Vezet a Liberális Párt

2009 február 12 11:00 de. Vezet a Liberális Párt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Michael Ignatieff

Michael Ignatieff

A legújabb Strategic Counsel pártpreferenciás felmérés szerint hosszú idő után először vezet a Liberális Párt és ez jelentős részben Michael Ignatieff új liberális vezető sikeres politikai szereplésének köszönhető. Ha „ma” lennének országos választások Kanadában, a lakosság 33 százaléka szavazna a Liberális Pártra, 32 százalék Stephen Harper miniszterelnök Konzervatív Pártjára és 17 százalék a szocialista Új Demokrata Pártra (NDP). A liberálisok most 7 százalékkal növelték szavazótáborukat, míg a konzervatívokra most 6 százalékkal kevesebben szavaznának.

A felmérés nem csak a konzervatívok számára aggasztó, hanem a szeparatista Bloc Québécois-nak is. A Bloc Québécois az összeomlás szélére jutott, mivel országosan most már csak 5 százalékon áll a szeparatisa alakulat. Ennél sokkal fontosabb az, hogy a francia-többségű Québec tartományban most már csak 22 százalékon állnak és ezzel 16 ponttal csökkent szavazótáboruk. Québecben most a liberálisok 24 százalékra emelkedtek és a konzervatívok pedig negyedik helyen találják magukat 17 százalékkal.

A felmérés azt is kimutatja, hogy előretört a parlamenten kivüli Zöld Párt. Ez különösen igaz Québecben, ahol a lakosság 26 százaléka szavazna a zöldekre és így első helyen találja magát a balközép párt. Kérdeses azonban, hogy ez elegendő lenne ahhoz, hogy mandátumhoz jussanak a kanadai parlamentben. Országosan csak 9 százalékon állnak.

A Liberális Párt annak köszönheti előretörését, hogy Michael Ignatieff sarokba szorította Harper miniszterelnököt, azzal hogy jelentős részben ő diktálta az idei évi költségvetést és a tervezett gazdasági beavatkozás mértékét. Az egyébként harcias Harper kénytelen volt engedni, hiszen Ignatieff azzal fenyegette, hogy megbuktatja a jobbközép kisebbségi kormányt.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed