztálybeli liberók se éppen a dolgozók ( pláne a szegénységben élők ) jogainak az elhivatott képviselői. Persze ha a saját bőrükre mennek a dolgok más a helyzet, de többnyire vannak olyan helyzetben, hogy ki tudnak vándorolni olyan nyugat-, északnyugat-európai országokba ahol pont kevésbé érvényesül az általuk istenített neoliberális, szociáldarwinista vadkapitalizmus gyakorlata. Kis farizeus képmutatók: a NER-rezsim az ő általuk axiomatiusnak vett neoliberális gazdaság és szociálpolitikát viszi következetesen végig, csak hát ezt leghatékonyabban, legfegyelmezettebben autoriter módon lehet, a társadalom elhülyítésével, kis etno-, vallási sovén, fajvédő, szexista körítéssel, sorosozással…

  • A munkaviszony megszűnésekor minden járandóságát ki kell fizetni a dolgozónak. Amennyiben ezt a munkaadó elmulasztja, nyertes perre vihető a követelés.

  • Drizari, kedves… Nem láttál te még karón varjút? 😀

  • „Távozik”
    (Ameddig lehet.)

  • hja kérem! szépen hazamenni 8 óra munkavégzés után, pont!! ha nem tetszik a rabszolgatartónak akkor rúgjon ki, fel is dughatja azonnal az egész vállalkozását vazelin nélkül… hogy a törvény? mit tud a törvény? hogy maradni kell? és ha nem maradok max kirúghatnak ami még rosszabbá teszi a munkaadó helyzetét

    a kélgyó megharapta a macskát és a macska közben kergetné az egeret

    odáig nem tud elmenni európában egy törvény, hogy a sarki rendőr is bevonható (hacsak nem éppen munkaerő hiány nincs ott is?) hogy bennmaradjon de munkára már nem tudja kényszeríteni, hogyan? ott van és nem csinál semmit 3 napig bírja a munkaadó azután vagy fizet azonnal vagy eggyel kevesebb dolgozója lesz

    a kör bezárult

    ki kell röhögni az ilyesmit… ez most a munkavállaló előnye és vissza kellene vele élni alaposan béremelés meg szabadság meg tólóra +15% az első 2 óra utána 30% az összes többi és a hétvégén fizetendő vagy a következő héten nincs dolgozója

    hahahahahahaha

    meséljetek még miért kell beszarni a hülyegyerekek marháskodásától

    a szabadpiac dolgozik ez most a munkavállaló előnye és nem is akármilyen a munkavállalónak annyi érdeke fűződik a vállalkozás létéhez hogy megkapja ami jár neki a többi a munkáltató gondja bezár a bazár és a hurik tánca burkában

  • Rodeo11 Ez Magyarországon nem így működik. Valamitől mindig félnek, mindig van valami magyarázat miért nem lehet. Nem kezdeni félnek, még valaki mögé állni is gyávák. Még magukért is gyávák, nemhogy másért. Kushadni és majd lesz valami. Aki ellene szól, azt a saját társai hallgatatják el.
    Ha kirúgják, jön a kárörvendés, ugye mondtuk, hogy széllel szemben nem lehet? Ha volt valami ami esetleg neki jobb volt mint másnak, rögtön van rá jelentkező. A vezetők ezt nagyon jól látják, ügyesen kihasználják. Ne hidd, hogy véletlenül ilyen az ország, ez sajnos jár nekik. Tisztelet a kivételnek. Régen elmentél, látom.

  • Rodeo,

    Bocs, de butaságot írsz. Ha valaki Budapesten informatikus, akkor igaz, hogy nyugodtan beleállhat egy vitába.
    Ha valaki egy vidéki cég közel-távol is kevés munkahelyeinek az egyikén dolgozik, akkor nem annyira.
    Ne ess bele a fővárosi elitizmus csapdájába és a lózungok szintjére sülyedő munkaerőhiányos kommunikáció csapdájába.

  • Valaki írta a Face-n:
    „Lassan beledöglünk ebbe a ti nagy Orbán-mániátokba, de RÖHÖGÖK, MERT VELÜNK DÖGLETEK TI IS, ORBÁN-HÍVŐK! Ti is!”

    IGEN!

  • Drizari:
    „A munkaviszony megszűnésekor minden járandóságát ki kell fizetni a dolgozónak. Amennyiben ezt a munkaadó elmulasztja, nyertes perre vihető a követelés.”

    https://168ora.hu/itthon/a-gyakorlat-megmutatta-mukodeskeptelen-az-uj-polgari-perrendtartas-154051

    Mindent összevetve úgy tűnik, hogy az új Pp.-t és az azt kiegészítő alacsonyabb jogszabályokat, az azok alapján lassan kialakuló bírói gyakorlatot figyelembe véve, egy átlagos alsó- vagy alsó-középrétegbe tartozó munkavállalónak az általad említett esetben nemhogy nyertes munkaügyi perre, hanem arra, hogy követelése egyáltalán bírói érdemi tárgyalási szakba jusson, körülbelül annyi az esélye, mint annak idején Rajknak volt a főtárgyaláson.

  • Almási Alma:
    “Valaki írta a Face-n: Lassan beledöglünk ebbe a ti nagy Orbán-mániátokba, de RÖHÖGÖK, MERT VELÜNK DÖGLETEK TI IS, ORBÁN-HÍVŐK! Ti is!”

    Kedves Alma, igen, ez bizonyos, de nekem valahogy nem támad ettől röhöghetnékem.
    Jó, jó, tudom, hogy a legszebb öröm a káröröm, hiszen már Kant megírta a Kritik der Urteilskraft-ben, hogy szép az, ami érdek nélkül tetszik, de azért mégis… 🙂

  • Almási Alma
    2018 november 24
    7:32 de.
    Magyarul: erről aZ „akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is” mentalitásról kellene sörgősen leszoknunk! Igen és nem röhögve belenyugodni!

  • Kővendég, és Elemér!
    …Ahha! Akkor mégis csak törődni kellene ezeknek a szerencsétlen, ostoba fidesznyikeknek a gondolkodásával? De vajon hogyan? Ha szelíden oktatni meg se kíséreljük őket. Leordítani a fejüket? Az célravezető? Vagy éppen ellenkezőleg csak a makacsságukat növeli?

  • Andrew_s
    2018 november 24
    5:57 de.

    ugye ezt tréfának szántad? pont ott tartanék munkalassítási sztrájkot benn a munkahelyen majd sokat hiányoznék és az a „munka” amit leadnék az használhatatlan lenne tele bug gal

    a kollégák meg nyasgem

  • Andrew_s
    2018 november 24
    5:57 de.

    engem a guta kerülget mert az itteni postások sztrájkolnak és pont ilyenkor mert rabszolgának tartja őket az állam, közben drukkolok is nekik, hogy győzzenek, mert a jelenlegi konzi ők úgy híjják magukat, hogy: Ontario kormánya a népért de csak a népért nem tettek eddig semmit sőt mindent -amit lehet- elvettek amit az előzőek „adtak” és bármit lehet, abszolút többségük van!

    túlóra díj nélkül kényszerítik a gyalogost (walker aki ajtótól ajtóig viszi) 8 helyett 12-14 órát és akkor a legbalesetveszélyesebb állás stb semmi sem új a nap alatt

    OGV csak másol

  • Kővendég,

    a munkaügyi per nem egyenlő a polgári peres eljárással.

  • Tüske Zsófia

    Drizari: a munkaügyi perekre vonatkozó eljárásjogi szabályozás is a Polgári Perrendtartás része. Csak már bíróság foglalkozik velük.
    http://kamaraonline.hu/cikk/hogyan-valtoznak-a-munkaugyi-perek-2018-tol