Tölgyessy Péter szerint a hárompárti parlament a legrosszabb opció

2010 április 7 1:00 de. Tölgyessy Péter szerint a hárompárti parlament a legrosszabb opció bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tölgyessy Péter elemző, a Fidesz egykori parlamenti képviselője az ATV Pont 7 című műsorában elmondta: a hárompárti országgyűlés alakulása lenne a legaggasztóbb eredménye az április 11-ei választásoknak. Bár a felmérések szerint a baloldali Lehet Más a Politikának (LMP) reális esélye van az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére (a Nézőpont Intézet szerint akár 9 százalékot is elérhetne ha minden potenciális szavazót megszólítanak), az is lehetséges, hogy csak a Fidesz, az Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Jobbik kerül be. Tölgyessy szerint a szocialisták megszeretnék őrizni a jelenlegi politikai konstellációt a baloldalon, melynek köszönhetően a Fideszből kiábrándult baloldal érzelműek csak az MSZP-hez fordulhatnak ha alternatívát keresnek két-három éven belül. Ha azonban az LMP is bekerül a parlamentbe, akkor reális baloldali alternatívája is lehet a szavazónak és rákényszerítené a MSZP-t a változásra, illetve a komoly átalakulásra.

Szocialista tartalékok

Tölgyessy szerint a szocialistáknak vannak tartalékai, hiszen 2006-ban 43 százalékot kaptak. Ezen kivül, Tölgyessy elmondta hogy azok számára akik 1994 óta az MSZP-re szavaznak „iszonyúan nehéz” jobboldali szavazóvá válni. „Óriási a tartalék, csak hát a botrányok is óriásiak”–mondta Tölgyessy Bánó András műsorvezetőnek. A volt fideszes képviselő elmondta, hogy különösen kelet-Magyarországon, az elmúlt két évtizedben jellemző „létező kapitalizmus” modell többnyire megbukott és így vannak olyan szocialista szavazók akik most úgy büntetik a rendszert, hogy a Jobbikra szavaznak.

Nem kell többé a kapitalizmus?

Szinte csak az MDF szavazói fogadják el a piaci kapitalizmust. Az összes többi párt vagy teljesen tagadja az egészet (ugye a Jobbik) vagy mint a szocialisták, erről a reformer vonalról leszálltak és visszafordultak saját régi törzsközönségükhöz–mondta Tölgyessy. A szocialisták most már a „kádári kisember” értékeit próbálják előtérbe helyezni. A Jobbik főüzenete, hogy „fenébe ezzel a rendszerrel” és ezzel nőtt olyan dinamikusan ez az aránylag új párt.

Már az 1977-es MSZMP KB határozattal kezdődtek a megszorítások Magyarországon és azóta szinte végig az volt a politikai osztály üzenete, hogy az elvonások után jobb lesz a helyzet és hogy csak türelem kell. „Vigyétek a rendszereteket a pokolba”–Tölgyessy szerint ez egyre inkább  elterjedt nézet bizonyos vidéki körzetekben, ahol a jobbik tizenháromszor olyan erős mint a MIÉP volt 1998-as fénykorában.

A Jobbik vs. a nyugatos kapitalizmus

A fiatalok körében (azok akik 30 éven aluliak) most már mindenhol veri a Jobbik az MSZP-t. Tölgyessy szerint lehet, hogy a Jobbik „turbulens jelenség” (ez volt jellemző a két világháború közti szélsőjobboldali pártokra), de amíg nem lesz működőképes Magyarországon a létező kapitalizmus, addig valószínű, hogy erős jelenség marad a Morvai Krisztina és Vona Gábor nevével fémjelzett párt. A Jobbik teljes haragukkal rá fog zúdulni a Fideszre amikor bekerül a parlamentbe és az országgyűlési lét ebben az esetben nem fogja moderálni a radikális, rendszer-ellenes pártot.

Tölgyessy elmondta, hogy a jobbik szemében a Fidesz liberális és nyugatos kapitalista, ezért sokszorosan vissza fogja kapni a következő kormány azt a virulens kritikát és támadást amit az MSZP kapott az elmúlt 8 év során.

Elképzelhető azonban, hogy a Fidesz előzetes csapást fog mérni a Jobbikra, úgy hogy megnézi ki finanszírozza a pártot. De Tölgyessy szerint rövid távon az idő a Jobbiknak dolgozik. A Fidesz abba a kínos helyzetbe kerülhet, hogy a Jobbik számon kéri rajta az elmúlt 8 év igéreteit. Az is valószínű, hogy a Jobbik elszipkázza azokat a jobboldali értelmiségieket, akik ellenzik a globális kapitalista rendszert és azt várják Orbán Viktor leendő miniszterelnöktől, hogy vezesse ki az országot ebből a gazdasági modellből. Orbán azonban nem teljesíthet ezen a területen, így rövid-középtávon óriási lehetőséget kap a Jobbik.

Tölgyessy elmondta, hogy a két-harmadnak sincs túl nagy jelentősége és Bánó kérdésre válaszolva, akár a Fidesz számára veszélyes is lehet. Hiszen ha két-harmadot kapnak, akkor mindenért a Fidesz lesz a felelős. Ha a Fidesz rosszul kormányoz, ugyan úgy összeomolhat mint az MSZP, mely pártnak sokkal erősebb volt a társadalmi beágyazottsága. A Fidesz nem kért felhatalmazást a nagy reformokra és a megszorításokra, vagy áldozathozatalra. Tehát gyorsan összezsugorodhat a Fidesz ha áldozatvállalásra kéri fel a lakosságot.

A Fidesznek a harmadik utat kell keresnie?

Tölgyessy szerint a Fidesz nem folytathatja Bajnai Gordon kormányfő gazdasági politikáját. Valószínűbb azonban, hogy az Orbán a világgazdasághoz igazodó reálpolitikát folytat majd, de nem demonstratív azt a vonalat, amit Bajnai képviselt. Ezért szimbolikus lépésekkel egyensúlyozza majd a kevésbé népszerű gazdasági lépéseket.

A Szocialista Párt megalázása

Ha az LMP 6-7 százalékkal be kerül a parlamentbe és ha ráadásul a Jobbik megelőzi a szocialistákat, hihetetlenül megalázó lehet a választás az MSZP számára, mondta Tölgyessy. Az elemző szerint „olyan nagy teher fog hárulni a szocialistákra, amely 1956 óta nem hárult.” De a szocialisták már túléltek megpróbáltatásokat, mint például Kádár János alatt a levert forradalom után, vagy éppen a számukra katasztrofális 1990-es választást követően. Tölgyessy azonban úgy látja, hogy pozitívabb lenne Magyarországom egy új baloldal, minthogy egy újabb reinkarnációban ismét megjelenik az MSZP

Ádám Christopher

Tags:

Comments are closed