Nem roppan az Orbán-rendszer

2017 március 20 8:20 de.21 hozzászólás

Ahogy azt várni lehetett, Majtényi László beszédét sokan, sokféleképpen szeretnék látni, és magyarázni. Mármint azt a beszédét, amit a Parlament épületében mondott el annak alkalmából, hogy valójában nem is szállt versenybe a köztárság elnöki címéért. Olyan véleményt is olvashatunk ennek kapcsán, ami szerint most aztán jól megroppant Orbán rendszere. Ha nem is csak Majtényi beszédétől.

Amellyel kapcsolatban kár lenne kétségbe vonni, hogy sokaknak tetszett. Ami érthető, hiszen Majtényi sok olyat elmondott, aminek igazságát aligha lehetne kétségbe vonni. Az ilyen nyilvános beolvasásoknak korábban is sokan örültek. Akkor is, amikor a Fidesz olvasott be az akkori kormánynak. Így érthető, ha most is sokan érezték úgy, hogy Majtényi most aztán jól megmondta. Helyettük is. A sok kicsi lokális katarzis pedig jót tesz a léleknek. Így az említett beszéd egyfajta humanitárius gesztusként is felfogható. Annyira, hogy valószínűleg ez a haszna messze felülmúlja a politikai eredményességét. Mert arról is kár lenne elfeledkezni, hogy Majtényi annak idején csak meggyőzni hagyta magát a jelöltségről. Talán nem is akarta igazán. S talán ezért hatott úgy az egész fellépése, mint egy olyan diáknak, aki az átpiált éjszaka utáni vizsganapon elmegy ugyan vizsgázni, de visszaadja a tételt. Megkapva ugyan az elégtelent, de igen eltérő módon, mint az a diák, aki belead apait-anyait a felkészülésbe, megpróbálja a felelést, de képességei egy elégtelent érnek talán.

Az utóbbi becsületes küzdelembe marad alul és megérdemli az emberi támogatást. Míg az előbbi, legyen bármilyen okos, emberileg megbukik. Akkor is, ha a vizsga előtt és után a folyosón nagyon sok okosat mond, és eredményesen tudja parodizálni a tanárt. Hiteltelenné válik. Mert nem győzni, eredményt elérni akart, hanem csak beszél róla, hogy mit kellett volna produkálni. Ami igaz lehet, de a személyes példaadás képessége hiányzik. Aki a másoknak okosságot osztó igaszságmondások különösen azoknak jelenthetnek komoly mondandót, akik szintén inkább csak a megbeszélők széles táborába tartoznak. Remekül meg tudják mondani, hogy mi nem tetszik. Anélkül, hogy vállalnák a programadás, vagy netán az annak végrehajtásával járó felelősséget. Ami azonban óhatatlanul részévé válna annak, aki kiáll egy színpadra, a nyilvánosság elé. Ha onnan is csak a lokálkatarzisok kiszolgálása a célja, akkor inkább csak a feszültségek levezetését szolgálja. A sok kicsi kisütött szikra, számos jóleső csettintéssel kísérve valójában a regnáló hatalmat erősíti. Mert sokan a „most jól megmondták” megkönnyebbülésének érzésével eltelve lényegében megbékélnek. Márpedig a hatalomnak a megosztott többség biztosítja, hogy kisebbségben is a többség támogatásának létét hazudja magának, és mindenki másnak.

Ez különben a hatalmon belül sincs másként. Jól mutatta ezt az a kegyelmi pillanat, ami alapján még a Fideszen belül is repedéseket lehetett vizionálni. 2012 decemberében. Nem sokkal azt követően, hogy Rogánból is kilátszani tűnt az ember. Amikor az országgyűlésen, illetve Áder hivatalán végigtekintve is úgy tűnt: a gránitban hajszálrepedések látszanak. Az azóta eltelt időszak alapján ma már tudjuk, hogy ha voltak is repedések, Orbán kezelte azokat. Rogánt sikerült a hatalommal kompromittálni és vagyonilag is függő helyzetbe hozni. Olyan módon, hogy sejthetően vagy Orbán marad, vagy a börtön jön. Az országgyűlési gyengülést új választási törvénnyel kompenzálták, és Ádert is sikerült bent tartani a darálóban. A gránit, noha némi malterezéssel, de végül egybe maradt a belülről indult repedések dacára. Miközben valószínűleg Orbán is megtanulta a leckét. Azt, amit előtte más számos paranoid diktátor alkalmazott eredménnyel. Maga körül csak olyan embereket tart, akik neki kiszolgáltatottak, és egymás nyakán is kést képesek tartani. Örömmel beljebb tolva a bicskát, ha ezzel a saját pozíciójukat, hatalmukat védhetik, illetve növelhetik.

Ez a rendszer simán kibírja a csendes kritikát. A belső stabilitása, és azt is szolgáló külső ellenségkép-gyártása könnyedén démonizálja az ellenzéket a hívek szemében. A gránitra hajigált borsók rohamát pedig könnyedén elviseli. Mert ahhoz, hogy az eróziót kiváltó homokvihar kialakuljon egységes szél, és az építést is szolgáló közös cél kellene. A kolosszus eltakarítása lehet egy pillanatnyi cél. De aztán a sok kicsi homokszem elkezdi a maga légvárait építeni, és jobb közös cél híján egymásba keresni a légvár szellentésének gátló tényezőit. Valószínűleg ezért tűnik naivitásnak, a csodavárás kivetítésével, Orbán rendszerének megroppanását belelátni Majtényi és néhány polgármester alapvetően zárt körben elhangzott beszédébe. De még az utcára vonult, majd onnan csendben hazasétáló húszezres tömegbe is. Amely tömeg ugyanúgy hatástalan a pozitív közös cél nélkül, mint a csak „ezt nem akarjuk” célját ismerő korábbi tüntetéseké.

Nem vitatva, hogy volt már olyan, amikor ilyen célok mentén is megdöntöttek kormányt. De nem húszezren, és nem okos beszédek hallgatásával. Hanem százezrek és olyan népszavazással, ahol flaszterből volt a szavazócédula. Az ellenzék valódi felelőssége a közös pozitív cél felmutatásával ennek elkerülése volna. Ha az a volna ott nem volna. Meg a jelenlegi tapicskolás kényelme a langyos ellenzéki pocsolyában. Amelybe, tovább osztva az iszapot, egyre újabb lábak kerülnek be. Puklitól Momentumig.

Gránit ingókő. Fotó: Guam.net

Gránit ingókő. Fotó: Guam.net

21 hozzászólás

  • Fiatalok tömege nélkül nem lehet változtatni. Őket jobban érdekli az EFOTT, a Balaton Saund és a Sziget bulik. Mindegyik telt házas rendezvény.

    Demonstrációkon többségében nyugdíjasokat lehet látni. És változatlanul nem tudom, miket mondott Majtényi. Hiszem mindegy, miket mondott, kormányváltó tömegbázis és akarat nélkül. A fiatalokat más érdekli:

    https://www.resources.festicket.com/media/photos/Efott2017_V6.jpg

  • Hollósy Gerti

    ” A sok kicsi lokális katarzis pedig jót tesz a léleknek. Így az említett beszéd egyfajta humanitárius gesztusként is felfogható. Annyira, hogy valószínűleg ez a haszna messze felülmúlja a politikai eredményességét.”

    Kár leértékelni Majtényi Lászlót és a beszédét, bár sokféle nézőpont lehetséges, én úgy gondolom, hogy nagyon is tiszteletre méltó volt a kiállása, még akkor is, ha még egy óvodás is tudta, hogy Áder győzelme 1000%. Kellenek a kis katarzisok, nagyon is kellenek.

    Március 15-én elmondta, amit sokan szívesen hallottak: „Akármikor megtörténhet a csoda, nem kell attól félni, hogy sokáig kell még elviselni a NER-t. Akármennyire reménytelen a helyzet, órák alatt megváltozhat.
    Két féle nemzet él a világon, az egyik szabadságszerető, a másik viszont szabad, itt az ideje, hogy szabadságszeretőből szabad nemzet legyünk.”

  • Kalocsai Miklós

    Hát, igen! Nem vagyunk egyformák. Vannak akik bírkóznak a feladattal, nehéz, reménytelennek látszó körülmények között is. Elmennek a parlamentbe,és szemébe mondják a hatalomnak, hogy gazemberek vagytok! Kimennek tüntetni, megmutatni a hatalomnak, hogy itt vagyunk, elégedetlenek vagyunk! A Dimitrov per sem arról szólt, hogy felmentés legyen a vége. Hogy ez kevés? Persze! És vannak, akik otthon ülve, ölbe tett kezekkel nézik az előzőek erőlködését, és másnap, vagy később, hosszú, lesajnáló cikket írnak a küszködőkről. Eszükbe sem jut, hogy nekik is ott lenne a helyük. Eszükbe sem jut, hogy ezekkel az írásokkal tovább rombolják az emberek hitét, apátiát terjesztenek. Hát, igen, nem vagyunk egyformák!

  • Mindig azé a hatalom akié a tervező és irányító képesség.
    A hagyományainkban egy alulról szervező konstrukció van.
    Vezetők persze vannak itt is.
    De alulról meghatározott feladatok irányítására.
    A meghatározott feladat elvégzéséhez alulról adott felhatalmazásokkal (csak a meghatározott feladat irányításához van utasítási jogosultság).
    A számonkérési jog mindig a közösségé.
    És a vezetőknek a megválasztóik felé valós, kikényszeríthető számadási kötelezettségük van.
    A közösségek csak nagyon speciális feladatokhoz, ha nincs közöttük a feladathoz alkalmas, akkor választanak a közösségükön kívülről.

    Az Orbán kabinet hitelessége pedig úgy erodálódik nullára, h közben nem jön létre a néppel megválasztatható alternatíva.
    Érdekes választási színjáték elé nézünk.

  • Meggyőződésem, amíg a fiatalok nem akarják a változtatást, addig nem lesz változtatás. Őket ez jobban érdekli, mint az Orbán-kormány és Áder János:

    http://www.youtube.com/watch?v=2-6NB2SEgLk

  • És idén is a Balaton Sound-ra tódulnak a fiatalok, nem pediglen utca demonstrációkra. Hallgatnak inkább pszichedelikus elektromos zenét, mintsem Orbán-rendszert váltó szónoklatokat:

    http://www.youtube.com/watch?v=P16i-xGY99s

  • Az akarat önmagában nagyon nem elég.
    Jelenleg a megélhetésünkben különösen a városokban, annyira rendszerfüggők, ezzel a monopol helyzetekkel kényszeríthetők vagyunk, h egyenként még a jó tudásúak is alig képesek eltérni a felülről diktáltaktól.
    Az utca demonstrációk nem ártanak a jelenlegi konstrukciónak, mert nem teremtenek a mindennapok irányításához szükséges szervezettséget.
    És a csapok a vezetőségünk kezében vannak.
    Mára a fűtőberendezések jelentős része olyan, h gáz és villany is kell ahhoz, h működjön.
    A turbós kéményeknél még azt sem lehet megtenni, h rákötünk egy hagyományos kályhát.
    Szerveződnünk kell és ki kell építenünk a rendszer alternatív ellátórendszereket. Addig a városokban sakk matt helyzetben vagyunk.

  • Az az igazság,hogy Majtényi versenybe szállt,ezt nevetséges,hazugság lenne tagadni…..bár képzett,intelligens ember,de ugye alulmaradt,és nem véletlenül(támogatói miatt..)tudomásul kéne venni,meg azt is,hogy bizony nem „roppant” össze Orbán rendszere,meg ha mindent figyelembe veszünk,egyhamar nem is fog!

  • Hollósy Gerti

    Drizari, gondolom Te is fiatal vagy és akkor az ilyen fiatalok mint Te kinyithatnák a többiek szemét egy kicsit a másféle világra is…

    Nem baj ha a Balaton Sound, a zene, a szórakozás és a koncertek érdeklik őket, ez természetes, élvezzék az életet és mikor, ha nem fiatal korukban, de a fiatalság egyszer elmúlik, vagyis az élet megy tovább, a jövő az övék, kéne érdeklődniük a jövő iránt, ha érdeklődnek, akkor viszont nagyon eredményesek tudnak lenni…

  • Drizari,Kalocsai!

    Sok dologban igazatok van,abban biztosan,hogy a jelenlegi kormány
    elsősorban a fiatalokra gondol(béremelés,családtámogtás,adócsökkentés,hitel..stb)miért is tüntetnének?….
    Kedves Kalocsai!

    nem hinném,hogy a nyugdíjasoknak kellene tüntetniük,vonulniuk,akkor sem,ha aránytalanul és igazságtalanul,kevesebb emelést,elismerést kapnak ,mint az aktívak..(aminek egyébként örülünk és jogos),de remélhetőleg lesz kompenzáció nekünk is!
    Amúgy általában az ok nélkül, csupán hatalomvágyból tüntetők (szélsőbaloldali csőcselék)között nincs helyünk,meg ugye a választások előtt majd többen észre térnek (a jelenlegi kormány is)és figyelembe veszik
    a több millió(2,8 m kb nyugdíjas) reális igényeit,meg a szavazóréteg nagyságát!
    Addig is a TV-ből és a sajtóból informálódunk a megérdemelt biztonságos otthonunkból,nyugalmunkból!

  • Még hogy a fiatalokra gondol ez a kormány! 😀 Egyre több fiatal dolgozik külföldön, családot is ott alapít. Ha a gyerekeik ott kezdenek iskolába járni, végleg haza legfeljebb nyugdíjasként jönnek.

  • Drizari, a környező országok közül a magyarországi munkaerő kiáramlás arányosan a legkisebb mértékű.
    Magyarország a tavalyi helyezésén 16-ot javított a világ legboldogabb országainak rangsorában, az első Norvégia.
    A ballibsik távoltartása a hatalomtól egyre boldogabbá teszi az országot.

  • Drizari,

    Ezt a generációs kimenekülést tekintem a társadalom szociális abortuszának.

    De talán még nyugdíjasként sem. Bár nincs háborús traumájuk, úgyhogy lehet.

  • Drizari!
    Márc.20.5:00

    Szerdán késő este, az RTL csatornán a heti „Házon kívül” adása épp a „hazajött fiatalok” fogadtatásával problémáival foglalkozik – láttam az előzetest, érdemes megnézni! Én általában felszoktam venni, mert vagy elfelejtem vagy épp valami fontosat csinálok, de szeretem ezt a műsort,elég őszínte.

  • Érdemes elgondolkoznotok a kapitali GONDOLATRENDSZERBEN létező paradoxonokon.
    Az egyiket régen úgy mondták, h túltermelési válság.
    Most többek között úgy, h technológiai munkanélküliség.
    Tudtommal nincs olyan természeti törvény amely szerint annak akinek jut munka, napi 8 órányit kell dolgoznia (vagy többet).

  • Hollósy Gerti
    2017 március 20
    9:24 de.
    Egyetértek.

  • ˙

    Jómagam pedig Drizari platformján állok.

    .

  • Hollósy Gerti

    Drizari, igazad van, nem gondol a kormány a fiatalokra, de nem gondol a kormány senkire…

    épp ezért, azoknak a fiataloknak, akik itthon képzelik a jövőt bizony kell a jövőre gondolniuk és tervezniük, vagyis beleszólni a politikába és ha kell szembe menni a kormánnyal, ha nem, akkor tényleg nem lesz haza…

  • charlie
    2017 március 20
    5:20 du.

    Jó anyagot nyomhatsz, de ne hagyd abba!

  • Charli!

    ” A ballibsik távoltartása a hatalomtól egyre boldogabbá teszi az országot..”

    Inkább az ország egyes egyéneit, néhány „kislétszámú osztályának”(ahogy gyuri10 mondaná) hallgatóit, ugyebár!
    Egyébként tényleg tisztán látszik, ez az ország szinte kicsattan a boldogságtól – hogy nem vettem eddig észre?

  • Besancon!

    Csak benéztem egy régebbi cikkbe….
    csak megjegyzem,hogy „kis létszámúakról”a baloldalon lehet beszélni,meg ugye maguk a ballíbsik tartják magukat távol a hatalomtól…..
    Mielőtt írsz nem ártana gondolkozni,netán önkritikát gyakorolni,meg erőlködés helyett a valóságról tájékozódni…..
    Na ennyi!