A liberális vezető lemondásra kényszerülhet

2008 október 16 9:50 de. A liberális vezető lemondásra kényszerülhet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Összesen egy nappal a sikertelen országos választás után, a kanadai Liberális Párt máris vezető váltásra készül. Stéphane Dion liberális miniszterelnök-jelölt pártja csupán 76 mandátumot szerzett a szavazáson. Ezzel szemben a konzervatív kormánypárt most már 143 mandátummal rendelkezik az Alsóházban. A Globe and Mail cimű napilap arról tudosított, hogy a Liberális Párt egyik magasrangú és jó kapcsolatokkal rendelkező tagja azt ajánlotta, hogy ha Dion nem nyújtja be lemondását, akkor a párt hurcolja ki az összes bútort a vezető irodájából. „Hogyan lehet megpuccsolni egy olyan embert aki azt sem veszi észre, hogy puccs készül ellene?”–kérdezte a párttag.

Gordon Campell, Brit Columbia liberális kormányfője rámutatott arra a tényre, hogy Stephen Harper konzervatív miniszterelnök kiütéses győzelmet aratott Dion ellen a nyugati tartományban. „Nem lehet alábecsülni azt, hogy Mr. Dion vezetői képességei nem rezonáltak a Brit Columbiai választópolgárokkal”–mondta Campbell.

A CTV kanadai televízió információi szerint, Dion valószinű csak a jövő hét elején nyújtja be lemondását. A pártvezető tanácsadói elmondták, hogy Dion nagyon fáradt az öt hetes kampány után és jelenleg mérlegeli lehetőségeit. Az viszont szinte biztos, hogy Dion lemondásra kényszerül, mivel karbon adó tervezete nagyban hozzájárult a Liberális Párt szerencsétlen választási szerepléséhez. A balközép párt ilyen rosszúl utoljára 1984-ben szerepelt és 26 százalékos támogatottsága pedig történelmi mélypontnak számit.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed