Az LMP szerint az Orbán-kormány jó magyarokra és rossz magyarokra osztja a diaszpórát

2012 február 6 8:58 du.23 hozzászólás

Nem csak Kanadában folytat politikai jellegű diszkriminációt a magyarországi kormány, melynek kereteiben a diaszpórát a Fideszhez lojális és a kormánypárthoz ellenséges csoportokra osztja a szorvány magyar közösségeket. „Az Orbán-kormány ismét Budapestről osztja az észt és a fővárosból mondja meg, hogy ki a jó magyar és mire van szüksége a határon túl élőknek. A máshol már jól bevált gazdasági visszaélésekre és homályos vizsgálatokra hivatkozva „jó” magyarokra és „rossz” magyarokra osztja az ott élőket, és csakis a hozzá hű szervezeteket hajlandó támogatni”–jegyezte a Lehet Más a Politika nevű balközép ökopárt a Fidesz diaszpóra-politikájáról,a csángóktól visszatartott támogatások nyomán. A Fidesz a határon túli magyarságot lojális és ellenséges csoportokra osztó személete miatt, az elmúlt napokban a teljes Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége lemondott, hiszen az Orbán-kabinet – 2010-es igéreteit megszegve – nem utalta át a szervezet 140 millió forintos költségvetését 50 százalékos arányban finanszírozó állami szubvenciót.

A Transindex erdélyi online újság petíciót kezdeményezett az oktatási program veszélyeztetése, illetve a politikai beavatkozás ellen. Bár a lemondott vezetőség nem ellenzi azt, hogy Budapest ellenőrizni kívánja az állami szubvenciók felhasználását és az oktatási program működését, azt nehezményezik, hogy a Szövetséggel nyíltan konkurens Teleki László Alapítvány bízták meg az átvilágítás lebonyolításával. Ezen kívül egy olyan új alapítvány játszana központi szerepet a csángo magyar oktatási program fenntartásában, melynek kuratóriumában csupán egyetlen romániai magyar van reprezentálva, a többi magyarországi képviselő. „A pénzügyi felelősség és elszámoltathatóság mellett (…) alapvető szempont kell legyen, hogy tapasztalatuk, helyismeretük nélkül a program egésze kerülhet veszélybe!”–áll a petíció szövegében. A csángó oktatási program 11 éve történt bevezetése óta évente 2,200-ra tehető a szubvenciónált tanulmányokban résztvevő diákok száma, valamint eddig hét Magyar Ház épült ebből a pénzből.

Kanadában általában nem fiskális jellegű az itteni magyarok politikai megosztása. A fideszes Békemenetet publikusan támogató torontói Kalejdoszkóp Hagyományőrző Klubnak szánt – és a budapesti Bethlen Gábor Alapítványon keresztül átutalt – 1,8 milló forintos szubvención kívül nem részesülnek kanadai magyar szervezetek magyarországi állami támogatásban. De ennek ellenére, érezhető a jelentős részben az ottawai magyar Nagykövetségtől származó – illetve Pordány László nagykövet által támogatott -pártpolitikai nyomásgyakorlás. Pordány jelen volt és felszólalt a Montreáli Magyar Bizottság 2011. november 8-ai zártkörű gyűlésén, melynek egyedüli napirendi pontja a Kanadai Magyar Demokratikus Charta ellehetetlenítése volt. Furcsa egybeesés, hogy pontosan az nap indult útjára Ottawából egy petíció, mely a Chartát alapító kanadai állampolgárokat támadta és melyet – többek között – a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközségben terjesztettek, a szentmisék után és a gyermekek karácsonyi műsora alatt. A 2011-es montreáli 1956-os emlékműsorán is kitört a politikai jellegű úszítás, amikor Göllner András montreáli professzortól visszavonták szónoki meghívását és helyette Raffay Ernő szélsőjobboldali történészt, a kommunista állambiztonság tevékenységében érintett személyt – illetve Pordány közeli barátját – kérték fel erre a szerepre. Raffay és a szintén Kanadába látogató Koltay Gábor együtt uszított a kormánnyal szemben kritikus hangot megütő kanadai magyarok ellen.  Ezen felül csak hab a tortán, hogy a nagykövet szinte teljesen „ignorálja” a torontói Magyar Ház tavaly megválaszott és liberálisnak vélt új vezetőségét.

Tehát a jó magyarokra és a rossz magyarokra, a szorványság lojális és az ellenséges csoportokra való szétválasztása akut módon érzékelhető Kanadában. Szomorúan kell megállapítanunk, hogy ennek kanadai magyar szenvedői és áldozatai többnyire tehetetlenül kénytelenek figyelni a diazpóra pártpolitikai alapú lezüllesztését, a másképpen gondolkodók kirekesztését és megfélemlítését.

23 hozzászólás

  • Judith Kopacsi

    Hát, nincs új a nap alatt. És jellemző, sajnos. De nem baj, mi maradunk, akik vagyunk voltunk és leszünk is, Magyarország védelmében emeljük fel szavunk. A Kanadába rendelt Magyar nagykövet eddig sem volt mindig a mi barátunk. De követek jönnek, és Orbánok mennek.

  • Igaza van, Judit, egy apró tévedéssel… A követek tényleg jönnek, Orbán viszont marad. Mert mi azt akarjuk, hogy maradjon. Söt a következö választáson még többen akarjuk majd. Többek között azért is, mert a Kanadai Magyar Hírlap kirekesztö, gögös cikkei erre ösztökélnek minket.

    Adam úr meg, ha önmagába nézne és nem az LMP-re hallgatna, akkor tudná hogy Magyarország népe és a diaszpóra egységes. Az Önök véleménye is fontos lenne, ha nem libás misi nivóján íródnának.

  • @Nemes Csaba!
    Fogalmam nincs honnan az ördögből veszi, hogy Magyarország népe „egységes”? Ugyan miben? Orbán hatalomban tartásában?
    Na ne fárasszuk már egymást!

  • @SZENDAM!
    Magyarország népe – legalább 85%-a – abban egységes, hogy a balliberális oldal soha többet nem kormányozhat, bármivé vedlenek át, mert nem csak az ideológiai elődeik, hanem ők maguk is hiteltelenné váltak. A 85%-ban nem csak fidesz szavazók vannak.

  • haha

    Magyarorszagon utoljara fejlodes a szoci Horn Gyula alatt volt….csak nem kepzeli itt valaki, hogy ezt elfelejtette a nep…..itt orban nemhogy kormany oldalrol fog eltakarodni, de gyanitom ellenzekbol is, mert azert a karert, amit okozott az utobbi 20 evben, azert felelossegre fogjak vonni…..igy vagy uldoztetes vagy borton var ra. ezzel kell szamolniuk azoknak, akik elhomalyosodott szemekkel szopjak es turik, hogy kilopja a zsebukbol a penzuket….sajnos teny, hogy sokan vannak, dehat majd epitunk uj bortonoket, ha kell…

  • T.Eszter Vinch!Honnan veszi azt az őrültséget hogy azt irja itt hogy -legalább 85 %-a azt akarja hogy a baloldal,a demokratikus erő többet ne kormányozzon!Ezzel ön azt mondja hogy a fidesz után jöhet a szélsősséges jobbik is,csak ne a demokratikus oldal?Elképesztő!Ön tényleg orvosi eset ,ne haragudjon hogy ezt hozta ki belőlem!Önnek nincs gyereke,unokája akiknek felelősséggel tartozna?Itt aki hiteltelenné vált ön és a magához hasonlóak és a szeretett pártja!Azt gondolom,s remélem hogy az emberek ezerszer megfogják gondolni hogy egy hiteltelen pártra adja mégegyszer a szavazatát.Nem tudom hogy hol él,milyen körülmények között,de menjen el Borsod,Szabolcs megyékben,nézze meg hogy ott az emberek vegetálnak,éheznek!Február 6-án elindult az elkeseredett emberekből álló csoport ,,Munkát,kenyeret” jelszóval,gyalog Bpestre,egy hétig tartó gyaloglás,mely kb.195 km,hogy felhivják a figyelmet a kilátástalan helyzetükre!S a kormány mit tesz,Mezőkövesdnél cinikusan várja az ottani fideszes képviselőjük és hólapátot és alkalmi munkát adni nekik!Gyalázat,felháborit a embertelenségük,cinikuságuk!Ezeknek a jelenlegi embereknek nincs lelkük,a szegény embereket semmibe veszik?Az igaz hogy az eddigi áldásos tevékenységükkel mindig a felső tizezert hozta még előnyösebb helyzetben,a szegény embereket még nyomorékká tették!S ezt ön helyesli?
    T.Nemes Csaba!Igaza van hogy kormányok mennek,jönnek!Abban nincs igazza hogy Orbán marad!Nem tudom hogy ön hol él,hogy annyira biztos ,, a következő választáskor többen akarják Orbánt!A több millió nyomorban döntött szegény emberek ,és a magam nevében megkérem hogy ilyen hiteltelenül igéretet ne tegyen!Csak a maga nevébe tegye!Abban pedig szintén nem értek egyet magával hogy MO egysége!Azóta nem egységes amióta 2002-ben az elveszitett választása után az árok ásást megkezdte a jelenlegi hatalom,mindent feláldozva a hőn áhitot hatalom megszerzéséért!Igaz hogy 8 év áldásos munkája kelett hozzá,mindent ,Kánaánt igérve,s átveréssel ezt meg is tudták szerezni!Az emberek folyamatosan ébrednek fel a fülke forradalmári kábulatukból,rájöttek hogy csúnya átverés áldozatai lettek!A Magyar Demokratikus Hirlapra visszatérve,nagyon is jó hogy a szerte a világban tudnak a jelenlegi kormány áldásos tevékenységéről,!Örömmel tölt el hogy vannak hiteles,magukra adó emberek,hiradások!Ezek az emberek nem adják el magukat ,hitelességuket megtartva,nem forrognak mint a szélrózsa, egy tál lencséért!ezek az emberek mindenkor a tükörben tudnak nézni,mert a tükör nem köpi szembe őket!

  • Kovács Árpád

    Aszogya a libás „Magyarorszagon utoljara fejlodes a szoci Horn Gyula alatt volt”

    Nem hiába a liba seggénél tovább nem sikerül fejlődnie,fogalma sincs mi volt.Horn idejében 35-38 % infláció volt ,abban az időkben megnőtt a munkanélküliség ,az állami vagyonokat leamortizálták, az elvtársak se pénzért felvásárolták.Földeket felvásárolták a kisemberektől pár ezer forintért,tszket felszámolták a tsz vezetői a jó gépeket állatálományt a jó aranykorona értékü földeket maguknak kiválogatták,,tagságnak ott hagyták az értéktelen romos épületeket 2 méteres gazos rossz földekkel ,rozsdás rossz gépekkel együtt.Mindennek a javát kikapkodták az elvtársak.Kisemmizték a tagságot Közben a tszk állami adóssággal terhelt azt is a tagság pénzéből törlesztették.Ugy hogy a nagy rablás horn idejében zajlott,tönkre tették az országot,ezt folytatta megyesi a D209-s, gyurcsany ,bajnai.

  • Kovács Árpád

    A volt tszk vezérei kft-t alakítottak a tagság vagyonából mint saját tulajdonuk ,vissza vették a tsz tagokat mint alkalmazottaknak majdnem fele bérért,

  • Kovács Árpád

    1989 után némi változás történ,a saját földünket visszakaptunk,(23 hold)most azok a tsz vezetők bérlik akik egykoron évtizedekig ingyen használták a termést leszedték róla.

  • Lőköske, miért nem jó magácskának a 15%-ba tartozni, hiszen úgy viselkedik mint akik oda tartoznak?

  • Marhaságokat beszélnek maguk itt….méghogy 85 % akarja hogy maradjon…na ne tessenek már viccelni.
    Tessenek ide elgyönni és megkérdezni pár embert akik éppen az ellehetetlenedés , mások meg az éhenhalás szélén vannak.
    Persze kivételt képez ez alól az a párszázezer felső-középosztály beli és felső osztálybeli , akik nyertesei ennek a szar gazdaságpolitikának.
    De a lakosság 90 százaléka súlyosan rosszul járt.
    Legalábbis eddig.
    Csakhogy a trend nem arra mutat hogy a következő két évben meg tudna fordulni az irányzat.
    Jelen kormány gazdasági pusztítása példanélküli az elmúlt 60 évben !
    Sokan nem értik miképpen lehetett egy viszonylagosan virágzó országból szűk két év alatt gazdasági romhalmazt csinálni.
    Miért ?
    Kiért?
    Vagy kikért ?
    Pedig a válasz egyszerű , de már annyian kifejtették hogy nem fogom itt ismételgetni.
    Tessék más ujságokat is olvasni a Magyarnemzeten kívül , köszönöm.
    ( És akkor még nem beszéltem arról hogy az ország a polgárháború szélén áll : a Köztársaságpártiak egyre gyaropodnak , a nácik pedig a rendőrők füle hallatára példálóznak azzal hogy akasztani kéne már a komcsi tüntetőket. Szóval itt tartunk ! …Méghogy 85 százalék. Ugggyan kérrremm..)

  • Geyza egyáltalán nem túloz. A polgárháborútól való félelem egyre nagyobb sajnos, én is azt tapasztalom. Beszélgettem egyik nap egy Németországban dolgozó barátommal, -egy tanárnővel, aki szó szerint a polgárháborútól tartva most azon van, hogy az egész családját fiát, lányait és unokáit is kimenekítse Münchenbe, és nem Ő az egyetlen.

  • dehat szornyu lenne, ha az emberek egymasnak mennenek, ahelyett, hogy az uszitot tennek el lab alol….ezek szerint a romanok is okosabbak a magyaroknal…

  • Eddig egy percig sem gondoltam komolyan, hogy ennek reális esélye van, de most már nem vagyok ebben annyira biztos. Tulajdonképpen már Bayer Zsolt a Széles-féle Magyar Hirlapban január elején a polgárháborúban történő „megdögléssel” fenyegette az ellenzéket. Ami biztos: a diaszpórában- vagyis bizonyos magyar körökben – a polgárháborús hangulat már egyre inkább valóság és ebben óriási a magyar külképviselet – és különösen a nagykövet – felelőssége. Azt pedig a KMH oldalán is garantálom: kormányváltás után megfizetik áldatlan tevékenységük árát.

  • nagyon rendezetten, nagyon osszefogottan kell ez ellen fellepni, gyanitom, ha addig el nem szabadul a pokol, a valasztas korul nagy a valoszinusege, mert ezek nem fogjak tudomasul venni a vereseguket, pedig teljesen egyertelmu, hogy a kovetkezo valasztas elmossa oket mint nyari zapor a hig libafost…

  • Judith Kopacsi

    A románok mindig okosabbak voltak a magyaroknál. Ők pontosan tudták mikor és meddig lehet fesziteni a húrt, és mikor kell a „jó” helyre állni. Ideje lenne tenulni tőlük.

  • Nemes uraim.
    Ha ez az -amúgy igen jó és tartalmas cikkeket közlő lap- gőgősnek és kirekesztőnek találtatik Nemesuraim által , akkor miaráknak olvassák magik he ?
    Nemesurak megtehetik hogy nemjárnak olyan kupiba , ahol nem jól főznek. Vagy nem vesznek kézbe olyan lapot ami ellentétes felsőbbrendűségeikkel nemde ?
    Persze hogy de.
    Nahátakkómeg ?

  • T.Eszter Vinch!Azért ,mert ön tartozik oda!azért mert ön nem mond igazat,ámit itt mindenkit mint a főnöke tegnap!S aki ugy viselkedik mont itt ön!

  • T.Eszter Vinch!Azért,mert ön tartozik a 15 %-hoz!Azért mert ön nem mond igazat,ámit itt mindenkit,mint az imádott főnöke tegnap!S aki ugy viselkedik,viselkedett mint itt most ön!

  • Andrási Sándor

    Kedves hozzászólók! Talán csak annyit az LMP-ről, hogy annak az SZDSZ-nek az ifjusági tagozata, amelyiket a magyar választók elutáltak oda, ahová valók, az enyészetbe. Persze ez nem ennyire egyszerű, mert a „liberális” „szabad madarak” maradtak, és – dögkeselyűk módjára – baljóslatúan csapkodnak a szárnyaikkal, ott csípik-tépik, rombolják az országot, ahol csak tudják, és ahol azt kijelölik részükre azok a külföldi erők, akik az olcsó konchoz – a jobb oldali kormány térnyerése miatt – nem tudnak hozzáférni.
    Ez a törpe párt a parlamentbe jutása óta sem volt képes 700 fő fölé növelni a tagságát. Abban tetszeleg, hogy zöld, de erre utaló politikát még csak nyomokban sem tanúsit. Arról beszél, hogy vidéken igyelkszik terjeszkedni, de mivel a párt vezetése szinte 100 %-ban fővárosi, fogalmuk sincs a vidéki emberek életéről. Miről tud egy tősgyökeres 30 év alatti fővárosi uri fiú, vagy uri lány egy 50 körüli vidéki emberrel beszélni. Van-e közös témájuk? Ismeri-e a sorsukat? Ez a törpe párt csak addig érdekes – már akinek – amíg más, mint a többi. Csak az a gond, hogy itt eljutnak a róka fogta csukához. Ha mások, mit más, nem lehet tömegbázisuk, ha tömegbázist akarnak, el kell veszíteniük a másságukat. Mivel is tudnak operálni? Hát a pénzzel. Gazdag volt SZDSZ-esek, az elmúlt 8 év gazdag letünt lovagjai, az USA, és izrael nyomja pénzt, ezért Ők szócsőként nyomják a szponzoraik igényének megfelelő, elsősorban a kormányt züllesztő kijelentéseiket. Hát ennyit dióhéjban erről a haladó szellemű, performansz bajnokokról. Mögéjük kell nézni, fel kell tenni a: Kinek az érdeke? című kérdést, és rögtön világosabb lesz, ami korábban érthetetlen volt.

  • Andrasi Sandor

    ha az on gondolatai menten ezt tovabbvisszuk, akkor az is ilyen konnyen megallapithato, hogy egy videki bugris, aki kerti budin es apai pofonokon szocializalodott nem erthet a budapesti urifiuk, urilanyok nyelven, eppen ezert nem Budara kellett volna bekoltoznie, eregetni a disznoszart, hanem valahova egy sertestelep melle, jo tavol a fovarostol! egyetertek, suszter maradjon a kaptafanal! az szdsz pedig nem tonkrement, csupan atadtak a terepet ennek a nagypofajunak, mert eleddig bizonyitotta, hogy keptelen az egyuttmukodesre mind kormany oldalrol mind ellenzekbol…..tessek most minden gatak es akadaly nelkul lehet(ne) bizonyitani, de nem tud szegeny, mert csak fikazasra szuletett, a problemamegoldast nem ismeri, mert buta, mint az a felcsuti tok!

  • a legujabb hir Andrasi

    Kuncze Gabor ujra visszater a politikaba a Szabadelvu Polgari Egyesulet elnokekent, a part termeszetesen az szdsz-t tomorito part es erosen egyuttmukodik Gyurcsany Demokratikus Koaliciojaval…..lesz itt meg nemulass jobbiknak, fidesznek! istenem, en ugyan nem jarok templomba, de ugy tunik, engem meghall a joisten a sajat nappalimbol is:)

  • Kovács Árpád

    Nahát….kunce ciánozós lop-stop elvtárs is pihent két évet ,újra színre lép ,fogytán píííz,undorító hazug gyülölködő alak.