Megjelent a Kanadai Választási Iroda magyar nyelvű kampányfilmje (videó!)

2015 szeptember 24 3:30 du.3 hozzászólás

A magyar „örökségi nyelvnek” számít Kanadában – harminc egyéb kisebbségi nyelvvel együtt. Ez annyit jelent, hogy szövetségi szinten a fontosabb kormányzati, vagy közszolgálati információk sokszor magyarul is megjelennek. Igy történt ez az Elections Canada videója esetében is, melyben magyarul is elmondják, hogy miképpen lehet felkerülni a választói névjegyzékbe és egyben voksolni az október 19-én megrendezésre kerülő szövetségi választáson. Most aztán senkinek sem lehet kifogása, aki életvitelszerűen Kanadában él és jogosult szavazni! Hallgassátok meg az Elections Canada szép kanadai magyar reklámfilmjét!

A 2011-es népszámlálás szerint a magyar anyanyelvűek száma Kanadában összesen 67.920 állampolgárra tehető. Közülük 60.970 anyanyelvi szinten, vagy felsőfokon beszél angolul.

Valamivel több mint 24 millió választásra jogosult állampolgár él Kanadában. 2011-ben – a legutóbbi szövetségi választás idején – 61,4 százalékos volt a részvétel, ami kimondottan alacsony aránynak számít Kanadában, hiszen 1867 óta rendszeresen 70 százalék körül mozog a szavazók aránya.

Összesen 338 egyéni választókerületben szavazhatunk a pártok egyéni jelöltjeire október 19-én. A pártok közül a kormányzó Konzervatív Párt, az Új Demokrata Párt (NDP) és a Liberális Párt indít minden körzetben jelöltet. A szeparatista Bloc Québécois csak Québec tartományban indul, ott viszont az összes körzetben (tehát 78 jelölttel) vág neki a voksnak.

Elections Canada a magyar örökségi nyelven is nyújt tájékoztatást.

Elections Canada a magyar örökségi nyelven is nyújt tájékoztatást.

Tags:

3 hozzászólás

  • Szégyen/igénytelenség a választási iroda részéről,hogy egy magyarul rosszul beszélőtöl hallható a narráció. Aki mondja a szöveget annak is lehetett volna annyi önkritikája, hogy visszadja a megbízást.

  • Christopher Adam

    Éppen egy baráttal emaileztem erről. Olyan mintha a kanadai választási iroda felhívta volna az első magyar templomot ami megjelent egy telefonkönyvben és a telefonhívásra válaszoló titkárnőt – aki immár 50 éve él Kanadában és még soha sem készített profi hangfelvételt – kérte volna meg arra, hogy olvassa fel gyorsan a reklámban hallható magyar narrációt.

    Furcsa, bár én leginkább mosolygok ezen…szerintem a kanadai magyarok túlnyomó többsége (hiszen egy mélyen asszimilált közösségről van szó) úgy is inkább angolul vagy franciául tájékozódik.

  • Addig örüljünk, míg van magyar szó a kanadai tvben.