Kanadaiak is csatlakoztak az ISIS ellen harcoló milíciákhoz

2014 december 2 11:12 de.33 hozzászólás

A 26 éves Dillion Hillier korábban egy katona volt a Patricia hercegnő után elnevezett kanadai gyalogságban, édesapja pedig progresszív-konzervatív tartományi parlamenti képviselő. De Hillier ma már a kurdok mellett harcol az ISIS ellen észak-Irakban. „Örülök, hogy sisak és páncél nélkül harcolhatok, mivel ezek a kurd srácok sem hordanak ilyet. Gyorsabban tudunk mozogni”–mesélte Hillier élményeiről. „A kurdok elképesztőnek bátor harcosok”–tette hozzá a kurd Peshmergáról. Hillier elmesélte, ahogyan harcközben a mellette lévő kurdot arcon lőtték és neki kellett biztonságos helyre vonszolni a megsérült milicistát.

Dillion Hillier (baloldalon) kanadai önkéntesként harcol az ISIS ellen.

Dillion Hillier (baloldalon) kanadai önkéntesként harcol az ISIS ellen.

A fiatal kanadai harcos szerint az észak-iraki Tel al-Wardban 20 óra alatt több jót tett mint 26 év alatt Kanadában. „Hozzájárulhattan egy város felszabadításához”–mondta az önkéntes. Hillier sátrakban alszik és az egyik harcban elfogott egy dushkát (vagyis egy szovjet géppuskát) az iszlamistáktól.

„Ez egy egész emberiségért vívott harc”–írja Hillier Facebook oldalán. „A kurdok nem csak azért harcolnak, hogy saját magukat megvédjék, hanem mindenki jövőjéért szállnak harcba”–tette hozzá a kanadai önkéntes.

Egyre több kanadai veterán csatlakozik a kurd milíciákhoz, hogy a példátlan kegyetlenségeikről ismert ISIS ellen harcolhassanak. Ottawában megalakult az úgynevezett 1st North American Expeditionary Force, melyet Ian Bradbury, egy 31 éves veterán alakított, hogy koordinálni lehessen a kanadai és amerikai önkénteseket. Eddig több mint száz kanadai önkéntes jelentkezett és kicsit olyan hangulat kezd kialakulni, mint a spanyol polgárháború idején, amikor külföldi brigádok csatlakoztak a Franco elleni harchoz.

Kanada külügyminisztere, John Baird, azonban arra kéri a kanadaiakat, hogy ha segíteni akarnak, inkább humanitárius munkába vegyenek részt és ne a harcokban. „Lényegében semmilyen segítséget sem tudunk nyújtani nekik, ha bajba kerülnek”–figyelmeztette Baird a leendő kanadai önkénteseket.

Az önkéntes harcosokon kívül, Kanada hat CF-18-as géppel járul hozzá ahhoz az amerikaiak által vezetett koalícióhoz, mely az ISIS célpontjait hivatott bombázni Irakban és Szíriában. Ezen kívül 70 kanadai katona vesz részt az iraki haderők edzésében.

33 hozzászólás

  • Éppen az elmúlt hónapban csináltam egy kutatást, amelyből az derűlt ki számomra, hogy a világ országainak több mint 150 nemzete áll hadban valamelyik másik országgal. Ebbe beletartozik valamennyi „békefenntartó” is. Hiszen mégiscsak fegyverekkel a kezükben tartják azt fent. Ez nagyon elszomorító! Azt gondolom hogy minden nemzetnek előbb a saját polgárainak kellene segítenie. Álláspontom szerint nincs Kanadának keresnivalója sem Irakban sem máshol, különösen fegyverrel a kezében.

  • Zoli:
    .
    – Ha egy hatalmas terrorgeng irtóhadjáratot kezd több ország ellen egyszerre – ha ez a terrorgeng hadat üzen a teljes civilizált világnak, és merényletek ezreit hajtják végre évente, stb…
    .
    Akkor megteheti a civilizált világ, hogy nem tesz semmit? Meg, és akkor jönnek a londoni, madridi, new yorki, bali, bombayi, thaiföldi, moszkvai (Dubrovka), beszlani, stb. léptékű merényletek.
    .
    Téved, aki azt hiszi, hogy a vérszemet kapott pszichopaták megelégszenek a saját lakosságuk kiirtásával. Ahogy maguk is deklarálták, kannibál őrületüket a teljes világra ki akarják terjeszteni (most függetlenül attól, ennek mennyi a realitása).
    .
    Szóval, lehet ezzel nem foglalkozni, de akkor egy év, és mindez megtörténik a te otthonodban is. Vagy, fel lehet lépni ellene, és az ilyen szörnyember- féléket úgymond „helyben lekötni”. Na, ezért volt az afgán, de részben még az iraki háború is, és most ez az ISIS elleni- töketlen, lagymatag – fellépés is.
    .
    „…Kanada külügyminisztere, John Baird, azonban arra kéri a kanadaiakat, hogy ha segíteni akarnak, inkább humanitárius munkába vegyenek részt és ne a harcokban. “Lényegében semmilyen segítséget sem tudunk nyújtani nekik, ha bajba kerülnek”…”
    .
    – Na igen. A töketlenség másik remek példája. Pestises, eszelős, vérivó kannibálok ellen küldjünk segély- és szeretetszállítmányokat. Csak úgy humánusan. És ha ezek a szerencsétlen bolondok bajba kerülnek (és kerülnek), akkor nem küldünk segítséget. Pedig megtehetnénk, minden eszköz megvan rá, de nem küldünk segítséget. Miért is nem?
    .
    A gyáva, megalkuvó töketkenség miatt. Ha nem foglalkozok velük, akkor talán nem bántanak engem- jelenség matt. Ha nem nézek az engem megölni akaró szadistára, talán bever egyet, aztán elballag- gondolkodásmód miatt.
    .
    Emberek… ilyenre még nem volt példa a világtörténelemben, hogy nagyhatalmak, akiknek minden eszköz adott, hogy napok, hetek alatt végezhessenek a teljes világra rátörő, eszelős, dühöngő őrültekkel, semmit, vagy semmi hatékonyat nem tesznek. Mert az nem humánus. Aha.
    .
    De végignézni, ahogy ezek a szörnyszülöttek fertőző pestisveremmé változtatnak egész országrészeket, ölnek halomra százezreket, lényegében szórakozásból, éheztetnek halálra negyedmilliót – az nem érdekli őket.
    .
    Oda küldenek pár F18- ast, oszt’ le van a kötelesség.
    .
    Szóval, amit tenni kellene:
    .
    1, Megérteni, és a békeharcosokkal is megértetni, hogy veszett kutyára nem lehet az állatvédők szabályai szerint vadászni, hanem rájuk kell engedni az erősebb kutyát.
    .
    2, Az asszimetrikus háború teljes tárházát hatékonyan felhasználni képes, megfelelő csapaterős alakulatokat odaküldeni egy ilyen helyszínre, és korlátlan felhatalmazást adni nekik a hadműveletekhez.
    .
    Garantáltan vége lenne az őrjöngésnek pár hét alatt. Eddig ilyesmi csak azért nem történt még meg, mert az ezt véghez vinni képes haderőket irányító politikai vezetők maguknak sem ismerték még be, hogy kikkel állnak szemben. És hogy mi lenne a helyes megoldás – nem JÓ megoldás, mert itt az nincs, de a helyes megoldás.
    .
    Az pedig nem pár vadászgép oda küldése, meg szeretet-konvoljok indítása, amúgy humanitáriusan.

  • Zoli, megint:
    .
    – Egyszerűbb, mondjuk, gyeremekien lebutított, de szemléletes példával élek az ügyben. Nézd:
    .
    Te egy két méter magas, 110 kilós, 5 danos judo- kempo- kyo. karate mester vagy. Jó arc, akinek jó családja van, gyerekek, minden. Boldog vagy, mert nem csak erős, de sikeres is vagy az élet minden terén, köszönhetően a szorgalmadnak, és kitartásodnak.
    .
    Beköltözik a szomszédba egy bűzlő, két lábon járó tr…gyahalom. Elítált gyilkos, nemrég jött ki 15 év fegyházból. Leépült testi szellemi kudarc, alkoholista. Eszelős erőszaktevő. Vannak vele mások is, gyerekek, nők, ezeket rendszeresen, nyilvánosan veri véresre naponta.
    Összesz… rja, h…gyozza a már a te házad környékét is. Pár nap, és ordítva, késsel fenyeget már téged, és családod is. Még pár nap, és a gyereked vérző fejjel jön haza, a feleséged pedig as rémülettől halálra váltan, a szörnyeteg meg ott ordít, rugdossa az ajtód, töri be az ablakod.
    .
    És hiába minden hivatalos panasz, semmi nem történik.
    .
    Na, eddig megvan? OK. Mit tennél ilyen helyzetben, HA AZ ELEJÉN LEÍRT FELTÉTELEKKEL MEHETNÉL ELLENE?
    .
    1, annyiban hagynád, hátha abbahagyja, vagy hátha nem is akar komolyabba bántani, vagy
    .
    2, odamész, úgy elvered, hogy napokig nem tud talpra állni sem, aztán elkergeted világgá, így vissza állítva a békét az egész környéken?
    .
    Ez pont ugyanaz, mint amiről fentebb írtam, csak kicsiben.

  • Meredek kérdés: Mit fog tenni Hillier, ha a sokszáz tengerentuli (netán kanadai) ISIS-harcos valamelyikével találja magát szemben ?! (böngésszünk az interneten…)

  • Kedves Eldrad! Megértem írásod, de el kell utasítanom. No nem a terroristák elleni fellépés miatt, hanem ártatlan emberek élete miatt. Minden nemzet kormányzatának fel kell lépnie minden eszement csoport ellen ebben egyetértünk. Azonban az igazság az hogy a terrorista csoportok miatt egész országokat vonnak háborúba, ahol a legtöbb civil lakos halálát okozzák. Egyértelműen nem jó és nem erkölcsös dolog ez, a terroristákról nem is beszélve, de azt gondolom hogy megfelelő taktikai megbeszélés után ki lehetne vonni őket a forgalomból ehhez azonban nem kellenek szerintem az F18 és társai. Az igazsághoz tartozik az is hogy a lakosságnak is fel kellene lépnie az adott országon belül, de sajnos teljes passzívitás jellemzi őket. Egy dolog azonban biztos. Ugy gondolom, hogy modern technikai világunkban, minden emberről lehet információt szerezni ehhez valóban nem árt a nemzetközi együttműködés és ilyen módon fellépni. Ami a „szomszédomat” illeti. Esélye sem lehetne velem szemben. No nem azért mert agressziv vagyok, hanem azért mert védem az emberi életet és a méltóságot bárkivel szemben. Kézen fogva vezetném oda rendőrt a törvényre hivatkozva, hogy az ilyen ember a megfelelő helyre kerüljön. Elszigetelve a társadalomtól.

  • Ármin-ősíthetetlen szemét vagy.
    Előző fröcsögésedre Ille válaszolt.Tudod,anyáddal kapcsolatosan. Hozzád hasonló állat azt hiszem csak a te szennycsatornádban akad.

  • Gyuri10: noch dazu 16 karátos zsidó – legalábbis a családneve szerint. így még érdekesebb a hozzáállása.

  • Öszintén, nem helyeslem én sem , hogy kanadai fiúk mennek oda önként harcolni. Ez mutatja, mennyire unatkoznak.
    Sajnos, több eset történt már, hogy akit fogságba ejt a terrorista csapat, azt azonnal lefejezi késsel, és videót küld róla a megfelelő országnak.A bombázás sem megoldás, mert bizony a lakosságot érik el csak vele, a hülye amcsik.
    A legfrissebb hír, hogy egy kanadai katonalányt fogtak el igy tegnap.

  • Itt az a kérdés merül fel,
    mennyivel egyszerűbb lett volna, ha ez az IA, Iszlám Állam létre sem jön. Akkor most nem kellene kezünket,lábunkat törve vonulni ellene, s nem kellene lasszót dobni bevándorolt, vagy akár őslakos állampolgáraink után, akik ragyogóan érzik magukat géppisztollyal a kezükben az IA hadseregében….?
    Igaz, akkor nem kellett volna tömegpusztító fegyver ürüggyel Irakot laposra bombázni, lőni, talán Líbiával sem kellett volna tenni ugyan ezt, s nem biztos, hogy Egyiptom szétzilálása jó ötlet volt, de lehet, hogy Szíriában sem kellett volna a felforgatókat nyakló nélkül támogatni…
    Persze a dolgok jóval korábban indultak, mikor még Bin Ladent a CIA tanította heroin előállításra és forgalmazásra, s látta el föld-levegő Stinger rakétákkal.
    (S mi volt a hála: 09.11)
    Na ja, aki felvállalja a világcsendőr(s adóbeszedő) szerepet, számolhat némi nehézséggel – a baj az, hogy a többiek, kik békésen csak dolgozni és munkájuk gyümölcsét élvezni szeretnének (saját)kertjükben , szopnak, de nagyon – helyettük is, legyenek németek, spanyolok, franciák vagy akár hottentották is…

  • Zoli:
    .
    Elutasítod a fellépés ilyen módját, mert sok a civil áldozat. Igaz, tényleg sok. Aztán, némi meglepetésemre, ezt írod:
    .
    „.. Azonban az igazság az hogy a terrorista csoportok miatt egész országokat vonnak háborúba, ahol a legtöbb civil lakos halálát okozzák…”
    .
    – És ezzel ki is mondtad, miért van sok civil áldozat, még ha nem is erre gondoltál.
    .
    Az iszlamista terrornak van egy közös vonása, bárhol legyen a világon. legyen az Irak, Szíria, Jordánia, Libanon, India, Malayzia, Indonézia, ÉNY Európa, Oroszország, Balkán, Észak- Amerika, Thaiföld, Izrael, Teljes Észak- és Kelet-Afrika, bármi.
    .
    Ez a közös vonás: KIVÉTEL NÉLKÜL MIND CIVILEKET HASZNÁLNAK ÉLŐ PAJZSNAK. CIVILEK KÖZÉ VEGYÜLNEK, TÖBBNYIRE CIVIL ÖLTÖZETBEN. Civil intézményekből támadnak katonákra, más civilekre.
    .
    Na. Ezért sok a civil halott. Meg azért is, mert a civilek sok helyen kényszerből, vagy meggyőződésből bújtatják, ellátják ezeket a szubhumánokat. Nehogy azt hidd, hogy ez csak a „harmadik világ” országaira jellemző, nem. Ugyanez van Bármelyik ÉNY Európai nagyváros iszlamiata gettóiban is (NO GO zónák, hallottad már ezt?).
    De ez persze lófütty ahoz képest, ami valóban, a „harmadik világ” iszlámnáci- fertőzött területein van.
    .
    Jaj, meg azért is sok a civil halott, mert a terroristák gyakran elkezdik halomra ölni saját lakosságukat is (Irak, Szomália kitűnő példák).
    .
    Ezért nem is tudott sem az USA, sem a brit reguláris haderő rendet tenni Irakban, Afganisztánban. Lenyomta a terrorhaderőket, meg Öreg Szaddamot, mit a bélyeget, azzal nem is volt gond. 10 évig (sőt, még most is, bár ez már hozadék) nagyjából ott kötötték- kötik le a terrorkannibálokat is (értsd: a háborút áthelyezték az ellenség területére).
    De a reguláris haderő feladata ezzel véget ért, mivel a reguláris haderő nem antiterror- háború megvívására való.
    .
    Az ilyen háborúhoz úgynevezett kis létszámban, önállóan tevékenykedő különleges alakulatok kellenek, kb. olyanok, mint a Zero Dark Thirtyben, amelyik bin ladent kereste Pakisztánban, vagy mint a Nap Könnyeiben volt Bruce Willis karakterének az alakulata. Seal, Delta Force, GSG9, SAS, Sayeret kommandók, meg még a fene tudja, kik.
    .
    Ezek, több ilyen alakulat egyszerre, de külön stratégiai helyeken bevetve, HUMINT és ELINT támogatással kiegészítve, plusz légitámogatás, szükség esetén – ez lehet eredményes egy olyan háborúban, amiről most beszélünk.
    .
    Csakhogy, a civil áldozatok így is nagyok volnának, pont azért, amiket fentebb írtam.
    .
    Azon kívül, mi az ebben a kontextusban, hogy „civil”? Hiszen eleve nem katonákról, hanem irreguláris terrorbrigádokról van szó, melyek kivétel nélkül mind integrálódnak a nemzetközi szervezett bűnözésbe is.
    .
    Aztán, az civil, aki bármelyik pillanatban előkap egy lőfegyvert, és pofán küld vele?
    Az civil, aki belevigyorog a képedbe, aztán mikor megnyugodtál, és elfordulsz, agyonlő?
    Az civil, aki tartja a kezében a távirányítót, és felrobbant egy csomó embert? Nem is feltétlenül katonákat vagy rendőröket?
    .
    Az a terhes nő pl. civil, aki bombát rak a saját testére, aztán felrobbant vele egy fél bevásárlóközpontot, vagy egy rendőrörsöt?
    .
    Szóval, gondold át ezt a civil- dolgot. Látod, az a baj, hogy ezen a téren sincs a probléma detektálva, nemzetközi szinten sem. Miért?
    .
    Mert ha valaki ezt így előadná hivatalosan, abból egyenesen következne, hogy ezeken a helyeken MINDENKI POTENCIÁLIS CÉLPONT, és kész. Ez pedig már egész területek annihalálásához vezetne, ha valakik elkezdenék komolyan venni ezt a globális terrorellenes háborút. Ez azt jelentené, hogy vissza kellene térni a 17. századi hadviselési módszerekhez.
    .
    Durva, mi? Szerintem az. És a civilizált világ szerint is. Valahol talán tudják, mi van, de ez annyira súlyos kérdéseket vetne fel, hogy még kimondani sem merik sehol, legalábbis hivatalosan nem.
    .
    Megértem őket. De az ellenség is megérti ezt, és alaposan ki is használja.
    .
    Viszont semmi nem menti fel a világ tehetős országait a tehetetlen idiótaság alól, amikor páholyból néztek végig, mi ment pl. 1975- 1979- ig Kambodzsában, 1994- ben Ruandában, 1991- től Szomáliában, 1995- ig a balkánon, vagy most, Szíriában, és Irakban. És még lehetne sorolni.

  • Látom, a mindenhez értő bérkretének is megérkeztek, kiváló.
    .
    „…A legfrissebb hír, hogy egy kanadai katonalányt fogtak el igy tegnap…”- remek, álhír volt. Zseni.
    .
    „…nem kellett volna tömegpusztító fegyver ürüggyel Irakot laposra bombázni…” valamint
    .
    „…Na ja, aki felvállalja a világcsendőr(s adóbeszedő) szerepet, számolhat némi nehézséggel…”
    .
    – Milyen adóbeszedő, te hülyegyerek? Na mindegy, a válasz itt bárkinek, akit ez komolyan érdekel:
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/04/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-i-resz/
    .
    és
    .
    http://kanadaihirlap.com/2014/11/07/teveszmek-az-usa-haboruirol-az-utobbi-25-evben-ii-resz/
    .
    „…Egyiptom szétzilálása jó ötlet volt…”
    .
    – Egyiptomot nem szétzilálták, hanem magát szedte szét. Beérett egy, már évtizedek óta tartó, rettenetes folyamat, amit a mindenkori, ultra- korrupt népvezéri banda művelt.

  • István:
    .
    – Ej de jó, hogy ott az a két, USA háborúi cikk… hasznos ilyenkor, nem?

  • Christopher:
    .
    – Várható, hogy itt súlyos, már jól ismert USA és Kanada ellenes gyalázkodó, valamint iszlámnáci- szimpatizáns beírások fognak megjelenni, teljesen függetlenül bármiféle választól, meg persze a tényektől. Ilyen módon kb. fél nap alatt teljesen tönkretéve ezt a topikot (is).
    .
    Ezt is engedni fogja a szerkesztőség?

  • Christopher Adam

    Eldrad,

    érdekes módon, ennél sokkal súlyosabb támadások jelennek meg időnként a kanadai és amerikai baloldali körökben. Amikor október 22-én egy iszlamista lövöldözni kezdett Ottawában és megölt egy kanadai katonát, az itteni baloldal már pár órával később azt elemezte, hogy a kanadai társadalom félelme és reakciója azt jelzi, hogy „normalizálódik a fehérek terrorja Kanadában,” többek között a nem fehér muszlim lakosság ellen…Szóval a fehér többség felhasználja a terrortámadást, hogy imperialista, fehér uralmát kiterjessze. A támadás ártatlan áldozatának holtteste még ki sem hült, de már ez ment…

    http://www.ericritskes.com/dark-threats-and-the-normalization-of-white-terror-aboriginals-muslims-south-americans-in-the-ottawashooting/

    Szóval, ami itt eddig elhangzott jobbos körökből ebben a témában az a fenti cikkhez képest (ami bejárta az egész kanadai internetet és rengetegen baloldalon megtapsolták) babapiskóta. De tényleg.

  • Cristopher:
    .
    – Ezt értem, de mindez nem vonja maga után, hogy az ilyen fajta szemétkedést nektek is hagyni kellene. Persze, ez a ti fórumotok, így a döntés a tietek.
    .
    Az meg, hogy milyen ideológiai holdudvarhoz tartozik az a retardált, aki ilyen marhaságokat képes leírni, teljesen irreleváns. Ezek a hitvány szemét alakok – ha a szemük előtt nyúznák meg az iszlámnácik a gyerekeiket, akkor is magukban, meg a „Zelnyomó imperializmusban” keresnék a hibát, gyaláznák a Zusákokat, és „önvizsgálatot tartanának – míg az iszlámnáci le nem mészárolja őket is.
    .
    Ahogy teszik mindenkivel a hetedik századtól kezdve, akit el tudnak érni. Ezért hős ez a srác is, akiről a cikk szól. Ő TUD, és akar is tenni az ellen, hogy vallási eszelős félállatok felperzseljék a civilizált világot, miközben a civilizált világ többsége teli pofával gyalázza azokat, akik az iszlamista téboly ellen így vagy úgy, de felveszik a harcot.

  • István,
    gondolom Te is tudod,hogy 16 karát ma már aranyban sincs.Aki 16 karátos zsidó az először is 100%os hamisítvány.Ezen túlmenően azt is FIGYEL-medbe ajánlom,hogy a legundorítóbb férgek a renegátok. Öngyűlöletükkel kell bizonyítaniuk,hogy Ő AZ,de Ö NEM OLYAN.(Esetleg csak egy kicsit.)Én is „ott voltam”.Találkoztam ilyenekkel is. Akik azt kérdezik,hogy „ugye nem látni rajtam?” enterpricsa!
    Mi is szeretnénk békésen dolgozni,de nem hagynak.Ezért meghagyjuk a hülye nácibandádnak a szopást.Tudod pubi?”Aki békében akar élni, készüljön fel a háborúra!”

  • A mai napig elgondolkodtat engem ez a kérdés Eldrad. Oké tudomásul veszem hogy vannak országok, amelyek rákfenékjei a világnak. Legyen az bármilyen nemzet is, mindenhol vannak tisztességes békeszerető emberek, minden országban létre lehetne hozni példának okáért olyan erőket, nyomozó szerveket amelyek nemzetközileg együtt működve kitudnának alakítani egy megfelelő stratégiát. Minden ember leinformálható, ellenőrizhető /hiába no megyünk a totális ellenőrzés felé/ ezeket az embereket sejteket meg lehetne figyelni számon tartani az előkészületeiket. Legyenek akár Irakban vagy egyéb más országban. Nem gondolnám hogy kifejezetten katonai erővel, de bizonyos esetekben akár azzal is.
    Ne érts félre igazat kell adnom neked bizonyos összefüggésekben. Szeretnék mindenképpen említést tenni a USA és a Kanada ellenes szimpatizánsokhoz is. A jelenség valós, de nem véletlen, különösen a magyar gyalázkodók szempontjából.
    Ennek pedig egy nyomós oka van, ez pedig az, hogy a Kurucinfón rengeteg cikk jelent meg Varga Béla engedélyével és aktív közreműködésével. Teszi mindezeket annak ellenére hogy Kanadai és Amerikai állampolgár is. A napokban itt megjelent rólam készült cikkben elmondtam miért kell küzdeni az ilyen nácik ellen.

  • „…a legundorítóbb férgek a renegátok. Öngyűlöletükkel kell bizonyítaniuk,hogy Ő AZ,de Ö NEM OLYAN.(Esetleg csak egy kicsit.)…”
    .
    – Vannak is jó példák ám erre: Israel Shamir, Norman Finkelstein, Noam Chonsky (igen, még ő is!!!), és persze a dimonai idióta, mordechai vanunu.
    .
    Ezek persze csak a leghírhedtebbek. Ezek, a szélsőballal és a szélsőjobbal, valamint ezek támogatóival együtt a legveszedelmesebb belső ellenségek bárhol, a civilizált világban.

  • Zoli:
    .
    „..Legyen az bármilyen nemzet is, mindenhol vannak tisztességes békeszerető emberek, minden országban létre lehetne hozni példának okáért olyan erőket, nyomozó szerveket amelyek nemzetközileg együtt működve kitudnának alakítani egy megfelelő stratégiát…”
    .
    – Nem kivitelezhető.
    .
    Ha egy adott országban, vagy területen a legelvetemültebb terrorbandák őrjöngenek, és/ vagy megszűnik az államhatalom, valamint ultrakorrupt fenevadak uralkodnak, ott semmiféle hatékony bűnüldözői, vagy bármilyen szervet nem lehet létrehozni. Nem hogy ezt valahogy integrálni a nemzetközi bűnüldözésbe…
    .
    Amúgy is, amit te körülírtál, az egy globális rendvédelmi- rendőri rendszer. Amiről viszont én beszélek, az globális HÁBORÚ, és az nem nem a reguláris rendvédelmi szervek dolga.
    .
    Hanem a hadseregeké. Legyen az reguláris, vagy speciális katonai erő.
    .
    A kurucfingós, két lábon járó komplexusgyűjtemény (jelenleg szökevény, ha jól tudom) varga béla pedig nem valós veszély az USA- ra, vagy kanadára nézve, legalábbis ebből a szempontból nem.
    Ha az volna, már elkapták volna, lévén ismert idióta, nem valami hirtelen megtébolyodott muszlim hülyegyerek.
    .
    Persze egy normális védelmi reflexekkel rendelkező társadalom minden rétege kilökné az ilyen agyhalottakat magából. De hát mint tudjuk, a túl nagy jólét, ha túl hosszú ideig tart, nagy valószínűséggel kiöli az ilyen reflexeket a társadalom nagy részéből.
    .
    Kellően súlyos feketehumorral mutatja be a jelenséget az Erik, a Viking c. nagyszerű szatíra, a „nem süllyedünk, nem süllyedünk!!!” – jelenetben, és ennek előzményeiben.

  • „Miért töketlenkednek a nagyhatalmak az Iszlám Állammal…? ”

    Véleményem szerint azért , mert alapvetően megfelel nekik ( szégyenletes módon ) a jelenlegi geopolitikai helyzet a Közel-Keleten. Az Ottomán Bir. felbomlása óta a cél a gazdaságilag és társadalmilag elmaradott térség függő helyzetben tartása, amelyet főként a térség politikai szereplőinek történelmi etnikai, felekezeti, törzsi törésvonalak mentén való egymás ellen intrikálásával érnek el ( Oszd meg és uralkodj… )

    A szíriai polgárháborúban megerősödött iszlámista elemeket, mint a szunnita al-Qaida mozgalomhoz kapcsolódó „Jabhat al Nusra”, illetve a szintén al-Qaidából „kinőtt” „Iszlám Állam” – ot a Nyugat kezdte el támogatni, a perzsa-öböl-beli hű cimboráin keresztül, az oroszok, valamint a síta iráni rezsim által támogatott baathista Ásszád rezsim ellenében ( az uralkodó família és köre szintén síta, még ha rezsim maga szekuláris arab nacionalista színezetű is ). Pedig a rezsim elleni felkelés ( Arab Tavasz ) eredetileg még 2011/12-ben a helyi szekuláris ellenzék tömegtüntetéseiből nőtt ki, többek között a fegyvertelen tüntetőkre kiadott lőparancsot megtagadó kiskatonákból, majd a felkelés oldalára álló tisztekből jött létre a Szabad Szíriai Hadsereg. Azóta viszont a közvetve nyugati támogatással szerte a világból oda importált dzsihádista söpredékkel sikeresen szétverték a szíriai ellenzéket ( Ásszád rezsimjét már kevésbé ). Mostanra pedig a nyolcvanas évekbeli afgán mintára felhasznált dzsihádista támadó, vadászebek elszabadultak és szájkosár nélkül garázdálkodnak ( időközben a szektariánus öldöklésben meggyengült Irakban is ), hasonlóan mint ahogyan anno az Afganisztánban bevetettek is ( bin Lade-nék… ) . Congratulation! Még a szekuláris kurdok tartják magukat leginkább, nem is véletlenül húzza a száját a Muszlim Testvériséghez közel álló török kormányfő ha a támogatásuk kerül szóba. A szíriai polgárháború cinikus és aljas intrikái még a hátba döfött köztársasági oldalnak a puccsista fasisztákkal szembeni vereségével végződött spanyol polgárháború intrikáin is túltesznek. Egyébként finoman szólva egyik nagyhatalom sem ártatlan a kialakult helyzetben, az árat pedig a poklokat megtapasztalni kényszerített szíriai nép fizeti meg immár kb. 200 ezer áldozattal, miközben az ország nagy hányada vált földönfutóvá.

  • Nem kell Chomskyval ( amúgy nem venném Finkelsteinnel vagy pláne Israel Shamirral egy kalap alá ) vagy bárkivel kritikátlanul egyetérteni, de ugyanígy nem kell különféle jobboldali, neokonzervatív agytrösztök álláspontjait kritikátlanul szajkózni és „belső ellenségnek”, terrorizmus támogatónak titulálni bárkit aki ezt nem teszi. Ez hasonlóan vulgáris érvelés, mint egyes primitív Amerika/Nyugat-ellenes megnyilvánulások. A radikális baloldaliságból ugyan miért következne az ultrareakciós iszlám támogatása…? Aki nincs velünk, ellenünk…? Nem éppen a demokratikus gondolkodás – sőt egyáltalán a szabad, önálló gondolkodás amely a szabad, plurális, nyílt társadalom alapja – sajátja a vitákhoz való ilyetén hozzáállás. Orbánisztán is többek között ezért tart ott, ahol.

  • Gyuri10
    2014 december 2
    6:15 du.

    Aki kardot ragad az kard által vész el.
    (És még számos elmésséget lehet összehordani a témához, pro és kontra)
    Semmiféle elv sem menti fel az ürüggyel indított háborúk kiagyalóit.

  • „…“Miért töketlenkednek a nagyhatalmak az Iszlám Állammal…? ”- Véleményem szerint azért , mert alapvetően megfelel nekik …”
    .
    – Hát, szerintem meg pont az köti őket, amiről írtam; az, ami hatékony megoldást biztosítana, azt még csak átgondolni sem meri senki. Most még.
    .
    És igen, valóban: „egyik nagyhatalom sem ártatlan a kialakult helyzetben”. Bizony ez igaz. Miért?
    .
    Mert egyik felelős, tehetős nagyhatalom sem ismerte fel, hogy a különféle, vadállati iszlám diktátornak NINCS ALTERNATÍVÁJA. Ha ezek kidőlnek, oda az adott ország stabilitása, és az lesz, ami Szíriában, Irakban, É- Afrikában van. Mert európai fejjel próbáltak gondolkodni olyan népek dolgában, akik többségükben. még a középkor elejéből sem jöttek ki mentálisan.
    .
    Mert nem ismerték fel, hogy ezeket a diktátorokat – sajnos – inkább segíteni kellett volna (Husszein kivételével, de azt részletesen írtam, miért), nem veszni hagyni. Segíteni, olyan értelemben, hogy a fegyveres huligánokat, akik ellenük mennek, kilőni, ha kell, titkos hadműveletek keretein belül. Mert hogy, ezen diktátorok és bandáik annyira korruptak, katonai vezető bandatagjaik annyira semmihez nem értők, hogy hadseregeik teljesen diszfunkcionálisak voltak. Jó példa erre:
    .
    Szíriában, mikor az egész elkezdődött, emlékszek, pár száz, AK- val felszerelt Brotherhood- huligánnál nem volt több „lázadó”, azok is mind egy helyen voltak: Hamaban. Namost, ezekkel nem bírt el a szír haderő, 4 éve. A többit a Muszlim Testvériség elintézte. Ami azóta van, ennek az egyenes folytatása, eredménye.
    .
    És nem, ez senkinek nem jó. Összeomló piacok, instabil szállítási útvonalak, anarchia, senki nem tud semmit tenni, a jelenlegi gondolkodásmód miatt.
    .
    Ebből haszna senkinek nincs, csakis hátránya. Aki ennek az ellenkezőjét ki tudja mutatni, annak ott van a s…gén a csakis a magyar, meg japán csecsemőkre jellemző piros folt. 🙁

  • Eleftheria
    2014 december 2
    7:26 du.
    .
    – Az itt feltett kérdések nagyrészt jogosak, de a válaszok ott vannak az előző kommentjeimben.

  • Gyuri10: valami derengett Rejtőtől egy autó kapcsán, ezek szerint benéztem 🙂

  • Eldrad:

    De a polgárháborúba küldött iszlámistákat éppen hogy pont a Nyugat klienseinek számító feudális öböl-menti monarchiák küldték oda. A szaúdiak mellett, a kis Qatari Emirátus az iszlámsita mozgalmak egyik legfőbb anyagi, erkölcsi támogatója: Muszlim Testvériség/Hámász – utóbbi vezére qatari luxuskörülmények közül szervezi az Izrael elleni szarkeverést, míg az élő pajzsnak használt gázai lakosság nyomorog – de az ISIS-t is – egyes beszámolók szerint egész nyugodtan kitűzik egyesek az ISIS fekete zászlaját is az emirátusban… De például a líbiai törzsi, klánháborúk mögött is, legalább is sejthető a qatari szál. Eközben az emirátus a kezében levő Al Jazeera Network-kel és kiterjedt karitatív és lobbi tevékenységgel ( valamint szomszédaihoz hasonlóan befektetésekkel ) növeli befolyását a nyugati országokban ( mint pl. a szégyenletes FIFA pályázat ) .

    Egyébként azt is vitatom, hogy nem volna alternatívájuk a diktatúráknak. Pl. a mai Tunézia ( az Arab Tavasz folyományaként itt sikerült szabad választásokat rendezni ) szerintem Magyarországot már leelőzi a demokratikus jogállam intézményeinek építésében ( Magyarországon pont ellentétes irányú folyamat zajlott le ). Marokkó pedig már a kétezres évek elején jelentősen demokratizálódott szépen csendesen, mindenféle Arab Tavasz nélkül is. Vagy Libanonban mindig is, hol jól, hol rosszul, de működtek a demokratikus intézmények a néhai polgárháború dacára is.

    Tehát szerintem a kutya ott lehet elásva, hogy a térség elmaradottsága és a nagyhatalmaknak a térséghez fűződő egymással is versengő érdekei ( elsősorban a szénhidrogénekhez való hozzáférés minden áron ) együttesen okozzák számos országban a legreakciósabb viszonyok konzerválódását, ebből következően az iszlám-fasiszta ultrareakciót, a háborúkat, terrorizmust, szellemi és fizikai nyomort.

    Hogy mi a haszna a Nyugatnak vagy bárki másnak belőle?
    Az olajipari, hadiipari és más Közel-Kelettel való kereskedelemben érdekelt multicégek részvényárfolyamai és osztalékai nem fognak feltétlen csökkenni ( illetve a sejk meg emír cimboráik hatalma megdőlni – legalább is amíg van olaj meg fegyver ) attól, hogy a térség közben döglődik… Nézőpont kérdése hogy kinek van haszna belőle.

  • Eleftheria:
    .
    – Az egészre nem tudok reagálni, arról hosszabb cikket tudnék írni, bár vannak jó gondolatok. De ezt kiemelem, mert itt teljesen téves a kiindulópontod:
    .
    „..Hogy mi a haszna a Nyugatnak vagy bárki másnak belőle?
    Az olajipari, hadiipari és más Közel-Kelettel való kereskedelemben érdekelt multicégek részvényárfolyamai és osztalékai nem fognak feltétlen csökkenni ( illetve a sejk meg emír cimboráik hatalma megdőlni – legalább is amíg van olaj meg fegyver ) attól, hogy a térség közben döglődik…”
    .
    Több helyen is megbukik ez a dolog.
    .
    1, Az anarchia nem vonja maga után, hogy ott frankó olaj meg fegyverüzlet (vagy bármilyen) lesz. Egyrészt, mert az anarchia NEM TESZ JÓT semmiféle üzletnek.
    Másrészt, meg a „fegyverüzlet” ma már nem pár ezer, szar kalasnyikov, meg ócskavasnak sem kellő, 30- 60 éves szintet képviselő tank eladásáról szól.
    .
    Hanem, Hi Tech felszerelésről, űreszközökről, sok milliárdos védelmi felszerelésekről, lopakodókról, ilyesmikről. Ezeket pedig csakis műszakilag fejlett, gazdag, stabil országok tudják megfizetni.
    .
    2, Olaj, földgáz, részvények…
    .
    Olajellátás valóban fontos, hogy zavartalan legyen. ÉPPEN EZÉRT nem érdeke senkinek, hogy az olajtermelő országokban anarchia legyen. nem is nagyon van; kettőt tudok említeni, ahol világméretekben is jelentős olajkitermelés van, de borzalmas közállapotok: Irak és Nigéria, csakhogy, az olajinstallációkat magánhadseregek védik, valamit külföldi titkosszolgálatok, helyi, direkt erre telepített fegyveres erők, stb. Szóval, az ellátás még ezen két helyen is biztosított – többnyire.
    .
    Másik dolog: nem tudom, mennyire figyeled, mi ez az olajáresés, és mi okozza. Megvan? Ha nem, megírom. Ha igen, akkor viszont tudod, hogy a világ egyre kevésbé függ a közel- keleti fosszilis energiahordozóktól. Így aztán, pont most, az utóbbi 2- 3 évben odamenni, és anarchiát csinálni, hogy „jobban jöjjön a Zolaj”, duplán is értelmetlen gondolat.
    .
    3, Az arab olajnagykitermelők – Irak kivételével – köszönik, jól vannak. Stabil diktatúra mind, többnyire elégedett lakossággal, látványos fejlesztési programokkal, meg ilyenek. Semmiféle anarchia nincs, és nem is lesz egyikben sem. Ahol anarchia van, ott vagy eleve nincs is olaj, vagy van, de minimális (a többihez képest), vagy Irak, és Nigéria, ezt meg írtam, mi van velük.
    .
    Szóval, felejtsük már el ezt az értelmetlenséget, hogy balhé + olaj = gazdag Nyugat + nyomorgó arabok.
    .
    Százszorosan szétszedtem már ezt a marhaságot itt is, máshol is. Kérem, értsen már mindenki a szóból.
    .
    (USA- 2NYugat”- siker- mindengyűlölő, semmiről semmit nem tudó, de folyamatosan beleugató retardáltaknak ez nem szól, természetesen – az egy külön állatfajta).

  • Eldrad: ne tartson semmi vissza attól a hosszabb cikktől! van itt hely!

  • Kedves Eleftheria!

    Hogy mi a haszna a Nyugatnak vagy bárki másnak belőle?
    Az olajipari, hadiipari és más Közel-Kelettel való kereskedelemben érdekelt multicégek részvényárfolyamai és osztalékai nem fognak feltétlen csökkenni ( illetve a sejk meg emír cimboráik hatalma megdőlni – legalább is amíg van olaj meg fegyver ) attól, hogy a térség közben döglődik…

    álláspontod a feltett kérdés és annak válasza is hamis minden alapot nélkülöző. Ez nem más mint a jelenleg divatos összeesküvés elmélet hamis igazolása.
    Az iszlám állam létrejötte nem gazdasági, azonban részben politikai okok miatt jött létre. Azonban a legfőbb ok a Hamasz vallási ámokfutása ami minden bizonnyal lángba fogja borítani az egész világot.

    Ami a Hamaszt és más egyéb hasonló terrorista csoportokat illeti:

    Nagyon is megfigyelhető, hogy ezek a Palesztin vezetők nem a népüket képviselik hanem kizárólag vallási és külföldi politikai érdekeket. Ezen politikai érdekek legfőbb közös érdeke pedig egy és ugyanaz: megsemmisíteni a zsidó népet, eltörölni a föld színéről Izraelt.
    A politikai érdek tekintetében az olyan államok mint Törökország, Szíria,Irán,Irak, Katar, Egyiptom, és még sorolhatnám ezen Ligához tartozókat mind-mind egy gyökérből táplálkozik a gyűlölet gyökeréből a zsidók iránt.
    Tekintettel arra, hogy ezen nemzetek többségében nincs demokrácia, különösen Palesztinában, esélye sincs a népnek hogy ezeket a Hamasz vezetőket leváltsa. Az eredményeket, indítékait mindenki láthatja. /pl. Civil lakosok, kórházak, gyermekotthonok, iskolák alatt fúrják ki titkos alagútrendszereiket és onnan indítják tüzes nyilaikat./
    Nem igaz a világ nemzeteinek elhintett mag /propaganda/ mely szerint a Palesztin nép jövőjének vagy jólétének kialakítása lenne a legfőbb küldetésük. Sem a Gáza övezetben, sem Ciszjordániában nem ez tapasztalható. És most nem térnék ki rá hogy kié a terület, ki volt ott hamarabb amivel a világ megpróbál érveket szerezni. Ezek ugyanis hamis és szintén minden alapot nélkülöző érvek. / Az igazság megtalálható a Bibliában csak korrekten kell tanulmányozni/

    A magam részéről amit tapasztalok:

    Több mint 20 éve tanulmányozom mind a Bibliát, mind a közel -keleti és világi események folyamatait, /ez lehet téves is elismerem/ de az a látásom és tapasztalatom, hogy úgy a Hamasz, úgy a Fatah terrorszervezet kizárólag a megfélemlítéssel tartja fent hatalmát. Állam, Nemzetépítési programmal egyik szervezet sem rendelkezik, kizárólag Izrael eltörlését látom célként kitűzve. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy Izraelnek is megvannak a maga bűnei, de ezt kizáróan az Isteni rendelkezésekre alapozom és nem világpolitikai és egyéb más összeesküvés elméletekre hivatkozva.

    Ez az olaj és fegyver,kereskedelmi magyarázat csupán „parasztvakítás” a világ erkölcsi és igazságügyi állapotáról. Mea culpa csupán semmi más. Amennyire elfogult a világ a demokratikus nemzetek ellen, hogy Izraelt pénzelik, támogatják, annál nagyobb és nagyságrendekkel súlyosabb probléma az amit az Arab liga véghezvisz. A céljaik megvalósításához azt teszik amiért fizetnek. Kizáróan ezért tudd fent maradni minden terrorszervezet a Hamasz és a Fatah is. Külföldről idegen államok egyazon gyökeret táplálnak és tartanak életben.
    Ahogy egy virágos kertben megtalálható a növények tövében a gaz, úgy tekinthető a jelenlegi világi események sorozata is.A különbség csupán annyi, hogy nincs jelenünkben egy olyan személy aki kigyomlálja ezt a gazt, éppen ezért növekedik napról napra, mígnem teljesen ellepi a virágoskertet.

  • Eldrad:

    Pont fordítva gondoltam: nem azért mennek oda balhét csinálni hogy ” jobban jöjjön az olaj”, hanem pont azért lesz balhé mert a ménkü sok petro-dollár olyanok kezébe kerül akik olyanok amilyenek… A fentebbi cáfolata a gondolatmenetemnek még mindig figyelmen kívül hagyja, miért és hogyan kerültek Szíriába, Irakba az iszlámista ultrareakciós bandák; ki finanszírozta a felszerelésüket, kiképzésüket, ellátásukat, útiköltségüket stb. Persze az ISIS időközben már „önellátóvá” vált az általa megszállt területek kirablásával, kőolaj kitermeléssel ( ! ) stb. Nyilván ez lett az a pont, ahol a nyugati országoknak és az öböl-beli szövetségeseiknek ( bár Qatar állítólag még mindig vonakodik túlzottan fellépni ellenük ) már tehertétellé váltak. Idén június/júliusig amikorra a széteső félben lévő Irakban is jókora területen „megvetették a lábukat” még jószerével le sem szarták őket.

    Szerintem a Közel-Kelet de Oroszország miatt szintén – ez reflexió Fényes István Ellenáramlat című cikkére is – sürgetően szükséges volna a megújuló energiaforrások és egyéb „zöld” technológiai megoldások minél nagyobb mértékű felhasználása ( pl. Dánia és Németország az évszázad közepére szinte teljes áttérést tervez a megújuló energiaforrásokra ) . De a globális éghajlatváltozás következményeihez képest még a fosszilis energiahordozók körül folyó globális nagyhatalmi játszmák pusztító következményei is eltörpülhetnek. http://www.youtube.com/watch?v=LUWyDWEXH8U ( szabadidő függvényében szerintem érdemes végignézni ) Amúgy azt hiszem már polemizálgattunk a témán elég sokat a lehárblogon…

  • Mindezektől függetlenül, természetesen szimpátiám a kurdoké és más azon helyi szekuláris, demokratikus ( bár a kurdokon kívül nem nagyon vannak mások, esetleg még a Szabad Szíriai Hadsereg amelyet eredményesen szétvertek az „Öböl”-ből támogatott iszlámista bandák ) erőké akik a legnagyobb áldozatokat hozzák a ma legundorítóbb fasisztái elleni harcban.

  • Illetve az önkénteseké is.

  • abryzoli:

    Az izraeli-arab konfliktus itt mellékszál, nem is erről szólt a fejtegetésem, ehhez itt csak annyit tennék hozzá, hogy ez egy az Oszmán Bir. felbomlása óta meglevő etnikai-felekezeti konfliktus, amelyet a térségen kívüli nagyhatalmak ( először Nagy-Britannia versus tengelyhatalmak, majd 1945 után USA vs. SZU, manapság angolszász országok/EU/Japán vs. Oroszorsz./Kína ) is mesterségesen szítottak. Olyan téveszméket elültetve a nemzetközi közvéleményben mint az Izrael által megszállt palesztin nép és állam koncepciója. Holott ilyen nevű állam és népcsoport sosem létezett a történelem folyamán, mint ahogyan a térképen szereplő legtöbb közel-keleti országot is az első világháborúban győztes antant hatalmak hoztak létre. Az elsődleges identitásképző tényezők a térségben a közös felekezeti hovatartozás, közös nyelv, illetve törzsi, klán jellegű kötődések. Ezek egyértelműen kirajzolódnak a jelenlegi szíriai, iraki konfliktusokban is. Még az arab nacionalizmus sem nyúlik vissza a 19. századnál régebbre. A „palesztin” államiság követelése pedig legfeljebb a 20. sz. derekáig, kifejezetten politikai indíttatásból, a cionizmus delegitimálása céljából ( a Fatah nem létezik az 1950-es évek végénél régebben, a PFSZ pedig 1964 – nél ). Egyébként érdekes, hogy a szintén oszmán majd brit uralom alatt álló Ciprus is hasonló cipőben jár mint Izrael, azzal a különbséggel, hogy
    hogy Ciprusnak nincs olyan katonai ereje amellyel a törököket el tudná rettenteni, viszont az EU valamelyes védelmet nyújt számukra. Amúgy ha jobban meggondoljuk, hogy ha valami csoda folytán visszafoglalnák az 1974-ben a NATO-tag törökök által megszállt ( Amerika cinkos hallgatásával, passzív támogatásával ) észak-ciprusi területeket, ahogyan Izrael tette ’67-ben az arabok által 1948/49-ben megszálltakkal, valószínűleg olyan gyűlölet és terror kampánnyal szembesülnének mint Izrael…

    Ami pedig a nagyhatalmi érdekeket illeti, ezekben a gazdasági dimenzió szerintem meglehetősen előre van sorolva ( sőt inkább ez az egyedüli: a kapitalizmus már csak ilyen jéghideg materialista dolog egy kis cinizmussal fűszerezve ). Szerintem az EXXON, a Shell, a Lockheed, a Vinnell, vagy BAE Systems nagyrészvényesei és a top-menedzserei ( és a zsebükben lévő izéék … politikusok, meglehetősen szarnak a Közel-Kelet bonyolult történelmi, etnográfiai, felekezeti viszonyaira, vagy hogy mi lenne a helyes álláspont az izraeli-arab konfliktusban. Ha a szaúdi, qatari stb. üzleti partnereknek a Hámász, ISIS vagy más hasonlók támogatása az úri passziója, akkor ehhez lesz igazítva az amerikai, brit, francia stb. politika is. A rivális oroszok, kínaiak szintén ugyanilyenek, illetve ők még „illiberális” -ok lévén annyira se adnak a látszatra mint a nyugatiak.